Bo Pentaxy mierza światło nawet ze słoikami po majonezie, maja potwierdzenie ostrosci (kropka i pik), pułapkę ostrosci dla manuali, stabilizację matrycy nawet z szklanką po piwie, a m42 spokojni ostrzy na nieskonczonosc![]()
Szukaj
Bo Pentaxy mierza światło nawet ze słoikami po majonezie, maja potwierdzenie ostrosci (kropka i pik), pułapkę ostrosci dla manuali, stabilizację matrycy nawet z szklanką po piwie, a m42 spokojni ostrzy na nieskonczonosc![]()
i nic w menu nie trza kręcić, a pierścień przysłony służy do ustawiania przysłony i nie trzeba decydować czy pierścieniem czy pokrętłem. Pomiar światła można sobie ustawić "na żądanie" w trybie M (takie połączenie M i Av)
Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego lustra, a często zdarza mi się fotografować samochody w słoneczny dzień; nie mając możliwości ich odpowiedniego ustawienia. Pojawia się wtedy wielki problem ( dla mnie przynajmniej ) ze światłem wpadającym przez szyby.
Powstające przepały są dla mnie nie do pokonaniaczy fufu będzie mi w tym pomocny?
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
Bardzo pomocny. Myślę, że przepałów nie uświadczysz (nie wiem na ile tam to lusterko świeci)... oczywiście trochę pracy z RAW'ami Cię czeka, ale chyba jesteś tego świadom![]()
Na pewno body z większym DR będzie pomocne, ale warto też do takich kadrów użyć programu pozwalającego miejscowo, czy wręcz punktowo zmniejszyć ekspozycję. Można to w LR, ale chyba też w NX.
Dokładnie. Kompresując globalnie dynamikę mocno obniżamy kontrast i wprawdzie odzyskujemy informację z przepalonych miejsc, ale kosztem pogorszenia wyglądu miejsc o poprawnej ekspozycji. Najlepiej dokonywać tego typu korekt lokalnie, korpus o większej DR nie jest też do tego konieczny - wystarczy wykonać dwie ekspozycje.
Dzięki koledzyWięc decyzja została podjęta! Zobaczę ile teraz zostanie mi na szkiełko :P
Co do sklejania kilku ekspozycji, to niestety nie da rady gdyż musiałbym się pakować do auta ze statywem a na to nigdy nie mam czasu![]()
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
No właśnie z Fuji jest o tyle łatwiej, że z jednego RAF'a możemy to zrobić - i nie mówie tu o jakiś pseudo HDRach tylko o najprostszym w świecie DRIsam stosuje i z efektów jestem zadowolony.
Co do punktowego zmniejszania ekspozycji - jest takie coś w ACR ?
Skontaktuj się z nami