Close

Strona 31 z 77 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

I sobie łapiesz gradient i suniesz na pół kadru czy an 1/3 czy na sam narożnik. Bardzo przydatne jak się ma dużo zdjęć do zrobienia.

Domyślnie

Bez PSa oczywiście da się.
    Z tańszych to wiadomo że Lightroom i Adobe Elements. Wywoływaczka dokładnie ta sama (Camera Raw) choć możliwości dalszej zabawy już mniejsze.
    Praca na warstwach to przecie podstawa ;p
    To prawda że robimy zdjęcie na dr400% a wtedy obniżamy ekspozycję i zwiększamy fill light, jest jednak jedno ale...
    W wielu przypadkach "podążając tą ścieżką" na krawędziach elementów będących na skraju fragmentów rozjaśnionych przez fill light i odzyskanych przez obniżenie ekspozycji powstają naprawdę brzydkie obwódki. Przy niewielkim już powiększeniu da się je zauważyć co psuje odbiór zdjęcia generalnie.
    Można to jednak obejść właśnie pracą na warstwach i maskach. Wtedy takie kwiatki można ominąć przez świadome kontrolowanie co rozjaśniamy/przyciemniamy i w jakim stopniu.
    Zakładka shadows/highlights jest na przykład o wiele skuteczniejsza niż "odpowiedniki" z CR fill light/recovery.

Dla przykladu:

Ostatnio edytowane przez carantoni ; 08-06-2009 o 17:31
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    I sobie łapiesz gradient i suniesz na pół kadru czy an 1/3 czy na sam narożnik. Bardzo przydatne jak się ma dużo zdjęć do zrobienia.
    Nawet nie wiedziałem, że oprócz tych obszarów kołowych są gradienty, dzięki za zdjęcie!
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carantoni Zobacz posta
    ... To prawda że robimy zdjęcie na dr400% a wtedy obniżamy ekspozycję i zwiększamy fill light, jest jednak jedno ale...
    W wielu przypadkach "podążając tą ścieżką" na krawędziach elementów będących na skraju fragmentów rozjaśnionych przez fill light i odzyskanych przez obniżenie ekspozycji powstają naprawdę brzydkie obwódki. Przy niewielkim już powiększeniu da się je zauważyć co psuje odbiór zdjęcia generalnie.
    Można to jednak obejść właśnie pracą na warstwach i maskach. Wtedy takie kwiatki można ominąć przez świadome kontrolowanie co rozjaśniamy/przyciemniamy i w jakim stopniu.
    Zakładka shadows/highlights jest na przykład o wiele skuteczniejsza niż "odpowiedniki" z CR fill light/recovery...
    Dzięki za tą poradę! O skuteczności shadows/highlights zdążyłem już przekonać się. Aby więcej wiedzieć o zaletach DR400%, wahający się nad kupnem S5 powinni poczytać nasze forum oraz artykuł http://www.kenrockwell.com/fuji/s5/dynamic-range.htm - do mnie przemówił podpunkt Overexposure and Blown-Out Images.

Domyślnie

Pozwolę sobie dołączyć się do wątku. Czy też tak macie, że w s5pro mam ekspozycję na stałe ustawioną na +1ev i dopiero wtedy zdjęcia są wg histogramu a także przy oglądaniu, odpowiednio naświetlone.
    Suzuki SV 650N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mishieck Zobacz posta
    Matrycowy czy centralnie ważony?
    Na każdym, punktowym też, w tym momencie w setupie mam przy każdym +1ev i śmiga, tyle że wkurza mnie, że d70s potrzebował mniej światła
    Suzuki SV 650N

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Tan aparat lubi światło, dużo światła. Pomiar matrycowy jest skuteczny jednak działa z troską aby nie prześwietlić więc warto podciągnąć ekspozycje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Tan aparat lubi światło, dużo światła. Pomiar matrycowy jest skuteczny jednak działa z troską aby nie prześwietlić więc warto podciągnąć ekspozycje.
    Potwierdziłeś robin102 to, co kiedyś napisałeś w PM. Tylko teraz zastanowiłem się, że jeśli mam lecieć standardowo na +0,7EV lub jak wspomniał mazilis, +1EV, jaką korektę powinienem zastosować na suknię ślubną: od +1,3 do +1,7EV (tyle radzi się w Nikonach) czy więcej, z uwzględnieniem Waszej propozycji korekty? W sumie jakby nie patrzeć- lepiej w S5 przepalić niż nie doświetlić, co?

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Ja espiątką wole nawet konkretnie przejarać niż z głębokiego niedoświetlenia wyciągać bo jak w żadnym aparacie daje się odzyskać obrazek nawet z białych placków. Sam takich ekstremalnych eksperymentów nie robilem, ale Niedźwiedź kiedyś coś takiego pokazywał.

Strona 31 z 77 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów