Przyznam, że pięknie szumiące pliki z S5 ciągnięte na cz-b przy poprawnym naświetleniu zrywają mi beret i odbija mi się na wspomnienia o filmie (na którym robię jednocześnie). S5 to wspaniała puszka. 1600 i wyżej i jechane!
Szukaj
Przyznam, że pięknie szumiące pliki z S5 ciągnięte na cz-b przy poprawnym naświetleniu zrywają mi beret i odbija mi się na wspomnienia o filmie (na którym robię jednocześnie). S5 to wspaniała puszka. 1600 i wyżej i jechane!
"The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen
Z tego co widzę po wypowiedziach na forach, to takich jak Ty jest naprawdę sporo. Do krajobrazu, czy do innych tematów. I tu pojawia sie takie retoryczne pytanieCzy naprawdę nie opłacałoby się Fuji wypuścić nowego DSLR-a? Otóż jestem wręcz pewien że by się opłacało. Nie mówię nawet o body D700, bo to automatycznie mocno podbija koszty. Ale niechby coś na D300 w znośnej cenie. Im dłużej czytam o tym wszystkim, tym bardziej mnie nachodzi myśl żeby zorganizować jakąś ogólnoświatową internetową petycję do Fuji
Zresztą - jak by dostali takich np. 100 tyś. kliknięć od potencjalnych klientów to myślę że samo to jest jakimś dowodem na popyt i potencjalną sprzedaż. Fuji - zlituj się...
![]()
S5 Pro + N18-70 + N50 1.8 + SB900, F50
www.waleczny.maxmodels.pl
Moja fotografia jest taka jak moje życie.
raczej ciężko by było z tą "znośną" ceną - chyba że byś powiedzmy, uważał za taką cenę powyżej 7 tys - S5 Pro na starcie było sporo droższe od D200 - Fuji w korpusie D300 i APS-C byłoby zapewne sporo droższe od D300 - ideałem byłoby wypuszczenie FF w puszcze D700 oraz APS-C w puszcze D300 - 2 puszki, w zależności od potrzeb - popyt byłby - bo ludzie którzy mają to kupić - kupili by to nawet jakby cena była ciut wysoka - sam skusiłbym się na takiego FF w cenie powiedzmy, do 12 tys - tylko z rozpiętością jeszcze o jakieś 2-3 eV większą niż S5 ^^ i powiedzmy, 10 MP ^^ ale to tylko gdybanie niestety - póki nie będzie jasne info, że nad czymś trwają prace - można sobie tylko tak niestety pogdybać :/
Wydaje mi się ze problemem jest też matryca. Na FF mogliby dać 24Mpix - 2X12M. Ale na APS-C raczej cieżko jest już tyle zmieścić z reszta szumy by wylazły. A nowa puszka z 6Mpix to może odstraszyć wielu klientów. Dlatego D300 jest moim zdaniem nie realne.
D700 jak najbardziej. Ale z drugiej strony cena 10K odstraszałaby równie dobrze. Ja bym w życiu tyle nie wydał. Cały mój zestaw kosztuje tyle. Pozostają tylko prof...
pełnoklatkowe fuji ostro by namieszało na rynku. Idealnie było by 2x po 10-12mpx
no takiego samego zdania jestem - a co do ceny - Fuji z zasady robiło puszki dla profesjonalistów - kosztowały sporo, ale dawaly też pewne cechy niewystępujące w innych puszkach - i za to właśnie się płaci - Ci, którym jest to potrzebne, kupią ten aparat napewno - i tyle![]()
Jakim jestem szczęściarzem żem kupił to cudo
Wogóle przypadkiem było że s5tka weszła na moją listę potencjalnych zakupów.
I jakby to powiedzieć, na początku byłem rozczarowany. No bo mydło, no bo duże pliki, no bo inne bzdety.
Ale z każdym pstrykiem kocham ten sprzęt coraz bardziej. I wcześniejsze wady choć odczuwalne nadal to przeszkadzają coraz mniej.
Wystarczy właśnie poznać słabe a przede wszystkim mocne strony Fufu. A wtedy drżyjcie inne systemy
I powiem że największą przewagę osiąga Fuji jak dla mnie w krajobrazie właśnie. Nienaganna i realistyczna kolorystyka no i ten zakrest tonalny.
Z makro bywa naprawdę różnie, bo chcąc wiele uratować matryca ostro zjeżdża z kontrastów. Ale olbrzymia przewaga wychodzi na etapie obróbki, nawet prostej.
Gdybym liczył tylko na fotki prosto z puszki to sam nie wiem.
NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
http://karolantosiewicz.blogspot.com/
Witam serdecznie.
Kiedyś na porannym spacerku strzeliłem taką fotkę http://picasaweb.google.pl/baku127/KozioEk#
JAk się powiększy na 100% widoczne są chyba szumy? Nie wiem co to jest.Wydaje mi się to troszeczkę dziwne bo to ISO 400 czyli dla Fuji to nic.Od czego to mogło powstać.Ja nie mam pojecia.
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam Marcin Bąk
FUDŻI
S5 Pro + N18-70 + N50 1.8 + SB900, F50
www.waleczny.maxmodels.pl
Moja fotografia jest taka jak moje życie.
Wiesz,gdybym mie maił z tym problemów to pewnie bym wstawił.
Klikniesz na lupkę i wszystko widać.Najbardziej widoczne jest to na trawie.
Pozdrawiam Marcin Bąk
FUDŻI
Skontaktuj się z nami