Close

Strona 28 z 77 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Użytkownicy S5, wesprzyjcie forumowego kolegę i wypowiedzcie się proszę w temacie posta http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=159
    smiech na sali

Domyślnie

Użytkownicy S5, wesprzyjcie forumowego kolegę i wypowiedzcie się proszę w temacie posta http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=159
    "Napiszcie mi proszę, kiedy zmieniać czas minimalny w ustawieniach ISO Auto w setupie S5? Czy wtedy kiedy zmieniam szkło (1\... gdzie ...= ogniskowej obiektywu x 1,5)? Jak zachowa się ISO Auto kiedy zmienię obiektywy z 35 na 85 mm zakładając, że robię w M lub S (idzie mi o zachowanie identycznej ekspozycji/ jednakowego poziomu światła zastanego na zdjęciach)? W setupie jest info (help), że w trybach P i A, iso auto aktywuje się jeśli optymalna ekspozycja nie może być osiągnięta przy obranej minimalnej dopuszczalnej prędkości migawki. Co z trybami S i M?"

w trybach S i M AutoISO aktywuje się gdy przy ustawionych przez użytkownika parametrach nie można osiągnąć prawidłowej ekspozycji ( tryb M ) lub przekraczamy zakres pomiaru światła ( tryb S )

zmiana obiektywu/ogniskowej nie wpływa na parametry AutoISO, takie rzeczy to tylko w Canonie - musisz sam zmienić minimalny czas
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    w trybach S i M AutoISO aktywuje się gdy przy ustawionych przez użytkownika parametrach nie można osiągnąć prawidłowej ekspozycji ( tryb M ) lub przekraczamy zakres pomiaru światła ( tryb S )
    zmiana obiektywu/ogniskowej nie wpływa na parametry AutoISO, takie rzeczy to tylko w Canonie - musisz sam zmienić minimalny czas
    Nie, no tyle to ja wiedziałem. Zdziwiło mnie, czemu Fuji wymienia tryby P i A, skoro ISO Auto pomaga w trybach SPAM... Czyli każda zmiana stałki= zmianie minimalnego czasu migawki w opcjach i o tym musze pamiętać? Ale to przecież tak, jakbym sam miał ustawiać manualnie ISO patrząc na drabinkę?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Nie, no tyle to ja wiedziałem. Zdziwiło mnie, czemu Fuji wymienia tryby P i A, skoro ISO Auto pomaga w trybach SPAM... Czyli każda zmiana stałki= zmianie minimalnego czasu migawki w opcjach i o tym musze pamiętać? Ale to przecież tak, jakbym sam miał ustawiać manualnie ISO patrząc na drabinkę?
    Fuji w instrukcji pisze o wszystkich trybach
    AutoISO w Nikonach działa właśnie tak - ustawiasz min czas i max czułość, jeśli zmienisz obiektyw to musisz sam zmienić min czas. W najnowszych Canonach jest to trochę sprytniej - korpus uwzględnia zmianę ogniskowej i sam dobiera minimalny czas na zasadzie odwrotności, ale za to nie masz wpływu na zakres czułości. W sumie jednak wygodniejsze, choć też niedoskonałe.
    po to masz auto żeby nie zmieniać manualnie - tylko tyle. Przydaje się głównie w trybach innych niż M gdy szybko zmienia się oświetlenie
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 30-05-2009 o 13:33
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    Fuji w instrukcji pisze o wszystkich trybach
    AutoISO w Nikonach działa właśnie tak - ustawiasz min czas i max czułość, jeśli zmienisz obiektyw to musisz sam zmienić min czas. W najnowszych Canonach jest to trochę sprytniej - korpus uwzględnia zmianę ogniskowej i sam dobiera minimalny czas na zasadzie odwrotności, ale za to nie masz wpływu na zakres czułości. W sumie jednak wygodniejsze, choć też niedoskonałe.
    po to masz auto żeby nie zmieniać manualnie - tylko tyle. Przydaje się głównie w trybach innych niż M gdy szybko zmienia się oświetlenie
    Zamiast pisać brednie w stylu:
    Cytat Zamieszczone przez emsolo Zobacz posta
    smiech na sali
    - takiej odpowiedzi BugsBunny'ego trzeba mi było, nie tylko opisu w instrukcji lecz przede wszystkim opinii praktyka, niejako kwintesencji. Dzięki! Jak ktoś ma coś wartościowego do dodania, jakieś spostrzeżenia z praktyki- proszę o wypowiedzi, w kontekście S5 oczywiście.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

To ja także proszę o jakąś odpowiedź ew podpowiedź, najlepiej praktyka oczywiście
    Dręczy mnie to:
    jak spowodować kompletną współpracę s5 pro ze starymi manualkami?
    Tj chodzi mi o to że kręcę pierścieniem przysłony i te zmiany przysłony (nie tylko światła) widzę w wizjerze?
    Znalazłem opcję non cpu lens data ale nie bardzo wiem jak ją wprowadzić do życia.
    Dodatkowo chodzi mi o używanie kilku obiektywów z różną ogniskową i różnm zakresem max przysłony.
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carantoni Zobacz posta
    Znalazłem opcję non cpu lens data ale nie bardzo wiem jak ją wprowadzić do życia.
    Dodatkowo chodzi mi o używanie kilku obiektywów z różną ogniskową i różnm zakresem max przysłony.
    opcja właściwa - wklepujesz ogniskową i max. przysłonę i tyle; po zmianie obiektywu albo przezoomowaniu trzeba niestety zrobić to jeszcze raz dla nowych wartości
    co do przysłony - nie pamiętam, ale wydawało mi się że po zarejestrowaniu maksymalnego otworu zmiany są widziane przez aparat i podawane na wyświetlaczu

Domyślnie

skoro tak to niedobrze
    a ja naiwny myślałem że jest jakiś genialny sposób którego sam nie mogę odkryć na zapisanie ustawień na kilka obiektywów na przykład
    skoro nie ma to trudno
    dzięki za pomoc

i tak współpraca Fufu z klasykami z metalu i szkła jest nieporównywalnie lepsza niż z moim starym d70s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carantoni Zobacz posta

i tak współpraca Fufu z klasykami z metalu i szkła jest nieporównywalnie lepsza niż z moim starym d70s
    ale i tak jest nieporównywalnie gorsza od współpracy pentaxa z klasycznymi obiektywami z metalu i szkła

Domyślnie

a czy mógłbyś rozwinąć?

Strona 28 z 77 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów