PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać?

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12

shz1z
29-06-2013, 21:20
mOSAd się nie zgubił ma racje i popieram w 100%
Eh, zapominacie o jednym skutku ubocznym pakowania mega ‘ficzerów’ do aparatu. Zasilanie… trzeba to wszystko zasilić, fajnie wifi i inne ciekawe gadżety potrzebują prądu i mocy obliczeniowej… To ma działać i działać kilka lat w różnych warunkach, procesor to nie coś co powstaje w rok dwa… prace czasem trwają i pięć lat tu nie ma miejsca na loterie, o fajnie Zdzisiu z PL chce to i to aha i jeszcze to wrzucamy !!! Tak więc pan menago dzwoni do labo i mówi Wojtek doklej do procka +20% tranzystorów bo ten co mamy nie jest w stanie tego uciągnąć. Prace badawcze są drogie a czasem coś zwyczajnie nie chce działać albo działa w labie znakomicie ale przeniesienie tego na linie produkcyjną to dwie odrębne sprawy. Nie zapominajmy o przezbrojeniu lini produkcyjnej co jest mega duża inwestycją, i nagle z tego o nie ma problemu robi się +70 dolarów do ceny produkcji.

Druga sprawa to elementy drukowane. Im więcej ścieżek tym więcej punktów które mogą zawieść w aparacie. Projektując takie układy trzeba brać pod uwagę zakłócenia powstające w trakcie pracy przesuwać ścieżki, wypadało by to potem sprawdzić jak działa i czy działa przy 20 tyś klatek jak i przy 140 tyś klatek… To ma być produkowane na skale masowa a nie 10 tyś sztuk od strzału najwyżej wymienimy. Jak ktoś kupi bubel to przy kupnie nowego dwa razy pomyśli zanim kupi cos od tego samego producenta.

To tak jak z autami za określoną sumę kupisz np. Opla Astre i on ma to i to i to, ale jak chcesz np. coś więcej to dopłać… I często tak jest że czekają z czymś tak aby ich produkt jeszcze chwilkę pożył na rynku, to nie jest Caritas… o fajnie chcesz ekran dotykowy kto jeszcze po wifi do lamp? Pan z tyłu ten wysoki chce lepsza matryce o proszę. A pani w czerwonej kurtce chce lepsza Lampe o proszę. Chcesz to zapłać proste…

Każdy chce w odpowiedni sposób pozycjonować produkt. Zrobią aparat wszystko mający to kto kupi coś co kosztuje więcej? Ten co robi kotleta powie ok fajnie ale po co mi puszka pro? Skoro mogę mieć bardzo podobne funkcje w 2 tyś zł tańszym body. Przyniesie to ogromne straty dla każdej firmy.

Filmowanie… Tego nie rozumiem kompletnie, kamera video tak to się nazywa! Jak chcemy profi opcje to kupujesz kamerę za 20-30 tyś dolców i masz co chcesz… nie bez powodu koncerny wydają setki jak nie miliony dolarów w celu opracowania nowych modeli.

Wszystko jest dla niektórych takie proste… tylko czy ktoś zadał sobie pytanie ile to kosztuje pracy myślenia i badań aby całość działała poprawnie za każdym razem jak nacisnę spust? Chyba średnio…

Jakiś czas czytam to forum praktycznie codziennie i hmm czasem dochodzę do wniosku że gro ludzi chce cos co jest mega dobre ma trylion opcji za sumę powiedzmy 7 tyś zł. Gdzie przykładowa kamerka kosztuje 20 tyś dolarów… A kto pójdzie pracować do kopalni pod ziemię za 1600 brutto?

mOSAd
29-06-2013, 22:11
Nie zapomniałem o zasilaniu. Po prostu nie poruszałem już tego tematu, bo nie było takiej potrzeby (choć zastanawiałem się czy nie wspomnieć). Dodatkowo jest jeszcze parę rzeczy, które tu można by poruszyć, ale po co? Zaraz dostanę argument, że w *nowych* sprzętach aku wystarcza na xxx. A to, że to już nowszy aku, nowsze procesory, bardziej ergonomiczne, o węższych ścieżkach, to już ciiii. Wszystko idzie do przodu i jest ze sobą powiązane. By zapisać płynnie ilość danych z filmu, by jakoś opróżniać bufor na kartę, też są potrzebne odpowiednio dobrane podzespoły. Wyższe częstotliwości oznaczają z kolei większe wyzwania w kwestii zarówno zużycia energii, jak i wydzielania ciepła. Dodatkowo, stosuje się tu często specjalizowane układy i mikroprocesory, przygotowywane tylko do aparatów. To znów trwa i każda technologia ma swoje ograniczenia. Kolejna generacja mikrosoczewek w matrycy? Trzeba zaprojektować, wykonać, przetestować, poprawić... wdrożyć. A masowy rozwój aparatów cyfrowych trwa od... niecałych 10 lat lat tak naprawdę i na serio. Wcześniejsze modele można uznać za prototypy w dużej mierze. Co to jest 10 lat? To jest nic. A i tak matryce przeskakiwały kolejne poziomy. Producenci doszli do ograniczeń CCD i zaczęli stosować CMOSy na szerszą skalę (bo były i dawniej używane). Nikt w ogóle nie myślał o użytecznych w kolorze tak wysokich czułościach, jakie mamy dziś dostępne. W puszce segmentu D3200 chociażby. Fuji, Sigma projektują i próbują popularyzować własne matryce. I co? Dają przestarzałe ich wersje?
Zatem wybaczcie, ale póki ktoś nie poda jakiegoś sensownego argumentu, to nadal będę stał na pozycji, że dostajemy to co najlepsze i najnowsze w danym segmencie cenowym. Czasem brak tego, czy owego, z różnych powodów. Drobiazgi, które nie przeszkadzają dziś w wykonaniu doskonałych fotografii i cokolwiek z nowych korpusów kupimy, to spokojnie i z zapasem wystarczy do tego, do czego zostało stworzone. Jasne, zdarzają się wpadki. Słaba kontrola jakości. Problemy związane choćby z pośpiechem i próbą *wyprzedzenia konkurencji* i wypuszczeniem niedopracowanej jeszcze konstrukcji na rynek. Ale mamy niemal gwarancję świeżości technologicznej. I to właśnie przez ten pęd ku nowościom, sprzęt bywa średnio dopracowany. A nie, że Nikon trzyma w laboratorium wypasioną matrycę, idealny korpus do niej, nową generację akumulatorów i czekają tylko, aż Canon z Sony pokażą coś co wymusi ich ruch.
Na potwierdzenie tej tezy jest masa różnorakich dowodów. Choćby od kolejnych doniesień prasowych, mówiących o opatentowaniu nowych technologii, przez chwalenie się zespołów laboratoryjnych o działającym *prototypie* wykonanym w danej technologii. O jego parametrach. O przewidywanym czasie wdrożenia (zwykle optymistycznym) do produkcji! To nie są jakieś spiski, tajemnice, manipulacja rynkiem i klientem, aby tylko ukryć przed nim Prawdę i by mu nie dać Tajemnych i Potężnych Nowych Technologii. Przykro mi. Ale to są zwykłe firmy, robiące aparaty, podobnie jak się robi buty, parasole, monitory, samochody i inne rzeczy. Tak, pewne technologie testowane są poza sektorem komercyjnym. Tak, mają większe możliwości. I tak, kosztują wielokrotnie więcej, a tym samym nie są gotowe do masowej produkcji.

limal
30-06-2013, 13:24
shz1z Fajnie że czytasz to forum prawie codziennie, tylko przyłóż się jeszcze do zrozumienia o czym kto pisze. mOSAD napisał "Wymienione konstrukcje powinny wystarczyć jednak na dłuuuugie lata, gdyż mają praktycznie wszystko czego potrzeba i co da się zrobić na obecnym poziomie techniki (w tej cenie). Niektórym wystarcza D40 i robią nimi foty, o jakich niektórzy mogą tylko pomarzyć. Ja mam D5100 i też musi mi wystarczyć na dłuuugie lata, tyle że mnie akurat ograniczają względy finansowe. A ja odpisałem że wszystko można poprawić, ulepszyć, bo nie wierzę że są to konstrukcje idealne. Po drugie miałem nadzieję że kolega mOSAD pisząc o możliwościach dzisiejszej techniki firmy NIKON przedstawi się jako szef działu badawczo rozwojowego tejże firmy. Zamiast tego czytam elaboraty o matizie, katastrofie smoleńskiej itp.
Nie jestem zwolennikiem gadżetów, tylko poprawiania tego co potrzeba. Na przykład D7000 po poprawkach=D7100
P.S.
Jesli tak bardzo obawiasz się zaawansowanej elektroniki, to mam do Ciebie propozycję: zamienię się w ciemno twoja lustrzanka na mojego zenita xp (sprawny)
Pozdrawiam!

mOSAd
30-06-2013, 14:41
Do niektórych trafiają proste porównania. Do innych nie. Gdybym się przedstawił jako szef R&D Nikona, to dopiero byłby właśnie problem, bo jakim cudem miałoby to uwiarygodnić cokolwiek co piszę. Przecież zwolennicy teorii spiskowych właśnie *negują* oficjalne komunikaty osób, które mają największą wiedzę w danej dziedzinie. A za to wysnuwają swoje, niczym nie poparte domysły i przedstawiają to jako prawdę. Tajne, anonimowe źródła, matryce które mogły być zastosowane już pół wieku temu itd. Technologia umożliwiająca coś nie oznacza, że jest to ani sensowne, ani praktyczne, ani prawdopodobne.
A sam podajesz przykłady *poprawek*. Czyli czegoś co w czasie następuje później. Czyli do ich wykonania potrzeba... czasu. Właśnie o ten czas (i pieniądze, które w pewnych granicach można na niego przeliczać) się wszystko rozbija. Jak chcesz mieć coś szybko, to będzie to mniej dopracowane, niż to co powstałoby później (lub o rzędy wielkości droższe). Z tym, że w świecie dzisiejszym, gdzie mamy ogromny pośpiech, by wprowadzać na rynek *nową technologię*, nie ma czasu na dopracowywanie konstrukcji. Stąd błędy.
D7000 i D7100 to dwie (chyba) równoległe konstrukcje, z różnymi matrycami. O jakich poprawkach mowa? Podobnie jak D800 i D800E są zdaje się sprzedawane jednocześnie (ale mogę się mylić tu - sprawdzę). No i różni je... 2,5 roku!

annaksiazki
01-07-2013, 05:28
Witam-potrzebuję Waszej pomocy. Od dość dawna nie śledzę nowości sprzętowych bo od kilku lat jestem użytkowniczką D700 (póki co nie stać mnie na lepszy) i kilku obiektywów stało-ogniskowych. Dostałam zadanie od szefa-skompletować studio wraz z aparatem, obiektywem... Głównie fotografia produktu-mam już stół bezcieniowy, lampy.., statyw...no to co wokół-problem jaki aparat i obiektyw. W dodatku jestem w Chinach jeszcze przez miesiąc a tu wiele stron nie otwiera się-różne zapory... Jak już napisałam głównie fotografia produktu, ale chciałabym aby mógł służyć też do innych drobnych sesji zdjęciowych. Obiektyw niestety muszę wybrać zmienno-ogniskowy i nie mogę sobie pozwolić na jakiś z górnej półki cenowej. Aparat- lustrzanka ze średniej półki-na wysokie ceny tez nie mogę sobie pozwolić. Aparat + obiektyw do 5tys zl, raczej nie więcej. Wiem, ze to skromny budżet ale co poradzę. Doradźcie proszę, pomóżcie. Z góry dziękuję i pozdrawiam-ania

Fear
01-07-2013, 08:31
Naciągnij szefa na nikona D7100 i tamrona 60mm f2 macro. Jak odzyska vat będzie do 5000

mOSAd
01-07-2013, 13:47
W studio do produktu może się też nieźle sprawdzić D5200. Stosunkowo prosty model, ale ma odchylany ekranik ułatwiający wykorzystanie niskich kadrów. Oraz wygodne stosowanie LiveView i dokładne ostrzenie tym samym. Ma bardzo dobrą matrycę (24MPix) i spokojnie wystarczy do tego celu. To także poręczny sprzęt na inne okazje, choć oczywiście ergonomia w przypadku reporterki już nie ta, co w wyższych modelach.
Co do obiektywu to rzeczywiście okolice 60 mm powinny się sprawdzić. Przy 85-90 mm potrzeba sporego odsunięcia się od przedmiotu i przy skali 1:1 maleje głębia ostrości, w porównaniu do krótszych ogniskowych, co najczęściej jest niepożądane. Z 60-ek wybór jest spory, ale ja nic nie doradzę, bo się nie interesowałem tematem dokładnie. Jeżeli chciałabyś fotografować przedmioty, które mają dużą głębię, są bardziej przestrzenne, to należałoby doprecyzować co to będzie, gdyż są zadania, do których używa się jeszcze bardziej specjalizowanego sprzętu. Jednak w tych pieniądzach raczej stanie na wymienionym powyżej.

Jandox
04-07-2013, 21:08
Siemka. Jakiego polecacie mi Nikona jako początkującemu fotografowi, do robienia sesji panienek w plenerze i w studio? Coś do 5000zl :) Z góry dzięki za pomoc:)

MstrG
04-07-2013, 21:22
Siemka. Jakiego polecacie mi Nikona jako początkującemu fotografowi, do robienia sesji panienek w plenerze i w studio? Coś do 5000zl :) Z góry dzięki za pomoc:)

5000zł na samo body czy z obiektywami?

Archibald6803
04-07-2013, 23:41

Tak mi się przypomniało z dawnych lat .... : do panienek zarówno w plenerze jak i studio najlepszy był zawsze DUŻY aparat .... tzn. im większy tym lepszy ;-) idąc tym tropem dzisiaj proponuję D800 ;-) tylko mam obawy że kwota troszkę mizerna ..........

Ronin79
05-07-2013, 00:07
Tak mi się przypomniało z dawnych lat .... : do panienek zarówno w plenerze jak i studio najlepszy był zawsze DUŻY aparat .... tzn. im większy tym lepszy ;-) idąc tym tropem dzisiaj proponuję D800 ;-) tylko mam obawy że kwota troszkę mizerna ..........

Idąc tym torem to najlepiej D300s z gripem.

Lubek_KL
05-07-2013, 12:49
Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc jeśli nie w tym miejscu lub coś nie tak to z góry przepraszam I proszę o wyrozumiałość.

Zamierzam w najbliższych dniach zakupić nowy aparat i prosił bym o poradę. W przeszłości używałem D80, z którego byłem zadowolony i na tamte czasy mi wystarczał. Z racje zainteresowań (alpinistyka, wspinaczka) postanowiłem poszukać czegoś lekkiego i przesiadłem się na Olympusa PL-2 … spadek wagi był wstanie wynagrodzić różne braki, ale jednak brak wizjera doprowadzał mnie do szału … dostępny wizjer elektroniczny to badziew, a optyczny nadawał się tylko do „placka” …więc sprzęt znalazł nowego właściciela, a ja chcę wrócić do lustrzanki…

Głównie fotografuję krajobrazy, architekturę oraz czasem sporty więc na pewno zależało mi na przyzwoitej szybkości … odwiedziłem kilka sklepów, kilkanaście stron internetowych i setki postów szukając między systemami Canon i Nikon… szczerze Canony trochę lepiej leżą mi w ręce i jakoś wykonania bardziej do mnie przemawia, ale jednak cenowo w Nikonach szerszy wybór …no i znam już ten system.

Ostatecznie waham (łem) się między D5200 i D7100 … póki co moja wiedza o fotografii nie jest duża, ale chciałbym się móc rozwijać w tym temacie więc rozważałem zakup czegoś z wyższego segmentu … 7100 jednak już trochę kosztuje, więc chyba na razie lepiej kupić 5200 i przeznaczyć różnice na szkła … a pewnie i tak mi trochę zejdzie zanim będę wykorzystywał w dużym stopniu ten model. (czy dobrze kombinuje?)

Zakładając zatem, że wybór pada na D5200 to mam zamiar zakupić go w zestawie z Nikorem 18-105 VR, który na początek wydaj się być dość dobry jak na kit i w miarę uniwersalny do moich potrzeb … zastanawiam się co do kupić jeszcze …czy warto wydawać kasę na któreś z tych szkieł:

Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO HSM
Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 DG Macro
Tamron AF 70-300 mm f/4-5,6 Di LD Macro 1:2

I ostatnie pytanie na temat tego rybiego oka:
Samyang 8 mm f/3.5 CS II Fish-eye Nikon

Jak efekt da ono z tym body?

Pozdrawiam

MstrG
05-07-2013, 12:58
Idealnym wyborem wydaje się D7100 + Sigma 17-50 OS. W przyszłości można pomyślec nad 55-300VR lub tamronem 70-300VC, jakimś UWA.

Lubek_KL
05-07-2013, 13:18
Body D7100 to jakieś 4100zl + 2700zł za ten obiektyw daje łącznie 6800 (trochę dużo ... chciał bym póki co zmieścić się w 5K, a ewentualnie na poczatku roku zainwestować kolejne pieniążki)... D5200 z kitem 18-105 to około 3200zł więć jeśli by się większy budżet udało uzbierać to czy nie lepiej dokupić jakieś szkło z zakresem do 300?

plan3s
05-07-2013, 13:29
Ta dyskusja mi przypomina troszkę dyskusję na temat N28 f/1.8 jak to jest 'warty swojej ceny' bo ma nanopowłoki. Niektórzy chyba nie rozumieją, że wytworzenie tych wszystkich rzeczy, nie mówiąc już o wytworzeniu lepszych, to ułamek ceny jaką płacimy za ich posiadanie. Nikon mógłby zrobić idealny aparat, którego produkcja kosztowałaby grosze, ale jak GonzoG napisał już wcześniej - im się to nie opłaca. Wy macie marzyć o posiadaniu D400, zadowalając się D90 które macie. Jak D400 by się pojawiło to im w zębach przyniesiecie kasę na niego. Śmieszna sprawa jest taka, że oni mogliby go już produkować teraz - ale po co, skoro lepiej wszystkim robić 'smaka'. Dodatkowo, lepiej poczekać aż rynek nasyci się D7100. To jest smutne, ale oni dyktują warunki.

Lubek_KL
05-07-2013, 13:37
Pracuje w branży produkcyjnej i doskonale wiem jakie są koszty wytwarzania i jak to się ma do cen produktów na rynku ... ale nie pytałem czy dany sprzęt jest warty swojej ceny tylko dla którego sprzętu relacja jakości do ceny i moich potrzeb będzie rozsądniejszym wyborem ... gdy bym nie miał ograniczonego budżetu nie pytał bym tylko pobawił się każdym sprzętem we wszelkich konfiguracjach i kupił taki który by mnie satysfakcjonował nie zważając na cenę ... zależy mi na opini doświadczonych osób, które mogą się wypowiedzieć w temacie w co jest sen inwestować będąc w zasadzie eksperymentującym użytkownikiem, który uczy się fotografii.

MstrG
05-07-2013, 13:39
Body D7100 to jakieś 4100zl + 2700zł za ten obiektyw daje łącznie 6800 (trochę dużo ... chciał bym póki co zmieścić się w 5K, a ewentualnie na poczatku roku zainwestować kolejne pieniążki)... D5200 z kitem 18-105 to około 3200zł więć jeśli by się większy budżet udało uzbierać to czy nie lepiej dokupić jakieś szkło z zakresem do 300?

Aktualnie Sigma 17-50 OS kosztuje 1700zł, wszystkie u dystrybutora zostały juz sprzedane, ale idzie następny transport.

GonzoG
05-07-2013, 14:05
Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc jeśli nie w tym miejscu lub coś nie tak to z góry przepraszam I proszę o wyrozumiałość.

Zamierzam w najbliższych dniach zakupić nowy aparat i prosił bym o poradę. W przeszłości używałem D80, z którego byłem zadowolony i na tamte czasy mi wystarczał. Z racje zainteresowań (alpinistyka, wspinaczka) postanowiłem poszukać czegoś lekkiego i przesiadłem się na Olympusa PL-2 … spadek wagi był wstanie wynagrodzić różne braki, ale jednak brak wizjera doprowadzał mnie do szału … dostępny wizjer elektroniczny to badziew, a optyczny nadawał się tylko do „placka” …więc sprzęt znalazł nowego właściciela, a ja chcę wrócić do lustrzanki…

Głównie fotografuję krajobrazy, architekturę oraz czasem sporty więc na pewno zależało mi na przyzwoitej szybkości … odwiedziłem kilka sklepów, kilkanaście stron internetowych i setki postów szukając między systemami Canon i Nikon… szczerze Canony trochę lepiej leżą mi w ręce i jakoś wykonania bardziej do mnie przemawia, ale jednak cenowo w Nikonach szerszy wybór …no i znam już ten system.

Ostatecznie waham (łem) się między D5200 i D7100 … póki co moja wiedza o fotografii nie jest duża, ale chciałbym się móc rozwijać w tym temacie więc rozważałem zakup czegoś z wyższego segmentu … 7100 jednak już trochę kosztuje, więc chyba na razie lepiej kupić 5200 i przeznaczyć różnice na szkła … a pewnie i tak mi trochę zejdzie zanim będę wykorzystywał w dużym stopniu ten model. (czy dobrze kombinuje?)

Zakładając zatem, że wybór pada na D5200 to mam zamiar zakupić go w zestawie z Nikorem 18-105 VR, który na początek wydaj się być dość dobry jak na kit i w miarę uniwersalny do moich potrzeb … zastanawiam się co do kupić jeszcze …czy warto wydawać kasę na któreś z tych szkieł:

Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO HSM
Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 DG Macro
Tamron AF 70-300 mm f/4-5,6 Di LD Macro 1:2

I ostatnie pytanie na temat tego rybiego oka:
Samyang 8 mm f/3.5 CS II Fish-eye Nikon

Jak efekt da ono z tym body?

Pozdrawiam

Zapomnij o tych szkłach 70-300, które wymieniłeś, bo są na tyle słabe optycznie, że przy 24 Mpix matrycy będziesz miał jedno wielkie mleko.
Ze szkieł z tego zakresu tylko
Nikkor 55-300, Tamron 70-300 VC USD, Nikkor 70-300 VR.

Co do 18-105VR - nie jest złe szkło, ale dość ciemne i ma powolny AF. Zastanów się na Sigmą 17-50/2.8 - jej cena to nie 2700, a 1700zł.

plan3s
05-07-2013, 14:40
Pracuje w branży produkcyjnej i doskonale wiem jakie są koszty wytwarzania i jak to się ma do cen produktów na rynku ... ale nie pytałem czy dany sprzęt jest warty swojej ceny tylko dla którego sprzętu relacja jakości do ceny i moich potrzeb będzie rozsądniejszym wyborem ... gdy bym nie miał ograniczonego budżetu nie pytał bym tylko pobawił się każdym sprzętem we wszelkich konfiguracjach i kupił taki który by mnie satysfakcjonował nie zważając na cenę ... zależy mi na opini doświadczonych osób, które mogą się wypowiedzieć w temacie w co jest sen inwestować będąc w zasadzie eksperymentującym użytkownikiem, który uczy się fotografii.

Odnosiłem się do dyskusji Mosada i GonzoG :)

annaksiazki
05-07-2013, 14:41
Fear, mOSAd-dzieki bardzo za porady-pozdrawiam :)

Lubek_KL
05-07-2013, 14:55
To faktycznie przy cenie 1700zł mógł by sobie pozwolić na body D5200 + Sigmą 17-50/2.8 + coś z tych dwóch bo są w podobnej cenie (ten trzeci już sporo droższy z tego co widzę):
Nikkor 55-300, Tamron 70-300 VC

Który z tych dwóch będzie lepszy?

GonzoG
05-07-2013, 15:29
To faktycznie przy cenie 1700zł mógł by sobie pozwolić na body D5200 + Sigmą 17-50/2.8 + coś z tych dwóch bo są w podobnej cenie (ten trzeci już sporo droższy z tego co widzę):
Nikkor 55-300, Tamron 70-300 VC

Który z tych dwóch będzie lepszy?

Lepszy ponoć jest Tamron. Na pewno ma znacznie szybszy AF. Co do jakości optycznej - bardzo podobne.

Podstawowa różnica między tymi szkłami, to to, że Tamron to szkło pełnoklatkowe, a Nikkor 55-300 to szkło tylko pod DX. Tak więc poza tym, że Nikkor 55-300 nie podejdzie do pełnej klatki, to ma to też swoje plusy - jest on mniejszy i lżejszy od ponad 200g od 70-300VC/VR ( trochę ponad 2/3 wagi szkieł 70-300)

Lubek_KL
05-07-2013, 16:25
Co do obiektywów temat jasny ... jeszcze pytanie do body bo znajduje sprzeczne dane ... czy D5200 i D7100 mają stabilizację obrazu?

RAF7705
05-07-2013, 16:35
Nie

mOSAd
05-07-2013, 17:01
W Sigmie 17-50 oraz w wymienionych teleobiektywach i zoomie jest stabilizacja (oznaczenia OS, VR, VC).

Lubek_KL
05-07-2013, 19:10
Oglądałem body w sklepie i jednak d5200 odpada bo nie leży mi w ręce...musiało by być odrazu z gripem...natomiast D7100 bardzo mi przypadł do gustu i jeśli zbiore fundusze to zdecyduje się na niego, a w rezerwie zostawiam sobie tańszy warian w postaci D90, który można jeszcze dostać.

robert4you
05-07-2013, 22:13
I bardzo słusznie.

Lubek_KL
08-07-2013, 07:27
Dziękuję wszystkim za wsparcie...

Ostatecznie zdecydowałem się zaciągnąć mały kredyt i zakupiłem D7100 z kitem 18-105 (miało być samo body ale z kitem udało mi się wynegocjować dobrą cenę).

Przez weekend miałem już okazje podziałć na tym obiektywie i muszę przyznać, że narazie na moje potrzeby daje rady, więc póki co zrezygnowałem z zakupu Sigmy 17-50/2.8, a zamówiłem dla uzupełnienia zestawu:
Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM
oraz
Tamron 70-300 mm f/4.0-f/5.6 SP Di VC USD

Ronin79
08-07-2013, 10:11
Pochwal się za ile udało się go kupić.

Lubek_KL
08-07-2013, 11:03
D7100 z kitem 18-105 za 4400zł

ścibor45
09-07-2013, 14:38
Jeśli nie można na forum daj namiar na PW gdzie kupiłeś za taka cenę

Kr3t
11-07-2013, 21:23
Rozglądnąłem się dokładniej i tak, mam do wyboru, a na zakup lece już jutro :
Nikon D3000 + 18-105 VR
Nikon D3109 + 18-105 VR
Nikon D3200 + 18-55 VR
Nikon D5100 + 18-55 VR

Niestety kombinacje dwóch ostatnich z obiektywem 18-105 przekraczają budżet 2k ktore nie chce przekroczyć.
I tu rodzi się pytanie - lepiej kupić tańszy aparat z lepszym słoikiem czy droższy aparat ze słabszym kitowym obiektywem.

Zdjęcia trzaskane to jak wszyscy - wyjazdy, uroczystości rodzinne, dzieci, auto...
Z góry dziękuję za pomoc gdyż lektura internetu zrobiła mi już pranie z mózgu :)

MstrG
11-07-2013, 21:35
Rozglądnąłem się dokładniej i tak, mam do wyboru, a na zakup lece już jutro :
Nikon D3000 + 18-105 VR
Nikon D3109 + 18-105 VR
Nikon D3200 + 18-55 VR
Nikon D5100 + 18-55 VR

Niestety kombinacje dwóch ostatnich z obiektywem 18-105 przekraczają budżet 2k ktore nie chce przekroczyć.
I tu rodzi się pytanie - lepiej kupić tańszy aparat z lepszym słoikiem czy droższy aparat ze słabszym kitowym obiektywem.

Zdjęcia trzaskane to jak wszyscy - wyjazdy, uroczystości rodzinne, dzieci, auto...
Z góry dziękuję za pomoc gdyż lektura internetu zrobiła mi już pranie z mózgu :)

Warto poczekać choćby miesiąc i dołożyć te 300zł do D5100 + 18-105VR

Kr3t
11-07-2013, 21:54
Hmm a gdzie taką oferte mógłbym znaleźć ? W sklepach chyba nie ma za bardzo mozliwości takiej obniżki "w sezonie"...

irek6311
11-07-2013, 21:59
Na początek Nikon D5100 + 18-55 VR (https://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/nikon-d5100-nikkor-af-s-vr-18-55mm,14791s)bo zakres ogniskowych na początek wystarczający ,
z czasem doskładać do Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR (https://fotozakupy.pl/obiektyw/nikon-nikkor-af-s-dx-55-300mm-f-4-5-5-6g-ed-vr,13705s) i będzie naprawdę uniwersalny zestaw .

Kr3t
11-07-2013, 22:06
Kurcze, a juz byłem tak nastawiony na D3200 - wielkie dzięki Panowie - oświeciliście mnie :)
Pewnie jutro sklepikarzowi doradcy mózg prać mi będą wyższością kompaktu nad lustrem w tym przedziale cenowym - ile w tym prawdy tak dla amatora ?

Andrzej1974
12-07-2013, 17:25
Kurcze, a juz byłem tak nastawiony na D3200 - wielkie dzięki Panowie - oświeciliście mnie :)
Pewnie jutro sklepikarzowi doradcy mózg prać mi będą wyższością kompaktu nad lustrem w tym przedziale cenowym - ile w tym prawdy tak dla amatora ?

Napiszę po raz n-ty... daruj sobie D3200 i jak już to za tę kasę kup D5100, z którego będziesz bardziej zadowolony. Choćby z kitowym 18-55 na początek...

Panerai
12-07-2013, 22:28
Kret - kup body 5100 ... a, na "wolnym" rynku w doskonałej cenie kup nowy 18-105 i jesteś gość ! Miałem D 90 z 18-105 ... świetny obiektyw w skandalicznie niskiej cenie.

Kr3t
13-07-2013, 00:07
Panowie, pewnie mnie zlinczujecie, ale kupiłem...D3100 z 18-105, dostałem na niego tak dobrą cene z rabatami na miejscu, od ręki bez wysyłek itp itd, że raczej nie było co się dłużej zastanawiac ;) Ogarne troszke ten słoik i pewnie niedlugo moje ogłoszenia w dziale poszukiwań na giełdzie :)

Panerai
13-07-2013, 00:53
Znaczy sprzedawca powinien dostać Oskara .... end of message.

rdcom
14-07-2013, 16:52
hm czy D5200 ma podgląd głebi ostrości? ja będzie wspołpracował z lampą nikona700

Maciej90
14-07-2013, 17:07
W D5200 brak podglądu ostrości.

d90
15-07-2013, 17:22
A co ma podgląd ostrosci do zrobienia zdjęcia ?
Czy ta funkcja jest naprawdę potrzebna ?

Rafał_Sz
15-07-2013, 17:50
Jest potrzebna, zwłaszcza z jasnymi szkłami, ale absolutnie nie niezbędna.

mOSAd
15-07-2013, 18:34
Potrzebna wyłącznie w pewnych dziedzinach i to chyba też nie niezbędna. Podczas podglądu obraz na tyle się ściemnia, że i tak ciężko dokładnie głębię ocenić. Osobiście nie używam wcale. Wolę wykonać dwa, trzy zdjęcia i porównać efekty na LCD. A po pewnym czasie rozkład głębi już się jakby pamięta i czuje automatycznie. I siedzi w głowie gdzieś z tyłu i czasem włącza przypominacz, że oto:
"Zbliżyłeś się do obiektu, zwiększyła się skala odwzorowania, zatem maleje głębia ostrości - sprawdź czy nie warto domknąć przysłony. Ostatnio na takich zdjęciach f/4 było za mało. Spróbujmy domknąć bardziej."

d90
16-07-2013, 19:11
Właśnie dlatego moje pytanie było .... prowokacyjne...
:))

Nevbe
16-07-2013, 22:20
Mam pytanie czy NIKON COOLPIX P520 8 jest odpowiednim Nikonem dla kogoś początkującego czy nie bardzo ?

d90
16-07-2013, 23:58
Mam pytanie czy NIKON COOLPIX P520 8 jest odpowiednim Nikonem dla kogoś początkującego czy nie bardzo ?

A w czym sa te początki ?
:)

mOSAd
17-07-2013, 00:14
Odpowiedź brzmi: nie.
Na optyczne.pl jest świeży test tych konstrukcji. I nie wypadł on najlepiej. To raz.
Druga sprawa, że to koszt 1300zł mniej więcej. A w tej cenie kupisz już D90, choć bez obiektywu. Jednak jeżeli masz konkretną wizję tego co chcesz robić, to warto uzbierać jeszcze na docelowy obiektyw i kupić taki zestaw (albo kupić D80 i obiektyw). Tak naprawdę tu ważniejszy jest obiektyw niż lustrzanka w tym wypadku.
Megazoom jest fajny na jakiś czas, a potem nie wiadomo co z nim robić. Jak się rozwijać, jak zapragniesz czegoś więcej? Ciężko go potem sprzedać i odzyskać pieniądze. Jakość zdjęć też w pewnym momencie przestanie wystarczać pewnie. Więc to takie rozwiązanie tymczasowe. Na wakacje, na rozpoznanie własnych potrzeb, czy to nas bawi itd. Czyli z punktu widzenia czasu - utopione pieniądze. Jednak zdobyte doświadczenie jakieś zawsze. Według mnie to bardziej sprzęt dla kogoś kto nie chce się bawić w fotografię. Byle tylko zrobić jakieś foty w możliwie dużej ilości warunków.

Pasus
17-07-2013, 07:20
szczerze, to początkujący to za szerokie pojęcie heh sprecyzuj

picia78
17-07-2013, 14:05
Panowie, pewnie mnie zlinczujecie, ale kupiłem...D3100 z 18-105, dostałem na niego tak dobrą cene z rabatami na miejscu, od ręki bez wysyłek itp itd, że raczej nie było co się dłużej zastanawiac ;) Ogarne troszke ten słoik i pewnie niedlugo moje ogłoszenia w dziale poszukiwań na giełdzie :)

zawracałeś du...ę ludziom na forum, a i tak kupiłeś to co Ci wcisną sprzedawca :) hehe
ot taki mój koments...

Andrzej1974
17-07-2013, 15:11
zawracałeś du...ę ludziom na forum, a i tak kupiłeś to co Ci wcisną sprzedawca :) hehe
ot taki mój koments...

Hehe... Dobre... :-) Sprzedawców opinie i uwagi zawsze trzeba brać z dystansem. Mi np. chciał w MM wcisnąć aparat Sony, który rzekomo bił (wg. testu na optycznych) na głowę wszelkiej maści Nikony czy Canony. Jednak podziękowałem i dziś... nie żałuję, że mam Nikona...

RAF7705
17-07-2013, 18:26
Jak tu jakieś eks sprzedawca napisał, płacą im żeby sony wciskali.

Andrzej1974
17-07-2013, 20:57
Jak tu jakieś eks sprzedawca napisał, płacą im żeby sony wciskali.

Dziś to już wiem, po tym, jak ktoś z forum mnie oświecił. ;-)

MiQ27
17-07-2013, 21:14
W naszym wątku o NEXach to w takim razie chyba sami sprzedawcy piszą :)
Albo się ten sprzęt Sony'emu wyjątkowo udał...

zbdu
17-07-2013, 21:34
Witam, powoli wyrobiłem sobie ogniskowe które mnie interesują, więc postanowiłem wymienić obiektywy, dodam że bardzo mi zależy mi na jakości obrazka ( jak do tej pory N 35mm 1,8 jest moim ideałem). Zakres który mnie interesuje to od 10 mm do 100 mm może 120 mm. Jak do tej pory kupiłem S 10-20 4-5,6 ( trochę ciemny ale zostaje u mnie ) i już miałem zamawiać Sigmę 17-50 2,8 ... lecz wolałbym jednak coś dłuższego żeby nie dokupować trzeciego obiektywu do wymaganego zakresu. I tutaj pada pytanie: czy jest coś z tak dobrym światłem i obrazkiem jak s 17-50 tylko dłuższe i nie kosztuje więcej niż 2500zł ? (może być używany).
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

GonzoG
17-07-2013, 21:49
I tutaj pada pytanie: czy jest coś z tak dobrym światłem i obrazkiem jak s 17-50 tylko dłuższe i nie kosztuje więcej niż 2500zł ? (może być używany).

Nie ma. A jakby było, to kosztowałoby fortunę.

Masz do wyboru:
16-85/3.5-5.6
17-50~55/2.8
17-70/2.8-4
18-70/3.5-4.5
18-105/3.5-5.6
18-200/3.5-5.6~6.3
24-120/4
24-135/3.5-5.6
24-200/3.5-5.6
28-105/2.8
35-105/2.8

(zakresy od różnych producentów)

Coś z tego możesz sobie wybrać.

Co do jakości obrazka - to już różnie z tym bywa - im dłuższy i jaśniejszy obiektyw, tym zazwyczaj gorzej.

mOSAd
17-07-2013, 22:03
Do portretów: Sigma 50-150 i Tokina 50-135 lub stałka 85/1.8G. Tylko ta ostatnia będzie przypominać 35-kę ostrością. Ale obrazek z całej trójki będzie ładny choć zoomy wielkie. Jak zwykle nie-Nikkory trzeba wybierać ostrożnie i przebierać. Poniżej 50mm z zoomów są chyba tylko ciemne szkła, więc automatycznie nie tyle ostrość słabsza, co głębia większa i jakby brzydziej tym samym. Jest trochę konstrukcji w granicach ogniskowych 28-85, ale chyba nie wnoszą nic ciekawego tak naprawdę. Oczywiście pewnym ograniczeniem jest konieczność silnika w obiektywie. Można też rozważyć Tamrona 28-75 i makro 90/2.8, jeżeli doczekały się już silnika - no i kilka innych stałek makro. I to chyba tyle co mi przychodzi do głowy godnego uwagi.
Aha, jest jeszcze Sigma 24-70/2.8 HSM. Któraś z wersji może w tej cenie się mieścić - już nie pamiętam. Ale to bardziej reporterskie szkło niż nastawione na ładny obrazek. Choć jedno nie wyklucza drugiego oczywiście.

Rafał_Sz
18-07-2013, 14:55
T90/2.8 jest od jakiegoś czasu produkowany z własnym napędem.

zbdu
18-07-2013, 18:05
Czytam i czytam i jednak po wszystkich opiniach wezmę S 17-50 i ten zakres musi mi narazie wystarczyć a w przyszłości jak nazbieram pieniądze to kupię jakiegoś jasnego telezooma 50 <
Pozdrawiam

Ptakip
20-07-2013, 10:12
Witam wszystkich.
Obecnie Pentaxiarz niebawem (już raczej na 100%) Nikoniarz, planuję zakup sprzętu Nikona (Nikon wygrał z Canonem walkę większym wyborem szkieł ze średniej półki, Canon w przedziale do 2000 zlotych ma tylko jednego niezbyt udanego standarda 17-85 IS USM), mam juz sprecyzowane kryteria co do body aparatu (CMOS, wysokie ISO) ale nie mam pojęcia na temat obiektywów a konkretnie po prostu standarda. Jedyne co mam sprecyzowane to to, że wolał bym, aby był dłuższy niz 17-50. Mam na oku 16-85 3,5-5,6 VR i 18-105 3,5-5,6 VR. Oba mile zaskakują posiadaniem SWM, obydwa są stabilizowane. Wykorzystanie ich będzie all-purpose bo tematy do fotografowania łapię przeróżne - architektura, przyroda, ludzie etc. Ostatnio zasmakowałem w fotografii nocnej (na tyle, na ile pozwalało ISO 1600 na CCD Pentaxa)...

Wdzięczny za każdą sugestię.

Rafał_Sz
20-07-2013, 10:17
Ja bym zaczął od 18-105 VR plus stałka 35/1.8.

Co do fotografii nocnej, lepszy jest statyw i niskie ISO, niż forsowanie czułości.

aniolek2265
25-07-2013, 22:29
Witam
Mam 8 tys na kupno body + obiektywy do robienia zdjęć dzieciom. Chciałabym coś kupić co było by wymienne z moim dotychczasowym zestawem awaryjnie. Zdjęcia w studio i plenerze. Nie mam pojęcia jakie body;/
Nad obiektywami myślałam takimi:
- tamron 17-50 2.8 lub 24-75 2.8 lub sigma 17-50 2.8 - nie wiem, który najlepszy
- myślę nad jakimś tele na plener, moze T 70-200 2.8? Polecacie coś godnego?
- chciałabym mieć jeszcze 35 1.8 jak się uda znaleźć fajny zestaw w tej cenie ;p
Pomożecie?
Ps. Musze kupić drugie body ;p Nie mogę dokupić szkła za tą kwotę do mojego body, muszę kupić i body i szkła.

MstrG
25-07-2013, 22:53
D300s + S17-50 f/2.8 OS + 35mm f/1.8G + S/T 70-200 f/2.8
ewentualnie możesz pomyśleć nad D7100, ale zabraknie na jasne tele.

aniolek2265
26-07-2013, 11:55
D300s + S17-50 f/2.8 OS + 35mm f/1.8G + S/T 70-200 f/2.8
ewentualnie możesz pomyśleć nad D7100, ale zabraknie na jasne tele.

A jakieś tańsze body? Z wyliczeń wychodzi że wyjdzie pare stówek więcej, nie wiem czy będę miała taką możliwość, żeby dołożyć, a wszystko muszę kupić na fakture. Będę miała ok 20 000zł ale muszę wyposażyć studio ( z tym też mam problem i nie wiem gdzie szukać pomocy ;/)

MstrG
26-07-2013, 13:34
A jakieś tańsze body? Z wyliczeń wychodzi że wyjdzie pare stówek więcej, nie wiem czy będę miała taką możliwość, żeby dołożyć, a wszystko muszę kupić na fakture. Będę miała ok 20 000zł ale muszę wyposażyć studio ( z tym też mam problem i nie wiem gdzie szukać pomocy ;/)

Tzn bierzesz dofinansowanie na studio, ale nie wiesz co Ci potrzeba i co masz kupić?
:roll:

Tańsze body? D5200 lub D7000.

kcr
26-07-2013, 14:38
Tzn bierzesz dofinansowanie na studio, ale nie wiesz co Ci potrzeba i co masz kupić?

to chyba jakiś żart:lol:

aniolek2265
26-07-2013, 18:12

Dziękuję za odpowiedź.

Wiem, że dla Was to nie dopuszczalne, ale ja robię zdjęcia dzieciom i ludziom się one podobają. Chcą mnie odpłatnie zamawiać, a nie chcę żeby ktoś życzliwy na mnie doniósł do US. Poza tym w moim mieście i okolicy jest 2 "FOTOGRAFÓW", którzy zajmują się głównie fotografią ślubną, dla pieniędzy robią też dziecięcą, ale zdjęcia ich są bez większych emocji- widać że nie umieją za bardzo współpracować z dziećmi. DO tego obróbka niektórych zdjęć dla mnie porażająca... Ja chcę zająć się fotografią dziecięcą i ciążową. Mogę dostać dofinansowanie wiec chcę je wykorzystać jak najlepiej, ale nie wiem co kupić aby się zmieścić w dotacji i było jak najlepsze na tym poziomie cenowym. Możecie sobie myśleć co chcecie, ale jeśli wszystko dobrze pójdzie studio powstanie, ja proszę o pomoc w jego urządzeniu, oświetleniu, a taką pomoc ciężko uzyskać...

Andrzej1974
26-07-2013, 18:34
Możecie sobie myśleć co chcecie, ale jeśli wszystko dobrze pójdzie studio powstanie, ja proszę o pomoc w jego urządzeniu, oświetleniu, a taką pomoc ciężko uzyskać...

aniolek2265, to co przeczytasz na forum, traktuj zawsze z przymrużeniem oka i dystansem. Ja życzę Ci prawdziwego studia i... powodzenia. Sam Ci nie mogę za wiele poradzić bo jestem amatorem a jak widać na wielu pro na forum nie masz co liczyć. Co najwyżej na ironię, z którą dość często się tu spotkasz...

MstrG
26-07-2013, 21:03
aniolek2265, to co przeczytasz na forum, traktuj zawsze z przymrużeniem oka i dystansem. Ja życzę Ci prawdziwego studia i... powodzenia. Sam Ci nie mogę za wiele poradzić bo jestem amatorem a jak widać na wielu pro na forum nie masz co liczyć. Co najwyżej na ironię, z którą dość często się tu spotkasz...

Nie wiem kogo masz na myśli, ale wiele osób pomaga tutaj całkiem bezinteresownie, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem.

aniolek2265, ja Ci polecę poczytać trochę to co jest na forum, możesz zacząć od Własne studio w rozsądnej cenie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223352) oraz Pierwsze studio (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223246).

Alexzus
27-07-2013, 00:37
aniolek2265 jestem laikiem w tym temacie, jednak trochę ostatnio poczytałam o jasnych obiektywach o tym zakresie ogniskowych. Może umiesz angielski? tu piszą trochę o tym Tamronie http://www.dpreview.com/forums/thread/2978530#forum-post-38089685
Tutaj pan http://www.flickr.com/photos/emmkayfive/with/6110546882/ robi zdjęcia głównie tym Tamronem, ja osobiście się zakochałam ale nie wiem czy w tym egzemplarzu, czy w nikkorze 24-70 2.8 afs, ale jakby mnie było stać to brałabym z zamkniętymi oczami :) albo niech mi ktoś da, jakieś konkursidło czy coś :D
W tym temacie polecają jednak dodatkowo w tym zestawie stałkę 50mm (G?), dla jaśniejszego światła i dodatkowego bookehu przy portretach z czym się zupełnie zgadzam, bo jakości jasnych stałek 50mm nikkora nic nie pobije (widzę że już masz te szkło to może przemilczę), 35 jaśniutki też się na pewno przyda ale myślałaś nad 85mm? To kompletnie portretowy obiektyw, w plener myślę w sam raz, chociaż skoro masz już 50mm to tele byłoby lepszym pomysłem za tą kwotę, a 35 jako krótszy obiektyw.
też nie jestem pro co już mówiłam.. ale staram się coś wnieść do tematu i pomóc, mam nadzieję że nie na siłę. Widzę jednak że z d80 przerzucasz się na wyższą szkołę jazdy i w takiej sytuacji myślę, że myślałabym tak samo jak Ty co skombinować w zestawie, ale czytałabym takie tematy jak ten podany powyżej - jednak możesz nie mieć na to czasu, albo nie trafiłaś po prostu tam jeszcze.. więc zapodaję taki i taki link, wygrzebany z historii.
Powodzenia z tym studiem :)

Andrzej1974
27-07-2013, 12:30
Nie wiem kogo masz na myśli, ale wiele osób pomaga tutaj całkiem bezinteresownie, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Tak poza tematem...
Wiem, że wielu stara się pomagać bezinteresownie ale jest też wielu, którzy po prostu ciągną szyderę. Jak to w życiu czasami bywa. Poza tym nikt się nie urodził od razu alfą i omegą, o czym wielu z tych ludzi zapomina. ;-)

Marta**
27-07-2013, 22:23
Dobry wieczór wszystkim :)
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź. Otóż, jestem posiadaczką nikona d40x z obiektywem kitowym. Mam go już kilka lat i chciałabym albo wymienić albo jakiś lepszy obiektyw dokupić. Co radzicie?

plan3s
27-07-2013, 22:25
Mam go już kilka lat

I czego Ci brakuje? :)

irek6311
27-07-2013, 22:29
Marta** zamiast w nowy aparat zainwestuj w obiektyw bo D40x to dobry sprzęt ,
Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM < jest teraz w przystępnej cenie ~ 1,7 tyś zł ,
aparat z tym obiektywem przeżyje drugą młodość ;)

aniolek2265
27-07-2013, 22:41
Marta** zamiast w nowy aparat zainwestuj w obiektyw bo D40x to dobry sprzęt ,
Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM < jest teraz w przystępnej cenie ~ 1,7 tyś zł ,
aparat z tym obiektywem przeżyje drugą młodość ;)

jeszcze zależy jakim funduszem pytająca dysponuje ;p

Marta**
28-07-2013, 07:40
I czego Ci brakuje? :)

Tak mi się zdaje, że coś jaśniejszego by się przydało. A poza tym lubię fotografować zwierzęta. Są to głównie konie, ale przydałoby się coś żeby jelenia, sarnę "upolować". Sporo osób mi mówi, że mam tzw. "oko" i tak czuję, że ten kitowy obiektyw trochę mnie ogranicza. Poza tym robię za rodzinnego fotografa a najwięcej fotek strzelam dziatwie.

Co do funduszy to mogłabym na taką przyjemność przeznaczyć 5 000 - 10 000.

irek6311
28-07-2013, 08:03
Do zdjęć zwierzaków Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5,6 G IF-ED .

GonzoG
28-07-2013, 12:15
Tak mi się zdaje, że coś jaśniejszego by się przydało. A poza tym lubię fotografować zwierzęta. Są to głównie konie, ale przydałoby się coś żeby jelenia, sarnę "upolować". Sporo osób mi mówi, że mam tzw. "oko" i tak czuję, że ten kitowy obiektyw trochę mnie ogranicza. Poza tym robię za rodzinnego fotografa a najwięcej fotek strzelam dziatwie.

Co do funduszy to mogłabym na taką przyjemność przeznaczyć 5 000 - 10 000.

Jako standardowy zoom - Sigma 17-50/2.8 (1700zł)
tele - Tamron 70-300 VC USD (1300zł).
Razem będzie ok 3000zł.

Porobisz nimi zdjęcia, to zobaczysz czy wystarczył zakup lepszych szkieł, czy też trzeba będzie wymienić puszkę.

Co prawda 300mm to trochę mało na sarny, ale dłuższe szkła są znacznie droższe.

mOSAd
29-07-2013, 01:47
Sprawdź sobie w jakimś programie (wiem, że potrafi to Lightroom, ale nie wiem co jeszcze) - no chyba, że wiesz - na jakich ogniskowych głównie wykonujesz zdjęcia dzieciom. Można wówczas kupić taką stałkę do tego celu. 70-300 na przykład Tamron, to rozsądny wybór na początek do zwierzaków z odległości. Sigma 17-50... niekoniecznie aż tyle zmieni. Dobre reporterskie szkło, ale jeżeli mamy trochę czasu na ujęcia, wolałbym chyba kupić 28/1.8 lub 85/1.8G do dzieciaków. I czasem zakładać zamiast uniwersalnego zooma. Przynajmniej w pomieszczeniach będziemy mieć do dyspozycji przysłonę f/1.8.

Marta**
30-07-2013, 22:23
Dziękuję Wam bardzo za rady. Jakby to powiedzieć... wiem, że nic nie wiem
A tak na poważnie, to mnie korci D600 ale tutaj chyba też trzeba zainwestować w porządny obiektyw, prawda?

irek6311
30-07-2013, 22:31
Nikon D600 + Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD 10tyś zł z małym ogonkiem Marta** ;)

Marta**
30-07-2013, 22:35
Irek, myślisz, że warto?

irek6311
30-07-2013, 22:37
Jeśli chcesz na poważnie fotografować to warto ;)
D600 ma rewelacyjną matrycę i mnogość funkcji/ustawień i minie dużo czasu zanim się nim znudzisz czy zapragniesz zmienić na nowszy ,
mam D600 i D800 ale na początek przygody z FX wystarczy D600 z nawiązką .

Marta**
30-07-2013, 22:44
Mój mąż ostatnio mi truje, że jak jest na jakiejś masowej imprezie to dziennikarze mają bardzo często Pentaxy. I wiecie, co bym nie uszczupliła naszych oszczędności za bardzo, paskuda jeden próbuje takiej oto manipulacji. "Ponoć te Pentaxy to porównywalne jakością do Nikonów" :|
A ja tylko powiem, że widziałam ostatnio zdjęcia z Pentaxa, no i powiem szczerze nie powaliły mnie. Tak jakoś szumiały bardzo.
Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?

limal
30-07-2013, 23:30
Mój mąż ostatnio mi truje, że jak jest na jakiejś masowej imprezie to dziennikarze mają bardzo często Pentaxy. I wiecie, co bym nie uszczupliła naszych oszczędności za bardzo, paskuda jeden próbuje takiej oto manipulacji. "Ponoć te Pentaxy to porównywalne jakością do Nikonów" :|
A ja tylko powiem, że widziałam ostatnio zdjęcia z Pentaxa, no i powiem szczerze nie powaliły mnie. Tak jakoś szumiały bardzo.
Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Przysłowie mówi że każda sroka swój ogon chwali. Nie wierz w swoje odczucia, bo są subiektywne. Jak potrafisz robić zdjęcia, to zrobisz je pentaxem, canonem, czy nikonem, wsio rawno. Problem leży w wyborze, cenach, obiektywów nowych, jak i używanych.

ALF
31-07-2013, 01:16
Przysłowie mówi że każda sroka swój ogon chwali. Nie wierz w swoje odczucia, bo są subiektywne. Jak potrafisz robić zdjęcia, to zrobisz je pentaxem, canonem, czy nikonem, wsio rawno. Problem leży w wyborze, cenach, obiektywów nowych, jak i używanych.
Również w reszcie osprzętu i we współpracy z tym osprzętem. A także z ilością dostępnych zamienników oraz produktów firm innych, ale kompatybilnych z body.

Marta**
31-07-2013, 09:40
No tak, święta prawda co piszecie. :)
Irek a co z tym kurzem w D600? Rzeczywiście to uciążliwe? Nie mogli tego rozwiązać tak jak w Canonie 5d?

irek6311
31-07-2013, 10:23
Marta** nie kurzy mi na matrycę więc nie jest to problem 100% D600 ...
mam włączone czyszczenie przy włączaniu i wyłączaniu aparatu i działa to skutecznie .

Dho'ine
31-07-2013, 10:42
Marto na Twoim miejscu kupiłbym D7100 lub nawet D7000, pełna klatka dla użyszkodnika domowego to taka armata na muchy, szkoda kasy, lepiej kupić szkła, porzadną lampę itp. To że ma się 10k na wydanie nie znaczy że trzeba to wydać. Lepiej się za część wybrać na jakiś wyjazd rodzinny, tudzież plener. Co do Pentaxa to ciężko osądzić cały system po kilku obejrzanych zaszumionych zdjęciach.

Andrzej1974
31-07-2013, 12:40
Dho'ine dobre prawi. D7100 w zupełności ci wystarczy.

Hmm... to, że będziesz miała aparat pro nie znaczy, że takie będziesz robiła zdjęcia.

Marta**
31-07-2013, 17:27
pełna klatka dla użyszkodnika domowego to taka armata na muchy
:)

Andrzej zgadzam się, tylko ja już tak w życiu mam, że albo skacze na głęboką wodę albo stagnacja ;)
Ale jak dziatwa uśnie to sobie oczywiście o aparacie przez Ciebie polecanym poczytam. Dziękuję.

Andrzej1974
31-07-2013, 17:39
Miłej lektury (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226453) ;-)

RAF7705
01-08-2013, 09:13
Przecież d600 to nie żadne PRO. To jest właśnie korpus dla użytkownika domowego.
Czy jak kolega wyżej napisał uzyszkodnika domowego:-)

irek6311
01-08-2013, 16:33
D600 jest dla gospodyń domowych > trzeba odkurzać < amatorskie body ;)
tak na serio to jednak wart go kupić choćby na start z Nikkor 50mm f/1,8 .

karolt
04-08-2013, 16:07
Smutne jest to, że dziś za plastikowego D600 trzeba dać tyle samo, co dawniej za "pro" D700. Takie czasy...
Moim zdaniem, jeśli się da w podobnej cenie, albo i taniej, to lepiej brać używanego D700.

RAF7705
04-08-2013, 16:36
Chyba Semi-Pro.
Pro, to jest d4.
Ja bym nie wybrał d700, ale ja amator.
Zawodowiec ma inne priorytety.

Marta**
04-08-2013, 20:47
Wybaczcie, że tak idę na łatwiznę ale czym się różnią d700 i d600?

RAF7705
04-08-2013, 23:11
Oprócz tego że oba mają matrycę fx, to wszystkim.

Rafał_Sz
05-08-2013, 07:26
Nie wszystkim. Oba maja świetne obrazowanie, ale D600 lepsze. ;)

RAF7705
05-08-2013, 08:58
Wiem. Kupiłeś:-)
Ja się noszę z zamiarem:-)
Ot.
Wiesz że nazywamy się prawie tak samo.
Zamiana jednej samogłoski w nazwisku i przedstawienie jej z ostatnią spółgłoską.

maciek12
05-08-2013, 13:18
Witam wszystkich :) Od kilku lat robię zdjęcia już moim wysłużonym Sony H3. Teraz chce zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Planuje wydać na nią około 1900zl. Na razie zainteresował mnie bardzo Nikon D5100 + 18-55mm VR, myślicie że to dobry wybór na początek?

MstrG
05-08-2013, 13:21
Witam wszystkich :) Od kilku lat robię zdjęcia już moim wysłużonym Sony H3. Teraz chce zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Planuje wydać na nią około 1900zl. Na razie zainteresował mnie bardzo Nikon D5100 + 18-55mm VR, myślicie że to dobry wybór na początek?

Warto dołożyć do 18-105VR, jest to bardzo dobre uniwersalne szkło. Z czasem tylko dokupisz np 35mm f/1.8 i lampę, takim zestawem naprawdę można zrobić bardzo dużo.

Andrzej1974
05-08-2013, 15:10

Uważam, że na początek przygody z lustrzanką to bardzo dobry wybór. Za taki zestaw wydasz ok. 1800 zł. Sam go posiadam i jest ok. Za D5100 + 18-105 musisz dać już ok. 2200 zł.

gluszec
06-08-2013, 09:19
Uważam, że na początek przygody z lustrzanką to bardzo dobry wybór. Za taki zestaw wydasz ok. 1800 zł. Sam go posiadam i jest ok. Za D5100 + 18-105 musisz dać już ok. 2200 zł.
Na dzień dzisiejszy 2199 - MEDIA-MARKT - raty 10x0%

plan3s
06-08-2013, 10:42
myslę, że opłaca się dołożyć, na 105 można jakiś portret już zrobić na dworze ładniejszy

maciek12
06-08-2013, 14:50
Zastanowię się jeszcze czy wybrać zestaw z 18-105mm. Ogólnie to zależy mi na obiektywie który sprawdzi się w robieniu zdjęć natury, krajobrazu, architektury itp. W przyszłości zakupie również jakieś szkiełko do makro :)

Andrzej1974
06-08-2013, 14:51
Na dzień dzisiejszy 2199 - MEDIA-MARKT - raty 10x0%

Jakiego sprzętu dotyczy podana przez Ciebie cena?

Nowak
06-08-2013, 15:46

Też się skuszę na taki zestaw. Dzięki ;)

witboy
06-08-2013, 18:15
u mnie w plocku za d5100 ze 105 trzeba bylo dac 1999 w media expercie i co jakis czas jest ta cena...

gluszec
06-08-2013, 20:28
Jakiego sprzętu dotyczy podana przez Ciebie cena?
D5100 + obiektyw 18-105mm

nikontyna
07-08-2013, 10:47
D40X jest dobrym aparatem. Na pewno zakup tego sprzętu nie będzie złą decyzją i akurat ten model bym Ci polecił. Jednak warto poczekać na wypowiedzi bardziej doświadczonych forumowiczów.

plan3s
07-08-2013, 11:11
D40X jest dobrym aparatem.

Bo robi zdjęcia? To body nie ma nic.

witboy
07-08-2013, 12:02
dokladnie wg mnie za mniej jak 2k zl miec d5100 ze 105 to naprawde nie majatek i fajny bardzo fajny sprzet ktory mozna rozwinac np potem 35 1.8g i mamy swietny zestaw na poczatek w rozasadnych pieniazkach z naprawde swietna matryca

rdcom
07-08-2013, 17:55
Dokładnie lepiej dołóż i kup Dxxxx+18-105

maciek12
11-08-2013, 23:33
Kupiłem właśnie D5100 i jestem bardzo zadowolony, jednak mam pewne pytanie. 18-105 nie radzi sobie z ostrzeniem z bliska więc jako fan makro zamierzam niedługo kupić do tego celu jakiś obiektyw. Znajdę coś sensownego do około 1300zł? Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro wydaje się być ciekawa.

MstrG
11-08-2013, 23:44
Kupiłem właśnie D5100 i jestem bardzo zadowolony, jednak mam pewne pytanie. 18-105 nie radzi sobie z ostrzeniem z bliska więc jako fan makro zamierzam niedługo kupić do tego celu jakiś obiektyw. Znajdę coś sensownego do około 1300zł? Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro wydaje się być ciekawa.

Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Makro

Seś@
12-08-2013, 05:23

Lub trochę tańszy ale jednak Nikkor http://www.optyczne.pl/4097-nowość-Nikon_AF-S_DX_Micro_NIKKOR_40_mm_f_2.8G.html

cz4rnuch
12-08-2013, 11:54
Akurat marka obiektywu w tak specyficznej dziedzinie jak makro jest najmniej istotna. Tu i tak ostrzy się ręcznie. W zależności od tematu(studio, roślinki, robaczki) trzeba raczej sugerować się ogniskową. Jeśli robaczki to w kwocie do 1400 kupisz nową Tokinę 100 lub Tamrona 60. Jeśli 1300 to kwota nie podlegająca negocjacjom to używka T90 też będzie dobra. Do tego są jeszcze używki Nikona 60, czasami można znaleźć też starszą Sigmę 105. Nikkora 40, mimo że wygląda na to że optycznie jest ok, ze względu na ogniskową wybrałbym na końcu.

maciek12
12-08-2013, 17:32
Dzięki za propozycje. Poczytałem sobie o tych obiektywach i chyba zdecyduje się na Tokina 100 :)

SeBuŚ
19-08-2013, 22:06
Na wstępie witam wszystkich nikoniarzy.Jest to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.

Mam zamiar kupić lustrzanke więc padło na nikona:)...Chciałbym kupić Nikona 5100 + obiektyw Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C..Jak myślicie czy to dobry wybór? Fotografią zajmuje sie od niedawna więc jestem tak naprawdę początkujący. Może lepiej dołozyć i brak 7000 z tym samy obiektywem? Tylko czy warto dla początkującego wydać pieniądze za 7000 ??

Prosze o poradę..dziękuje

MstrG
19-08-2013, 22:37
Na wstępie witam wszystkich nikoniarzy.Jest to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.

Mam zamiar kupić lustrzanke więc padło na nikona:)...Chciałbym kupić Nikona 5100 + obiektyw Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C..Jak myślicie czy to dobry wybór? Fotografią zajmuje sie od niedawna więc jestem tak naprawdę początkujący. Może lepiej dołozyć i brak 7000 z tym samy obiektywem? Tylko czy warto dla początkującego wydać pieniądze za 7000 ??

Ja bym się zastanowił na Twoim miejscu jeszcze nad Sigmą 17-50 f/2.8 OS HSM o ile nie musisz mieć koniecznie tych dodatkowych 20mm. D5100 na początek to bardzo dobry wybór.

plan3s
20-08-2013, 03:45

Sigma 17-50 f/2.8 byłaby lepszym rozwiązaniem, jest w podobnej cenie a jest dużo ostrzejsza i jaśniejsza. No, chyba że lubisz zdjęcia kwiatków i robaczków, to wtedy to pseudo macro może Ci się przydać do czegoś.

A jeśli chodzi o D7000, trochę czasu minie zanim będziesz potrzebował tych opcji które on oferuje ponad D5100. A jakość zdjęć taka sama, może nawet lepsza w D5100.

lukmar
22-08-2013, 21:44
Z racji tego że to mój pierwszy post to witam wszystkich i chciałbym poprosić o poradę w doborze sprzętu :)

Aparat chce kupić do:
- zdjęcia przedmiotów do sprzedaży na allegro
- zdjęcia reklamowe do tworzenia www (budynki firm, biura i produkty wytwarzane, sprzedawane przez firmy)
- dodatkowo do pstrykania fotek dzieciaczkom, rodzinie i znajomym na imprezach. Czyli zdjęć rodzinnych :)

Mam do dyspozycji dokładnie 5300zł i chciałbym kupić lustrzankę dla amatora.
Miałem dylemat pomiedzy d5100 / d5200 z lepszymi szkłami a d7000 z gorszymi (pokrętła pod palcem i ergonomia jednak kuszą :) )
Zdecydowałem się jednak większą szalę wydatków przenieść na szkła i teraz kilka pytań :)
Jeżeli chodzi o zestaw to muszę (chcę) kupić body + 2 obiektywy + lampa

1) Czy body d5100 / d5200 będą dobrym wyborem ?
2) Czy warto dokładać te prawie 1000 zł do d5200 ? Na korzyść d5200 przemawia więcej czujników / punktów ostrości, tylko czy warte to jest 1000 zł ? bo tych 24 megapixeli na pewno nie wykorzystam.
2) Jakie obiektywy wybrać chciałbym mieć jedną stałkę w swoim komplecie, jest ich cała masa i czytam już 3 dzień i opinii na różnych forach masa jest w oko wpadły mi te:

Sigma 17-50/2,8 OS HSM
SIGMA 30mm 1.4 EX DC HSM

Zastanawiałem się nad pierwszym obiektywem co by nie kupić czegoś z minimalnie większym "zoomem" 18-70 lub 18-200
Oraz chciałbym któryś z obiektywów wykorzystać do zdjęć przedmiotów sprzedawanych na allegro, przedmioty małych rozmiarów typu sztuczna biżuteria, telefony itd.

3) Czy lampa NISSIN Di 622 będzie dobra na początek

Budżet mnie więcej rozłożyłem tak:
Body - 1600zł
17-50/2.8 1700zł
30 1.4 1300zł
lampa 550zł

Zostanie jeszcze 200 zł poślizgu to może na pierścienie i pilota starczy :)

Co byście zmienili patrząc okiem fachowca ?

Art Erie
22-08-2013, 21:51
[...]Aparat chce kupić do:
- zdjęcia przedmiotów do sprzedaży na allegro
- zdjęcia reklamowe do tworzenia www (budynki firm, biura i produkty wytwarzane, sprzedawane przez firmy)
- dodatkowo do pstrykania fotek dzieciaczkom, rodzinie i znajomym na imprezach. Czyli zdjęć rodzinnych :)[...]

Do pierwszego i trzeciego - praktycznie cokolwiek, w kwestii obiektywów też w zasadzie wystarczy.
Problemem będzie natomiast pkt.2 bo zdobycie sprzętu i co ważniejsze niezbędnej wiedzy zajmie Ci kilka lat.

plan3s
22-08-2013, 21:56
Na pewno do przedmiotów potrzebujesz małego zestawu studyjnego, białe tło kartonowe, lampa, a może nawet i dwie + modyfikatory. Do tego może 40 f/2.8 DX MICRO, a jak jednak bardziej zależy Ci na uniwersalności to ta Sigma 17-50 i/lub Nikkor 35 f/1.8G.

Co do body, koniecznie coś z półki D90/D7000/D7100/D300/D300s ze względu na to, że będziesz chciał używać CLS

Art Erie
22-08-2013, 22:15
Na pewno do przedmiotów potrzebujesz małego zestawu studyjnego, białe tło kartonowe, lampa, a może nawet i dwie + modyfikatory. Do tego może 40 f/2.8 DX MICRO, a jak jednak bardziej zależy Ci na uniwersalności to ta Sigma 17-50 i/lub Nikkor 35 f/1.8G.

Co do body, koniecznie coś z półki D90/D7000/D7100/D300/D300s ze względu na to, że będziesz chciał używać CLS

Jasne :) Lampy Broncolor, kilka teł kartonowych na przykład Savage i zestaw PocketWizard; o softboxach, statywach i stole bezcieniowym z osprzętem nawet nie wspominam...
Póki co do Allegro wystarczy 2 biurkowe lampki, arkusz brystolu i jakaś cyfrowa Camera Obscura.
D 5200 ma bardzo dobra matrycę, choć znacznie gorszą ergonomię od D300, D7100 zapewni najlepszy obrazek z wymienionych, ale pewnie wykracza po za budżet.
Polecam tekst kolegi http://edwinzielinski.blogspot.com/2013/01/fotografia-produktu-na-3-sposoby-mini.html i lekturę pkt. 4-tego. Wniosek z tego taki, że nasze rady niekoniecznie będą dla kolegi pożyteczne.
Najlepiej kupić minimum i dopiero po zapoznaniu się z techniką fotografowania dokupić to co jest naprawdę potrzebne bazując na własnym doświadczeniu i potrzebach.
lukmar Twój wybór na początek wydaje się rozsądny, ale to będzie początek zakupów i nauki.

GonzoG
22-08-2013, 22:22
W skrócie:
1) Body - D5100 wystarczy, nie warto teraz dopłacać do D5200
2) szkła:
architektura - Sigma 10-20/4-5.6 albo Sigma 8-16/4.5-5.6
do zdjęć przedmiotów - jeśli nie są to małe rzeczy, to standardowy zoom wystarczy, jak małe rzeczy, to trzeba obiektyw makro - np.:
- Micro-Nikkor 40/2.8
- Micro-Nikkor 60/2.8
- Tamron 90/2.8 macro
3) zdjęcia rodzinne - uniwersalny zoom:
18-105VR
18-200VR
18-300VR
+ ewentualnie stałka Nikkor 35/1.8
Chyba, że wolisz jasny zoom, to są:
Sigma 17-50/2.8
Sigma "C" 17-70/2.8-4

Wracając do fotografii przedmiotów - oprócz aparatu i obiektywu trzeba jeszcze światło (lampy błyskowe lub żarówki) i jakieś modyfikatory do nich - parasolki powinny wystarczyć.

Co do lampy Nissin Di622 - raczej nie polecam. Nawet jeśli to mk II, a jeśli pierwsza wersja to zupełnie zapomnij.
Przede wszystkim dlatego, że lampa nie ma możliwości ręcznego sterowania zoomem palnika, a to przy fotografii produktowej się przyda.

Lepiej lampy Yongnuo jak YN-565

lukmar
22-08-2013, 22:51
Dziękuje wszystkim za szybkie odpowiedzi :)

Koniecznie to chyba nie, bo jest to zestaw startowy dla uczącego się amatora i dysponującego pewną kwotą. Zakładając zakup np d7100 za ponad 4 tyś zł samo body to zostanie mi tyś zł na obiektyw, wtedy kupie sobie jedną stałkę i po zawodach. Kupując tańszą puszkę dokupię więcej dodatków + lampę (potrzebną do fotografii w wnętrzach, typu biura, czy prywatne fotki imprez okolicznościowych itd)

Do pierwszego i trzeciego - praktycznie cokolwiek, w kwestii obiektywów też w zasadzie wystarczy.
Problemem będzie natomiast pkt.2 bo zdobycie sprzętu i co ważniejsze niezbędnej wiedzy zajmie Ci kilka lat.

Zgadza się, ale startuje tutaj z pełną tego świadomością że budżet jest dość niski i nie mam co cudów oczekiwać, z chęcią startowałbym od d7100 :) Ale jest jak jest i niestety na razie nie zmienię tego :)
Fotografuje już jakiś czas ale od zawsze były to kompakty, ultrazoomy itd i czas przejść na lustro i tutaj też mam świadomość że długa droga przede mną i że samo kupno nawet dobrego sprzętu nic nie zmieni jak w głowie trochę wiedzy a przede wszystkim doświadczenia nie przybędzie :)
Chciałbym jednak wyeliminować jakieś niesłuszne wybory i maksymalnie dobrze wykorzystać swój budżet na start.

W skrócie:
1) Body - D5100 wystarczy, nie warto teraz dopłacać do D5200
2) szkła:
architektura - Sigma 10-20/4-5.6 albo Sigma 8-16/4.5-5.6
do zdjęć przedmiotów - jeśli nie są to małe rzeczy, to standardowy zoom wystarczy, jak małe rzeczy, to trzeba obiektyw makro - np.:
- Micro-Nikkor 40/2.8
- Micro-Nikkor 60/2.8
- Tamron 90/2.8 macro
3) zdjęcia rodzinne - uniwersalny zoom:
18-105VR
18-200VR
18-300VR
+ ewentualnie stałka Nikkor 35/1.8
Chyba, że wolisz jasny zoom, to są:
Sigma 17-50/2.8
Sigma "C" 17-70/2.8-4

Wracając do fotografii przedmiotów - oprócz aparatu i obiektywu trzeba jeszcze światło (lampy błyskowe lub żarówki) i jakieś modyfikatory do nich - parasolki powinny wystarczyć.

Co do lampy Nissin Di622 - raczej nie polecam. Nawet jeśli to mk II, a jeśli pierwsza wersja to zupełnie zapomnij.
Przede wszystkim dlatego, że lampa nie ma możliwości ręcznego sterowania zoomem palnika, a to przy fotografii produktowej się przyda.

Lepiej lampy Yongnuo jak YN-565

Piękna wypowiedź trafiająca w samo sedno :) Przemyśle co mi będzie bardziej potrzebne i wybiorę z listy, lampe moją już skreśliłem i dodałem YN565EX :)

Mały namiocik z tłami już mam zakupiony z allegro i wiem jak to "działa" bądź jak to nie działa :) oświetlenie i malutkie studyjko z parasolkami i lampami również planowane ale to w kolejnej fazie, bo narazie przeważać będą zdjęcia typowo "reklamowe" na www. Do Allegro również ale to w mniejszym odsetku więc nacisk na "mini studio" położę za jakiś czas. Jednak fajnie by było mieć obiektyw który w razie potrzebny zrobi mi parę zdjęć na aukcje.

Tutaj mam fotkę na Allegro którą robiłem jakiś rok temu w domowych warunkach starym Panasonickiem FZ-28

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://awps.elektroda.eu/allegro/gsm/mata/1.jpg)

mOSAd
22-08-2013, 23:42
No właśnie to makro jest takim wąskim gardłem w tym wypadku, bo trzymając się budżetu po prostu wypadnie portretówka i zastąpi ją szkło makro. Którym też portrety da się zrobić. Zatem minimum którym naprawdę da się obskoczyć wiele, choć z problemami związanymi ze zmianą szkła są tak naprawdę:
Sigma 10-20 plus makro - np. 40 mm. Można tak naprawdę zrezygnować ze szkła uniwersalnego przy ciasnym budżecie. Zobaczyć jak się sprawdza to, co musisz mieć. I potem dokupować resztę.

Jedna lampa, plus własnej nawet roboty tła, reflektory, lustra, przesłony - tym można cuda zrobić przy odrobinie chęci. W połączeniu z oknem do prostej fotografii produktowej w zupełności wystarczy.

lukmar
23-08-2013, 00:14
No właśnie to makro jest takim wąskim gardłem w tym wypadku, bo trzymając się budżetu po prostu wypadnie portretówka i zastąpi ją szkło makro. Którym też portrety da się zrobić. Zatem minimum którym naprawdę da się obskoczyć wiele, choć z problemami związanymi ze zmianą szkła są tak naprawdę:
Sigma 10-20 plus makro - np. 40 mm. Można tak naprawdę zrezygnować ze szkła uniwersalnego przy ciasnym budżecie. Zobaczyć jak się sprawdza to, co musisz mieć. I potem dokupować resztę.

Jedna lampa, plus własnej nawet roboty tła, reflektory, lustra, przesłony - tym można cuda zrobić przy odrobinie chęci. W połączeniu z oknem do prostej fotografii produktowej w zupełności wystarczy.

Zgadza się z tym budżetem :) Już nie chętnie wykreśliłem parę rzeczy ale to mam nadzieję uzupełnię w przyszłości :)

Co masz na myśli pisząc te obiektywy "Sigma 10-20 plus makro - np. 40 mm." możesz podać jakieś przykładowe modele ? Bo szukałem jakiegoś makra 40mm i dość ciężko mi to idzie.

mOSAd
23-08-2013, 00:18
Podał kolega wyżej: http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=995&typ=0&moc=0 - tu ładna baza obiektywów też jest z opiniami.

PS. Niekoniecznie jest to najlepszy wybór, ale jedna z opcji. Zwróć uwagę na aberracje chromatyczne. Akurat ten model i Nikkory często mają je wyższe niż Sigma i Tamron. Więc akurat tu jest większe pole do popisu i wyboru.

lukmar
23-08-2013, 10:35
Podał kolega wyżej: http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=995&typ=0&moc=0 - tu ładna baza obiektywów też jest z opiniami.

PS. Niekoniecznie jest to najlepszy wybór, ale jedna z opcji. Zwróć uwagę na aberracje chromatyczne. Akurat ten model i Nikkory często mają je wyższe niż Sigma i Tamron. Więc akurat tu jest większe pole do popisu i wyboru.

TAk, tak to na optycznych to sprawdzam sobie każdy model, ale właśnie coś nie mogłem tego macro 40mm znaleźć, chyba to micro w nazwie mnie zmyliło :) Bo rozwinąłem listę i szukałem 40mm i makro w opisie :) Dzięki za linka i kolejne wskazówki.

Seś@
23-08-2013, 11:26
Nikkor 40/2,8 G Mikro to dość porządne szkło. W plenerze ostrzy dobrze a i do makro dobre, jak się przyłożysz :-) Mam to wiem. No i cena w miarę rozsądna. Ja zapłaciłem w FJ jakieś półtora miesiąca temu 928 PLN-ów.

piter_gie
23-08-2013, 13:39
Witam :) Dopiero zaczynam przygodę z fotografią i szukam porządnego aparatu, w cenie tak do 3100 zł. Zastanawiam się nad tym modelem http://alegrartka.pl/ogloszenie/aparat-fotograficzny-nikon-d300s-z-22669645.html?h=012966b793dd2467 Czy to nie jest zbyt skomplikowany sprzęt dla zupełnego świeżaka?

GonzoG
23-08-2013, 13:44
Witam :) Dopiero zaczynam przygodę z fotografią i szukam porządnego aparatu, w cenie tak do 3100 zł. Zastanawiam się nad tym modelem http://alegrartka.pl/ogloszenie/aparat-fotograficzny-nikon-d300s-z-22669645.html?h=012966b793dd2467 Czy to nie jest zbyt skomplikowany sprzęt dla zupełnego świeżaka?

Jak nigdy nie bawiłeś się fotografią, a szczególnie aparatami z trybami manualnymi, to zapomnij o puszkach pro. Tam nie ma trybów automatycznych. Jest tylko manual i półautomatyka, a do tego trzeba już trochę wiedzy z fotografii.

Raczej kup aparat, który ma tryb auto i programy tematyczne - zawsze to jakaś pomoc w nauce, a poza tym będziesz mieć aparat do codziennego robienia zdjęć.

A trzecia spawa - daję 90% że to oszustwo. Używane D300s chodzą w okolicach 2500zł, nowe za ok 4000zł. Obiekty 18-200VR to dodatkowe 2000-2500zł. Więc nowe D300s i 18-200 za 3000zł - tylko w snach.

Seś@
23-08-2013, 13:59

Zapewne wpadł do wody np. staw i przeleżał tam do rana ;-) I teraz... alegradka ;-)

ekonet
23-08-2013, 14:11
alegradka ;-)
Znaczy, że po gradobiciu?

Lena&TheShadow
24-08-2013, 22:57
GonzoG co Ty piszesz ? Jakie pojęcie o fotografii aby posiadać i używać D300 ?
ponad 25 lat temu robilam zdjęcia w LO Zenithem nie mając żadnego pojęcia o fotografii i uwierz mi, że robiłam naprawdę dobre zdjęcia. Bez progamów tematycznych, bez automatyki. Pamiętam, miałam Kaleinara 100f2.8, wiesz co to był wtedy za obiektyw ? Jak koleś chce kupić D300 jako pierwszy sprzęt to Hallelujah ! Niech się bawi.

GonzoG
24-08-2013, 23:26
GonzoG co Ty piszesz ? Jakie pojęcie o fotografii aby posiadać i używać D300 ?
ponad 25 lat temu robilam zdjęcia w LO Zenithem nie mając żadnego pojęcia o fotografii i uwierz mi, że robiłam naprawdę dobre zdjęcia. Bez progamów tematycznych, bez automatyki. Pamiętam, miałam Kaleinara 100f2.8, wiesz co to był wtedy za obiektyw ? Jak koleś chce kupić D300 jako pierwszy sprzęt to Hallelujah ! Niech się bawi.

25 lat temu nikt nie oczekiwał, że aparat będzie robił zdjęcia za niego jak się nie będzie chciało samemu. Poza tym na takim zenicie, to nie było się nawet czego uczyć. Jedno pokrętło na aparacie i 2 na obiektywie. Nauka obsługi - 10 minut.

A doradzać komuś zakup aparatu, którego przez najbliższe miesiące nie będzie mógł w łatwy sposób wykorzystać - idiotyzm.

Lena&TheShadow
25-08-2013, 10:34
GonzoG mam prośbę,
jeśli uważasz, że ktoś napisał coś z czym się nie zgadzasz to użyj sformułowania "doradzanie komuś aparatu, którego nie będzie mógł wykorzystać nie jest rozsądne".
Wypraszam sobie korespondencję z moją osobą na poziomie gimu. I nie życzę sobie abyś używał wobec mnie sformułowań mających sugerować iż moje wypowiedzi pisane są przez idiotkę.
Także zanim następny raz komuś napiszesz "A doradzać komuś zakup aparatu, którego przez najbliższe miesiące nie będzie mógł w łatwy sposób wykorzystać - idiotyzm. " to zastanów się dwa razy co chcesz przekazać, w jaki sposób i czego realnie dotyczy polemika.
Dziękuję.

gusi
25-08-2013, 16:01
Jak koleś chce kupić D300 jako pierwszy sprzęt

Określenie "koleś" jest na akceptowalnym przez Ciebie poziomie?

plan3s
25-08-2013, 17:03
GonzoG mam prośbę,
jeśli uważasz, że ktoś napisał coś z czym się nie zgadzasz to użyj sformułowania "doradzanie komuś aparatu, którego nie będzie mógł wykorzystać nie jest rozsądne".
Wypraszam sobie korespondencję z moją osobą na poziomie gimu. I nie życzę sobie abyś używał wobec mnie sformułowań mających sugerować iż moje wypowiedzi pisane są przez idiotkę.
Także zanim następny raz komuś napiszesz "A doradzać komuś zakup aparatu, którego przez najbliższe miesiące nie będzie mógł w łatwy sposób wykorzystać - idiotyzm. " to zastanów się dwa razy co chcesz przekazać, w jaki sposób i czego realnie dotyczy polemika.
Dziękuję.

Przecież on nie napisał nic złego, a w dodatku napisał prawdę. Co więcej, tam absolutnie nie było nic do ciebie. Po co siać zamęt?

a co do "to zastanów się dwa razy co chcesz przekazać, w jaki sposób i czego realnie dotyczy polemika." tu nie było żadnej 'polemiki' dopóki nie zaczęłaś się czepiać, w dodatku zupełnie niesłusznie

piter_gie
26-08-2013, 08:59
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Raczej kup aparat, który ma tryb auto i programy tematyczne - zawsze to jakaś pomoc w nauce, a poza tym będziesz mieć aparat do codziennego robienia zdjęć.
Jaki model konkretnie byś mi doradził?

GonzoG
26-08-2013, 10:29
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Jaki model konkretnie byś mi doradził?

Wybierz sobie któryś:
amatorskie: D3200, D5000, D5100, D5200,
zaawansowane: D90, D7000, D7100, D600

Z nowych do 3100 zł (z obiektywem) zostaną Ci: D3200, D5x00, D90.
Licząc używane, to jeszcze D7000.

piter_gie
26-08-2013, 11:22
A co myślisz o tym?
Nikon D 5100+karta pamieci+futerał
1 350,00 PLN

plan3s
26-08-2013, 12:51
A co myślisz o tym?
Nikon D 5100+karta pamieci+futerał
1 350,00 PLN

Może się czepiam, ale na pewno chcesz użyć tej strony do zrobienia zakupów? Tam nawet nie ma normalnego zdjęcia tej puszki, tylko przeklejone foto z internetu.

Używany sprzęt foto z reguły należy sprawdzić, bo pełno w nim małych rzeczy która może się popsuć.

A co do D5100 - jak najbardziej, chyba najlepsze wyjście dla ciebie.

Marta**
26-08-2013, 12:54
Peace :)
Wg mnie opanowanie trybu manualnego to nie jest jakaś arcy trudna sprawa, nie sądzicie? Uważam, że nie ma co demonizować aparatów bez trybu zielonego.

plan3s
26-08-2013, 13:53
Uważam, że nie ma co demonizować aparatów bez trybu zielonego.

Ten brak trybu AUTO to jest jedna rzecz - błahostka, ale puszki pro mają poza tym stos funkcji i szybkość, których amator nie jest w stanie wykorzystać a na pewno nie na na początku. Dlatego też to są puszki pro.

A poza tym - D5100 robi ładniejsze zdjęcia bo jest nowszy

Andrzej1974
27-08-2013, 15:22
Wybierz sobie któryś:
amatorskie: D3200, D5000, D5100, D5200,
zaawansowane: D90, D7000, D7100, D600.

Teraz to żeś pojechał z tym podziałem amatorskie - zaawansowane. Brakuje mi tylko GonzoG abyś tę drugą grupę nazwał aparatami pro...

poynton
27-08-2013, 15:49
Witam wszystkich.
I właśnie mam dylemat co wybrać? Czy D3200 czy D5100?
Nie mam potrzeb robienia zdjęć zawodowo, ale moim hobby jest fotografia, chciałem trochę podnieść poziom sprzętowy:)
Do tej pory korzystałem z kompaktu (Fujifilm S5800) jak i dawniej z lustrzanek jedno i dwu obiektywowych jeszcze na materiały światłoczułe:)
Cena tych dwu modeli jest prawie identyczna, D5100 ma lepszą funkcjonalność a D3200 nie do przebicia matrycę 24 mln pixel - i tu mój dylemat co okaże się praktyczniejsze?
Który model jest nowszy?
Czy ktoś może napisać swoje doświadczenie z tymi modelami?
Dzięki serdeczne.

plan3s
27-08-2013, 20:56
Teraz to żeś pojechał z tym podziałem amatorskie - zaawansowane. Brakuje mi tylko GonzoG abyś tę drugą grupę nazwał aparatami pro...

http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_D5100

zjedź na dół i rozwiń "Nikon DSLR and MILC timeline (comparison)"

D3XXX i D5XXX to puszki entry level
D7XXX i D90 to puszki mid range
D600 to puszka advanced

Jak dla mnie GonzoG nie zrobił ani trochę błędu przeprowadzając taki podział. Ja nie wiem czemu wszyscy się go czepiają w tym temacie.

poynton - ta matryca psu na bude, jak sie interesujesz fotografią to powinieneś wiedzieć, że nie zawsze więcej znaczy lepiej. Poza tym D5100 robi chyba i tak lepsze foty na wyższym ISO od D3200. Nie wiem jak jest z filmami, ale to ciebie raczej nie interesuje. D3200 jest nowszy i tylko dlatego kosztuje tyle samo. Jego miejsce jest pół półki niżej od serii D5XXX.

Zdecydowanie bierz D5100

GonzoG
27-08-2013, 21:56
za plan3s - te 24Mpix w D3200 w cale nie jest lepsze od D5100. A nawet jest wręcz przeciwnie. JPEGi z D3200 są gorsze niż też z D5100. Na RAWach poza rozdzielczością nie ma większej różnicy.

D3200 ma jedynie przewagę w oprogramowaniu:
- tryb manualny przy filmach
- poziom dźwięku przy filmach
- pomiar ekspozycji przy LV
i chyba histogram przy LV (nie pamiętam dokładnie).

Dodatkowo te 24Mpix w D3200 to znacznie większe pliki, a zdjęcia i tak zazwyczaj przechowuje się w mniejszych rozdzielczościach.
Ja np. trzymam większość w rozdzielczości 8-12Mpix.

agnesagnes
11-09-2013, 18:57
Witam, chciałabym w końcu zmienić swój aparacik, używałam nikona D3000. Mógłby mi ktoś doradzić czego szukać w granicy ok 3 000zł? I najlepiej żeby dało się go podpiąć do Tamrona 17-50 mm. Z góry dziękuję za odpowiedź!

agnesagnes
11-09-2013, 18:58
Witam, chciałabym w końcu zmienić swój aparacik, używałam nikona D3000. Mógłby mi ktoś doradzić czego szukać w granicy ok 3 000zł? I najlepiej żeby dało się go podpiąć do Tamrona 17-50 mm. Głównie portretuję. Z góry dziękuję za odpowiedź!

MstrG
11-09-2013, 19:08
Witam, chciałabym w końcu zmienić swój aparacik, używałam nikona D3000. Mógłby mi ktoś doradzić czego szukać w granicy ok 3 000zł? I najlepiej żeby dało się go podpiąć do Tamrona 17-50 mm. Z góry dziękuję za odpowiedź!

Czego Ci brakuje w obecnym korpusie?
Możesz pomyśleć nad D5100 lub D7000.

agnesagnes
11-09-2013, 19:19
Chyba lepszej jakości zdjęć ;D
Ostatnio fotografowałam spotkanie biznesowe i mimo zamontowania lampy nie byłam zadowolona efektami. Już nie mówiąc o reportażu ślubnym
dziekuję ;]

plan3s
11-09-2013, 19:54
Chyba lepszej jakości zdjęć ;D
Ostatnio fotografowałam spotkanie biznesowe i mimo zamontowania lampy nie byłam zadowolona efektami. Już nie mówiąc o reportażu ślubnym
dziekuję ;]

Lampę też trzeba umieć użyć, albo nawet przede wszystkim. Dobrze wykorzystana zastąpi wszystkie body i szkła razem wzięte (wystarczy spojrzeć na stopki niektórych z naszego forum o lampach - 5 lamp stos nadajników i jedno body z byle czym byle można było je tym wyzwolić)

Natomiast trudno nie zgodzić się z faktem, że D3000 to już przestarzały i ubogi aparat. Jeśli myślisz o reportażu ślubnym to podejrzewam, że najlepszym wyborem byłby D300s, względnie D7100 (ten zaś jest droższy o 1000zł od twojego budżetu).

KiP
11-09-2013, 21:47
witam, chcę zakupić swoją pierwszą lustrzankę szczególnie do zdjęć i FILMÓW w pomieszczeniach wieczorem pewnie w dzień prawie każda zrobi dobre zdjęcie lub nakręci film(dziecka). Byłem już prawie zdecydowany na d5200 ale zobaczyłem porównanie z canonem d700 i na youtube canon wydawał się, że kręci lepsze filmy wieczorem.

Proszę o konkretną pomoc na razie samo body.

nie mam ustalonego budżetu ale nie chce też wydać 20tyś

przy okazji chciałbym zapytać czy d5100 jest znacznie gorszy od d5200 przy kręceniu filmów wieczorem?

pytanie co kupić abym po jakimś czasie nie musiał wymieniać na lepsze chcę kupić coś na czym się nauczę i będę dalej używał po tym czasie.

z góry dziękuję za pomoc.

GonzoG
12-09-2013, 00:49
witam, chcę zakupić swoją pierwszą lustrzankę szczególnie do zdjęć i FILMÓW w pomieszczeniach wieczorem pewnie w dzień prawie każda zrobi dobre zdjęcie lub nakręci film(dziecka). Byłem już prawie zdecydowany na d5200 ale zobaczyłem porównanie z canonem d700 i na youtube canon wydawał się, że kręci lepsze filmy wieczorem.

Proszę o konkretną pomoc na razie samo body.

nie mam ustalonego budżetu ale nie chce też wydać 20tyś

przy okazji chciałbym zapytać czy d5100 jest znacznie gorszy od d5200 przy kręceniu filmów wieczorem?

pytanie co kupić abym po jakimś czasie nie musiał wymieniać na lepsze chcę kupić coś na czym się nauczę i będę dalej używał po tym czasie.

z góry dziękuję za pomoc.

D5100 jest w ogóle znacznie gorszy od D5200 przy kręceniu filmów. Wszystkie starsze od D5200 Nikony są wyraźnie gorsze w filmowaniu.
Co do porównania z EOSem 700D - film na canonie będzie "ładniej" wyglądał, ale też będzie miał zacznie miej szczegółów, bo Canon znacznie mocniej odszumia filmy, choć robi to trochę lepiej od Nikona, ale zawsze jest to jakaś utrata na wyrazistości i szczegółowości.

A co będzie lepsze - Canon, z racji tego, że:
- można podpiąć obiektywy M42 i nie trzeba adaptera z soczewką,
- można sterować przesłoną w czasie nagrywania filmów - w nikonie tylko przy obiektywach z pierścieniem przesłony
- Canon ma wyższą jakość zapisu filmów
- do Canona jest Magic Lantern, który daje kilka ważnych ułatwień przy filmowaniu i dużo troszkę mniej ważnych

A najlepiej gdy będzie to Canon 70D (nie 700D), bo w tym będzie można używać autofocusa przy nagrywaniu.

KiP
12-09-2013, 09:26
Bardzo dziękuje za odpowiedz, czy miedzy d5200 a 70d będzie Duza różnica w filmach? Jeśli 70d proszę o polecenie 2 obiektywow. Jeden potrzebuje do zdjęć i filmów wieczorem może być staloogniskowy, a drugi "uniwersalny" do zdjęć np na wakacjach w dzień.

Dziękuje za pomoc.

Adam71
13-09-2013, 08:24
Patrząc na to piszesz to Ty raczej potrzebujesz coś jak NEX 6 . Sony będzie lepsze do filmowania . Ewentualnie najnowsze dziecko Sony A3000 .
Obydwa lepsze do filmowania i poręczniejsze na wakacjach do zdjęć rodzinnych.

GonzoG
13-09-2013, 08:34
Bardzo dziękuje za odpowiedz, czy miedzy d5200 a 70d będzie Duza różnica w filmach? Jeśli 70d proszę o polecenie 2 obiektywow. Jeden potrzebuje do zdjęć i filmów wieczorem może być staloogniskowy, a drugi "uniwersalny" do zdjęć np na wakacjach w dzień.

Dziękuje za pomoc.

Różnica będzie, ale jaka - i czy na korzyść 70D - nie wiadomo, bo to nowość i chyba nie było jeszcze bezpośrednich porównań. Wiadomo, że Canon 70D jest droższy od D5200 o 2000zł.

Podejrzewam, że jedyną naprawdę zauważalną różnicą będzie fazowy AF w czasie filmowania w 70D.
Tak samo fazowy AF masz w Sony SLT, ale tam jest trochę gorzej z szumami przy wysokim ISO, czy działaniem tego fazowego AF przy słabym świetle.

Patrząc na to piszesz to Ty raczej potrzebujesz coś jak NEX 6 . Sony będzie lepsze do filmowania . Ewentualnie najnowsze dziecko Sony A3000 .
Obydwa lepsze do filmowania i poręczniejsze na wakacjach do zdjęć rodzinnych.

A3000 to jest NEX tylko w dużej obudowie. A do filmowania, to SLT się lepiej sprawdzają.

Adam71
13-09-2013, 08:54
Tylko 70D a 5200 to jest inna liga. 70D jest 2 x razy droższy więc czegoś tu nie rozumiem ... Chyba że chodziło o 700D .....

KiP
14-09-2013, 18:00
Myslalem o nikonie 7100 ale filmy nie sa jego mocna strona, 70d mnie interesuje nie 700d, chce canona albo nikona inny sprzęt mnie nie interesuje, filmy to będzie max 10% całego używania ale jak już je kręcić to w bardzo dobrej jakości.

Jaki obiektyw nada się najlepiej do filmowania wiem ze musi być cichy ale czy f/2,8 i 40mm stalka jest wystarczająca do kręcenia wieczorem bez statusu?

Soserious
14-09-2013, 21:24
Co myślicie o zmianie D300 na D7100? Zdaję sobie sprawę z gorszej ergonomii, ale D300 w środku to już troszkę staruszek... Fotografuję sporo w klubach, ostatnio robiłem zdjęcia w kościele i szum na ISO 800 w D300 już mi przeszkadza... (W szklarni: 35 1.8, 50 1.8D, 18-105 VR)

mOSAd
14-09-2013, 22:03
A co cię powstrzymuje? Czegoś nie wiesz o tych puszkach? :P No chyba, że mamy być jak rodzice: Mamo, mamo, mogę iść pobawić się z Rafałem? :P

Soserious
14-09-2013, 22:10
Co mnie powstrzymuje? Konieczność wydania pieniędzy :D

RAF7705
15-09-2013, 00:09
Tzn. Chciałbyś ale się boisz :-)
Innymi słowy, szukasz uzasadnienia wydatku. Hmm, twoja kasa, Twój wybór.

plan3s
15-09-2013, 15:55
Co mnie powstrzymuje? Konieczność wydania pieniędzy :D

Przejście z ISO 800 na ISO 1200 to żaden progress - moim zdaniem tylko się zawiedziesz.

Do klubów lepsza byłaby pełna klatka.

Soserious
15-09-2013, 17:05
Tzn. Chciałbyś ale się boisz :-)
Innymi słowy, szukasz uzasadnienia wydatku. Hmm, twoja kasa, Twój wybór.

Dokładnie tak. Chciałbym, ale się boje że się zawiodę. I dlatego szukam osób które zamieniły D300/s na D7100 i są zadowolone, lub nie. Co do tego że szukam uzasadnienia wydatku - niedokońca. Bardziej po prostu nie chcę się zawieść i wyrzucić pieniędzy w błoto :D

RAF7705
15-09-2013, 19:11
Jak ci się nie spieszy, to poczekaj do zimy, może to d400 wypuszczą...
Pewnie jest parę osób, które taką zamianę zrobiło, może spróbuj wypożyczyć takie d7100 na parę dni.
Zobaczysz czy ci spasuje.

plan3s
16-09-2013, 00:13
Jak ci się nie spieszy, to poczekaj do zimy, może to d400 wypuszczą...
Pewnie jest parę osób, które taką zamianę zrobiło, może spróbuj wypożyczyć takie d7100 na parę dni.
Zobaczysz czy ci spasuje.

Na D400 bym akurat nie liczył.

Natomiast D600 stanieje jak wyjdzie D600s, co może okazać się dobrym wyborem.

RAF7705
16-09-2013, 12:38
Kolega o przejściu na fx nie wspominał.

piter_gie
17-09-2013, 09:45
Może się czepiam, ale na pewno chcesz użyć tej strony do zrobienia zakupów? Tam nawet nie ma normalnego zdjęcia tej puszki, tylko przeklejone foto z internetu.

Używany sprzęt foto z reguły należy sprawdzić, bo pełno w nim małych rzeczy która może się popsuć.

A co do D5100 - jak najbardziej, chyba najlepsze wyjście dla ciebie. Jestem skazany na serwisy ogłoszeniowe, bo na nowy sprzęt mnie nie stać ;) Ewentualnie mógłbym to potraktować jako inwestycję na przyszłość i dołożyć kasy do tego modelu Nikon d700 z obiektywem 24-70 2.8 za 4 100,00 PLN

Seś@
17-09-2013, 12:41
Jestem skazany na serwisy ogłoszeniowe, bo na nowy sprzęt mnie nie stać ;) Ewentualnie mógłbym to potraktować jako inwestycję na przyszłość i dołożyć kasy do tego modelu Nikon d700 z obiektywem 24-70 2.8 za 4 100,00 PLN

Hmm. Dziwnie tanio ten zestaw .

MstrG
17-09-2013, 12:44
Jestem skazany na serwisy ogłoszeniowe, bo na nowy sprzęt mnie nie stać ;) Ewentualnie mógłbym to potraktować jako inwestycję na przyszłość i dołożyć kasy do tego modelu Nikon d700 z obiektywem 24-70 2.8 za 4 100,00 PLN

Chyba dołożysz komuś kasy. Wierzysz w takie okazje? Na zdjęciu nawet nie jest 24-70mm f/2.8

GonzoG
17-09-2013, 13:09

Sam 24-70/2.8 (używany) to koszt ok 4500-5000zł, nowy to 7000zł, do tego nowe (nie wiem skąd, bo od ponad roku już nowych nie ma) D700, gdzie używka to ok 4000zł, więc nowy jakieś 5500...

Tak więc, jak skusisz się na to ogłoszenie, to twój aparat będzie droższy o jakieś 4100zł... bo to co zapłacisz za ten zniknie, a aparatu nigdy nie zobaczysz.

mikemek
17-09-2013, 13:34
Jakiś czas temu z ciekawości napisałem zapytanie na podobne ogłoszenie, kiedy i gdzie można obejrzeć aparat. Otrzymałem wiadomość z prośbą o nr telefonu. Odpisałem, że proszę o informację mailem, bo nie zawsze mogę odebrać... i na odpowiedź czekam do dziś :)

zbdu
23-09-2013, 16:17
Witam, czy obiektyw Nikkor 105mm f/2.8 G AF-S VR Micro nada się do portretów? Chyba że możecie polecić jakiś jasny obiektyw do 2000 zł ( może być używany) o ogniskowej ok 100 mm, najlepiej żeby miał uniwersalne zastosowanie
Pozdrawiam

MstrG
23-09-2013, 16:22
Obiektyw makro w portrecie - TYLKO ZDJĘCIA (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198583)

Uważam, że na FX przysłona f/2.8 da już fajną, w miarę małą GO do portretu - Ty jednak posiadasz D5100, czyli DX. Myślałeś może nad 85mm f/1.8G ?

zbdu
23-09-2013, 22:27
Myślałem o obiektywie 85 mm i jeżeli nie znajdę nic dobrego powyżej 100mm to się na niego zdecyduje
Pozdrawiam

Twardoks
24-09-2013, 11:40
Obiektywem powyżej 100 mm zrobisz zdecydowanie lepszej jakości zdjęcia :) Tylko musi być dobry.

plan3s
26-09-2013, 11:13
zdecydowanie lepszej jakości zdjęcia

Co to jest lepsza jakość zdjęć?

youtuberka
27-09-2013, 11:26
Witam.

Chciałabym kupić dobry aparat do zdjęć a głównie klecenia filmików na youtube. Głownie recenzje jakiś produktów.

W oko wpadł mi aparat NIKON P100.
Chciałbym zapytać czy spełni on moje wymagania?

Można do niego połączyć taki kabel co rozpoczyna nagrywanie i zatrzymuje nagrywanie filmu ? ( przepraszam ale nie wiem jak on sie nazywa )

Musi on nagrywać w HD, ale tak z 30 min.

Chodzi mi też o to aby to co jest na 2 planie tło było lekko zamazane. Czyli np siedzie i mowie o czym i nagle wyciągam reke z produktem do aparatu to on to wyostrzy a potem jak reke chadzam to wyostrza moją twarz.

Nie będzie słychać na filmach jak wysuwa się obiektyw? Albo jak wyostrza on obraz?

Proszę o pomoc.

zbdu
27-09-2013, 11:32
Co to jest lepsza jakość zdjęć?
Może chodzi o to że można dalej odejść od fotografowanej osoby i nie ma zniekształceń które pojawają się jak robisz z bliska
Pozdrawiam

GonzoG
27-09-2013, 11:51
Można do niego połączyć taki kabel co rozpoczyna nagrywanie i zatrzymuje nagrywanie filmu ? ( przepraszam ale nie wiem jak on sie nazywa )

O kablu, a dokładniej wężyku spustowym, to nie wiem, na pewno nie ma do niego pilota IR. Można natomiast powinno się do dać zrobić to za pomocą kabla USB i komputera czy telefonu/tabletu z Androidem czy iOS.

Musi on nagrywać w HD, ale tak z 30 min.

30 min to max co w ogóle może być w aparatach. Inaczej to jest już kamera.

Chodzi mi też o to aby to co jest na 2 planie tło było lekko zamazane. Czyli np siedzie i mowie o czym i nagle wyciągam reke z produktem do aparatu to on to wyostrzy a potem jak reke chadzam to wyostrza moją twarz.

To się nazywa głębia ostrości i chcesz małą... zapomnij o tym przy kompaktach.
Nawet będzie z tym ciężko przy lustrzankach DX i standardowych (kitowych) obiektywach.

Nie będzie słychać na filmach jak wysuwa się obiektyw? Albo jak wyostrza on obraz?

Będzie. Jak póki nie użyjesz zewnętrznego mikrofonu, to będzie słychać każde dotknięcie aparatu, każdą jego operację.

youtuberka
27-09-2013, 12:02
Jednak głębia ostrości jakaś jest na tym filmiku nagranym aparatem -> http://www.youtube.com/watch?v=1XiAs0JD8oY

Tylko skąd mam wiedzieć czy w moim przypadku ona tak zadziała jak chce ? :)
A co do wężyka spustowego to rozumiem ze w zestawie nie ma ale może jest możliwość dokupienia tak żeby on działał. Ma on wyjście na niego w ogolę ?

GonzoG
27-09-2013, 12:38
Jednak głębia ostrości jakaś jest na tym filmiku nagranym aparatem -> http://www.youtube.com/watch?v=1XiAs0JD8oY

yyyy... a gdzie Ty tam widzisz w miarę małą głębię ostrości?? Przy mrówkach ?? To nic dziwnego... przy odległości kilku cm od obiektywu to zawsze będzie mała głębia

Tylko skąd mam wiedzieć czy w moim przypadku ona tak zadziała jak chce ? :)

Z podstawowych podstaw fotografii i wideo - znajomości pojęcia głębia ostrości i tego co i jak na nią wpływa.
Poza tym masz tysiące kalkulatorów GO w internecie, ale od razu powiem, że nie masz co liczyć, bo mała (zauważalna) to ona będzie tylko w dwóch przypadkach:
1) bardzo małe odległości od aparatu
2) duże odległości między obiektem i tłem.
na pewno nie uda ci się takiej uzyskać, aby na wyciągnięcie ręki mieć i ostro i nie ostro... Coś takiego dopiero w lustrzankach z jasnymi obiektywami (f/1.4, f/1.8), a nie kompaktach z maciupeńką matrycą i ciemnym zoomem.

QUOTE=youtuberka;3221568]
A co do wężyka spustowego to rozumiem ze w zestawie nie ma ale może jest możliwość dokupienia tak żeby on działał. Ma on wyjście na niego w ogolę ?[/QUOTE]
Nikon nie podaje żadnych informacji na temat zdalnego wyzwalania P100

Podejrzewam, że zostaje do sprawdzenia tylko USB i w przypadku androida taka aplikacja. (http://http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214565)
Ale z tego co można łatwo znaleźć w internecie, to P100 nie na zbyt rozbudowanego sterowania PTP... więc nie spodziewałbym się możliwości włączenie/wyłączenia nagrywania.

Kowboj
28-09-2013, 15:24
ikkor 105mm f/2.8 G AF-S VR Micro dla portretów może być troszeczkę za słaby pod względem przysłony, która będzie dostarczać zbyt mało światła, efekt - musisz mieć sztuczne oświetlenie żeby kolory były głębokie

mOSAd
29-09-2013, 17:50
105 mm na FX to już bardzo wąsko. W pomieszczeniach naprawdę trudno zrobić nim zdjęcie czegoś więcej niż samej głowy. Na DX będzie jeszcze gorzej w tej kwestii, zatem jako portretowy to praktycznie jedynie na zewnątrz. A makro raczej nie do małych i ruchliwych dzieci, gdyż ostrość łapie niezbyt szybko. 85 mm jest o wiele bardziej uniwersalną ogniskową, a do tego stałka jest jaśniejsza.

Polimiks11
03-10-2013, 18:06
Co byście polecili osobie z ograniczonym budżetem w kwestii amatorskiej lustrzanki?
Może być to aparat używany, jednak w stanie bardzo dobrym. Ważne też, aby nie był za duży ;)
Myślałem nad D3000 lub D5000, co wy na to?

fkdc
03-10-2013, 18:32
Dołóż trochę i bierz D5100. Puszka starczy na wiele lat.

W razie zainteresowania używaną to mam do sprzedania prawie nówkę na gwarancji. jak będziesz zainteresowany to po szczegóły zapraszam na pw.

MstrG
03-10-2013, 19:03
Co byście polecili osobie z ograniczonym budżetem w kwestii amatorskiej lustrzanki?
Może być to aparat używany, jednak w stanie bardzo dobrym. Ważne też, aby nie był za duży ;)
Myślałem nad D3000 lub D5000, co wy na to?

Jaki budżet?
Co najczęściej będziesz fotografować?
Jaki miałeś aparat wcześniej lub masz w tej chwili?

Maart
03-10-2013, 19:52
D3000 odradzam, głównie ze wzgledu na to, że jest jeszcze wyposażony w matrycę CCD starego typu. Lepszy Będzie D5000 - matryca CMOS, taka jak w D90.

Tak więc, D5000, D3100 albo D5100. Ale tu pojawia się kolejna kwestia, jaki obiektyw do takiego korpusu? Moim zdaniem lepiej już kupić używany D5000, ale z droższym obiektywem 18-105 VR niż nowy D3100 z 18-55 VR.

18-105 VR jest lepszy optycznie od 18-55 VR mimo że bardziej uniwersalny - pozwala na większe zbliżenia.

makfranek
04-10-2013, 13:39
Jaką lustrzankę polecacie do fotografowania osób/zwierząt będących w ruchu? Co do budżetu to myślę,ze coś z średniej półki cenowej by mi odpowiadało

MstrG
04-10-2013, 13:51
Jaką lustrzankę polecacie do fotografowania osób/zwierząt będących w ruchu? Co do budżetu to myślę,ze coś z średniej półki cenowej by mi odpowiadało

Witamy na forum :)
Określ dokładnie budżet. Czym fotografowałeś do tej pory? Body nowe czy używane?
Gdzie będą te zwierzęta? W jakiej odległości będziesz robić zdjęcia?
Przykładowo D300 + 70-300VR będzie dobry, może się jednak okazać za ciemny np na hali, a z ISO nie poszalejesz.

PS. Zmień podpis.

korzik
04-10-2013, 18:43
Witam,
mam okazję kupna Nikona D60 w zestawie z Nikkor 18-55, Nikkor 55-200 VR oraz torbą, brakuje tylko ładowarki. Aparat ze znajomego źródła. Cena tego zestawu to 1000 zł. Jako, że to ma być moja pierwsza lustrzanka do nauki i rozwijania zainteresowań chciałbym prosić o opinię doświadczonych kolegów. Opłaca się?

MstrG
04-10-2013, 19:28
Witam,
mam okazję kupna Nikona D60 w zestawie z Nikkor 18-55, Nikkor 55-200 VR oraz torbą, brakuje tylko ładowarki. Aparat ze znajomego źródła. Cena tego zestawu to 1000 zł. Jako, że to ma być moja pierwsza lustrzanka do nauki i rozwijania zainteresowań chciałbym prosić o opinię doświadczonych kolegów. Opłaca się?

Za 1000zł kupisz D5000 + 18-55VR. Z czasem sobie dokupisz jakieś tele, jeśli poczujesz taką potrzebę. Najlepiej jeszcze troszkę dorzuć i kup D5000 + 18-105VR, później np 35mm f/1.8G lub 50mm f/1.8G czy nawet 85mm f/1.8G.

Damiankck
04-10-2013, 22:42
D60 na początek się nada, ale cena troszkę duża jak za taki zestaw

korzik
06-10-2013, 12:10
Dzięki za odpowiedzi!

Przejrzałem allegro, rzeczywiście jest szansą w tej kwocie zmieścić się z D5000, wyczytałem, że można nim nagrywać w hd, to też na plus.

Jak myślicie jaka kwota była by optymalna za opisany przeze mnie zestaw z D60?

OlaJot
08-10-2013, 14:38
Witam,

jestem na etapie kupna aparatu do zdjęć produktu/plus zdjęcia w pomieszczeniu/plenerze (głównie kulinaria)

Jeszcze miesiąc temu planowałam tylko zakup jaśniejszego obiektywu do mojego Nikona D3000. Jednak niestety aparat został skradziony w trakcie podróży polskim PKP tydzień temu, więc siłą rzeczy muszę zająć się poszukiwaniem czegoś nowego.

Aparat będzie mi potrzebny:
a: do przygotowywania zdjęć kulinariów na stronę i do przepisów na razie rozsyłanych w pdf'ach dla uczestników warsztatów
b: do fotografi eventowej w pomieszczeniu (warsztaty kulinarne)
c: w przyszłości planuję zająć się fotografią reportażową w plenerze

W kwestii robienia zdjęć znajduję się chyba gdzieś pośrodku między amatorem a profesjonalistą.
Czy moglibyście doradzić mi coś dobrego w budżecie do 3 tyś. razem z obiektywem?

Z góry dziękuję za wszelkie porady

MstrG
08-10-2013, 14:59
3tyś zł to niewielka kwota, aby ogarnąć wszystkie punkty. To mają być nowe rzeczy czy używane?

OlaJot
08-10-2013, 15:19
mogą być też używane choć wolałabym nowe.
Na razie podstawowy zakup to body, lepszy obiektyw mogę dokupić sobie ewentualnie za kilka miesięcy.

MstrG
08-10-2013, 15:39
D90 + 18-105VR + SB700 jeśli ma być nowe. Na początek powinno wystarczyć. Używając tego zestawu zorientujesz się czego Ci brakuje i co w późniejszym czasie dokupić.
Możesz ewentualnie pomyśleć nad D5100, ale przyszłościowo może Ci się przydać z D90 CLS i wbudowany silnik w body.

OlaJot
09-10-2013, 13:38
dzięki za podpowiedzi. Sprawdzę sobie to d90, i lampę oczywiście.
pozdrawiam
Ola

MstrG
11-10-2013, 16:18
Dołączam się do tematu:)

Dołączenie zaakceptowane ;)

SiejeOwies
09-11-2013, 16:04
Cześć. Dawno nie zaglądałem na forum i nie orientuję się już tak bardzo w sprzęcie nikona...

Od 7 lat robię zdjęcia D80 i zaczynam myśleć o przesiadce na nowe (D80 będzie służyć jako zapasowe body oraz na ekstremalne wyprawy). Moje pytanie brzmi - co wybrać? Hobbystycznie zajmuje się fotografią przyrodniczą i zależy mi na tym aby body dobrze służyło w "różnych" warunkach. Posiadam Tamrona 90mm, Nikkora 70-300VR + kitowca. W przyszłości chciałbym dokupić Nikkora 24-70mm f/2.8G ED + jakieś rybie oczko.

Czemu chcę wymienić body? D80 sprawuje się super. W tym roku musiałem oddać body do naprawy ze względu na problem z elektroniką który się pojawia w tym modelu, ale wszystko już gra. Niestety pojawiły się już "bad pixele" które mogą mi zepsuć dobre zdjęcie. Poza tym, chcę coś nowego : )

Budżet jaki mam to coś ok. 4k zł. Co warto za to kupić? A może dołożyć trochę na coś lepszego? Czytałem wątek o D7100 i aparat brzmi ciekawie. A może D300? (przypomina mi się czas jak wybierałem D80... masakra : ) )

irek6311
09-11-2013, 17:16
D300(s) mają matryce z początku CMOS więc trudno je polecić jak i D90 ,
D7k lub D7100 polecę bo w porównaniu do D80 będzie bardzo duży krok do przodu w jakości zdjęć ,
przesiadając się z D80 na D7k mniej obrabiam na PC zdjęcia bo matryca jest rewelacyjna .

SiejeOwies
09-11-2013, 18:52
Poprzeglądałem trochę filmików z YT i chyba skusze się na D7100 : ) Może jakiś użytkownik się wypowiedzieć na temat HDRów z tego aparatu?

http://www.youtube.com/watch?v=nK3GOKbGDGw

mOSAd
09-11-2013, 21:07
Z D80 nie zdecydowałem się przejść na D300. Zbyt mała różnica w stosunku do wykładanej kwoty (była, bo dziś to inaczej wygląda trochę). D7100 lub D610 zatem pozostają na placu boju. Można też pomyśleć o D7000, choć trapiło go sporo problemów. Co do HDRów, to i tak lepszych nie będzie, jakie by nie były, bo to chyba najciekawsza matryca w tym formacie.

GonzoG
09-11-2013, 21:11
Jak chcesz robić HDR, to nie z aparatu... to co wychodzi z aparatów, to masakra zdjęciowa.
HDR robi się na komputerze.

SiejeOwies
09-11-2013, 21:21
Wiem że HDR robi się na komputerze, tylko ciekawi mnie co wychodzi z body. Chyba wybiorę D7100. D610 jednak trochę zbyt drogie, wolę odłożyć kasę na 1/3 nowego obiektywu ; ) Dzięki za pomoc!

Soserious
11-11-2013, 13:52
Witajcie. Zastanawiam się nad zamianą mojej ukochanej, jednak już leciwej puszki na D7100, jednakże nie jestem do końca zdecydowany. Fotografią zajmuję się głównie amatorsko, być może zajmę się ślubami, ale na pewno nie będzie to moje podstawowe źródło dochodu, i z tego powodu odrzucam możliwość przejścia na FX. Zrobiłem krótkie porównanie:

D300:
Wady:
-Niskie użyteczne ISO
-Wiekowa matryca

Zalety:
- AF
- bajeczna ergonomia + duży wizjer

D7100:

Wady:
-gorsza ergonomia i mniejszy wizjer

Zalety:
- matryca
- 2 sloty kart pamięci
- ISO
- Video

Porównanie mówi niby samo za siebie, ale ja do końca nie jestem zdecydowany czy na pewno zmieniać D300 na D7100. Jak uważacie? Wiem że D300 to dobra puszka, ale jednak już przestarzała. Nie mam ochoty czekać na legendarnego D400.

MartinGrey
11-11-2013, 14:42
Najlepiej jakbyś napisał co głównie przeszkadza ci w D300 i co fotografujesz w głównej mierze. Co tak na prawdę uniemożliwia Ci robienie takich zdjęć na jakie masz ochotę. D300 to bardzo dobra puszka, fakt że ma swoje lata. I odpowiedz sobie na pytanie czy na pewno 24mpix jest Ci potrzebne na tak malej matrycy. Może lepiej D7000 + jakieś szkło za różnicę w porównaniu do D7100 ?

yazid
11-11-2013, 14:59
Ja myślę że D7100 na chwilę obecną będzie najlepszym wyborem.

Soserious
11-11-2013, 15:16
MartinGrey, zajmuję się głównie fotografią człowieka i fotografią eventową (zdjęcia na imprezach). W D300 tak jak pisałem, głównie przeszkadza mi niskie użyteczne ISO (ISO 800 dla mnie to max, powyżej nieakceptuje), oraz chciałbym większą szczegółowość obrazu. Troszkę brakuje również filmów. Co do D7000 - było z nim wiele kłopotów, a ja w aspekcie fotografii nie lubię ryzyka. Co do szkieł... To jak na razie mam wszystko czego potrzebuję, no, może kiedyś skuszę się na 18-35 1.8 Sigmy ;)

MartinGrey
11-11-2013, 16:25
To bier Panie d7100 :)

Soserious
11-11-2013, 16:51
Chyba tak zrobię, boli mnie tylko gorsza ergonomia i mniejszy wizjer :(

plan3s
11-11-2013, 21:34
Chyba tak zrobię, boli mnie tylko gorsza ergonomia i mniejszy wizjer :(

A bawiłeś się D7100 czy tylko czytałeś? Jak dla mnie ergonomia jest świetna

Soserious
12-11-2013, 01:53
tak, miałem go w rękach. Jest mniejszy i mniej wygodny (dla mnie) niż D300.

darek6902
12-11-2013, 07:25
Jeśli nie D300 to z najlepszą ergonomią pozostaje tylko D800 lub jednocyfrowe. Na D400 czekać nie ma sensu wiec jednak na placu boju pozostaje D7100. Do ergonomii się przyzwyczaisz. Nie jest tak dobra jak w D300 ale też nie tragicznie zła.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

Soserious
12-11-2013, 10:39
Chyba tak właśnie zrobię. A może ktoś z was zmienił D300 na D7100 i może podzielić się wrażeniami? Oraz mam jeszcze jedno pytanie, jak D7100 współpracuje z zamiennikami gripów?

plan3s
12-11-2013, 15:45
Chyba tak właśnie zrobię. A może ktoś z was zmienił D300 na D7100 i może podzielić się wrażeniami? Oraz mam jeszcze jedno pytanie, jak D7100 współpracuje z zamiennikami gripów?

O ile nie fotografujesz sportu w ciemnej hali to możesz spokojnie brać D7100. D300s (ten bez s to sobie odpuść), ma przewagę w zastosowaniach sport/ptaszki, gdzie indziej nie warto.

OlaJot
23-01-2014, 11:17
Hej,

mam dodatkowe pytanie. Otóż dalej zastanawiam się nad kupnem aparatu i obecnie wybór jest między d90 a d7000. Pytanie zasadnicze: Jak uważacie czy lepiej kupić d90 i zainwestować w obiektywy (18-55 i jasny 1.8 50 mm) czy wybrać d7000 i ? Zależy mi najbardziej na jasnym 1.8 50mm. Chcę się obecnie podszkolić w fotografii produktu, głównie kulinaria.
Ale przyznam, że aparat ma też służyć do dokumentowania podróży, bądź wydarzeń organizowanych w pomieszczeniach.
A może polecacie jeszcze jakiś inny obiektyw z zoomem tylko jaśniejszy niż 3.5? Czy dać sobie w ogóle spokój z zoomami?
Dzięki z góry za wszelkie porady.

johnywalker
23-01-2014, 11:44
D7000 to aparaty częściowo trefne. Mozesz trafić na taki egzemplarz i dupa. Takze bierz d90, a reszte kasy przeznacz na szklarnie

Archibald6803
23-01-2014, 13:40
................

przyjrzyj się d5100 ;
obrazek jak z d7000 , ruchomy wyświetlacz ( pomocny w tym co chcesz focić) , puszka bez wad technicznych

Do tego jakaś stałka + zoom 18-105 + duperele i .... za niecałe 3 tysiące masz bardzo uniwersalny i DOBRY jakościowo zestaw.

Andrzej1974
23-01-2014, 15:36
OlaJot... Archi dobrze prawi...

W 3 tys. zmieścisz się i będziesz mieć dobry jakościowo zestaw. Mam tu na myśli D5100 + stałka (35 lub 50 - w zależności od uznania) + 18-105 (razem ok. 2,8 tys.). Do tego karta i jest ok.

Dho'ine
23-01-2014, 17:00
Weź 50, będziesz miała mniejszą beczkę niż na 35 robiąc z bliska.

advisor
23-01-2014, 17:38
Nikon D5100 około 1600 zł, dwa obiektywy 35 i 50 1.8 około 1400 zł, tania lampa z ttl (np: YN niecałe 400 zł). Budżet lekko przeskoczony ale wolałbym mieć jasne stałki bo odkąd mam 35 to 18-105 sobie leży na półce i w ostatnich miesiącach była użyta z kilka razy. W pomieszczeniach lepsze stałki i do tego lampka :).

Andrzej1974
23-01-2014, 17:51
Nikon D5100 około 1600 zł [...]

Gdzie są takie drogie D5100? Spokojnie można dostać D5100 za 1420 zł (klik (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/2231422)).

[...] dwa obiektywy 35 i 50 1.8 około 1400 zł, tania lampa z ttl (np: YN niecałe 400 zł). Budżet lekko przeskoczony ale wolałbym mieć jasne stałki bo odkąd mam 35 to 18-105 sobie leży na półce i w ostatnich miesiącach była użyta z kilka razy. W pomieszczeniach lepsze stałki i do tego lampka :).

MZ jedna stałka na początek wystarczy. Co do ciemnego zoom-a (f/3.5-5.6) to raczej tylko na zewnątrz. Lampa też by się przydała. Nawet do stałki w pomieszczeniach...

OlaJot
23-01-2014, 18:10
Dzięki za wszystkie sugestie. Wcześniej zastanawiałam się między D5100 a D90, ale wyszło mi, że u D5100 kiepsko jest z ergonomią i bajery w stylu odchylany ekran za bardzo mnie nie przekonują. Obejrzałam sobie dokładnie wątek D5100 a D90 i wypadło na D90. Wcześniej miałam D3000 (skradziono) i trochę mi przeszkadzała niewielka ilość przycisków. Do tego miałam zooma 18-55 3.5, ale często był dla mnie za ciemny. Stąd zastanawiam się czy w ogóle brać tego rodzaju obiektyw czy jakiś inny jaśniejszy zoom, czy może na razie dać sobie z nimi spokój.

advisor
23-01-2014, 18:18
Andrzej1974
Gdzie są takie drogie D5100? Spokojnie można dostać D5100 za 1420 zł

Akurat na stronie FJ sobie siedziałem i tak poglądowo walnąłem ceny :)

monini18
23-01-2014, 18:22
Przepraszam że wbiję się nie w temat ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi a nie umiałam założyć nowego tematu (tak wiem błyszczę inteligencją) no więc tak czy D3000 obsłuży MC HELIOS-44M-4 ZENIT 58mm f2 M42 a jeśli tak to co potrzebne do zestawu? proszę o szybką konkretną odpowiedź. DZIĘKUJĘ! :)

Andrzej1974
23-01-2014, 18:57
Dzięki za wszystkie sugestie. Wcześniej zastanawiałam się między D5100 a D90, ale wyszło mi, że u D5100 kiepsko jest z ergonomią i bajery w stylu odchylany ekran za bardzo mnie nie przekonują. Obejrzałam sobie dokładnie wątek D5100 a D90 i wypadło na D90. Wcześniej miałam D3000 (skradziono) i trochę mi przeszkadzała niewielka ilość przycisków.

Skoro tak wybrałaś to twoja sprawa...
P.S.Moje zdanie na ten temat znasz ale nie musisz go brać pod uwagę. ;-)

Do tego miałam zooma 18-55 3.5, ale często był dla mnie za ciemny. Stąd zastanawiam się czy w ogóle brać tego rodzaju obiektyw czy jakiś inny jaśniejszy zoom, czy może na razie dać sobie z nimi spokój.

Skoro 18-55 był dla ciebie za ciemny to 18-105 też będzie za ciemny. Z jaśniejszych to Sigma 17-55 f/2.8 albo stałki.

Jura10
23-01-2014, 19:15
Przepraszam że wbiję się nie w temat ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi a nie umiałam założyć nowego tematu (tak wiem błyszczę inteligencją) no więc tak czy D3000 obsłuży MC HELIOS-44M-4 ZENIT 58mm f2 M42 a jeśli tak to co potrzebne do zestawu? proszę o szybką konkretną odpowiedź. DZIĘKUJĘ! :)
Szkło będzie po pierwsze w manualu. Po drugie nie będzie pomiaru światła z tym obiektywem. Po trzecie potrzebujesz adaptera.

wasilewk
23-01-2014, 22:03
Szkło będzie po pierwsze w manualu. Po drugie nie będzie pomiaru światła z tym obiektywem. Po trzecie potrzebujesz adaptera.

Nie mam d3000 ale wydaje mi się , że ten aparat zmierzy światło nawet z denkiem od butelki....

Pzdr.

nikoniarz
23-01-2014, 23:32
Nie mam d3000 ale wydaje mi się , że ten aparat zmierzy światło nawet z denkiem od butelki....

Pzdr.

Telepatycznie zmierzy??

mOSAd
24-01-2014, 00:12
Niestety pomiar światła dopiero od serii trzycyfrowej w górę (oczywiście pod względem jakości, a nie ilości zer, czyli obecnie trzycyfrowe i jednocyfrowe). Zatem wszelkie obiektywy manualne typu Helios, to spora upierdliwość. Taka kombinacja nadaje się wyłącznie do wąskiej grupy zdjęć, albo wymaga sporo wiedzy fotograficznej i doświadczenia. Dodatkowo potrzebna jest oczywiście przejściówka, by móc je fizycznie do korpusu zamontować (mają gwint, a Nikon ma bagnet z trzema wypustami). Co więcej, złapanie ostrości na D3000 będzie wyzwaniem. Część obiektywów manualnych od innych systemów nie zrobi ostrego zdjęcia przedmiotom powyżej 2-3 metrów. Części brak automatycznego domykania przysłony, więc proces wykonania zdjęć jest wyjątkowo problematyczny, jeżeli chcemy użyć większej głębi. I tak dalej, i tak dalej. Krótko mówiąc takie kombinacje należy bardzo dobrze i bez pośpiechu przeanalizować.

wasilewk
24-01-2014, 15:08
Telepatycznie zmierzy??

Mam Sonnara 180 (od PentaconSIX-a) z pośrednikiem. Zdjęcia są bardzo dobre, o ile ostrość ustawię poprawnie ręcznie (oczywiście na zieloną kropkę - czyli taki półautomat). O świetle nawet nie myślę - mój D700 sam dobierze parametry). Tym bardziej, że nawet listki przysłony są wywalone, a istniejący czarny krążek z dziurką daje światło coś ok. 2.8. Chyba dobrze pamiętam, że w D80 miałem podobnie, tylko przysłona "2.8" nie mogła być wpisana w EXIF.

Co by nie było, to dobranie odpowiedniego czasu migawki nie powinno być problemem dla żadnego Nikona,

Pzdr.

GonzoG
24-01-2014, 16:34
Co by nie było, to dobranie odpowiedniego czasu migawki nie powinno być problemem dla żadnego Nikona,

Niestety nieprawda.
D3x00, D5x00, oraz Dx0 nie mają pomiaru światła przy obiektywach bez elektroniki. Czas trzeba dobierać na światłomierz we własnym oku.

wasilewk
25-01-2014, 15:07
Niestety nieprawda.
D3x00, D5x00, oraz Dx0 nie mają pomiaru światła przy obiektywach bez elektroniki. Czas trzeba dobierać na światłomierz we własnym oku.

A miałem D80 i (chyba) z manualami mierzył światło.

Tzn.: mam tylko dwa manuale: Sonnara 180/2.8 i Kirona 80-200/4. Ten drugi, to malina: ma dźwignię od przysłony, więc mój obecny aparat bez problemu ją rozpoznaje - ale i D80 z nim współpracował w miarę rozsądnie.

Pzdr.

mizuno82
25-01-2014, 16:38
witam , to mój pierwszy post na forum

chciałbym Was prosić o poradę tej pory fociłem nikonem d60 z kitem 18-55, teraz postanowiłem go sprzedać i przesiąść się na coś z CMOS-em. I tutaj prośba o rade gdyż waham się między D90 i D5300. głownie zależy mi na celnym AF ( nie musi być bardzo szybki) i dużym użytkowym ISO, gdyż aparat ma służyć na wyjazdy (architektura, kościoły , krajobrazy itp). Opinie o d90 są ogólnie pozytywne jako sprawdzona puszka o dobrej ergonomii. co byście polecili?

Andrzej1974
25-01-2014, 19:10
[...] waham się między D90 i D5300. głownie zależy mi na celnym AF ( nie musi być bardzo szybki) i dużym użytkowym ISO [...]

Hmm... właściwie to już sam sobie odpowiedziałeś... ;-)

[...] Opinie o d90 są ogólnie pozytywne jako sprawdzona puszka o dobrej ergonomii. co byście polecili?

Udaj się do sklepu i pomacaj obydwa aparaty. Wtedy zobaczysz, który lepiej ci leży w dłoni. I pamiętaj, że termin "ergonomia" to pojęcie dość szerokie... ;-)

Dho'ine
27-01-2014, 10:47
Jak ISO wysokie to D90 nie. 90% osób stąd poleci Ci D5100, rozsądna cena. Jeśli miałbym wyłożyć kasę na aparat pokroju D5200 lub D5300 to zapolowałbym lepiej na D7000 albo D7100.

Andrzej1974
27-01-2014, 11:11
Jak ISO wysokie to D90 nie. 90% osób stąd poleci Ci D5100

Rok temu (przed premierą D7100) byłoby odwrotnie tj. 90% poleciłoby D90 jako "pro-nieśmiertelną" puszkę. ;-)

Jeśli miałbym wyłożyć kasę na aparat pokroju D5200 lub D5300 to zapolowałbym lepiej na D7000 albo D7100.

Dokładnie. Zważywszy, że D5300 kosztuje więcej (!?) od D7000, co jak dla mnie jest nieporozumieniem. Zamiast zakupu D5300 wolałbym dołożyć około 650 zł i mieć D7100 (lub brać D7000 i mieć 200 zł w kieszeni).

Samotny
29-01-2014, 00:12
Cześć, Miałem kilka razy Nikona w ręce dosyć dawno temu. Od kilku dni naszła mnie ochota na kupno Aparatu. Podobają mi się zdjęcia takiego typu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/hag_by_menervataud71krjk-1.jpg
źródło (http://fc09.deviantart.net/fs71/i/2014/009/c/e/hag_by_menervatau-d71krjk.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/sheeps_by_anjamillend71eixj-1.jpg
źródło (http://fc04.deviantart.net/fs70/f/2014/008/d/5/sheeps_by_anjamillen-d71eixj.jpg)

W zasadzie to mroczne klimaty i nie tylko. Powód dla którego chcę kupić aparat jest prosty lubię takie zdjęcia które widnieją wyżej, chciałbym spróbować robić podobne lecz nie nastawiam się tylko i wyłącznie na taki klimat. Kolejny powód jest taki aby mieć powód by wyjść z domu i coś ze sobą robić i myślę, że aparat dobrze się sprawi. Mam kilka lustrzanek na oku lecz jest jedno pytanie, warto wydać 2500zł na lustrzankę dla gościa który praktycznie nie umie robić zdjęć. Ale są chęci by się nauczyć :) Podam kilka modeli które mam na oku.

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d3100-i-ob-18-55-vr-i-ob-55-300-vr.html

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d90-i-ob-18-105vr.html

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-pentax-k-30-i-dal-18-55-mm-bialy.html

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d7000-body.html

jeszcze ten faworyt tak myślę

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-nikon-d3200-czarny-i-18-55-vr-i-55-200-vr.html

Na ten czas to wszystko co chcę napisać. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi by o coś zapytać :)

d90
29-01-2014, 00:27
Do takich zdjec to kup analoga.
Tanio i efekty jw

Samotny
29-01-2014, 00:38
Tak jak pisałem, nie nastawiam się tylko i wyłącznie na takie klimaty.

GonzoG
29-01-2014, 00:49
Ja bym polecał D5100 - aktualnie ma najlepszy stosunek ceny, co możliwości z tańszych lustrzanek Nikona.
Do tego obiektyw Nikkor 18-105VR i jakąś jasną stałkę aby móc robić zdjęcia z małą głębią ostrości - np. Nikkor 35/1.8G DX.

Co prawda Pentax robi teraz lepsze aparaty, ale gorzej jest z tanimi obiektywami do niego.

A czy warto wydać 2500zł na aparat - 5-6 lat temu 2300 kosztowała najtańsza lustrzanka Nikona. Teraz kosztuje ~1400, więc drogo nie jest. A warto jeśli zamierzasz bawić się fotografią.