PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12

GonzoG
11-12-2014, 14:13
Dzięki za odpowiedź. Sam już nie wiem co wybrać. D700 jpgi kiepskie, x-e1 czy x-e2 pewnie af taki sobie, no i odpowiednika 85 w przystępnej cenie nie dostanę, bo 56 już troszkę kosztuje. Myślałem nad starą 5 canona + 35 i 85, ale af słaby, iso chyba na 1600 się kończy (w sumie te 1600 pewnie by w 99% przypadków starczyło) ehh biednemu zawsze wiatr w oczy;)
A jak jest z czyszczeniem matrycy przez serwis w nikonie d600? Muszę mieć dowòd zakupu, papiery gwarancyjne i pucha z polskiej dystrybucji? Czy serwisują każdą jak leci?

Wysłane z mojego SM-T211 przy użyciu Tapatalka

Trzeba mieć papiery i puszka z dystrybucji EU. Inaczej w serwisie się za wszystko płaci.

Kyy
11-12-2014, 20:32
Może tamron 200-500? Jest u nas w giełdzie.
Dzięki, a AF w tym modelu da sobie radę z samolotami na pokazach?

BBall_Freaker
12-12-2014, 17:44
...
W grę wchodzi sprzęt nowy lub używany i do tej pory myślałem o dokupieniu Sigmy 120-400mm lub 150-500mm...
Sigmę 120-400 polecam. Do fotografii lotniczej jak najbardziej się nadaje. Używałem kilka razy, brat używa bardzo często i właśnie w fotografii lotniczej. Kilkadziesiąt fotografii jego wykonania, myślę, że obejrzysz, bo album ten ma publiczny, KLIKAJ (https://www.facebook.com/norbert.norbi.18/media_set?set=a.464210240353646.1073741827.1000029 40217897&type=3).

Kyy
17-12-2014, 00:11
Dzięki :)

koniuXR3i
23-12-2014, 11:24
Nie wiem czy dobry dzial ale mam mały dylemat co wybrać

Fotografia rodzinna, wyjazdy(zarowno miasta jak i krajobraz natura) i rozne tam zdjecia do albumu.
Obecnie d7100 n35 1.8, n50 1.4 n18-200(spacerniak) i s10-20(krajobraz)

Tak sobie mysle czy skladac na 70-210 f4 - cos zamiast 18-200 ktory wolalbym aby mial ciut lepsza plastyke - wiec cos wokol domu, albo wyjazd autem, bo na dalekie podroze zostanie 18-200
skladac dluzej na n80-200 ?

Czy moze odpuscic szklo, bo juz jakies tam mam, i sprawic sobie yn-560 iii i poblyskac zdalnie (co mnie kusi)

Czy odpuscic sobie wszystko :)

mOSAd
24-12-2014, 00:21
Jeżeli możesz dźwigać ale mieć obrazek fajny to Tamron 70-200/2.8 zamiast 18-200. Jeżeli lżej to Nikkor 85/1.8. 70-210 raczej nie da jakiegoś wielkiego przeskoku. Lampę bym brał wyłącznie wtedy, kiedy ISO nie wyrabia, a resztę nadrobił blendą. Stolica, to lampę da się pożyczyć pewnie od kogoś znajomego raz na ruski rok. Ale w ogóle to wahałbym się czy cokolwiek kupować, jeżeli fundusze grają rolę - a zawsze grają. Dla "ciut lepszej plastyki" chyba szkoda się szarpać.
Możesz rozważyć jeszcze Tamrona 90/2.8. To taka budżetowa namiastka 85-ki, ale jest i makro do zabawy.

nikoniarz
24-12-2014, 02:20
70-200 da radę i jako portretówka i jako tele. Z tym, że niestety waży... Mnie coraz bardziej odechciewa się to zapinać, aczkolwiek obrazek sprawia, że dalej używam go najwięcej, i pod FX i pod DX. Aczkolwiek czuję w kościach, że to się niedługo zmieni...

koniuXR3i
24-12-2014, 09:05
Jeżeli możesz dźwigać ale mieć obrazek fajny to Tamron 70-200/2.8 zamiast 18-200. Jeżeli lżej to Nikkor 85/1.8. 70-210 raczej nie da jakiegoś wielkiego przeskoku. Lampę bym brał wyłącznie wtedy, kiedy ISO nie wyrabia, a resztę nadrobił blendą. Stolica, to lampę da się pożyczyć pewnie od kogoś znajomego raz na ruski rok. Ale w ogóle to wahałbym się czy cokolwiek kupować, jeżeli fundusze grają rolę - a zawsze grają. Dla "ciut lepszej plastyki" chyba szkoda się szarpać.
Możesz rozważyć jeszcze Tamrona 90/2.8. To taka budżetowa namiastka 85-ki, ale jest i makro do zabawy.

Jesli chodzi o lampe, to nie jako rozjasnienie sceny, a jako strobing - czysta zabawa swiatlem, nie zamierzam wpinac lampy na sanki na tym etapie mojego foto - bez sensu ;)

70-200 racja ciezki dlatego tylko na wycieczki samochodowe i tamron/sigma

a 80-200 cos da czy nie? nikkor jest cenowo w cenie 70-200 tamrona/sigmy 70-200

budzetowo wiadomo - trzeba sobie stawiac cele zeby na cos odkladac :)

d90
24-12-2014, 09:15
To ja Ci powiem ze zamiast tego wszystkiego luknij za N180.
Obrazek dostaniesz miodny. Lżejsze szkło niz 70-200, fajniejsze mz.
Bez lampy piekne zdjęcia zrobisz...
A jak nie to N85. Choćby z "d".
A jak błyskać chcesz to 70-210 styknie. To ostre i fajne szkło.
I lekkie...jako tako...
A 18-200 sprzedAc i lampe kupić za to :) plus blenda jak wyżej radzili :)

mOSAd
24-12-2014, 09:18
Skoro Nikon jest w cenie Tamrona i Sigmy, a proponuję Tamrona, to robię to z jakiejś przyczyny raczej. ;)
Co do strobingu, to zastanowiłbym się nad praktycznymi zastosowaniami. Jeżeli wiesz, że wykorzystasz, to jak najbardziej lampa jest przydatna. Ale jeżeli tylko po to by się pobawić, to mniej. Jednak generalnie lampa zewnętrzna to często dobry nabytek i użyteczny w takiej lub innej sytuacji. Mając ją nawet na stopce, można zrobić bardzo wiele przy pewnej świadomości. Ważne jedynie by miała obracany palnik. W pomieszczeniach ustawiona gdzieś na stole, czy szafie, potrafi także doświetlić dobrze i nie popsuć klimatu.
N180 pominąłem z pewnego konkretnego powodu. To DX, a nie FX. Plus brak uzupełnienia od dołu w obecnej konfiguracji.

d90
24-12-2014, 11:06
Lampa na body to faktycznie fajna sprawa.
Szczegolnie jesli zapodamy modyfikator jakis.
Czesto tak robię. Z reszta ja np bardzo lubię z jednym światełkiem focic.
Body albo statyw i blenda plus modyfikator jakis oczywiscie.
Lampa sie przyda na pewno.

A n180 to podałem tez n85 wlasnie dlatego ze to dx.
135 nie pisałem z powodu ceny...
Osobiście lubię lekkie szkła. Daja większa swobodę i rece sie nie męczą.

martatae
26-12-2014, 22:43
DOPIERO SIE ZALOGOWAŁAM I NIE MOGE WYSTAWIĆ NOWEGO POSTU (nie mam czasu na dochodzenie) dlatego pisze tutaj..

bardzo proszę Was o pomoc, wsparcie, informację na problem opisany poniżej:

niedawno kupiłam sobie aparat Nikon d3200 nowy ze sklepu i niestety nie wiem jak go porządnie ustawic. A nie jestem zupełnym amatorem. Chodzi mi o kilka problemow jakie napotkalam i nie umiem sobie poradzic:

1. Aparat nie lapie ostrosci w zadnej z opcji ustawien focusa. probiwalam tez w roznych programach tematycznych i z recznym ustawieniem i w ogole nie lapie wiec nie wiem kurcze o co chodzi :(

2. Baaardzo dlugo aparat robi zdjęcie tzn.- jak nacisne raz do połowy potem drugi to nie dziala. Muszę dluugo trzymac i dopiero po chwili robi zdjecie ale jakby dwa razy przetwarza. No nie jest to raz za raz3m

Ni3 wiem czy to wada aparatu czy jakies ustawienia nie te. ...

z gory dziękuję za pomoc

Marta

mOSAd
27-12-2014, 01:02
DOPIERO SIE ZALOGOWAŁAM I NIE MOGE WYSTAWIĆ NOWEGO POSTU (nie mam czasu na dochodzenie) dlatego pisze tutaj..

bardzo proszę Was o pomoc, wsparcie, informację na problem opisany poniżej:

niedawno kupiłam sobie aparat Nikon d3200 nowy ze sklepu i niestety nie wiem jak go porządnie ustawic. A nie jestem zupełnym amatorem. Chodzi mi o kilka problemow jakie napotkalam i nie umiem sobie poradzic:

1. Aparat nie lapie ostrosci w zadnej z opcji ustawien focusa. probiwalam tez w roznych programach tematycznych i z recznym ustawieniem i w ogole nie lapie wiec nie wiem kurcze o co chodzi :(

2. Baaardzo dlugo aparat robi zdjęcie tzn.- jak nacisne raz do połowy potem drugi to nie dziala. Muszę dluugo trzymac i dopiero po chwili robi zdjecie ale jakby dwa razy przetwarza. No nie jest to raz za raz3m

Ni3 wiem czy to wada aparatu czy jakies ustawienia nie te. ...

z gory dziękuję za pomoc

Marta
Może obiektyw nie ma autofokusa (silnika - czyli brak oznaczenia AF-S) lub jest przełączony w tryb Manualny.
A jeżeli nie to:
http://www.videotesty.pl/produkt/18272/Nikon-D3200/instrukcja/
strona 134 - resetowanie opcji ustawień

martatae
27-12-2014, 10:26
hej,

dzieki ale to juz tez sprawdzilam. obiektyw ma opis AF-S, probowałam przełączać w tryb Manualny ale te ciezko zlapać mi ostrość . instrukcje cala przeczytalam dwa razy i nie znalazlam nic odpowiedniego. chyba sie przejde do jakiegos sklepu foto i moze ktos mi podpowie , sprawdzi.

pozdr
Marta

zbyszekD7000
27-12-2014, 10:34
Jaki masz przy nim obiektyw?
Jak długo go już używasz? Czy tak było od początku czy nagle się tak zadziałało?

ecml
27-12-2014, 10:51
Może wyłącz Live View i spróbuj robić zdjęcia przez wizjer?

martatae
27-12-2014, 20:46
hej,

aparat i obiektyw mam kilka dni ale dopiero teraz zauwazylam ta sytuacje, po zakupieniu zrobilam 3 zdjecia i nie pamietam czy tak sie dzialo..chyba nie ale nie jestem pewna. robila zdjecia i przez wizjer i na podgladzie :(

ASAHI
27-12-2014, 21:05
Masz mozliwość podpięcia innego obiektywu? Jeśli nie to podejdź do jakiegoś sklepu foto, poproś o inny obiektyw i zobacz czy będzie działał. Mozliwe żę albo aparat albo obiektyw jest wadliwy. Może być tez tak że to wina ustawień sprzętu. Jeśli jesteś z 3Miasta to zajrzyj na grupę, zagadaj może ktos będzie miał chwilę i razem to sprawdzicie. Jak nie to napisz cos sie wymyśli.

martatae
27-12-2014, 23:45
hejka.

dzieki za porady juz sie odnalazłam z tym aparatem :) faktycznie na wizjerze zdjecia idą błyskawicznie, a autofocus tez juz działa bdb (chyba miałam niedokładnie wpięty obiektyw - wstyd sie przyznać) ;)

pozdrawiam i zyczę samych wspaniałych ujęć w 2015

Marta

ASAHI
28-12-2014, 00:22
No to problem sie rozwiązał :D
Powodzenia i ładnego światła ;-)

mazan1
29-12-2014, 13:10
WItam, szukam dla brata pierwszej lustrzanki, co mozecie polecic do 2500zl? Zaznaczam ze kompletny amator i nigdy nie mial do czynienia z lustrzanką, lustrzanka bedzie glownie wykorzystywana do robienia zdjec rodzinych i na wycieczki.

MstrG
29-12-2014, 13:13
WItam, szukam dla brata pierwszej lustrzanki, co mozecie polecic do 2500zl? Zaznaczam ze kompletny amator i nigdy nie mial do czynienia z lustrzanką, lustrzanka bedzie glownie wykorzystywana do robienia zdjec rodzinych i na wycieczki.

D5200 + 18-105mm VR
z czasem niech dokupi tylko lampę.

sl011
29-12-2014, 21:24
D5200 + 18-105mm VR
Do końca roku jest cashback 250zł za ten model.

sp1984
29-12-2014, 21:24
Cześć,

nie mogę założyć nowego tematu więc podłącze się tu.

Chciałem kupić sobie pierwszą lustrzankę (body + obiektyw) do 3500 PLN. wcześniej fotografowałem kompaktem Olympus 560 UZ.

Chciałem robić głównie (zdjęcia) krajobrazy, portrety, trochę też artystycznych. Znajomy doświadczony fotograf doradza mi D7000.
Czy to nie jest jednak zbyt dużo jak na początek? W necie z kolei czytam, że zawsze lepiej kupić gorsze body ale z lepszym obiektywem niż na odwrót.

A d7000 nie ma stabilizacji obrazu, czy da się żyć bez stab. obrazu w korpusie? Np. Pentaxy (K-50, K-5II) mają stabilizację obrazu w korpusie.

mbodniak
29-12-2014, 21:27
Żadne lustro nikona nie ma stabilizacji w korpusie bo jest ona realizowana w obiektywach. D7000 bym sobie odpuścił i jeżeli nie zamierzasz aparatu zmieniać przez dłuższy czas to poszedł bym w D5200 + 18-105 jak wyżej. A po jakimś czasie sam będziesz wiedział czego potrzebujesz.

sl011
29-12-2014, 21:38
Chciałem kupić sobie pierwszą lustrzankę (body + obiektyw) do 3500 PLN. wcześniej fotografowałem kompaktem Olympus 560 UZ.

Chciałem robić głównie (zdjęcia) krajobrazy, portrety, trochę też artystycznych. Znajomy doświadczony fotograf doradza mi D7000.
Czy to nie jest jednak zbyt dużo jak na początek? W necie z kolei czytam, że zawsze lepiej kupić gorsze body ale z lepszym obiektywem niż na odwrót.
Chyba najlepiej kupić D5200 z 18-105VR (ok 2100-2200zł po cashback) a 1300zł odłożyć na przyszłe obiektywy.

czy da się żyć bez stab. obrazu w korpusie?
Da się.

sp1984
29-12-2014, 21:59
Dzięki za sugestie.

Pytanie odnośnie wzmacnianego korpusu.

W Nikonach chyba dopiero d7000 to ma. W Pentaxach chyba już K50.
Jeden mój znajomy, zapalony Pentaxiarz , uważa że wzmocniony korpus to podstawa :)

Czy da się więc żyć bez wzmacnianego korpusu (np. d5200)? Pytam kogoś z Was, kto może się wypowiedzieć jako długotrwały użytkownik.

A Pentax ma fajne aparaty, ale trochę się boję małej popularności tego systemu - wiem to nie jest forum Pentaxa, ale po prostu zastanawiam się pomiędzy Nikonem albo właśnie Pentaxem.

Aha, czytałem gdzieś w necie, że Nikon (d7000 akurat) miał problemy z autofocusem. Nie wiem dokładnie na czym polegał problem, ale były tego typu opinie. Czy ktoś doświadczył czegoś podobnego?

nikoniarz
29-12-2014, 22:46
Aha, czytałem gdzieś w necie, że Nikon (d7000 akurat) miał problemy z autofocusem. Nie wiem dokładnie na czym polegał problem, ale były tego typu opinie. Czy ktoś doświadczył czegoś podobnego?

Jak czytałeś opinie to zapewne ktoś doświadczył.

ALF
30-12-2014, 02:02
Czy da się więc żyć...

Się da :D Spójrz w stopkę czym fotografuję. Się da? Da się :) Oprócz pancernego D200 jest D60.
Sądząc po Twoich postach nie masz bladego pojęcia o systemie Nikona, ani o żadnym innym. A i o fotografii wiesz pewnie niewiele. Zaczynasz naukę. Więc...
-primo, czytaj, czytaj, czytaj... wszystko co wpadnie w ręce. Tu, na forum, znajdziesz kopalnię wiedzy, nie tylko w tutkach czy poradnikach, ale nawet w zwykłych wątkach. Do tego parę dobrych książek.
-sekundo, sprzęt, nawet najlepszy, jest nic nie wart jeżeli fotograf nie umie go wykorzystać. A korzystanie z systemu wymaga wiedzy i umiejętności, czyli praktyki. Więc, czytaj, ucz się, rób zdjęcia, dawaj na forum... i nie zrażaj się po paru kiepskich opiniach. Ten, który się obraża, na ogół, na fotografa nie wychodzi.
-tercjo, system - jeżeli wybrałeś Nikona, to zrobiłeś słusznie, bo system to nie tylko aparat. System, to przede wszystkim, szklarnia, osprzęt, komp i oprogramowanie. A tego u Nikona nigdy nie brakowało. Cena body to ostatecznie 1/20 tego co będziesz miał w torbie. W przypadku syfraków wartość body spada katastroficznie szybko. Natomiast szkła trzymają cenę przez lata. 5200 to rozsądny wybór na początek, a jak chcesz koniecznie pancernika, to weź D200. Poszukaj sobie obiektywów, które będą tobie odpowiadały w zakresie ogniskowych, a później w pozostałym (w tym cenowym). Lampa, też na początek nie musi być z górnej półki. Za to statyw koniecznie przynajmniej dobry (350-500zł za dobre chynczyki).

sp1984
30-12-2014, 07:15
Jak czytałeś opinie to zapewne ktoś doświadczył.

Pytałem czy ktoś z Was tu na forum...

Się da :D Spójrz w stopkę czym fotografuję. Się da? Da się :) Oprócz pancernego D200 jest D60.
Sądząc po Twoich postach nie masz bladego pojęcia o systemie Nikona, ani o żadnym innym. A i o fotografii wiesz pewnie niewiele. Zaczynasz naukę. Więc...
-primo, czytaj, czytaj, czytaj... wszystko co wpadnie w ręce. Tu, na forum, znajdziesz kopalnię wiedzy, nie tylko w tutkach czy poradnikach, ale nawet w zwykłych wątkach. Do tego parę dobrych książek.
-sekundo, sprzęt, nawet najlepszy, jest nic nie wart jeżeli fotograf nie umie go wykorzystać. A korzystanie z systemu wymaga wiedzy i umiejętności, czyli praktyki. Więc, czytaj, ucz się, rób zdjęcia, dawaj na forum... i nie zrażaj się po paru kiepskich opiniach. Ten, który się obraża, na ogół, na fotografa nie wychodzi.
-tercjo, system - jeżeli wybrałeś Nikona, to zrobiłeś słusznie, bo system to nie tylko aparat. System, to przede wszystkim, szklarnia, osprzęt, komp i oprogramowanie. A tego u Nikona nigdy nie brakowało. Cena body to ostatecznie 1/20 tego co będziesz miał w torbie. W przypadku syfraków wartość body spada katastroficznie szybko. Natomiast szkła trzymają cenę przez lata. 5200 to rozsądny wybór na początek, a jak chcesz koniecznie pancernika, to weź D200. Poszukaj sobie obiektywów, które będą tobie odpowiadały w zakresie ogniskowych, a później w pozostałym (w tym cenowym). Lampa, też na początek nie musi być z górnej półki. Za to statyw koniecznie przynajmniej dobry (350-500zł za dobre chynczyki).

No jakieś tam podstawy kojarzę (nastawianie migawki, przysłony, głębia ostrości), ale ekspertem nie jestem, a systemy to rzeczywiście już zupełnie wielka niewiadoma. Nie znam się n asprzęcie a wiele danych technicznych nic mi nie mówi.
Więc moja wiedza to to co gdzieś w necie wyczytam lub znajomi. Czytałem, że D90 to był bardzo dobry aparat. Niestety mimo, że nie najnowszy to wciąż trzyma cenę. D200 to nie znam w ogóle.
D5200 kupił sobie mój kolega, również totalny amator, ale nasz wspólny znajomy fotograf już coś tam narzekał, że D5200 to ubogi korpus, etc. No, ale racja trzeba dużo czytać...

sl011
30-12-2014, 09:38
Jasne, że d5200 to ubogi korpus. Nie bez powodu np taki D7100 jest 2 razy droższy. Ale chciałeś tanio. Jeśli chcesz robić zdjęcia szybko i komfortowo, to kup D7100. Po cashback (do końca roku) wyniesie z kitowym obiektywem ok. 3600zł. Jakość zdjęć będzie minimalnie lepsza (myślę, że różnice będą niedostrzegalne dla Ciebie), ale cała reszta będzie "bogatsza".
A jak wydasz więcej na aparat, to zostanie mniej na obiektyw(y) lub lampę(y).
Chyba, że rozejrzysz się za czymś używanym.....

A jeśli chodzi o pytanie o D7000: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219369

A Pentax K50? Fajna maszynka. Ale o szczegóły faktycznie najlepiej zapytać użytkowników Pentaxa. ;)

Julius
30-12-2014, 11:05
sp1984, generalnie tematy, ktore będziesz focił najlepiej będą wychodzić na FX - ktore jest sporo drozsze, także pierwsze pytanie, jakie powinieneś sobie zadac, to czy będziesz się chciał w temat mocniej zagłębic i w przyszłości zainwestować większe pieniądze, czy nie...

Jeżeli tak, to brałbym jakies tanie DXowe body typu D200/D90/D300 koniecznie uzywane - bo to są puszki obecnie tak tanie, że juz wiele na wartosci nie stracą i w przyszłosci nie stracisz duzo na ich sprzedaży. Do tego 50 1.8 G - na DX będzie to przyzwoita portretówka, a potem będzie pasowała pod FX. No i jakis spacer-zoom, wiec chyba najlepiej 18-105 / 18-200 uzywka. Pozwoli to sporo się nauczyć, a nie umoczysz wielkich pieniedzy i przede wszystkim nie stracisz wiele przy sprzedaży.

Jeżeli nie - zostaniesz na DX to kup aparat troche nowszy - będziesz mial lepsza matryce, fajniejsze kolorki i ciut lepszy generalnie obrazek - ale nie zapominaj, ze aparat powinien miec silnik AF, bo nigdy nie wiesz, kiedy sporoba ci sie jakies fajne szklo na śrubokręt i będziesz potem żałować, ze nie będziesz mial AF...

koniuXR3i
20-01-2015, 12:23
Nie wiem czy dobry dzial ale mam mały dylemat co wybrać

Fotografia rodzinna, wyjazdy(zarowno miasta jak i krajobraz natura) i rozne tam zdjecia do albumu.
Obecnie d7100 n35 1.8, n50 1.4 n18-200(spacerniak) i s10-20(krajobraz)

Tak sobie mysle czy skladac na 70-210 f4 - cos zamiast 18-200 ktory wolalbym aby mial ciut lepsza plastyke - wiec cos wokol domu, albo wyjazd autem, bo na dalekie podroze zostanie 18-200
skladac dluzej na n80-200 ?

Czy moze odpuscic szklo, bo juz jakies tam mam, i sprawic sobie yn-560 iii i poblyskac zdalnie (co mnie kusi)

Czy odpuscic sobie wszystko :)

Rozkminiam dalej

Warto zmienic nikkora 18-200 na 70-210 (nie rozpatrujemy dołu) tylko czy "na gorze" dostane ladniejszy obrazek?
Czy moze lepiej poszukac sigmy 50-150 II ??

Ktos mial doczynienia z tymi szklami? Moze cos innego?

70-200 2.8 sa za drogie raczej dla mnie

Planowo chce zastapic 18-200, i moze sprzedać 50 1.4

Dol sobie ogarne pozniej sigma-tokina 17-50 ewentualnie

a moze 35-50-85
Jak żyć :)

aparaciarz
22-01-2015, 14:04
potrzebuję lustrzankę na wyjazd w ciepłe kraje. Chce uchwycić piękne krajobrazy, bez szumów i z ładnymi kolorami i dobrym słońcem(oświetleniem). Cena do 2500. Body + jakis obiektyw dobry?

abiks22
22-01-2015, 14:55
Wpisz w google-bezlusterkowce
Lustrzanka do tego co mowisz Ci nie potrzebna

aparaciarz
22-01-2015, 16:08
Jest coś taniego co jakosciowo robilo by foty jak canon 5d mark 2 ?

ALF
22-01-2015, 17:53
Jakościowo? Jakościowo, to zdjęcia robi fotograf. Aparat może mu to co najwyżej ułatwić lub utrudnić. Lustrzanki, na ogół, robią to drugie ;)

aparaciarz
24-01-2015, 10:11
no ale jakość zdjęć też zależy od aparatu, musi być dobra matryca itp, niskie szumy a potem z tego wyciskasz na kompie najwięcej ile się da. Mam też Fujifilm FinePix S9600, stary,wolny, ale potrafi dobre foty robić. Szukam i tak czegoś o wiele lepszego.

ALF
24-01-2015, 15:57
Tylko pamiętaj, że body to zaledwie początek wydatków, a Ty masz na to zaledwie 2,5 tys. Jeden dobry obiektyw może kosztować więcej, a na pewno więcej niż 50% podanej kwoty. A później torba, karty, statyw, lampa, filtry itd... Uważam, że zakup dobrego kompaktu, np Canon z serii G, będzie dla ciebie lepszym rozwiązaniem.

mOSAd
27-01-2015, 23:39
http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings - lecisz od góry i patrzysz na cenę - jak będzie akceptowalna, to masz swój wybór! ;)
Można też przejrzeć listę posortowaną specjalnie pod kątem krajobrazowym: http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Landscape
W tej cenie z lustrzanek Nikona będzie D5100, D5200, D3300, D3200. Jakościowo będą się one zbliżały do 5Dmk2.
Problem leży gdzie indziej. Obiektyw fajny do tego celu to np. Sigma 10-20. A to koszt 1.5 tysiąca. Zostaje więc obiektyw typu 18-105, uniwersalny, ale we wszystkim średni. Lub bardzo ciekawy i ten, który ja bym w tym budżecie rozważał - Sigma 17-50/2.8 OS. Na alledrogo zestaw D5100+S17-50 kosztuje 2699 pln. Ciut więcej niż plan. Ale ciężko będzie znaleźć lepszy balans między ceną i jakością. Tu kompromisem jest ergonomia i budowa. Ale jakość zdjęć powinna być bardzo przyzwoita.

A żeby zmieścić się w budżecie... trzeba na czymś będzie przyciąć. Albo na matrycy, albo na obiektywie. Może jest jakieś optimum, ale trzeba pokopać. Wg rankingu DxO można zerknąć na Sony a5100, Nex-6, plus inne korpusy z oceną w okolicach 80 punktów. I doliczać obiektyw za każdym razem lub sprawdzać ceny zestawów.

Powodzenia. :D

sl011
28-01-2015, 10:09
Jest coś taniego co jakosciowo robilo by foty jak canon 5d mark 2 ?
Czy widzisz znaczące różnice w jakości między tych zdjęciami? (jpeg, iso6400)
http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare?utm_campaign=internal-link&utm_source=mainmenu&utm_medium=text&ref=mainmenu#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=canon_eos5dmkii&masterSample=img_0057&slotsCount=4&slot0Camera=canon_eos5dmkii&slot0Sample=img_0057&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=nikon_d5100&slot1Sample=dsc_0076&slot2Camera=nikon_d3200&slot2Sample=dsc_0019&slot3Camera=nikon_d5200&slot3Sample=dsc_0019&x=-0.33946447137836805&y=1.2189972884760218

Glowa
28-01-2015, 23:10
Różnica jest szczególnie widoczna w szumie. Ale ja bym zwrócił uwagę na inną rzecz. @Aparaciarz ma chyba świadomość, że "super foty" to często efekt dłubaniny w PS-ie. Przejrzałem dziś zdjęcia siostry ze ślubu/wesela/sesji plenerowej. Zostały one wykonane korpusami D700, D3 oraz Canon 5DMkIII. Jpg-i prosto z puszki nie wywołują efektu "wow", o którym niektórzy piszą. Ot, dobre jakościowo zdjęcia. No i technicznie bez zarzutu. Także czasem warto wziąć głęboki oddech, zanim wyda się większą kwotę pieniędzy.

NegLTD
28-01-2015, 23:43
7 i pół roku kolega zadał pytanie a wy dalej odpowiadacie- jeszcze nic nie kupił?

Przeczytałem pierwszy post autora w tym wątku- Gościu pisze że jest zainteresowany przyrodą, bardziej precyzując fauną.... i że chce to fotografować z ok 50 metrów. Przynajmniej ja to tak odebrałem.
W jednej z pierwszych odpowiedzi ktoś mu polecił obiektyw 18-200. na 18mm (ja się nie znam) moim zdaniem to górę w krajobrazie z 50 metrów może złapać :P

Ja też chcę sfotografować niedźwiedzia z 50 metrów na 18mm- znacie jakieś miejscówki z takimi niedźwiedziami gigantami żeby mi ładnie kadr wypełnił na 18mm? Czy może z tym z tym 18 to był taki wkręt jakby misiek miał lepszy czas na 50 metrów niż aparaty sprzed siedmiu lat do 5000 PLN z ustawieniem fokusa?

mOSAd
29-01-2015, 00:19
Nikt tu chyba już nie pamięta pierwszego posta, ani do niego nie wraca. Odpowiadamy na bieżące zapytania.

NegLTD
29-01-2015, 00:43
Nikt tu chyba już nie pamięta pierwszego posta, ani do niego nie wraca. Odpowiadamy na bieżące zapytania.

Nie dziwię się- ale ja bym był za tym niedźwiedziem na 18 mm bez opcji bycia w jego jadłospisie

sp1984
14-02-2015, 13:20
Dzięki za wszystkie sugestie.

Póki co wybrałem Pentax K-50.

Pozdrawiam

d90
14-02-2015, 14:46
Dzięki za wszystkie sugestie.

Póki co wybrałem Pentax K-50.

Pozdrawiam

Pytanie kolejne powstanie dopiero wtedy,
gdy np bedziesz szukał fajnej portretowki w P.

Na ta chwilke jest oki
:)

Fear
14-02-2015, 15:47
Jest sigma 85 1.4. Używki pentaxa można nawet za 2k wyrwać. Inną opcją jest samyang 85. Z focus peaking który k-50 posiada nie powinno być problemu z ustawieniem ostrości... To chyba jeden z funkcji której brakuje mi najbardziej w lustrach nikona.

d90
14-02-2015, 15:59
Te "nawet dwa koła" to nowe fabrycznie szkło w N jest...
Używka to używka. A jesli droższa do tego dla hobby...
No moze ja sie nie znam.

kfz
07-03-2015, 17:21
Koledzy, żona korzysta z Nikona D5100, już pewnie jakieś 2,5 roku. Służy głównie do portretów, czasami reportaż.
Chciałbym kupić jej jakieś lepsze body. Doradzicie, jakie warto kupić? Chętnie nowe, na fakturę.

D7100? Co jest obecnie półkę wyżej od D7100?

GonzoG
07-03-2015, 17:31
Koledzy, żona korzysta z Nikona D5100, już pewnie jakieś 2,5 roku. Służy głównie do portretów, czasami reportaż.
Chciałbym kupić jej jakieś lepsze body. Doradzicie, jakie warto kupić? Chętnie nowe, na fakturę.

D7100? Co jest obecnie półkę wyżej od D7100?

1. A czego jej w D5100 brakuje ??

2. Wyżej od D7x00 jest pełnoklatkowe D600 /610.

kfz
07-03-2015, 17:40
Szczerze mówiąc nie wiem czego brakuje. :)

Yabby
07-03-2015, 17:46
A jakie ma obiektywy do D5100 ?

GonzoG
07-03-2015, 18:01
Szczerze mówiąc nie wiem czego brakuje. :)

Czyli na aparat raczej nie narzeka.
Może lepiej kupić jakiś obiektyw, czy inne akcesoria, które rzeczywiście mogą się przydać niż nowszy aparat...

Napisz co do tego aparatu macie, to będzie dużo łatwiej coś doradzić.

kfz
07-03-2015, 19:46
Mamy to co u mnie w podpisie, czyli obiektyw, który był w zestawie z aparatem oraz 35/1.8 i 50/1.4. Obiektywy z silnikiem, ponieważ w body nie ma.

Na pewno narzekala na brak lampy, bo ma tylko te wbudowana w aparacie. :)

A powiedzcie proszę czy przejście na lepsze body niosloby jakieś wymierne korzyści? Szybsze łapanie ostrości, możliwość robienia zdjęć na wyższym ISO itd.?

Yabby
07-03-2015, 19:51

To problem z głowy, warto zainwestować w lampę (na początek jedną) plus może do zestawu obiektywów dorzucić 85 f1.8 jak żona lubi portrety.

kfz
07-03-2015, 20:07
Lubi. Głównie portrety dzieci, ale nie tylko.

Yabby
07-03-2015, 20:11
Ewentualnie można pomyśleć o sziełku bardziej "uniwersalnym" np. Tamron 90 f2.8. Wtedy można jeszcze rozwijać się w makro fotografii. Warto też pomyśleć o dobrym statywie.

GonzoG
07-03-2015, 20:21
Mamy to co u mnie w podpisie, czyli obiektyw, który był w zestawie z aparatem oraz 35/1.8 i 50/1.4. Obiektywy z silnikiem, ponieważ w body nie ma.

No to trzeba dobrej lampy i jakiś modyfikatorów do niej.

A powiedzcie proszę czy przejście na lepsze body niosloby jakieś wymierne korzyści? Szybsze łapanie ostrości, możliwość robienia zdjęć na wyższym ISO itd.?
Tak. Minimalnie szybszy AF będziesz mieć w D810 (minimalnie bo przede wszystkim zależy on od silnika w obiektywie), trochę szybszy w D4/D4s (nie wiadomo dokładnie dlaczego, ale D3/s D4/s ostrzą szybciej).

Wyższe ISO - mniej więcej o 1 EV uzyskasz dopiero w pełnej klatce - czyli D610 - ale to wiąże się ze zmianą obiektywów, głównie z zakupem 85/1.8 lub /1.4 czy czegoś dłuższego do portretu. - czyli na start będzie to jakieś 7-8 tys zł (za nowe).

kfz
07-03-2015, 20:26
To sporo. :/
A jesli chodzi o lampę i statyw to z jakim kosztem trzeba się liczyć?

Myślę, że makro raczej odpada, bardzo wkrecila się w portrety.

GonzoG
07-03-2015, 22:25
To sporo. :/
A jesli chodzi o lampę i statyw to z jakim kosztem trzeba się liczyć?

Myślę, że makro raczej odpada, bardzo wkrecila się w portrety.

W miarę dobry statyw to wydatek od 400zł.
Ja z tańszych polecam:
- Triopo MT-3228X8C albo MT-3230X8C (w zależności od wymaganej wysokości)
+ głowica triopo NB-1s albo Freepower/Lancier/Weifeng 571H
- Fotopro MGA-584N albo MGA-684N (w zestawie z głowicą)

Jeśli chodzi o lampę, to na porządną lampę trzeba liczyć od 750-800zł. Do portretów może być ważna moc, bo mocniejsza pozwala na użycie większych modyfikatorów.
Tu można polecić Metz 52 AF-1

Jeden minus przy D5100 - nie można używać lampy z krótkimi czasami migawki (mniej niż 1/200), tak więc w słoneczny dzień na zewnątrz nie będzie łatwo zrobić zdjęć z otwartą przesłoną i lampą.
Można to obejść dzięki szarym filtrom na obiektyw - 3-5 EV (ND16 -ND64) powinno wystarczyć.

Yabby
07-03-2015, 22:48
Co do statywu to zdecydowanie nie warto oszczędzać. Te, które polecił GonzoG na pewno się sprawdzą i będziecie zadowoleni. Osobiście używam Manfrotto 055xprob z 496rc2 ale taki zestaw już trochę waży. Jednak zapewnia komfort pracy (wysokość, stabilność) i dużo możliwości ustawienia w zależności od potrzeb.

Odnośnie lampy to polecę, również to co używam i jednocześnie tę, którą polecił GonzoG, czyli Metza 52 AF-1. Dyfuzory zrobiłem już do niej sam (makro, ringflash). Jak na razie używam jednej a do ewentualnej kontry/doświetlenia korzystam z blendy. Swoją drogą uważam że to też dobry (a nie największy) wydatek. Przydatna m.in. w portretach :)

Co do filtrów się nie wypowiem bo dopiero zgłębiam temat systemu cokin P.

Andrzej1974
08-03-2015, 09:47
[...] Jeśli chodzi o lampę, to na porządną lampę trzeba liczyć od 750-800zł. Do portretów może być ważna moc, bo mocniejsza pozwala na użycie większych modyfikatorów.
Tu można polecić Metz 52 AF-1

Co do większych modyfikatorów to się zgodzę, że moc lampy jest ważna. Choć zawsze można podnieść ISO np. z 100 do 400 albo wykorzystac inne mozliwości. A poza tym... nie każdy przy portretach wykorzystuje większe modyfikatory...

GonzoG
08-03-2015, 09:51
Co do większych modyfikatorów to się zgodzę, że moc lampy jest ważna. Choć zawsze można podnieść ISO np. z 100 do 400 albo wykorzystac inne mozliwości. A poza tym... nie każdy przy portretach wykorzystuje większe modyfikatory...

No to spróbuj podnieść to ISO robiąc w plenerze...

Andrzej1974
08-03-2015, 10:00
No to spróbuj podnieść to ISO robiąc w plenerze...

Robię portrety w pomieszczeniach i pod tym kątem zawsze piszę...

GonzoG
08-03-2015, 10:03
Robię portrety w pomieszczeniach i pod tym kątem zawsze piszę...
A kogo interesuje co ty robisz...

Andrzej1974
08-03-2015, 10:06
A kogo interesuje co ty robisz...

To samo mozna powiedziećc o twoich "plenerowych portretach"...

madebyzosiek
08-03-2015, 10:39
Weźcie się chłopcy umówcie na wzajemne klepanie buzi na żywo, bo robicie swoimi przepychankami śmietnik z każdego wątku... Stare konie, a jak dzieciaki z podstawówki... Masakra.

d90
08-03-2015, 11:29
Zakładając lampe iso od razu na min 400 sie daje.
Różnic w obrazku nie ma.
A i 800 i 1600 sie zdarza.

kfz
08-03-2015, 15:31
Podpytałem troche i twierdzi, ze statyw nie jest jej w ogole potrzebny. Nie wiem na ile ma racje, a na ile wynika to z tego, ze nigdy nie miala statywu. :)
Bo Internet w telefonie tez jej kiedys nie byl potrzebny, a teraz nie daloby sie bez niego zyc. ;)
Na pewno kupie te lampe, ktora polecacie i musze przemyslec temat statywu...

Rozumiem, ze jakis obiektyw ze zmienna ogniskowa to zbedny wydatek i jesli juz to lepiej inwestowac w stalke 85?

mOSAd
08-03-2015, 23:46
Jeżeli typowo portretowe zdjęcia robi to 85/1.8G będzie bardzo fajnym nabytkiem, choć w pomieszczeniach tylko do ciasnych ujęć - za to w plenerze super. Lampa również. Statyw ma dwojakie zastosowanie - aparat i lampa. Właśnie lampę można na nim umieścić chociażby z parasolką. I mieć w plenerze o wiele większe możliwości. Ale do takiej kombinacji chyba lepiej kupić o wiele tańszy i często lżejszy statyw oświetleniowy z dedykowanym lampom błyskowym uchwytem - może z mocowaniem typu Bowens, co ułatwi późniejsze kombinacje.
Zoom niekoniecznie ma sens.

kfz
09-03-2015, 16:24
Dzieki! Kupilem lampe, mysle teraz nad statywem i obiektywem...
A co sadzicie o kursach doszkalajacych? Podobno jest gdzies na Slasku jakas mistrzyni fotografii dzieciecej, ktora prowadzi kursy w tym temacie...

mOSAd
09-03-2015, 21:42
Podglądać zdjęcia, zgadywać jak zostały oświetlone, pytać tu na forum jak najwięcej. Kursy mają to do siebie, że operują schematami. Kilka można poznać i powtarzać. To na pewno. Ale można też do nich dojść samodzielnie. No i nagle może okazać się, że potrzeba sprzętu, którego nie zamierzamy kupować.
Myślę jednak, że jeden porządny, dobrze wybrany i wąski tematycznie kurs nie zaszkodzi. Pieniądze niby się wydaje, ale oszczędza czas na część eksperymentów i klarują się pewne niewiadome. Często też można po kursie (np. mejlowo) pomęczyć trochę wykładowcę i podpytać o konkretne rzeczy. Nawiązanie kontaktów może też być cenne.

Greg81
10-03-2015, 01:28
mosad - jak to lubię czytać twoje wypowiedzi tu na forum, używasz poprawnej polszczyzny nie wszyscy tak mają PZD.

kfz
10-03-2015, 21:31
Bardzo dziekuje za pomoc, kolejny raz.
Doradzcie jeszcze prosze jakie akumulatorki dokupic do lampy Metz 52 AF-1. Lampa przyszla, ale nie mozna z niej korzystac poki co. ;)

MstrG
10-03-2015, 21:52
Bardzo dziekuje za pomoc, kolejny raz.
Doradzcie jeszcze prosze jakie akumulatorki dokupic do lampy Metz 52 AF-1. Lampa przyszla, ale nie mozna z niej korzystac poki co. ;)

Sanyo Eneloop :)

skraabel
15-03-2015, 00:28
Witajcie,
Od paru dni poczytuję sobie forum.....
W tym wątku nie będę odkrywczy i spytam oczywiści jaki wybór byście mi doradzili ... ? ;)
Do tej pory byłem posiadaczem najrożniejszych kompaktów (obecnie Canon S110), które do czysto amatorskiej fotografii mi wystarczały, dojrzałem jednak do decyzji by kupić lusterko.
Do jakiego przeznaczenia? Raczej niespokojny ze mnie duch, głównie fotografia turystyczno-podróżna, zarówno wyprawy rowerowe,górskie wędrówki, jak i szykuje się w przyszłym roku dłuższa wyprawa do Ameryki Południowej...
Lubię fotografię przyrody krajobrazów, ale również ciekawą architekturę, detale (z upodobaniem do makro).
Na chwilę obecną będę chciał kupić korpus z jednym w miarę uniwersalnym obiektywem.
Zdaję sobie doskonale sprawę, że biorąc pod uwagę rozrzut moich zainteresowań, taki nie istnieje, dlatego ten pierwszy ma mieć głównie przeznaczenie i użyteczność podczas tej planowanej dlugiej wyprawy.
Makro na razie możemy odpuścić- to postaram się ogarnąć dotychczasowym kompaktem.
Zastanawiam się nad korpusami D5300 lub D5500 lub Sony SLT A77 II.
Wiem, że raczej konkurencją dla soniaka bylby pewnie predzej np D7100, ale nie ukrywam że dobrze by było gdyby korpus mial też uchylny wyświetlacz.

Jeśli chodzi o obiektyw to myślałem np o :
Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO
Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 mm f/3.5-5.6G ED VR II - nie będzie za ciemny?

Co myślicie o tych pomysłach? Co ewentualnie innego byście doradzili?

Pozdrawiam
Piotrek

GonzoG
15-03-2015, 01:07
Zacznijmy od tych obiektywów:
1 - Tamron 70-200/2.8 macro - to stara konstrukcja. W przypadku Nikona dodatkowo z kijowym silnikiem napędu AF, który jest powolny i dość niecelny.
2 - Nikkor 18-200VR II - dość drogi, choć najlepszy w swojej klasie. Niestety duży i ciemny, ale nie ma jasnych i dużych zoomów do lustrzanek. Byłyby potwornie wielkie, ciężkie i horrendalnie drogie. Natomiast jako uniwersalny obiektyw sprawdza się bardzo dobrze. Jedyną jego wadą to dość powolny AF.

Aparat:
Jeśli ma to być bardziej na wycieczki, to polecałbym coś mniejszego i lżejszego od lustrzanki - np. Sony A6000. Poza wygodą trzymania, to lepszy aparat od SLT - przede wszystkim brak lustra, które w SLT zabiera ponad 20% światła.
Albo jeszcze mniejsze - Olympus OM-D E-M10, E-M5 - tu trochę mniejsza matryca, więc szumy będą wyższe niż w lustrach Nikona, ale na podobnym poziomie co w SLT, ale za to obiektywy wyraźnie mniejsze i lżejsze. No i kitowe obiektywy Olympusa są jednymi z najlepszych optycznie konstrukcji.
OM-D E-M10 z 14-150 (odpowiednik 18-200 przy APS-C) kosztuje jakieś 3900zł - czyli ok 1000zł mniej niż D5500 + 18-200VRII.
Waga zestawu to "zaledwie" 690g, gdzie D5500+18-200 ważą ponad 1kg. No i zarówno E-M10, jak i 14-150 są uszczelnione, czego nie można powiedzieć o Nikonie.
No i 14-150 ma skalę odwzorowania bliską 1:2.25, czyli niemal to samo co dają obiektywy makro (1:1) na pełnej klatce, a Nikkor 18-200 zaledwie 1:4.5 (1:3 na pełnej klatce)

igg
15-03-2015, 13:47
Rozumiem, ze jakis obiektyw ze zmienna ogniskowa to zbedny wydatek i jesli juz to lepiej inwestowac w stalke 85?
Jeśli będzie miał stałe światło 2.8 albo 4.0 to niekoniecznie zbędny.
Np tokina 12-24/4 tamron/sigma/nikkor 17-50/2.8 tamron/sigma/nikkor 80-200/2.8

skraabel
15-03-2015, 20:33
Zacznijmy od tych obiektywów:
1 - Tamron 70-200/2.8 macro - to stara konstrukcja. W przypadku Nikona dodatkowo z kijowym silnikiem napędu AF, który jest powolny i dość niecelny.
2 - Nikkor 18-200VR II - dość drogi, choć najlepszy w swojej klasie. Niestety duży i ciemny, ale nie ma jasnych i dużych zoomów do lustrzanek. Byłyby potwornie wielkie, ciężkie i horrendalnie drogie. Natomiast jako uniwersalny obiektyw sprawdza się bardzo dobrze. Jedyną jego wadą to dość powolny AF.

Aparat:
Jeśli ma to być bardziej na wycieczki, to polecałbym coś mniejszego i lżejszego od lustrzanki - np. Sony A6000. Poza wygodą trzymania, to lepszy aparat od SLT - przede wszystkim brak lustra, które w SLT zabiera ponad 20% światła.
Albo jeszcze mniejsze - Olympus OM-D E-M10, E-M5 - tu trochę mniejsza matryca, więc szumy będą wyższe niż w lustrach Nikona, ale na podobnym poziomie co w SLT, ale za to obiektywy wyraźnie mniejsze i lżejsze. No i kitowe obiektywy Olympusa są jednymi z najlepszych optycznie konstrukcji.
OM-D E-M10 z 14-150 (odpowiednik 18-200 przy APS-C) kosztuje jakieś 3900zł - czyli ok 1000zł mniej niż D5500 + 18-200VRII.
Waga zestawu to "zaledwie" 690g, gdzie D5500+18-200 ważą ponad 1kg. No i zarówno E-M10, jak i 14-150 są uszczelnione, czego nie można powiedzieć o Nikonie.
No i 14-150 ma skalę odwzorowania bliską 1:2.25, czyli niemal to samo co dają obiektywy makro (1:1) na pełnej klatce, a Nikkor 18-200 zaledwie 1:4.5 (1:3 na pełnej klatce)

A jak się do tych obiektywów ma sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM ?
Czy SLT jest produktem dużo gorszym od 7100? Jakie są przewagi 7100 nad SLT?

Pozdrawiam

Fear
15-03-2015, 21:07
Czy może ktoś wskazać mi system bezlusterkowców w którym jestem w stanie kupić względnie tanio ~1500-2000zł obiektyw UWA? Wszystko co udało mi się znaleźć typu olek 7-14, panasonic 7-14, sony 10-18 czy fuji 10-24 to koszt 3000+. Zaznaczę, że biorę pod uwagę używki a zakres jaki mnie interesuje powinien odpowiadać minimum 18mm na FF. Jest jakaś szansa, że źle szukam? Z góry dzięki za pomoc lepiej obeznanych kolegów

GonzoG
15-03-2015, 23:41
A jak się do tych obiektywów ma sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM ?
Czy SLT jest produktem dużo gorszym od 7100? Jakie są przewagi 7100 nad SLT?

Pozdrawiam

SLT mają stałe lustro, a to oznacza, że mniej światła trafia na matrycę - czyli tak samo, jakbyś ustawił Nikona na wyższe ISO - więc ogólne osiągi matrycy są gorsze (większe szumy, gorszy DR, itp).
Nie ma wizjera optycznego, a elektroniczny (jak w kompaktach), który wg. mnie się gorzej sprawdza - np. zauważalne lagi przy zdjęciach seryjnych.

Stałe lustro ma też plusy - brak dodatkowych drgań od jego ruchu, aparat cały czas działa w trybie LV - czyli obraz z matrycy jest przekazywany do wizjera/na LCD. Detekcja fazy przy LV.

Co do Sigmy 70-200/2.8 HSM OS, to inna klasa obiektywu. Jest porównywalna z Tamronem 70-200/2.8 VC USD czy Nikkorem 70-200/2.8 VR.

Czy może ktoś wskazać mi system bezlusterkowców w którym jestem w stanie kupić względnie tanio ~1500-2000zł obiektyw UWA? Wszystko co udało mi się znaleźć typu olek 7-14, panasonic 7-14, sony 10-18 czy fuji 10-24 to koszt 3000+. Zaznaczę, że biorę pod uwagę używki a zakres jaki mnie interesuje powinien odpowiadać minimum 18mm na FF. Jest jakaś szansa, że źle szukam? Z góry dzięki za pomoc lepiej obeznanych kolegów
Do Sony podepniesz każdy obiektyw do lustrzanek Sony - czyli np. Sigmę 10-20, czy też każdy obiektyw do Canona EOS i to z pełnym sterowaniem przesłoną czy AF, wystarczy tylko dokupić odpowiedni adapter.

Poza tym do Olympusa masz M.Zuiko 9-18, gdzie nowy kosztuje ok 2200zł.

skraabel
17-03-2015, 11:37
SLT mają stałe lustro, a to oznacza, że mniej światła trafia na matrycę - czyli tak samo, jakbyś ustawił Nikona na wyższe ISO - więc ogólne osiągi matrycy są gorsze (większe szumy, gorszy DR, itp).
Nie ma wizjera optycznego, a elektroniczny (jak w kompaktach), który wg. mnie się gorzej sprawdza - np. zauważalne lagi przy zdjęciach seryjnych.

Stałe lustro ma też plusy - brak dodatkowych drgań od jego ruchu, aparat cały czas działa w trybie LV - czyli obraz z matrycy jest przekazywany do wizjera/na LCD. Detekcja fazy przy LV.

Co do Sigmy 70-200/2.8 HSM OS, to inna klasa obiektywu. Jest porównywalna z Tamronem 70-200/2.8 VC USD czy Nikkorem 70-200/2.8 VR.

Pierwsza selekcja dokonana.
Na placu boju zostawiłem póki co:
1. d5500 + obiektyw sigma-70-200/2.8 hsm os lub tamron 70-200/2.8 vc usd (są jakieś zasadnicze przewagi jednego nad drugim? czy to bardzo porownywalne szkla?)

czy obiektywy nikona 18-200 i 18-140 są tak kiepskimi szklami, że biorąc pod uwagę przeznaczenie podróznicze, nie ma sensu zawracac sobie nimi glowy?

2. a6000 + obiektyw - i tu pytanie czy da sie podpiąc pod niego obiektyw olympusa 14-150 , ten o którym wspominałeś?

----------------------

Podobają mi się tez gh3 i gh4 panasonica (wiem że to juz inna półka cenowa) tylko tak jak patrzylem na obiektywy panasonica to jakos nic mi nie wpadlo w oko.

No i oczywiście olympus om-d-em1 :)

GonzoG
17-03-2015, 11:56
Pierwsza selekcja dokonana.
Na placu boju zostawiłem póki co:
1. d5500 + obiektyw sigma-70-200/2.8 hsm os lub tamron 70-200/2.8 vc usd (są jakieś zasadnicze przewagi jednego nad drugim? czy to bardzo porownywalne szkla?)

czy obiektywy nikona 18-200 i 18-140 są tak kiepskimi szklami, że biorąc pod uwagę przeznaczenie podróznicze, nie ma sensu zawracac sobie nimi glowy?

2. a6000 + obiektyw - i tu pytanie czy da sie podpiąc pod niego obiektyw olympusa 14-150 , ten o którym wspominałeś?

----------------------

Podobają mi się tez gh3 i gh4 panasonica (wiem że to juz inna półka cenowa) tylko tak jak patrzylem na obiektywy panasonica to jakos nic mi nie wpadlo w oko.

No i oczywiście olympus om-d-em1 :)

1. Sigma i Tamron, to kwestia raczej wyboru kierunku ruchu pierścieni zoomu i ostrości - Tamron ma jak Nikon, Sigma na odwrót (jak Canon)
A... I Tamron jest lepiej uszczelniony. Żaden z tych obiektywów raczej nie jest obiektywem turystycznym... Przede wszystkim ze wzgledu na wagę - ponad 1.5kg. Oraz wielkość - 20cm długości sprawia ze trzeba raczej dużej torby/plecaka.

18-200, 18-105 ,czy 18-140, Sigma 18-250 OS to typowe "spacerowe" obiektywy - czyli jeden do wszystkiego. Najlepsze jako obiektywy wycieczkowe, bo stosunkowo małe, lekkie i tanie, a oferują duży zakres ogniskowych.

2. Do A6000 możesz używać tylko obiektywów przeznaczonych do APS-C lub wiekszych matryc.
Olympus/Panasonic to m4/3 - matryca o cropie 2.0, czyli mniejsza od APS-C, więc nawet nie ma sensu myślenia o takim połączeniu.

Panasonic to też m4/3 - czyli podepniesz wszystko pod ten standard, bez znaczenia kto produkuje. Może to być Olympus, Panasonic, Tamron, Sigma... Cokolwiek co jest pod m4/3.

skraabel
17-03-2015, 12:12
1. Sigma i Tamron, to kwestia raczej wyboru kierunku ruchu pierścieni zoomu i ostrości - Tamron ma jak Nikon, Sigma na odwrót (jak Canon)
A... I Tamron jest lepiej uszczelniony. Żaden z tych obiektywów raczej nie jest obiektywem turystycznym... Przede wszystkim ze wzgledu na wagę - ponad 1.5kg. Oraz wielkość - 20cm długości sprawia ze trzeba raczej dużej torby/plecaka.

18-200, 18-105 ,czy 18-140, Sigma 18-250 OS to typowe "spacerowe" obiektywy - czyli jeden do wszystkiego. Najlepsze jako obiektywy wycieczkowe, bo stosunkowo małe, lekkie i tanie, a oferują duży zakres ogniskowych.

2. Do A6000 możesz używać tylko obiektywów przeznaczonych do APS-C lub wiekszych matryc.
Olympus/Panasonic to m4/3 - matryca o cropie 2.0, czyli mniejsza od APS-C, więc nawet nie ma sensu myślenia o takim połączeniu.

Panasonic to też m4/3 - czyli podepniesz wszystko pod ten standard, bez znaczenia kto produkuje. Może to być Olympus, Panasonic, Tamron, Sigma... Cokolwiek co jest pod m4/3.

-------
1. fakt, z polaczenia d5500 i tych jasniejszych obiektywow robi sie juz ponad 2kg , a to już sporo...
czyli decydujac sie na d5500 raczej myslec o którymś z tych tak jak to określiłeś obiektywów wycieczkowych?
są podobnej jakosci czy ktorys z nich znaczaco sie wybija?

2. jaki obiektyw byś mi polecił do a6000 w takim razie?
czy kolejnym wyzszym modelem od a6000 zostaje juz tylko a7?

3. gdzie w tej drabince jakościowej znajdą się gh3/gh4 i olympus om-d-em1? - pomijajac fakt ze to juz inna polka cenowa (jesli bym sie na któryś z nich zdecydowal to wlasnie z tym obiektywem 14-150)

pozdr

GonzoG
17-03-2015, 14:10
-------
1. fakt, z polaczenia d5500 i tych jasniejszych obiektywow robi sie juz ponad 2kg , a to już sporo...
czyli decydujac sie na d5500 raczej myslec o którymś z tych tak jak to określiłeś obiektywów wycieczkowych?
są podobnej jakosci czy ktorys z nich znaczaco sie wybija?
Najlepiej pod względem cena/jakość wypada chyba 18-105VR.
Nastęnie Sigma 18-250 OS.

2. jaki obiektyw byś mi polecił do a6000 w takim razie?
czy kolejnym wyzszym modelem od a6000 zostaje juz tylko a7?
Tak. Sony ILCE to linia bezlusterkowców, gdzie a6000 jest aktualnie najwyższym modelem z matrycą APS-C.

3. gdzie w tej drabince jakościowej znajdą się gh3/gh4 i olympus om-d-em1? - pomijajac fakt ze to juz inna polka cenowa (jesli bym sie na któryś z nich zdecydowal to wlasnie z tym obiektywem 14-150)

pozdr
Zupełnie nie znam się na ofercie m4/3.
Jedyne co kojarzę, to to, że Panasonic GH to aparaty do filmowania (z zaawansowanymi funkcjami filmowania).
G to linia bardziej do zdjęć.

skraabel
17-03-2015, 14:34
Najlepiej pod względem cena/jakość wypada chyba 18-105VR.
Nastęnie Sigma 18-250 OS.

Czy w takim razie uważasz ze ta sigma 18-250 os jest jakościowo (nie patrzac na cene) lepsza od 18-140 i 18-200 nikona?

Tak. Sony ILCE to linia bezlusterkowców, gdzie a6000 jest aktualnie najwyższym modelem z matrycą APS-C.

jakie w takim razie obiektywy do a6000 bys polecał?

GonzoG
17-03-2015, 18:47
Czy w takim razie uważasz ze ta sigma 18-250 os jest jakościowo (nie patrzac na cene) lepsza od 18-140 i 18-200 nikona?
Nie. Jakościowo najlepiej wypada 18-105.

jakie w takim razie obiektywy do a6000 bys polecał?
Jaki tobie będzie odpowiadał.
Masz całkiem spory wybór od Sony - np. 18-55, 16-50 PZ, 18-200, 18-200 PZ , 18-105/4 G
Tamron 18-200 VC Di III

galtom
19-03-2015, 16:17
Zbliza mi sie kilka fajnych wakacyjnych wyjazdów wiec pomyslalem, ze moze czas wymienic aparat na cos poreczniejszego i młodszego.
Tu pojawia się problem. Byłem na tyle zadowolony przez wiele lat ze swojego D70, ze zupenie nie sprawdzałem co tam nowego na rynku.

I teraz na szybko sprawdzając co jest w moim zasiegu finansowym (czyli ok 2500 za body) sa d7000, d5xxx, d3xxx i toche się w tym gubie.
Chciałbym oczywiście by moja optyka była zgodna z nowa puszka a w zestawie (jako typowy amator) mam: Sigme 10-20, Sigme 70mm + Macro i Nikkora 18-200 VR.
W co uważacie powiennem celować?

Yabby
19-03-2015, 16:22
Jak używki wchodzą w grę to ja bym celował w D7100, w seriach d3xxx i d5xxx musisz liczyć się ze stratą ergonomi użytkowania.

galtom
19-03-2015, 16:34
Na czym ta strata będzie polegac?
Z tego co widze to brak w nich tego wyswieltacza (mono), który jest u mnie na gorze i jakos strasznie mało przyciskow z tylu maja.
A patrząc na ceny to raczej D7000 niż D7100...

sl011
19-03-2015, 16:41
d5xxx, d3xxx to świetne sprzęty, ale są mniej poręczne niż D70, bo mają gorszą ergonomię (mniej przycisków, kółek i wyświetlaczy). Musiałbyś też upewnić się, czy masz silnik autofokusa w swoich obiektywach, bo najtańsze Nikony nie mają "śrubokręta".
(edit: I wizjer jest chyba mniejszy - nie jest pryzmatyczny, tylko lusterkowy)

D7000 byłby idealnym aparatem, gdyby nie sygnalizowane przez użytkowników problemy z działaniem jego autofokusa.

Yabby
19-03-2015, 16:46
Właśnie o takie "drobnostki" (dla niektórych) mi chodziło. Dlatego najlepiej samemu sprawdzić czy by Ci odpowiadała tak budowa puszki. Jak nie to zważywszy na ewentualne problemy z D7000 poleciłem używkę D7100 (która jest do dostania w zakładanym przez Ciebie budżecie) bo to pewniejszy zakup.

galtom
19-03-2015, 17:34
A jakie sa problemy z D7000?
Nie bardzo tez wiem jak sprawdzić czy moje szkla maja silnik - z D70 nie był to problem.
A w D7100 silnik jest wbudowany jak w D70?

galtom
19-03-2015, 17:54
I co, jeśli z ograniczoną ergonomicznością sobie poradzę?

Yabby
19-03-2015, 18:02
Z D7000 z tego co czytałem (jak sam się zastanawiałem, które body wybrać) to były dość częste problemy z af-em. W serii D7xx silnik jest wbudowany, a co do wbudowanych silników w obiektywach to sigma ma na pewno i 18-200 to nie wiem ale jak masz oznaczenie af-s to tak ;)
Jak poradzisz sobie z ułomnością serii niższych to brałbym D5200 stosunek cena/jakość moim zdaniem najlepszy. A za różnicę w cenie można dobrać inne akcesoria.

galtom
19-03-2015, 20:27
Akcesoriow już nie potrzebuje. Mam lampe sb-600 i maly statyw. Na moje potrzeby i możliwości to już jest docelowy zestaw
jedyne co bym wymienil to puszke na trochę lzejsza...
Musze pomacać w sklepie D5xxxx

A z serii 5000 - 5200? 5300? 5500? One się czyms roznia?
A obietktywy mam te:
10-20: http://www.sigmaphoto.com/product/10-20mm-f4-56-ex-dc-hsm
70 mm: http://www.sigmaphoto.com/product/70mm-f28-ex-dg-macro
18-200: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-s-dx-nikkor-18-200mm-f-3-5-5-6g-ed-vr-ii

To co? Musze mieć silnik w korpusie?

Sordon
19-03-2015, 21:14
Ja zakupiłem niedawno d5200 i z tego, co sprawdzałem te puszki tanie od nikona, to już d3200 jest w stanie zrobić lepsze zdjęcia od d90, z którym mam porównanie. Jeżeli z serii D5xxx to polecam właśnie model d5200 - teraz w bardzo dobrej cenie można kupić. Nowsze puszki (5300, 5500) nie dadzą wiele więcej, a tak poza tym uważam, że jeżeli nic do modelu d5200, to dalej nie ma sensu kupować nowszej puszki 5xxx, tylko d7100 - ze względu na ergonomię.

Sordon
19-03-2015, 21:47
Teraz jeszcze pora na moje pytanie :). Posiadam nikona d5200, lampę Sb600, 18-105 i 55-200 (bez stabilizacji). Mam duży problem, co do długofalowego zakupu sprzętu ( na raz raczej nie będzie mnie stać, chyba że wygram w totka :) ) - ciągle zastanawiam się nad wyborem stałki 35/50 mm - robię podobną ilość zdjęć na takich + - ogniskowych. Chciałbym mieć szkło, którym byłbym w stanie zrobić portret - i tutaj w sumie nie wiem, czy te 50 mm to nie za mało.. a także mieć możliwość robienia zdjęć makro -> zastanawiałem się, czy jest szansa zakupu takiego obiektywu, który byłby odpowiedni do pogodzenia portretów i makro? Podobają mi się wspomniane stałki, także sigma 17-50. Czy jesteście w stanie zaproponować jakiś komplet, który łącznie nie przerósłby 2,5tys? Lubię robić zdjęcia krajobrazów - zamiłowanie do gór; także na wycieczki - jura/las; zachody/wschody słońca. Trochę rzadziej portrety - do tej pory korzystałem z 50-200, który robi zdjęcia,w mojej ocenie (portretów) lepsze od 18-105.
Będę wdzięczny za pomoc - już kilka razy miałem kupić 35 f/1.8, ale zawsze wtedy zaczynały się wątpliwości - mam nadzieję, że Wasze opinie mi pomogą, pozdrawiam :).

sl011
19-03-2015, 22:04
A jakie sa problemy z D7000?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219369
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d7000+problem&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1426794674-dce9f401011b87b09b1d202188f04921a9ae70c9&do=dosearch&quicksearch=1&title=

A z serii 5000 - 5200? 5300? 5500? One się czyms roznia?
D5100 a D5200 (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d5100+d5200&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1426795069-2e59bdec2f58dcdcaea4d2b64a6d21cafdff5387&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
D5200 a D5300 (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d5200+d5300&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1426795146-3e2cfa841e6c33463be73a76157d42136f035b24&do=dosearch&quicksearch=1&title=)

A obietktywy mam te:
10-20: http://www.sigmaphoto.com/product/10-20mm-f4-56-ex-dc-hsm
70 mm: http://www.sigmaphoto.com/product/70mm-f28-ex-dg-macro
18-200: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-s-dx-nikkor-18-200mm-f-3-5-5-6g-ed-vr-ii
To co? Musze mieć silnik w korpusie?
Nikon oznacza obiektywy z wbudowanym silnikiem AF-S, Sigma HSM. Chyba nie masz silnika w Sigmie 70 więc z tym obiektywem - albo napęd w aparacie, albo ręczny autofokus.

Seś@
20-03-2015, 06:44
Chciałbym mieć szkło, którym byłbym w stanie zrobić portret - i tutaj w sumie nie wiem, czy te 50 mm to nie za mało.. a także mieć możliwość robienia zdjęć makro -> zastanawiałem się, czy jest szansa zakupu takiego obiektywu, który byłby odpowiedni do pogodzenia portretów i makro?

Nikkor 40/2,8 Micro lub Nikkor 60/2,8 Micro.

galtom
20-03-2015, 08:14
Teraz jeszcze pora na moje pytanie :). [...] Chciałbym mieć szkło, którym byłbym w stanie zrobić portret - i tutaj w sumie nie wiem, czy te 50 mm to nie za mało.. a także mieć możliwość robienia zdjęć makro

Mialem podobny problem w kwestii portretow I zdecydowalem sie (tez ze wzgledow finansowych) na maly kompromis. Kupilem Sigme 70 mm (link do szkla masz powyzej). Zdjecia wychodza super, marco dziala bardzo fajnie - 100% satysfakcji w moim przypadku.

cz4rnuch
20-03-2015, 08:17
Portret i makro na DX oraz atrakcyjna cena- Tamron 60 f2.

galtom
20-03-2015, 08:18
Nikon oznacza obiektywy z wbudowanym silnikiem AF-S, Sigma HSM. Chyba nie masz silnika w Sigmie 70 więc z tym obiektywem - albo napęd w aparacie, albo ręczny autofokus.

Dzieki za info. Jest to pewien maly minus ale na szczescie 70 mm sluzy do ciut innych zadan niz pozostale I automatyczny AF nie bylby priorytetem.

Czyli albo 5200 (do pomacania w sklepie - moze dla pewnosci wezme swoja Sigme do podpiecia) albo szukam/czekam na d7100.

Kiedy ma sie 7200 pojawic by 7100 (nowe) zaczely taniec?
Ewentualnie do jakiego przebiegu warto D7100 kupowac by znw byl to zakup na +/- 10 lat jak D70?

sl011
20-03-2015, 09:18
Kiedy ma sie 7200 pojawic
Wczoraj?

Ewentualnie do jakiego przebiegu warto D7100 kupowac by znw byl to zakup na +/- 10 lat jak D70?
Jak na 10 lat, to ja bym brał nówkę.

sl011
20-03-2015, 09:31
Serio 40/2,8 Micro jest w stanie zastąpić 50 1,8 i/lub 35 1,8? Pytam zupełnie serio. Oczywiście pomijając różnice w przysłonie. Ma ktoś jakieś bezpośrednie porównanie? Głównie chodzi o AF.

Seś@
20-03-2015, 18:35
Serio 40/2,8 Micro jest w stanie zastąpić 50 1,8 i/lub 35 1,8? Pytam zupełnie serio. Oczywiście pomijając różnice w przysłonie. Ma ktoś jakieś bezpośrednie porównanie? Głównie chodzi o AF.
AF jest porównywalny z 50-tką i 35-tką. A obrazek z N 40/2,8 ,,żyleta". W programie przy obróbce możesz zmienic na ,,portret". Rozmycie tła (GO) też fajne :-)

Sordon
21-03-2015, 00:01
Kiedy ma sie 7200 pojawic by 7100 (nowe) zaczely taniec?
Bardzo możliwe, że cena nie zacznie szybko spadać - 7200 jest odkurzonym ( i to niedokładnie) 7100. Nie wiem, czy te nowe body jest w stanie tyle wytrzymać, co d70 albo d90, ale w każdym bądź razie bardziej bym się zastanawiał, ile +- chcesz zrobić przez ten czas zdjęć - kwestia żywotności migawki. Oblicz, na ile ta w 7100 jest przeznaczona minus zdjęcia przez Ciebie w przyszłości zrobione, a otrzymasz wynik = jaki przebieg będzie akceptowalny w używanym body.

Mialem podobny problem w kwestii portretow I zdecydowalem sie (tez ze wzgledow finansowych) na maly kompromis. Kupilem Sigme 70 mm (link do szkla masz powyzej). Zdjecia wychodza super, marco dziala bardzo fajnie - 100% satysfakcji w moim przypadku.
Problemem będzie niestety brak działającego af w d5200.

Portret i makro na DX oraz atrakcyjna cena- Tamron 60 f2.

- Zakupiłem dzisiaj 35 f/1.8, po pierwszych kilkudziesięciu zdjęciach jestem pod wrażeniem różnicy z 18-105, jestem na razie zadowolony z zakupu. Z tego też powodu odpada raczej N40/2,8 -> wąski portret nijak tym nie zrobię. O N60/2,8 słyszałem wiele dobrego, ale czy on ma af-s? Tamronowi się przyjrzę :). A może mi ktoś powiedzieć coś o np. tokinie 100/2,8 macro?
Dziękuję wszystkim za pomoc oczywiście ;)

Yabby
21-03-2015, 00:09
O Tokinie mogę powiedzieć jedno - mam zamiar ją zanabyć drogą kupna :) właśnie głównie do makro i okazjonalnie portretów. Poszukaj na YouTube film "dr5000 makro" to dowiesz się ciekawych rzeczy o tym obiektywie. Tylko AF będzie działał dopiero w body serii D7xx ;)

Sordon
21-03-2015, 00:29
O Tokinie mogę powiedzieć jedno - mam zamiar ją zanabyć drogą kupna :) właśnie głównie do makro i okazjonalnie portretów. Poszukaj na YouTube film "dr5000 makro" to dowiesz się ciekawych rzeczy o tym obiektywie. Tylko AF będzie działał dopiero w body serii D7xx ;)

Właśnie oglądałem i jestem pod wrażeniem ;). Ale to mnie zmartwiłeś - nie ma silniczka? ;<

Yabby
21-03-2015, 00:44
(Nie)stety nie ma, w grę wchodzi tylko śrubokręt. Ale za to pod względem optycznym mnie osobiście powaliła :D Trochę drożej możesz dostać Tamrona 90 f2.8 (najnowszą wersję) z silnikiem w body, a używkę starszych wersji nawet taniej (ok. tys.)

joval
30-03-2015, 12:29
Cześć wszystkim

Jako początkujący fotoamator stoję przed wyborem swojego pierwszego aparatu. Chciałbym zamknąć się w 2000zł. Chcę fotografować głównie krajobrazy (sporadycznie rośliny z bliska) i architekturę, bardzo rzadko pewnie jakiś portret (i ogólnie ludzi). Klasyczne kompakty są dla mnie zbyt niewygodne (mam dość duże dłonie), a do tego niekomfortowe jest "zagrzebanie" opcji w menu aparatu, co zniechęca do korzystania z nich (oraz to że zwykle są mocno okrojone). Przeglądałem mniej więcej polecane aparaty w tej cenie i widzę, że teraz zaawansowane kompakty to w większości superzoomy (szukałem jakiegoś współczesnego odpowiednika FF Finepixa S5600 którym bawiłem się niemal dekadę temu). Nie potrzebuję aż takich zbliżeń i wolę za te pieniądze zainwestować w lepszą jakość zdjęć z (póki co) małym przybliżeniem. Natknąłem się też na aparaty systemowe, ale raz że jeszcze nie rozumiem ich fenomenu, a dwa że ich ceny nie są zbyt zachęcające. Wstępnie zdecydowałem się na jedne z najtańszych lustrzanek, co ewentualnie w przyszłości pozwoli mi "podnieść swój poziom" bez konieczności wymiany sprzętu (jedynie dokupienie obiektywu, choć wiem że nie są to jakoś bardzo profesjonalne body). Zastanawiam się nad takimi opcjami (póki co same kity żeby nie przepłacać jeśli nie będę tej pasji rozwijał w jakimś zabójczym tempie):
- D3200 + N18-55/N18-105 (55 jest mniej 'uniwersalny', ale można w przyszłości dokupić jakieś ~55-xxx i mieć 'komplet', za to 105 powinien lepiej pełnić rolę jedynego obiektywu)
- D3300 + N18-55
- D5200 + N18-55

Czy pomiędzy tymi body są na tyle drastyczne różnice że warto dopłacać do nich kosztem 105? (jeśli byłby on lepszym wyborem, bo waham się w kwestii waga + rozmiar [55] vs. jasność [105]). Czy 3300 ma szansę konkurować z generację starszym, ale klasę wyższym 5200?

GonzoG
30-03-2015, 13:21
Pod względem obrała to D3200/3300, D5200/5300/5500 są niemal jednakowe.
Różnica to jedynie ograniczony do 12b RAW w D3x00.

Natomiast większe różnice zaczynają się dalej - D3x00 to mocno okrojone aparaty, pozbawione wielu funkcji.
Zdecydowanie lepiej brać D5x00.

Co do obiektywów, to 18-55 jest tak samo ciemny jak 18-105. Różnica to tylko zakres ogniskowych i nie kręcąca morda w 18-105.
(Nowy 18-55 VR II też nie kręci) a to przy krajobrazach może mieć znaczenie bo tu często używa się filmów czy to polaryzacyjnego czy połówkowych.

Ja polecam opcję D5200+18-105

sl011
30-03-2015, 13:30
"Piątki" mają trochę więcej funkcji, ruchomy wyświetlacz i są nieco większe. Różnice są minimalne.

D3200 vs D5200 (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d3200+d5200&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1427714148-5c62d14db4269d2fdf9eae37f21a99fd8da9b79e&do=dosearch&quicksearch=1&title=)

Ja bym brał z 18-105vr. Zalety - super zakres ogniskowych, dobra jakośc zdjęć praktycznie przy każdej ogniskowej i każdej przysłonie. Wady: większy i cięższy od 18-55, gorszy w robieniu zbliżeń (większa minimalna odległość ostrzenia).

djspark
30-03-2015, 20:30
Bierz D5200 + 18-105. Na początek dobry zestaw. Do tego dokupisz z czasem 35 f/1.8 i będziesz zadowolony a jak się wciągniesz to będziesz pytał dalej :)

elvis185
31-03-2015, 15:16
Popieram przedmówce, bierz D5200+18-105. Będziesz miał fajny zestaw, a z czasem sobie dokupisz taki obiektyw, który będzie Ci potrzebny. Pierw niech zacznie cię ograniczać ten zestaw :)

joval
31-03-2015, 18:31
Dziękuję za propozycje, wspomniany zestaw już do mnie jedzie. Mam tylko nadzieję, że nie będę miał problemu z hotami...

hostman22
03-04-2015, 16:26
hotami to ja bym się nie przejmował w cale :)

darek6902
03-04-2015, 18:51
hotami to ja bym się nie przejmował w cale :)

U nas obowiązuje jednak system metryczny... ;)

GosiaQ
05-04-2015, 17:37
Czesc wszystkim, moze i ja sie zapytam o pomoc ;)

Mam w planach zakup lustrzanki, odrazu zaznacze, ze posiadalam w rekach przez okres okolo 2-3lat Nikona D3000, potem go sprzedalam bo juz niestety nie spelnial moich wymagan :D
Zastanawiam sie nad zakupem sprzetu, ktory bedzie spelnial moje wymagania i rozmyslalam nad zakupem D7000 albo jakims podobnym (moze nowszym) odpowiednikiem dlatego teraz zwracam sie do was o pomoc.
Co wybrac?

Odrazu napisze, ze nie potrzebuje az nad to profesjonalnego sprzetu bo to raczej bardziej jest pasja, zeby pocykac troche zdjec, ale nie chce tez shitu ktory rzuce po miesiacu w kat ;)

wasilewk
05-04-2015, 17:40
Czesc wszystkim, moze i ja sie zapytam o pomoc ;)

Mam w planach zakup lustrzanki, odrazu zaznacze, ze posiadalam w rekach przez okres okolo 2-3lat Nikona D3000, potem go sprzedalam bo juz niestety nie spelnial moich wymagan :D bawilam sie takze D90 ale to tez juz bylo z dobre 2 lata wstecz.
Zastanawiam sie nad zakupem sprzetu, ktory bedzie spelnial moje wymagania i rozmyslalam nad zakupem D7000 albo jakims podobnym (moze nowszym) odpowiednikiem dlatego teraz zwracam sie do was o pomoc.
Co wybrac?

Odrazu napisze, ze nie potrzebuje az nad to profesjonalnego sprzetu bo to raczej bardziej jest pasja, zeby pocykac troche zdjec, ale nie chce tez shitu ktory rzuce po miesiacu w kat ;)

Jeśli nie przeraża Cię testowanie nowości - to może D7200 ?

GosiaQ
05-04-2015, 17:57
testowanie nowosci nie przeraza, lecz w D7200 cena troche tak bo jednak premiere mial niedawno
wolalabym kupic troche tanszy bo bede musiala tez wykosztowac sie na obiektywy ;)

wasilewk
05-04-2015, 17:59
Nic używanego nie będę polecał, więc jeśli D7100 gdzieś spotkasz...

Yabby
05-04-2015, 20:38
Biorąc pod uwagę cashback nówkę D7100 można nabyć za niecałe 2900 ;)

Andrzej1974
06-04-2015, 08:37
[...] Mam w planach zakup lustrzanki, odrazu zaznacze, ze posiadalam w rekach przez okres okolo 2-3lat Nikona D3000, potem go sprzedalam bo juz niestety nie spelnial moich wymagan :D
Co wybrac? [...]

Jeżeli aparat pokroju D3000 nie spenial Twoich wymagan to raczej musisz isc w cos pokroju D7100.

PiKa
06-04-2015, 14:55
Ja bym raczej dopytał jakie są te wymagania...

Hypno
13-04-2015, 22:44
Cześć!

Na kilka lat odpuściłem fotografowanie z wielu przyczyn jednak teraz wracam do tego i szukam osób które zmieniły system na Canona, a jeszcze lepiej gdy zostawiły D700 i przeszły na 5mk3.
Właśnie się zastanawiam nad pełną klatką i mam dylemat czy polować na używkę D700 czy dozbierać trochę do mk3. Obie stajnie oferują odpowiadające mi szkła więc zastanawiam się tylko nad wyborem body.
Do czego? A no fotoreportaż. Częste wypady nocą na miasto, fotografowanie akcji. Kiedyś byłem uprzedzony do Canona głównie z powodu AF ale słyszałem i czytałem że mk3 naprawił wszystkie błędy poprzedników.
Odrzucam 800, 810 z powodu megapikseli a 610, 750 z powodu ergonomii. D3 odpada ze względu na rozmiar.

Tak jak pisałem chętnie przeczytam wrażenia użytkowników którzy opuścili legendę i zaprzyjaźnili się z mk3.

Piszę tutaj bo po prostu nie chcę zakładać nowego wątku a szukam jedynie konkretnej opinii od konkretnej osoby.

PS. Nikon [wulgaryzm] sprawę moim zdaniem z poziomowaniem swoich nowych lustrzanek btw. Wracam do foto po kilku latach i myślę sobie ********** to pewnie będzie jakiś nowy killer na miejsce 700 a tu taki misz-masz :(

RAF7705
14-04-2015, 10:06
Powinieneś rozważyć d750 z gripem.

sl011
14-04-2015, 11:46
AF jest porównywalny z 50-tką i 35-tką. A obrazek z N 40/2,8 ,,żyleta". W programie przy obróbce możesz zmienic na ,,portret". Rozmycie tła (GO) też fajne :-)

Dzięki za info.
Życie pędzi, prawie zapomniałem już o tym 40 micro. Ale wiosna przyszła i ponownie naszły mnie myśli, że fajnie by mieć coś jednego, lekkiego i na ludzi i na kwiatki.

Nikolai
14-04-2015, 11:53
@Hypno

Nie [wulgaryzm], bierz D750.

nandemofoto
15-04-2015, 09:09
Cześć!

Na kilka lat odpuściłem fotografowanie z wielu przyczyn jednak teraz wracam do tego i szukam osób które zmieniły system na Canona, a jeszcze lepiej gdy zostawiły D700 i przeszły na 5mk3.
Właśnie się zastanawiam nad pełną klatką i mam dylemat czy polować na używkę D700 czy dozbierać trochę do mk3. Obie stajnie oferują odpowiadające mi szkła więc zastanawiam się tylko nad wyborem body.
Do czego? A no fotoreportaż. Częste wypady nocą na miasto, fotografowanie akcji. Kiedyś byłem uprzedzony do Canona głównie z powodu AF ale słyszałem i czytałem że mk3 naprawił wszystkie błędy poprzedników.
Odrzucam 800, 810 z powodu megapikseli a 610, 750 z powodu ergonomii. D3 odpada ze względu na rozmiar.

Tak jak pisałem chętnie przeczytam wrażenia użytkowników którzy opuścili legendę i zaprzyjaźnili się z mk3.

Piszę tutaj bo po prostu nie chcę zakładać nowego wątku a szukam jedynie konkretnej opinii od konkretnej osoby.

PS. Nikon [wulgaryzm] sprawę moim zdaniem z poziomowaniem swoich nowych lustrzanek btw. Wracam do foto po kilku latach i myślę sobie ********** to pewnie będzie jakiś nowy killer na miejsce 700 a tu taki misz-masz :(
Jeśli w grę wchodzą tylko d700 i Canon 5mk3 to Canon jest lepszym aparatem niż d700. Problem niestety jest z punktami AF w Canonie które w przeciwieństwie do Nikona nie są podświetlane na czerwono tylko pozostają czarne co stanowi problem przy fotografii nocą, lub ciemnych obiektów. Nigdy nie jesteś do końca pewien gdzie jest fokus.

Hypno
17-04-2015, 01:51
@nandemfoto Bardzo dziękuję za informację, tego akurat nie wyczytałem w recenzjach. Więc w takim razie raczej będę polował na D700 z dobrym przebiegiem. Jeszcze raz dziękuję za pomoc ;)

nandemofoto
17-04-2015, 06:20
Nie ma sprawy. Powodzenia w zakupie.

tokio04
17-04-2015, 18:16
Witam .
Jestem amatorem fotografii który przeszedł z cyfrówki na lustrzankę , kupiłem nikona d3200 z obiektywem NIKKOR 18-105MM .Jest to VR , chciałbym kupić inny obiektyw do fotografii sportu.Zdjęcia robione tym obiektywem wychodzą "ciemne" w porównaniu z teleobiektywami innych aparatów.

wasilewk
17-04-2015, 18:22
Witam .
Jestem amatorem fotografii który przeszedł z cyfrówki na lustrzankę , kupiłem nikona d3200 z obiektywem NIKKOR 18-105MM .Jest to VR , chciałbym kupić inny obiektyw do fotografii sportu.Zdjęcia robione tym obiektywem wychodzą "ciemne" w porównaniu z teleobiektywami innych aparatów.

Nie żartujesz ?

Ciemny obiektyw ma robić ciemniejsze zdjęcia od jasnego ? Co to za teoria ?

Prawidłowo naświetlone zdjęcie nie zależy od obiektywu ale od aparatu.

tokio04
17-04-2015, 18:37
pisałem że zaczynam,
ustawiłem na zdjęcia sekwencyjne i iso 6400

wasilewk
17-04-2015, 18:44
Jasny obiektyw pozwala na wykonanie zdjęć słabiej oświetlonego obiektu - szczególnie ważne przy robieniu 'z ręki', gdzieś zbyt długi czas powoduje poruszone zdjęcie.

Jasne tele są niesamowicie drogie a i operowanie małą głębią ostrości (przy otwartej przysłonie, by tę jasność wykorzystać) wymaga wprawy.

tomfoot
18-04-2015, 01:55
Problem niestety jest z punktami AF w Canonie które w przeciwieństwie do Nikona nie są podświetlane na czerwono tylko pozostają czarne co stanowi problem przy fotografii nocą, lub ciemnych obiektów. Nigdy nie jesteś do końca pewien gdzie jest fokus.

Bardzo ciekawa teoria. Musze zglosic do serwisu, ze moj C swieci na czerwono w sposob nieuprawniony. Albo go podrobili niczym puszki Nikona, albo zmontowali w Fukushimie.

_Anakin
18-04-2015, 10:54
Cześć,

mam 35mm, ale w sumie średnio mi podchodzi. Dla mnie to trochę przereklamowane szkło, bokeh mi się nie podoba, ogniskowa to w sumie chyba za krótka(wiem, trzeba było wybrać 50mm) i chce się tego pozbyć. Zamieniłbym to na jakiś uniwersalny spacerniak. Miałem dawno temu na początku 18-105 od którego zaczynałem, ale nie chce do niego wracać, wolałbym coś z lepszym światłem. Mam Sigmę 10-20, więc niekoniecznie musimy wybierać w obiektywach od 17mm, ale fajnie by było podciągnąć trochę więcej niż 50mm - w okolicy do 1700 zł za bardzo wyboru nie mam. Coś polecicie konkretnego? W sumie to chyba jest:

Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM
Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C
Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD

Coś pominąłem? Co ma najlepszy stosunek ceny do jakości? Wiem, że w tej kategorii cudów nie można wymagać, ale podejrzewam, że obiektyw będzie po prostu bardzo roboczy i wszędzie tyrany, pożyczany rodzicom, więc szkoda mi inwestować więcej pieniędzy.

Sordon
19-04-2015, 19:50
Pewnie Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM, chociaż odpowiedź "to zależy od..." też byłaby właściwa - mnie np. moja 35mm bardzo odpowiada, ale chętnie kupiłbym jasnego zooma, kwestia kasy ;).

Moje pytanie - lampa o parametrach zbliżonych do sb-600, co polecacie? Nowa, oczywiście im taniej, tym lepiej. Z góry dzięki :)

krokoo
20-04-2015, 16:03
Cześć,

mam 35mm, ale w sumie średnio mi podchodzi. Dla mnie to trochę przereklamowane szkło, bokeh mi się nie podoba, ogniskowa to w sumie chyba za krótka(wiem, trzeba było wybrać 50mm) i chce się tego pozbyć. Zamieniłbym to na jakiś uniwersalny spacerniak. Miałem dawno temu na początku 18-105 od którego zaczynałem, ale nie chce do niego wracać, wolałbym coś z lepszym światłem. Mam Sigmę 10-20, więc niekoniecznie musimy wybierać w obiektywach od 17mm, ale fajnie by było podciągnąć trochę więcej niż 50mm - w okolicy do 1700 zł za bardzo wyboru nie mam. Coś polecicie konkretnego? W sumie to chyba jest:

Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM
Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C
Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD

Coś pominąłem? Co ma najlepszy stosunek ceny do jakości? Wiem, że w tej kategorii cudów nie można wymagać, ale podejrzewam, że obiektyw będzie po prostu bardzo roboczy i wszędzie tyrany, pożyczany rodzicom, więc szkoda mi inwestować więcej pieniędzy.

Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD , za niewielkie pieniądze nie kupisz niczego co będzie optycznie zbliżone do niego i z takim światłem, pozatym pomimo wyglądu jest całkiem pancerny, miałem, byłem bardzo zadowolony

_Anakin
20-04-2015, 22:01
Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD , za niewielkie pieniądze nie kupisz niczego co będzie optycznie zbliżone do niego i z takim światłem, pozatym pomimo wyglądu jest całkiem pancerny, miałem, byłem bardzo zadowolonyJuż sam do takiego wniosku doszedłem. 35 mm sprzedam, a pewnie i tak zabraknie mi jakieś krótkiej stałki i wyląduje w niedługim czasie 50 mm, ale na razie taki spacerniak, którego mi żal nie będzie jest dobrym rozwiązaniem. Dzięki w każdym bądź razie.

Ritka
21-04-2015, 08:35
Hej wszystkim! Chciałam zapytać jaką lustrzankę w granicy 2000 (oczywiście można ją lekko przekroczyć) polecacie dla osoby początkującej? Zorientowałam się już, że najlepiej zacząć z obiektywem 18-105mm. Przeglądałam modele i rozważałam zakup D3200, D5100 albo D3300. Niestety jestem zupełnym żółtodziobem i trudno mi się zdecydować na ten który da najwięcej korzyści.

MstrG
21-04-2015, 08:52
Hej wszystkim! Chciałam zapytać jaką lustrzankę w granicy 2000 (oczywiście można ją lekko przekroczyć) polecacie dla osoby początkującej? Zorientowałam się już, że najlepiej zacząć z obiektywem 18-105mm. Przeglądałam modele i rozważałam zakup D3200, D5100 albo D3300. Niestety jestem zupełnym żółtodziobem i trudno mi się zdecydować na ten który da najwięcej korzyści.

Weź D5100 lub dorzuć troszkę do D5200.

Ritka
21-04-2015, 21:06
Weź D5100 lub dorzuć troszkę do D5200.

Dziękuję! Za twoją radą wzięłam. :) D5200 był nawet tańszy o 80zł, ale dlatego że miał obiekty 55m. Więc już postawiłam na D5100 (z załączonym w zestawie 18-105).

wd40
18-07-2015, 11:45
Witam :)

Zastanawiam się nad wejściem w Wasz system. Szukam szerokiego obiektywu stałka/zoom, mile widziane założenie filtra. Przeznaczenie na puchę FX i na wyjazd w góry. Cena nie powinna zabijać, tak do 2,5k za nówkę, używki jak najbardziej :) Co polecacie przy takich warunkach?

MstrG
18-07-2015, 12:07
Szeroko tzn? 14mm? 20mm? 24mm?

wd40
18-07-2015, 12:28
Raczej coś szerszego niż 24 mm, chociaż ostatecznie i tak wszystko będzie zależeć od obrazka, jaki daje dany obiektyw. Na pewno nie rybie oko.

nikoniarz
18-07-2015, 20:16
Może Tokina 17-35/4...

wd40
26-07-2015, 12:51
A z 35 która godna uwagi pod FF, w cenie nie droższej od puchy?

amator89
09-08-2015, 15:27
Witam:) jestem tu nowy wiec wybaczcie, jeśli cos nie tak opisze. Otóż chciałbym kupić swoją pierwszą lustrzankę. Do tej pory korzystałem ź cyfrówek Kodaka, Panasonica i sony zoom, interesuje mnie sprzęt do około 2 tysięcy za samo Body plus jakiś obiektyw, najlepiej uniwersalny zoom. Zastanawiałem się nad Nikonem d7100, lecz jest za drogi, podobno ma szybki AF a na tym mi zależy gdyż zajmuje się głownie fotografowaniem ptaków, zwierząt i krajobrazów. Tańszy jest D5200 lecz to inna klasa aparatów a zależy mi nie ukrywam na zaawansowanych opcjach ustawienia parametrów naświetlania( dlugie czasy oraz zamrożenie obiektów w ruchu itp.) Zastanawiałem sie nad Nikonem D90 lecz boje sie inwestowac takich pieniędzy w używany sprzęt. Pomożecie mi wybrać w miarę tani model Nikona ? Nie chodzi mi ani o wi-fi, ani o gps czy kręcenie filmów. Zależy mi najbardziej na niskich szumach przy wysokich ISO, i szybkim autofokusie i migawce. dziękuje:)

GonzoG
09-08-2015, 17:01
Zastanawiałem się nad Nikonem d7100, lecz jest za drogi, podobno ma szybki AF a na tym mi zależy gdyż zajmuje się głownie fotografowaniem ptaków, zwierząt i krajobrazów. Bardziej to zależy od obiektywu niż aparatu. Standardowe "uniwersalne" zoomy będą jednakowo powolne na każdym aparacie... nawet na D4s.

Tańszy jest D5200 lecz to inna klasa aparatów a zależy mi nie ukrywam na zaawansowanych opcjach ustawienia parametrów naświetlania( dlugie czasy oraz zamrożenie obiektów w ruchu itp.)
W tym nie ma żadnej różnicy między tymi aparatami.

Zastanawiałem sie nad Nikonem D90 lecz boje sie inwestowac takich pieniędzy w używany sprzęt. Pomożecie mi wybrać w miarę tani model Nikona ? Nie chodzi mi ani o wi-fi, ani o gps czy kręcenie filmów. Zależy mi najbardziej na niskich szumach przy wysokich ISO, i szybkim autofokusie i migawce. dziękuje:)
Używane D5100, D7000, a resztę na obiektyw z szybkim AF.

Archibald6803
09-08-2015, 21:19
nowe d5100 lub używane ( ale koniecznie sprawne !!!! - trzeba to sprawdzić przed zakupem ) d7000 to dla Ciebie MZ najodpowiedniejszy wybór ;
do krajobrazu obie puchy są wyśmienite, a ze zwierzątkami sobie też poradzą ;

amator89
10-08-2015, 11:57
co myslicie o tym zestawie ? http://allegro.pl/nikon-d5100-tamron-18-200-nowy-gw-tax-free-wa-wa-i5596586516.html mieści sie w granicach mojego budżetu, a ogniskowa obiektywu wydaje sie mnie zadowalać jednak rada bardziej doświadczonych bardzo by mi sie przydała ..

MstrG
10-08-2015, 13:58
co myslicie o tym zestawie ? http://allegro.pl/nikon-d5100-tamron-18-200-nowy-gw-tax-free-wa-wa-i5596586516.html mieści sie w granicach mojego budżetu, a ogniskowa obiektywu wydaje sie mnie zadowalać jednak rada bardziej doświadczonych bardzo by mi sie przydała ..

Kiepski obiektyw. Lepiej kup z 18-105mm VR.

amator89
12-08-2015, 21:42
Kiepski obiektyw. Lepiej kup z 18-105mm VR.

tylko ze ogniskową 105 chyba nie zrobie fotografii ptaka na drzewie lub sarny z daleka, a juz napewno fotki pelni ksiezyca....

majac do wyboru za tą samą cene nikona d5200 i nikona d5100 ktorego byscie polecali ?

ksh
12-08-2015, 22:25
D5200 będzie lepszy jeśli ta sama cena, a do księżyca to już by trzeba przynajmniej 300mm czyli kolejny obiektyw, jednak 18-105 to poważnie chyba najlepszy uniwersalny obiektyw, często przeceniany ale warto go mieć bo cena/jakość rewelacja.

Kamyq
03-09-2015, 23:50
Hej!
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc piszę tutaj :)

Chciałbym trochę "pobawić" się w fotografię portretową(studio+plener). W moim "plecaku" aktualnie znajduje się Nikon d7200 + 50mm 1.8d + 18-200vr . Uzbierałem trochę kasy i chciałbym trochę rozwinąć swój zbiór - i tutaj pytanie.
Jak myślicie, czy :
1. zainwestować w nową stałkę, a dokładniej 85mm 1.8g. Czy odczuję znaczną różnice w jakości ?
2. Kupić lampy studyjne i nauczyć się "malowania" światłem :)

:confused:

josem32
04-09-2015, 08:56
Jaką masz kwotę do wydania?
Co masz na myśli dokładnie pisząć "lampy studyjne"? masz nimi gdzie świecić?
Zamiast kupować lampy studyjne-o ile nad tymi faktycznie myslisz - wynajmij studio na kilka godzin, zabierz koleżankę, zobacz jak w studio fotografujesz na 50 mm i na 85mm(albo więcej) i która ogniskowa Ci odpowiada. 85 jak najbradziej polecam każdemu, ale w studio jest niezmiernie ciasno z tym obiektywem, ale to tylko zdanie amatora:)

Kamyq
04-09-2015, 10:08
Do wydania na lampy mam kwotę o wartości 85'ki czyli ok 1800 zł. Mam gdzie świecić, jeden z pokoi aż się prosi o zorganizowanie w nim czegoś :). Myśląc o lampach studyjnych mam na myśli lampy studyjne :P Główna + jakaś kontra.
Co do obiektywu interesuje mnie opinia o różnicy w jakości obrazka między 50 1.8D a 85 1.8G. Dzięki za pomysł ze studiem :)

rybuuu
04-09-2015, 11:50
Moim skromnym zdaniem jeśli masz ochotę się dopiero 'pobawić' w portret, to inwestycja w ładnie rysujący obiektyw jest lepszym rozwiązaniem. Jestem na podobnym etapie co Ty - też bardzo lubię robić portrety, ale ilekroć próbuję coś z lampą to dochodzę do wniosku, że dopóki nie poczuję się dobrze ze światłem zastanym, to obładowywanie się lampami nie ma żadnego sensu, bo efekt będzie i tak mizerny.

Pytasz o jakość obrazka - podejrzewam, że będzie porównywalnie dobra i dla jednego i drugiego szkła, ale bierzesz pod uwagę dwie różne ogniskowe. Im szerszy kąt, tym więcej przerysowań pojawia się przy kadrach strzelanych z bliska. Przede wszystkim to powinieneś wziąć pod uwagę.

ALF
06-09-2015, 13:26
Szkło i tylko szkło. Na lampy przyjdzie czas. Na razie możesz poszukać na forum kogoś z okolic, kto ma światełka i da się trochę pobawić.
Swego czasu przetestowałem oba szkiełka na jednym z forumowych plenerów i wybór padł zdecydowanie na 85, choć 50 też niezła.

bigworm
15-09-2015, 21:13
Czesc wszystkim.

Na wstępie zaznacze, że jestem laikiem jeśli chodzi o temat aparatów, niemniej jednak chciałbym jakiś kupić, budżet tak do 2500 zl.
Waham się pomiędzy Samsungiem NX500 z obiektywem Power Zoom 16-50 a Nikonem d5200 + AF-S DX 18-105mm VR. Generalnie zależy mi na jak najlepszej jakości zdjęć i dobrym detalu. Jeśli chodzi o zastosowanie, no to coż... po trochę wszystkiego, zdjęcia podczas wycieczek, architektura, krajobrazy, ale też ludzie, czy chociażby imprezy rodzinne.
Wydaje mi się, że jak na moje potrzeby lepszy byłby ten Samsung, no ale z drugiej strony jesli on wycofuje sie z rynku europejskiego, to ewentualne dokupienie jakiegoś innego obiektywu w przyszłości może być problemem.
Jestem ciekaw waszych opinii i będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam

kodziol
18-09-2015, 23:13
Witam Wszystkich,

Mam zamiar zakupić nikona d7000. Będzie to moja pierwsza lustrzanka, jednak nie mogę się zdecydować jaki obiektyw do niego dobrać. Waham się pomiędzy:
- Nikkor AF-S 18-70 f/3.5-4.5G ED
- Nikkor AF-S 18-105 f/3,5-5,6
- ewentualnie w grę wchodzi jeszcze N 16-85 i T 17-50 f2.8

osobiście najbardziej skłaniam się ku 18-70

pozdrawiam

ALF
19-09-2015, 00:51
Przy pewnych sytuacjach, zwłaszcza na dłuższych ogniskowych może ci brakować trochę światła. Dlatego ja postawiłbym na Tamiego. Zresztą kiedyś, jak żyły dinozaury, podjąłem właśnie taką decyzję i do dziś mi wiernie służy :D Wszystko zależy od tego, czy chcesz się wciągnąć w fotografię, czy tylko do letnich wypadów i rodzinnych fotek.

sztender
19-09-2015, 01:25
18-70 będzie najgorszym wyborem. 18-105 zrobisz prawie wszystko (od szerokiego po krótkie tele). 16-85 krótszy ale zyskujesz na szerokości. Tamron będzie ograniczał na długim końcu ale zyskujesz na świetle i plastyce. Musisz się zastanowić do czego chcesz obiektyw (co masz zamiar fotografować). Jest to dość istotne kryterium wyboru.

bebus17
20-09-2015, 13:17
Witam,
poszukuję zestawu odpowiedniego do poniższych zastosowań:
fotografia sportowa - głównie skoki przez przeszkody na parkurze+ WKKW - skoki przez przeszkody "w terenie" do tego czasami portret jeździec+koń.

Wiadomo idealne połączenie do tego to puszka+70-200 mm 2.8 przy czym ceny obiektywu w zależności od systemu to 8-10 tys zł. Pomijając stałki za 20 k, które jednak przy zawodach ze względu na zmienną odległość przeszkód nie do końca się sprawdzają.

Teraz pytanie co można kupić alternatywnego za 5 tys zł i 8 tys zł. 5 tys. to taki na teraz, do 8 mogę dozbierać.
Bioprąc pod uwagę, że zawody odbywają się też zimą szkło 2.8 byłoby wskazane z uwagi na obiekty zamknięte.

Obecnie mam leciwy e-400+40-150mm 3,5-4,5 w idealną pogodę coś tam udawało się ustrzelić choć AF w takiej konfiguracji jest za wolny przez co trafić w punkt nie było łatwo...

Wiadomo do wymiany puszka+ obiektyw, pozostając przy systemie obiektywy 14-42 i 40-150 na co dzień są ok nawet portretu ale przy sporcie nie zdaje to rezultatu. Jestem otwarty na każdy system.

PS. do ww zastosowań nadawałby się jakiś bezusterkowiec ?

ksh
20-09-2015, 13:56
Musisz skupić się na poszukiwaniu obiektywu i jeśli zadowoli cie cena/jakość to dokup do niego body, jest to dość przewrotne ale bardzo sensowne ponieważ szukasz szybkiego i jasnego tele, co do bezlusterkowców to ze względu na ceny obiektywów nie ma raczej co szukać.

@kodziol
Jeśli miałbym wybierać to zdecydowanie 18-105VR, potem tego tamrona i ewentualnie 17-70 USM OS sigmy, nikkor 16-85VR uważam za słaby obiektyw.

GonzoG
20-09-2015, 14:51
@bebus17: 70-200/2.8 to nie 7-10k, a 2.5-8k, a jak weźmiesz pod uwagę używki, to 70-200/2.8 można dostać poniżej 2k.

Teraz zostaje sprawa wyboru puszki, czyli podstawowe pytanie - jaki masz całkowity budżet na sprzęt??

bebus17
20-09-2015, 15:28
@bebus17: 70-200/2.8 to nie 7-10k, a 2.5-8k, a jak weźmiesz pod uwagę używki, to 70-200/2.8 można dostać poniżej 2k.

Teraz zostaje sprawa wyboru puszki, czyli podstawowe pytanie - jaki masz całkowity budżet na sprzęt??
Te 7-10 to napisałem patrząc na ceneo dla sony-nikon-canon firmowane przez nich szkiełka przy sigmie tamronie masz oczywiście rację :-) Całkowity budżet na dziś tak jak napisałem 5 tys. na 1 stycznia będzie 8 tys. zł bo mam dodatkową fuchę i całość z tego idzie na sprzęt :-) i na 8 tys zł. się póki co skończy, bo na kolejne pieniądze okazja dopiero na lipiec.

IIGrzesiekII
10-10-2015, 23:13
Cześć, od 2-3 miesięcy myślę nad zakupem aparatu, waham się pomiędzy D7100 a D7200. Poprzednio pewien czas robiłem zdjęcia D90. A teraz czytam, czytam, czytam i dalej nie wiem, czy jest sens dopłacać trochę gotówki do wyższego modelu. Niby opcja z obiektywem 18-105 to tylko 600 zł różnicy (po cashbacku było by 500 zł). Zastosowanie ogólne (portret, podróże itp itd) a do tego planuję kupić stałke 35mm, 50mm i robić zdjęcia, uczyć się i robić zdjęcia. Zakup na lata więc myślę teoretycznie nowszy = lepszy ?. Dodam, że zakup na raty 0% więc "szok" cenowy nie będzie taki drastyczny. Co Wy na to ?

ksh
10-10-2015, 23:22
Biorąc pod uwagę to co opisałeś to zdecydowanie D7200, nie ma co więcej dodawać, pamiętaj że potencjał tej puszki wykracza daleko ponad kit 18-105VR, który mimo wszystko jest bardzo dobry.

Panerai
12-10-2015, 01:31
kup sony a6000

IIGrzesiekII
12-10-2015, 18:47
@Panerai

z dwa - trzy razy robiłem do niego przymiarkę, ale no jest za mały. Mam dość duże dłonie i szukam też aparatu który dobrze będzie leżeć w dłoni

smogg9
12-10-2015, 19:41
Bierz D7200. Będzie Ci się podobał :-)

asko
15-10-2015, 15:09
Cześć! :) z góry przepraszam, że zaczynam od nowa (pewnie po raz kolejny) temat, ale sytuacja moja wygląda tak: do tej pory, przez jakieś 4 lata byłam związana z D3100 i obiektyw 18-55, ale pora coś zmienić i mam do wydania max 3800 złotych no i nie wiem co kupić. Jeśli chodzi o mnie to troszkę czasem próbuję robić jakieś małe sesje, ale jest to czysta amatorka, lecz aparat nie jest tylko dla mnie - cała rodzina korzysta i w ich przypadku są to raczej zdjęcia codzienne - dziecka, zwierząt, jakiegoś auta, z wycieczek. Myślałam nad D7100 lub D7200 i obiektyw 18-105 (18-55 był fajny, ale jednak przy 105 jest trochę większy wachlarz możliwości :). Pomóżcie, bo jest tego za dużo i ja już sama nie wiem co robić.

A przy okazji może ktoś chciałby kupić ode mnie mojego starego Nikusia? :)

ALF
16-10-2015, 00:03
D7200 i obiektyw 18-105 to dobry wybór. Szkło lepsze od poprzedniego, puszka też.

royal90
18-10-2015, 15:06
Witam, a co poradźcie na mają sytuację. Otóż jestem na końcowym etapie bycia początkującym amatorem,a do tej pory bawiłem się d5200 +N35 1.8. Niestety coraz bardziej odczuwam liczne ograniczenia raz że matrycy apsc, a 2 no to tym można robić krajobrazy bardziej.
No i napaliłem się na d810 jak szczerbaty na suchary. Ale...
Fotografował będę sesje ślubne i wesela więc raczej szeroko, pomyślałem sobie więc, że pykne sobie d750 i d7200 co cenowo wyjdzie jak jeden d810. I co o tym myślicie? Na + opcji z 2 aparatami jest fakt, że pod 7200 podłącze sobie tego n35 i juz będę miał w głowy zakup szkła do d7200, a do d750 pykne jakiegoś 14-24 i tyle. Będzie to dobre? Już nie wspomnę o tym że na ślub wypadało by mieć 2 aparaty w razie w gdyby jakimś cudem jeden odmówił posłuszeństwa.

hostman22
27-10-2015, 23:40
Chcesz robić sesje ślubne i pytasz się innych jakich powinieneś używać ogniskowych? Chcesz d810, a w czym ta puszka w zastosowaniu reporterskim jest lepsza od DF, d750, d4?
Akurat dużo fotografów obecnie ma w uzupełnieniu sprzęt fuji, a to jest apsc... ;)

Sildre
28-10-2015, 13:45
Cześć :)

Kilka miesięcy temu rozpoczęłam swoją przygodę z fotografią (interesują mnie przede wszystkim fotokulinaria), na koncie mam przeczytane dwie książki autorstwa Bryana Petersona ("Fotografia bez tajemnic" i "Kompozycja") oraz Helene Dujardin ("Ujęcia ze smakiem", na półce czekają jeszcze M.Armendariz, Nicole S. Young i Teri Campbell z tematyką fotografii żywności), korzystam też z portalu szerokikadr i śledzę pracę kilku fotografów żywności (Leslie Grow, Matt Armendariz, Andrew Scrivani, Helene Dujardin - ich pracę lubię najbardziej). Aktualnie używam starego kompaktu Sony Cyber-shot DSC-W70, jednak nie mogąc operować wartością przesłony czy czasem ekspozycji czuję już pewne ograniczenia i niemożność skorzystania w pełni chociażby z wielu ćwiczeń czy to z książek czy internetu. Ponadto mój dziadek-aparat ostatnio uznał, że trzeba katapultować spust migawki i teraz muszę pilnować tego małego guziczka, który już nie jest integralną częścią aparatu, lecz nałożony na miejsce pozwala jeszcze pstrykać zdjęcia ;)
Zatem przyszedł czas na zakup sprzętu, jednak jestem totalnym laikiem w tych kwestiach i potrzebuję pomocy w wyborze sprzętu. Jak pisałam wcześniej jestem początkującym amatorem fotokulinarii, chociaż lubię też robić zdjęcia makro, flory i fauny oraz krajobrazu. Dlatego szukam sprzętu, który pozwoli mi spełniać się w tych tematach. Zdecydowałam, że nie chcę Canona, bo... nie ;) Dlatego odruchowo zaczęłam szukać wśród Nikonów, znalazłam taki oto model:
- Zestaw D5500 + 18-55 VRII + 55-300 VR (http://store.nikon.pl/VBA440K003/details)
- Zestaw D5500 + 18-55 VRII + 55-200 VR (http://store.nikon.pl/VBA440K002/details)
Ale jako laik nie jestem przekonana co do wyboru, ani aparatu, ani zestawu obiektywów.
Znajomy fotograf (ma mały biznes, fotografia portretowa dorosłych i dzieci) polecił mi z kolei Olympusa, ale też nie jestem przekonana.

Pomożecie mi proszę w tej ważnej decyzji? na co zwrócić uwagę?
Laik w potrzebie :)

hostman22
28-10-2015, 18:08
Może być nikon D5500 + tarmon 60 f/2 macro

pozdrawiam :)

Godrick
30-10-2015, 23:40
To i ja dołączę do grona ludzi z dylematem. Obecnie posiadam D5200 + 35mm 1.8g +18-55 VRII. Gdzie tu dylemat? Otóż mam możliwości dwie:
-sprzedać owy zestaw i przejść na D610 + nikkor 50mm 1.8g
-dokupić do tego co posiadam nikkor 85mm 1.8g + lampe

Co fotografuję? Głównie ludzi - portrety, cała sylwetka; trochę "życia ulicy", czasem i nocna sesja mi się trafi. Rzadziej krajobrazy czy architekturę jednak coś tam zawsze przy okazji "podróży" się ustrzeli. I tu też dylemat, czy delikatnie się zadłużyć i wziąć D610 z 50mm czy dołożyć do obecnego zestawu 85mm z lampą średniej klasy?

hostman22
31-10-2015, 00:10
albo priorytetem dla Ciebie są szkła, albo pucha...

Godrick
31-10-2015, 21:14
Priorytetem jest jakość, detal i "moc" zdjęcia ;)

GonzoG
31-10-2015, 21:48
Cześć :)

Kilka miesięcy temu rozpoczęłam swoją przygodę z fotografią (interesują mnie przede wszystkim fotokulinaria), na koncie mam przeczytane dwie książki autorstwa Bryana Petersona ("Fotografia bez tajemnic" i "Kompozycja") oraz Helene Dujardin ("Ujęcia ze smakiem", na półce czekają jeszcze M.Armendariz, Nicole S. Young i Teri Campbell z tematyką fotografii żywności), korzystam też z portalu szerokikadr i śledzę pracę kilku fotografów żywności (Leslie Grow, Matt Armendariz, Andrew Scrivani, Helene Dujardin - ich pracę lubię najbardziej). Aktualnie używam starego kompaktu Sony Cyber-shot DSC-W70, jednak nie mogąc operować wartością przesłony czy czasem ekspozycji czuję już pewne ograniczenia i niemożność skorzystania w pełni chociażby z wielu ćwiczeń czy to z książek czy internetu. Ponadto mój dziadek-aparat ostatnio uznał, że trzeba katapultować spust migawki i teraz muszę pilnować tego małego guziczka, który już nie jest integralną częścią aparatu, lecz nałożony na miejsce pozwala jeszcze pstrykać zdjęcia ;)
Zatem przyszedł czas na zakup sprzętu, jednak jestem totalnym laikiem w tych kwestiach i potrzebuję pomocy w wyborze sprzętu. Jak pisałam wcześniej jestem początkującym amatorem fotokulinarii, chociaż lubię też robić zdjęcia makro, flory i fauny oraz krajobrazu. Dlatego szukam sprzętu, który pozwoli mi spełniać się w tych tematach. Zdecydowałam, że nie chcę Canona, bo... nie ;) Dlatego odruchowo zaczęłam szukać wśród Nikonów, znalazłam taki oto model:
- Zestaw D5500 + 18-55 VRII + 55-300 VR (http://store.nikon.pl/VBA440K003/details)
- Zestaw D5500 + 18-55 VRII + 55-200 VR (http://store.nikon.pl/VBA440K002/details)
Ale jako laik nie jestem przekonana co do wyboru, ani aparatu, ani zestawu obiektywów.
Znajomy fotograf (ma mały biznes, fotografia portretowa dorosłych i dzieci) polecił mi z kolei Olympusa, ale też nie jestem przekonana.

Pomożecie mi proszę w tej ważnej decyzji? na co zwrócić uwagę?
Laik w potrzebie :)
To ja polecę D5200 + 18-105VR + Tamron 60/2... Będzie a sama kwota, a do wymienionych przez Ciebie zastosowań 55-200/300 są raczej zbędne. Poza tym żaden nie da możliwości robienia makro.
Ale do fotografii żywności to jeszcze za mało, bo trzeba jeszcze światła - to niestety tanie też nie jest.

Olympus czy Panasonic (oba w systemie m4/3) też nie jest złym pomysłem, ale ma znacznie mniejszy wybór obiektywów, jak i są one znacznie droższe.

Priorytetem jest jakość, detal i "moc" zdjęcia ;)
Jakość da lepszą D610, detal lepszy będzie z D5200, a "moc" zapewni tylko i wyłącznie osoba potrafiąca wykorzystać odpowiednio sprzęt...

A co wybrać:
- D610 + 50mm da Ci "uniwersalny" zestaw - czyli do niczego... Do portretu to za krótka ogniskowa, do całych sylwetek może być za długa, a do reszty rzeczy może się zupełnie nie przydać...
- dokupić 85/1.8 - może coś zmieni, ale pytanie co... bo to jedynie kolejna ogniskowa, a po tym co piszesz, to wnioskuję, iż uważasz, że to obiektyw da ci tę "moc" w zdjęciach...

Przede wszystkim to napisz konkretnie czego brakuje Ci w tym co masz i czego byś oczekiwał po wyrzuceniu kolejnych pieniędzy.

Godrick
31-10-2015, 22:06
Brakuje mi ergonomii, gibany ekranik fajna sprawa, kilka razy się przydał ale dużo bardziej boli brak drugiego pokrętła, brak funkcyjnych guzików i niewygodny chwyt w D5200. Użyteczne iso ze względu na szumy też by się przydało większe. Czego po wyłożeniu bądź co bądź 6 tysięcy oczekuję? Właśnie tej ergonomii, lepszego wizjera no i szczelności - podczas "urwania chmury" fotografować nie będę ale sesję w deszczu mam w głowie chyba od zawsze lecz jest i obawa o utopienie puszki bo całość jest zaplanowana na więcej niż 2 minuty ;)
Zdjęcia nocnego nieba również chodzą mi po głowie jednak w D5200 mija się to z celem - bardzo ładne czerwone kropki wychodzą.
Odnośnie "mocy" - wiem, że 3/4 efektu to właśnie wkład fotografa jak i modelki która pozuje jednak matryca i szkło też swoje 5 groszy do tego dokłada.

mpsk2
15-11-2015, 02:31
To ją może też dołączę do koncertu życzeń. Mam Nikona d60, 35 i 18-55. Z 35 jestem bardzo zadowolony, z reszty średnio.
Czego mi brakuje? Pracy z wyższymi czułościami, więcej pkt autofocus, lepszego dostępu do zmienianych rzeczy, szybkości pod względem elektroniki, pancerności.
Jakie zdjęcia robię? Miasto, wydarzenia jak konwenty, złoty czy manifestacje, architektura.
Fotografia dla mnie to hobby, nie czerpię z tego zysku poza satysfakcją. Pewnie też do bycia dobrym dużo mi brakuje.
Co byście mi polecili? Myślałem nad Nikon d610 + 50/1.4, a do końca roku następnego jakiś standardowy zoom. Być może jednak chcę przepłacić.

ALF
15-11-2015, 12:39
A może 7200 + dobry zoom standard, bo 18-55 to taki zastępczy w fotografii, którą chcesz uprawiać.

mpsk2
15-11-2015, 13:27
+ dobry zoom standard
Jakieś propozycje? 35 wtedy zostanie. Co do ceny łącznie żeby się do 7,5k zł zmieścić.

ALF
15-11-2015, 14:01
To już kwestia indywidualna. Jak widzisz, robię od lat na Tamronie i on mi wystarcza (idealny stosunek jakość/cena), ale dzisiaj jest znacznie więcej propozycji niż naście lat temu i Ty musisz zdecydować czy wybierzesz systemowego 24-70, czy też któregoś Tamiego lub Sigmy (z odpowiednią różnicą w cenie). W każdym razie, dla mnie podstawą jest zoom standardowy. Wydłużanie lub skracanie ogniskowych w następnej kolejności wg upodobań.

mpsk2
15-11-2015, 14:17
ma sens d7200 + 24-70? pytam się, bo się nie znam

MstrG
15-11-2015, 14:18

Jeśli pasują Ci ogniskowe to czemu by nie miał mieć sensu?

roko20
15-11-2015, 16:25

Dobry rozwiązaniem jest wypożyczenie sprzętu. Najlepiej samemu popróbować, bo takie gdybanie to czy tam nie ma większego sensu. Trzeba zobaczyć co najlepiej Ci pasuje. Każdy ma inne spojrzenie na fotografię i będzie potrzebować innego sprzętu.

mpsk2
15-11-2015, 18:03
Zawsze się*bałem wypożyczać sprzęt (chyba, że od znajomych). Nie wiem jak to jest, ale ja to widzę tak: przychodzę do wypożyczalni, płacę n zł za wypożyczenie i m zł kaucji, a potem robię wypożyczanymu obiektowi milion zdjęć na najmniejsze zarysowania, sprawdzam go mechanicznie i elektrycznie pod każdym względem, choć wiem że i tak nic o sprzęcie nie wiem, a boję się, że mnie oszukają. W sumie to naoglądałem się jakichś panów Mirków typowych handlarzy samochodów albo sytuacji z czarterem jachtu, gdzie za brakującą szklankę liczą 50 zł. Jak jest z wypożyczeniem sprzętu fotograficznego w Warszawie i gdzie to można zrobić?

Dho'ine
16-11-2015, 14:01
Chcesz wydać prawie 8k a piszesz że się nie znasz. Wypadało by nieco poczytać, dokształcić się w sprzęcie. Ja przez zakupem Sigmy przeczytałem tonę recenzji plus 2x wątek na tym forum a to szkło za niecałe 1,5k zł.
Ja zasugeruję D7100 plus rzeczoną Sigmę 17-50 2.8 albo Nikkora 17-50 2.8. W 5k zł się zmieścisz, a przepaści sprzętowej i tak doświadczysz.

mpsk2
16-11-2015, 22:16
To że mogę wydać jakąś kwotę to nie znaczy, że całą. Przeczytałem wiele recenzji. Pytam się o to co myslą faktyczni uzytkownicy. Dziękuję za pomoc.

smesz
16-11-2015, 22:30
Witam, czy jest jakaś dobra dusza, ktora mogłaby mi sprawdzić przebieg migawki ? Ja już nie wiem, czy sama nie potrafię, czy nie widze, ale żaden program nie chce ze mną wspólpracować. Sprawa dosyć pilna.
Wiem, że post nie o tym. Zdjecie wykonane w jpeg. http://tufotki.pl/GIljs BARDZO PROSZĘ O POMOC!!

mpsk2
16-11-2015, 22:49
Nie wiem czy to pomoże http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=49800

madebyzosiek
16-11-2015, 22:55
Jeszcze fajnie byłoby, gdyby to zdjęcie miało exif... A poza tym za kolegą wyżej, jak to mawiano 2000 lat temu - szukajcie a znajdziecie :-P

jojkowa
12-01-2016, 02:16
To może i mnie poratujecie.

Po blisko 8 latach pracy z moim d300 postanowiłam, że pora ma zmiany. Przyznam szczerze, że troche mnie ten aparat przerósł, więc szukam czegoś jednak łatwiejszego we współpracy.
Zastanawiałam się nad d750 ale generalnie moja wiedza o stronie technicznej sprzętu foto zostawia wiele do życzenia. Dlatego, bardzo bym prosiła o pomoc. Głównie zajmuje się fotografią zwierzęcą, a więc często są to zdjęcia nie tylko w statyce ale i w ruchu. do tego często pracuje w warunkach dośyć ciężkich jakimi są hale wystawiennicze i światło, którego powiedzmy sobie szczerze nie ma.

Jako, że szkła mam też już raczej wiekowe to od dawna rozmyślam nad kupnem Nikkor AF-S 70-200 - f/2.8G IF-ED VR II.

z góry dziękuję za pomoc !

ksh
12-01-2016, 11:57
Moja znajoma musi ( tak musi i to dość szybko ) dokonać zakupu nowego aparatu i obiektywu, budżet na ten cel ma max 8000zł.
Cel to fotografia w małym studio z oświetleniem błyskowym jak i stałym, małe i średnie przedmioty, sporadycznie portret, zdjęcia trafiać będą na witrynę sklepu czyli mało wymagające jak i do druku max format A2.

Mam pewne doświadczenie ale nadal ze względu na finanse siedzę w słabym sprzęcie foto, dlatego pytanie i prośba by jej doradzić.

Podstawa czy przy w/w kwocie pchać się w najtańszy FX czy lepiej wybrać DX, oczywiście uwzględniając zakup z obiektywem w w/w kwocie.

Archibald6803
12-01-2016, 13:35
......Głównie zajmuje się fotografią zwierzęcą, a więc często są to zdjęcia nie tylko w statyce ale i w ruchu. do tego często pracuje w warunkach dośyć ciężkich jakimi są hale wystawiennicze i światło, którego powiedzmy sobie szczerze nie ma.
........ też .................rozmyślam nad kupnem Nikkor AF-S 70-200 - f/2.8G IF-ED VR II.

Z własnego bogatego doświadczenia (w tej dziedzinie foto) :

Twoje potrzeby całkowicie (a nawet ze sporym naddatkiem) spełni Nikon d7200 ;

Co się tyczy szkła : jeżeli cena nie jest najważniejszym wyznacznikiem to obiektyw o którym piszesz będzie właściwym wyborem; jeżeli jednak zaoszczędzenie połowy jego kwoty ( przy jednoczesnym niepogorszeniu parametrów optyki i mechaniki ) ma dla Ciebie wymierną wartość to polecam Sigmę 70-200/2.8 OS.
Pod puszką DX oba szkła pracują niemal identycznie, bez zauważalnych różnic w obrazowaniu, szybkości i celności a różnica w cenie jest kolosalna. Warto MZ sprawę przemyśleć.

Moja znajoma musi ( tak musi i to dość szybko ) dokonać zakupu nowego aparatu i obiektywu, budżet na ten cel ma max 8000zł.
Cel to fotografia w małym studio z oświetleniem błyskowym jak i stałym, małe i średnie przedmioty, sporadycznie portret, zdjęcia trafiać będą na witrynę sklepu czyli mało wymagające jak i do druku max format A2.

Mam pewne doświadczenie ale nadal ze względu na finanse siedzę w słabym sprzęcie foto, dlatego pytanie i prośba by jej doradzić.

Podstawa czy przy w/w kwocie pchać się w najtańszy FX czy lepiej wybrać DX, oczywiście uwzględniając zakup z obiektywem w w/w kwocie.

Jak TRZEBA KONIECZNIE wydać 8000 pln na nowy sprzęt to " trza" natychmiast brać d750 ,bez dwóch zdań .... ;
.... szkoda żeby się kasa zmarnowała przecież, jak ktoś frajersko ją daje ...... I co z tego, że to o czym piszesz swobodnie obskoczyć można, z zadawalającym efektem, nowym zestawem DX za circa 2000 pln (np.d5100 + N50/1.8G) ........

ksh
12-01-2016, 15:40
Nie gorączkuj się tak, szkoda zdrowia.

Ja wiem że można obskoczyć i D90 z kitem ale... tak jest sprytnie poukładany ten świat że jak masz kasę z dotacji to ją musisz wydać, to standardowe marnotrawienie kasy, dlatego zaznaczyłem że "trzeba wydać taką kwotę", nie moje zmartwienie tylko tej firmy i przepisów, a że znajoma będzie to obsługiwać, więc pytanie i uzasadnienie moje że nie znam tematu tak drogiego sprzętu.
D750 plus sensowny obiektyw przekracza tą kwotę.

PiKa
12-01-2016, 15:48
A musi wydawać na aparat i obiektyw? Co z jakimiś lampami, odblaskami itp, kartami pamięci, komuterem do obróbki, przechowywania zdjęć ? Nie wiem jak te dotacje działają...

tommik
12-01-2016, 15:54
Jeśli całe 8000PLN idzie w aparat i obiektyw, to może uda się wyrwać D610 z nowszym Tamronem 70-200 2.8 za tę kwotę. Tylko pewnie nie nówka z polskiej dystrubucji. Do takiej fotografii, o jakiej wspominasz, nawet podstawowy FX będzie lepszy od DX.

ksh
12-01-2016, 16:10
Całość sprzętu jest, oświetlenie itd, zakup tylko z polskiej dystrybucji, tylko nowy i faktura.
Pomysł był D7200 plus dobry obiektyw ~ 18-50mm lub D610 i ~ 24-70mm ponieważ mają już Nikkor 105 mm f/2.8G, z obiektywami nie chce sam nic wymyślać dlatego pytam.

Archibald6803
12-01-2016, 17:18
Nie gorączkuj się tak, szkoda zdrowia...............................

Gorączkuję się tylko wtedy gdy na kluczowe stanowiska decyzyjne w państwie/społeczności pchają się ludzie nie mający o niczym zielonego pojęcia. Opisana przez Ciebie sytuacja mnie nie rusza bo jest tylko oczywistym następstwem tej pierwszej.

jojkowa
12-01-2016, 17:29
Z własnego bogatego doświadczenia (w tej dziedzinie foto) :

Twoje potrzeby całkowicie (a nawet ze sporym naddatkiem) spełni Nikon d7200 ;

Co się tyczy szkła : jeżeli cena nie jest najważniejszym wyznacznikiem to obiektyw o którym piszesz będzie właściwym wyborem; jeżeli jednak zaoszczędzenie połowy jego kwoty ( przy jednoczesnym niepogorszeniu parametrów optyki i mechaniki ) ma dla Ciebie wymierną wartość to polecam Sigmę 70-200/2.8 OS.
Pod puszką DX oba szkła pracują niemal identycznie, bez zauważalnych różnic w obrazowaniu, szybkości i celności a różnica w cenie jest kolosalna. Warto MZ sprawę przemyśleć.

Dzięki wielkie ! Na D7200 nawet nie patrzyłam, ale po Twoim poście przejrzałam i chyba jest to coś dla mnie. Co do szkła, pozostanę przy Nikkorze - mam złe doświadczenia z Sigmą.

roberto992
12-01-2016, 17:58
Odświeżam ;]
Chodzi o sprzęt 70% film / 30% foto :) Do nikonów jestem dość przekonany i zastanawiam się nad d7100 albo Panasonic GH3?
Ma lub miał ktoś z nimi styczność? Co by było lepszym rozwiązaniem w tym budzecie?

Pozdrawiam

ksh
12-01-2016, 18:21
Jeśli przewaga filmów to lepiej panasonic lub coś podobnego z bezlusterkowców, może cos na ciut większej matrycy aps-c fuji lub sony ?

Co do mojego pytania, firma ładnie się rozwija, więc można to potraktować jako szanse jaką daje taki dofinansowanie i że moja znajoma wykorzysta to lepiej w przyszłości pracując dla nich.
Prawdopodobnie będzie Nikon D610 + Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM ( ~8000zł )

Archibald6803
12-01-2016, 19:25
.............. mam złe doświadczenia z Sigmą.

Od 3-4 lat Sigma to diametralnie inna jakość niż ta która była znana wcześniej; ....... a w ostatnich -nastu miesiącach ta firma systematycznie zabija konkurencję innowacyjnością i wspaniałą optyką , o cenach nawet nie wspominając ......
Warto MZ odrzucić na chwilę uprzedzenia i spróbować posmakować jej ostatnich wyrobów ...... nie spodobają się - zawsze można zwrócić w ciągu 14 dni i kupić Nikkora.

krismo
12-01-2016, 21:55
Szukam lampy do reporterki.
Aparat: Nikon D610
lampa: YonGnuo YN-565EX
Co myślicie o takim zestawie?

Migaw
02-02-2016, 11:28
Poproszę o opinię, czy poniższy setup będzie na początek ok. Mam zamiar dokonać zakupu w tym tygodniu dwóch szkieł do D750. To będą moje pierwsze szkła do FX.
1. Nikkor AF-S 18-35mm f/3,5-4,5G ED - szkło trochę może i ciemne, ale ma swoje zalety w pracy w terenie. Myślę, że się sprawdzi w pejzażu. Do tego mam nadzieję, że wykorzystam je również we wnętrzach na imprezkach (nie ślubach). Jeśli mi braknie szerokości to myślę o dokupieniu stałki SY 14 f/2.8
2. Nikkor AF 85 mm f/1.8D (UŻYWKA!!!) - to głównie do portretów, ale i czasami zamiennie do nr 1 w tym jako spacerówka. Czy może być używka, czy lepiej nówka? A może wersja G?

Czy szkło nr 1 sprawdzi się w pejzażu o złotych godzinach? (oczywiście ze statywem rzecz jasna) Dobrze pracuje pod słońce, jest tanie i lekkie, a przede wszystkim dobra optyka. Ogólnie minusem w tym szkle jest (choć nie jestem pewien czy akurat to będzie dla mnie minus) brak na szerokim końcu i brak jasności.
Dodam jeszcze, że po zakupie powyższego zacznę zbierać na N70-200 2.8 VR (używka).

Piterroso
09-02-2016, 12:35
Witam Szanowne grono,
potrzebuję kupić aparat, którym będę mógł robić zdjęcia meczy piłkarskich (na otwartej przestrzeni, nie w hali). Dysponuję skromnym budżetem ok 1000 zł na body+obiektyw. Chodzi o sprzęt używany.
Czy w takim budżecie da się coś skompletować?
Nie oczekuję super profesjonalnego sprzętu i super zdjęć jak z okładek, sam jestem początkujący (kilka razy robiłem zdjęcia lustrzanką). Bardziej mi zależy na złożeniu czegoś w zbliżonej do założonej kwocie.
Mam możliwość kupienia używanego aparatu Nikon D40 ze standardowym obiektywem ze znikomym przebiegiem od kogoś z rodziny w dobrej cenie. Czy warto go kupić + jakiś obiektyw do mojego zastosowania?
Dziękuję z góry za sugestie.

Kargulo
09-02-2016, 12:49
nie dasz rady za 1000zł kupić sprzęt do fotografii sportowej. Do piłki minimum co jest potrzebne to ogniskowa 200mm a take szkło uzywane to okolo 500zł i jak kupisz opisane przez ciebie D40 to git. ale po mojemu bedziesz załował że kupiłes taki zestaw i szybko bedziesz chciał go zmienic.

A może sie myle?

Piterroso
09-02-2016, 13:18
Dziękuję Kargulo,
a jaki możesz zaproponować obiektyw używany pasujący do tego D40 w kwocie 500-700zł?

ALF
09-02-2016, 14:01
Może przyjrzyj się aukcji nr 5968837001 na popularnym serwisie aukcyjnym. Czasem można tam wyrwać niezły sprzęt za dobre pieniądze. D40 ma ograniczenia. Obiektywy muszą mieć swój silnik, więc są droższe (nawet te popularne).
Tu masz jeszcze: 5959016985, ale ten pierwszy zestaw byłby na początek lepszy, choćby ze względu na lepszy obiektyw.
Jednak docelowo musiałbyś poszukać np Sigmy 70-200/2,8 lub podobnego Tamrona (można je wyrwać poniżej 2000zł) lub tańsza wersja Nikkor AF-S 70-300/4.5-5.6 G ED VR (używki w granicach 1000zł)

Dziękuję Kargulo,
a jaki możesz zaproponować obiektyw używany pasujący do tego D40 w kwocie 500-700zł?

hilti
09-02-2016, 18:49
Witam serdecznie

Od dłuższego czasu rozglądam się za dslr i chciałbym zasiegnąć porady.
Patrzę relanie:
1. Nie potrzebuję aparatu, żeby sie dowartościować i nie będę oglądał każdego piksela w powiekszeniu.
2. Nie oszukiję siebie, że bedę robił postprocessing, ponieważ nie mam na to obecnie czasu, więc będę używał JPG-a.
3. Chodzac po górach nie będziemy zabierać aparatu, ponieważ jest za ciężki - ma byc używany do robienia zdjęć dziecku przy średnim i słabym oświetleniu (2 latka i szybko biega), zdjęć "spacerowych" oraz wakacyjnie na plaży.
4. FX 70-200 f2.8 jest to po prostu dla mnie za duży i nie planuję takiego zakupu

Zauważyliśmy, ze Pentax K-r z zoomem tamrona 18-200 wybitnie sobie nie radzi przy słabym świetle.
Z tego powodu rozważamy body z dobrym AF + obiektyw stałoogniskowy (slabe oświetlenie) + uniwersalny zoom.

Oytanie:
Biorąc pod uwagę to, że zdjęcia będą w JPG-u robione tanimi szkłami czy bedzie widoczna rożnica uzasadniajaca dodatkowy wydatek pomiędzy poniższymi zestawami?
1. d7100 + Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G + AF-S DX NIKKOR 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR
2. d7200 + Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G + AF-S DX NIKKOR 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR
3. d750 + AF-S 50 mm f/1.8G

Mam jeszcze pytania odnośnie zooma:
1. czy jest jakiś niedrogi zoom 18-140 DX uszczelniany (coś jak pentax 18-135WR - fajna sprawa na plażę, tylko optycznie słaby obiektyw z tego co wiem...)
2. czy jest jakiś niedrogi zoom dla FX odpowiadający tym ogniskowym?

Prosze o szczerość - jeśli jest jakiś kompakt w cenie ok. 3000pln, który da takie zdjęcia jak powyższe zestawy to dajcei znać - nie planuję dalszego rozwoju zestawu poza dokupieniem lampy.

madebyzosiek
09-02-2016, 19:44
Ja patrząc na jpg z D7100 nie czułem zachwytu, dlatego robię rawy, mam wrażenie że D5000/90/300s mają zdecydowanie ładniejsze jpgi. Ale odkąd odkryłem możliwości raw, to nie robię jpg w ogóle.
Tani zoom na FX to może być Tamron 28-75 2.8, jego af nie jest demonem prędkości, ale poradzi sobie z dzieckiem. Tylko ja nie wiem czy Ty potrzebujesz FX?
A nie rozważałeś na przykład D5100 z Sigmą 17-50 2.8 i Nikkora 85 1.8? Nie wiem czy nie będziesz bardziej zadowolony...
Pozdrawiam serdecznie
Aha, jedyny porządnie uszczelniany zoom dx to Nikkor 17-55 2.8, ale on nie jest za tani...

janek_p
10-02-2016, 11:02
A nie rozważałeś na przykład D5100 z Sigmą 17-50 2.8 i Nikkora 85 1.8? Nie wiem czy nie będziesz bardziej zadowolony...

Bardzo celna uwaga. Biorąc pod uwagę Twoje założenia - większość sytuacji o których piszesz spokojnie obsłużysz Sigmą 17-50 (mam 3,5 latka i 2 latka ). Seria 5xxx jest lekka i bardziej poręczna (nie mylić z energomiczna). Na allegro można znaleźć np. D5200 praktycznie z minimalnym przebiegiem w bardzo dobrej cenie ( 1300 zł) do tego Sigma za 1500 zł i w cenie max 3000 zł masz sprzęt i dużo zaoszczędzonego budżetu w kieszeni. Pozbierasz doświadczenie i jeśli w przyszłości będziesz chciał zmienić sprzęt to relatywnie prawie nic nie stracisz.

Dho'ine
10-02-2016, 12:02
Skoro nie masz zamiaru brać wszędzie lustrzanki nie będziesz robił w RAW, nie będziesz obrabiał zdjęć to po cholere ci lustro, z takimi założeniami kupiłbym tylko bezlustro.

Andrzej1974
10-02-2016, 13:44
[...] Seria 5xxx jest lekka i bardziej poręczna (nie mylić z energomiczna) [...]

Mógłbyś rozwinąć? Chodzi mi o różnice pomiędzy "poręczny" a "ergonomiczny". Z góry wielkie dzięki.

GonzoG
10-02-2016, 13:50
Saperka jest poręczna, bo mała, składalna i lekka, ale nie jest ergonomiczna, bo jest mała, nie wygodna i trzeba użyć znacznie więcej siły niż przy normalnej łopacie - wystarczy takie opisanie różnic między poręczny i ergonomiczny ??

nelaser
10-02-2016, 14:09
chyba ktoś tu jest ogrodnikiem :D

ksh
10-02-2016, 14:10
hehe ale jaka saperka FX czy DX ? porównanie dobre :)

Bezlusterkowce to bardzo dobra alternatywa dla serii D5xxx, a nawet D7xxx, od najtańszych samsungów nx po drogie fuji, wybór gigantyczny.

janek_p
10-02-2016, 15:01
Saperka jest poręczna, bo mała, składalna i lekka, ale nie jest ergonomiczna, bo jest mała, nie wygodna i trzeba użyć znacznie więcej siły niż przy normalnej łopacie - wystarczy takie opisanie różnic między poręczny i ergonomiczny ??

Lepiej bym tego nie ujął ;)

Andrzej1974
10-02-2016, 16:41

Jak to mówi pewna mądrość... (...) są tylko głupie odpowiedzi...

BTW dużo zależy od tego kto używa saperki i łopaty...

skarcity
10-02-2016, 16:57
Jak to mówi pewna mądrość... (...) są tylko głupie odpowiedzi...

Moim subiektywnym zdaniem odpowiedź Gonza była przednia i bardzo trafna. Swoja zaś sam dobrze podsumowałeś... ;-)

Pozdrawiam

janek_p
10-02-2016, 17:15

Ale jeśli "ta sama" osoba weźmie do ręki saperkę i łopatę to zakładając że potrafi obsługiwać i jedno i drugie ergonomia przemawia na korzyść łopaty. Zmiana ustawień D7xxx trwa wiele krócej niż D5xxx i nie wymaga grzebania w menu. D5xxx jest lżejszy i mniejszy etc.
Co do odpowiedzi to zamiast robić off top można doradzić pytającemu.....

Andrzej1974
10-02-2016, 17:44

Moim subiektywnym zdaniem odpowiedź Gonza była przednia i bardzo trafna. Swoja zaś sam dobrze podsumowałeś... ;-)

Pozdrawiam

Na pierwszy rzut oka GonzoG błysnął. To fakt. Jednakże jak się choć chwilkę zatrzymasz i pomyślisz (wiem, czasami to trudne) to moje podsumowanie dot. jego odpowiedzi było jak najbardziej trafne. Również pozdrawiam.

GonzoG
10-02-2016, 17:57
Na pierwszy rzut oka GonzoG błysnął. To fakt. Jednakże jak się choć chwilkę zatrzymasz i pomyślisz (wiem, czasami to trudne) to moje podsumowanie dot. jego odpowiedzi było jak najbardziej trafne. Również pozdrawiam.Błyskać nie miałem zamiaru, chciałem tylko w prosty, łopatologiczny sposób pokazać różnicę, ale najwyraźniej moje wyjaśnienie okazało się jeszcze zbyt skomplikowane.

hilti
10-02-2016, 21:50
Witam ponownie,

Przekonaliście mnie do łopaty :)
A tak serio, to biore pod uwagę d750/7100/7200 ze względu na lepszy autofocus niż inne serie.
FX rozważam ze względu na lepsze wyniki przy wyższym ISO.
Problem jaki mam polega na tym, że testy są robione w RAW, więc nie odpowiadają temu, co ja planuję robić...
Do tej pory uważałem, że dslr jest rozwiązaniem dającym najlepsze zdjęcia.
Ma ktos moze mozliwość zrobienia zdjeć d7100 i d7200 tym samym obiektywem w jpg-u przy słabym oświetleniu?

janek_p
10-02-2016, 23:16
Tu jest link do filmu który co nieco prawi o różnicach https://www.youtube.com/watch?v=erCZ5SRXwKI i tu https://www.youtube.com/watch?v=bX3C_c9PI48 ale jpgi to nie są....

K4JT3K
10-02-2016, 23:23
W tym drugim filmiku są jpgi :D

janek_p
10-02-2016, 23:29
Faktycznie :) A w pierwszym jest porównanie nie do końca miarodajne bo z D7200 były brane 12 bitowe Rawy a z D7100 14 bitowe

Andrzej1974
11-02-2016, 02:13
Błyskać nie miałem zamiaru, chciałem tylko w prosty, łopatologiczny sposób pokazać różnicę, ale najwyraźniej moje wyjaśnienie okazało się jeszcze zbyt skomplikowane.

Skoro dla ciebie jest zbyt skomplikowane przeczytanie i zrozumienie raptem jednego, bardzo prostego zdania (moje poprzednie pytanie skierowane było do innego forumowicza i nie dotyczyło łopat tylko aparatów firmy Nikon) oraz chciałeś koniecznie się dowartościować to może teraz udziel normalnej odpowiedzi i... na temat. Oczywiście w kontekście określonego typu aparatu firmy Nikon, o którym była dyskusja, a którego dotyczyło moje pytanie.

Rafał_Sz
11-02-2016, 13:27
Dzień dobry.

Raportowanych postów z ostatnich stron nie usunę, zostawię je dla potomności jako przykład tworzenia bezsensownego OT na forum. Każde następne przepychanki osobiste będę za to odpowiednio nagradzał. Są tutaj osoby całkowicie zielone w temacie, tak jak każdy z nas kiedyś zielony był. Proszę o stosowne tłumaczenie tematu, a nie przepychanie się między sobą. Tylko tyle i aż tyle.

Dziękuję.

Grzegory
12-02-2016, 22:25
Witam wszystkich.
Nie chcę zakładać nowego wątku więc tu zapytam. Mam D70/N18-70/N35-1.8G/ nissin di622 , z wielu różnych życiowych powodów nie dotykałem aparatu ładnych parę lat. Jestem kompletnym amatorem początkującym. Najbardziej kręci mnie makro typu uśmiech pająka i latające owady ( czyli takie micro-macro) trochę przyroda, krajobraz, dzieci. Makro swego czasu próbowałem robić kompaktem canon G3, teraz z ciekawości podłączyłem N35-1.8G pierścieniem odwrotnego mocowania i tu widzę ciemność body pozwala na iso max 1600 ale to niewiele zmienia. Czas na jakieś zmiany body, obiektyw. Mam parę pytań:

1. Chcę kupić Tokina 100mm f/2.8 AT-X Pro Macro 1550zł (może Kenko MC4 1.4x DGX Nikon 400zł żeby wydłużyć do 140mm-nie wiem czy warto)
2. Teraz jakie body ewentualnie co zmienić w obiektywach, biorąc pod uwagę małe doświadczenie w manualu dopiero raczkuję i się uczę. Znalazłem miesięczny D5300/18-105 (przebieg-500) za 2300zł i D300s + Sigma 17-50 F/2.8 (przebieg 21000-wygląda jak nowy)3000zł to body wychodzi jakieś 1500zł. Dopiero się uczę może D90 czy D5100. Byłem w MM macałem 5xxx i jakieś takie małe a rękę ma dużą, może bym się przyzwyczaił. D7100 najlepiej leży, ale moja niemal zerowa wiedza i cena body może za parę lat D7xxx.
Jakieś sugestie, podpowiedzi. Będę wdzięczny. Budżet łącznie z tokiną 4 max 5tys ( ale wiadomo im mniej tym lepiej, człowiek puki co bezrobotny ale parcie do foto niesamowite, może jakoś przed żoną przemycę coś nowego;)

madebyzosiek
12-02-2016, 22:26
Z Twoich propozycji D300s albo D7100, mam i polecam. Sigma 17-50 też będzie lepszym pomysłem niż 18-105. Pozdrawiam serdecznie

GonzoG
12-02-2016, 23:23
1. Chcę kupić Tokina 100mm f/2.8 AT-X Pro Macro 1550zł (może Kenko MC4 1.4x DGX Nikon 400zł żeby wydłużyć do 140mm-nie wiem czy warto)
2. Teraz jakie body ewentualnie co zmienić w obiektywach, biorąc pod uwagę małe doświadczenie w manualu dopiero raczkuję i się uczę. Znalazłem miesięczny D5300/18-105 (przebieg-500) za 2300zł i D300s + Sigma 17-50 F/2.8 (przebieg 21000-wygląda jak nowy)3000zł to body wychodzi jakieś 1500zł. Dopiero się uczę może D90 czy D5100. Byłem w MM macałem 5xxx i jakieś takie małe a rękę ma dużą, może bym się przyzwyczaił. D7100 najlepiej leży, ale moja niemal zerowa wiedza i cena body może za parę lat D7xxx.
Jakieś sugestie, podpowiedzi. Będę wdzięczny. Budżet łącznie z tokiną 4 max 5tys ( ale wiadomo im mniej tym lepiej, człowiek puki co bezrobotny ale parcie do foto niesamowite, może jakoś przed żoną przemycę coś nowego;)

ad 1. Obiektyw - ok, choć lepszy chyba byłby Tarmron 90/2.8 macro - starszy (bez stabilizacji) używany można dostać za ok 1000-1200zł, a jest chyba trochę lepszy optycznie od Tokiny, poza tym posiada silnik (wersja bez pierścienia przesłony).
Tokina nie ma silnika i z body D3x00 oraz D5x00 nie będzie działał AF.
Do makro telekonwerter raczej będzie zbędny, szczególnie dość kiepski, jakim jest ten Kenko. Trochę zwiększy skalę, ale za to kosztem jakości. Pierścienie pośrednie są lepszym rozwiązaniem, choć skracają odległość ostrzenia.

ad 2. Zależy na czym Ci zależy. D300s to najwyższa półka w DX, świetny aparat reporterski, ale pod względem matrycy już stary. Jeśli boisz się, że D7100 ciebie przerośnie, to D300s tym bardziej, bo ten aparat jest zrobiony stricte pod zaawansowane osoby. Jedyne dostępne tryby w D300s to P, S, A i M. Żadnych więcej.

Poza tym różnica w obrazku między D5300 i D300s/D90 (ma tą samą matrycę) jest bardzo duża, szczególnie przy makro. D5300 bez TC 1.4x da lepsze odwzorowanie szczegółów niż D300s/D90 z TC. (różnica w rozdzielczości to 1.41x, a dodatkowo nie ma filtra AA).
Tak więc pod względem obrazka klasyfikacja wygląda tak: D5300, D7100, D5100, D7000, D90, D300s.

Co do odwrotnego mocowania 35-tki - otwórz przesłonę, to nie będzie ciemno.

A do uśmiechu pająka, to sam obiektyw makro może być za mało. Skala 1:1 przy DX to na szerokości zdjęcia "wciśniesz" obiekt 24mm. Jak chcesz aby mniejsze obiekty zajmowały całe zdjęcie, to trzeba większej skali, a to najlepiej uzyskać przez pierścienie pośrednie, albo obiektyw szerokokątny mocowany odwrotnie.

ALF
12-02-2016, 23:57
A do uśmiechu pająka, to sam obiektyw makro może być za mało. Skala 1:1 przy DX to na szerokości zdjęcia "wciśniesz" obiekt 24mm. Jak chcesz aby mniejsze obiekty zajmowały całe zdjęcie, to trzeba większej skali, a to najlepiej uzyskać przez pierścienie pośrednie, albo obiektyw szerokokątny mocowany odwrotnie.

Albo przez mieszek :)

Grzegory
13-02-2016, 18:41
Dzięki za podpowiedzi.
Na chwilę obecną skłaniam się do body 5100 (używany 1000zł), tamron 90/2.8 (używany 1200zł)- do tego pierścienie(zwykłe czy z automatyką?) może mieszek, stara FUJICA 2.8/28 odwrotnie mocowana + dużo czasu
Z czasem zmienię N18-70 na sigmę 17-50/2.8 ,D70 ma dopiero 27000 przebiegu zostawię dożywotnio, za rok dwa dokupię body 7xxx, sigma 150/2.8 (jak uzbieram).
Może jeszcze jakieś sugestie.

Andrzej1974
13-02-2016, 19:06
@Grzegory odezwij się na priv (w sprawie używki D5100).

GonzoG
13-02-2016, 19:26
Dzięki za podpowiedzi.
Na chwilę obecną skłaniam się do body 5100 (używany 1000zł), tamron 90/2.8 (używany 1200zł)- do tego pierścienie(zwykłe czy z automatyką?) może mieszek, stara FUJICA 2.8/28 odwrotnie mocowana + dużo czasu
Z czasem zmienię N18-70 na sigmę 17-50/2.8 ,D70 ma dopiero 27000 przebiegu zostawię dożywotnio, za rok dwa dokupię body 7xxx, sigma 150/2.8 (jak uzbieram).
Może jeszcze jakieś sugestie.
Jeśli Tamron nie ma pierścienia przesłony (jest kilka tamronów 90/2.8) , to pierścienie muszą być z automatyką.

InferusAngelo
13-02-2016, 19:28
Który z zestawów jest według Was godniejszy? Nikon 3300 + AF - S NIKKOR 18 - 55 mm f/3.5 - 5.6G VR II + AF - S DX VR Zoom - NIKKOR 55 - 200 mm f/4-5.6 G IF - ED VR II czy Nikon D3300 +18-105 VR ?

MstrG
13-02-2016, 19:30
Weź z 18-105mm VR

InferusAngelo
13-02-2016, 19:55
Czy według Was nawet jeżeli mogę dokonać zakupu tej I opcji za 2550 zł, to mimo tego lepszą opcją będzie II?

GonzoG
13-02-2016, 19:59
Ten z 18-105. 55-200 można brać tylko jeśli dają go absolutnie gratis.

hilti
13-02-2016, 20:48
Witam ponownie

Faktycznie bezlusterkowce wydaja sie byc teraz w natarciu. Jeśli ktoś ma komplet szkieł to przejscie nie ma sensu, ale kupując "na świerzo" moze być to opcja.
Sony a7S faktycznie w testach wychodzi super, tylko z obiektywami jest gorzej.
Dodatkowo jeśli chodzi o cenę i poręcznosć to jakoś bardziej podchodzi mi 18-140 w APSC.
I teraz jest stare sony a6000 albo poczekać jaka będzie oficjalna cena a6300 (pogłoski mówią o cenei zbliżonej do d7200).
Przewagą DSLR jest jednak dostepnośc obiektywów, które są rozsadne conowo i działają w pełni z takim powiedzmy d7200.
Nie wiadomo, czy Nikon niepracuje nad podobnym rozwiązaniem?
Pewnie boi sie utraty rynku serii 3XXX i 5XXX...
Poczekam na testy z wysokim iso a6300 (pewnie będą w ciagu 2 tygodni), ale obiektyw nikona 18-140 kusi (a cena przecież taka jak bezlusterkowca...).

InferusAngelo
14-02-2016, 11:23
Dziękuję Wam - MstrG i GonzoG za ustosunkowanie się do moich pytań.