PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać?

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Korban77
19-02-2010, 01:07
Mam podobny problem co kolega w pierwszym poście. -

Jestem amatorem z kilkuletnim doświadczeniem z Liceum Sztuk Plastycznych - profil foto - 15 lat temu :)

Chcę kupić lustrzankę i obiektywy i nie wydać fortuny max 8 tys. na początek
Aparatu będę używał do:
- portretów mojego dziecka
- zdjęć we wnętrzach - dodłogi drewniane - meble - wyposażenie wnętrz - detale
- przyrody

Bardzo proszę o pomoc i propozycje zestawów - lustro + obiektywy.

Z góry wielkie dzięki!

pseudonim_art
19-02-2010, 07:56
LordRamzes: Dziękuję. Stwierdziłem, że wejde w dobre szkła a za 1-2 lata zmienie puchę. Ceny idą tego na łeb na szyję więc FX znacznie do tego czasu powinien stanieć bo narazie to jeszcze novum. jak możesz to byłbym wdzięczny za kilka jeszcze argumentów przewagi sb900 nad sb600 patrząc przez perspektywę mojego sporadycznego wykorzystania lampy :)

gromi: dzięki za wypowiedź. dobry statyw i filtry cokin'a (i kołowe) już posiadam. o tych obiektywach będę musiał poczytać.

Zastanawiam się tylko nad wyborem szkieł. Nie wiem czy brać Sigmę 10-20 3,5 czy Tokinę AT-X 116 Pro DX 11-16 mm f/2.8.. Druga rzecz to budowanie szklarni pod DX może się zemścić przy chęci przejścia na FX w przyszłości.. Co o tym sądzicie ?

LordRamzes
19-02-2010, 08:26
LordRamzes: Dziękuję. Stwierdziłem, że wejde w dobre szkła a za 1-2 lata zmienie puchę. Ceny idą tego na łeb na szyję więc FX znacznie do tego czasu powinien stanieć bo narazie to jeszcze novum. jak możesz to byłbym wdzięczny za kilka jeszcze argumentów przewagi sb900 nad sb600 patrząc przez perspektywę mojego sporadycznego wykorzystania lampy :)

gromi: dzięki za wypowiedź. dobry statyw i filtry cokin'a (i kołowe) już posiadam. o tych obiektywach będę musiał poczytać.

bardzo rozsądna wypowiedz , prawda jest taka ,że puszka bez dobrych jasnych szkieł nie rozwinie pełnych możliwości rozważ jeszcze tylko czy nie lepiej zostać przy d80 i dokupić kilka jasnych szkieł , zrób tak kup 2 szkła które tak czy tak kupisz i zobacz, bo może zaoszczędzisz pieniądze na kolejne szkło które mógłbyś przeznaczyć na body, prawda sam robię d80 i owa puszka zarabia na siebie :) i długo jeszcze będzie :) . jaka przewaga więc tak

Sb900 znacznie mocniejsza , wyzwalanie za pomocą błysku innej lampy co przydaje się bardzo przy portretach gdzie można błyskać "przez parasolkę" , rozróżnia czy to dx czy fx i dopasowywuję się ,bardzo dobry system rozprowadzania światła , ewentualnie choć nie wiem czy dopadniesz sb 800 możesz w nią celować jednak jak ma być nówka i masz tyle sb 900 i znowu może d80 ożyję :) , nigdy nie zakładaj,że teraz nie robię zdjęć to lamapa mi nie potrzebna dokupisz szkło portretowe i zestaw z parasolką za 130 zł i może okażę się ,że tak CI się to spodoba ,że będziesz robił tylko portrety albo doświetlał ludzi przy widoczkach pozdrawiam,

na prawdę d80 jeszcze daje i będzie dawał rade kup jasne szkła i lampę a zobaczysz jak "zmieni" się Twoja puszka

LordRamzes
19-02-2010, 08:29
Mam podobny problem co kolega w pierwszym poście. -

Jestem amatorem z kilkuletnim doświadczeniem z Liceum Sztuk Plastycznych - profil foto - 15 lat temu :)

Chcę kupić lustrzankę i obiektywy i nie wydać fortuny max 8 tys. na początek
Aparatu będę używał do:
- portretów mojego dziecka
- zdjęć we wnętrzach - dodłogi drewniane - meble - wyposażenie wnętrz - detale
- przyrody

Bardzo proszę o pomoc i propozycje zestawów - lustro + obiektywy.

Z góry wielkie dzięki!

D90+SB 900+nikkor 17-55 F2,8 jak coś zostanie to na spacery w słoneczny dzień nikkor 70-300VR i możesz maluchowi z dalsza robić zdjęcia przez co będzie naturalnie się zachowywał .

Badol
19-02-2010, 15:33
D90 + Metz (jeśli na bogato 58 a jeśli liczy się kasa to 48 ). może nowa sigma 17-70 2,8-4,0? Cena podobna do Tamiego 17-50 a zakres dużo bardziej użyteczny. 70-300 vr fajne szkiełko.

LordRamzes
19-02-2010, 15:40
D90 + Metz (jeśli na bogato 58 a jeśli liczy się kasa to 48 ). może nowa sigma 17-70 2,8-4,0? Cena podobna do Tamiego 17-50 a zakres dużo bardziej użyteczny. 70-300 vr fajne szkiełko.

wypadało by dodać ,że tamron to światło stałe a w sigmie czar pryska po dotknięciu pierścienia przysłony :( -nie polecam

Korban77
19-02-2010, 16:46
Rozumiem, że d90 to optymalne rozwiązanie dla mnie.

czy do d300 szkła bedą znacznie droższe?

Zdjęcia we wnętrzach będę robił przy świetle naturalnym tak więc myślę, że będę potrzebował jasnego szkła.
Co możecie polecić?

Z góry dzięki wielkie.
P.S. Nie mogę założyć nowego wątku - postu- nie wiecie o co chodzi? Z odpowiadaniem jak widać problemu nie ma...

LordRamzes
19-02-2010, 23:25
Rozumiem, że d90 to optymalne rozwiązanie dla mnie.

czy do d300 szkła bedą znacznie droższe?

Zdjęcia we wnętrzach będę robił przy świetle naturalnym tak więc myślę, że będę potrzebował jasnego szkła.
Co możecie polecić?

Z góry dzięki wielkie.
P.S. Nie mogę założyć nowego wątku - postu- nie wiecie o co chodzi? Z odpowiadaniem jak widać problemu nie ma...

przecież d90 a d300 to bez różnicy jakie szkła podepniesz to i to dx ale zrozum wydasz na d300 a te pieniądze możesz przeznaczyć w dobre jasne szkło

Rycerz
20-02-2010, 00:19
i nie zapomnij do krajobrazu solidnego statywu

LordRamzes
20-02-2010, 08:04
i nie zapomnij do krajobrazu solidnego statywu

święte słowa polecam VELBON SHERPA 600R tak na wszelki wypadek

pseudonim_art
20-02-2010, 14:00
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. D90 zamówiony wraz z sb900. Z obiektywem jeszcze kombinuje. Przyłączam się do wypowiedzi LordRamzes. Sam posiadam juz ponad rok lub 1,5 VELBON SHERPA 600R i złego słowa powiedziec nie moge o nim. Pozdrawiam

LordRamzes
20-02-2010, 15:32
życzę zadowolenia z nową puszką i lampą teraz na prawdę myśl o jasnych szkłach :)

dareknik
21-02-2010, 11:20
Ja kupiłbym do tych sytuacji co Opisujesz Tokinę 11-16/2.8 i Nikona 17-55/2.8. Zestaw do wszystkiego o bardzo dobrej jakości optycznej.

pseudonim_art
21-02-2010, 22:42
LordRamzes: dzięki ! teraz korzystać i zbierać kolejne setki na coś dobrego z 2.8 lub lepszego : ) Mam nadzieje, ze opisywany na forum problem z errorami i zawieszaniem sie body nie bedzie mnie dotyczyl. Trudno okreslic czy jest to niewielki problem czy na masowa skale - watek na liczy 40 pare stron. Mimo tego jestem pozytywnie nastawiony : ) pozdrawiam

MikeS
21-02-2010, 23:45
Mam nadzieje, ze opisywany na forum problem z errorami i zawieszaniem sie body nie bedzie mnie dotyczyl. Trudno okreslic czy jest to niewielki problem czy na masowa skale - watek na liczy 40 pare stron. Mimo tego jestem pozytywnie nastawiony : ) pozdrawiam
Gdyby problem ten był na tak masową skalę jak się niektórym wydaje to do liczby tej pewnie musiałbyś dodać jeszcze jedno zero :)

LordRamzes
22-02-2010, 08:08
LordRamzes: dzięki ! teraz korzystać i zbierać kolejne setki na coś dobrego z 2.8 lub lepszego : ) Mam nadzieje, ze opisywany na forum problem z errorami i zawieszaniem sie body nie bedzie mnie dotyczyl. Trudno okreslic czy jest to niewielki problem czy na masowa skale - watek na liczy 40 pare stron. Mimo tego jestem pozytywnie nastawiony : ) pozdrawiam

teraz zbieraj na coś szerokiego sigma 10-20 (starsza wersja ) lub wspomniana Tokina 11-16/2.8 bo też jest b dobra a jasna

do tego na spacer coś szerokiego 35f1,8 połączoną z 85 f1,8 do portretów i masz zestaw jak marzenie

coś uniwersalnego 17-50 f2,8 jak z kundli to tamron tylko przetestować

i tele jak fotografujesz na zewnątrz i nie potrzebujesz jasnego szkła to 70-300 ale koniecznie z VR (nie chodzi tylko o stabilizacje po prostu różni się optycznie od zwykłego 70-300 lub jasne tele tutaj sigma 70-200 sprawdzić znowu celność

pseudonim_art
24-02-2010, 13:12
LordRamzes: dziekuje za sugestie. kupujac w sklepie została mi polecona wspominana przez Ciebie Tokina jako ostrzejsza i z lepszym kontrastem. Mysle ze bedzie to najlepszy wybor. Poki co ciesze sie cholernie z lampy i nowego body ; ) tak jak podałeś, zastanawiam się też poważnie nad inwestycjami i to w stałki. Sa minusy tego rozwiązania ale przykładowo fisheye'owa stałka zamiast zoomu powinna się sprawdzić (podobnie makro np. Nikon Nikkor 105 mm f/2.8 G AF-S VR IF-ED MICRO). Gorzej dla tele. Rozumiem, ze na spacer 35 polecasz z racji ze finalnie wyjdzie z niego standard (35 * 1,5) ?
Pozdrawiam

LordRamzes
24-02-2010, 14:58
35' polecam Ci bo będziesz miał w miarę szeroko i jasno do tego do portretów jak robisz dużo 85f1,8 i masz miodzio zestaw do pomieszczeń zoom

esenem
01-03-2010, 23:13
Witam, potrzebuje jakiegoś "szpeca" od fotografii reklamowej. Mógłby któryś kolega pomóc na pw:)??

mefiperes
07-04-2010, 21:15
Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Nikona D3000 z obiektywem 18-55. Jednak chciałbym kupić nowy obiektyw(Nikkora?), który nadawałby się do zdjęć portretowych, jak i na mieście(budynki, otoczenie itp). Czy moglibyście mi coś polecić do kwoty 1200zł? Im dłużej czytam wątki na tym forum, tym bardziej we wszystkim zaczynam się lekko gubić. ;) Pozdrawiam!

bober.
07-04-2010, 22:36
polecam 18-70 mozna dorwać od 800zł moim zdaniem bardzo fajny

mokrii
08-04-2010, 11:52
Czy moglibyście mi coś polecić do kwoty 1200zł? Im dłużej czytam wątki na tym forum, tym bardziej we wszystkim zaczynam się lekko gubić. ;) Pozdrawiam!

tamron 17-50 2.8 za jakies 1000 znajdziesz ;]

a i potrzebujesz wersji z silnikiem

mefiperes
13-04-2010, 21:06
Przeglądając Tamrony 17-50, zauważyłem Tamrona 28-75, który chyba spełniałby lepiej moje oczekiwania. Napotkałem też taki obiektyw, jak NIKKOR 18-105. Cóż, dziękuję za podsunięcie jakiegoś tropu w poszukiwaniu obiektywu. Może coś znajdę do portretów i miasta za tę kwotę. :)

rewddd
13-04-2010, 22:38
Przeglądając Tamrony 17-50, zauważyłem Tamrona 28-75, który chyba spełniałby lepiej moje oczekiwania. Napotkałem też taki obiektyw, jak NIKKOR 18-105. Cóż, dziękuję za podsunięcie jakiegoś tropu w poszukiwaniu obiektywu. Może coś znajdę do portretów i miasta za tę kwotę. :)

do miasta gdzie jest dosc ciasno to 11x1.5mm jest duzo;) jesli bys byl we wrocku to bym sie przeszedl z Toba i dal wyprobowac;)

camilos
23-04-2010, 19:28
Ja wybrałem 28-75mm ze względu stałą przesłonę f/2.8. Dodatkowo Tamron daje również radę z aparatami z matrycą FX, więc może przyda się również w przyszłości. Miałem styczność z 18-105, jest bardziej uniwersalny, ale niestety ciemność widzę, ciemność! :D

skuter41
26-04-2010, 18:39
zdecydowanie polecam jasne obiektywy, a najlepiej jest postudiować www.optyczne.pl Tam każdy znajdzie coś ciekawego na wszelkie okoliczności. Miłej lektury

bober.
30-06-2010, 10:20
witam, otóż mam pewien dylemat, a mianowicie co kupić:

1. SB 800
2. SB 600 + 50 f/1.8
3. Di 866 + 50 f/1.8

Lampa będzie mi służyć do fotografii: rodzinnej, sportu, wykonywanie pomysłów tj ala artystyczne, i chciałbym zająć się portretem.
Sprzęt mam jak w stopce. Będzie to moja 1 lampa.
Dziękuje

coder
03-07-2010, 11:54
Polecam opcje nr 2. Sb-600 jesli ma sluzyc jako lampa na aparacie bedzie wystarczajaca, a dodatkowo masz nikkora 50 f/1.8. Jesli chcialbys uzywac lampy np przez parasolke, nie na aparacie bardziej szedlbym w strone kupienia sb-800.
Ja polecalbym sb-600 + 35 f/1.8 mimo,że jest to zestaw droższy o 200zł.

Wariar
24-07-2010, 14:10
Witam Kolegów z forum

Mam identyczny problem co macikw , też jestem amatorem w fotografowaniu i z tym związanym sprzęcie .
Dlatego chciał bym skorzystać z waszej obszernej wiedzy w temacie doboru odpowiedniego sprzętu
a w sumie obiektywu podjąłem już decyzje co do body mianowicie zdecydowałem się na Nikon d90
lecz nie jestem pewny co do wyboru szła do niego , jeśli mógłby ktoś pomóc z wyborem między tymi dwoma zestawami
lub nowy skompletować będe ogromnie wdzięczny !!!

http://www.euro.com.pl/lustrzanki1/nikon-d-90-af-s-dx-18-200-mm-if-ed-vr-ii.bhtml

Druga Propozycja!!!

http://www.euro.com.pl/lustrzanki1/nikon-d-90-tamron-af-18-270-mm.bhtml

Z góry dziękuje bo wiem że wasza pomoc pozwoli mi podjąć korzystny wybór.

Pozdrawiam

LordRamzes
24-07-2010, 14:26
jak już chcesz takie "zoomy" to weź 18-200 choć lepiej gdybyś wziął 18-105+używka 70-300 VR :)

Wariar
24-07-2010, 15:12
słyszałem właśnie o tym 70-300 VR
lecz mi bardziej chodzi o zestaw do wszystkiego jeden obiektyw który poradzi sobie z odległościami i robi ładne zdjęcia z bliska
i dlatego właśnie ten obiektyw Tamron wydawał mi się dość odpowiednią partią dla mnie ale tak jak pisałem wcześniej jestem bardzo świeży
w temacie i nie wiem na jakie trzeba patrzeć wartości by zdjęcia wychodziły ładne
więc postanowiłem zażyć informacji od fachowców

LordRamzes
24-07-2010, 15:15
nie nie nie jak już to tylko systemowe czyli jak ma być uniwersalny to nikkor 18-200 lecz musisz wiedzieć ,że nie ma czegoś takiego jak obiektyw do wszystkiego albo będzie słabszy na szerokim końcu albo na długim a te 2 szkiełka są ostre , fakt ciemne ale i z tym można sobie poradzić :)

Wariar
24-07-2010, 15:22
ciemne masz na myśli jakość zdjęć ??
Widzę że to nie będzie tak proste wybrać coś dobrego :(

P.S.
LordRamzes:
przy d90 standardowa lampa radzi sobie czy odrazu lepiej kupić konkretna lampe??

LordRamzes
24-07-2010, 15:25
Przyjacielu ciemne chodziło mi o jasność szkła :) jak najbardziej kup lampę najlepiej sb 900 lub minimum sb 600 pamiętaj obiektyw wymienisz a lampa przeważnie zostaje na lata :)

Wariar
24-07-2010, 15:32
No widzisz właśnie byłeś światkiem mojej wiedzy teoretycznej ;/
tego tamron byś kompletnie nie polecał na start ???
a jak ta 18-200mm ma ciemne szło to może warto by pomyśleć o jakimś jasnym

LordRamzes
24-07-2010, 15:44
zasada jest taka ,że im większa rozpiętość ogniskowych tzn od szerszego(18) kąta aż po tele(270) tym gorsza jakość przykładowo mając obiektyw 70-300 dysponujemy tzw zommem x4.. 300/70 a taki 18-270 to aż 15 krotny zoom ale jakość dużo gorsza a co ciekawe mamy jakby to pow , o mniejsze przybliżenie mimo iż zoom większy :)(do tego dochodzą jeszcze mnożniki dla niepełnej klatki x1,5 ale o tym nie piszę bo zrobię CI mętlik w głowie :) ) . W takim wypadku jeśli upierasz się przy takich ogniskowych tylko nikkor , nie masz na tyle dużej wiedzy a przy tamronach częściej zdarzają się wybrakowane sztuki FF/BF i mydło czyli nie trafia w punkt lub daje mydlany obraz , przez to na prawdę na początek bierz nikkora , sądzę ,że jeśli spodoba CI się fotografia to taki 18-200 i tak zostanie w torbie bo jest idealny na spacery sam planuje taki nabyć aby nie nosić kilku kg w góry :)

oczywiście ,że najlepiej było by pomyśleć o jasnych ale to już gróbe tysiące :( taki np nikkor 17-55 F2,8 +nikkor 70-200 F2,8 miałbyś jak marzenie ale cena...., oczywiście są zamieniki tamron 17-50 sigma 70-200 ale tutaj musiałbyś iść z kimś kto sprawdziłby CI ten egzemplarz w sklepie , istnieją też specjalne obiektywy do makro (ale takie prawdziwe które dają skale odwzorowania 1:1)

PS

Nigdy nie bój się pytać bo człowiek uczy się całe życie wstyd to udawać ,że się wie i iść w zaparte nie mając o tym pojęcia :)

Wariar
24-07-2010, 16:07
Mądre rzeczy kolego piszesz wszytko w należytym spokoju koduje
i faktycznie musi być coś z tymi wadliwymi egzemplarzami bo jesteś druga osobą która mi o tym wspomniała
i myślę że faktycznie na początek sobie kupię ten zestaw Nikon D-90 + AF-S DX 18 - 200 mm IF-ED VR II ,
może nie będzie robił słabo ostrych zdjęć czy mało wyraźnych przez ten zoom tak jak pisałeś ,
jeszcze jedno czy AF w obiektywie łączy się z makro czy to jest odmienność na zasadzie to albo to ??

Twoje Postscriptum dokładnie oddaje sposób w jaki należy postępować na starcie pewnie jeszcze nie jeden raz ci będę głowę zawracał

LordRamzes
24-07-2010, 16:13
Przyjacielu nic się nie martw każdy z Nas kiedyś zaczynał jedni się do tego nie przyznają :) , więc tak do makro w sumie AF nie potrzebny gdyż po pewnym czasie sam dojdziesz ,że AF się myli itd i zaczniesz ostrzyć ręcznie :) . co do tych tamronów sam posiadam 2 jeden 17-50 i dopiero 9 egzemplarz był ok a tak wszystkie miały jakieś skazy :( a 2 to właśnie marko tamron 90 i ten już jako 1 był dobry :) . co do 18-200 to on jest słabszy przy szerszym kącie ale w granicach rozsądku oczywiście :) , ja proponuję zrobić tak d90+18-200 do tego jak kiedyś finanse pozwolą lampę sb 900 lub 600 ze wskazaniem na 900 a przed lampą lupić tanią jak barszcz stałkę 50 F1,8d ok 400zł co prawda do pomieszczeń za wązka ale w plenerze przy gorszym oświetleniu zejdziesz do przysłony f1,8 i zobaczysz co to jasne szkło :)

Wariar
24-07-2010, 16:30
I tak kolego uczyniłem zamówiłem zestaw teraz czekać na realizacje akurat zdążę kupić jakaś
mądrą literaturę dla wybitnych amatorów co jest wszystko opisane krok po kroku i będzie dobrze
tak jak mówisz jak już się kupi na początku coś to potem już można dokupywać różności jak tak patrze
ile tego jest jakieś filtry , ile szkieł normalnie cuda, ty długo już interesujesz się fotografią ??

LordRamzes
24-07-2010, 17:51
proponuję dokupić filtr uV Hoya super hmc tylko pod rozmiar Twojego szkła :) a co do literatury polecam książki petersona na poczatek ekspozycja bez tajemnic potem czas naświetlania itd na prawdę warto :). Ile siedzę ?? :) to dobre pytanie :D:D chyba 4 rok :D:D

fushiro
24-07-2010, 18:04
proponuję dokupić filtr uV Hoya super hmc tylko pod rozmiar Twojego szkła :)

Filtry (szczególnie UV) dla początkujących to strata pieniędzy. Kupuje prawie każdy a później leżą w szufladzie, lub pozostają zatknięte na obiektyw, bez wiadomego celu.

LordRamzes
24-07-2010, 18:10
nie uogólniaj tylko pisz za siebie bo odkąd miałem hybryde zawsze miałem UV założony a teraz mam na wszystkich szkłach tylko fisz nie jest osłonięty i żyje mi się lepiej ze świadomością ,że porysuje filtr a nie przodnią soczewkę filtr wymienię a z przodnią soczewką gorzej , oby tylko nie kupować najgorszej jakości ale hoya s hmc jest w porządku

fushiro
24-07-2010, 18:20
nie uogólniaj tylko pisz za siebie bo odkąd miałem hybryde zawsze miałem UV założony a teraz mam na wszystkich szkłach tylko fisz nie jest osłonięty i żyje mi się lepiej ze świadomością ,że porysuje filtr a nie przodnią soczewkę filtr wymienię a z przodnią soczewką gorzej , oby tylko nie kupować najgorszej jakości ale hoya s hmc jest w porządku

Obiektywy kitowe mają głęboko osadzoną soczewkę, więc o uszkodzenia trudno. Po drugie nie lepiej kupić często tańszy, trwalszy "Lens protect" zamiast UV? Właśnie uogólniając teza nabiera sensu, bo UV-ka przyda się w praktyce tylko tym, którzy dokładnie wiedzą do czego jej potrzebują, tak jak na przykład film i podróż w góry. Warto tez pamiętać że każdy dodatkowy element optyczny pogarsza jakość obrazu. Niektóre nieznacznie, ale jednak. Faktem jest że większość fotografów dość szybko "leczy" się z niepotrzebnych filtrów. Niektórym to zostaje "dla zasady"

Osobiście zakładam czasami szkiełko na Sigmę 30mm z którą biegam w klubach. Piwo, dużo łokci i kantów, wiadomo. Natomiast do wszystkich pozostałych stosuję zdrowy rozsądek zamiast czegoś co jest substytutem drugiej prezerwatywy ;)

LordRamzes
24-07-2010, 18:24
widać może i Ty do tego inaczej podchodzisz ale to ,że jest coś głębiej osadzone to nic z tego bo jak jesteś w plenerze pyłki , czy nawet deszcz i już trzeba przecierać soczewkę wole UV niż po soczewce jeździć :) a i podczas imprez się zdaje , łatwiej czyścić z odbitych palców :) więc dla mnie to 1 zakup podczas szkłą i żyje mi się lepiej niczym sie nie martwie

fushiro
24-07-2010, 18:32
... więc dla mnie to 1 zakup podczas szkłą i żyje mi się lepiej niczym sie nie martwie

Dobre samopoczucie jest bezcenne a to najważniejsze.

Do czyszczenia polecam środki do czyszczenia szkieł korekcyjnych. Kosztują grosze, są małe, poręczne, łatwe w dozowaniu, nie zostawiają smug i są stuprocentowo bezpieczne dla wszelakich powłok.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/30jpkt3-1.jpg
źródło (http://i37.tinypic.com/30jpkt3.jpg)

Jako ciekawostka: http://www.urbanowicz.net.pl/artykul_4

LordRamzes
24-07-2010, 18:36
środki to ja mam ale nie zamierzam się kłócić fotografuje w różnych warunkach i już wiele razy zamieszczano tutaj zdjęcia gdzie gdyby nie filtr UV to przednia soczewka by była zniszczona choćby od drutu kolczastego jak pamiętam ktoś niechcący przejechał moim zdaniem jak się kupuje drogie szkło nie warto byś sępem i oszczędzać te 150 zł :)

fushiro
24-07-2010, 18:43
... moim zdaniem jak się kupuje drogie szkło nie warto byś sępem i oszczędzać te 150 zł :)

Moim zdaniem nie warto psuć każdego zdjęcia w obawie że jedna, mało prawdopodobna sytuacja możne przyczynić się do uszkodzenia soczewki.

P.S. Byłoby miło, gdybyś pisał bardziej gramatycznie i chociaż z odrobiną interpunkcji.

LordRamzes
24-07-2010, 19:33
przepraszam w pracy jestem i piszę z doskoku i przez to brak przecinków ;-) , czemu psuć na prawdę kupujesz dobrą UV i jest super a idz w plener to syfy lepią się do szkła i non stop po nim trzesz rysujesz a tak jak cś filtr w kosz a szkło jest ok ja na każde założyłem zaraz przy zakupie i nie narzeka :)

fushiro
24-07-2010, 20:04
przepraszam w pracy jestem i piszę z doskoku i przez to brak przecinków ;-) , czemu psuć na prawdę kupujesz dobrą UV i jest super a idz w plener to syfy lepią się do szkła i non stop po nim trzesz rysujesz a tak jak cś filtr w kosz a szkło jest ok ja na każde założyłem zaraz przy zakupie i nie narzeka :)

Bzdura na kołach. Paprochy lepią się do powierzchni obiektywu a do filtra nie? LOL Rysowanie szkła!?! Miło, że masz swoje teorie, ale nijak się one mają do faktów. Używam obiektywów latami a moi znajomi jeszcze dłużej i nikomu się nic nie wytarło. Z resztą nie musisz podzielać moich opinii. Ja też mam inny miernik. Spójrz na wybitnych portrecistów, pejzażystów, czy innych genialnych fotografów. Niemal każdy z nich przedstawia sprzęt, którego używa. Brak w nim filtrów UV do cyfrowych korpusów.

P.S. Twoja pisownia jest niemal nie do przeczytania.

LordRamzes
24-07-2010, 20:59
no to się nie zgodzimy bo Ty swoje a ja swoje i nie mam zamiaru Cie przekonywać na prawdę a autor sam zdecyduję

aha ostatnie Przejedź się gdzieś w piaszczyste tereny Egipt czy coś i zrób zdjęcia ciekawe czy szkło się nie porysuje a jak już się coś przyklei przejedź szmatką taki piaseczek idealnie rysuje :) masz czarno na białym jak to nie dotrze to już nie wiem ale koniec na ten temat

a używać to można i w studio :) a o czym piszemy ,że jak się porysuje filtr wyrzucasz a szkło masz całe :)

fushiro
24-07-2010, 21:51
no to się nie zgodzimy bo Ty swoje a ja swoje...

Nie o zgodę chodzi, tylko o rzeczową dyskusję i wyciągnięcie wniosków. Ja nie powtarzam "swojego", tylko przytaczam kolejne argumenty. Ty podałeś kilkukrotnie ten sam argument: jakoby "szorowanie po szkle" miało je poważnie uszkodzić. Ja przedstawiłem linki z przykładami jakości obrazu, pokazałem środki czyszczące, podałem za przykład doświadczenia fotografów, sprzęt profesjonalistów i zgadzam się, niech wnioski każdy wyciągnie sam.

LordRamzes
24-07-2010, 22:29
ale to do Ciebie właśnie nie dociera weź tak na logikę, Jesteś w piaszczystym terenie wieje wiatr ostry piach uderza o soczewkę i zostawia rysy czy to tak trudno zrozumieć ???? a tak UV chroni
2jest mżawka deszcz i jakiś pył ci naniesie coś na szkło t przecierasz szmatką bo nie chcesz mieć kropli i znowu rysa
3idziesz w teren ostre gałęzie niechcący uderza o szkło i co UV znowu chroni
4 znowu powołujesz sie na fotoreporterów i znowu minus dla Ciebie sam fotografuje podczas ślubów i wiem ,że niektóre Panie nie chcą być fotografowane i odruchowo dłoń przed obiektyw i szkło z odbitym palcem lub rysa spowodowana ostrym paznokciem
5 przytaczasz przykłady ze studia tam wiadomo jest lepiej

Czy dla CIebie wydanie 150zł to majątek całego życia ?? jak można kupić b dobre jakościowe szkiełko które uchroni Twoje szkło.
Zdjęcia na którym pokazane jest jak uV ochroniła "L" za grube tysiące nie mam i nie chce mi się szukać w sieci

Wiesz jaka jest różnica między nami ??? Taka ,że Ty może używasz w dobrych warunkach szkieł a ja poruszam się od krzaków (pejzaże , makro ) aż po reporterkę śluby i inne zlecenia ) jak pochodzisz trochę w górach podczas różnych warunków porozmawiamy wtedy , aha i nie piszę to co ktoś mówi pow tylko opieram się na twardych dowodach oraz własnych doświadczeniach i na prawdę nie żal mi kilkunastu złotych ....

fushiro
24-07-2010, 22:46
Na filtry wydałem więcej niż 150zł. Pisałem już wcześniej kiedy i do czego używam ochronnych a nie UV, bo o tym cała dyskusja. Proszę też nie wciskaj mi słów w usta:

powołujesz sie na fotoreporterów (..) przytaczasz przykłady ze studia - nigdzie podobnych rzeczy nie napisałem!

... wieje wiatr ostry piach uderza o soczewkę i zostawia rysy (...)
pył ci naniesie coś na szkło t przecierasz szmatką bo nie chcesz mieć kropli i znowu rysa
(...) niektóre Panie nie chcą być fotografowane i odruchowo dłoń przed obiektyw i szkło z odbitym palcem lub rysa spowodowana ostrym paznokciem ... :shock: Masz niebywałą fantazję. Nie mam więcej pytań, LOL.

Marcin Borkowski
24-07-2010, 23:41
Panowie, uspokójcie się, każdy z was ma trochę racji i nie ma co się sprzeczać czyja teoria jest lepsza. Wiadomo że fotografowanie z UV-ką ma swoje wady i zalety ale nie ma co wpierać komuś swoich przekonań na siłę, zamiast się tu kłócić lepiej idźcie robić zdjęcia!
Pozdrawiam.

dareknik
25-07-2010, 10:04
Nie używam filtrów UV, ponieważ soczewki nowoczesnych obiektywów mają bardzo twarde szkło odporne na porysowania i także chroni je osłona przeciwsłoneczna. Niektóre szkła ze względu na mocowanie umożliwiają nam albo założenie filtra UV lub osłony przeciwsłonecznej, ja wybieram to drugie. Tak jak pisał FUSHIRO, filtry UV pogarszają jakość zdjęć, szczególnie te tańsze.
Oczywiście zdarzają się porysowania szkieł, ale jest to sporadyczne. Tez używam szkła jak LORDRAMZES (góry, reporterka, makro, itp.) ale nie porysowałem żadnego szkła a jak się zasyfiła soczewka to ścierka i płyn do optyki i OK.
Używam za to filtrów polaryzacyjnych, połówkowych szarych i szarych jak potrzeba.

Co do zastosowań UV to pisał FUSHIRO wcześniej, a każdy zrobi jak będzie mu wygodnie.

Wariar
25-07-2010, 10:51
widzę że jesteś z okolic krakowa masz jakiś sprawdzony sklep gdzie się zaopatrujesz w akcesoria??
ładnie za 4 lata też będę miał taką wiedzę

LordRamzes
25-07-2010, 11:25
widzę że jesteś z okolic krakowa masz jakiś sprawdzony sklep gdzie się zaopatrujesz w akcesoria??
ładnie za 4 lata też będę miał taką wiedzę

nazw nie pamiętam a nie chce Cię w błąd wprowadzić ale na sławkowskiej 12 najwięcej kupuje i chyba fotocyfra na karmelickiej 6 chyba :)

Olapio
25-07-2010, 14:20
Z góry przepraszam jeżeli popełniam jakieś faux pas ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Nie wiem czy tu się można pytać tylko o aparaty nikona? Znalazłam wątek o samsungu ex1 więc mam nadzieję, że nie zostanę pogoniona.

Chciałabym kupić aparat kompaktowy z możliwością ustawień ręcznych. Zastanawiam się nad samsungiem ex1 lub lumixem dmc-fz38
Mam blade pojęcie o ustawieniach ręcznych (kiedyś korzystałam z lustrzanki, jak jeszcze były na klisze) ale pewnie Na początku będę korzystać z ustawień automatycznych.
Czy któryś z tych aparatów ma dobre ustawienia automatyczne?
Nie szukam zwykłej pstrykawki tylko czegoś bardziej rozwojowego, jednak lustrzanki mnie odstraszają ilością całego osprzętu.

Pomożecie mi wybrać coś dla mnie?

fushiro
25-07-2010, 22:37
...zamiast się tu kłócić lepiej idźcie robić zdjęcia!
Pozdrawiam.

Tak tato :mrgreen:

To z dzisiaj: MTB (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152505) :p

Wpisy mile widziane :D

notic
18-08-2010, 17:31
No i przyszło i mi mieć okropny dylemat co do przyszłych zakupów..
Tak więc jestem posiadaczem d200 i stale nakręconej 35tki (zeszłoroczne wakacyjne zarobki tylko na tyle pozwoliły). Tak się złożyło, że w kieszeni pojawiło się 5000 zł i.. I nie wiem w co zainwestować. W moich rozważaniach pojawiają się 2 aparaty - d300, d700 (no i może trochę po cichu canon 5d markI, markII). Przewaga d300 jest taka, że po sprzedaży d200 zainwestuję jakieś 2000zł i pozostaje 3000 na uzupełnienie szklarni (50 1.4, 85 1.8 ) + sabinka. D700 również chodzi mi po głowie i to nawet bardziej niż d300, tylko że wtedy będę musiał zdeklarować się na opcję ratalną (3500zł pierwszej wpłaty, reszta później + wcześniejsza szklarnia z tym, że 35 2). Jako, że nie mam stałych dochodów, raty wzięte by były na kogoś z rodziny, a ja boję się, że nie uda mi się z nich rozliczyć.. Tylko czy jest sens zamieniać d200 na d300? A może alternatywa w postaci 5d markI? Nie ukrywam, że kiedyś będę chciał zająć się reporterką, bo nie ma to jak praca z ludźmi, wśród ludzi. No i zostaje jeszcze temat portretów i coraz bardziej mody..

Błażej
18-08-2010, 19:10
Ja zainwestowałbym w szkła i lampy, do mody i portretów d200 jest ok. A za jakiś czas....:D

notic
19-08-2010, 01:59
..a za niedługi czas jednak będzie d700 :) ale dzięki!

ANDERS
19-08-2010, 17:18
Witam wszystkich!

Jako że przed chwilą się zarejestrowałem i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to że dłuuuuugo z wami zostanę chciałbym bardzo serdecznie wszystkich powitać i wyskoczyć od razu z pierwszym pytaniem jako noob na forum :D

Od samego początku jestem przeciwnikiem canona, od samego początku uważam że nikon is the best.

Lustrzanki nie mam żadnej, zamierzam zakupić d700 ale będę na nią zbierał... nieważne. Ważne że będę ją miał :)
Teraz posiadam jedynie ixusa 80 IS. Ten aparat dobrze robi zdjęcia ale jedno mi w niej przeszkadza... jego napis z przodu. I chciałbym zakupić taki sam model odpowiadający parametrami i wyglądem lub zbliżonymi w zbiorze Nikona. Podpowiecie mi jaki to model? :D:D:D

Jarek78
19-08-2010, 19:16
D700.. i tyle

rdcom
19-08-2010, 19:37
D700 i już

Marcin Borkowski
19-08-2010, 22:04
ANDERS - d700 jako pierwsze lustro?? i to po przesiadce z czegoś takiego co nawet nie wiem czy ma coś więcej poza zielonym trybem? ostrooooooo

ANDERS
19-08-2010, 23:00
d700 dopiero będę miał w czasie liczonym w latach. Kosztuje trochę a bogaty nie jestem. A nie będę się przesiadał z zielonego trybu bo wcześniej miałem s5 dość długi czas a ten już jakiś manual posiada. Dlatego chce coś podobnego do tego ixusa bo jest małe, metalowe i dobrze robi zdjęcia. Jako że jestem bardziej kamerzystą niż fotograłem nie potrzebuję lustrzany. Narazie. Mam pewne plany na przyszłość i dlatego będę potrzebował dobrego sprzętu. Myślałem o d300s kiedy wyszedł na rynek ale d700 zbliżył sie cenowo do niego. Zatem nikon ma coś podobnego do ixus 80 is?

wojtas0009
20-08-2010, 09:40
kup sobie canona 550d z jakimś fajnym szkłem... bdb zestaw do filmowania, a to że ktoś ma zapore przed marką, jest dla mnie dziwne, tym bardziej, że sam powiedziałeś "Jako że jestem bardziej kamerzystą niż fotograłem nie potrzebuję lustrzany.", a że potem było "Narazie." to 550d Ci wyjdzie na dobre... i będzie taniej...

rogalick
20-08-2010, 09:52
kup sobie canona 550d

Kolega ANDERS pisał że jest przeciwnikiem CANONA. Zatem prawdopodobnie nie będzie chciał kupować 550d.

Zatem nikon ma coś podobnego do ixus 80 is?

Nie bardzo wiem co ty chcesz lustro czy małpkę?

Sabvel
20-08-2010, 11:16
Koledzy, przeczytajcie sobie dokładnie wpis kolegi ANDERS, toż to jawna prowokacja.

ANDERS
20-08-2010, 11:19
Małpkę potrzebuję teraz. Lustrzanę później (będzie potrzebna do biznesu dlatego nie może byc jakiś tam amator). Canona nie lubię bo stosuje gripy w lepszych aparatach a ja gripa nie potrzebuję i tylko by mi przeszkadzał (i był problem czy kupować gorszy bez gripa czy lepszy z gripem - nie lubię takich dylematów, jak cię nie kijem to cię pałą), a nikon ma dopiero w d3. I w ogóle wygląd lustrzanek canona mi się nie podoba. Namierzyłem nikona s3000 podobnego do isusa 80 is, ale może będzie jeszcze coś lepszego.

ANDERS
23-08-2010, 08:30
Mam. Godnym nastepcą tego ixusa będzie Nikon S8000 - to dla tych którzy mieli podobny problem. Pozostałym Użytkownikom dziękuję za pomoc i szczere chęci (specjalnie podziękowanie dla użytkownika o nicku Sabvel) :).

Sabvel
23-08-2010, 17:25
Cała przyjemność po mojej stronie ;)
Masz teraz nowszy aparat, życzę miłego użytkowania ;)
Pozdrawiam serdecznie ;)

rdcom
23-08-2010, 20:10
można chyba zamknąć

Marcin Borkowski
23-08-2010, 21:58
można chyba zamknąć

to jest ogóolny temat do zadawania pytań, a nie temat ANDERSA, i nie moze zostać on zamknięty

rdcom
24-08-2010, 04:54
to jest ogóolny temat do zadawania pytań, a nie temat ANDERSA, i nie moze zostać on zamknięty

sorry nie zauważyłem :(

psotter
25-08-2010, 21:34
Witam, proszę o radę, co wybrać bo mam poważny dylemat, czy brać C7D + 70-300IS, czy D300s + nowego tamrona 70-300 SP / ewentualnie Nikkora. Jak jest z Af-em przy kręceniu filmów, chodzi mi tu głównie o rejestrowanie np. lądującego/kołującego/startującego samolotu, czy biegnącego psa? Bardzo zamula?

WhiteCraft
03-09-2010, 10:13
Witam prosze o radę bo nie wiem jaki Kupić Aparat mam dylemat pomiędzy tymi dwoma modelami

NIKON D5000 a D3100 (Nowość) który jest leprszy waszym zdaniem i dlaczego. powiedzcie mi jak wygląda w nim AF przy kręceniu filmu ?

Oraz powiedzcie mi jak długo wytrzymują akumulatory w tych aparatach ?

drdln
03-09-2010, 11:49
Podejrzewam, że D3100 jeszcze żaden z forumowiczów nie ma, więc możesz kupić i powiedzieć nam jak się sprawuje ;)

A jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć o D5000 to pytaj. Powiem, że jak na początek to super pucha.

WhiteCraft
03-09-2010, 12:48
powiedzcie mi jakie minusy ma ten Aparat a jakie plusy ile wytrzymuje w nim akumulator (na ile zdjęć starcza tak mniej więcej)??

drdln
03-09-2010, 13:12
powiedzcie mi jakie minusy ma ten Aparat a jakie plusy
'Ten', czyli rozumiem, D5000.

plusy:
+ stosunek ceny do jakości obrazka (matryca z D90 i D300)
+ gabaryty, waga
+ bracketing (D3100 nie ma)
+ wychylany ekranik (potrzebny w 1% przypadków, ale właśnie wtedy cieszysz się, że go masz)
+ jest łatwy do ogarnięcia na początek, ma wbudowane w menu liczne podpowiedzi (jeśli np. nie wiesz jaki pomiar światła wybrać)

minusy:
- pierwszy i największy: brak śrubokręta (D3100 też nie ma)
- brak ekraniku na górnej ściance (podobnie jak w D3100)
- ISO powyżej 2000 mogłoby być lepsze
- dość mało przycisków wyprowadzonych na obudowę, często trzeba dłubać w menu
- dosyć mała rozdzielczość ekraniku (nie przeszkadzało mi to dopóki nie zobaczyłem ekraniku D90)

co do akumulatora to w sumie nigdy nie testowałem ile zdjęć może zrobić na jednym ładowaniu, ale spokojnie kilkaset trzaśniesz.

rdcom
03-09-2010, 17:30
'
co do akumulatora to w sumie nigdy nie testowałem ile zdjęć może zrobić na jednym ładowaniu, ale spokojnie kilkaset trzaśniesz.

spokojnie i nie bardzo widać rozładowanie jak leży nieużywany

M2SC
03-09-2010, 21:47
Mocno widze interesuje cie filmowanie - moze rozważ kupno kamery ? Wtedy tez mozesz cyknac fotke, wiem ze zaraz powiecie ze da sie uzyskac mala GO np z 50 1.8 ale do krecenia filmow polecam kamere choc musze sie przyznac ze czasem sam lubie cos nakrecic moim d90

wosik
03-09-2010, 21:47
rozbawiło mnie ISO powyżej 2000 mogłoby być lepsze hahahahaha, mogłoby i jest ale nie w korpusie dla amatorów :D jeżeli brakuje Ci ISO to kup D3x-a tam powyżej 2000 odczujesz różnicę z D6000 hahaha :D

drdln
03-09-2010, 23:46
rozbawiło mnie ISO powyżej 2000 mogłoby być lepsze hahahahaha, mogłoby i jest ale nie w korpusie dla amatorów :D jeżeli brakuje Ci ISO to kup D3x-a tam powyżej 2000 odczujesz różnicę z D6000 hahaha :D
Nie w korpusie dla amatorów? D3100 to najbardziej entry-level lustro, a nowa matryca najprawdopodobniej zawstydzi osiągi D300 jeśli chodzi o szumy. Czas idzie do przodu i można wymagać od matryc coraz więcej. Podobnie z D5k - klasa niżej od Twojego D80, ale jeśli chodzi o szumy, równocześnie klasa wyżej. Może da Ci to do myślenia.

Btw, D6000 jeszcze nie wyszło i nie zapowiada się, żeby coś się w tej kwestii zmieniło.

biszat
04-09-2010, 11:20
Nikon D3000, ktora karta pamieci bylaby lepsza:
http://allegro.pl/salon-sandisk-sdhc-16gb-extreme-hd-video-20mb-wawa-i1207214414.html
czy
http://allegro.pl/panasonic-rp-sdw16-16gb-22-mb-s-hurtownia-rtv-agd-i1206953392.html

Czy moze zas karty tego pokroju nie zrobia znacznej roznicy od troche niszowych kart?

Pozdrawiam

LordRamzes
04-09-2010, 12:30
mam 5x sandisk i tylko te polecam kiedyś dobre były kingstony ale to było kiedyś......

rdcom
04-09-2010, 14:28
Karta tego typu w zupełności Ci wystarczy ważne żeby była firmowa

http://www.proline.pl/?p=SANDISK+SD+4GB+U2

Grand.
04-09-2010, 19:27
WhiteCraft, D3100 może mieć lepsze wyniki matrcy (szumy, kolorki) niz D5000, a co do kręcenia filmów :
Nikon D3100 został wyposażony w nowy system AF-F, który automatycznie ustawia ostrosć w trakcie filmowania, czego NIE znajdziesz w ŻADNYM dotąd innym, modelu, ani D5000, ani D90, ani nawet D300s - Wszędzie, oprócz D3100 musisz ostrzyć manualnie podczas kręcenia filmików.

WhiteCraft
04-09-2010, 19:46
Przede wszystkim chce go do robienia zdjęć a jak jest z robieniem zdjęć np księżyca albo słońca da rade czy będzie jedna wielka plama ?

Co lepiej kupić w takim razie D3100 czy D5000 ? który ze względu na co polecacie ?

i te parę dni to ile tak mniej więcej pociągnie nie ładowany akumulator i paręset zdjęć to ile powyżej 200 czy 500 ?

Grand.
04-09-2010, 19:56
Powyżej 500. Co do D3100 nikt sie nie wypowie jeszcze, bo nikt go jeszcze nie kupił. To zupełna nowość. Zapewne będzie miala swoje plusy i minusy.

drdln
04-09-2010, 20:25
Przede wszystkim chce go do robienia zdjęć a jak jest z robieniem zdjęć np księżyca albo słońca da rade czy będzie jedna wielka plama ?
Możliwości są, wszystko zależy od szkieł. Btw, jak chcesz focić słońce? ;)

Co lepiej kupić w takim razie D3100 czy D5000 ? który ze względu na co polecacie ?
Nikt Ci nie odpowie na to pytanie, sam zdecyduj. Z obu będziesz zadowolony.

i te parę dni to ile tak mniej więcej pociągnie nie ładowany akumulator i paręset zdjęć to ile powyżej 200 czy 500 ?
Jak aku leży nieużywany to i po 2 tygodniach praktycznie w ogole sie nie rozładuje. A na jednym cyklu z 700 zdjęć zrobisz. Zależy czy będziesz robił w jpg, czy raw. 500 da się osiągnąć beż żadnego wysiłku.

Grand.
04-09-2010, 20:29
Ja na aku w D90 nie narzekam, spokojnie ciągnie 1500 fotek. Maximum to 1831 fotek. D5000? Myślę że te 800 wyciągnie.

rdcom
04-09-2010, 20:35
D5000? Myślę że te 800 wyciągnie.

spokojnie z palcem w..........

pic1985
06-09-2010, 15:15
Szukam aparatu dla żony - mały poręczny niezbyt drogi (do 500) i najlepiej różowy :) (żart)
Dla mnie te wszystkie kompakty to to samo . . . Możecie coś polecić??
Dzięki

WhiteCraft
08-09-2010, 06:59
Możliwości są, wszystko zależy od szkieł. Btw, jak chcesz focić słońce? ;)

Zachody, Wschody słońca powiedzcie mi jak wygląda w D5000 z robieniem zdjęć zaciemnionych nie za bardzo oświetlonych i jak bardzo jest odzwierciedlone zdjęcie ? automatycznie nakłada jakieś kolory czy zrobi żeczywiste ?

Marcin Borkowski
08-09-2010, 20:56
miałeś kiedyś lustro w ręku?

WhiteCraft
09-09-2010, 07:05
wczoraj :) sony alphe kolegi a tak to nie jestem totalnym amatorem jesli o lustrzanki chodzi

lisek00
10-09-2010, 14:49
Zachody, Wschody słońca powiedzcie mi jak wygląda w D5000 z robieniem zdjęć zaciemnionych nie za bardzo oświetlonych i jak bardzo jest odzwierciedlone zdjęcie ? automatycznie nakłada jakieś kolory czy zrobi żeczywiste ?

Odzwierciedlone zdjęcie?
Chyba raczej rzeczywistość się odzwierciedla na zdjęciach?
Albo przynajmniej sie stara :)
Z lustrem jest tak że trzeba myśleć przy robieniu zdjęć i wiedzieć jak ustawić aparat żeby uzyskać określony efekt.

replay
10-09-2010, 19:37
mam zamiar kupić szkiełka do d80 co wybrać?
18-105vr czy 18-55vr i później dokupić 55-200vr?

rdcom
10-09-2010, 19:44
mam zamiar kupić szkiełka do d80 co wybrać?
18-105vr czy 18-55vr i później dokupić 55-200vr?

18-105vr
a później dokupić 70-300VR

nem
10-09-2010, 20:44
bierz 18-70

Ja-NOS
10-09-2010, 21:04
bierz 18-70

bo ?

jaka jest istotna różnica w obrazku pomiędzy 18-70 a 18-105 ?

replay
10-09-2010, 21:28
70-300 to jednak 1.5k PLN a na to będę mógł sobie pozwolić pewnie w okolicach następnych wakacji. wczesniej byłem zdecydowany na 18-105vr ale zobaczylem ceny 18-55vr i 55-200vr to zaczalem miec watpliwosci.
a 18-70? jak z nim jest?

nem
10-09-2010, 21:30
W obrazku? Prawdopodobnie żadna*. 18-70 uchodzi za bardzo dobry prosty zoomik dla niewymagających. 18-105 to pełen plastik fantastik. Jeżeli masz zamiar przykleić to cudo to aparatu, to będziesz zadowolony.

*uwaga, zaraz rozpoczną się dyskusje odnośnie niewyobrażalnych aberracji uniemożliwiających zrobienie zdjęcia. Kiedy o tym piszę wiatr rozwalił mi okno... nie, to nie może być prawda... ratujcie...

nem
10-09-2010, 21:31
70-300 to jednak 1.5k PLN

Który? :D

A przepraszam, VR tak ma :)

Ja-NOS
10-09-2010, 22:09
70-300 to jednak 1.5k PLN a na to będę mógł sobie pozwolić pewnie w okolicach następnych wakacji...

hmm zawsze można użyć sigmy , aż takiej wielkiej różnicy w obrazku nie widze, tyle że bez vr ale za to za jedyne 400 zeta do wyrwania, wystarczy się polubić ze szkłem :)

unicode
10-09-2010, 22:16
hmm zawsze można użyć sigmy , aż takiej wielkiej różnicy w obrazku nie widze, tyle że bez vr ale za to za jedyne 400 zeta do wyrwania, wystarczy się polubić ze szkłem :)

Nie wiesz co piszesz.

Ja-NOS
10-09-2010, 22:22
tak wiem N70-300vr jedyny słuszny kto ma inny ten wróg, tylko może kogoś nie stać a by chciał mieć te 300 w zasięgu.

rdcom
11-09-2010, 03:00
tak wiem N70-300vr jedyny słuszny kto ma inny ten wróg, tylko może kogoś nie stać a by chciał mieć te 300 w zasięgu.

Jeżeli nie ma kasy to lepiej poczekać dozbierać i kupić 70-300VR, istnieje również możliwość zakupu na raty wychodzi 100-150 drożej ale można mieć od razu a rozkładając to na np 30 rat 0% to te 7 zł miesięcznie które przepłacamy można jakość wytrzymać

Marcin Borkowski
11-09-2010, 21:36
bo ?

jaka jest istotna różnica w obrazku pomiędzy 18-70 a 18-105 ?

to skoro nie ma takich różnic to dlaczego 18-105?

temat rzeka, ja wybrałem 18-70 i podoba mi się

Ja-NOS
11-09-2010, 22:53
weź ten bo ja mam, kocham takie argumenty

ja powiem od siebie jako amatora tyle że miałem oba i istotna różnica dla mnie jako użytkownika jest winieta na 18-105 ale to akurat jest do usunięcia.

Marcin Borkowski
11-09-2010, 23:20
mam taki bo też wybierałem, a co mam powiedzieć weź 18-105 bo ja wybrałem 18-70 i jestem zadowolony?

.:Look:.
12-09-2010, 00:49
Posiadam D80 + N18-70. Nadszedł czas na małe zmiany, pomysłów aż za dużo, do dyspozycji 7-8 tysia. Aparat potrzebuję przede wszystkim na wyprawy w ciekawe zakątki globu. Zastanawiam się nad:

1. Kupić N24-70 + SB900 - liczyłbym na ostrzejsze obrazy i możliwość focenia w gorszych warunkach. Wiem, że mogłoby być deko za wąsko, ale byłbym już w połowie drogi do FF:-)

Co sądzicie?

Marcin Borkowski
12-09-2010, 10:50
sprzedać to i kupić d300+17-55+sb800

wojtas0009
12-09-2010, 13:54
a może Canon 7d+ 24-105 L, na styk 8tys- obiektyw pod pełną klatkę, zestaw gotowy na focenie w trudniejszych warunkach, albo zamiast 7d kupić 50d i do tego lampa? ;) Mimo wszystko pomyślałbym o Canonie i szklarni f/4

.:Look:.
12-09-2010, 15:53
a może Canon 7d+ 24-105 L, na styk 8tys- obiektyw pod pełną klatkę, zestaw gotowy na focenie w trudniejszych warunkach, albo zamiast 7d kupić 50d i do tego lampa? ;) Mimo wszystko pomyślałbym o Canonie i szklarni f/4

...Myślę również o Canon, ale bardziej 5d markII. Po obejrzeniu kilku filmików w sieci jestem pod wrażeniem...na początku byłem Wielkim Przeciwnikiem, ale teraz sobie myślę, że do moich potrzeb podróżniczych byłoby to fajne uzupełnienie. Minusem jest to, że trzeba dołożyć jakieś 4 tysia do jakiegoś sensownego szkła, a więc jakieś ratki....

johny_85
22-09-2010, 11:14
Witajcie i nie bijcie. Mam ochotę zmienić swojego D80 na nowszy model...

- Fotografuję głównie Krajobraz, Architekturę, zloty rodzinne, imprezy studenckie itp (Nic na czym zarabiam)
- Mam szkła z podpisu, planuję kupić 180 2.8 albo 70-300 Vr (Takie mam plany na przyszłość, nic ponad to).
- Fotografuję amatorsko.

Doradźcie jaki byłby najlepszy wybór (chodzi o przeskok w generacji)

a) D90
b) D300s
c) D7000

LordRamzes
22-09-2010, 11:35
d 7000 :)

luxmin
24-09-2010, 14:11
a co masz kasę na każdą z tych puszek. Jeśli nowa matryca w D7000 okaże się lepsza od D300s to D7000. Jeśli nie to D300s ;)

Grand.
24-09-2010, 21:11
D300s. Tylko

johny_85
26-09-2010, 09:39
Mam kasę i mam też duże łapy....:D (i napewno nie kupie do d7000 gripa za niebotyczną kwotę)
W sumie mam dodatkowy AKU z D80 wiec zawsze jakiś plus. Poczekam do końca września gdy się pojawi D7000....

Głównie chodzi mi o skok jeśli chodzi o AF

Grand.
26-09-2010, 10:19
Skok z AF? Oooo, koleego, to tylko D300s - 51 polowy AF, 15 krzyżowych. Nie ma bata żeby nie trafił :D

Marcin Borkowski
03-10-2010, 19:30
pomyślcie sobioe ze ejsteście w mojej sytuacji,
macie w kieszeni 4000zł (powiedzmy ze mamy jakieś 500zł na dołozenie, ale to ostatecznie ) i to co mam w stopce,
macie kupić sprzęt, który starczy wam na jakieś powiedzmy 2 lata (tj bez większych zakupów)
co byscie kupili,
sprzęt ma też służyć do fotografi zarobkowej, ale w małym stopniu, mozna by tak powiedzieć
bardziej zależy mi na dolnym zakresie, ale z dłuzszego też bym coś chciał mieć.
bierzemy pod uwagą sprzedaż sprzętu, wymianę (poza sb800) itp.

fotografia: reportaż, martwa natura, sport, portret

co byście zrobili?

Ja-NOS
03-10-2010, 20:12
D90 + N85 + ewentualnie grip

Marcin Borkowski
03-10-2010, 20:30
zastanawiałem się np nad: sprzedać d70s,18-70, 70-300 i kupić d200 i 17-55 i moze 70-300vr jak starczy
a moze jednak zostawic 70.. nie wiem

Ja-NOS
03-10-2010, 20:41
tyle że nadal zostaniesz z niskimi ISO

Marcin Borkowski
03-10-2010, 20:44
tyle że nadal zostaniesz z niskimi ISO

od d90 troche mnie odpycha gorsza ergonomia niz w d200 i wielkosć, d90 przy nim to taki kikutek,
ale matrycka fajnaa

acha. mówię o urzywanym sprzęcie, nie zamiezam przepłacać

Ja-NOS
03-10-2010, 20:50
ja właśnie parę miesięcy temu mając d70s szukałem d200 albo inaczej czekałem na okazję :) używane puszki d200 wtedy chodziły w okolicach 2200 aż tu nagle trafiło się d90 z 18-105 roczne za 2600, żal było nie wsiąść :) teraz pytanie czy ergonomia czy lepsze ISO ja wybrałem ISO i korzystam z tego częściej niż myślałem :)

Marcin Borkowski
03-10-2010, 20:54
ja właśnie już przyzwyczaiłem się z 70 że powyżej iso 400 max 640 nie wchodzę, wiec dla mnie w miarę 1600 było by super,
a teraz d90 jest droższy od d200, ale jednak pzrekonują mnie te uszczelnienia

ps. trochę na temat szkieł jaki zestaw byscie wybrali?:
1.N17-55
2.T11-16 + 35 + 50

sory, juz bue moge edytowac,
chyba zdecyduję się na d200 z forumowej giełdy i 17-55 (akurat ktos z miasta sprzedaje) co myslicie o tym zestawie?
d70s, 18-70 i 70-300 aprzedam jak bedę miał okazje i zostawię 35 i sb800
tak że na parę przyszłych lat bym miał:
d200 + grip, N17-55, N35, sb800 + tam statywy inne takie
co o tym myślicie?

a moze zostawić d70s, 35 i sb800
a dokupić d200, T11-16 i 50 f.1.8 ?
będę miał wtedy 2 body, jasną szklarnię hm?
prosze pomóżcie, gdyz sam to chyba nigdyy na nic się nie zdecyduję..

LordRamzes
03-10-2010, 22:35
a moze zostawić d70s, 35 i sb800
a dokupić d200, T11-16 i 50 f.1.8 ?
będę miał wtedy 2 body, jasną szklarnię hm?
prosze pomóżcie, gdyz sam to chyba nigdyy na nic się nie zdecyduję..

szczerze to odpuść d200 i kup szkła czyli miałbyś d70s+35+sb
i do tego dokup t 11-16 i zbieraj na nikkora 85 f1,8 i masz zestaw jak się patrzy

johny_85
03-10-2010, 22:58
Lord Dobrze gada. Ja ostatnio kupiłem D90....mam duże łapy więc nie obyło się bez gripa. i Bierz albo 17-55 2.8 albo 35, 85 i coś szerokiego...a 70-300 poczeka ;)

Marcin Borkowski
04-10-2010, 16:13
ale brakuje mi uszczelnień, przyznam ze mpix też ciut iut, ale uszczelnienia, ergonomia mmm
a jeszcze jak czytam wątek d200 same zachwyty to już po prostu mm :D

Rycerz
04-10-2010, 16:24
ja bym sobie kupił 17-55/2.8
i dopiero po tym zakupie pomyslałbym ile mi zostaje pieniędzy i na co zamieniać d70

LordRamzes
04-10-2010, 17:44
ale brakuje mi uszczelnień, przyznam ze mpix też ciut iut, ale uszczelnienia, ergonomia mmm
a jeszcze jak czytam wątek d200 same zachwyty to już po prostu mm :D

a możesz powiedzieć co CI się takiego stało ,że tak brakuje Ci tych uszczelnień , bo z tymi uszczelnieniami to trochę mit bo co z tego że masz szczelne body skoro szkło które jest najsłabszym ogniwem jest nie szczelne :) , ja swoje nie szczelne d80 wykorzystuje w b złych warunkach i wiele razy po nim pada i nic złego mu się nie stało :) a co do mpix jakie formaty wywołujesz?? :)

Marcin Borkowski
04-10-2010, 21:07
lepiej mieć szczelny niz nie szczelny, wiggoć, piach, deszcz, a nie chcę dla jakiegoś ujęcia narażać sprzętu..
mam okazję bawić się d200 kolegi,i przyznam ze z gripem jest to kawał kloca który bardzo dobrze leży w dłoni i ma bardzo wygodną obsługę,
acha i ma jeszcze pomiar swiatła z manualami, na tym też ni zależy.. iso 100
także body raczej wybrałem, bardzo podoba mi się ten aparat i myślę że pare lat posłuży
co do szkiełka kupię tokinkę 12-24/4 albo 11-16/2.8 - jeszcze się zastanowię, a i dokupie 50, a 18-70 w razie czego sobie zostawię :)
dziękuję wszystkim
pozdrawiam

LordRamzes
04-10-2010, 21:11
lepiej mieć szczelny niz nie szczelny, wiggoć, piach, deszcz, a nie chcę dla jakiegoś ujęcia narażać sprzętu..
mam okazję bawić się d200 kolegi,i przyznam ze z gripem jest to kawał kloca który bardzo dobrze leży w dłoni i ma bardzo wygodną obsługę,
acha i ma jeszcze pomiar swiatła z manualami, na tym też ni zależy.. iso 100
także body raczej wybrałem, bardzo podoba mi się ten aparat i myślę że pare lat posłuży
co do szkiełka kupię tokinkę 12-24/4 albo 11-16/2.8 - jeszcze się zastanowię, a i dokupie 50, a 18-70 w razie czego sobie zostawię :)
dziękuję wszystkim
pozdrawiam

zapewniam CIę ,że szczelność d70s jest b dobra :)

Marcin Borkowski
04-10-2010, 22:08
rozumiem, ale mam teraz pewną sumę do wydania, mam kupić sprzęt na długi czas ok 2lata, bez dokupywania droższych akcesoriów, dlatego chciałbym kupić solidny korpus z większym wyświetlaczem, wstępnym podniesieniem lustra, pomiarem z manualami itp.. :)

LordRamzes
05-10-2010, 05:58
rozumiem, ale mam teraz pewną sumę do wydania, mam kupić sprzęt na długi czas ok 2lata, bez dokupywania droższych akcesoriów, dlatego chciałbym kupić solidny korpus z większym wyświetlaczem, wstępnym podniesieniem lustra, pomiarem z manualami itp.. :)

to sam sobie odpowiedziałęś na pytanie tylko 2 lata to długo a przebiegi d200 dosyć spore....

Rycerz
05-10-2010, 07:58
przesadzasz ;) można kupić z małym też...

Marcin Borkowski
05-10-2010, 16:23
umówiłem się na jutro,
przebieg aparatu: ok 18,5 tys
2 razy mniej niż w mojej 70 :)

już nie mogę edytować..
http://www.e-cyfrowe.pl/phottix-battery-grip-bg-d200-do-nikon-d200-fuji-s5-pro-p-16623.html
czy miał ktoś z was do czynienia z takim gripem? jak jest wykonany? sa jakieś prolemy?
niestety nie stać mnie na razie na oryginał który jest dość drogi..

wojtas0009
06-10-2010, 18:25
ostatnio w media-markt widziałem oryginał za bodajże 299zł ;) tylko że w Czeladzi i leżał tam na wystawie od paru dobrych lat

Par_Dez
07-10-2010, 07:17
Witam !
Pozwoliłem sobie moje pytanie umieścić tutaj , ponieważ mój problem dotyczy właśnie tematu - co wybrać.Mam zamiar w grudniu kupić Nikona D3100 lub D90.Co prawda moim pierwotnym zamiarem było kupienie Sony A580(body),
jako że obecnie mam A300 , jednak pod dokładnym obejrzeniu i porównaniu specyfikacji , zdjęć ( co prawda tych z A580 jest nie wiele , mam na myśli te robione przez zwykłych fotoamatorów) - zdecydowałem się na Nikona.
Postanowiłem zostawić sobie moją alfę bo sprzedawać za bezcen nie mam zamiaru - będzie jako druga , zapasowa.Co skłania mnie za Nikonem ?
1) Cena - samo body alfy 580 3343zł - Nikon D90 z 18-105 3233zł - D3100 ok.2800 zł.
2) Porównanie specyfikacji i opinii użytkowników (tu tylko mowa o Nikonie jako że na temat a580 jeszcze ich nie ma).
3) Obiektyw 18-105mm VR i jakość zdjęć - w alfie kit 18-55 to zwykła przeciętność - aby móc porównać trzeba by kupić 16-105 za(bagatela) 2450zł.
4) Miałem okazję trzymać D90 w ręku , niedługo , zaledwie kilka minut w Foto Joker , bardzo niechętnie mi na to pozwolono i na potrzymanie D3100 już mi nie pozwolono.
Czytam na tym forum wątki na temat D90 i D3100 i tak naprawdę nie bardzo wiem czy kupić D90 czy D3100 ?
Aha , jeśli chodzi o porównania co do kręcenia filmów (czytaj klipów) to traktuję to jako dodatek , bo i tak jeżeli nawet bym coś tam kręcił to wyłącznie króciutkie filmiki dokumentujące mój pobyt w miejscach gdzie byłem.
Reasumując to mam pytanie czy D90 czy d3100 ? Alpha 580 odpada.

luxmin
07-10-2010, 15:20
zdecydowanie D90. Matryca nie powinna być jakoś super lepsza od starszego modelu. A d90 też zrobisz film na własne potrzeby.

Ja-NOS
07-10-2010, 15:36
Użytkowo D90 będzie lepszy i szybszy w obsłudze, jeżeli chcemy zająć się robieniem zdjęć na poważnie a jeżeli weekendowo to nie ma co sobie głowy zawracać. Nigdy nie miałem lustrzanki bez dodatkowego LCD i bez drugiego pokrętła i nie wyobrażam sobie abym taką posiadał. Pstrykałem parę razy kumpla A200 i szlag mnie trafiał z braku tych udogodnień ;)

dawid503
07-10-2010, 22:48
Witam mam pytanie co w sytuacji kiedy np kupię body z przebiegiem 60 tys. I chciałbym aby aparat był od strony części jak nowy, jest taka możliwość że wymiana lustra będzie dawała gwarancję że pociągnę na tym jakiś czas ?

LordRamzes
08-10-2010, 06:09
Witam mam pytanie co w sytuacji kiedy np kupię body z przebiegiem 60 tys. I chciałbym aby aparat był od strony części jak nowy, jest taka możliwość że wymiana lustra będzie dawała gwarancję że pociągnę na tym jakiś czas ?

migawka Panie raczej bo ona się najbardziej zużywa :)

Ja-NOS
08-10-2010, 08:16
Pytanie co to za body a wtedy można odpowiedzieć czy warto wymieniać bo może się okazać że kolejne 60 tys klapnięć przeleci bez wymiany, toż to loteria jest.
Druga sprawa jak używane to na luzie kupisz body z mniejszym przebiegiem, chyba że te masz za prawie darmo, tylko dolicz wymiane migawki i te prawie juz nie jest takie samo :)

dawid503
08-10-2010, 19:48
a robił ktoś z Was wymianę migawki ? jakie to są koszty rzędu 300 zł ?

Ja-NOS
08-10-2010, 20:05
raczej 500-600

dawid503
08-10-2010, 20:06
dzięki za wiadomość, pozostaje wiara że pociągnie jak najdłużej :)

login_87
21-10-2010, 17:25
Witam!
Chcialbym kupic lustrzanke. Juz od prawie 2 miesiecy przegladam fora i probuje cos wyszukac dla siebie. Na poczatku myslalem ze przywioze sobie cos z USA ale ceny tam wcale nie sa tak atrakcyjne jak myslalem wiec pozstaje zakup w kraju. I moje pyt jest nastepujace. Czy kupic cos lepszego (d90- uzywka z malym przebiegiem ponizej 10tys.) czy cos starszego np d80 czy moze uzywane d5000 i na tym sie narazie uczyc a gdzies najwczesniej za rok zmienic body. Za d80/90 przemawia do mnie lepsza ergonomia w porownaniu do dxxxx.Jesli wybor padlby na d90 zadomowil by sie pewnie u mnie na dluzej (min3lata). Jesli chodzi o obiektywy to na poczatek 18-105 a jak dozbieralbym kasy to cos szerokiego (Samyang 14mm f/2.8????) Wiec co by bylo lepsze?Cos tanszego na poczatek do nauki i gdzies po roku zmiana jak juz (mam nadzieje) zdaze w miare przyzwoity sposob opanowac sprzet i technike i wtedy przeskok na d90 czy d7000 jesli bedzie w przystepnej cenie (uzywka) czy juz od razu sie szarpnac?

ps tak wiem na poczatek kupic ksiazke przeczytac instrukcje ze zrozumienie i zanim zadam pyt na forum jeszcze raz przeczytac instrukcje:)
Do tej pory fotografowalem panasoniciem tz1 i fz18 ale ciagle wojny w domu o sprzet mi sie znudzily a i chcialbym do tematu podejsc bardziej powaznie.
Pozdrawiam

rdcom
21-10-2010, 18:32
Jak dysponujesz odpowiednią kasą i czujesz że potrzebujesz zaawansowanej lustrzanki z różnymi bajerami to po kupować 2 razy kup od razu jakiś D90 a może nawet jak masz potrzebę D700.
Jeżeli chcesz się przekonać co jest Ci potrzebne to kup nówkę D5000+18-105 obecnie w Saturn w promocji (2399zł) a później zobaczysz i kupisz to co będzie ci potrzebne.

mOSAd
22-10-2010, 02:18
Wybór pomiędzy D80 i D90 jest nie tak oczywisty jak się wydaje. D80 do nauki jest super. Ale nauczy w dużej mierze tego, jaki aparat wybrać jako kolejny. Czyli zauważysz prędzej czy później ograniczenia i będzie cię czekać wymiana korpusu. Natomiast D90 to już na tyle (nie oszukujmy się, że o to głównie chodzi) niskoszumiąca konstrukcja, że nowe generacje przez kolejnych kilka lat, nie wprowadzą tu ogromnych zmian. Zatem zakładając roczny czas na naukę sprzętu, D90 jawi się jako korpus bardziej przyszłościowy. Natomiast jeżeli przewidujesz, że w przyszłości być może wyjdziesz poza D90 i na przykład zamarzy ci się D300 lub jego następca, bądź (tfu, tfu!) pełna klatka, to bardziej ekonomicznym wyborem jest kupno taniego D80.
Ponieważ D90 ma nadal tryb automatyczny, to nie jest problemem jego zaawansowanie technologiczne. Ja D80 dałem mojej mamie by robiła zdjęcia na działce przez całe lato. Sama. Tryb zielony, do tego Tamron 17-50 i już. Pojęcie użytkowniczki o fotografii? Zerowe. Zdjęcia? Dają się oglądać bezproblemowo. Może nie zawsze wszystko jest super, ale dodając tu pewną wiedzę i obróbkę, spokojnie to zadowoli prawie każdego laika. Czy takie zdjęcia wyglądają jak z komórki lub taniego kompaktu? Trochę tak. :)
Różnice w ergonomii znane, w cenie znane - należy przeliczyć komfort na pieniądze i decyzja jest dość prosta.

PS. Właściwie cena D80 jest na takim poziomie, że wiele już nie spadnie chyba. Zatem ewentualna strata też żadna. Czyli raczej bym brał jakąś tanią używkę D80 i na niej się uczył, co będzie dla ciebie najistotniejsze. Po roczku odsprzedał z niewielką stratą. Niestety okaże się, że to wcale nie puszka, a obiektywy mają decydujący wpływ na jakość zdjęć. A to temat rzeka. Oczywiście inwencję własną pomijam, bo jest mało zależna od sprzętu. :)

RedVil
24-10-2010, 10:57
Witam wszystkich forumowiczów,

bardzo potrzebuję waszej porady, od jakiś 2 tygodni próbuję odpowiedzieć sobie na pytanie co kupić, po przeczytaniu dużej ilości postów albo nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi lub nie ma jeszcze na temat sprzętu informacji, tak więc postaram się streścić.

Na samym początku opiszę ze do tej pory udało mi się zakupić Nikona d5000 z obiektywem kitowym Nikkor 18-105mm.
Ze względu na to, iż robię strony internetowe najpierw chciałbym zainwestować w sprzęt wspomagający przy tworzeniu panoram można powiedzieć 3-4k zł, w związku z tym mój wybór padł na:

1. Obiektyw:
- tutaj akurat nie mam problemów i wybrałem Samyang 8 mm F/3,5 Aspherical IF MC Fish-eye.

2. Statyw, no i tutaj zaczynają się schody i więcej czytam tym większe wątpliwości:
- Manfrotto 055XPROB - bardzo fajny statyw i bardzo mi odpowiada dlatego że można kolumnę główną umieścić w poziomie i bardzo mocno zniżyć do podłoża lecz przy zastosowaniu głowicy Manfrotto 498RC2 przy złożonym statywie jest to 78cm (trochę dużo), a głowica ta nie posiada poziomicy - nie jest to jakimś duzym utrudnieniem ze względu na możliwość zastosowania poziomicy do sanek lampy.

- Benro A-2691 - także bardzo fajny ale minimalna wysokość to 42cm, z kolei po złożeniu ma 42cm i to już z głowicą i tutaj wybrałem głowicę B-1 wygląda na solidną nawet nie wiem czy nie bardziej niż MF 498RC2

3. Lampa błyskowa:
- Nissin Speedlite Di866 Pro typ N - fajna lampa i na samym początku zastanawiałem się nad tą lampą, ale po poczytaniu forów okazuje się, że po 2-3 miesiącach zaczyna odmawiać posłuszeństwa więc myślę sobie....

- Nikon SB-900 - no tutaj dużo nie trzeba mówić systemowa bardzo fajna i polecana lampa ale po poczytaniu postów podobno się przegrzewa i potrafi odmówić posłuszeństwa no i brak drugiego palnika dopełniającego no to patrzę w podobnej cenie jakiegoś innego producenta i...

- Metz 58 Af-2 - no niby wszystko ma ale nigdzie nie mogę znaleźć opinii być może za świeża lampa,

do tego jeszcze parę drobiazgów na ktróre jestem zdecydowany takich jak poziomica, pasek nadgarstkowy Grip II, pasek Kata Reflex-E ze względu na to że posiadam plecak Kata, pilot radiowy Phottix Plato N10, głowicę do panoram Dobas-01 no i torbę na statyw. to chyba wszystko,

bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o poradę po niedzieli chciałbym już dokonać zakupu a dalej mam mieszane uczucia który sprzęt wybrać.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam serdecznie
Tomasz Karolski

Marcin Borkowski
24-10-2010, 12:39
nie znam się na panoramach, ale czy na pewno fish eye będzie do tego najlepszy ?

RedVil
24-10-2010, 12:48
jeśli chodzi o panoramy to jestem pewny, że FishEye jest do tego najlepszy, można zwykłym lecz składania jest dużo, dużo więcej :)

mOSAd
24-10-2010, 19:39
Do panoram można rzeczywiście używać tak różnego sprzętu (w wielu przypadkach jest to teleobiektyw), że jeżeli wiesz czego potrzebujesz, to rady są zbyteczne. Czasem nie trzeba mało składania, a potrzebna jest dobra jakość lub wierne odwzorowanie. Do przeciętnej jakości panoram (3D) oglądanych na monitorze pewnie wystarczy. Do wydruku około metra szerokości już raczej nie wystarczy rozdzielczości (zestawu).
Rada co do statywu. Wspomniany Manfrotto jest dość ciężki oraz trudny w transporcie, gdy poruszamy się na własnych nogach. Jego długość to mniej więcej długość poważnego plecaka ze stelażem, zatem przytroczenie do małego plecaczka odpada. Zapewne najwygodniejsza opcja transportu to przewieszony na skos przez plecy futerał. Niestety gdy mamy jednocześnie plecak, a to najczęstszy przypadek - taka opcja odpada i statyw wisi na ramieniu. Przy zapięciu o pas piersiowy nawet to połączenie funkcjonuje, ale raczej na spacer, a nie na wyprawę w góry. Opcje konfiguracyjne ma jednak rzeczywiście bardzo przydatne i z kolumny ułożonej poziomo, jak i odwróconej zdarzyło mi się nie raz korzystać. Gdyby nie wielkość, byłby to statyw idealny. Dodam jeszcze, że to maksymalna wysokość jest często potrzebna i to m.in. "przez nią" jest to tak popularny model. Poziomicą bym się nie przejmował - za grosze można znaleźć alternatywne metody poziomowania sprzętu - choćby wspomnianą poziomicę na sanki. Nie znam aktualnej oferty i twoich wymagań, ale dziś szukałbym rzeczywiście statywu krótszego i lżejszego. I dociążał podwieszonym plecakiem. Niestety na tyle dobra i sztywna konstrukcja jest dość kosztowna. Nie wiem jak z konfiguracją jednak - prawdopodobnie utraciłbym możliwość poziomego mocowania.
Lampa - prosta sprawa: SB-600 lub SB-800, jeżeli do reporterki to SB-800 z piątym akumulatorkiem ma rewelacyjną wydajność i "szybkostrzelność" D5000 raczej jej nie będzie zagrażać.

RedVil
24-10-2010, 20:41
dziękuję za odpowiedź

tak na pewno masz rację co do jakości panoram, ale jak na razie mam w zamiarze pstrykać panoramy na strony wiec zakładając mój budżet na początek mi wystarczy. Jeśli chodzi o statyw fakt MF duży i to mnie trochę przeraża, choć jak na razie nie planuję z tym statywem wycieczek turystycznych tylko raczej do pracy, mam zamiar nie poprzestać tylko na tym zakupie gdyż uwielbiam robić zdjęcia portretowe ale wiem, że to już inna bajka i inne obiektywy, ale mam nadzieje się rozwijać.

jeszcze raz dzięki za odpowiedź,
mam nadzieję, że jeszcze ktoś dołączy się do dyskusji :)

werm
24-10-2010, 21:23
witam jestem bardziej plastykiem a nie fotografem:)
no ale potrzebuje o poradę tych którzy mają doświadczenie co do wyboru sprzętu
kwota jaką operuje jest to 3500,00 zł
zastanawiam się nad dwoma w tej cenie
nikon 90d 55-105 vr czy d300 18-55 vr 55-300 vrII
potrzeby : dzieci malujące swoje prace ( dość ruchliwe dlatego vr z ręki bo statywu to ja tam nie wcisnę)
2- prace które są wystawione w bardzo słabo oświetlonych miejscach z chęcią 50d 1.4
ale nie teraz może w przyszłości:)
ogólnie dzieci zdecydowanie będe go zabierać na plenery.
co poradzicie mówię od razu że moje wcześniejsze zdjęcia były robione zwykłą małpką :)
dziękuje...

RedVil
25-10-2010, 08:27
przepraszam koniec końców nie napisałem w moim poście że chodzi mi o panoramy sferyczne 360

login_87
25-10-2010, 08:41
Jeżeli chcesz się przekonać co jest Ci potrzebne to kup nówkę D5000+18-105 obecnie w Saturn w promocji (2399zł) a później zobaczysz i kupisz to co będzie ci potrzebne.

Wybór pomiędzy D80 i D90 jest nie tak oczywisty jak się wydaje. D80 do nauki jest super. Ale nauczy w dużej mierze tego, jaki aparat wybrać jako kolejny. Czyli zauważysz prędzej czy później ograniczenia i będzie cię czekać wymiana korpusu. Natomiast D90 to już na tyle (nie oszukujmy się, że o to głównie chodzi) niskoszumiąca konstrukcja, że nowe generacje przez kolejnych kilka lat.

a wiec decyzja juz za mna:) Nareszcie! jaka ulga. Przedemna lezy d90 + 18-105 + 2akumulatorki + 2x16gb. No to co zabieram sie za instrukcje!
ps Caly zestaw kosztowal mnie niewiele wiecej niz nowy d5000 z saturna.

maniek@n
25-10-2010, 08:41
witam jestem bardziej plastykiem a nie fotografem:)
no ale potrzebuje o poradę tych którzy mają doświadczenie co do wyboru sprzętu
kwota jaką operuje jest to 3500,00 zł
zastanawiam się nad dwoma w tej cenie
nikon 90d 55-105 vr czy d300 18-55 vr 55-300 vrII
potrzeby : dzieci malujące swoje prace ( dość ruchliwe dlatego vr z ręki bo statywu to ja tam nie wcisnę)
2- prace które są wystawione w bardzo słabo oświetlonych miejscach z chęcią 50d 1.4
ale nie teraz może w przyszłości:)
ogólnie dzieci zdecydowanie będe go zabierać na plenery.
co poradzicie mówię od razu że moje wcześniejsze zdjęcia były robione zwykłą małpką :)
dziękuje...

Jeśli aparat miałyby obsługiwać również dzieci to zdecydowanie polecam D90. Co do szkieł to np Tamron 17-50 + 35/1,8. Statyw będzie bardzo pomocny do fotografowania prac, jednak w przypadku dzieciaków proponuję pomyśleć o lampie.
Żeby jednak zmieścić się w budżecie, na początek proponowałbym D90+35.

werm
25-10-2010, 12:05
raczej dzieci nie dopuszczę do aparatu są zdolni ale jak to dzieci za bardzo roztrzepani :)
będzie to moja pierwsza lustrzanka i pomyślałam że d3000 będzie mi łatwiej z powodu jego obsługi. nie wiem jak z d90 jest to już dużo lepsze body dla bardziej zorientowanych fotografów .a tu widzę że polecasz d90 nawet dla dzieci czy rzeczywiście jest taki prosty w obsłudze ?
dziękuje za odpowiedz.

maniek@n
25-10-2010, 14:52
raczej dzieci nie dopuszczę do aparatu są zdolni ale jak to dzieci za bardzo roztrzepani :)
będzie to moja pierwsza lustrzanka i pomyślałam że d3000 będzie mi łatwiej z powodu jego obsługi. nie wiem jak z d90 jest to już dużo lepsze body dla bardziej zorientowanych fotografów .a tu widzę że polecasz d90 nawet dla dzieci czy rzeczywiście jest taki prosty w obsłudze ?
dziękuje za odpowiedz.

90d 55-105 vr czy d300

Sugerując się tym co napisałeś uznałem, że zestaw z D300 zdecydowanie przekroczy budżet i może być zbyt skomplikowany dla niedoświadczonego fotoamatora. Teraz wiem, że miałeś na myśli D3000 ;)
D90 bardzo skomplikowany nie jest, a wspomniałeś że zależy Ci na fotografowaniu w trudnych warunkach oświetleniowych. Tak więc jeśli na razie nie chciałbyś inwestować w lampę, to tym bardziej D90 będzie dobrym wyborem ze względu na przyzwoite użyteczne ISO.

werm
25-10-2010, 18:20
dziękuje :)
pomyliłam się niby tylko o jedno 0 a to duża różnica :)
wiesz przeraża mnie tylko to że mogę sobie tak szybko nie poradzić z obsługą body d90 choć jest dużo lepszym aparatem od d3000
nie miałam w rękach d90 i myślę ze to od tego zacznę :)
a jeżeli chodzi o iso tu mam duże braki teorii
a więc siadam do czytania:)

Lerain
31-10-2010, 15:03
Jestem prawie szczęśliwym posiadaczem d3000 z kitem 18-55 vr. Oprócz tych rzeczy nie mam niczego więcej z asortymentu foto. Moje preferencje to fotografowanie krajobrazów, lubię portret lecz z kitem nie wszystko się da osiągnąć, macro. Na razie mam do wydania 1500zł a w niedalekiej przyszłości okrągłe 3 tys. Na obecną chwilę myślałem o zakupie:
- nikkor 35mm f1.8
- lampa nissin di622
- jakiś statyw
W przyszłości być może 70-300 vr. Co o tym sądzicie?

shash12
31-10-2010, 17:51
Jestem amatorem fotografii i także posiadam D3000.
Co mógłbym Ci doradzić?
Ja wybrał bym jakąś stałke np. tą co proponujesz. Do portretu przydała by się jakaś lampka, ze względu na ISO w D3000.
Może moja wypowiedź dużo Ci nie pomoże, ale zawsze coś.
Pozdrawiam

Edit
Zapomniałem dodać, że 35/1.8 i lampka, którą wymieniłeś zmieszczą się w 1500zł. Myślę, że zestaw dobry, a szczególnie dla amatora.

Marcin Borkowski
05-12-2010, 21:41
cześć, szukam torby na to co mam w stopce pod uwagę biorę torby lowepro bądź kata, chciałbym aby była ona wygodna i miała pokrowiec przeciwdeszczowy,
ma ktoś z was jakieś propozycje? cena powiedzmy do 300zł

retter
06-12-2010, 18:37
@Marcin Borkowski okresl dokładnie mała duża plecak czy torba na ramię (uwaga na możliwe choroby kregosłupa)

@shash12, Lerain jakieś opakowanie torbe placak

Marcin Borkowski
06-12-2010, 20:02
@Marcin Borkowski okresl dokładnie mała duża plecak czy torba na ramię (uwaga na możliwe choroby kregosłupa)

@shash12, Lerain jakieś opakowanie torbe placak

napisałęm torba na to co w stopce, czego nie zrozumiałeś w mojej wypowiedzi, więc jak może być mała.. lub plecak
podałem wszystkie cechy opisujące torbę i chciałbym wiedzieć co byście na moim miejscu wybrali

damciop03
07-12-2010, 03:38
Może jakąś Hame Defender 160,180?

rdcom
07-12-2010, 06:12
Lowepro Nova 200 AW

tonacja
07-12-2010, 22:12
Chciałabym prosić o radę :)
Otóż: obecnie używam nikona D70s, jednak chciałabym zmienić puszkę na nieco lepszą i tutaj pojawia się dylemat. Niestety mam ograniczony budżet i zastanawiam się nad którymś z Fuji (s3, s5) Pro, D200 lub... D90? Głównie robię zdjęcia portretowe, zależy mi na ładnym odwzorowaniu barw, na minimum iso 100... a z drugiej strony planuję uczyć się także fotografii ślubnej, więc tutaj znowu przydałyby się niskie szumy na wysokim iso. Dodatkowo używam głównie manualnego obiektywu (przynajmniej na chwilę obecną).

Marcin Borkowski
07-12-2010, 23:38
ja z d70s przesiadłem się na d200 i nie żałuję,
szumy są mniej więcej na takim samym poziomie - poprawy nie ma
natywne iso 100 - mega!, odwzorowanie barw - mega
w dodatku pomiar z manualami, wygodna obsługa, leży w dłoni jeszcze lepiej niż d70s :)

Aberrator
08-12-2010, 02:49
..............2. Statyw, no i tutaj zaczynają się schody i więcej czytam tym większe wątpliwości:
- Manfrotto 055XPROB - bardzo fajny statyw i bardzo mi odpowiada dlatego że można kolumnę główną umieścić w poziomie i bardzo mocno zniżyć do podłoża lecz przy zastosowaniu głowicy Manfrotto 498RC2 przy złożonym statywie jest to 78cm (trochę dużo),

----- Zastanawiam sie jak to policzyles i ze wychodzi Ci 78 cm od podloza? a nie mozna nizej ustawiajac kolumne poziomo i rozkladajac nogi maksymalnie nisko, wydaje mi sie ze mozna.

3. Lampa błyskowa:

- Nikon SB-900 - no tutaj dużo nie trzeba mówić systemowa bardzo fajna i polecana lampa ale po poczytaniu postów podobno się przegrzewa i potrafi odmówić posłuszeństwa no i brak drugiego palnika dopełniającego

--- ----nie za bardzo rozumiem o co chodzi z "palnikiem dopelniajacym" lampa ta ma tylko jeden palnik "wlasciwy" a dopelnic mozna uzywajac drugiej lampy i systemu CLS, SB-900, SB-800 oraz noajnowszy wypust Sb-700 maja opcje master i steruja zdalnie "niewolnikami" czyli min. SB-600, byc moze warto sie zastanowic nad nabyciem wlasnie lampy praxcujacej w CLS bo fotografia to bardzo pojemne pojecie i predzej czy pozniej bedziesz chcial poeksperymentowac w innym kierunku.

PG

wosik
08-12-2010, 16:27
co do torby, Lowepro Stealth Reporter D300, posiadam sam i nie narzekam, duża, posiada pokrowiec, wejdzie jeszcze netbook, dużo przydatnych bajerów, pokrowiec AW a cenowo kupiłem na allegro za 300zł z przesyłką :)

tonacja
08-12-2010, 17:46
ja z d70s przesiadłem się na d200 i nie żałuję,
szumy są mniej więcej na takim samym poziomie - poprawy nie ma
natywne iso 100 - mega!, odwzorowanie barw - mega
w dodatku pomiar z manualami, wygodna obsługa, leży w dłoni jeszcze lepiej niż d70s :)

Właśnie od kiedy pamiętam po głowie chodzi mi D200...a ostatnio wpadłam na wątek o Fuji S5 pro i z tego co mi wiadomo konstrukcja jest ta sama co w D200, jedynie jest wolniejszy i ma ładniejszy szum.

wosik
08-12-2010, 18:03
ponoć S5 Pro lepszy aczkolwiek nie brał bym D200, nie zaprzeczalnie Szybszy od Dxx ale szumy ma na poziomie D80 i np. przeskok z D70s na D200 zauważysz tylko w tym, że w końcu bez wahania włączysz iso800 a zastanowisz się nad 1000 mam D80 i używam max 800, jeżeli miał bym zmieniać teraz puszkę to tylko na D300/s ewentualnie zastanowił bym się nad tym D7000, D200 by odpadło, ergonomia z gripem u mnie jest prawie identyczna co w D200, widzę, że miałeś wybór D90, bardziej bym brał D90 można wkręcić większe iso, to taka miniaturka D300 ponoć jak nie opłacalne jest przesiadanie się z D80 na D200 tak z D90 na D300, nie wiem ile w tym prawdy, wolał bym D90

Marcin Borkowski
08-12-2010, 19:26
i tu musisz wybrać natywne iso 100, czy mniejsze szumy na większych wartosciach iso :)

tonacja
08-12-2010, 19:31
Wolę chyba jednak iso 100, jednak częściej można mnie spotkać z aparatem w plenerze ;)

wosik
08-12-2010, 21:56
jeżeli tak to racja D200 lepiej walczy, pomiar światła itp. tak, a na śluby jeszcze czas ;)

Marcin Borkowski
08-12-2010, 22:30
nigdzie nie jest powiedziane ze d200 ślubu nie zrobisz:)

tonacja
08-12-2010, 22:59
Oj tam wiem... zwykle spotykam się z ogromnym szokiem, że moje zdjęcia wychodzą z D70s, także myślę, że nie warto skreślać żadnego sprzętu. Co do ślubów to tak jak pisałam - chciałabym zobaczyć czy się do tego nadaję, popróbować trochę, a jeżeli coś estetycznego z tego będzie wychodzić to wtedy dopiero będę myśleć nad tym poważniej. Na chwilę obecną fotografia to moje hobby i skupiam się na poszukiwaniu tematów w których czuję się dobrze ;) a nie powiem... sprzęt mimo wszystko może wiele ułatwić.

hirotaro
09-12-2010, 19:40
Witam, ja jestem tu nowy mam Nikona D3000 do tego szkiełki 18-55VR i 55-200VR w niedalejkiej przyszłośc jeszcze chcę dokupić lampe SB-600 proszeczke poszperałem na forum i z opini ludzi wiekszość dobrze wypowiada sie o tej lampie i poleca ją. Chciałem zapytać czy do takiego zestawy amatorskiego warto dokupić cos ze stała ogniskową czy narazie odczekać i uzbierać kaskę na bardziej zaawansowane body. Nadmienie ze moje foty zdecydowanie w wieksześci są w ponieszczeniach głównie jakieś zwierzaki i jak to sie mówi cześć "do kotleta" ewentualnie jakis park co poradzicie????

tonacja
10-12-2010, 09:51
Osobiście myślę, że warto inwestować w stałki - można się zakochać w sposobie w jaki "malują" fotografie, a w dodatku uczą i motywują do pracy nad kadrem. W Twoim przypadku brak silniczka w body ogranicza wybór szkieł... aczkolwiek do nauki każdy aparat jest dobry i przy dogłębnym poznaniu swojego sprzętu można z niego wiele wycisnąć ;)

Reasumując... szczerze to ja (ale to moje osobiste zdanie) nawet zamiast lampy kupiłabym przykładowo AF-S 35/1.8 lub AF-S 50/1.4. Druga opcja to zmiana body na przykładowo Nikona D80, z czym wiąże się większy wybór szkieł (np. 50/1.8) i duże ułatwienie przy operowaniu ustawieniami manualnymi (masz więcej przycisków na body, nie musisz grzebać w menu). Wszystko zależy od tego, czy zamierzasz się "rozwijać" i robić coraz lepsze zdjęcia, czy też chcesz po prostu okazjonalnie pstrykać ładne fotki na ustawieniach "auto" .

Ja-NOS
10-12-2010, 10:29
Ja do kotleta w domu używam stałej 35mm nikkora, spisuje się bardzo fajnie :) Rybki też da się fotografować jak i koty.

akwa trochę brudne, ale to mój młody uczy się opiekować :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/DSC_9974-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_z7rjD9LsPJQ/TQHi5CSJd6I/AAAAAAAABeQ/3MhjfQbbL7k/DSC_9974.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/DSC_9982-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_z7rjD9LsPJQ/TQHi78LQeyI/AAAAAAAABeU/p6lE5kWKNdw/DSC_9982.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/DSC_9988-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_z7rjD9LsPJQ/TQHjEBaiE0I/AAAAAAAABeo/nJBWq2iBjro/DSC_9988.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/DSC_9989-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_z7rjD9LsPJQ/TQHjGMoTn4I/AAAAAAAABes/HPUJgtZskEM/DSC_9989.jpg)

damciop03
10-12-2010, 16:05
Witam, ja jestem tu nowy mam Nikona D3000 do tego szkiełki 18-55VR i 55-200VR w niedalejkiej przyszłośc jeszcze chcę dokupić lampe SB-600 proszeczke poszperałem na forum i z opini ludzi wiekszość dobrze wypowiada sie o tej lampie i poleca ją. Chciałem zapytać czy do takiego zestawy amatorskiego warto dokupić cos ze stała ogniskową czy narazie odczekać i uzbierać kaskę na bardziej zaawansowane body. Nadmienie ze moje foty zdecydowanie w wieksześci są w ponieszczeniach głównie jakieś zwierzaki i jak to sie mówi cześć "do kotleta" ewentualnie jakis park co poradzicie????

Myślę, że dobrze było by sobie zacząć od 35/f1.8, 50/f1.8 tanie, jasne, dobre i sprawdzone szkła.

login_87
10-12-2010, 17:17
, 50/f1.8

Tylko ze bedziesz musial ostrzyc recznie...Na poczatek moze to byc troche upierdliwe... Dlatego wybralem d90...

damciop03
10-12-2010, 17:49
Tylko ze bedziesz musial ostrzyc recznie...Na poczatek moze to byc troche upierdliwe... Dlatego wybralem d90...

Zapomniałem, że to D300 :) to może 50 1.4 z silnikiem ale dużo dużo drożej niestety lepiej dołożyć np. do D90 i cieszyć się z silnika w body i wachlarzu nie ograniczonych szkieł :)

login_87
10-12-2010, 18:01
Zapomniałem, że to D300 :)

chyba d3000 :P

hirotaro
10-12-2010, 21:51
będzie trzeba pomyśleć i pozbierac na D90 hehe

Marcin Borkowski
11-12-2010, 11:20
nie tylko d90 ma srubokret :)

Marcin Borkowski
12-12-2010, 12:51
to jeszcze jedna sprawa, jako że już nie będę miał jak uzbierać na 85 1.8, zastanawiam się nad czymś dłuższym manualnym.
rozważam samyanga 85 1.4 albo nikkora 135 2.8
miał ktoś z was przyjemnosć pracy z tymi dwoma szkłami? które robi lepsze wrazenie, jak praca pierścienia, bokeh

ps. nie biorę pod uwagę ogniskowej, chciałbym poznać wasze subiektywne uczucia
wiem ze jest duży watek o ciamciangu, ale chciałbym poznać opinie osób pracujących na 2 szkłach
proszę nie pisać o ciamciangu bez porównania z nikkorem bo o chinolku jest bardzo duży temat :)

damciop03
20-12-2010, 01:21
Od jakiegoś czasu zastanawiam się co zrobić mając w głowie zakup D300 i to jest już przesądzone raczej. Posiadając wolnych na ten cel 1500zł i odczekać trochę żeby mieć możliwość dołożenia drugiego tyle na zakup D300 oraz zostawienie D80 czy sprzedać stare body i od razu mieć cała kwotę na D300 nie wiem czemu ale kusi mnie żeby mieć dwa body w razie czego.

Marcin Borkowski
20-12-2010, 15:51
jak jest ci potrzebne i chcesz mieć 2 body to dozbieraj, jak nie chcesz to sprzedaj..

damciop03
20-12-2010, 16:24
Wiem kusi posiadanie dwóch body zawsze w razie co jest czym skończyć zdjęcia jak by padł sprzęt ale czekanie już mnie irytuję, tym bardziej, że brakuję mi pracy na wyższym ISO i lepszego AF chociaż ten w D80 nie jest taki zły, kwestia obiektywów też gra rolę.

Poliakty108
27-12-2010, 12:09
Zadaj sobie pytanie jak bardzo drugie body Ci jest potrzebne - czy często robisz spontaniczne zdjęcia tak, że nie masz czasu naładować baterii... ja bez potrzeby nie inwestowałabym kasy, chyba, że z nadmiaru...

Aga09
27-12-2010, 13:39
Witam,
Od dłuższego czasu pasjonuję się fotografią, jednakże nigdy nie było mnie stać na lustro. Na dzień dzisiejszy mam do wydania ok 4000-5000zł. Poradźcie mi proszę jakie kupić najlepiej body, nikon D90, czy może nikon d3100 byłby dobry? Poza tym jakie programy do obróbki zdjęć oprócz photoshopa? PROSZĘ O RADY :)
Pozdrawiam

sitekplock
27-12-2010, 15:03
proszę o poradę co do zawartości i ceny: czy warto kupić

-Nikon D5000
-18-55VR
-55-200VR
-karta 4GB

Cena 2899PLN

Marcin Borkowski
27-12-2010, 15:42
Witam,
Od dłuższego czasu pasjonuję się fotografią, jednakże nigdy nie było mnie stać na lustro. Na dzień dzisiejszy mam do wydania ok 4000-5000zł. Poradźcie mi proszę jakie kupić najlepiej body, nikon D90, czy może nikon d3100 byłby dobry? Poza tym jakie programy do obróbki zdjęć oprócz photoshopa? PROSZĘ O RADY :)
Pozdrawiam

mogą być używane?
np. nikon d90 - ok 2300?
tamron 17-50 - ok 1000
nikkor 85 1.8 - ok 1100
nissin di622 - ok 400
+ jakaś torba, karta = razem ok - 5000zł a sprzęcik świetny

login_87
27-12-2010, 17:49
mogą być używane?
nikkor 85 1.8 - ok 1100

ja bym chyba jednak wolal 50 albo nawet 35. Na poczatek 85 moze wydawac sie troche waska chyba ze ktos lubi robic portrety.

proszę o poradę co do zawartości i ceny: czy warto kupić

-Nikon D5000
-18-55VR
-55-200VR
-karta 4GB

Cena 2899PLN

hmm za te pieniadze lepiej wziac uzywane d90 + np18-105

sitekplock
27-12-2010, 19:56
ok ale prosze o wypowiedz co do ceny czy nie jest zawyzona jesli chodzi o zawartosc

login_87
27-12-2010, 21:34
ok ale prosze o wypowiedz co do ceny czy nie jest zawyzona jesli chodzi o zawartosc

A czy to wielki problem sprawdzic ceny na allegro?? http://allegro.pl/listing.php/search?string=d5000+55-200&category=0&sg=0

Tutaj np d5000 +18-55 + 55-200 + 8gb + torba za 2590zl http://allegro.pl/nikon-d5000-18-55-vr-55-200-vr-8gb-torba-i1387157209.html

Wiec mozna taniej znalesc.

Marcin Borkowski
27-12-2010, 22:42
ja bym chyba jednak wolal 50 albo nawet 35. Na poczatek 85 moze wydawac sie troche waska chyba ze ktos lubi robic portrety.

w podanej przeze mnie odpowiedzi jest też tamron 17-50..

maher
28-12-2010, 16:35
Witam.
Jestem fotoamatorem z chęcią dalszego kształcenia :) mam już trochę wiedzy na temat fotografii. Zdjęcia robiłem dotychczas hybrydami i w końcu doszedłem do wniosku że czas na lustro.
Puki co waham się między
Nikonem D300S+ Tamron 17-50mm F/2.8 VC a Nikonem D90 z tym samym obiektywem i lampą Nikona SB-900
Z czasem mam zamiar dokupić inne obiektywy(tele,makro,stałka).
Głównie foce przyrodę trochę sportu i reportarzu i od czasu do czasu portrety.

Grizzzly
28-12-2010, 17:33
Stanowczo D300S z takowym tamronem.
szybszy,lepsze obrazki z mniejszą ilością światła,cięższy(jak dla mnie zaleta), bardziej ergonomiczny,bardziej skomplikowany jednak z czasem to jest zaleta, uszczelniony też jest lepiej
A lampę jeszcze zdążysz kupić.

PS. Patrząc na to co fotografujesz, rzeczywiście lampa nie będzie CI tak szybko potrzebna.

maher
28-12-2010, 18:38
Pytałem o tego D90 i lampą częściowo przez wpływ zestawu którym ostatnio się bawiłem (Alfa300+lampa metz`a) i poczułem różnicę bez a z taką lampką w domu, kościele :)

Cóż kupię d300s a potem dozbieram do jakiejś błyskotki :) Tymczasowo nawet bym kupił np. Metza czy inną a z czasem doszła by SB-900 ;p

Dzięki za porady ;)

tunerek
29-12-2010, 02:00
Tymczasowo nawet bym kupił np. Metza czy inną a z czasem doszła by SB-900 ;p

ale metz nie jest zly i napewno na długo ci wystarczy.

deseroza
29-12-2010, 22:09
ale metz nie jest zly i napewno na długo ci wystarczy.

Dokładnie tak. I nie musisz Metza traktować, jako rozwiązanie tymczasowe...

No, chyba w zależności od tego na który model się zdecydujesz.:)

Grizzzly
30-12-2010, 17:35
Zdecydował się na sb-900, więc według mnie mógłby później na nią przejść ; )

maher
30-12-2010, 20:34
Grizzzly raczej za szybko nie dozbieram do 900`tki bo zamierzam zapłacić gotówką a po tym zakupie trochę potrwa nim znowu zabiorę się za oszczędzanie ;)

Marcin Borkowski
31-12-2010, 11:41
grip do d200:
phottix czy delta? (delta trochę droższa)

a moze używka oryginału ?

damciop03
31-12-2010, 12:19
Ja bym chyba jednak poszukał w dobre cenie używki oryginału mimo ,że mam zamiennik i na niego nie narzekam.

Grand.
02-01-2011, 21:52
Kupiłem przedwczoraj D300 za 3 koła z komisu, przebieg 41 000 + gwarancja na 3 miesiące i full wersja CNXa. Myślę że akceptowalny przebieg to te 40-50k. D300/s będzie lepszym wyborem od D90, ja właśnie z 90-tki się przesiadłem i niedosyt (AF i brak pomiaru z manualami) zanik. Oczywiscie ergonomia na ogromny +, czytelnosc ustawien i jakosc wykonania.

damciop03
03-01-2011, 04:13
To kwestia jak intensywnie będziesz fotografował jeżeli do 20 tys. rocznie to spokojnie i taki z przebiegiem 60 tys. może być za mniejsze pieniądze ale ja bym brał jednak z jak najmniejszym przebiegiem często pokazują się D300 z przebiegami poniżej 10k i to jest najlepsza opcja ale na luzie można się brać za body z przebiegami rzędu 30-40 tys. i nie będzie tragedii.
Jeżeli stać Cię na D300s nówkę to bierz jednak masz nowe body i sam wiesz co z nim robisz ale coś za coś.
Sam się rozglądam za D300 lub D700 ale z przebiegami max 20 tys.

maaati
03-01-2011, 14:53
Pieniędzy jak lodu to ja nie mam, także liczy się każdy grosz. Muszę rozważyć co bardziej się przyda, i w co inwestować. Nie wiem czy jest sens kupować JUŻ nowe body, ale z drugiej strony, jeśli kolejnym szkłem ma być porządne szkło portretowe (85 1.8), to przydałoby się body ze śrubokrętem.. Muszę kupić lampę prędzej czy później, ale raczej obędę się bez niej póki co. Śluby i inne tego typu imprezy raczej wymagają pracy na wysokim ISO, więc D60 to raczej nie wypał. Stąd pomysł pójścia po najmniejszej linii oporu - D90 - śrubokręt, CMOS. Ale znowu 1k droższe D300. Sam nie wiem.

Grand.
03-01-2011, 15:46
W moim przypadku, D300 z przebiegiem 41k gumowo wyglądało lepiej niż te z przebiegiem 27k, w technicznym - Nie wiem, ze zdjęć i gadki cieżko wywnioskować. Było też młodsze, a nawet dano mi 3 miesięczną gwarancję w prezencie. Po 3 dniach użytkowania D300 (41k) nie zauważyłem niczego co mogłoby mnie zapokoić. No, może jedynie bład CHR kiedy skończyła się karta CF, chociaż zdarzenie jednorazowe - karta kończyła mi sie już 4 razy od 31 i błąd nie wystąpił ponownie.

Lonik
05-01-2011, 15:07
Witam. Jestem amatorką i tym samym przed zakupem aparatu. Wybór padł na Nikona i tutaj pojawia się pytanie jaki model? Ze wstępnych rozeznań myślę nad D3100 lub D5000. Na pierwszy rzut oka lepszy wydaję się D3100 ale nie wiem czy na pewno tak jest :) z góry będę wdzięczna za jakąkolwiek radę. Pozdrawiam.

fushiro
05-01-2011, 17:34
Witam. Jestem amatorką i tym samym przed zakupem aparatu. Wybór padł na Nikona i tutaj pojawia się pytanie jaki model? Ze wstępnych rozeznań myślę nad D3100 lub D5000. Na pierwszy rzut oka lepszy wydaję się D3100 ale nie wiem czy na pewno tak jest :) z góry będę wdzięczna za jakąkolwiek radę. Pozdrawiam.

Jeżeli planujesz zostać z fotografią na dłużej, lub zamierzasz fotografować w kiepskich warunkach oświetleniowych (kluby, domowe imprezy rodzinne), kup D5000/D90. Nowy typ matryc pracujący lepiej na wysokich czułościach. Jeżeli chcesz jakieś konkretne wskazówki napisz ile masz pieniędzy do wydania i jaka fotografia cię interesuje. Ludzie, przyroda, architektura, czy wszystko po trochu?

P.S. Pisz składnie i poprawnie.

Tess
06-01-2011, 23:32
Witam

to mój pierwszy post na forum....chciałabym prosić o pomoc- co kupić? do tej pory zdjecia robiłam zwykłą cyfrówką Fuji, chciałabym nauczyć się czegoś wiecej niż tylko robienia fotek na auto. Fotografuję wszystko po trochu.
do wydania mam 3 tys zł.

Marcin Borkowski
06-01-2011, 23:35
uzywka czy nowka?

Ja-NOS
06-01-2011, 23:49
Proponuje uzywke, bo jak juz się nauczysz to będziesz sobie pluć w brode że wydałaś 3 tysie i czegoś ci brakuje :D

Marcin Borkowski
07-01-2011, 00:26
znam to...

na start moze d90 + 18-70/105

Tess
07-01-2011, 01:34
dziekuje za odpowiedzi....chce kupic nowy aparat..w miare dobry jak na tę kasę

Ja-NOS
07-01-2011, 01:45

dobry nowy aparat to może i kupisz ale co z obiektywem, bez niego aparat nie będzie robił zdjęć ?!

Tess
07-01-2011, 09:34
Ja-NOS

nie łap mnie za słówk:););) przecież za 3 tyś można kupić aparat który robi dobre zdjęcia?
nie jestem maniaczka ani sprzętów ani fotografii, nie zmieniam aparatów co 2 lata...( narazie:):) )

wracając do wątku.....czy ktos mi pomoże?

login_87
07-01-2011, 10:56
hmm... za 3000zl teoretycznie mozna by kupic d90+18-55 ale to troche dziwny wybor. Bardzo przyzwoita puszka jak na poczatek i najbardziej podstawowy obiektyw. Oczywiscie musisz jeszcze kupic jakas karte ( chociaz zapewne jakas posiadasz) torbe / plecak i inne akcesoria. To tez kosztuje i moze sie okazac ze zamiast 3000zl zostaje Ci 2600. To tez musisz przemyslec. a tak szczerze mowiac zastanow sie nad uzywanym sprzetem. Na gieldzie forumowej mozna cos ciekawego znalezc. Tak samo na allegro tylko wtedy dobrze umowic sie na odbior osobisty zeby sobie troche pomacac i poogladac. Kolejne pytanie czy bedziesz w przyszlosci chciala kupic jakis inny obiektyw? Moze stalke 50 1.8?Wtedy potrzebujesz body ze śrubokrętem aby sam ostrzyl. W przypadku d5000/d3100 musialabys ostrzyc recznie co na poczatku wcale nie jest latwe. Ja 3 miesiace temu staelm przed identycznym wyborem i za 2650 kupilem d90 +18-105 +32GB (uzywane) i to samo Ci polecam. Nie boj sie uzywanego sprzetu oczywscie z przyzwoitym przebiegiem. Pozdrawiam

Ja-NOS
07-01-2011, 11:03
Nie łapie za słówka tylko piszę ci jak jest, każdym aparatem zrobisz "dobre" zdjęcie, czy to będzie D50, D70 (używane) za 500-700 zł czy D3100 (nowe) za 1800, ale gdy na D70s zapniesz np. 35 1.8 a na D3100 18-55VR to jak myślisz gdzie będą te fajne zdjęcia z lustrzanki których tyle się naoglądałaś w sieci?
Próbuje ci powiedzieć że sens kupowania nowej lustrzanki z takim budżetem według mnie mija sie z celem, dziś po ponad roku przygody z lustrzanką mając taki budżet zakupił bym D90 + sigme 17-70 2.8-4 lub tamron 17-50 2.8.

pisząc że nie jesteś maniaczką sprzętową widać że bardzo mało wiesz o samych lustrzankach nikona, dla ciebie w tej chwili aparat to aparat, nie wiesz jaką mają ergonomie z jakimi ISO działają , czy przyda ci się górny wyświetlacz ile czasu na jakim body wymaga zmiana ISO czy przesłony lub czasu, to wszystko są ważne rzeczy na jakie powinno się zwracać uwagę a tym bardziej skoro chcesz coś kupić na więcej niż 2 lata.

Także mój typ to używane D90 + T17-55 2.8, tu od razu będziesz mieć szkołę jak fotografować z małą lub dużą głębia ostrości, nie będziesz też mieć problemu z fotografowaniem imprezek domowych przy słabym oświetleniu be lampy bo i szkło jasne plus możliwość stosowania wysokich ISO a do tego książka "Czas Naświetlania Bez Tajemnic" Masz piękny komplet za 3 tysiące.

P.S.
Sam kupiłem w wakacje używane D90 z 18-105 i jestem zadowolony a przygode zaczynałem od używanego D70S i używanego 18-70 :)

mOSAd
07-01-2011, 14:49
Wszystkim szukającym "czegoś więcej" polecam zainteresowanie się sprzętem od... obiektywów, a nie od aparatu. Czyli należy dobrać korpus do planowanych obiektywów, bo to one zadecydują o jakości i wykonaniu zdjęć. Różnica między aktualnymi korpusami polega na różnicach w ergonomii, a nie na różnicach w jakości zdjęć. Oczywiście dochodzą takie rzeczy jak wolniejszy, mniej dokładny autofokus, mniejszy wizjer, mniej punktów AF, mniejsza, lżejsza konstrukcja. Ale to są rzeczy do przeskoczenia. Natomiast ograniczeń optyki nie przeskoczycie kupując lepszy aparat.
A zatem najpierw należy zdecydować jaki obiektyw - czy stałoogniskowy, czy może dwie takie stałki - na przykład 35 i 50 mm na początek. Czy może jedna stałka i jeden zoom. Czy tylko zoom. A jeżeli tak, to w jakim zakresie? O jakiej jasności? Czy kupować do tego lampę? Na początku ciężko zrozumieć różnicę w jasności obiektywów, co ona daje. Trochę podpowiem...

By w normalny dzień domu zrobić zdjęcie bez lampy błyskowej spokojnej osobie, użyjemy zwykle czasu 1/60s - 1/125s. Jeżeli założymy, że nasz aparat ma sensowne używalne ISO 1600 (a tak będzie dla aktualnych aparatów z matrycą DX) wtedy jasność obiektywu jaki musimy użyć, wyjdzie nam mniej więcej 1.4-2.8. W dzień. Jasny. Czyli jeżeli ktoś myśli o fotografii dziecka lub zwierzaka w domu, w ruchu - gdy czas należy skrócić często do 1/250s, okaże się, że nie da się takiego zdjęcia wykonać bez lampy błyskowej. Nawet stateczne portrety wykonamy na granicy możliwości obiektywu o jasności f/1.4 czy f/2.8. A zatem kupno amatorskiego zooma do takiego celu nie ma żadnego sensu, jeżeli nie uwzględnimy od razu kosztu lampy błyskowej (wbudowana się nie nada do większości zastosowań).

Jeżeli myślimy o najtańszych obiektywach, to należy rozważyć zakup droższego modelu lustrzanki. Posiadającej wbudowany silniczek. Tanie obiektywy nie maja napędu i taki zakup pozwoli zarówno na lepszą ergonomię, jak i w rezultacie zestaw wyniesie nas taniej.

Jeżeli myślimy o fotografii poruszających się obiektów, to należy rozważyć w jakich warunkach je będziemy fotografować i znów dobrać wpierw odpowiedni obiektyw. Tutaj korpus też będzie miał spore znaczenie niestety, więc polecałbym dokładnie określić własne potrzeby i je wyartykułować czy to na forum, czy w sklepie itd.

Jeżeli myślimy o fotografii makro oraz fotografii przyrodniczej, to należy się zastanowić, czy jest to pasja, czy doraźne fotki. Pasja oznacza wstawanie przed świtem, leżenie w trawie po kilka godzin, kalosze, deszcze, rosę, zimno itd. Oraz cierpliwość. Jeżeli to brzmi zbyt nieprzyjemnie - lepiej zapomnieć o brnięciu w temat, gdyż nakłady finansowe potrafią tu być dość znaczne. Chociaż przy sporej wiedzy, można uniknąć kosztów, samemu konstruując pewne instrumenty.

Jeżeli myślimy o fotografii samolotów, dzieci, przedmiotów, podróżniczej, krajobrazowej, sportowej, reporterskiej - za każdym razem mamy inne obiektywy. I okaże się, że po wyborze odpowiedniego instrumentu, brak nam po prostu pieniędzy na bardziej zaawansowany aparat. A kupno lepszego aparatu i gorszego obiektywu zemści się bardzo szybko.

Tess
07-01-2011, 15:02
Kochani dziękuję za pomoc....wiec pieszę po co mi aparat i kiedy robię fotki....doraznie zdjęcia kwiatków, owadów...dłuższe wyjazdy wakacyjne dwa, trzy razy w roku, jedniodniówki, z imprez mniej fotek ....
faotografia moją pasją na tyle nie jest żebym wstawała o świcie....wieć sami widzicie korzystać chcę tak jak większa, większość:) ludzi...raczej nie będę dokupować innych obiektywów....itp itd....
jestem zielona jak szczaw na wiosnę nazwijmy to po imieniu:) zależy mi na prostej jak na pierwsze spotkanie cyfrówce...co myslicie o d3100 z podstawowym w zestawie obiektywem ze stabilizacją?
aha 3000 tys chcę przeznaczyć na sam sprzet, torbę, karty itp posiadam.

uff pisałam i zjadło posta....wiec od nowa, dzięukuję wam za podpowiedzi...

dokąłdnie w/g sugestii piszę co fotografuję.....dłuższe wyjazdy urlopowe - 2-3 razy w roku ( tam jak kazdy zabytki, ludzi przyrodę itp) kwiatki i owady ,ptaszki w ogrodzie:) imprezki - mało, sporadycznie...
macie rację pojęcia nie mam o cyfrówkach, ale jedno wiem chcę taką w miarę prostą zeby można było nauczyć się co i jak....do tej pory wszystkie zdjęcia robiłam zwykłą cyfrówką ustawioną na auto- albo na programy które w niej mam nie ustawiałm nic samodzielnie...
aha - nie chcę dokupować innych obiektywów itp...bo nie mam czasu na zmienianie ich w czasie wyjazdu...w tym roku byłam w kenii na safari i był facet z lustrzanką...parę obiektywów i ciagle nie mógł zrobic fotki bo albo okular mu zaparował albo coś tam jeszcze...
wolałabym nauczyć się używać najprostszą, a jak już będe umiała i będe chciała to wtedy kupię inna lustrzankę...wiem, wiem...uśmiechniecie się no ale przecież nie każdy zna się na sprzecie:):) narazie czytam to forum i mam wielkie oczy i ciągle czytam podstawowe rzeczy....czarna magia :):)
a co myslicie o prostej d3100 z podstawowym obiektywem ze stabilizacją....

ogladałam tę
http://www.mediamarkt.pl/produkty/foto/aparaty-fotograficzne/lustrzanki-cyfrowe/d3100-18-55mm-vr

poproszę Admina o usunięcie zdublowanych postów..

login_87
07-01-2011, 18:24
Jak bys mogla to nie pisz posta pod postem tylko je edytuj :)
Nikon d3100 + 18-55 to raczej sredni wybor jesli chodzi o zakres ogniskowych. Zdecydowanie lepiej bedzie kupic 18-105 (lepszy optycznie jak i wiekszy zakres) albo 18-55 i 55-300 Wtedy juz na safari bedziesz mogla sie bezpiecznie zblizyc do lwa :)

nie chcę dokupować innych obiektywów itp...bo nie mam czasu na zmienianie ich w czasie wyjazdu...

Zmiana obiektywu to minuta i wcale nie jest to problem. Gorzej jesli zamiast torby na aparat i akcesoria masz tylko "kabure".

Ja-NOS
07-01-2011, 18:44
hmm tak sobie czytam i wydaje mi się że Panasonic Fz-100 wystarczy ci zupełnie a i tak będzie za dużo.

Tess
07-01-2011, 19:31
hmm tak sobie czytam i wydaje mi się że Panasonic Fz-100 wystarczy ci zupełnie a i tak będzie za dużo.

wiesz...wypraszam sobie.Nie kazdy jest fisiołem i nie lata z obiektywami tylko po to zeby je miec i zeby sobie ego przedłuzyc...nie kazdy musi...pozdrawiam

poprosze administratora o zamkniecie mojego konta.

mOSAd
07-01-2011, 20:01
Żegnamy panią z ubolewaniem. Na pewno brak nam będzie tych emocji. Widać kto tu ma problem z ego.
Szczególnie gdy nie za bardzo umiemy odpowiedzieć na pytanie - po co lustrzanka? Za prosto się robi zdjęcia kompaktem i szukamy wyzwań? Część zaawansowanych kompaktów też ma tryb manualny. A nieumiejętne i nieświadome fotografowanie lustrzanką da o wiele gorsze wyniki niż z kompakta. Zatem co jest priorytetem? Nieużywanie trybu AUTO? Tylko o to chodzi? Gratuluję pomysłu na lustrzankę, ale to tak jak pytanie kogoś kto ledwo zdał egzamin na prawo jazdy o wybór samochodu rajdowego. Odpowiedź jest jedna: odpuść sobie.
PS. I to jest *dobra* rada i tylko tyle.

login_87
08-01-2011, 11:35
wiesz...wypraszam sobie.Nie kazdy jest fisiołem i nie lata z obiektywami tylko po to zeby je miec i zeby sobie ego przedłuzyc...nie kazdy musi...pozdrawiam

i po co sie tak oburzac?? Ja-NOS dobrze mowi. Zaawansowany kompakt (jakim jest fz100) powinien byc dobra propozycja. Jezeli nie chcesz zmieniac obiektywow bo nie masz na to czasu ciezko jest obskoczyc wszystko z jednym szklem (szczegolnie jesli jest to 18-55). Zastanow sie jeszcze dobrze i sei nie obrazaj bo ludzie chca Ci tutaj pomoc. Poczytaj troche forum, moze kup jakas ksiazke troche sie podszkolisz i zobaczysz jaki aparat ma jakie + i jake -. Bo narazie to jest troche tak jak gadanie ze slepym o kolorach.

darkmajin
09-01-2011, 21:20
Witam,

Pytanko najpierw : Nikon d700 czy Nikkor 24-70?

-przesiadka na FX już pewna nie nawracajcie mnie
-tak znam wszystkie - i + FX/DX
-posiadam 8mm,35,50,18-105,70-300,50-500,16-35
-wiem czego chcę - nie wiem tylko w jakiej kolejności ;)

zadaje to pytanie dlatego że krążą plotki o d800 na którego zamierzam się przerzucić chwile po premierze,wybierając obiektyw skazuje się świadomie na pozostanie na dx do czasu premiery (koniec 2010 lub polowa 2011)

typowe "co byście zrobili na moim miejscu"

zaraz ktoś napisze "przecież kupujesz to i to co za różnica?" no i właściwie będzie miał racje..w każdym razie radźcie Panowie:)

LordRamzes
09-01-2011, 21:24
w 1 kolejności d700 i nie czekałbym ,sprzedałbym 18-105 i kupił 85 f1,8 tak szczerze i masz zestaw stałek jak się patrzy

biszat
10-01-2011, 22:12
Lampa blyskowa:
NISSIN Di-622 Mark II
Sigma 530 DG ST Nikon
SUNPAK PZ42X

Body NIKON D3000. Zdjecia wykonywane amatorsko. Przeznaczenie to male pomieszczenia, czasem ew. jakis plener.

Pozdrawiam i dzieki za rade

mOSAd
10-01-2011, 22:14
@darkmajin: Jeżeli chcesz się przerzucić na D800 zaraz po premierze, to nie ma sensu kupno D700. Kupuj szkła i używaj starego korpusu. Ewentualnie kup używane D700, które odsprzedasz potem z małą stratą.

Marcin Borkowski
10-01-2011, 22:39
orientuje się ktoś ile moze kosztować wymiana obudowy w sb-800?
bo moja juz się "rozklekotała"..

nem
10-01-2011, 23:34
Lampa blyskowa:
NISSIN Di-622 Mark II
Sigma 530 DG ST Nikon
SUNPAK PZ42X

Body NIKON D3000. Zdjecia wykonywane amatorsko. Przeznaczenie to male pomieszczenia, czasem ew. jakis plener.

Pozdrawiam i dzieki za rade

Pokaż zdjęcia.

ANDERS
14-02-2011, 13:25
Mam pytania :) Dodam że interesuje mnie tylko Nikon (lustrzanka).

Otwieram biznesik sprzedaży na allegro w przyszłości i będę potrzebował sprawnego sprzętu foto. Na lustrzankach się nie znam prawie nic a nic. Ale wiem że zostawiają kompakty z tyłu jeśli chodzi o jakość zdjęć (przynajmniej większość). Interesują mnie NAJTAŃSZE rozwiązania ale żeby nie było najgorsze. Nie mogę sobie pozwolić na duże koszty na początek. Zaczynamy:

1. Jaka lustrzanka do dobrych zdjęć produktów? Najważniejsze żeby była tania ale i dobra.
2. Jaki obiektyw (koniecznie z macro bo będę robił zdjęcia szczegółowe)? Lepiej żeby był dość jasny i miał af. Może być innej marki.
3. jaki namiot i oświetlenie do robienia zdjęć? Nie znam się na tym. Nie chodzi mi o wielkość tylko o parametry i producentów. Czy wszystkie namioty są dobre czy są polecane jakieś konkretnej grupy?
4. A może punkt 1 i 2 nie potrzeba bo wszystko załatwi dobry kompakt (choć ja uważam że dobrej lustrzany nie zastąpi kompakt)?

mOSAd
14-02-2011, 15:41
Dowolna lustrzanka plus dowolny obiektyw makro o ogniskowej pomiędzy 50 i 150 mm (więcej to przesada gdy nie mamy dużego pomieszczenia, a cena rośnie). Autofokus się przydaje. Większe znaczenie będzie miał stół świetlny, czy namiot oraz oświetlenie. Plus dodatki, które można samodzielnie wykonać typu czarne przysłony i białe, czy srebrne lub lustrzane blendy. Wszystko zależy co fotografujemy. Inaczej się fotografuje szkło, metal, plastik, czy jedzenie.
Kompakt lub hybryda by się chyba nawet nadała. Wypadałoby by umiała robić zdjęcia w formacie RAW wtedy, gdy zależy nam na dokładnym odwzorowaniu barw. Gdy potrzebujemy zrobić zdjęcia szybko i w JPEGach, to ręczne ustawienie według wzorca i dostosowanie balansu bieli w aparacie to także plus. Ale takie kompakty tanie już nie są. Przydałaby się dobra optyka kosztem jakiegoś super zoomu. Zoom trzykrotny zdaje się być optymalny - zatem kompakt/hybryda/bezlusterkowiec z małym zoomem i funkcją makro (i odwzorowaniem 1:1 do 1:2).
Będziesz musiał rozważyć bardziej oświetlenie i sposób wyzwalania go z aparatu. Jeżeli błyskiem, to można dokupić (taniej zrobić) zaślepkę na lampę błyskową, która nie przepuszcza widocznego światła, ale w podczerwieni coś tam do lamp przechodzi i je wyzwala. Prawdopodobnie sprawdzi się nawet zaklejenie lampy taśmą izolacyjną. Chodzi o to, by lampa nie świeciła na wprost na nasz przedmiot.
Na namiotach się nie znam, ale wydaje się to na tyle prosta konstrukcja, że wątpię by jej wykonanie znacznie wpływało na jakość zdjęć. Szczególnie gdy mówimy o jakości allegro/strona firmowa. Na allegro szkoda przepustowości i są ograniczenia co do wielkości zdjęć z tego co kojarzę. Zatem nadmierny wysiłek traci sens.

Niech mnie skoryguje jakiś praktyk większy, jeżeli coś naplotłem.

parsonek
02-08-2011, 14:07
Witam
mam pytanko

fotografuję amatorsko głównie zwierzaki [ruch / statyka], trochę imprez, krajobrazu, nieco makro
używam zwykłej cyfrówki Olympus sp-560uz, powoli jednak jej możliwości stają sie zbyt małe.

Chciałabym zakupić lustrzankę - konkretnie Nikon-a z serii D.
tylko który będzie najlepszy ?
fotografie głównie ruchu, zwykle na zewnątrz, ale tez w pomieszczeniach bywa
stabilizacja obrazu - jak najbardziej

nie interesuje mnie najnowszy model prosto z fabryki, tylko dobry aparat do roboty, który będzie służył długi czas.

też pytanie nr 2 - lepiej "nówka", czy używany ?

zaznaczam też, że sprawa finansowa niestety ogranicza moje zapędy do 2-3 tyś max

pozdr
A.

totalnylaik
02-08-2011, 22:20
Co polecacie do fotografowania rybek w akwarium. Myślałem o D90 tylko jaki wybrać obiektyw? Dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam Wojtek

LordRamzes
03-08-2011, 07:17
Co polecacie do fotografowania rybek w akwarium. Myślałem o D90 tylko jaki wybrać obiektyw? Dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam Wojtek

ja używałem do rybek d80 +nikkor 50 F1,8d +tamron 90 i od góry świeciłem sb 800 efekty sam zob

http://lordramzes.w.interia.pl/

totalnylaik
03-08-2011, 13:25
Dzięki za informację efekty niezłe też mam takie rybki ale też inne ;)

LordRamzes
03-08-2011, 13:57
Dzięki za informację efekty niezłe też mam takie rybki ale też inne ;)

hehe to Ci powiem ,że te te 2 z pomarańczową ramką były robione zwykłą 50 za ok 400zł + jakaś lampa i masz tanio i dobrze

kazwita
03-08-2011, 18:06
Witam
mam pytanko
fotografuję amatorsko głównie zwierzaki [ruch / statyka], trochę imprez, krajobrazu, nieco makro (…)
zaznaczam też, że sprawa finansowa niestety ogranicza moje zapędy do 2-3 tyś max

Z nowych aparatów w tym zakresie cenowym (ok. 3000 zł) wchodzą w grę 3 modele D3100, D5100 i D90. Jak zwykle w przypadku zakupu lustrzanki jest istotna sprawa wyboru obiektywów. W przypadku D3100 pozostaje na ten cel ok. 1400 zł, D5100 i D90 są droższe, więc na obiektyw(y) zostanie ok. 700 zł.
Można więc kupić aparat w zestawie z jednym, w miarę uniwersalnym obiektywem Nikkor AF-S 18-105 VR albo zacząć od tańszego Nikkora 18-55 VR i dodatkowo dokupić jasny obiektyw stałoogniskowy, który pozwoli ładnie rozmyć tło (dobry „na zwierzaki”). Tu w przypadku droższych body pewnie trzeba będzie nieco dołożyć. Warto się przymierzyć do Nikkora AF-S 35/1.8G albo AF-S 50/1.8G lub AF 50/1.8D (uwaga - ten ostatni jest tańszy, ale nie będzie w pełni współpracował z D3100 i D5100, z D90 działają wszystkie).

Oczywiście jest jeszcze spory wybór sprzętu używanego, co daje sporo możliwych kombinacji. Np. nowe body, a obiektywy z drugiej ręki itp. itd.

Pozdrawiam.