PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12]

Keszelski
28-02-2017, 08:08
Słyszalem o ustawieniach mikro focusa w aparacie ale nie wiem jak sie do tego zabrac i czy to cos zmieni. Dziekuje za jakiekolwiek podpowiedzi

Wejdź w menu ustawień (piktogram oznaczający klucz płaski): konfiguracja aparatu -> precyzyjna korekta AF.
Poczytaj na ten temat w instrukcji "przewodnik po menu" str 130.
Aby dobrać odpowiednią wartośc korekty, musisz wykonać kilka testów - najlepiej dla róznych odległości i sprawdzić czy występuje BF lub FF.
Nie mam teleobiektywu, więc nie mam doświadczenia jaki byłby najlepszy test, ale może zawieś na jakimś ogrodzeniu jakiś przedmiot. Fotografuj ten przedmiot, żeby linia ogrodzenia była pod kątem (20-45 st). Wykorzystując powtarzalny wzór siatki ogrodzenia można ocenic czy masz backfocus czy frontfocus i jaki jest on duży. Jeśli obiektyw nie jest zoomem, to wydaje mi się, że taka korekta AF w D7200 może być wystarczajaca

FotoJeronimo
08-04-2017, 22:25
Witam
poszukuje dobrego zestawu do fotografii przyrody, głownie ptaszki z podchodu i czasami jakiś jelonek itp. (taka amatorszczyzna dla przyjemności).

Tak wiec proszę o pomoc przy wyborze, zastanawiam się nad:

1) Nikon d610 + Tamrona SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD
Miałem możliwość fotografowania d600 i obiektywami o krótkiej ogniskowej i byłem zadowolony (jakość pełnego obrazka oraz ISO mi się podoba). Jednak nie mam możliwości przetestowania długiego tele z tym aparatem i mocno się zastanawiam jak będzie pracował AF no i jak wygląda GO przy ogniskowej 600mm (boje się że dziób małego ptaszka będzie ostry, a jego tył będzie już rozmazany).

2) Nikon d7200 + SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2

3) Nikon d7200 + Nikkor AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR
Podobno w tym body AF jest lepszy (szybszy) niż w d610, czy to prawda? Tu przy tańszym body mógłbym pomyśleć o droższym Tamronie G2 no i już w zasięgu ręki jest Nikkor.
Pytanie czy warto... co o tym sądzicie?

Dotychczas fotografowałem Canonem 7d i 6d w połączeniu z obiektywem Canon 400mm f/5.6 oraz z Tamronem 150-600 wersja 1. Wiem tylko tyle ze najtańsza pełna klatka Canona z Tamronem jest wolna....
Z tego co czytałem na forum dużo osób używa d7200 do fotografowania ptaków... zastanawiam się jak wygląda zestawienie ISO z pełna klatka np. d600/d610. W jednym ze sklepów Nikona spotkałem się z opinią że ISO w nowym DX wygląda "całkeim dobrze" w porównaniu ze starym FX (chociaż tam chyba była mowa o d500 - ale o niego specjalnie nie pytam bo wiem ze jest super, ale zbyt dużo kosztuje jak dla mnie).

pozdrawiam

FotoJeronimo
09-04-2017, 18:01
4) Nikon d750 + Tamrona SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD
pełna klatką z dobrym AF i najtańsze "amatorskie" szkiełko...

oj im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie. Na tą chwile skłaniam sie ku wersji 4)

smogg9
09-04-2017, 19:17
Jeśli przyroda, ptaszki i jelonki to po co pełna klatka? :confused: Bierz D7200 i najdłuższe/najjaśniejsze szkło na jakie Cię będzie stać.

FotoJeronimo
09-04-2017, 21:12
Jeśli przyroda, ptaszki i jelonki to po co pełna klatka? :confused: Bierz D7200 i najdłuższe/najjaśniejsze szkło na jakie Cię będzie stać. no to powinienem chyba napisać, że potrzebuje body do wszystkiego (i że lubię pełna klatkę). Fotografia ptaków/zwierzaków daje mi bardzo dużo radości ale nie jest to jedyny cel/dziedzina która się zajmuje. Gdybym tylko fotografował ptaki to już dawno zrobiłbym tak jak napisałeś! Plan mam taki żeby zacząć przygodę z Nikonem i długim tele.... no a później małymi kroczkami zmniejszę ogniskowe (wszystko jak zawsze zależy od $$$)

Na jednym z forów przyrodniczych wiele razy czytałem wpisy ludzi którzy fotografowali cropem, a teraz maja FF i zarzekają się że do cropa nie wrócą....

P.S.
dziękuje wszystkim co się do mnie na priva odzywają!

smogg9
09-04-2017, 21:26
Spoko, napisałeś:
poszukuje dobrego zestawu do fotografii przyrody, głownie ptaszki z podchodu i czasami jakiś jelonek Dlatego poleciłem crop. Sam przerobiłem wiele aparatów, wiele systemów, jeszcze za czasów kiedy między FF, a cropem była ogromna różnica jeśli chodzi o ISO i rozpiętość tonalną. Obecnie ta różnica jest naprawdę w wielu przypadkach mało widoczna (uogólniam trochę). Jeśli nie potrzebujesz papierowej GO, nie robisz zdjęć na ISO 6400 i wyżej, nie widzisz za bardzo różnicy na zdjęciu wykonanym FF czy crop (tzw. magia FF) to bierz crop. Mi często chodzi po głowie powrót do cropa, patrząc na to co potrafią nowoczesne matryce APS-C, mała GO na FF czasami przeszkadza. Jakby mi teraz ktoś rzucił 25-30k zł to skompletowałbym sobie piękny zestaw na APS-C Fuji :D Niemniej jednak jestem szczęśliwy z tym co mam obecnie :)
Jeśli masz parcie i chcesz spróbować FF to bierz D610/D750 - w zależności o portfela i sam zobaczysz :) Najwyżej sprzedaż i kupisz crop, w drugą stronę trudniej.

nikoniarz
09-04-2017, 21:31
Sam przerobiłem wiele aparatów, wiele systemów, jeszcze za czasów kiedy między FF, a cropem była ogromna różnica jeśli chodzi o ISO

Ciągle jest to przynajmniej 1EV różnicy.

smogg9
09-04-2017, 21:47
Ciągle jest to przynajmniej 1EV różnicy.

Nie napisałem, że różnic nie ma. Jednak kiedyś różnica na np. ISO6400 przy FF i cropie była ogromna, obecnie jest coraz częściej niemalże niewidoczna. Ok, FF strzeli piękną (na obecne możliwości) klatkę na ISO 128000, na cropie to będzie mega kaszana - ale co z tego? Jak często większość osób będzie używać takiego ISO? :D Nie jestem też znawcą, trochę śledzę temat. Nie znam wykresów, słupków itd. ale to mnie tak nie interesuje, a to jak sprzęt radzi sobie podczas pracy. Testowałem D750, niedawno też Fuji X-Pro 2 i X-T2... i Fuji po prostu robi niesamowitą robotę. AF, ISO, rozpiętość tonalna - naprawdę nie wiem dlaczego miałbym kupić D750 :D Jakby mi ktoś teraz rzucił hmm... 25k zł to sprawiłbym sobie piękny zestaw szkieł z X-Pro 2 i X-T2 :)

nikoniarz
09-04-2017, 21:52
Jednak kiedyś różnica na ISO6400 przy FF i cropie była ogromna
Jakieś 1,5EV D300 vs. D3 (pierwszy FX Nikona)

obecnie jest coraz częściej niemalże niewidoczna.
1EV D7200 vs D750

Ok, FF strzeli piękną (na obecne możliwości) klatkę na ISO 128000
Różnice zaczynają być widoczne przy ISO 3200.

smogg9
09-04-2017, 22:05
Spoko :) Schodzimy z tematu i wątek zmierza do rzeki bez końca zwanej "FF vs crop". Dla mnie osobiście najnowsze matryce crop (D500, X-Trans III) są wystarczająco dobre, aby używać ich na równi z FF :)

FotoJeronimo
09-04-2017, 22:07
no nie ukrywam, ze boję się trochę ISO. Mam złe doświadczenia ze starego body z innego systemu....

Zresztą przeglądając zdjęcia małych ptaków większość jest robiona na ISO 800 (czasami max 1600). Myślę ze dla fotografa ptaków nie ma znaczenia ISO6400 i wyższe. Bo inaczej się patrzy na cały kadr zdjęcia ze ślubu, a inaczej na zdjęcie lub wycinek małego obiektu/ptaszka....

nikoniarz
09-04-2017, 22:08
Ale nie ma co ukrywać, że wyższe ISO było i jest lepsze w FX. A zalety cropa leżą w innej kwestii :)

Umbra
09-04-2017, 22:31
Zalety cropa do fotografii przyrody - większy zasięg, lepsze pokrycie kadru punktami AF.
Zalety FF - większa dynamika tonalna?

FotoJeronimo
09-04-2017, 22:35
wiele osób powtarza ze w nowym D500 technologia poszła do przodu i ISO znacznie lepiej wygląda niż w starych DX.

Oglądam sobie porównanie matryc D500 i D7200 https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D500-versus-Nikon-D7200___1061_1020 i wygląda to bardzo podobnie.

Czyli jeśli ktoś głownie fotografuje centralnym punktem to nie powinien patrzeć w kierunku D500 który jest dwa razy droższy od d7200, czy mam racje?

Jacek_Z
09-04-2017, 22:44
Roznica caly czas była, jest i będzie nieco ponad 1 EV.
Sęk w tym, ze to oznaczało kiedyś używalności ISO 800 w DX vs 2000 w FX, a dziś oznacza różnice między ISO 3200 vs 10.000. To mocno zmienia użyteczność wspólczesnych DX.
Ciągle jest ten zysk na FX. Tylko trzeba sobie uswiadomic spory przyrost ceny za to, by mieć w danym momencie te najbardziej wysrubowane parametry. Praktycznie w kazdej dziedzinie tak jest. Za ten niewielki przyrost jakości, w sytuacji gdy chodzi o top placi się najwięcej. W fotografii też.
A potem, po kilku latach dostaje sie ten top za pół ceny ...
Zaraz będzie D7500. Z takim Nikkorem 200-500 to chyba bedzie super sprawa do przyrody.

matyldavu
10-04-2017, 22:01
Dobry wieczór,

chciałabym prosić Was o pomoc w wyborze lampy błyskowej do mojego staruszka Nikona D3100 (choć planuję zmianę aparatu na coś lepszego w niedalekiej przyszłości), zastanawiam się nad:
a) Yongnuo Speedlite YN-568EX
b) Yongnuo YN-685EX
cenowo wyglądają bardzo podobnie, boję się, że YN-685EX będzie trochę za duża i za ciężka dla D3100, lecz nie mogę się zdecydować na odpowiednią lampę. Co myślicie?

nikoniarz
10-04-2017, 22:10
To takie same gabarytowo lampy. Czyli bardzo duże jak dla D3100.

siemalysy
10-04-2017, 22:28
Dobry wieczór,

chciałabym prosić Was o pomoc w wyborze lampy błyskowej do mojego staruszka Nikona D3100 (choć planuję zmianę aparatu na coś lepszego w niedalekiej przyszłości), zastanawiam się nad:
b) Yongnuo YN-685EX
cenowo wyglądają bardzo podobnie, boję się, że YN-685EX będzie trochę za duża i za ciężka dla D3100, lecz nie mogę się zdecydować na odpowiednią lampę. Co myślicie?

Jeżeli Ciebie interesuje to mogę pokazać na zdjęciu jak wygląda YN-685 na korpusie D5300. Będziesz miał jako takie wizualne rozeznanie. D5300 jest chyba niewiele większy od D3100.

kfz
29-04-2017, 10:22
Witajcie,

od prawie 5 lat żona korzysta z D5100 i pomyślałem, żeby w ramach prezentu zamienić jej body na coś odrobinę lepszego. Pomyślałem o tym, żeby sprzedać D5100, dorzucić kilkaset zł i szukać innej używki, np. D7000. Znajdę lepsze body Nikona dokładając niewiele czy porzucić ten pomysł?

ksh
29-04-2017, 12:16
Zależy czy chce to co oferuje seria D7xxx czy może jakieś polepszone wszystko w serii D5xxx ?

Kabumbum
30-04-2017, 09:21
Dobry wieczór,

b) Yongnuo YN-685EX

Mam lampę yn-568ex przy nikonie d3100. Podrzucam fotkę ! Generalnie gabarytowo lampa jest rzeczywiście spora jak na taką niewielką puchę, aczkolwiek nie utrudnia pracy,nawet gdy nie ma przykręconego gripa, wszystko jest stabilne. No i lampa fajnie współpracują z puszką, polecam. Gdybyś chciał jeszcze jakieś inne zdjęcia, czy miał pytania śmiało pisz priv.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/2mqqm45-2.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/2mqqm45.jpg)

Sebastian1005
04-05-2017, 13:28
Witam
Jak w tytule również chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w wyborze aparatu.
Moje wymagania :
Aparatem chciałbym robić zdjęcia głównie motocykli i aut. Jestem w stanie przeznaczyć jakieś pieniądze jednak w granicach rozsądku :) W zamian chciałbym uzyskiwać zdjęcia jak np z linku poniżej :D

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6805292857

Nasuwa się pytanie jaki aparat oraz jego podzespoły wybrać by spełniał moje oczekiwania?
Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

PerLens
04-05-2017, 14:58
Witam! Ja również jestem amatorką fotografii, a zdjęcia robię telefonem. Założyłam właśnie bloga, na którego chcę was zaprosić: http://perlensblog.blogspot.com/
Wpadnijcie i zostawcie po sobie ślad!
Pozdrawiam ;)

nie.Znajomy
05-05-2017, 22:41
Witam
Moje wymagania :
Aparatem chciałbym robić zdjęcia głównie motocykli i aut. Jestem w stanie przeznaczyć jakieś pieniądze jednak w granicach rozsądku :) W zamian chciałbym uzyskiwać zdjęcia jak np z linku poniżej :D

Nasuwa się pytanie jaki aparat oraz jego podzespoły wybrać by spełniał moje oczekiwania?

wystarczy najprostsze body Dx. Do tego jasny obiektyw np. 85/1.8.

ksh
06-05-2017, 00:13
Na tym zdjęciu nie ma jakiegoś specjalnie rozmytego tła, głębia jest duża, a przydaje się obiektyw taki żeby nie odbiegać kilometr od auta, takie zdjęcia zrobisz każdą nowszą lustrzanką z obiektywem w zestawie, znajomy do takich zdjęć kupił D3300 z 18-55 i chwali sobie, za to więcej kłopotów miał z odbiciami na aucie i odpowiednim ustawieniem, nauczył się nawet składania z kilku fotek itd.

nikoniarz
07-05-2017, 00:49
Witam
Moje wymagania :

EXIF "mówi", że EF70-200mm f/2.8L IS II USM, także nietanio... Niemniej jednak raczej przymknięty i to sporo, bo GO też spora. Myślę, że temat do ogarnięcia przy f/4 czy nawet f/5.6...

badtorro
12-05-2017, 16:15
Witam
Moje wymagania :

polecam dobry smartfon
nie ma sensu aparat kupować, żeby takie foty robić..

ksh
12-05-2017, 17:08
Też niby się da, czemu nie ale jednak fony mocno degradują jakość przy nawet lekko osłabionych warunkach, do tego brak kontroli uczciwej na ekspozycją itd.
Spokojnie można do robienia takich zdjęć kupić nówke D3300/3400 i kit 18-105VR dla szerokiego zakresu ale i 18-55 będzie ok, z używanych tanio teraz można kupić D5100, D7000.

tevenet
12-05-2017, 23:32
Witam,

Stoję przed dylematem jakich pewnie tutaj było już sporo, potrzebuję kupić aparat, po raz pierwszy padło na lustrzankę. Dlaczego lustro? Potrzebuję coś szybszego niż mój stary kompakt, dodatkowo chciałbym się trochę pobawić optyką więc musi mieć wymienne obiektywy. Wiem, że teraz sporo osób chwali bezlusterkowce ale wydaje mi się, że na chwilę obecną lustrzanki są bardziej popularne i z tego powodu łatwiej będzie dokupić np. jakiś fajny obiektyw z rynku wtórnego.
Wybór wstępnie padł na Nikona, model D3300 z kitowym obiektywem 18-55, do czego chciałem dokupić jakąś jasną stałkę, np. 50 mm.
Jednak im dłużej czytam tym większe mam wątpliwości. Pierwszym zadaniem dla tego aparatu ma być podróż na maderę w czerwcu, więc trochę krajobrazów i architektury. Znalazłem trochę opinii, że w 18-55 może być niewystarczające i lepiej poszukać z obiektywem 18-105 mm. Wydaje mi się, że zmienianie obiektywów na wakacjach może być mało wygodne więc może rzeczywiście lepiej na początek przeznaczyć kasę na szerszy zakres kitowego szkiełka a kolejne kupić jak dozbieram trochę złotówek. Z drugiej strony przejrzałem zdjęcia jakie robiłem na dotychczasowych wakacjach i raczej nigdy nie korzystałem wiele z zooma, raczej wszędzie blisko szerokiego kąta.
Żeby sobie jeszcze bardziej zamieszać pożyczyłem na weekend do testów Nikona D300 z obiektywem 18-200 mm. I to jest własnie kolejna opcja, zastanawiam się czy ewentualnie warto się rozglądnąć za jakimś używanym sprzętem? Budżet to raczej maksimum 2500 zł + jakieś grosze na akcesoria.
Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi. Ja ze swojej strony postaram się jutro coś potestować bo od teorii już mi się w głowie miesza. Niestety ten D300 trochę się różni od D3300 (oglądałem trochę filmików jak to obslugiwać) i miałem dzisiaj problemy żeby robił to co ja chcę a nie to co mu się podoba :)

Pozdrawiam,
Piotrek

ksh
12-05-2017, 23:49
Jeśli nie straszne jest dla ciebie zakup używanego sprzętu to w tej cenie możesz mieć np D5100 + 18-55 + tamron 70-300 USD i jeszcze zostanie na Nikkora 50mm G :)
Jeśli ma być nowe to D3300 + 18-105 poradzi sobie z planami wycieczkowymi, a jak się wciągniesz to dokupisz co ci będzie brakowało.
Możliwości jest sporo, może ktoś zasugeruje inne pomysły.

badtorro
13-05-2017, 00:06
Witam,

Stoję przed dylematem jakich pewnie tutaj było już sporo, potrzebuję kupić aparat, po raz pierwszy padło na lustrzankę. Dlaczego lustro? Potrzebuję coś szybszego niż mój stary kompakt, dodatkowo chciałbym się trochę pobawić optyką więc musi mieć wymienne obiektywy. Wiem, że teraz sporo osób chwali bezlusterkowce ale wydaje mi się, że na chwilę obecną lustrzanki są bardziej popularne i z tego powodu łatwiej będzie dokupić np. jakiś fajny obiektyw z rynku wtórnego.
Wybór wstępnie padł na Nikona, model D3300 z kitowym obiektywem 18-55, do czego chciałem dokupić jakąś jasną stałkę, np. 50 mm.
Jednak im dłużej czytam tym większe mam wątpliwości. Pierwszym zadaniem dla tego aparatu ma być podróż na maderę w czerwcu, więc trochę krajobrazów i architektury. Znalazłem trochę opinii, że w 18-55 może być niewystarczające i lepiej poszukać z obiektywem 18-105 mm. Wydaje mi się, że zmienianie obiektywów na wakacjach może być mało wygodne więc może rzeczywiście lepiej na początek przeznaczyć kasę na szerszy zakres kitowego szkiełka a kolejne kupić jak dozbieram trochę złotówek. Z drugiej strony przejrzałem zdjęcia jakie robiłem na dotychczasowych wakacjach i raczej nigdy nie korzystałem wiele z zooma, raczej wszędzie blisko szerokiego kąta.
Żeby sobie jeszcze bardziej zamieszać pożyczyłem na weekend do testów Nikona D300 z obiektywem 18-200 mm. I to jest własnie kolejna opcja, zastanawiam się czy ewentualnie warto się rozglądnąć za jakimś używanym sprzętem? Budżet to raczej maksimum 2500 zł + jakieś grosze na akcesoria.
Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi. Ja ze swojej strony postaram się jutro coś potestować bo od teorii już mi się w głowie miesza. Niestety ten D300 trochę się różni od D3300 (oglądałem trochę filmików jak to obslugiwać) i miałem dzisiaj problemy żeby robił to co ja chcę a nie to co mu się podoba :)

Pozdrawiam,
Piotrek

jeśli nie wiesz czy D300 czy D3300, to wybierz tańszy. zdecydowanie lepiej używany niż nowy. postaraj sie wydac jak najmniej na body i jak najwiecej na obiektywy.
D300 to prawie profesjonalny model. ilość ustawień może być przytłaczająca. jest ciezki i zbudowany jak czołg.
D3300 będzie bardziej przystępny, będzie ci lepiej podpowiadał jak ustawić aparat i jaki to da rezultat. moze byc dla ciebie lepszy dzieki temu. jest mały, lekki, full plastic fantastic.
wybór należy do ciebie.

Co do obiektywów -zmieniasz kompakt na rzecz aparatu ze zmienną optyką, żeby przyczepić jeden uniwersalny obiektyw na każdą okazję? :-) polecam zastanowić się czy to ma sens (może ma, nie wiem. ja nie widzę)
Ogólnie im mniejszy zakres zooma tym bardziej aparat rozwinie skrzydła (jakość zdjęć)

daruj sobie 50mm, zamiast tego rozejrzyj się za 35mm f/1.8g dx

tevenet
14-05-2017, 17:14
jeśli nie wiesz czy D300 czy D3300, to wybierz tańszy. zdecydowanie lepiej używany niż nowy. postaraj sie wydac jak najmniej na body i jak najwiecej na obiektywy.
D300 to prawie profesjonalny model. ilość ustawień może być przytłaczająca. jest ciezki i zbudowany jak czołg.
D3300 będzie bardziej przystępny, będzie ci lepiej podpowiadał jak ustawić aparat i jaki to da rezultat. moze byc dla ciebie lepszy dzieki temu. jest mały, lekki, full plastic fantastic.
wybór należy do ciebie.

Co do obiektywów -zmieniasz kompakt na rzecz aparatu ze zmienną optyką, żeby przyczepić jeden uniwersalny obiektyw na każdą okazję? :-) polecam zastanowić się czy to ma sens (może ma, nie wiem. ja nie widzę)
Ogólnie im mniejszy zakres zooma tym bardziej aparat rozwinie skrzydła (jakość zdjęć)

daruj sobie 50mm, zamiast tego rozejrzyj się za 35mm f/1.8g dx

Dlaczego zdecydowanie lepiej używany niż nowy? Kwestia relacji cena/jakość czy jakieś inne powody?
Wyjaśniając sprawę obiektywów to uniwersalny chcę wziąć na maderę. Zamierzamy sporo pochodzić po górach i wydaje mi się, że uciążliwe będzie dźwiganie kilku szkieł. Ale może warto?
Testowałem wczoraj D300 i bardzo fajnie mi się z nim pracowało. Nie miałem żadnych problemów z obsługą, dwa pokrętła i guzik do AF są bardzo wygodne. W d3300 jest jedno pokrętło więc obsługa będzie chyba gorsza? Jak się używa AF w D3300? Też jest guzik?
Generalnie D300 sprawia bardzo solidne wrażenie, porządne materiały, dobrze leży w dłoni ale jest dosyć ciężki. Obiektyw Nikon 18-200mm F3.5-5.6G jest spoko ale w ciemnych pomieszczeniach jest już słabiej. Ten egzemplarz obiektywu ma też problemy ponieważ jak się skieruje obiektyw w dół to sam się zoom'uje.
Na pewno zrobienie tych kilku fotek D300 dało mi lepszy pogląd na sprawę niż czytanie różnych testów. Chętnie też bym zgarnął coś typu D3300 na kilka fotek żeby mieć porównanie.
Poniżej fotka z testowanego D300:
https://drive.google.com/file/d/0B2E7-XV_-428TWFmQ01ZcEtFeFk/view?usp=sharing

ksh
14-05-2017, 17:55
Jeśli kwestia wagi jest istotna to może D300 odpuść, lekkie tanie D5100 lub nowsze ma lepszą matrycę, gorsza ergonomia to fakt ale skup uwagę na obiektywach, nie polecam aż tak bardzo uniwersalnych typu 18-200mm, jest zazwyczaj słabo, zdecydowanie korzystniej może być posiadanie zestawu z kitem 18-55 ze względu na cenę i szerokość, uzupełnić to np tamnronem 70-300 USD, lekki, zgrabny i świetna jakość jak na cenę.
Takie zestawy wielu poleca i sam z tego korzystałem, uniwersalność duża, zestaw zgrabny.

Fear
14-05-2017, 19:17
Witam. Szukam prostego, niewielkiego aparatu dla swojej mamy. Aparacik będzie śmigał w trybie auto i tak ma wypluwać względne fotki.
Co polecacie w budżecie 1000-1200zł za używkę. Obecnie moją uwagę zwróciły samsung nx3000+16-50, sony a5000 +16-50 może rx 100, ale nie wiem, czy w tej kwocie znajdę zadbany egzemplarz. Czy jest coś jeszcze na co warto zwrócić uwagę?
Z góry dzięki za pomoc

ksh
14-05-2017, 19:38
Z samsunga nawet NX1100 spokojnie możesz kupić z 20-50mm, zgrabne i łatwe w użyciu, NX3000 ma swoje plusy ale obrazek wypluje podobny, matryca bardzo dobra, ISO użyteczne no i jpg gotowy bardzo ładny, więc na auto będzie super.

Fear
14-05-2017, 21:24
Zgadza się.
Sam mam z dziewczyną NX1000 na lekkie spacery jak nie chcemy targać d600. Brakuje mi tam tylko szerokiego końca stąd propozycja nx3000 sprzedawanego razem z obiektywem 16-50

Władca Pixeli
14-05-2017, 23:13
Obiektyw Nikon 18-200mm F3.5-5.6G jest spoko ale w ciemnych pomieszczeniach jest już słabiej. Ten egzemplarz obiektywu ma też problemy ponieważ jak się skieruje obiektyw w dół to sam się zoom'uje.

Problem z wysuwaniem zooma można zlikwidować zakładając silikonową opaskę za grosze.

https://dl.dropboxusercontent.com/s/fom389phw0ao0gc/Silicone-Bracelets.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/fom389phw0ao0gc/Silicone-Bracelets.jpg)

Tobima
15-05-2017, 14:50
Witajcie.
Od miesiąca borykam się z dylematem: D750 czy D500 ???
Obiektywy mam zaledwie dwa pod DX ( kit i 35 z której głównie korzystam i strasznie mi na niej "ciasno")
Czy możecie podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami ?
Wybierając nowe body głównie zależy mi na szybkości i ostrości (patrząc pod tym kątem, nastawiona jestem na D500)
Moi modele to przeważnie dzieci w ich codziennych zabawach, pełne energii i raczej niechętne do pozowania :)
Interesuję się fotografią reportażową (imprezy okolicznościowe, śluby, urodzin, komunie, odbywające się czesto w ciasnych, niedoświetlonych pomieszczeniach) - tutaj chyba najlepiej sprawdza się pęlna klatka ??

Czy możecie doradzić które Body najlepiej sprosta tym zadaniom ?
D500 czy D750 ??

Będzę wdzięczna za wszelką radę.

madebyzosiek
15-05-2017, 15:06
Witaj.
Przeniosłem post do bardziej pasującego wątku :)
Odpowiadając na pytania, wydaje mi się, że powinieneś pomyśleć o D7200 i resztę przeznaczyć na porządne szkła, lampę. Zakładając kita do D500 nie dostaniesz nic lepszego, niż masz teraz. Do D750 nie masz szkła, więc to się mija z celem. Nie wiem jakie body masz teraz, ale pomyśl o nowych szkłach, porządnej lampie, a dopiero później o nowym aparacie. Jeżeli masz budżet na D500, to spokojnie kupisz Sigmę 17-50, a nawet 18-35 Art, do tego zostawiasz 35, lub się jej pozbywasz i kupujesz 50 1.8, 85 1.8, SB700 i jeżeli będziesz czuł ograniczenie aparatem, to ewentualnie D7200. Zestaw cudowny - D7200, S18-35 Art, N50 1.8, N85 1.8 i SB700.

Witajcie.
Od miesiąca borykam się z dylematem: D750 czy D500 ???
Obiektywy mam zaledwie dwa pod DX ( kit i 35 z której głównie korzystam i strasznie mi na niej "ciasno")
Czy możecie podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami ?
Wybierając nowe body głównie zależy mi na szybkości i ostrości (patrząc pod tym kątem, nastawiona jestem na D500)
Moi modele to przeważnie dzieci w ich codziennych zabawach, pełne energii i raczej niechętne do pozowania :)
Interesuję się fotografią reportażową (imprezy okolicznościowe, śluby, urodzin, komunie, odbywające się czesto w ciasnych, niedoświetlonych pomieszczeniach) - tutaj chyba najlepiej sprawdza się pęlna klatka ??

Czy możecie doradzić które Body najlepiej sprosta tym zadaniom ?
D500 czy D750 ??

Będzę wdzięczna za wszelką radę.

Jastrząb
15-05-2017, 15:12
Jezeli aparat do "wszystkiego" to raczej d750, mam obydwa

Tobima
15-05-2017, 15:38
A jaki obiektyw do D750 mógly mi Pan polecić ??
Zależy mi na szerokokątnym i w miarę jasnym (mój budżet tutaj sięga max 3-4tys)
W pierwszej chwili nastawiałam się na d750 jednak D500 bardzo mi namieszał glównie przez wzgląd na szybkość i celność.

Mario22
15-05-2017, 16:43
ja uzywam od roku Nikkor 70-300 VR.. dla mnie ekstra

tomfoot
15-05-2017, 17:04
ja uzywam od roku Nikkor 70-300 VR.. dla mnie ekstra

Fajny szerokokątny, nie?

Tobima
15-05-2017, 23:12
Fajny szerokokątny, nie?

:) Raczej poszukuje czegoś poniżej 35 ale kto wie... może kiedyś taki super tele też się przyda :)
Będe pamiętać :)
Dzięuję

Piotrekf
16-05-2017, 16:33
Witam mam pytanie do Osób korzystających z fx jakie tanie szerokie stałki polecilibyście do d700 (ew. może jakiś tele ) nie dysponuje dużym budżetem a zaczynam z tym korpusem i muszę skompletować powoli szklarnię i będę wdzięczny za opinie osób z doświadczeniem na FX .

PM.M
16-05-2017, 17:14
Witam mam pytanie do Osób korzystających z fx jakie tanie szerokie stałki polecilibyście do d700 (ew. może jakiś tele ) nie dysponuje dużym budżetem a zaczynam z tym korpusem i muszę skompletować powoli szklarnię i będę wdzięczny za opinie osób z doświadczeniem na FX .
Nie wiadomo, co Cię interesuje. Ale z ograniczonym budżetem to zacząć od N50 1.8, N85 1.8 dalej może 35 FX, 105 macro, 20 albo 28 1.8. Albo coś z Sigm.

ksh
16-05-2017, 18:02
Tanie i szerokie na FX słabo w parze chodzą :)
Sigma 1.8/20mm miałem i fajne było, a cenowo chyba rewelacja.

Piotrekf
18-05-2017, 12:56
Dziękuję.:)

hades27
19-05-2017, 00:02
Witam serdecznie.
Jako nowy Nikoniaż (Amator).
Chciałbym się dołączyć do tematu.
Postanowiłem zakupić nowy aparat ( Lusterko ). No i zakupiłem:
-Nikon D5300 (jak jest aparat trzeba mieć jeszcze jakieś szkiełka) i takowe zakupiłem.
-Tamron AF017NII-700 AF 70–300 mm 4–5,6 Di LD Macro 1:2
-Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
-Nikon AF-S DX NIKKOR 35 MM 1,8g
-Nikon Kit DX AF-P 18-55 VR (w komplecie z Aparatem)

czy na początek przygody z Lusterkiem dobrze wybrałem

Chciałbym do tego dokupić jeszcze filtry tylko za bardzo nie wiem jakie?? (duży wybór na rynku) kolega poleciła na początek UV od Marumi

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam Łukasz

gremed
20-05-2017, 01:52
czy na początek przygody z Lusterkiem dobrze wybrałem

Chciałbym do tego dokupić jeszcze filtry tylko za bardzo nie wiem jakie?? (duży wybór na rynku) kolega poleciła na początek UV od Marumi

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam Łukasz

Czy dobrze wybrałeś to zależy co chcesz robić tym aparatem. Co do szkieł to pewnie rano jak się wyśpią wypowiedzą się bardziej doświadczeni nikoniarze (teraz ja nie śpię żeby oni mogli spać ;-) ). Masz jakby zdublowanwego zooma, pytanie czy to konieczne? Co do filtrów to polecony Ci filtr UV nie wniesie nic do Twoich zdjęć poza ewentualnymi artefaktami związanymi z obecnością dodatkowego szkła przed matrycą. Jeśli chodzi o filtry przydatne to poczytaj o szarych (pełnych, połówkowych), polaryzacyjnych, innych efektowych. Następne pytanie - czy będzie postprodukcja czy zostawiasz to co stworzy aparat (od zaawansowania w temacie obróbki zdjęć równiez zależeć może dobór filtrów).
W sumie to chyba musisz opowiedzieć trochę więcej o planach a na pewno zgłębić wiele tematów i poradników z tego forum, to kopalnia wiedzy.

ksh
20-05-2017, 09:31
Kit 18-55 jest ok i nie porzucałbym go tak szybko, jak poznasz potrzeby to dokup obiektywy, tamron 70-300 USD to świetny tani obiektyw, pytania na co ci dwa podobne, jeśli sugerujesz się napisem macro to odpuść bo to ściema, a obiektyw beznadziejny, 35mm jasne jest super ale osobiście na DX ogniskowa nijaka, nie ma szeroko, nie ma tego co daje 50mm.

Rozważ zakup sigmy 17-50 2.8 i do tego ten lepszy tamron 70-300, zestaw super, filtry sobie odpuść na początek, użyteczny jest polaryzacyjny ale powoli, kup go jak będzie potrzebny, lepiej pomyśl o statywie i lampie.

hades27
21-05-2017, 12:39
Dzięki za podpowiedz.

Co do tych tamaronów to niestety zdublowały się, ponieważ w tym samym dniu oba zostały zakupione, tańsza wersja jako prezent o którym nie wiedziałem a droższą sam kupiłem mały zbieg okoliczności.

Teraz do czego ja będę używał aparatu, przede wszystkim uwielbiam robić fotki krajobrazów , natury. Gdy tylko mam chwile wolnego łapie aparat i idę pospacerować po okolicach.

flemon1983
21-05-2017, 13:15
Witam,

Ja również, jak spora liczba forumowiczów tutaj piszących, zastanawiam się nad zmianą obiektywu. Obecnie posiadam Kitowy zestaw Nikon D3100 + 18-55VR. Poszukuję czegoś uniwersalnego zamiast tego. Zastanawiałem się nad czymś 18-200/250/270/300 jako jeden obiektyw, w sumie do wszystkiego. Nie mam ochoty zmieniać obiektywu w zależności od zmieniającej się sytuacji, a wybrany przeze mnie powinien być "wystarczający" do większości z nich. Aparat głównie służy mi do celów spacerowo/wycieczkowych, gdzie w większości fotografowane są krajobrazy i postacie - patrz moja żona :)

Chciałbym, aby był to obiektyw, który mógłbym ewentualnie wykorzystać do innego "Pudełka", jakby mi się zachciało przesiąść na wyższy model Nikona.

Do ów zooma chciałbym dokupić jeszcze jakąś stałkę i tutaj też moje pytanie - lepiej 35 czy 50 (a może naleśnik 20mm?), no i jakiej firmy.

Przejrzałem wiele artykułów i wątków na forach. Niestety porównania różnych modeli obiektywów z zakresów 18 do 300 jest sprzed kilku lat. Wiadomo, że porównane wówczas modele z biegiem czasu mogły się pozmieniać - polepszyć/pogorszyć (tak przypuszczam). A co za tym idzie ów porównania mogą dziś nie być zbytnio miarodajne.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłej niedzieli :)
Pozdrawiam Grzegorz

dannywrocek
22-05-2017, 09:10
Witam,

Ja również, jak spora liczba forumowiczów tutaj piszących, zastanawiam się nad zmianą obiektywu. Obecnie posiadam Kitowy zestaw Nikon D3100 + 18-55VR. Poszukuję czegoś uniwersalnego zamiast tego. Zastanawiałem się nad czymś 18-200/250/270/300 jako jeden obiektyw, w sumie do wszystkiego. Nie mam ochoty zmieniać obiektywu w zależności od zmieniającej się sytuacji, a wybrany przeze mnie powinien być "wystarczający" do większości z nich. Aparat głównie służy mi do celów spacerowo/wycieczkowych, gdzie w większości fotografowane są krajobrazy i postacie - patrz moja żona :)

Chciałbym, aby był to obiektyw, który mógłbym ewentualnie wykorzystać do innego "Pudełka", jakby mi się zachciało przesiąść na wyższy model Nikona.

Do ów zooma chciałbym dokupić jeszcze jakąś stałkę i tutaj też moje pytanie - lepiej 35 czy 50 (a może naleśnik 20mm?), no i jakiej firmy.

Przejrzałem wiele artykułów i wątków na forach. Niestety porównania różnych modeli obiektywów z zakresów 18 do 300 jest sprzed kilku lat. Wiadomo, że porównane wówczas modele z biegiem czasu mogły się pozmieniać - polepszyć/pogorszyć (tak przypuszczam). A co za tym idzie ów porównania mogą dziś nie być zbytnio miarodajne.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłej niedzieli :)
Pozdrawiam Grzegorz

Opcje w zasadzie masz dwie:
1. większy zakres, ale ciemniej => N 18-105: bardzo chwalony i bardzo przyzwoity kit (miałem okazję nim fotografować i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony)
2. mniejszy zakres, ale jaśniej => S 17-50: bardzo uniwersalny, dość jasny zamiennik kita; miałem, używałem, polecam :)
Co do stałki, to musisz sam ocenić, która ogniskowa bardziej Ci pasuje :) Masz N 18-55, to zrób trochę zdjęć na 20, trochę na 35 i trochę na 50. Sam zobaczysz :)

ksh
22-05-2017, 09:17
Odpuść sobie potworki w stylu 18-300mm itp bo podejrzewam że zależy ci jednak na jakości zdjęć, a nie tylko na pomniejszaniu żeby ukryć ich słabą jakość.
Dwa obiektywy w lustrzance to opcja minimum żeby pokryć sensownie cały zakres, uniwersalny jasny zoom wsparty tele to duet świetny.
Sigma 17-50 + Tamron 70-300 USD, stałke wybieraj testując ogniskową czy ci odpowiada bo cena i samo zastosowanie jest odmienne nawet przy 35mm i 50mm.

nie.Znajomy
22-05-2017, 10:30
Nie wiem o czym kolega koesh myśli mówiąz że zdjęcia robione 18-300 należy pomniejszać żeby ukryć ich słabą jakość. Domyślam się że chodzi mu o to że z takiego obiektywu nie otrzymamy obrazka który będzie nadawał się do wydruków 30x45cm i większych, co również do końca nie jest prawdą.
Do tradycyjnych wydruków amatorskiech 10x15 oraz najczęściej drukowanych do ramek na ścianę 15x21 i 20x30 bezproblemowo się nada - ciężko będzie nawet rozróżnić czy dane zdjęcie wykonano 18-300 czy mocno droższym 17-55.
Flemon: Jak chcesz mieć wygodnie, uniwersalnie i nie planujesz wydruków większych niż 20x30cm to się nie zastanawiaj tylko bierz spacerzooma (16-18 ) - (200-250-300) z naciskiem na 16-300 plus do tego jasną stałkę np. 30/1,4.

ksh
22-05-2017, 11:02
Mam na myśli popularne obecnie oglądanie swoich dzieł na tv 4K gdzie już sporo widać, czasy cropowania maksymalnego mijają, zakup czegoś 18-300 może szybko dać sporo niezadowolenia i zwalania winy na lustrzankę zwłaszcza jak widzimy lepsze zdjęcia u znajomego z bezlustra :)

nie.Znajomy
22-05-2017, 11:33
4K to mniej więcej odpowiednik formatu drukowanego 20x30cm. Tylko mocno wprawione oko wyłapie przy tym formacie różnice w obrazku z np.Tamrona 16-300 na 300mm i np.Tamrona 70-300 na 300mm. Zgoda - jakieś aptekarskie różnice na korzyść 70-300 w rogach będą, ale dla przeciętnego użytkownika - bez znaczenia.

Jeżeli ma być znacząco lepszy obrazek (pod kątem 4K) w stosunku do spacerzooma to trzeba by było złożyć minimalnie zestaw: S17-50/2,8 + N70-200/4 , a to wiadomo jakie pieniądze są. Nie każdy amator czuje potrzebę wydawania ich po to by polepszyć obrazel o kilka procent. To czy warto czy nie -to sprawa indywidualna.

Jacek_Z
22-05-2017, 11:52
.Obecnie posiadam Kitowy zestaw Nikon D3100 + 18-55VR. Poszukuję czegoś uniwersalnego zamiast tego. Zastanawiałem się nad czymś 18-200/250/270/300 jako jeden obiektyw, w sumie do wszystkiego. Nie mam ochoty zmieniać obiektywu w zależności od zmieniającej się sytuacji, a wybrany przeze mnie powinien być "wystarczający" do większości z nich. Aparat głównie służy mi do celów spacerowo/wycieczkowych, gdzie w większości fotografowane są krajobrazy i postacie - patrz moja żona :)

..

Przejrzałem wiele artykułów i wątków na forach. Niestety porównania różnych modeli obiektywów z zakresów 18 do 300 jest sprzed kilku lat. Wiadomo, że porównane wówczas modele z biegiem czasu mogły się pozmieniać - polepszyć/pogorszyć (tak przypuszczam). A co za tym idzie ów porównania mogą dziś nie być zbytnio miarodajne. Chyba niepotrzebnie kupiłeś lustrzankę.
Tych 18-200 czy 300 nie znajdujesz dużo (w opracowaniach) bo nie zdobywają sobie serc użytkowników lustrzanek. Ci co mają lustrzanki maja parcie na jakość. A tzw spacerzoomy to nie jest najfajniejsza optyka (mam na myśli ostrość w całym zakresie oraz kiepska jasność, tzn ciemność ;) szkieł) Kompakt o takim zakresie będzie wiele mniejszy.

ksh
22-05-2017, 12:30
Tamron 16-300 nie znam, wiec nie chcę mieszać, cenowo nie wiem czy to tak dobrze bo 2400zł czyli mamy nową sigme i używanego tamrona 70-300 usd.

Bushi
22-05-2017, 12:54
Flemon1983, rozumiem, o czym piszesz.
Trudno z Jackiem_Z się nie zgodzić, ale jak by nie było, lustrzankę już masz. Jak sadzę Twój problem powstał wtedy, kiedy zauważyłeś, że zakres do 55 jest za mały, a obiektyw nie zawsze spełnia to, co chcesz. Myślę, że na dziś w zoomach do D3100 lepszą zmianą będzie szerszy, w miarę niezły ale nie za drogi zoom. Nikkor 18-105mm f/3,5-5.6G ED VR lub 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR jak myślę, spełni Twoje oczekiwania. Zakresy powyżej to już tele, mało użyteczne na spacerach. 18-105 ma plastikowy bagnet, ale jest tani i niezły (miałem ten obiektyw przez kilka lat i wierz mi, że plastik był o.k. i nic sie nie działo, wytrzymał wiele), 18-140 równie fajny, jest ciut solidniejszy, z metalowym bagnetem. Z czasu, kiedy używałem D3300 zostawiłem sobie 18-140 i sam go do tej pory używam tam, gdzie nie po drodze mi z kilkoma obiektywami, np. na imprezach z pracy czy spacerach. W moim odczuciu tańsze zoomy o bardzo szerokich zakresach mają swoje słabości - zawsze jest "coś za coś" i nie ma co kupować "na wyrost".
Stałkę kup wtedy, kiedy już będziesz wiedział, po co ci ona. Jest "trudniejszym" obiektywem; jeśli np. polubisz robienie portretów, np. dziecka, żony - kup stałkę do portretów, bo nie będzie lezała w szafce, tylko będzie używana. Jesli polubisz krajobrazy, architekturę, wnętrza w zastanym świetle - kup stałkę o szerszym kącie i jaśniejszą, itp. Obiektyw dobrze jest kupować wtedy, kiedy zrozumiesz, że Ci on jest naprawdę potrzebny. Wtedy wiesz, co Ci potrzebne i szukasz świadomie najlepszego w danym zakresie pod swoje możliwości finansowe. Popatrz, jakich zdjęć robisz najwięcej, jakie najchętniej i pomyśl, jakie bedziesz i chciałbyś robić. I dopiero wtedy pomyśl, jaka ogniskowa obiektywu do tego jest potrzebna wtedy szukaj takiej stałki, pomyśl, czy ważne jest, żeby miała stabilizację, czy nie, minimalna przysłona, w jakim świetle bedziesz z reguły robił nią zdjęcia, ze statywu czy nie itp. Nikt Ci nie doradzi, jaką swoją pierwszą stałkę kupić (jak piszesz - czy 35, czy 50 a moze 20), bo to zależy od tego, czego Ty po niej bedziesz oczekiwał, tj. do czego ona ma Ci służyć. Jak będziesz fotografował ptaki, to może stałka 300? Jak portrety, twarze, to może 50, 80 albo 105? Jak reporterskie zdjęcia to może... itp, itd...
Pamiętaj, że obiektyw to tylko narzędzie, a nie cel sam w sobie. Niezaleznie od tego, czym robisz zdjęcie ważne jest, co z aparatu wyszło. Poszukiwanie obiektywu, przynajmniej u mnie, zawsze wynika z tego, że chcę wyrazic na zdjęciu coś, czego nie mogę tym sprzętem, który mam. Kiedyś np. na wakacjach lubiłem zwiedzać stare kościółki i robić zdjęcia wnetrz w zastanym świetle. Nie nosiłem statywu. Do tego musiałem mieć naprawdę "jasny" obiektyw o dość szerokim kącie. I wtedy kupiłem swoja pierwszą stałkę...

hades27
25-05-2017, 23:47
chciałbym się zapytać czy warto na początek przygody z aparatem zakupić filtry, i teraz pytanie jakie ??. Powracając do poprzedniego wpisu odnośnie szkiełka na razie zostanę przy 18-55

gremed
26-05-2017, 06:49
chciałbym się zapytać czy warto na początek przygody z aparatem zakupić filtry, i teraz pytanie jakie ??. Powracając do poprzedniego wpisu odnośnie szkiełka na razie zostanę przy 18-55

Do standardowych motywów (krajobraz, jakiś wschód, zachód) kup sobie na początek filtr szary połówkowy (ND4 ew. ND8). To najtańsza opcja. Ogarniesz temat, zobaczysz co to daje, pomyślisz dalej. Pytanie czy będziesz się bawił w RAW-y i wywoływał je później, w programie możesz czerpać korzyści z zalet filtra, "przefiltrowane" zdjęcie daje więcej możliwości obróbki.

sl011
26-05-2017, 07:30
chciałbym się zapytać czy warto na początek przygody z aparatem zakupić filtry, i teraz pytanie jakie ??.
W słoneczne dni może Ci się przydać filtr polaryzacyjny.

Bushi
26-05-2017, 07:36
Wiele osób używa filtry tak naprawdę głównie jako osłona przedniej soczewki w obiektywie przed zarysowaniami, z tego tez powodu uzywają osłony przeciwsłonecznej (chroni przed uderzeniami wprost w przednią część obiektywu).
Na początku zabawy z fotografią najczęściej stosowane filtry to UV. Zakładasz i nie zdejmujesz. Ma raczej minimalny wpływ na zdjęcia - no, czasem ciut, ale uwypukli chmury. Filtr ten ma sens w niektórych warunkach, np. dopiero w wyższych górach. Obok UV filtrami mającymi już duzy wpływ na zdjęcie są polaryzacyjne - poczytaj, do czego są, mają obrotowy pierścień i mają już większy wpływ na zdjęcie w określonych warunkach. Naprawdę przynoszą wartość dodaną, trzeba się ich trochę "nauczyć".
Jak już oswoisz się z tymi filtrami, pobaw się w inne - np. szare, efektowe itp. Niektórzy uważaja, że filtry nie mają już sensu - od tego jest późniejsza obróbka komputerowa. Ja tak nie uważam - np. filtra polaryzacyjnego nie zastąpisz obróbką późniejszą.
Nie żałuj pieniędzy na filtry - lepiej kupić jeden, renomowanej firmy, niz kilka tandetnych. Przy słabej jakości filtrach moga byc problemy z ostrzeniem, aparat "gubi się" itp.
Ja używam filtrów Hoya. To dobra, średniej klasy firma, odpowiednia dla mnie (amatora). Szczególnie polecam Ci filtry UV antistatic -łatwe w utrzymaniu czystości.
Tak, że jak myslisz o filtrze - na pierwszy "ogień" dobry bedzie UV niezłej firmy (mam filtry kupowane jeszcze do lustrzanek analogowych w latach 90-tych, służą mi do dziś, ale były dobrych firm).
Na pewno spotkasz się ze zdaniem, że filtry sa niepotrzebne, że to przezytek. Ja jestem "wyznawcą" religii, że filtry sa potrzebne. Co zrobisz - musisz sam zadecydować.
Na poczatek, bardzo ogólnie, o filtrach dowiesz się tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=6ZZ1VSy2Xew
Nie spiesz się z zakupem. Poczytaj, jak działają filtry, co dają, potem podejmij decyzję. Nie kupuj byle czego.
Miłego focenia!

hades27
26-05-2017, 11:01
dzięki pop pracy biorę się za lekturę

gremed
26-05-2017, 15:03
Na początku zabawy z fotografią najczęściej stosowane filtry to UV. Zakładasz i nie zdejmujesz.

Nie przywiązywałbym wagi do szkiełka zwanego filtrem UV. Czy nie zdejmujesz? Po dołozeniu kolejnych filtrów efektowych może być już za "grubo". Funkcja ochronna soczewki? Od 10 lat nie zdarzyło mi się nabyć żadnej ryski na szkle, a jeśli przy....łożę porządnie w coś to żadne UV nie pomoże. Zbędny gadżet moim zdaniem, chwyt marketingowy w ogłoszeniach o sprzedaży używanych obiektywów - "od nowości założony filtr UV" i ludzie robią WOW! Moim zdaniem najważniejsze szare, jeśli przepalisz zdjęcie to żadna obróbka nie pomoże. Polaryzacyjny chwyta w reklamach niebieskim niebem ale to akurat do zrobienia w domu. Chyba, że fotografujesz szklene domu, wodę itp.
Na początek jedną z użytecznych rad jest pomyślenie o systemie cokin. Gdybym miał odwrót to wybrałbym to. Za dużo mam już kółek i zmieniał nie będę ale docelowo może to okazać się tańszym rozwiązaniem przy kilku obiektywach.

sl011
26-05-2017, 15:59
Polaryzacyjny chwyta w reklamach niebieskim niebem ale to akurat do zrobienia w domu. Chyba, że fotografujesz szklene domu, wodę itp.
O ile pamiętam, filtr polaryzacyjny należy do filtrów, których nie odtworzysz na komputerze.
Wbrew pozorom może on przydać się w różnych sytuacjach - oprócz nieba, wody i szkła może on wpływać na odbicia światła na roślinności, ludzkiej skórze i wielu innych niemetalowych powierzchniach.

poste
26-05-2017, 16:14
Filtr uv przyda się, zanim nie wyrobisz sobie nawyków odpowiedniego czyszczenia obiektywu, no i dla świętego spokoju.
Polaryzacyjny, jak nakręcisz i pokręcisz, to się przekonasz do czego może służyć (skontrastowanie nieba, odblaski na wodzie, kolory).
Szare ND, jeśli chcesz długie czasy naświetlana i związane z tym efekty, np. płynącej wody, chmur itd.
Inne filtry to już margines.

hades27
31-05-2017, 23:01
mogli byście podać mi jakieś konkretne modele tak do 200zł. Jak na Amazonie szukam to szału dostaje.

Zakupiłem filtr na próbę https://www.amazon.de/Hama-Polarisations-Filter-Verg%C3%BCtung-zirkularer-Foto-Kameraobjektive/dp/B00005KHTC/ref=sr_1_72?ie=UTF8&qid=1496264184&sr=8-72&keywords=filtr%2Bhama&th=1

sl011
01-06-2017, 07:06
Sprawdź jaki masz gwint w obiektywie. Czy 18-55 nie ma gwintu 52mm lub 55mm w zależności od wersji? A to jest filtr 62mm. Będziesz potrzebował przejściówki ale mając jeden obiektyw może nie warto bawić się w przejściówki?
Może coś takiego?
https://www.amazon.de/Marumi-DHG-Super-Zirkular-Polarisationsfilter-52/dp/B001AL1QGA/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1496292928&sr=8-8&keywords=Marumi+super+dhg

hades27
04-06-2017, 21:39
ok popatrzę.

Jeszcze jedno pytanko odnośnie filtrów mają oznaczenia

-MC
-ND
-AR
-DC
-DHC

hades27
11-06-2017, 13:32
Napiszę krótko nie oparłem się pokusie zakupu kolejnego filtra tym razem od Hoya "Hoya Pro1 Digital Filter" i jak dla mnie jest różnica o 100% w porównaniem filtru od Hama. Z tym już powinienem sobie poradzić, wiem czego szukałem.

A teraz chciałbym prosić o pomoc w wyborze lampy co byście doradzili?

GonzoG
11-06-2017, 14:08
Zależy jakie wymagania i jaki budżet.

ksh
11-06-2017, 14:17
Tu rozrzut cenowy jest gigantyczny od najtańszych chińczyków gdzie jest parę modeli wartych uwagi jak triopo, przez chińczyki droższe jak yongnuo, lepsze germańskie jak metz po najdroższe oczywiście nikony.

hades27
11-06-2017, 21:17
Budżet to od 60 do 160 euro.

Myślałem o Youngnuo lub Nikonie. Tylko teraz jaki model.

wymyśliłem te dwa modele co o tym sądzicie

https://www.amazon.de/Yongnuo-YN685-Speedlight-Blitzger%C3%A4te-Blitzleuchte/dp/B01FFELVMG/ref=sr_1_3?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1497208651&sr=1-3&keywords=YONGNUO+nikon

https://www.amazon.de/Nikon-Blitz-Yongnuo-YN-568EX-Systemblitz/dp/B00B7TSRIU/ref=sr_1_15?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1497208651&sr=1-15&keywords=YONGNUO+nikon

sl011
11-06-2017, 23:19
Może Nissin i40?

sebko
17-06-2017, 18:56
RX100 IV na początek nauki wystarczy?

Chciałbym rozpocząć profesjonalizację we fotografii i akurat powyższy model posiadam i zastanawiam się czy celować w coś wyżej czy będzie ok?

sl011
17-06-2017, 21:27
Na początek nauki jak najbardziej.
Do "profesjonalizacji" może nie wystarczyć. ;)

hades27
22-06-2017, 16:55
mam możliwość dokupienia jednego z dwóch obiektywów ( Używane ) od kolegi

- Nikon AF-S DX Nikkor 18-105 mm/3,5â-5,6G ED VR
-Nikon Nikkor AF-S DX 18 -- 140 MM F/3.5 -- 5.6 G ED VR

warto w nie inwestować

ksh
22-06-2017, 18:05
Jeśli inwestycja przyniesie zysk to tak :)
Trudno napisać czy warto w twoim przypadku, oba są dobre ze wskazaniem na 18-105VR, jeśli nie potrzebujesz jasnego obiektywu to fajne zakresy i dobra jakość.

ami17
22-06-2017, 18:59
Witam ,jestem nowa także wybaczcie mi ,że nie bardzo wiem gdzie zadaje się pytania , czy nowy post , czy może tutaj w już rozpoczętym temacie .
Czy możecie pomóc mi w wyborze aparatu i obiektywu , obiektywów . Jestem oczywiście amator zupełny , lubię bawić się fotografią , podobno nieźle kadruję , ale co to techniki to laik . Zdjęcia robię , robiłam do tej pory bardziej intucyjnie Canonem - kompaktem . Teraz chciałałabym coś więcej , wiec rozglądam się za lustrzanką , ale budżet około 3tys.
Już coś tam wybrałam , ale czy może mi ktoś pomóc w ostatecznym wyborze - wrzucę tutaj linki
http://allegro.pl/zestaw-aparat-nikon-d5300-obiektyw-18-105-vr-7-i6856723098.html
http://allegro.pl/nikon-d5300-af-p-18-55-dx-t-70-300-zestaw-2xl-i6498827111.html
http://allegro.pl/nikon-d5200-18-105-dodatki-i6865014874.html
http://allegro.pl/nikkor-50mm-1-8-d-i6861637002.html
http://allegro.pl/nikon-d90-obiektywy-akcesoria-i6828390067.html
http://allegro.pl/nikon-d3400-18-55-vr-70-300-8-super-gratisow-i6661250902.html
Czy może macie inne sugestie dla mnie - z góry dziękuję :)

ksh
22-06-2017, 19:48
D5300 + 18-105VR wydaje się najrozsądniejszy ale kupiłbym sam zestaw, a torbę i dodatki kup osobno wedle potrzeby, np w tym sklepie bo mają sprzęt z dystrybucji polskiej http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-nikon-d5300-18-105-vr-lustrzanka-i6862026547.html

ami17
22-06-2017, 20:07
Tzn. że w tamtym chińszczyzna może być ?
Jeszcze dwa dni temu miałam kupić ten zestaw D5300 + te dwa obiektywy , ale wczoraj tutaj sobie poczytałam i troszkę się podszkoliłam i poszukałam zestawu z tym jednym obiektywewm 18 - 105 ( a czy on dużo przybliży ) ?
I czy ten 50 mm - stałkę mogę dokupić używany ? Bo doczytałam ,że takie są do porterów , a ja bardzo lubię fotografować twarze /emocje , bo nowy to troszę kosztuje .
Czyli statyf i te inne drobiazgi odpuścić sobie ?

ksh
22-06-2017, 20:20
Musisz pytać sprzedawcę czy dystrybucja Polska.
Na początek 18-105 jest lepszy niż 18-55 plus beznadziejny tamron 70-300, jeśli chcesz drugi obiektyw to wtedy bierz 18-55 i z dużym przybliżeniem to masz do wyboru Nikkor 55-300VR, Nikkor AF-P 70-300VR lub Tamron 70-300 USD Di VC, ostatecznie jako opcja minimum Nikkor 55-200VRII ale tu opieram się tylko na opiniach innych i nie jestem pewien jakości.
Odpuść dodatki bo to zazwyczaj szmelc do upychania w zestaw, kupisz potem to co potrzebujesz, a statyw warto mieć taki co nie zrobi wywrotki i nie będzie się wyginał od zestawu.

Bushi
22-06-2017, 20:56
Dobrze pisze koesh; przeczytaj. Moje zdanie? - podobne - D5300 to przyzwoite body, 18-105 to naprawdę niezły, elastyczny obiektyw za nieduże pieniądze (i jak pytasz - "czy dużo przybliży" - na tyle, że będzie Ci na początek zupełnie wystarczał niemal w każdej sytuacji). Inne dodatki odpuść - masz czas, zobaczysz, co będzie Ci potrzebne i powoli będziesz dokupywać. Nie kupuj byle czego - lepiej kupić coś, co jest przemyślane i niezłej jakości, niż byle co. Nie spiesz się. Jeśli dopiero zaczynasz - nie kupuj używek. Z obiektywem do portretów wstrzymaj się - pierwsze portrety możesz z powodzeniem poćwiczyć na 18-105 - też będą fajne, a jak troszkę się poduczysz, poczytasz i sama będziesz wiedziała, jaki obiektyw "stałka" do portretów będzie Ci potrzebny (popatrz na przykład, na jakich ogniskowych będziesz robiła portrety obiektywem 18-105 - może się okazać, że potrzebny Ci będzie 85 a nie 50 lub inna ogniskowa - ja na przykład najbardziej lubię robić portrety zoomem N70-200 f4, więc więcej, niż 50).
Nie rozumiem też, dlaczego zaczynasz od allegro. Są sklepy stacjonarne, można dotknąć, popróbować, obejrzeć, w których można też zamówić sprzęt przez internet, a odebrać w sklepie, pogadać przy tym ze sprzedawcą, wypróbować i nie kupować w ciemno.
Jednym zdaniem: na razie starczy 18-105, body d5300 jest o.k., i to na początek; nie kupuj używek ani dodatków tylko dlatego, że tanio. Zastanów się, gdzie kupić. Kto kupuje byle co, płaci dwa razy....

ami17
22-06-2017, 21:26
Dzięki bardzo - tak zrobię , jakby coś pozwolę sobie zadawać pytania - pozdrawiam

ami17
22-06-2017, 23:30
A podpowiedzcie proszę jaki obiektyw będzie najlepszy jeśli chciałabym robić zdjęcia w pomieszczeniach ale bez lampy

ksh
22-06-2017, 23:59
Najtaniej nikkor 1.8/35mm.
Nie bój się lampy, chińczyka z automatyką do nikona kupisz za 300zł i jak odbijesz od sufitu to masz ładnie doświetlone pomieszczenie do zwykłego obiektywu z zestawu.

poste
23-06-2017, 00:18
Musisz pytać sprzedawcę czy dystrybucja Polska.
Na początek 18-105 jest lepszy niż 18-55 plus beznadziejny tamron 70-300, jeśli chcesz drugi obiektyw to wtedy bierz 18-55 i z dużym przybliżeniem to masz do wyboru Nikkor 55-300VR, Nikkor AF-P 70-300VR lub Tamron 70-300 USD Di VC, ostatecznie jako opcja minimum Nikkor 55-200VRII ale tu opieram się tylko na opiniach innych i nie jestem pewien jakości.
Odpuść dodatki bo to zazwyczaj szmelc do upychania w zestaw, kupisz potem to co potrzebujesz, a statyw warto mieć taki co nie zrobi wywrotki i nie będzie się wyginał od zestawu.

Jeśli chodzi o tele, miałem/mam Nikkory 70-300 af-p, af-s (o tym starym na śrubokręt nie wspominam) i 55-200VRII. Zdecydowanie wart polecenia na DX jest af-p, optycznie (ostrość) nie gorszy od af-s VR, ma szybki i cichy af, dobrą pracę pod światło (szczególnie tu af-s był słaby) no i jest mały.
55-200VRII to typowe szkiełko na spacery, z bardziej użytecznymi 55 mm ale trochę słabszy, jeśli idzie o ostrość od 70-300 af-p. Tym niemniej jak dla mnie w dobrym świetle akceptowalny, jeszcze mniejszy i lżejszy, też nie najgorszy pod światło (choć udało mi się złapać flarę na pół kadru, celowo). W każdym razie kupiłem z ciekawości jakoś za trochę ponad 500 zł u sprzedawcy z Azji i myślę, że za tyle warto, bo optycznie jest lepszy niż wiele starych szkieł czy jakichś tanich Sigm czy Tamronów 70-300, a kosztujących podobnie. Za 800-1000 zł to raczej nie warto, przy aktualnej cenie 70-300 af-p.

Bushi
23-06-2017, 07:40
"...obiektyw będzie najlepszy jeśli chciałabym robić zdjęcia w pomieszczeniach ale bez lampy..." - najprościej mówiąc tu ważna jest tzw. "jasność obiektywu". Im jaśniejszy - tym lepszy do fotografowania w gorszych warunkach oświetleniowych, z ręki bez lamy. Koesh wskazał Ci bardzo fajny obiektyw - dobry i tani - jasność 1.8. Takim N35 f1,8 zrobiłem kiedyś bardzo fajne zdjęcia w muzeum, z ręki, bez lampy, gdzie jej używanie było zabronione. Ta "używka" 50 o której myślałaś do portretów ma też 1,8 (jeśli już, to ja wybrałbym do D5300 "nówkę", N50 f1.8G, ale to mój subiektywny pogląd). Są oczywiście "jaśniejsze", ale i droższe - jest Nikkor 50 1,4 itp. Musisz wejść na jakąś stronę sklepu z obiektywami, np. na cyfrowe.pl i popatrzeć pod tym kątem na obiektywy. Zorientujesz się, które są "jaśniejsze", a które "ciemniejsze". Oczywiście "jasność" zwykle więcej kosztuje.

Tomek1982
13-07-2017, 21:59
Witam wszystkich. Zastanawiam się nad kupnem aparatu ma to być uniwersalny sprzęt do wszystkiego jak np Aparat PANASONIC DMC-FZ1000EP i zastanawiam się co byście polecili wy znający się w temacie lepszy kompakt czy lustrzanka w podobnej cenie może być ciut droższa. jak możecie coś podpowiedzieć to będę wdzięczny.

Jurek Ż
14-07-2017, 10:47
Sony A6300 + Obiektyw Sony 28-70 mm f/3.5-5.6 E-Mount. Prawie do wszystkiego.:grin:

ksh
14-07-2017, 10:50
28mm na aps-c to wąziutko, wielkościowo mało ciekawy zestaw, cenowo lekkie przegięcie.

myszatek
14-07-2017, 10:51
Podepnę się do pytania. W podobnej cenie zestaw do robienia zdjęć nocnych, co polecacie? :)

Jurek Ż
14-07-2017, 11:12
28mm na aps-c to wąziutko, wielkościowo mało ciekawy zestaw, cenowo lekkie przegięcie.

Sony A6300 + 18-105mm f/4 E PZ G OSS. :grin:

Tomek1982
14-07-2017, 20:05
Wiec nie polecacie panasonica. A możecie trochę bardziej rozwinąć swoje wypowiedzi dlaczgo nie ?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jurek Ż
15-07-2017, 22:25
Wiec nie polecacie panasonica. A możecie trochę bardziej rozwinąć swoje wypowiedzi dlaczgo nie ?

Zobacz sobie zestaw, który ci proponuję. Zrób kilka fotek, a będziesz wiedział dlaczego.:roll:

Tomek1982
16-07-2017, 15:08
Trochę droga ta zabawka 4*349 zł body w jednym ze znanych sklepów tyle to chba nie chce wydac.

ksh
16-07-2017, 15:45
Oglądnij taki zestaw http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-e-pl7-pancake-zoom-kit-srebrny-i-ob-ez-m-14-42-ez-srebrny.html
Można tez kupić ciut taniej ale znika z rynku już modele E-PL6 i też z obiektywem 14-42 pancake, zgrabne, matryca duża, dobre video, dobra jakość zdjęć.
Oglądnij w sklepie, ja poleciłem tego E-PL6 dwójce znajomy, co prawda jedni już kupili lustrzankę ale ogólnie są zadowoleni :)

Jurek Ż
16-07-2017, 23:04
Oglądnij taki zestaw http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-e-pl7-pancake-zoom-kit-srebrny-i-ob-ez-m-14-42-ez-srebrny.html
Można tez kupić ciut taniej ale znika z rynku już modele E-PL6 i też z obiektywem 14-42 pancake, zgrabne, matryca duża, dobre video, dobra jakość zdjęć.
Oglądnij w sklepie, ja poleciłem tego E-PL6 dwójce znajomy, co prawda jedni już kupili lustrzankę ale ogólnie są zadowoleni :)

Świetny pomysł. W tej cenie nie kupisz nic lepszego.

holdfast
19-07-2017, 11:31
Witam, po pewnym czasie nieobecności, zmiany nicku oraz po dyspensie fotograficznej postanowiłem wrócić, przypomnieć sobie podstawy i zacząć pstrykać. Postanowiłem również dokupić sobie szkiełko nikkor
50mm 1.8 D, posiadam nokona d90 więc w body znajduje się tzn śrubokręt stąd też moje pytanie czy nikkor 50mm 1.8 D będzie sam ustawiał ostrzenie czy będę musiał robić to ręcznie oraz czy może jednak warto dopłacić te 300zł i kupić nikkora z końcówką G ? który ma automatyczny AF ?

poste
19-07-2017, 11:46
Będzie ostrzył z d90 automatycznie. Ten obiektyw nazywa się AF NIKKOR 50MM F/1.8D, zwróć uwagę na AF ;)
Wolałbym raczej zbierać na inne szkła, np. 35DX czy Sigmę 17-50/2.8 niż dopłacać do 50 AF-S.

holdfast
19-07-2017, 12:04
Dzięki za szybką odpowiedź, raczej zostanę przy wyborze tej 50-ki

holdfast
20-07-2017, 20:45
Kupiłem Nikkora 50mm 1.8 G powiedzcie mi czy dobrze ostrzy ?
https://naforum.zapodaj.net/6d2f2d1c5aa6.jpg.html F 1.8 i ekspozycja 125s

https://naforum.zapodaj.net/b1ff2fd79765.jpg.html F 1.8 i ekspozycja 80s

bic44
21-07-2017, 10:47
Kupiłem Nikkora 50mm 1.8 G powiedzcie mi czy dobrze ostrzy ?
https://naforum.zapodaj.net/6d2f2d1c5aa6.jpg.html F 1.8 i ekspozycja 125s

https://naforum.zapodaj.net/b1ff2fd79765.jpg.html F 1.8 i ekspozycja 80s

Sprawdzaj w normalnych warunkach, przykładowo klik (https://www.google.pl/search?q=mikroregulacja+testowisko&oq=mikroregulacja+testowisko&aqs=chrome..69i57.6592j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8)

ewenement
22-07-2017, 12:31
Szybkie pytanie, za około tydzień kupuję obiektyw i ostatecznie wybór padł na nikkora 35mm 1.8G. Przed chwilą zobaczyłam: Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM. I już sama nie wiem, Ta sigma posiada HSM czyli wbudowany silnik? Obiektyw ma być do d5100 i trochę się obawiam jak będzie z ostrzeniem...

- - - - kolejny post - - - - - -

Ups! Już znalazłam ciekawy artykuł, "przeznaczone wyłącznie do lustrzanek cyfrowych z matrycą APS-C ze względu na zmniejszone pole krycia (oznaczenie DC)." Może komuś się przyda info. :)

hades27
23-07-2017, 01:50
Witam
Tym razem chciałbym zapytać o obiektyw szerokokątny o jasności f/4 lub f/2,8, co byście polecili

bic44
24-07-2017, 12:39
Preferowany zakres? Przeznaczenie? Af/mf? Budżet? Dx/fx?

GonzoG
24-07-2017, 22:25
(...) Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM. (...) ma być do D5100 (...)

- - - - kolejny post - - - - - -

Ups! Już znalazłam ciekawy artykuł, "przeznaczone wyłącznie do lustrzanek cyfrowych z matrycą APS-C ze względu na zmniejszone pole krycia (oznaczenie DC)." Może komuś się przyda info. :)
Nie wiem dlaczego "ups"... Przecież D5100 to aparat APS-C,

Nikomat
24-07-2017, 23:35
Witam
Tym razem chciałbym zapytać o obiektyw szerokokątny o jasności f/4 lub f/2,8, co byście polecili

Ja od lat uzywam Nikona 12-24/4
Wiec raczej chyba byc moze niestety z pewnoscia polecam.

hades27
25-07-2017, 21:04
dzięki za pomoc zakupiłem AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

ewenement
27-07-2017, 12:22
Nie wiem dlaczego "ups"... Przecież D5100 to aparat APS-C,

Dlatego, że sama znalazłam odpowiedź i nie potrzebnie pytałam tu :) Ale czasami lepiej dwa razy zapytać :)
Kupiłam tą sigme, nikkora też podpinałam pod body ale jakość wykonania tragiczna...
Sigma też ma różne opinie ale zobaczymy jak to będzie

fredziopl
29-07-2017, 12:16
Jakis czas temu z 5-6 lat sprzedalem swojego Nikona d5000 z kitem.
Powod duzy, ciezki, itp zona chciala cos mniejszego zeby byl poreczniejszy na wakacje.
Przechodzilem przez kilka malpek ostatnio mialem Soniaka a5000. Ale jak popatrzylem na zdjecia sprzed 5-6 lat z wakacji robione Nikonem a na te pozniejsze to zal sciskal
Dostalem najwiekszy i najbardziej miazdzacy powod aby przekonac zonke do powrotu do lustrzanki.
Moze to wina fotografa moze cos innego ale Nikon robil zarowno wieczrem jak i w dzien naladniejsze zdjecia ze wszystkich. Ostre wyrazne, dobrze nasycone kolorami.
Teraz pytanie czy kupie Nikona, jesli tak to jakiego, aby znow jakosc zawitala w moich albumach?
Zastanawiam sie nad Nikonem d3400 albo poprzednimi ale wyzszej serii 5200, 5300.

Mozecie cos od siebie polecic?

ksh
29-07-2017, 12:24
Polecam D3400 ponieważ daje piękne jpg i nie straszne mu tryb AUTO, można ewentualnie podbić mu coś w ustawieniach picture control pod swoje gusta, ja w D3400 ucieszyłem się że ta matryca daje kolorki jak z ulubionego D80/D200.
Śmiało bierz D3400, jeśli chcesz coś więcej otrzymać z ergonomii i komfortu obsługi to D5300 ale w D3400 wystarczał ten programowany przycisk Fn żeby podpiąć sobie tam ISO i było ok.

fredziopl
29-07-2017, 13:16
A co ze stalka? Mozecie cos polecic 50mm bo nikona chyba cos kolo 1000 zl kosztuje.

ksh
29-07-2017, 13:26
Ja ostatnio kupiłem yongnuo 35 i 50, jest to jakaś alternatywa, mi pasują oba obiektywy.

fredziopl
29-07-2017, 13:35
Mozesz podac link do aukcji czy sklepu z tymi obiektywami? Ktory lepiej srawdzi sie na wypadzie wakacyjno rodzinnym?
http://allegro.pl/obiektyw-yongnuo-50mm-f-1-8n-af-s-mf-do-nikon-f-i6909147639.html
http://allegro.pl/yongnuo-yn-35mm-f2-jak-nikon-nikkor-af-s-dx-i6868004293.html

cos z tego?

ksh
29-07-2017, 13:40
Sugeruje jakiś zoom zamiast stałki na takie wypady, Nikkor AF-P 18-55VR lub 18-105VR lub iść w jakość i jasność czyli Sigma 17-50 OS.

fredziopl
29-07-2017, 13:43
18-55VR albo 18-105VR bede mial w kicie sa zestawy wlasnie z tymi obiektywamiw cashbacku. Chyba ze wlasnie kit w zupelnosci wystarczy na poczatek.

FelTom
29-07-2017, 13:55
Najlepiej z 18-105 i na początek w zupełności wystarczy.

sl011
30-07-2017, 08:03
Moze to wina fotografa moze cos innego ale Nikon robil zarowno wieczrem jak i w dzien naladniejsze zdjecia ze wszystkich. Ostre wyrazne, dobrze nasycone kolorami.
Teraz pytanie czy kupie Nikona, jesli tak to jakiego, aby znow jakosc zawitala w moich albumach?
Zastanawiam sie nad Nikonem d3400 albo poprzednimi ale wyzszej serii 5200, 5300.
Wszystkie 3 powyższe, jak również d3300, powinny być trochę lepsze od d5000 pod względem jakości zdjęć. Mogą się różnić odrobinę między sobą jeśli chodzi o generowane kolory w jpg, ale to można regulować. Seria 3000 ma domyślnie trochę bardziej nasycone kolory.
Zwróć uwagę, że D3400 jest okrojonym d3300. Ma trochę ulepszony silnik jpg w stosunku do poprzednika (matryce mają takie same), ale za to dano mu słabszą lampę i pozbawiono czyszczenia matrycy.

Jeszcze do przemyślenia: Jeśli różnica w jakości zdjęć między d5000 a a5000 jest wyraźna i jednoznaczna, to raczej jest wina fotografa. ;)

ksh
30-07-2017, 10:36
D3400 ma nową matrycę i jest chyba fajnie oprogramowana bo wypluwa w suchych testach podobne wartości jak D7200 czy D5500/D5600.

fredziopl
30-07-2017, 10:44
Nie ukrywam ze wina moze a nawet stoi po mojej stronie, ale skoro na D5000 potrafilem robic lepsze zdjecia zarowno w dzien jak i wieczorami przy kicie to znaczy ze lepiej mi lezy Nikon.
Wiec nie ma sensu sie meczyc a wlasnie worcic do Nikona.

sl011
30-07-2017, 11:36
D3400 ma nową matrycę
W internecie można spotkać odmienne opinie na ten temat (https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d3400-review/3).

i jest chyba fajnie oprogramowana
A to inna sprawa i pisałem o tym powyżej. ;)

Fredziopl, masz rację. Skoro lepiej Ci się fotografuje lustrzanką, to jest to powód do zmiany.

ksh
30-07-2017, 11:41
Jest delikatnie mniejsze użyteczne ISO co wychodzi powyżej 3200 ale DR jest już jak wyżej napisałem, dałeś porównanie do canona i tez lepiej wypada co akurat nie dziwne :)

sl011
30-07-2017, 11:46
Szczerze to nie spojrzałem teraz na porównanie jak kopiowałem link. W tekście jest o matrycach, że są takie same. A w okienku można przełączyć porównanie na d3300, żeby było trudniej przestawić na słabe oświetlenie i np iso 12800-25600. Czy w raw widać różnice?

ksh
30-07-2017, 12:17
Nie dostrzeżesz różnicy w normalnym użytkowaniu, nie ma co się tu skupiać nad tym, nikon od dawna świetnie potrafi wykorzystać matryce i większość ich modele od dawna ma porównywalna jakość.
Mi przypadł do gustu D3400 dlatego bo przypomina mi D80/D200 i jesli ktos lubi gotowe jpg w bezlustrach samsunga czy fuji to z tego aparatu ma podobnie.

fredziopl
30-07-2017, 22:43
A jakbyscie mieli kupic D3400 z 18-105 albo 5300 z 18-55 - w tej samej cenie?

ksh
30-07-2017, 22:55
Wolałbym zestaw z 18-105VR, albo kupiłbym D5300 i używany 18-105 za jakieś 550-600zł :)

sl011
31-07-2017, 08:32
To zależy od Twoich preferencji, od tego jaki miałeś wcześniej kit i jakie miałeś z nim doświadczenia.
Ja też bym wolał 18-105. Ale on ma również wady - np jest większy, cięższy i... droższy od 18-55 ;) No i 18-55 ma trochę lepsze możliwości robienia zdjęć z małej odległości.

Bushi
31-07-2017, 08:37
Też myślę, jak Koesh czy Sl011, jesli chodzi o obiektyw. 18-105 ma przydatny zakres ogniskowych i jest naprawdę niezłym "kitem" za nieduże pieniądze; jak zaczniesz focić, prawdopodobnie dość szybko zakres 18-55 uznasz za zbyt "wąski". Natomiast 18-105 jako "spacerowy - wielozadaniowy" jest o.k. Zwykle też wiele osób go zostawia nawet wtedy, kiedy kupuje inne (czytaj - bardziej dostosowane do swoich potrzeb, zwykle dużo droższe i o lepszych parametrach) obiektywy, bo warto mieć niezłą, tanią "wielozadaniówkę" na codzienne potrzeby spacerowe... Ja mam podobny obiektyw, N18-140 (N18-105 w niczym mu nie ustepuje, no może tylko tym, że ma plastikowy bagnet, ale jest on o.k., mocny) i mimo sporej szklarni nie zamierzam się go pozbyć, bo przydaje się, kiedy zabieram na krótki "wypad" tylko jeden obiektyw, a potrzebuję lekkości i elastyczności...

fredziopl
31-07-2017, 09:44
OK, ostatnia sprawa :P
Wielkie dzieki za pomoc i sugestie zamowilem juz d3400 z 18-105 a jesli chodzi o stalke? Czy dobrym rozwiazaniem do portetowek i zabawy bedzie cos takiego:
https://www.aliexpress.com/item/Yongnuo-YN35mm-F2-lens-Auto-Focus-Wide-angle-Large-Aperture-Fixed-Lens-For-Niko/32783672595.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.271.h ETIoF

Czesto robie zakupy na ali a czytalem ze ta 35mm jest dosc polecana. Na razie nie zalezy mi na czasie bo przed wyjazdem wakacyjnym juz nie dojdzie, wyjezdzam 08.08, ale pewnie przyda sie na pozniej.

bic44
31-07-2017, 09:51
Przy chęci użycia jaśniejszych szkieł wypadałoby mieć mikrokalibrację af w body, czyli zamiast serii d3xxx i d5xxx celuj w d7xxx, chyba, że kalibrowanie w serwisie to nie problem. A cena/jakość 35 i 50mm od YN wydają się bardzo zachęcające, wątki na forum:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=272299&page=16
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=282293&page=4

ksh
31-07-2017, 10:08
Jak chcesz yongnuo to kup wyselekcjonowany na ebay bo jak nie będzie celny to cie szarpnie kalibracja i wyjdzie cena jak za nowego nikkora wtedy.

Bushi
31-07-2017, 11:10
Moim zdaniem do "portretówek" lepsza byłaby "50". Mam N35 1,8 jak i N50 1,8. Znacznie częściej używam 50-tki. Do portretów 35 nie jest najlepsza - za krótka ogniskowa. W ogóle "35" do DX to z jednej strony trochę "za krótko" (np. do portretów), z drugiej - "za długo" (np. na spacerze). Polecam Ci do bieżących portrecików dziecka, pieska itp. Nikkora 50 mm f/1.8G AF-S. Kiedyś miałem D3300 i z nim współpracował doskonale, ostry, może AF troszkę wolniejszy, ale przy portretach i amatorskich zdjęciach jest jak najbardziej o.k. Nie wymaga kalibracji (chyba, że źle trafisz przy zakupie...). A cena nówki przyzwoita, naprawdę warta szkiełka.Co do puszeczki - oczywiście D7200 polecam jak najbardziej (jako bieżący użytkownik), ale rozumiem, że szukasz optymalnie koszty/użyteczność, więc D3300 (lub D3400, jak wolisz, chociaż mnie bardziej "pasiłby" D3300) na pierwszą puszeczkę po długiej przerwie będzie chyba o.k.

sl011
31-07-2017, 13:24
Tradycyjnie podpowiem, żeby wypróbować ogniskowe używając kita. Ze stałki zdjęcia wyjdą podobnie, tylko może trochę ostrzejsze i ew. z mocniejszym bokeh. A może dojdziesz do wniosku, że chcesz 85mm (wg niektórych obowiązkowy do portretu)?
Możesz także dojść do wniosku, że powyżej 50mm nawet na kicie jest na tyle wąska głębia ostrości, że też da się uzyskać dość wyraźny bokeh.
Popróbuj na wakacjach ;)

edit:
A może, skoro chcesz jasne obiektywy, to ZAMIAST 18-105 spraw sobie Sigmę 17-50 f/2,8? Jest ona tylko o ok. 500zł droższa od kitu Nikkora, a w większości sytuacji może zastąpić nawet kilka stałek, wyprzedzając nawet niektóre np szybkością autofokusa.

hades27
14-08-2017, 11:58
Potrzebuje zakupić plecak na aparat i cały osprzęt. Co byście polecili, myślałem nad czymś od od firmy Lowepro. Mój stary plecak porostu jest za mały

nikoniarz
14-08-2017, 12:04
Potrzebuje zakupić plecak na aparat i cały osprzęt. Co byście polecili, myślałem nad czymś od od firmy Lowepro. Mój stary plecak porostu jest za mały

Mam 3 plecaki Lowepro i to całkiem udane produkty. Ale za mało szczegółów podajesz- cena, co ma zmieścić, jak będzie użytkowany...

hades27
14-08-2017, 23:02
Mam 3 plecaki Lowepro i to całkiem udane produkty. Ale za mało szczegółów podajesz- cena, co ma zmieścić, jak będzie użytkowany...

więc tak potrzebuję troszku przestrzenie w plecaku do wyjazdów, chciałbym zapakować aparat, obiektywy, lampę, ładowarkę, statyw + opcjonalnie drona . Mój stary plecak nadaję się do spacerów https://www.amazon.de/gp/product/B003656Q7C/ref=oh_aui_detailpage_o08_s00?ie=UTF8&psc=1. Cena do 250 euro. Potrzebuje takiego mobilnego plecaka :). Myślałem nad tym modelem od LowePro https://www.amazon.de/Lowepro-LP36896-PWW-Whistler-350-Taschen/dp/B013JHU5YG/ref=sr_1_10?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1502744845&sr=1-10&keywords=lowepro+fotorucksack lub https://www.amazon.de/Lowepro-SLR-Kamerarucksack-Zubeh%C3%B6r-17-Zoll-Notebook-schwarz/dp/B0036B67B6/ref=sr_1_15?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1502744845&sr=1-15&keywords=lowepro+fotorucksack

nikoniarz
15-08-2017, 13:33
Akurat Whistlera mam. Także zapraszam do przeczytania wątku o nim http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=282800

lukas92
25-09-2017, 12:14
Witam poszykuje lampy do nikona d5100 zastanawiam się nad yongnuo yn565 i 685 budżet do 500 ewentualnie może być metz chciałbym lampe z trybem auto i manual ttl i do zewnętrznych odbiorników jedynie yn685 to oferuję najważniejsze pytanie czy ona bd kompatybilna z d5100

lukasz_kk
02-10-2017, 19:35
Witam,

zacznę od przedstawienia się, ponieważ to mój pierwszy post. Mam na imię Łukasz i jestem kompletnym amatorem fotografii, dawno temu posiadałem mały kompakt Sony (DSC-W35 o ile mnie pamięć nie myli), którym lubiłem od czasu do czasu "strzelić" jakieś zdjęcie z wyjazdów czy spacerów. Aparat niestety uległ uszkodzeniu a ja porzuciłem fotografowanie, ograniczając się do robienia zdjęć smartfonem jak nadarzyła się jakaś okazja, ewentualnie pożyczonym Nikonem D3100 z obiektywem 18-55. Od dłuższego czasu rozglądam się za kupnem lustrzanki (dlaczego lustrzanka - to wyjaśniam trochę później), ponieważ chciałbym wrócić do fotografii na trochę częstsze okazje niż "od święta".

Z uwagi na niewielki budżet (1700-1800 zł) wybrałem dwie opcje:
Pierwsza to używane body Canon EOS 50D, z pewnego źródła, z niewielkim przebiegiem, w dobrym stanie, od pierwszego właściciela, do którego dokupiłbym używany obiektyw EF-S 17-85 IS USM F/4-5.6.

Druga opcja to nowy Nikon D3300 z używanym obiektywem Nikkor 18-105 (ewentualnie nowy kit D3300 + 18-55).

Który z tych dwóch zestawów byście dla mnie polecili? Obiekty do fotografowania to głównie krajobrazy, architektura w trakcie podróży, spacery, spotkanie rodzinne, czyli taki powiedziałbym amatorski standard.

Wracając do pytania dlaczego lustrzanka - miałem ostatnio w dłoni Sony A6000 oraz Olympusa OM-D E-M10 i jakoś lustrzanki lepiej leżą mi w dłoni. Poza tym czytałem, że cokolwiek lepszego jeśli chodzi o obiektywy do bezlusterkowców, to już spory wydatek.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Kojocisko
02-10-2017, 22:46
Bardzo rozstrzelony wybór - semipro Canona sprzed wielu lat i współczesny entry level.
Ja napiszę tak: "EF-S 17-85 IS USM F/4-5.6. to naprawdę nie jest dobry obiektyw :-(". Miałem.
Ze względu na współczesną matrycę - ja bym wybrał Nikona. AF wbrew pozorom też może być lepszy. Choć ergonomia niestety bardzo podstawowa. Ale za to lekki.

ksh
02-10-2017, 22:49
Jeśli tak wąski wybór to mimo że D3300 to amatorski aparat to jednak wygrywa jakością plus nawet najtańszy 18-55 do kompletu daje fajny przyzwoity obrazek, używany D5300 byłby tu lepszą opcją.

Mariusz81
03-10-2017, 15:27
Czy jest sens sprawdzać w warunkach sklepowych przed zakupem Sigmę 17-50 czy można brać w ciemno pierwszą lepszą sztukę? Obiektyw wraz z body i tak planuje po zakupie wysłać do serwisu w celu wyjustowania. Chodzi mi o to czy są egzemplarze lepsze i gorsze do późniejszej kalibracji czy to nie ma wogóle znaczenia?

ksh
03-10-2017, 16:36
Nie ma znaczenia jeśli wyślesz na kalibracje ale jeśli masz możliwość to czemu nie sprawdzić, trafiały się już przypadki wadliwych obiektywów, szkoda marnować czas na odsyłania/wymiany.

Mariusz81
04-10-2017, 11:32
Czy warto przesiąść się z Tamrona 28-75 na Sigmę 17-50? Wiem ze to trochę inne zakresy ale chodzi mi o jakość obrazka, odwzorowanie kolorów.

ksh
04-10-2017, 11:38
Tak warto, będzie ostro na f/2.8 i zdecydowanie to lepszy obiektyw w zakresie powyżej 35mm, do tego 18-28m na DX może mieć sporo wykorzystania.

Hawxer
04-10-2017, 23:52
Witam,

To mój pierwszy post, więc chciałbym się na wstępie przedstawić ;) Jestem Arek i od jakiegoś czasu interesuje się fotografią " trochę bardziej niż przeciętny janusz ". Robiłem sporo zdjęć iphone'm 5s, teraz się bawie przelotnio Panasonic'iem DMC-FZ18. Myślę nad zakupem Nikona D3300/3400 tylko stoi przede mną jedno pytanie na które nie umiem odpowiedzieć. Czy lepiej wziąć go w zestawie z obiektywem 18-105 czy troszkę zaoszczędzić i kupić wraz z 18-55 i do tego dokupić używany obiektyw 50mm 1.8 ? Doradzicie ? :) A i jeszcze jedno czym się różni oznaczenie AF-S od AF-P ?

marcin66612
05-10-2017, 15:28
Siema
Chce kupić używanego nikona d7100, jaka będzie rozsądna cena za body z przebiegiem do 10-15k oraz gwarancją 6-12 miesięcy?

madebyzosiek
08-10-2017, 23:27
Siema
Chce kupić używanego nikona d7100, jaka będzie rozsądna cena za body z przebiegiem do 10-15k oraz gwarancją 6-12 miesięcy?

2000-2200, niedawno sprzedawałem znajomemu, nawet dodał gratis gripa i baterię (jakiegoś zamiennika).

Kamil0
09-10-2017, 09:42
Witam,
Mam na imię Kamil i zaczynam przygodę z fotografią. Szukam pierwszego poważniejszego sprzętu. Poczytałem nieco fora i jak na mój budżet, pasuje mi Nikon D5300 + Sigma 17-50 F/2.8. Czy to dobre połączenie? Dodam, że fotografuję głównie przyrodę, zachody słońca, chmury, niebo, gwiazdy, czasami ludzi, samochody itp. Czy taki sprzęt byłby dla mnie odpowiedni?

Zaciekawiła mnie konkretnie ta aukcja: http://allegro.pl/nikon-d5300-sigma-17-50-f2-8-dc-os-hsm-zestaw-2xl-i6729827212.html

Czy to zestaw wart uwagi?

Mariusz81
09-10-2017, 12:16
Ciekawe czy ta Sigma jest z polskiej dystrybucji i czy jest skalibrowana pod body?

Kojocisko
09-10-2017, 13:12
Jeżeli zestaw jest nowy, to jaki cudem ma być skalibrowana?

Mariusz81
09-10-2017, 14:41
Może źle się wyraziłem, chodziło mi o to czy ta sztuka Sigmy jest dobrana do tego body czy to przypadkowo skompletowany zestaw.

freska
29-10-2017, 12:33
Witam,
Jestem nowa na forum.
Mam nie lada zagwostkę. Jestem posiadaczką Nikona d3100 + AF-S Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6G + AF-S Nikkor 35mm 1:1.8G + AF Nikkor 70-300mm 1:4-5.6G.
Chcę wymienić body na lepsze, ale takie, w którym będę mogła używać tych trzech obiektywów. Po za tym potrzebowała bym też dobrej lampy i rozważam też opcję ewentualnej wymiany lub dokupienia obiektywu.
Ogólnie aparat potrzebny mi jest do robienia zdjęć ludzi w pomieszczeniach i w plenerze oraz do robienia zdjęć koni w ruchu w każdą pogodę i w hali z kiepskim oświetleniem.
Dajmy na to, że na taką wymianę mam 5-6 tys
Czy znajdzie się dobra dusza, która mi coś doradzi?

ksh
29-10-2017, 14:30
Nikon D7200 będzie optymalny żeby wykorzystać obiektywy jakie masz, zostanie jeszcze kasy na przyzwoity obiektyw jak np sigma 17-50 2.8 co zastąpi ci przeciętnie słaby 18-55.

freska
29-10-2017, 15:19
A czy obiektyw Nikkor 70-300mm 1:4-5.6G. Bez własnego silnika będzie działał z tym body?

ksh
29-10-2017, 15:52
Będzie działał, ten obiektyw ma silnik i dlatego działa z D3100 jak i z D7200 gdzie możesz podpinać obiektywy bez silnika ale ty takich nie masz.

freska
29-10-2017, 16:07
Właśnie z moim d3100 nie działa bo ani body ani ten obiektyw silnika nie mają

ksh
29-10-2017, 17:06
Ale obiektyw
Nikkor 70-300mm 1:4-5.6G ma silnik, podaj dokładne oznaczenia obiektywu, jeśli nie ma silnika to na D7200 będzie działał.

OjTam
29-10-2017, 17:14
Pewnie o ten chodzi.
AF 70-300G (http://www.kenrockwell.com/nikon/70300g.htm)
I tak, będzie z D7200 działał.

freska
29-10-2017, 19:47
KOESH

Jestem posiadaczką Nikona d3100 + AF-S Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6G + AF-S Nikkor 35mm 1:1.8G + AF Nikkor 70-300mm 1:4-5.6G.
OJTAM dokładnie ten

Dziękuje Wam bardzo za podpowiedz! :)

dada41728
12-11-2017, 18:58
Witam. Po bardzo długich przemyśleniach i niewystarczającego zadowolenia z posiadanych aparatów, postanowiłem kupić coś lepszego. Aktualnie posiadam zwykły kompakt. Mój budżet wynosi około 2800 zł. Zestaw najlepiej już z obiektywem (do bezlusterkowców nie jestem jakoś przekonany...)
Chciałbym zdecydowanie coś uniwersalnego, zdjęcia z podróży (filmiki nie ważne), sesje amatorskie, makro też by się przydało,bokeh. Obrazy raczej statyczne, niż w ruchu. Myślałem może o body Nikona 5300 wraz obiektywem... Czy może za tę cenę znajdę coś lepszego?
Będe bardzo wdzięczny za okazaną mi pomoc. Chciałbym dodać, że narazie będe bardzo długo używać pierwszego obiektywu, więc kupno następnego to raczej odległa sprawa.Pozdrawiam.

pepsi90
02-12-2017, 14:16
Jaki statyw który można zabrać w podróż do d7100+sigma 10-20 i inne.
Zależy mi, żeby po złożeniu miał max 45cm (do samolotu)
Czy wiadomo, który z nich ma najlepszą głowicę? Jak na manfrotto to cena przystępna i dobre parametry
Moje typy:
1. Manfrotto element traveller big https://www.euro.com.pl/statywy/manfrotto-element-traveller-big-czarny.bhtml
3. Benro it25 https://www.x-kom.pl/p/334615-statyw-benro-it25.html
co myślicie?