Zobacz pełną wersję : D7100 oficjalny wątek
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
A zainteresowanie takie se (tylko 114 wyświetleń)... ;-)
Jeszcze jedenaście dni do końca . Spoko, wzrośnie :-)
irek6311
14-06-2013, 19:16
Seś@ można samemu nakręcić licznik wyświetleń na Allegro ;)
ale to nie zmienia faktu że chętnych mało na te body .
Mi tylko chodziło o to że cena ciut spada.
irek6311
14-06-2013, 19:37
Cena na Allegro zawsze niższa niż w sklepach (tam Nikon ustala ceny) ,
spadek niewielki jest ale to normalne że po premierze cena była wyśrubowana na max ,
dlatego też kupuję sprzęt jak cena staje się akceptowalna a nie z kosmosu dla tych co muszą mieć pierwsze sztuki .
Andrzej1974
14-06-2013, 20:00
Dzięki Seś@-iowi liczba wejść (z forum) na aukcję... wzrosła. Tak też można robić zainteresowanie sprzętem na alle.... ;-)
Dzięki Seś@-iowi liczba wejść (z forum) na aukcję... wzrosła. Tak też można robić zainteresowanie sprzętem na alle.... ;-)
Ups ...
To może ja podam link do swojej aukcji na sprzedaż D90? Wtedy wzrośnie "zainteresowanie" = liczba wyświetleń :mrgreen:
Andrzej1974
14-06-2013, 20:14
To może ja podam link do swojej aukcji na sprzedaż D90? Wtedy wzrośnie "zainteresowanie" = liczba wyświetleń :mrgreen:
Zawsze to jakiś sposób na tych, co zwracają na takie detale uwagę ;-)
irek6311
14-06-2013, 20:21
Ja zwracam uwagę na ilość pozytywnych komentarzy sprzedawcy z Allegro ,
ilość wejść na aukcję może być fikcyjna (nabita) więc nie daje realnego obrazu zainteresowania produktem ,
jak coś jest w dobrej cenie i sprzedawca ok to wiadomo że produkty sprzedają się jak świeże bułeczki .
Heh, pierwszy komentarz na Allegro miałem negatywny, ale nie zniechęciło to późniejszych nabywców :) A negatywa dostałem w rewanżu za negatywna, którego ja wystawiłem. Na pierwszą moją licytację wpadł jakiś wypasiony w pozytywy użytkownik i wybrał opcję 'kup teraz'. Potem zamiast zapłacić za wylicytowany przedmiot, zaczął do mnie pisać mail'e z warunkami, targował się o cenę, etc. Więc dostał ode mnie negatyw i mi w 'podzięce' też walnął negatywa. Ale reakcja gościa w pierwszej chwili była bezcenna. Jak jakiś młodzik bez komentarzy, może takiemu wyjadaczowi z 1,5k pozytywów i 0 negatywów wystawić złą opinię???
Dobra, koniec OT.
Wg mnie allegro powinno to weryfikować bo negatyw za negatyw to jest niestety standard i nijak się ma do stanu faktycznego. A jak ceny D7k, śledzicie? Stanęła w miejscu? Bo podejrzewam że D7100 jeszcze zejdzie bo to świeżak. Teraz ogólnie w elektronice ceny bardzo szybko spadają w dół, świetnym przykładem są smartfony, Taki Galaxy S3 po premierze 2,5k zł a za pół roku 1,5k zł. Trzeba będzie się przyglądnąć jak stoją ceny, kusi mnie D7k ale to bardziej po nowym roku. Nie chcę wymieniać D40 na serię czterocyfrową, jak zmieniać to tak żeby czuć różnicę ale żeby po kieszenie nie uderzyło drastycznie.
Andrzej1974
17-06-2013, 14:57
Nie sądzę (i nie liczę na to), żeby D7100 tak mocno spadł przez rok czasu jak smartfon, o którym piszesz. Ciągle jego cena powyżej 4 tys. pln...
Alcatraz
17-06-2013, 15:17
Jest już pierwsza poniżej...
Andrzej1974
17-06-2013, 15:20
Jest już pierwsza poniżej...
Fakt, teraz spojrzałem i na alle jest za niespełna 3800 zł ;-)
Ponoć fabrycznie nowy...
Alcatraz
17-06-2013, 15:34
W ceneo też jest już sklep, który oferuje chyba za 3990.
Az tak się nie spodziewam że spadnie, może do 3,5k. Telefony to inna bajka trochę, tam czas życia to około 2 lata i zmiana. Ale dla mnie amatora to i tak sporawo.
Alcatraz
17-06-2013, 16:34
Telefony to inna bajka trochę, tam czas życia to około 2 lata i zmiana
W przypadku aparatów fotograficznych też 2 a najwyżej 3 lata więc nie aż taka znowu "inna bajka". Premiera D90 2008 rok, D7000 2010 a D7100 początek 2013 roku.
W przypadku aparatów fotograficznych też 2 a najwyżej 3 lata więc nie aż taka znowu "inna bajka". Premiera D90 2008 rok, D7000 2010 a D7100 początek 2013 roku.
Pytanko, jeśli ktoś pamięta. W jakiej cenie był Nikon D90 w chili premiery w 2008 r ?
Dziex z góry.
Alcatraz
17-06-2013, 16:56
Cytat z informacji prasowej: 27.08.2008r. (dzień premiery D90) "Model D90 trafi do sprzedaży pod koniec września w sugerowanej cenie detalicznej około 3300 PLN."
Cytat z informacji prasowej: 27.08.2008r. (dzień premiery D90) "Model D90 trafi do sprzedaży pod koniec września w sugerowanej cenie detalicznej około 3300 PLN."
I kurs średni dolara z 27.08.2008: 1$=2.2605 zł. :)
Pawełfoto
17-06-2013, 20:03
Dziś dotarł do mnie grip Meike, paszczuszka szła z Chin całe 11 dni, łączny koszt wyniósł mnie 171 zł.
Grip idealnie pasuje i wszystko działa jak należy z D7100. Nareszcie uchwyt jak należy:-)
Dziś dotarł do mnie grip Meike, paszczuszka szła z Chin całe 11 dni, łączny koszt wyniósł mnie 171 zł.
Grip idealnie pasuje i wszystko działa jak należy z D7100. Nareszcie uchwyt jak należy:-)
łączny z przesyłką?
daj namiary jak to zamawiałeś stonka, jak płaciłeś trzeba mieć konto obcej walucie czy co ?
co z językiem chińskim :) czy było w innym :)
nie wiem czy to nie będzie OT, jak coś to daj znać na PW
sokolnik
17-06-2013, 22:42
a jak tam wygląda BUFOR z gripem? :) może się poprawił lekko?
łączny z przesyłką?
daj namiary jak to zamawiałeś stonka, jak płaciłeś trzeba mieć konto obcej walucie czy co ?
co z językiem chińskim :) czy było w innym :)
nie wiem czy to nie będzie OT, jak coś to daj znać na PW
@Pawełfoto napisał mi na PW:
1. Musisz się zarejestrować.
2. Płatności dokonuje się najlepiej kartą kredytową (nie myl z bankomatową)
3. Procedura jak na Allegro.
4. Są chyba jeszcze inne formy płatności, już nie pamiętam bo korzystam tylko z jednej.
5. Wysyłka do polski jest darmowa, AirChina z tego co pamiętam.
W komentarzach możesz zobaczyć że ludzie z całego świata tam kupują
dziś zauważyłem że po wczorajszym cykaniu mam błędy na karcie SD 32gb 30mb/s \. Co 4-5 zdjęcie to czerwony krzyżyk, nie wyświetla się w ogóle. co robić? czyja to wina? Aparatu czy karty? Karta nowa, 2miesiące. Problem pojawił się nagle. Wcześniej nie było problemów. Może to chwilowe (łudzę się)
Pawełfoto
17-06-2013, 23:03
a jak tam wygląda BUFOR z gripem? :) może się poprawił lekko?
Jeszcze nie sprawdzałem ale sam jestem ciekaw.
Ano właśnie, dajcie znać jak działa algorytm autoISO przy współpracy z lampa.
W gruncie rzeczy była do jedna z dwóch przyczyn pozbycia się d7000 tydzień po zakupie :-S
Nie wiem jak Ty ale ja mam już 3 telefon od momentu zakupu aparatu który mam w tym momencie.
A jaka byłą cena D7000 w dniu premiery?
Nie wiem jak Ty ale ja mam już 3 telefon od momentu zakupu aparatu który mam w tym momencie.
A jaka byłą cena D7000 w dniu premiery?
Historia ceny D7000:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wrzucajtu.pl/wrz/540bbd83f10caaf2cf72f9548d5f3a60141.101.88.252d700 0.jpg)
W gruncie rzeczy była do jedna z dwóch przyczyn pozbycia się d7000 tydzień po zakupie :-S
Bawiłem się nim tylko chwilę na moje oko gdy mam ustawione auto iso 100-1600 przy czasie 1/500
to po włączeniu lampy olewa te ustawienia i daje 400.
Mi najbardziej podoba się algorytm z tanich nowych Nikonów (D5000/D3100)
Tam autoiso po włączeniu lampy dalej działa dokładnie tak samo.
Czyli możemy użyć np. lampy do doświetlania cieni w dzień itp.
Te algorytmy w D7100 czy D700 powodują, ze jak włączam lampę to wyłączam autoiso.
Zwłaszcza, że czasem ono zachowuje się dla mnie nieprzewidywalnie z lampą.
Alcatraz
18-06-2013, 09:50
Tylko jaki to ma związek z "długością życia modelu"?
Tylko jaki to ma związek z "długością życia modelu"?
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie chodzi o czas życia modelu tylko o to że telefony wymienia się cześciej niż aparaty, przynajmniej wśród amatorów. Czas życia puchy to w zasadzie do padnięcia migawki.
Dzieki wielkie MstrG za wykresik. Widzę że około cena zleciał prawie o połowę w ciągu 3 lat i chyba osiąga już stabilność. Dla mnie jako inzyniera nic tak nie przemawia jak porządny wykres, dziwny jest tylko ten skok cenowy w tamtym roku. Ale może to wdedy była ta powodź w Japonii czy coś :)
Przejrzałem wątek i wtrącę się do dyskusji. Czasem nie ma co dorabiać zbyt wzniosłych ideologii do rzeczy tak przyziemnych jak pieniądze. Nie oszukujmy się - robimy zdjęcia takim sprzętem na jaki nas stać. Zmieniłem D90 na d7100 i pod każdym względem jest to aparat lepszy - wyższa rozdzielczość, o niebo lepszy autofocus, solidny , uszczelniany korpus i dostępne wyższe czułości. Gdyby było mnie stać, kupiłbym D800E, ale D600 i D7100 sumarycznie można uznać za równorzędne, zaś 2000 zł różnicy w cenie pozwala szybko podjąć decyzję. Moim zdaniem lepiej przeznaczyć te pieniądze na obiektyw lub obiektywy, ale jeśli ktoś ma na starcie te 2 tys. więcej i kupi D600, na pewnie także nie zrobi niczego głupiego. Po prostu to sprawa pieniędzy.
U mnie w pudełku z aparatem była solidna, drukowana instrukcja wydana w naszym języku.
[...] D600 i D7100 sumarycznie można uznać za równorzędne, zaś 2000 zł różnicy w cenie pozwala szybko podjąć decyzję. Moim zdaniem lepiej przeznaczyć te pieniądze na obiektyw lub obiektywy, ale jeśli ktoś ma na starcie te 2 tys. więcej i kupi D600, na pewnie także nie zrobi niczego głupiego. Po prostu to sprawa pieniędzy.
U mnie w pudełku z aparatem była solidna, drukowana instrukcja wydana w naszym języku.
Czy możesz nam zdradzić poszczególne składowe tej równowagi pomiędzy D600 a D7100?
Bawiłem się nim tylko chwilę na moje oko gdy mam ustawione auto iso 100-1600 przy czasie 1/500
to po włączeniu lampy olewa te ustawienia i daje 400.
Mi najbardziej podoba się algorytm z tanich nowych Nikonów (D5000/D3100)
Tam autoiso po włączeniu lampy dalej działa dokładnie tak samo.
Czyli możemy użyć np. lampy do doświetlania cieni w dzień itp.
Te algorytmy w D7100 czy D700 powodują, ze jak włączam lampę to wyłączam autoiso.
Zwłaszcza, że czasem ono zachowuje się dla mnie nieprzewidywalnie z lampą.
ok dzięki, ale jak sam napisałeś bawiłeś się nim tylko chwilę .
Mam pytanie. Czy w D7100 jest tak samo jak w D7000 , jeśli chodzi o robienie zdjęć naprzemiennie bez lampy i z lampą w trudnych warunkach oświetleniowych , a mianowicie - gdy robisz zdjęcia bez lampy na wysokim iso, np. od 1600 - 6400 i chcesz zrobić kilka zdjęć z lampą, to musisz wejść w nemu, żeby zmniejszyć domyślne największe iso z którego może korzystać aparat, bo jeśli nie, to pomimo włączenia lampy aparat nadal będzie korzystał z domniemanego iso do 6400 co jest trochę dziwne, gdyż wtedy zamiast zdjęcia otrzymujemy misz-masz, gdzie zdjęcie jest doświetlone przez lampę i ma ogromne ziarno wywołane wysokim iso. Analogicznie w np. C po włączeniu lampy iso automatycznie blokuje się na 400.
i kolegi..
Masz d7100, nie ma tego w instrukcji? To taka pierwsza myśl.
Zamiast gdybać na temat czasu życia aparatu i prognoz cenowych itp. może ktoś odpowiedziałby na konkretne pytanie i przetestował sprzęt w tej konkretnej kwestii ?
ponawiam moje pytanie ...
Mam pytanie. Czy w D7100 jest tak samo jak w D7000 , jeśli chodzi o robienie zdjęć naprzemiennie bez lampy i z lampą w trudnych warunkach oświetleniowych , a mianowicie - gdy robisz zdjęcia bez lampy na wysokim iso, np. od 1600 - 6400 i chcesz zrobić kilka zdjęć z lampą, to musisz wejść w nemu, żeby zmniejszyć domyślne największe iso z którego może korzystać aparat, bo jeśli nie, to pomimo włączenia lampy aparat nadal będzie korzystał z domniemanego iso do 6400 co jest trochę dziwne, gdyż wtedy zamiast zdjęcia otrzymujemy misz-masz, gdzie zdjęcie jest doświetlone przez lampę i ma ogromne ziarno wywołane wysokim iso. Analogicznie w np. C po włączeniu lampy iso automatycznie blokuje się na 400.
i kolegi..
Masz zapewne na myśli algorytm Auto ISO.
Bez lampy zmienia się zależnie od ogniskowej i warunków. W zaciemnionym pokoju mam 2500 i czas 1/25
Po podniesieniu lampy wbudowanej przeskakuje wskakuje na 5000, bo czas skraca się do 1/60 (ustawione z menu).
Po założeniu lampy zewnętrznej, ISO spada do 400 (minimum mam ustawione na 100).
Jest jednak sposób, żeby z lampą wbudowaną pracować nawet na ISO 100.
Masz zapewne na myśli algorytm Auto ISO.
Bez lampy zmienia się zależnie od ogniskowej i warunków. W zaciemnionym pokoju mam 2500 i czas 1/25
Po podniesieniu lampy wbudowanej przeskakuje wskakuje na 5000, bo czas skraca się do 1/60 (ustawione z menu).
Po założeniu lampy zewnętrznej, ISO spada do 400 (minimum mam ustawione na 100).
Jest jednak sposób, żeby z lampą wbudowaną pracować nawet na ISO 100.
o i to mi się podoba odpowiedni człowiek w odpowiednim miejscu-- zamieniam się w "słuch" :)
Wystarczy przełączyć lampę wbudowaną w tryb CLS i wyłączyć obie grupy.
@matiart -- usunąłem Twoje pytanie powielane w tym i innych tematach, a przy tym od razu uprzedzam… Fora nie są od tego żeby na nich floodować, nie Ty jeden szukasz pomocy i informacji, a zalewanie wątków ciągłym pytaniem o to samo nie jest rozwiązaniem problemu.
@Alcatraz, @Dho'ine -- prosiłbym o skończenie OT i powrót do tematu.
Wystarczy przełączyć lampę wbudowaną w tryb CLS i wyłączyć obie grupy.
ok dzięki śliczne :)
@matiart -- nie Ty jeden szukasz pomocy i informacji, a zalewanie wątków ciągłym pytaniem o to samo nie jest rozwiązaniem problemu.
nie ja jeden szukam pomocy i nie ja jeden wkurzam się - na bezsensowne zalewanie przez niektórych wątku dziwnymi pyskówkami zamiast udzielania konkretnych odpowiedzi-porad-nowinek itp. a skoro nie ma odpowiedzi, pytanie zadałem ponownie, po czym otrzymałem odpowiedź wiec było warto - kto pyta nie błądzi -
przy okazji dziękuję za oczyszczenie wątku :)
Alcatraz
18-06-2013, 15:58
Pytanie zadałeś pięć razy w różnych wątkach wiec nie udawaj teraz, że nie rozumiesz o czym mowa! A posty jak widzę nadal skleja za Ciebie Administrator bo za trudne jest użycie przycisku "edytuj"... Rzeczy, o które pytasz są m.in. w instrukcjach obsługi więc niepotrzebnie robisz sensacje...
Dzieki wielkie MstrG za wykresik. Widzę że około cena zleciał prawie o połowę w ciągu 3 lat i chyba osiąga już stabilność. Dla mnie jako inzyniera nic tak nie przemawia jak porządny wykres, dziwny jest tylko ten skok cenowy w tamtym roku. Ale może to wdedy była ta powodź w Japonii czy coś :)
Drogi inżynierze, a tak po polsku napisać nie łaska...?
[...]
Ostrzeżenie, na razie wzrokowe.
Alcatraz
18-06-2013, 16:36
Patrząc na wykres zamieszczony przez MstrG można być optymistą co do ceny D7100. Idzie obniżka - chociaż dynamika spadku D7000 była większa.
Andrzej1974
18-06-2013, 16:43
Patrząc na wykres zamieszczony przez MstrG można być optymistą co do ceny D7100. Idzie obniżka - chociaż dynamika spadku D7000 była większa.
Naprawdę nie sądzę, aby cena D7100, który jest bardzo chwalony, spadała tak jak D7000. Jeśli ta puszka nadal będzie pod niebiosa zachwalana (mam na myśli D7100) to jej cena będzie się trzymała jeszcze długo.
Chyba zapominacie jak wielką rolę w cenie elektroniki odgrywa kurs pln/euro i pln/usd. Przy niekorzystnym trendzie ceny spadają bardzo wolno...
Alcatraz
18-06-2013, 16:52
Opinia oczywiście ma wpływ na utrzymywanie się ceny ale D7000 zanotował spadek o 1000 zł jeszcze przed pojawieniem się negatywnych opinii. Kurs walut też ważny, to fakt.
Przejdźmy od analiz rynkowo-giełdowych do tematu którego dotyczy wątek. Testowałem swojego D7100 pod kątem filmowania i jestem mile zaskoczony. Film kręcony z ręki wykorzystałem obiektyw Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC obraz świetny. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie jakość nagranego dźwięku który udało się nagrać. Nadmienię, że na stadionie było bardzo to bardzo głośno jak to na koncercie. Kręciłem z korony stadionu. http://www.youtube.com/watch?v=I2r0shJD99c Ciekawiło mnie również jak sobie da radę z filmowaniem linii poziomych i pionowych które są skoncentrowane. D7100 tez sobie dał radę co świadczy mój kolejny film http://www.youtube.com/watch?v=gfuC2g-1jAw. Oglądać w jakości HD.
Alcatraz
19-06-2013, 12:15
Przejdźmy od analiz rynkowo-giełdowych do tematu którego dotyczy wątek.
Wątek jest o D7100 a więc analizy jego ceny są jak najbardziej dotyczące tematu. Natomiast sprawy, które Ty opisałeś powinny znaleźć się raczej tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226453&page=127
Skoro już jednak napisałeś - ocena filmów na youtube jest bardzo dyskusyjna. Ten portal kompresuje, obcina bitrate i tak naprawdę zdjęcia ze smartfona wyglądają podobnie. Druga sprawa to bardzo statyczne ujęcia, w których trudno ocenić wiele aspektów jakości obrazu. Od siebie dodam, że jakość filmów z D7100 jest bardzo dobra (prosto z puchy) ale o AF lepiej zapomnieć. Chyba, że nagrywane filmy później montujemy (a zakładam, że sporo osób tak robi) - wtedy ma to drugorzędne znaczenie ponieważ gorsze momenty sobie wytniemy. Jeśli jedna filmujemy z małą GO to AF wariuje ustawiając bez przerwy ostrość, co chwilę na inny obiekt.
Nie mogę znaleźć informacji o czasie rejestracji filmu d7100. Ile maksymalnie nagra w jakości 1080 zarówno w p jak i i?
Alcatraz
28-06-2013, 16:23
Jest w instrukcji obsługi - max 29 minut w jednym kawałku (nie więcej niż plik 4GB), chyba że wcześniej zadziała jakieś ograniczenie termiczne.
sokolnik
28-06-2013, 16:27
Jest w instrukcji obsługi - max 29 minut w jednym kawałku (nie więcej niż plik 4GB), chyba że wcześniej zadziała jakieś ograniczenie termiczne.
a są takie ograniczenia termiczne w D7100 ? Możesz podać źródło tej informacji ?
Alcatraz
28-06-2013, 16:38
W każdej lustrzance z LV są takie ograniczenia, choć może nie piszę się teraz o nich wprost. Cytat z instrukcji obsługi D7100:
Nagrywanie filmów.
Aby zapobiec uszkodzeniu wewnętrznych obwodów aparatu, podgląd na żywo może zakończyć się automatycznie. Wyłączaj podgląd na żywo, gdy nie używasz aparatu. Zwróć uwagę, że w następujących okolicznościach temperatura wewnętrznych obwodów aparatu może wzrastać i pojawiać mogą się szumy (jasne punkty, losowo rozmieszczone jasne piksele lub mgła; aparat może również w zauważalny sposób się nagrzać, ale nie oznacza to usterki):
• Temperatura otoczenia jest wysoka
• Aparat był używany przez długi okres w trybie podglądu na żywo lub nagrywania filmów
• Aparat był używany przez długi okres w trybie seryjnego wyzwalania migawki
Jeśli podgląd na żywo nie włącza się, gdy podejmuje się próbę jego włączenia lub rozpoczęcia nagrywania filmu, odczekaj, aż temperatura wewnętrznych obwodów aparatu spadnie, a następnie spróbuj ponownie.
Czyli mogą zdarzyć się sytuacje kiedy przed upływem tych 29 minut LV wyłączy się i trzeba będzie zaczekać aż elektronika i matryca ostygną.
W każdej lustrzance z LV są takie ograniczenia, choć może nie piszę się teraz o nich wprost. Cytat z instrukcji obsługi D7100:
Czyli mogą zdarzyć się sytuacje kiedy przed upływem tych 29 minut LV wyłączy się i trzeba będzie zaczekać aż elektronika i matryca ostygną.
to całe szczęście, że takowe zabezpieczenia występują :)
nie daj Boże moglibyśmy zostać napromieniowani :)
Alcatraz
29-06-2013, 00:40
Dokładnie:-) Albo zasypani jakimiś dziwnymi hot pixelami:-)
Ok, dziękuję za informację. Przyznam szczerze że jakość filmów porównywalna do c, ciekawy kąsek dla filmujących no i 5oi/p w 1080 to także nowość, nie rozumiem tylko dlaczego nikon upiera się z niezmienną przysłoną w trakcie nagrywania. Co do nagrzewania- właśnie. Czy ktoś to testował? Nikon mógłby taką informację również podawać, wielu teraz takich co używa aparatu do filmu, nie do zdjęć. A dla nich to rzecz wagi najwyższej.
sokolnik
29-06-2013, 13:04
wczoraj nagrałem film w klubie. 720p 60klatek i film naprawdę płynny, bardzo fajnie to wygląda ISO 1600 moim fishem.
Niestety nie mogę wrzucić (własność klubu) :D
Co do nagrzewania- właśnie. Czy ktoś to testował? Nikon mógłby taką informację również podawać, wielu teraz takich co używa aparatu do filmu, nie do zdjęć. A dla nich to rzecz wagi najwyższej.
W przypadku D5200 nagrywałem w sumie około 35 min (20 min i potem 15 jeszcze) i aparat nie zgłosił problemu z temperaturą (iso 400-1600, temp. w pomieszczeniu około 20-22C). Tak więc z D7100 powinno być ewentualnie tylko lepiej.
zielonek430
06-07-2013, 18:26
Pytanie do posiadaczy D7100 - czy i czym chronicie wyświetlacze? GGS na allegro brak (albo słabo szukam) więc co innego?
sokolnik
06-07-2013, 18:34
niczym nie ochraniam. Ochraniałem w D90 - stwierdziłem że nie warto. Jestem osobą co bardzo dba o sprzęt (szczególnie ten który kupiłem za swoje a nie z dotacji)
zielonek430
06-07-2013, 18:40
Właśnie ja też wychodziłem z dokładnie z tego samego założenia przy moim D60, zmieniłem zdanie gdy pewnego dnia ni stąd ni zowąd zobaczyłem centymetrową rysę na ekranie...
A trudno ją było wystemplować w PS? ;)
Nie ma jeszcze dedykowanej osłony, ale pasuje ta z D600. Po taniości możesz dociąć dowolną folię do telefonów, ale to już nie szkło.
sokolnik
06-07-2013, 18:47
oj tam rysa. Każdy robi co chce :)
zielonek430
06-07-2013, 19:52
Chyba jednak rzeczywiście dam sobie spokój - skoro nie ma, to widać nie potrzeba ;)
Ja kupiłem GGS od D800 i też działa.q
Andrzej1974
06-07-2013, 20:10
Chyba jednak rzeczywiście dam sobie spokój - skoro nie ma, to widać nie potrzeba ;)
Zawsze warto chronić wyświetlacz przez porysowaniem. Choćby folią poliwęglanową...
Nigdy niczym nie chroniłem wyświetlacza - nie było potrzeby i nie zauważyłem, aby był porysowany w jakimkolwiek aparacie, który posiadam. Przez naście lat aparat z rąk mi nie poleciał i mam nadzieję, że tak już zostanie. Jedyne co by się przydało moim zdaniem, to coś na zatłuszczenie ekranu, bo nosem/policzkiem regularnie usyfiam ekranik - czego w D70s jakoś nie udawało mi się nigdy zrobić. Nie wiem co takiego jest w D7100, że regularnie mam zatłuszczony ekran, a w D70s był zawsze czysty i w pełni czytelny. Chyba chodzi o to, że ekran w D70s był lekko cofnięty, a w D7100 jest wysunięty względem wizjera.
Andrzej1974
07-07-2013, 10:45
Nigdy niczym nie chroniłem wyświetlacza - nie było potrzeby i nie zauważyłem, aby był porysowany w jakimkolwiek aparacie, który posiadam. Przez naście lat aparat z rąk mi nie poleciał i mam nadzieję, że tak już zostanie.
Zawsze mawiam... 100 razy się udało ale za 101 razem może się nie udać. I właśnie najważniejszy jest ten 101 raz. Stąd też wolę dmuchać na zimne i założyłem sobie za kilkanaście złotych folię poliwęglanową na LCD. Zawsze łatwiej (i bezpieczniej!) z niej zetrzeć "tłuszcz" po policzkach czy palcach jak i inny brud. Poza tym "zużytą" folię można spokojnie wymienić na nową (w zestawie, który kupiłem było 6 folii poliwęglanowych) i po sprawie. Naprawdę 12 zł za folię ochronną to niezbyt duży wydatek. ;-)
Folia ci przy upadku nie pomoże.
A od wybierania nic się nie rysuje
Folia ci przy upadku nie pomoże.
A od wybierania nic się nie rysuje
Rysuje się. Jak nosisz na pasku i ociera o guziki/zamek przy koszuli/kurtce.
Mi się nie rysuje.
Może ta plastikowa nakładka się rysuje.
Ja ją wywalilem.
Sam ekran się nie rysuje.
Andrzej1974
07-07-2013, 20:50
Rysuje się. Jak nosisz na pasku i ociera o guziki/zamek przy koszuli/kurtce.
Dokładnie. W ten weekend trochę ponosiłem aparat na pasku i faktycznie ekran LCD ociera się np. o wspomniane przez Seś@ guziki. Poza tym zawsze istnieje ryzyko przypadkowego przerysowania ekraniku.
Może i folia go nie zabezpieczy przed upadkiem ale na pewno idealnie sprawdza się przy wspomnianych guzikach czy innych przypadkach. Jak już powiedziałem 12 zł na folię nie ma d... a ja wolę dmuchać na zimne. Mam zresztą przykład z Nokią E51 gdzie ekranik miał kilka razy spotkanie w kieszeni z kluczami do auta czy drzwi od mieszkania i dziś wygląda koszmarnie (jest dość mocno porysowany).
Dokładnie. W ten weekend trochę ponosiłem aparat na pasku i faktycznie ekran LCD ociera się np. o wspomniane przez Seś@ guziki. Poza tym zawsze istnieje ryzyko przypadkowego przerysowania ekraniku.
Może i folia go nie zabezpieczy przed upadkiem ale na pewno idealnie sprawdza się przy wspomnianych guzikach czy innych przypadkach. Jak już powiedziałem 12 zł na folię nie ma d... a ja wolę dmuchać na zimne. Mam zresztą przykład z Nokią E51 gdzie ekranik miał kilka razy spotkanie w kieszeni z kluczami do auta czy drzwi od mieszkania i dziś wygląda koszmarnie (jest dość mocno porysowany).
..... i cena spada przy sprzedaży. Chyba że ktoś puchę kupuje na zawsze.
Mam pytanie o filtr dolnoprzepustowy w D7100.
Czy w body w ogóle nie ma tego filtra czy też jest ale bez funkcji AA?
Taki zapis jest na stronach Nikona dla modelu D800E. Jednak dla D7100 tego zapisu nie ma.
Pytam pod kątem czyszczenia matrycy. Jak podniosę lustro i dmuchaniem z gruchy nic nie poradzę to mogę czyścić na "mokro", ale czy wtedy będę szokować po matrycy czy po filtrze?
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Jest filtr podczerwony, więc spokojnie możesz czyścić.
przemekklin
08-07-2013, 16:44
Hej!
no to jak jest z konwertowaniem tych Nefów 1.3x crop??? Adobe DNG 8.1 nie daje rady, Servis Nikona mi napisał, żebym użył ViewNX2, ale też ich nie potrafi konwertować...
Ma ktoś podobny problem czy tylko ja???
pozdrawiam
Nie ma żadnych problemów. Przetwarza NEF zwykłe i z crop.
DNG Converter 7.4.0.137
przemekklin
08-07-2013, 17:00
Nie ma żadnych problemów. Przetwarza NEF zwykłe i z crop.
DNG Converter 7.4.0.137
WOW!!! to moich NEFów nie przetwarza...
Jestem już w kontakcie z nikonem, wysłałem im właśnie mój plik, zobaczymy co powiedzą.
pozdrawiam
WOW!!! to moich NEFów nie przetwarza...
Jestem już w kontakcie z nikonem, wysłałem im właśnie mój plik, zobaczymy co powiedzą.
pozdrawiam
Jak to co - zakupić oprogramowanie Nikona. Oni nie odpowiadają za zgodność lub niezgodność oprogramowania film trzecich.
przemekklin
08-07-2013, 17:12
Jak to co - zakupić oprogramowanie Nikona. Oni nie odpowiadają za zgodność lub niezgodność oprogramowania film trzecich.
ViewNX2 to przecież nikonowskie oprogramowanie i tam nie konwertuje mi nawet do TIFF...
Sprawdź jeszcze na tym pliku http://sdrv.ms/12ynzyG
przemekklin
08-07-2013, 17:48
Sprawdź jeszcze na tym pliku http://sdrv.ms/12ynzyG
konwertuje bez problemów w Adobe DNG 8.1 i ViewNX2
Może jakieś moje oprogramowanie jest do bani w aparacie. Ciekawe. W każdym razie jutro odsyłam D7100 jako zwrot i nie chce mieć z tym body nic wspólnego ;/ i prawdopodobnie jutro nikon też coś napisze. Jeśli chesz się pobawić mogę Ci podesłać mój plik ;) tak łatwo na pewno nie będzie ;)
pozdrawiam
ViewNX2 to przecież nikonowskie oprogramowanie i tam nie konwertuje mi nawet do TIFF...
A... Doczytałem tylko odnośnie DNG...
Wrzuć gdzieś jakiegoś NEF z cropu. Sprawdzę u siebie - może być kwestia softu, albo i aparatu, który źle zapisuje te zdjęcia.
Cropa nefa czyta mi bez problemu na copie i nawet na ipad 4 więc masz coś zrombane z puszką
przemekklin
08-07-2013, 17:58
Cropa nefa czyta mi bez problemu na copie i nawet na ipad 4 więc masz coś zrombane z puszką
super puszki nikon zatem robi! ;) 8 godzin pokazów lotniczych poszło się ***** ech, szkoda gadać.
Jeszcze nie formatuj karty. Może to problem z kopiowaniem. Jak to robiłeś? Znany jest problem uszkadzania plików przez Nikon Transfer.
Jedynie co zauważyłem to jak kręce film z cropem 60kls to mam zielony obraz na ipad 4,w czwartek wracam z wakacji to zobaczę na pc czy jest tak samo
przemekklin
08-07-2013, 18:05
Jeszcze nie formatuj karty. Może to problem z kopiowaniem. Jak to robiłeś? Znany jest problem uszkadzania plików przez Nikon Transfer.
na to już za późno, ale to chyba odpada, bo jak mógł uszkodzić tylko pliki NEF 1.3x a NEF DX działają bez zarzutu z tej samej karty i z tego samego transferu przez Nikon transfer. Używam tego Nikon Transfer od roku na tym samym kompie i nigdy nic się nie stało. Pliki z karty już usunięte :/ Mój plik wrzuciłem na chomika, bo nie mam gdzie go wrzucić: http://chomikuj.pl/tajger1981/Galeria
Stawiam na problem ze zgrywaniez zdjęć. Poczytaj np. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207925
Jak nie robiłeś nowych zdjęć na tej karcie, to można odzyskać zdjęcia.
przemekklin
08-07-2013, 18:11
Jak nie robiłeś nowych zdjęć na tej karcie, to można odzyskać zdjęcia.
na kilku nie robiłem, wiesz jak tego dokanać???
No i pytanie się nasuwa, czy możliwe żeby tylko uszkodził NEF 1.3??? Format DX działa bez zarzutu a były przenoszone w jednym transferze. I używam do tego Nikon Transfer (viewNX2 nigdy nie używałem)
na to już za późno, ale to chyba odpada, bo jak mógł uszkodzić tylko pliki NEF 1.3x a NEF DX działają bez zarzutu z tej samej karty i z tego samego transferu przez Nikon transfer. Używam tego Nikon Transfer od roku na tym samym kompie i nigdy nic się nie stało. Pliki z karty już usunięte :/ Mój plik wrzuciłem na chomika, bo nie mam gdzie go wrzucić: http://chomikuj.pl/tajger1981/Galeria
Może uszkadzać tylko pliki z cropa - wystarczy, że miałeś starszą wersję oprogramowania i pliki się wykrzaczą.
To nie jest tak, że Nikon Transfer tylko kopiuje pliki. Niestety aplikacja również wprowadza zapisy do danych EXIF, więc wystarczy, aby coś było nie tak z aplikacją i będzie kaszanić tylko wybrane pliki.
Ja przestałem używać Nikon Transfer jak zżarło wszystkie pliki karty. Szybciej i lepiej jest ręcznie kopiować.
Edit:
Przejrzałem dokładnie co się znajduje w zdjęciu - dane gdzieś tam są, ale raczej nie do odzyskania :(
Ale wszystko wygląda, że problem powstał przy kopiowaniu, a nie bezpośrednio w aparacie.
Spróbuj zgrać jakieś zdjęcia bezpośrednio z karty (nie kablem z aparatu) i zobacz czy będą się czytały poprawnie.
Co do problemu z Nikon Transfer - niestety bardzo często i to od lat, wprowadza błędy do NEFów. A tu wystarczy, że coś pochrzani w EXIF i plik jest nieczytelny.
Jeśli masz karty Sandisk Pro, to w pudełku jest kod do programu, którym odzyskasz dane. Jeśli nie, to poszukaj czegoś na dobreprogramy.pl itp
Podstawą jest posiadanie czytnika. Wkładasz tam kartę i odpalasz program. Nie powinien on ingerować w samą kartę, tylko skopiować dane na dysk. Dla pewności możesz karty zabezpieczyć lub poćwiczyć na jakiejś innej (możliwie małej, bo to trwa).
przemekklin
08-07-2013, 18:25
Może uszkadzać tylko pliki z cropa - wystarczy, że miałeś starszą wersję oprogramowania i pliki się wykrzaczą.
To nie jest tak, że Nikon Transfer tylko kopiuje pliki. Niestety aplikacja również wprowadza zapisy do danych EXIF, więc wystarczy, aby coś było nie tak z aplikacją i będzie kaszanić tylko wybrane pliki.
Ja przestałem używać Nikon Transfer jak zżarło wszystkie pliki karty. Szybciej i lepiej jest ręcznie kopiować.
ok. Dzięki chłopaki! Spróbuję je jakoś odzyskać i napiszę jak to się skończyło po wszystkim - jestem Wam winny ;)
Wiem ,że jest to wątek dotyczący d7100, jednak nie chcąc zakładać nowego piszę tutaj. Mam d7000 i pytanie czy da się w jakiś sposób wyzwolić za pomocą pilota, wcześniejsze uniesienie lustra , wiem o trybie Mup jednak w nim pilot na podczerwień nie działa z kolei w trybie pilota nie ma uniesienia lustra :(
Włącz opóźnienie migawki, to da ten sam efekt.
Wiem ,że jest to wątek dotyczący d7100, jednak nie chcąc zakładać nowego piszę tutaj. Mam d7000 i pytanie czy da się w jakiś sposób wyzwolić za pomocą pilota, wcześniejsze uniesienie lustra , wiem o trybie Mup jednak w nim pilot na podczerwień nie działa z kolei w trybie pilota nie ma uniesienia lustra :(
Jak to nie ma... a instrukcje czytał lub chociaż zajrzał do menu aparatu co się tam znajduje ??
Z resztą D7100 ma identycznie -
Menu -> Menu fotografowania -> tryb zdalnego sterowania
GonzoG dziękuję! :) proste rozwiązanie, a ja szukam nie wiadomo gdzie:) rozwiązałeś mój problem w 100% dziękuję :)
przemekklin
08-07-2013, 19:00
Co do problemu z Nikon Transfer - niestety bardzo często i to od lat, wprowadza błędy do NEFów. A tu wystarczy, że coś pochrzani w EXIF i plik jest nieczytelny.
W szoku jestem bo 4 lata używam i nigdy nic się nie działo... szkoda, że dane usunąłem z karty... Mądry Polak po szkodzie ;)
I zapewne w tym jest problem. Kupiłeś nową puszkę a został stary program, który jej do końca nie rozpoznaje.
przemekklin
08-07-2013, 20:39
I zapewne w tym jest problem. Kupiłeś nową puszkę a został stary program, który jej do końca nie rozpoznaje.
Zgadza się! Wszystko wyjaśnione. Ściągnąłem program, odzyskałem dane z karty, skopiowałem je na dysk i już mogę konwertować. A więc przyczyna leżała w Nikon Transferze. Dzięki jeszcze raz za pomoc! Pozdrawiam
PS nie zmienia to faktu, że puszka wraca do sprzedawcy, gdyż więcej oczekiwałem w tej cenie.
Zgadza się! Wszystko wyjaśnione. Ściągnąłem program, odzyskałem dane z karty, skopiowałem je na dysk i już mogę konwertować. A więc przyczyna leżała w Nikon Transferze. Dzięki jeszcze raz za pomoc! Pozdrawiam
PS nie zmienia to faktu, że puszka wraca do sprzedawcy, gdyż więcej oczekiwałem w tej cenie.
Na czym się zawiodłeś? Czego oczekiwałeś?
przemekklin
08-07-2013, 21:41
Na czym się zawiodłeś? Czego oczekiwałeś?
Oczekiwałem super jakości, w porównaniu do D90. Kupiłem z myślą o lotniskach i pokazach lotniczych. O szybkości wiedziałem, więc wziąłem to pod uwagę. Uważam, że moje stare body D90 współpracuje z Sigmą 50-500mm na tym samym poziomie lub lepiej. Dodatkowo męczy mnie konwertowanie do DNG bo Camera Raw nie czyta NEF (ver 7.1) a więc już muszę dodatkowo czas tracić itp. Zależało mi na rozdzielczości, bo tego mi najbardziej chyba brakuje, także wezmę D5200 i zobaczę jak jest. Poza tym, miałem zaraz po zakupie plamy na matrycy, co widziałem na zdjęciach, więc nie wiem czy ktoś tego już nie używał. pierwsze zdjęcia a ja muszę czyścić zdjęcie z brudów w PS... Może ta Sigma tak zasysa - nie wiem. Ogólnie puszka fajna poręczna, jest postęp w porównaniu do D90 ale nie warta tej kasy - wkurza mnie już to, jak te korporacje z nas doją kasę dając niewiele w zamian.
Oczekiwałem super jakości, w porównaniu do D90. Kupiłem z myślą o lotniskach i pokazach lotniczych. O szybkości wiedziałem, więc wziąłem to pod uwagę. Uważam, że moje stare body D90 współpracuje z Sigmą 50-500mm na tym samym poziomie lub lepiej. Dodatkowo męczy mnie konwertowanie do DNG bo Camera Raw nie czyta NEF (ver 7.1) a więc już muszę dodatkowo czas tracić itp. Zależało mi na rozdzielczości, bo tego mi najbardziej chyba brakuje, także wezmę D5200 i zobaczę jak jest. Poza tym, miałem zaraz po zakupie plamy na matrycy, co widziałem na zdjęciach, więc nie wiem czy ktoś tego już nie używał. pierwsze zdjęcia a ja muszę czyścić zdjęcie z brudów w PS... Może ta Sigma tak zasysa - nie wiem. Ogólnie puszka fajna poręczna, jest postęp w porównaniu do D90 ale nie warta tej kasy - wkurza mnie już to, jak te korporacje z nas doją kasę dając niewiele w zamian.
Tzn nie ma zauważalnej różnicy w jakości pomiędzy D90 a D7100? Jak mniemam chodzi o obrazek. Na jakim iso w D90 robisz pokazy lotnicze? Rozdzielczość, a tym samym szczegółowość nie jest dużo lepsza w D7100?
Co masz na myśli pisząc, że D90 lepiej współpracuje z Sigmą 50-500? Czym to się objawia?
Camera Raw 7.4 chyba dopiero obsługuje NEFy z D7100.
Znaczy potrzebowales puszke na wakacje i po wakacjach wraca do sklepu
sokolnik
08-07-2013, 22:25
tylko idiota sprzedawca przyjąłby taki aparat do sklepu
Co do jakości, to może trzeba zmienić szkiełko... Sigma 50-500 nie należy do super ostrych obiektywów i żadna puszka nie da Ci lepszego obrazka niż może go dać obiektyw.
Konwersja do DNG - a jaki problem zaktualizować ACR, przecież już jest nawet v8.1... Nie wiem czemu nadal masz 7.1.
Co do syfów na matrycy i przebiegu aparatu - to się sprawdza przy zakupie - wystarczy jedno zdjęcie i program, który odczyta wszystkie dane z EXIF.
przemekklin
08-07-2013, 22:48
Znaczy potrzebowales puszke na wakacje i po wakacjach wraca do sklepu
puszke na wakacje mam i jest to D90. Po co mam trzymać sprzęt za taką kasę, z którego nie jestem zadowolony. Oczywiście, że sprzedawca weźmie bo takie jest prawo w UK. Mam 30 dni na zwrot i nikt nie wnika czemu. Napisałem już, że produkt nie spełnia oczekiwań, jutro kurier przychodzi po paczkę.
M
przemekklin
08-07-2013, 22:52
Co do jakości, to może trzeba zmienić szkiełko... Sigma 50-500 nie należy do super ostrych obiektywów i żadna puszka nie da Ci lepszego obrazka niż może go dać obiektyw.
pisałem, że zależy mi na rozdzielczości, stąd zmiana puszki. Zdaje sobie też sprawę że S50-500 to nie najlepsze szkło, ale jestem zadowolony z tego szkła i D90
Konwersja do DNG - a jaki problem zaktualizować ACR, przecież już jest nawet v8.1... Nie wiem czemu nadal masz 7.1.
jak się ma orgyginalnego PS6 to nie jest problem ;)
Co do syfów na matrycy i przebiegu aparatu - to się sprawdza przy zakupie - wystarczy jedno zdjęcie i program, który odczyta wszystkie dane z EXIF.
kupowałem on-line
przemekklin
08-07-2013, 23:02
tylko idiota sprzedawca przyjąłby taki aparat do sklepu
niestety w Polsce prawa konsumenta są mocno ograniczone, tu (w UK) mogę kupić i oddać bez powodu.
Jak nie jestem zadowolony, to nie płace za coś z czego nie jestem w 100% zadowolony.
pisałem, że zależy mi na rozdzielczości, stąd zmiana puszki. Zdaje sobie też sprawę że S50-500 to nie najlepsze szkło, ale jestem zadowolony z tego szkła i D90
D5200 nie da lepszego obrazka niż D7100.
Teraz z puszek DX/APS-C podobną ostrość i jakość uzyskasz tylko w D7100 i K-5IIs
jak się ma orgyginalnego PS6 to nie jest problem ;)
Nie wiem jak jest przy nieoryginalnym... Ale przy opisach tych wersji, jest napisane, że można bez problemów aktualizować.
Ja tam PS'a nie mam, nie potrzebny mi.
kupowałem on-line
Ja D7k też kupowałem on-line, ale pierwsze zrobione zdjęcie było sprawdzeniem jak wygląda matryca i ile ma na liczniku.
Byłoby coś nie tak, to pewnie kurier nie zdążyłby dojść do samochodu, jak miałby przesyłkę zwrotną.
volkerball
08-07-2013, 23:04
To ciekawe, ze można kupić puszkę na 30 dni i oddać bez problemów. Chyba pojadę na wakacje do UK, kupie na 1 miesiąc D7100 zrobie 10k zdjęc, potem oddam i kupie D600 też zrobie 10k zdjęc, oddam i wróce do Polski ;). 2 Światy.
sokolnik
08-07-2013, 23:15
po co, weź nakupuj sprzętu - D4 + obiektywy i po 25 dniach oddaj :) zrób porządne sesje, zarób kasę i oddaj sprzęt do sklepu :)
przemekklin
08-07-2013, 23:21
po co, weź nakupuj sprzętu - D4 + obiektywy i po 25 dniach oddaj :) zrób porządne sesje, zarób kasę i oddaj sprzęt do sklepu :)
śmiejecie się ale tak jest :D W polsce zakup sprzętu czy czegokolwiek to jak wyrok.
sokolnik
09-07-2013, 00:47
to jak jest w PL odnośnie kupna i oddania sprzętu to ja doskonale wiem :)
śmiejecie się ale tak jest :D W polsce zakup sprzętu czy czegokolwiek to jak wyrok.
Mieszkam w UK od 7 lat i też wiem jak jest i jak to ludzie wykorzystują. Potem wchodzą na forum i narzekają, że dostali używaną puszkę w sklepie.
Jak Ty wybierałeś to D7100, że nie wiedziałeś jak działa? Do tej pory już baaardzo dużo zostało o nim napisane. D90 się do niego nie umywa pod bardzo wieloma względami.
Moje się "umywa".
Jak mu zrobię kąpiel:-)
Moje się "umywa".
Jak mu zrobię kąpiel:-)
Haha. D90 to naprawdę świetny aparat i nawet teraz kupienie używanego z niedużym przebiegiem za 1200zł to super deal, ale jednak D7100 dużo bardziej poręczny, llepsza ergonomia itd.
Jedyna wada jaką w D7100 znalazłem do tej pory, to rozdielczość. NEFy są ogromne i nawet na Ivy Bridge i7 i dwoma SSD w RAID 0 (900MBps/500MBps), 8GB RAM 1600MHz obróbka trochę trwa. Oczywiście podnosi się wydajność używając RAMDisku.
Ssd nie powinno się łączyć w raid bo trim nie działa
Ja D7k też kupowałem on-line, ale pierwsze zrobione zdjęcie było sprawdzeniem jak wygląda matryca...
Wiem, że to nie w temacie, ale czy mógłbyś opisać mi na PW jak sprawdzasz matrycę aparatu ? Z góry dziękuję :)
Krzych179
09-07-2013, 09:49
No ok pliki są duże, ale za to jaki detal i ile można z tym plikiem zrobić. Mi osobiście ciężko spowrotem wziąść do ręki d90 a będe zmuszony bo pracuję na 2 body. I wiem co piszę bo nie mam dysku SSD, ani szybkich i pojemnych kart pamięci.
Ssd nie powinno się łączyć w raid bo trim nie działa
Bezedura!
Może jak ma się starocie w kompie to nie działa:
http://www.anandtech.com/show/6477/trim-raid0-ssd-arrays-work-with-intel-6series-motherboards-too
Rozumiem że ty masz akurat ten najnowszy model płyty co obsługuje trim. Spoko.
[ciach] Ostrzeżenie wzrokowe, hamuj się troszkę kolego!
Rozumiem że ty masz akurat ten najnowszy model płyty co obsługuje trim. Spoko.
Ale ogólnie to w....ją mnie już te twoje insynuacje portfelowe w każdym temacie
Burak jesteś Szadzik.
Hahaha, niczego nie insynuowałem, a jeśli tak wyszło, to przepraszam.
PeCeta mam sprzed roku i płytę z68, to nie jest nic najnoweszego ani drogiego.
[ciach]
Peace.
No.
Chociaż poczucie humoru masz, to nie jest tak źle.
No ale na tej serii 6 działa Ci ten trim czy nie?
No.
Chociaż poczucie humoru masz, to nie jest tak źle.
No ale na tej serii 6 działa Ci ten trim czy nie?
Działa. Mam PC zpłytą Z68 oraz laptopa z HM77 i w obu przypadkach działa TRIM.
Sorry za OT.
Po lekturze tego wątku i ja zdecydowałem się na zakup D7100. Kupuję po wakacjach i pozostaje mi tylko kwestia czy kupić samo body czy z kit-owym obiektywem Nikkor 18-105 VR. Ponieważ mam kit-owego Nikkora 18-55 VR i nie zależy mi na dłuższej ogniskowej (od tego mam Tamrona SP 70-300 mm), ale na tym czy coś zyskam na jakości zdjęć w zakresie 18-55 mm kupując dłuższe szkło. Jednym słowem jak wypada Nikkor 18-55 vs Nikkor 18-105 w zakresie ogniskowych 18-55. Proszę o opinie.
O obiektywach można poczytać w odpowiednim dziale. http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=73
A najprościej użyć wyszukiwania (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=18-55+18-105&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1373369660-8122a66247e8cba6ba52a8a5a1c20617c17a4031&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
grip zamiennik http://www.optyczne.pl/5987-nowość-Newell_MB-D15.html :)
Rafał_Sz
09-07-2013, 21:06
(...)Jednym słowem jak wypada Nikkor 18-55 vs Nikkor 18-105 w zakresie ogniskowych 18-55. Proszę o opinie.
Zapraszam do działu OPTYKA. Znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi (a nawet więcej ;)) na swoje pytanie.
madnessmilo
09-07-2013, 21:08
Mam do Was pytanko. Jak tam ekrany do tej pory ? Zabezpieczacie je ?
.tapnięte mobilnie
sokolnik
09-07-2013, 21:36
właśnie testuję grip MEIKE. Nie mam porównania do innych. Nie miałem nigdy w rękach gripu NIKON. Ten MEIKE moim zdaniem zbyt lekki. Jakość wykonania dobra. Materiały i gumy ogólnie wyglądają dobrze. Koło nastaw chodzi z mniejszym oporem niż w body. Guzik funkcyjny (góra=dół-lewo=prawo) też delikatnie chodzi, jest też mniejszy niż w body).
Ogólnie jestem zadowolony. Poprawa chwytu na duży plus. Za 190 zł mogę polecić :)
Używasz może AF-ON? Mam klawisz AE/AF lock ustawiony jako AF-ON. Ciekaw jestem czy można z tego w praktyce korzystać z założonym gripem przy pionowym chwycie.
sokolnik
09-07-2013, 22:28
działa - AE/AF ustawione na AF_ON - naciskam AE/AF i ładnie ostrzy :)
właśnie testuję grip MEIKE. Nie mam porównania do innych. Nie miałem nigdy w rękach gripu NIKON. Ten MEIKE moim zdaniem zbyt lekki. Jakość wykonania dobra. Materiały i gumy ogólnie wyglądają dobrze. Koło nastaw chodzi z mniejszym oporem niż w body. Guzik funkcyjny (góra=dół-lewo=prawo) też delikatnie chodzi, jest też mniejszy niż w body).
Ogólnie jestem zadowolony. Poprawa chwytu na duży plus. Za 190 zł mogę polecić :)
Jakie baterie używasz w gripie oryginalne czy zamienniki?
sokolnik
09-07-2013, 22:36
w gripie siedzi oryginalny. Będę go używać zamiast enelopów.
ładnie wszystko działa, pokazuje zużycie aku itp
może klatki na sekundę się zwiększyły ? nie sprawdzałem hmm
* nic się nie zmieniło. na 14bit kompresja bezstratna to słabo-5klatek. na 12bit i stratna to 6-7 (nef)
Ja mam grip Pixel Vertax BG - D15.
Uwagi ns jego temat w:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3170014
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
marzyciel9
14-07-2013, 23:47
Zna ktoś może adres strony gdzie można porównać iso (w jpg) z różnych aparatów na tej samej scenie? Jakieś pół roku temu namierzyłem taką fajna stronkę, a teraz nie mogę jej znaleźć.
@marzyciel9, http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
marzyciel9
15-07-2013, 10:16
@marzyciel9, http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Właśnie o tą stronę mi chodziło, dziękuję serdecznie.
grip zamiennik http://www.optyczne.pl/5987-nowość-Newell_MB-D15.html :)
jeszcze jeden :) http://www.optyczne.pl/5991-nowość-Pixel_VERTAX_D15.html
adrianek32
15-07-2013, 21:30
mam pytanie od 2 dni mam D7100 i z samyangiem bez chlipa dziala pomiar swiatla itd. ale body pokazuje dziwne wartosci przeslony 1-2-3-4 itd czym to jest spowodowane?
Tym, że nie wpisałeś w menu parametrów obiektywu.
adrianek32
15-07-2013, 21:40
ok, dzięki musze wpisac :) do samyanga z AE napewno nie musze tylko do tego bez chipa
Cytat z testu Nikona D7100, zamieszczonego w lipcowym numerze Digital Camera : Po poprzedniku D7100 odziedziczył niestety nie najlepiej wyregulowany system pomiaru światła - D7100 ma tendencję do lekkiego prześwietlania i dość często konieczna jest ujemna korekcja ekspozycji o 0,3-0,7 EV. Pytanie do użytkowników D7100. Czy zauważyliście faktycznie tą tendencję ?
Nie
Sent from my LT26i using Tapatalk
Cytat z testu Nikona D7100, zamieszczonego w lipcowym numerze Digital Camera : Po poprzedniku D7100 odziedziczył niestety nie najlepiej wyregulowany system pomiaru światła - D7100 ma tendencję do lekkiego prześwietlania i dość często konieczna jest ujemna korekcja ekspozycji o 0,3-0,7 EV. Pytanie do użytkowników D7100. Czy zauważyliście faktycznie tą tendencję ?
Pierwsze słyszę :) nic takiego nie zauważyłem, przynajmniej jak na razie :)
Nie wiem. Jestem pro i robię w manualu. :) A na poważnie, to nie dostrzegłem problemu.
Mam od miesiąca i czasami daję -0,3 jak by co łatwiej RAW-a z cienia niż w drugą stronę.
Problem znany z D80, podobno D90 również to odziedziczył, być może ma to D7100, kwestia jasności zdjęcia, osobiście w D90 mam na stałe - 03EV.
Może to być również problem konkretnego egzemplarza użytego do testów.
Krzych179
17-07-2013, 15:43
Nie zauważyłem problemu z prześwietlaniem. Ale ja także jadę na M ,choć bardzo często pomagam sobie autoiso.
Nie ma takiego problemu. Zrobiłem na matrycowym ponad 8 tys. klatek
To samo mówili o D7000 - ale później wszystkich przeszło, a wręcz odwróciło się i twierdzą, że te stare niedoświetlały.
Jeśli wprowadzam jakieś korekty w programie graficznym, to raczej na + jeśli chodzi o naświetlenie zdjęcia z aparatu.
Krzych179
18-07-2013, 14:55
Wczorajszego dnia dotarł do mnie grip MEIKE. Wszystko ok. Ale dzisiaj grip zaczął tracić zasilanie włożyłem w niego 6 białych enelopów i zasilane na chwile jest a to zaraz miernik na ekraniku pokazuję tylko jedną kreskę a to za chwilę miga że zasilania w ogóle nie ma. W końcu aparatu wystarczyło dotknąć, a zasilanie z gripa znikało ( diodka na aparacie migała nawet jak ten był wyłączony).
No i co styki a może na podajniku z baterią było by lepiej znaczy normalnie. FIGA PANOWIE I PANIE. Śrubokręt w ruch co się okazało, jak wsuwa się koszyczek z baterią/bateriami przekręca się taki mały dzyndzelek żeby zablokować koszyczek w gripie.
I ten wredny dzyndzel po zamknięciu/przekręceniu dźwiga blaszkę ta blaszka dociska się do drugiej blaszki i puszcza prąd. Po podgięciu tych blaszek wszelkie problemy zniknęły, zastanawiam się nad zlutowaniem dwóch kabelków do nich dochodzących gdyby problem się powtórzył. Gripa można ściskać, kręcić i jak ktoś chce to i gryźć, miernik pokazuję prawidłowo stan baterii, diodka na aparacie nie miga nie wiadomo czemu i po co.
sokolnik
18-07-2013, 17:52
też mam Meike. Dioda czasami mi mryga Ale oprócz tego żadnych problemow nie ma.
Star Dust
18-07-2013, 18:03
moj d7100 wlasnie dotarl :) pierwsze wraznie super, AF szybciej lapie niz w d7k. kolory jakies ladniejsze i faktycznie ostre fotki wychodza :) no i moja sigma 0 micro regulacji i w punkt strzela az milo :)
Krzych179
18-07-2013, 20:19
Już po problemie, ot zdarzyło się to tylko blaszka. Ale to miganie to właśnie ona ;)
Z tego co przejrzałem wątek to tematyka głównie jakościowo-szumowa. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak w praktyce wygląda kwestia bufora?
Można w różnych miejscach dużo poczytać o ludziach lamentujących o buforze na 6 RAWów ale z tego co widziałem korzytając z topowych kart bufor oczyszcza się szybko.
Czy ktoś mógłby potestować jak wygląda zachowanie aparatu w następująych warunkach:
- karta SD 95MB/s
- tryb RAW 12bit uncompressed / lossless compressed
- krótkie serie 3-4 zdjęcia z przerwami około 0.5-2 sekundy
Jakby ktoś mógł filmik wrzucić to byłbym w niebowzięty :)
Są w temacie wykresy z dpreview. Na tej karcie po zapchaniu bufora osiąga się w RAW ciągłe 4kl/s.
Jeśli wprowadzam jakieś korekty w programie graficznym, to raczej na + jeśli chodzi o naświetlenie zdjęcia z aparatu.
U mnie zdecydowanie taka sama tendencja
Star Dust
19-07-2013, 21:18
co do przeswietlania, to mialam wraznie, ze moj d7100 przeswietla ale fotki na laptopie okazaly sie ok, wiec zmiejszylam jasnosc LCD w aparacie i od razu lepiej.
Alcatraz
19-07-2013, 21:27
Taka mała dygresja na temat zakupów D7100. Otóż Euro RTV AGD proponuje od czasu do czasu raty 0% oraz tzw. "dobre raty", które oczywiście dobre nie są ponieważ sporo kosztują ale... nie tym. Chodzi o to, że decydując się na zakup 0% D7100 ma najczęściej status "na zamówienie". Wszystko byłoby OK, tylko realizacja takiego zamówienia trwa 30 dni - w tym czasie warunki ratalne mogą się zmienić i już nie będzie 0%... Nie masz towaru - nie masz gwarancji warunków ratalnych na niego. Takie informacje otrzymałem prosto z Euro RTV AGD i serdecznie się uśmiałem:-)) Taka trochę loteria przy zakupie na te 0% - jak się uda to dobrze a jak nie....
W ABFoto przedłużyli promocję 4777 zł + 250 zł na akcesoria - do końca lipca.
Taka mała dygresja na temat zakupów D7100. Otóż Euro RTV AGD proponuje od czasu do czasu raty 0% oraz tzw. "dobre raty", które oczywiście dobre nie są ponieważ sporo kosztują ale... nie tym. Chodzi o to, że decydując się na zakup 0% D7100 ma najczęściej status "na zamówienie". Wszystko byłoby OK, tylko realizacja takiego zamówienia trwa 30 dni - w tym czasie warunki ratalne mogą się zmienić i już nie będzie 0%... Nie masz towaru - nie masz gwarancji warunków ratalnych na niego. Takie informacje otrzymałem prosto z Euro RTV AGD i serdecznie się uśmiałem:-)) Taka trochę loteria przy zakupie na te 0% - jak się uda to dobrze a jak nie....
Tylko z D7100 tak robią? Dlaczego i jaki maja w tym cel?
Alcatraz
19-07-2013, 21:55
Nie napisałem, ze tylko z D7100 tak robią, nie wietrzę spisku ale patrząc na inne modele zwykle mają one status "dostępny" więc problemu z warunkami zakupu ratalnego nie ma. Dziwne, że ogromne magazyny Euro nie są w stanie pomieścić D7100 a oczekiwanie na jego sprowadzenie trwa aż 30 dni (podczas gdy w Fotojokerze czy ABFoto góra 3 dni, jeśli akurat nie mają).
Tu jest wątek o tym sklepie http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=78042
Jesteś tego pewien? Chciałem kupić we wtorek 16.07 i sprzedawca powiedział że ta promocja była do 15.07 i do tego dotyczyła jakichś określonych przez nich akcesoriów a nie dowolnych.
Na stronie ABFoto jest napisane że w ramach tej promocji można wziąć dowolne akcesoria, niestety zestaw jest ciągle niedostępny :(
Alcatraz
20-07-2013, 01:02
Tak, jestem pewien - informacja z dzisiaj. Promocja przedłużona do końca lipca. Akcesoria dowolne, coś ten Twój sprzedawca wymyśla. No chyba, że jest różnie w różnych miejscach Kraju...
W FJ stacjonarnych też jest ta promocja.
kupić czy poczekać ? jest szansa że cena zmieni się w najbliższym czasie?
Kupic nie czekac, a cena prawdopodobnie sie nie zmieni bo zloty slaby itd, a nawet gdyby to czy zbawi cie 100 zl przy ogolnych 4000 za body?
Sent from my LT26i using Tapatalk
Andrzej1974
20-07-2013, 17:31
Nie liczyłbym na zniżkę ceny w najbliższych miesiącach... ;-)
sokolnik
20-07-2013, 20:46
czekaj czekaj :)
Pod koniec sierpnia ma się ukazać Canon 70d i myślę że Nikon wykorzysta tą sytuację na obniżkę d7100, ja też na obniżkę czekam.
Jeśli jesteś zdecydowany na zakup - to kupować. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy czekali kilka miesięcy po to, aby zaoszczędzić maksymalnie do 5 % wartości przedmiotu. Jeśli decydujesz się na wydanie ponad 4k PLN, to 100 czy 200 PLN nie zrobi większej różnicy. A jeśli zrobi, to zrezygnowałbym z zakupu w ogóle - za wysokie progi.
Gdyby nie miał aparatu, to może i racja. Ale jak ma czym robić, to można wybrać moment zakupu. W dłuższej perspektywie ceny będą spadały, ale to już po wakacjach. Większość ludzi chce jednak kupić aparat przed jakimś wyjazdem czy sezonem.
Jeśli jesteś zdecydowany na zakup - to kupować. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy czekali kilka miesięcy po to, aby zaoszczędzić maksymalnie do 5 % wartości przedmiotu. Jeśli decydujesz się na wydanie ponad 4k PLN, to 100 czy 200 PLN nie zrobi większej różnicy. A jeśli zrobi, to zrezygnowałbym z zakupu w ogóle - za wysokie progi.
W mojej sytuacji to i 200zł. różnicy to już kupiony drugi aku.
Nie ma sensu wyrzucać pieniędzy w błoto, ale z drugiej strony oczekiwanie na nowe tanie, może trwać w nieskończoność, bo nagle pojawi się D7200 lub D400 i znowu poczekam. Ja zmieniałem D90 na D7100 i po pierwszych zdjęciach nie żałowałem ani jednego euro wydanego na zakup, po prostu cieszyłem się tym co mam, przecież żyjemy by coś z tego życia było :) Ja bym kupował, bo pomimo tego że cena spadnie lekko, to już jest na bardzo akceptowalnym poziomie w porównaniu do tego co otrzymujemy.
A ja dzisiaj robiłem fotki na grilu z nowego szkła, zamiast nowej puszki.
Sigma 28mm f1.8 robi świetną robotę.
Nie żałuję ani pensa.
Andrzej1974
21-07-2013, 08:43
Pod koniec sierpnia ma się ukazać Canon 70d i myślę że Nikon wykorzysta tą sytuację na obniżkę d7100, ja też na obniżkę czekam.
Hmm... a co ma C do N? MZ D7100 zbiera doskonałe opinie i jego cena nie będzie w najbliższym czasie niższa.
Zgadzam się ze słowami TOP67:
Gdyby nie miał aparatu, to może i racja. Ale jak ma czym robić, to można wybrać moment zakupu..
Ja mógłbym też napisać, że dziwią mnie ludzie, którzy mając swój stary dobry i co najważniejszy robiący zdjęcia aparat przepłacają (i to znacznie!) za nowy... ;-) MZ nie warto przepłacać za nowość i... jeśli się ma czym robić zdjęcia to warto zaczekać aż cena nowego aparatu spadnie do normalnej ceny.
Ja mógłbym też napisać, że dziwią mnie ludzie, którzy mając swój stary dobry i co najważniejszy robiący zdjęcia aparat przepłacają (i to znacznie!) za nowy... ;-) MZ nie warto przepłacać za nowość i... jeśli się ma czym robić zdjęcia to warto zaczekać aż cena nowego aparatu spadnie do normalnej ceny.
To się nie dziw, bo dla każdego z Nas, dobra cena jest na innym poziomie. Ktoś zapłacił 4400 i jest banan na twarzy, a inny poczeka na swoją dobrą cenę za powiedzmy 3600. Wydaje mi się że, największy spadek ceny, ze względu na "nowość", D7100 ma już za sobą. Oczywiście cena jeszcze spadnie, ale raczej marginalnie.
Andrzej1974
21-07-2013, 09:18
arwic nie dziwię się. Staram się jedynie pokazać, że... każdy kij ma dwa końce. Jeden przepłaci (wiedząc o tym) sporo by tylko mieć ten "trendy" aparat a drugi poczeka aż jego cena spadnie do bardziej normalnej wartości. MZ cena D7100 (w "sezonie wakacyjnym") raczej nie spadnie bo aparat ma dobre recenzje. Na jakieś większe spadki bym może liczył ale dopiero dobrze po nowym roku... ;-)
Hmm... a co ma C do N? MZ D7100 zbiera doskonałe opinie i jego cena nie będzie w najbliższym czasie niższa.
Canon 70d do Nikona d7100 ma to, że to będzie główny konkurent no i cena body będzie podobna a czy lepszy to się okaże wkrótce.
Chciałbym tylko nadmienić że nowe body kupują nie tylko ci którzy są w systemie Nikona ale również ci którzy tak jak ja zmieniają system na...? i tu cena też się będzie liczyć bo budowanie systemu od zera to kosztuje.:smile:
- body Nikon d7100 - około 4tyś.zł.
- obiektyw Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM Nikon - około 1 689zł.
- lampa SB 910 - około 1500zł.
- karta pamięci Sandisk SDHC 16 GB Extreme Pro 95MB/s - około 180zł.
- do tego drugie aku no i grip zamiennik i nazbierała się niezła sumka.
sabrewulf
21-07-2013, 09:50
Panowie. Załóżmy, że w miesiąc cena spadnie o 100zł. Wolę dopłacić to 100zł, mieć sprzęt wcześniej i użyć go np na wyjeździe. Procentowo zmiana ceny nie jest aż tak duża. Czy spadnie dużo? Dużo. ale np w 5 lat, jak D90. Moim zdaniem- kupować, używać i cieszyć się fotkami. Poprostu :)
Skąd masz takie informacje? Przed chwilą wypełniłem wszystkie "papiery" na stronie euro rtv agd (w sensie że chcę odebrać w wybranym sklepie i kupić go na raty) i wyskoczył mi termin odbioru do wyboru: już jutro (dopłata 4,9 za usługę expres), i kolejne dni bez dopłaty.
Myślisz że po zaznaczeniu usługi expres będę musiał czekać 30dni?
Pytanie zadałem na serio ponieważ w przyszłym tygodniu w taki sposób chcę kupić to body, bo 2 sierpnia wyjezdzam na 3 tygodniowe wakacje, i nie chcę się obudzić z ręką w nocniku.
Andrzej1974
21-07-2013, 10:00
Ja widzę to tak: jeżeli mam czym robić zdjęcia (ja akurat mam) to mi się nie pali do kupowania akurat teraz D7100 bo za niego przepłacę, czego nie lubię. Wolę więc spokojnie poczekać aż jeszcze stanieje, co musi nastąpić i nastąpi bo taka jest kolej rzeczy. Co innego gdybym nie miał aparatu i musiał coś kupić nowego. Wtedy (przy założeniu, że mam do dyspozycji kilka tys. zł) pomyślałbym np. o D7100. Taki jest mój punkt widzenia.
Ja widzę to tak: jeżeli mam czym robić zdjęcia (ja akurat mam) to mi się nie pali do kupowania akurat teraz D7100 bo za niego przepłacę, czego nie lubię. Wolę więc spokojnie poczekać aż jeszcze stanieje, co musi nastąpić i nastąpi bo taka jest kolej rzeczy. Co innego gdybym nie miał aparatu i musiał coś kupić nowego. Wtedy (przy założeniu, że mam do dyspozycji kilka tys. zł) pomyślałbym np. o D7100. Taki jest mój punkt widzenia.
Zgadzam się (też mam czym robić zdjęcia).
Skąd masz takie informacje? Przed chwilą wypełniłem wszystkie "papiery" na stronie euro rtv agd (w sensie że chcę odebrać w wybranym sklepie i kupić go na raty) i wyskoczył mi termin odbioru do wyboru: już jutro (dopłata 4,9 za usługę expres), i kolejne dni bez dopłaty.
Myślisz że po zaznaczeniu usługi expres będę musiał czekać 30dni?
Pytanie zadałem na serio ponieważ w przyszłym tygodniu w taki sposób chcę kupić to body, bo 2 sierpnia wyjezdzam na 3 tygodniowe wakacje, i nie chcę się obudzić z ręką w nocniku.
Tak miałem, tzn. dziś zamówiłem - jutro odebrałem ( już był rano ) + 4,9 zł. Spoko jutro się będziesz bawił :-)
Tak, jestem pewien - informacja z dzisiaj. Promocja przedłużona do końca lipca. Akcesoria dowolne, coś ten Twój sprzedawca wymyśla. No chyba, że jest różnie w różnych miejscach Kraju...
Akcesoria nie są dowolne. Jest pula określonych, np. torba czy akumulator. W całej sieci.
Alcatraz
21-07-2013, 20:56
W temacie Euro AGD - informacja z infolinii Euro dot. modelu z obiektywem kitowym (na ich stronie cały czas status "na zamówienie", tak zresztą też piszą o 30 dniach. Mu2yk, może Ty kupiłeś samo body, to jest akurat teraz dostępne od ręki.
W temacie akcesoriów - ABFoto Bydgoszcz, akcesoria DOWOLNE czyli wszystkie torby, wszystkie karty pamięci, osłony na lcd, aku itp., bez podziału na pule i grupy. Zresztą zgodnie z informacją na ich stronie: „Kup aparat Nikon D7100 18-105 i wybierz dowolne akcesoria o wartości 250 zł.”
Alcatraz ja jeszcze nie kupiłem tego body, będę dopiero w następnym tygodniu kupował. A w swoim poprzednim poście nie pisałeś o body z kitem tylko pisałeś o "d7100", a ja to odebrałem jako samo body. No nic dziękuję Jargier za uspokojenie, mam nadzieję że za tydzień będę już szczęśliwym posiadaczem d7100.
Alcatraz
21-07-2013, 21:16
mu2yk - nie pisałem, ponieważ nie ma to znaczenia. Chodziło mi o specyficzną politykę jaką ma Euro i dotyczyć to będzie każdego produktu, także samego body - jeśli będzie miało status "na zamówienie".
W temacie akcesoriów - ABFoto Bydgoszcz, akcesoria DOWOLNE czyli wszystkie torby, wszystkie karty pamięci, osłony na lcd, aku itp., bez podziału na pule i grupy. Zresztą zgodnie z informacją na ich stronie: „Kup aparat Nikon D7100 18-105 i wybierz dowolne akcesoria o wartości 250 zł.”
Zależy jeszcze kiedy kupowałeś. Wcześniej faktycznie była dowolność w dobieraniu akcesoriów.
Alcatraz
21-07-2013, 23:30
Rozmawiałem 17 lipca i dowiedziałem się, że ta sama promocja jest przedłużona do końca miesiąca - ta sama, na tych samych warunkach (czyli dowolne akcesoria). Szczerze mówiąc jest mi to obojętne ale przekazuję info z dwóch sklepów oraz sklepu internetowego.
sokolnik
22-07-2013, 22:28
zapomniałem sprawdzić ile sztuk D7100 ma EURO na magazynie :) sprawdzę jutro dostępność :) ktoś chce takie info?
Ja chcę, ponieważ we wtorek, srodę albo w czwartek będę zamawiał, więc w zależności od Twojej odpowiedzi będę wiedział czy się spieszyć czy nie :).
sokolnik
22-07-2013, 22:47
zamówiłem do sklepu D7100. W środę dam znać czy przyszedł do sklepu :)
Alcatraz
22-07-2013, 23:05
zamówiłem do sklepu D7100. W środę dam znać czy przyszedł do sklepu :)
Drugi? Czy dla kogoś?:?
Odnoszę wrażenie, jakby Sokolnik pracował w sklepie.
sokolnik
22-07-2013, 23:09
zamówiłem ot tak sobie :) może komuś sprzedam :) pracuję w EURO od miesiąca
Alcatraz
22-07-2013, 23:32
Aaa, to co innego:-)) Wszystko się wyjaśniło.
zamówiłem ot tak sobie :) może komuś sprzedam :) pracuję w EURO od miesiąca
To załatwiaj rabaty ;-)
sokolnik
22-07-2013, 23:44
rabaty ? :) hehe w EURO nie wiedzą co to rabaty
sokolnik
23-07-2013, 09:20
na magazynie centralnym mają tylko 1szt (body). Pewnie sprzętu fizycznie nie mają lub mają w magazynach sklepowych. Zobaczymy czy przyjdzie jutro do mnie.
rabaty ? :) hehe w EURO nie wiedzą co to rabaty
hehe szczere ale prawdziwe, jeden z najbardziej nieprzyjaznych sklepów w Polsce, mowa tu o oddziale w Białymstoku :)
pokerist
30-07-2013, 09:57
niestety w Polsce prawa konsumenta są mocno ograniczone, tu (w UK) mogę kupić i oddać bez powodu.
Jak nie jestem zadowolony, to nie płace za coś z czego nie jestem w 100% zadowolony.
W pewnym sensie ograniczone ludzka logiką. Po co w ogole kupujesz auto i inne sprzety, wez ze sklepu pojezdzil miesiac i powiedz ze nie odpowiada. To samo zrob z meblami i sprzetem AGD. Za nic ni eplac tlyko co 30 dni wymieniaj. Jak widzisz prawo w UK dobre dla konsumenta ale jest kompletnym nonsensem daje mozliwosc nie placenia za nic.
pokerist
30-07-2013, 10:01
Redakcja ta podobnie jak optyczne maja spazmy w kierunku canona. Te sama zecz w nikonie wytkna jako wadę w canonie jako niedogodnosc.Taki sam wynik w canonie jest rewelacyjny w nikonie dobry :) Wystarczy poczytac ich testy lub poogladac fotograficzny prograM BEZ NAZWY
W pewnym sensie ograniczone ludzka logiką. Po co w ogole kupujesz auto i inne sprzety, wez ze sklepu pojezdzil miesiac i powiedz ze nie odpowiada. To samo zrob z meblami i sprzetem AGD. Za nic ni eplac tlyko co 30 dni wymieniaj. Jak widzisz prawo w UK dobre dla konsumenta ale jest kompletnym nonsensem daje mozliwosc nie placenia za nic.
To prawo jest bardzo dobre, ale tam wychodzą z założenia, że jesteś uczciwym konsumentem. To samo dotyczy się ubezpieczenia telefonu, sprzętu foto, itd., itd., gdzie nikt nie pyta - co się stało, bo nikt nie zakłada, że "zgubiłeś" telefon specjalnie ;-)
Redakcja ta podobnie jak optyczne maja spazmy w kierunku canona. Te sama zecz w nikonie wytkna jako wadę w canonie jako niedogodnosc.Taki sam wynik w canonie jest rewelacyjny w nikonie dobry :) Wystarczy poczytac ich testy lub poogladac fotograficzny prograM BEZ NAZWY
A po polsku?
pokerist
30-07-2013, 10:44
A po polsku?
Prosty przyklad:
testuja szklo. Po przeliczeniu wzgledem gestosci matrycy itp wychodzi ze nikon robi 43 linie. Wynik bardzo dobry.
Canon po przeliczeniu robi 42 linie..wynik świetny :)
Matryca w nikoni eosiagnela 7.2 EV wynik bardzo dobry
Matryca w canonie osiagnela wynik 6.8 ev - swietnie :)
skutecznosc autofokusa 85% canona - pewien niedosyt..
skutecznosc autofokusa 87% Nikona - tu nikon zanotowal nie lada wpadke... :)
itp itd
Onanisci Canona i tyle przedstawiaja wszystkie fakty tak zeby Canon gorował nad nikonem przynajmniej na optycznych i DFV. Notabene dodam iz redakcja oraz prywatnie pan z Bojko z DFV pracuje..canonem ( wiem bo zadalem mu to pytanie na targach łódzkich) podobnie jak pan Olech z optyczne i wszyskto jasne...
sokolnik
30-07-2013, 10:53
a lustrzanki albo dostali za free albo kupili za grosze :)
irek6311
30-07-2013, 10:54
W takim wypadku trudno oczekiwać rzetelnych opinii ...
skoro ktoś siedzi w Canon od lat to wad w nim nie widzi :|
sam się z tym w pismach foto spotkałem i traktuję to jako żart i to kiepski ,
pozostaje własny punkt widzenia i nasze Forum :D
Prosty przyklad:
testuja szklo. Po przeliczeniu wzgledem gestosci matrycy itp wychodzi ze nikon robi 43 linie. Wynik bardzo dobry.
Canon po przeliczeniu robi 42 linie..wynik świetny :)
Matryca w nikoni eosiagnela 7.2 EV wynik bardzo dobry
Matryca w canonie osiagnela wynik 6.8 ev - swietnie :)
skutecznosc autofokusa 85% canona - pewien niedosyt..
skutecznosc autofokusa 87% Nikona - tu nikon zanotowal nie lada wpadke... :)
itp itd
Onanisci Canona i tyle przedstawiaja wszystkie fakty tak zeby Canon gorował nad nikonem przynajmniej na optycznych i DFV. Notabene dodam iz redakcja oraz prywatnie pan z Bojko z DFV pracuje..canonem ( wiem bo zadalem mu to pytanie na targach łódzkich) podobnie jak pan Olech z optyczne i wszyskto jasne...
Wystarczy nie zwracać nadmiernej uwagi do określeń użytych przy testach, zawsze mieć pewien dystans do wyników. Przecież masz wyraźnie podaną różnicę w liczbach jaka jest między nimi. Aparat oceniasz na podstawie przymiotników czy danych? Tak naprawdę to najlepszymi recenzentami sprzętu są sami użytkownicy, i nie ma znaczenia czy są to nikoniarze, canonierzy, czy inni.
No i pozostaje jeszcze kwestia teorii spiskowej. Czy to nie staje się powoli jakąś manią która dopada coraz więcej osób?
A to nie jest tak że są ludzie którzy robią zdjęcia i są tacy, co czytają wykresy ?
cyt: "Cytat z testu Nikona D7100, zamieszczonego w lipcowym numerze Digital Camera : Po poprzedniku D7100 odziedziczył niestety nie najlepiej wyregulowany system pomiaru światła - D7100 ma tendencję do lekkiego prześwietlania i dość często konieczna jest ujemna korekcja ekspozycji o 0,3-0,7 EV. (...)"
no to chyba zaleta :) gratis jasniejsze zdjecia, wsadzasz 35/1.8 a masz 35/1.0 ;)
Może tak było kiedyś. Teraz opisy w testach są dużo bardziej zrównoważone.
Ja z kolei mam wrażenie, że optyczni ostatnio promują (świetną skądinąd) szklarnię Sigmy.
Alcatraz
30-07-2013, 18:24
Auriell a jak Twoja walka z mikroregulacją? Coś było chyba z 85mm (inaczej przy świetle dziennym inaczej przy żarowym)? Wysyłałeś do serwisu czy jakoś to opanowałeś?
No i ja stałem się szczęśliwym (mam nadzieję :) ) posiadaczem D7100.
Chociaż na myśl o poprzedniku D300s łezka w oku się kręci.
Po rozstaniu z D300 miałem te same odczucia :( smutek i żal i chwilę zwątpienia czy dobrze zrobiłem sprzedając D300 ale po pierwszej sesji w przyrodzie moje odczucia zmieniły się na ogromny plus dla D7100. Do przyrody idealny korpus.
Póki co zapiąłem do niego N17-55. Obrazek super, praca AF jak w D300s.
Budowa niestety na minus, ale dramatu nie ma. Muszę się tylko przyzwyczaić do nieco zmienionej guziokologii.
Pierwsze wrażenia, ok.
Może i ja będę wkrótce posiadaczem d7100 ale zanim kupię to chciałbym zobaczyć jakieś fotki z reporterki rodzinnej np: śluby.
chciałbym zobaczyć jakieś fotki z reporterki rodzinnej np: śluby.
To jakaś zakamuflowana prośba o publikację takowych jest? :)
To jakaś zakamuflowana prośba o publikację takowych jest? :)
Tak jak pisałem prawdopodobnie będę również posiadaczem d7100 ale zanim kupię to chciałbym zobaczyć jak aparat spisuje się nie tylko robiąc fotki owadom, ptaszkom, samolotom czy będąc na wakacjach w Rzymie czy w Maroko, w słońcu i w dzień to i kompaktem wychodzą fajne fotki. Niestety w necie nie ma fotek robionych tym body np: w kościele (w pomieszczeniach) w gorszych warunkach oświetleniowych.
Tu masz co nieco :-)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230030
Przeglądałem ostatnio w necie testy d7100 i natknąłem się na taki:
http://rafalglebowski.pl/blog/testy/trzy-godziny-z-nikonem-d7100/
Po sciągnięciu zdjęcia w łazience (iso 1600) na kompa, jest lekko zaskoczony dużymi szumami nie tylko w cieniach...
Rafał_Sz
02-08-2013, 08:21
ISO 1600 to jest już bardzo wysoka czułość. I naprawdę nie wygląda to źle, lekkie odszumianie i spokojnie można robić większe odbitki. Do tego ziarno jest ładne i regularne.
madnessmilo
02-08-2013, 08:47
Jedyne co poki co mnie drazni w tej puszce to drain baterii ;-). Pocykam 100 fotek i kreski nie ma. W 7000 bylo troche lepiej.
.tapnięte mobilnie
Krzych179
02-08-2013, 10:49
Może to tak widoczne ziarno to wina braku filtra antyaliasingowego. Też mnie to ukuło w oczka po pierwszej sesji, przecież matryca maiła być taka wypaśna. Ale ziarno to nie szum szybciutko szybciutko po obróbce pierwszego RAWA możecie to dostrzec, zwyczajnie jedziesz suwakiem i jedziesz a ze zdjęcia nie robi się akwarela, jak np. W mojej D90. Wniosek z tego dla mnie jest jeden D7100 brakiem filtra antyaliasingowego nie rozmywa mi zdjęcia i nie odwala za mnie roboty, w zamian zostawia mi ładne regularne drobne ziarenko z którym mogę zrobić co mi się tylko spodoba. Jest jeszcze jeden plusik całej sytuacji ziarenko pokazuję się na wyższych czułościach gdzie w innych aparatach zmiękczył by je filtr, za to na niskich czułościach :) wyciskasz z matrycy ostatnie poty i nic ci nic nie zmiękcza.
Filtr AA nie ma nic wspólnego z szumem. Jego brak zwiększa ilośc detalu w obrazie, szum powstaje później.
Krzych179
02-08-2013, 12:09
Nie traktuję ziarna jako szumu. Wolę tak jak jest czyli bez filtra AA. Ale gdy by filtr AA był to by zmiękczył obraz i ziarno było by mniej widoczne.
Niby w jaki sposób? Byłoby wręcz bardziej widoczne, na tle rozmytego obrazu.
Krzych179
02-08-2013, 13:29
Hmm tu powinien wypowiedzieć się ktoś posiadający D5200 czy ziarenko ( bo detal to wiadomo ) w jego odczuciu jest mniejsze niż w D7100. Ja doszedłem do takiego wniosku podpinając moje najsłabsze szkło 18-200 obraz był miększy (mniej detalu) ale ziarenko w tej miękkości się gubiło. Takie jest moje odczucie i może przyczyna tego stanu rzeczy jest inna, jakaś jednak musi być.
Nie traktuję ziarna jako szumu. Wolę tak jak jest czyli bez filtra AA. Ale gdy by filtr AA był to by zmiękczył obraz i ziarno było by mniej widoczne.
Ziarno w fotografii cyfrowej, to piksele. Różnice ich jasności i kolorze (poza różnicami w obrazie), to szum.
Tak więc, to co nazywasz ziarnem, to jest właśnie szum.
Rafał_Sz
02-08-2013, 15:07
Hmm tu powinien wypowiedzieć się ktoś posiadający D5200 czy ziarenko ( bo detal to wiadomo ) w jego odczuciu jest mniejsze niż w D7100. Ja doszedłem do takiego wniosku podpinając moje najsłabsze szkło 18-200 obraz był miększy (mniej detalu) ale ziarenko w tej miękkości się gubiło. Takie jest moje odczucie i może przyczyna tego stanu rzeczy jest inna, jakaś jednak musi być.Prawdopodobnie inne są ustawienia odszumiania, jak i sam algorytm.
Moim zdaniem chodzi o to że przy braku filtra AA jest mniej detali co może się przyczynić do lepszej pracy algorytmów odszumowania.
W rezultacie możliwe że otrzymujemy mniejszy szum, ale to chyba tylko w przypadku JPG.
Alcatraz
02-08-2013, 15:31
Moim zdaniem chodzi o to że przy braku filtra AA jest mniej detali co może się przyczynić do lepszej pracy algorytmów odszumowania. W rezultacie możliwe że otrzymujemy mniejszy szum, ale to chyba tylko w przypadku JPG.
Chyba więcej detali? Odszumowania?:-))
Przy braku filtra AA jest więcej detali. Odszumować to można zacier ;)
oj tam, oj tam. Wracam do destylacji ;)
zakupiłem nikona D7100 jakoś w kwietniu 1 plamę zauważyłem w połowie maja jak ustawiłem obiektyw na skrajne wartości, pomyślałem że to tylko pyłek. Po kilku czyszczeniach plama pojawiała się dalej. NIe zwracałem uwagi ponieważ głównie fotografuje sport na krótkich czasach. Byłem teraz na wypoczynku na Bałkanach i połowa zdjęć nadaje się do kosza pojawiła się cała masa plam nie wiem czy pod wpływem temperatury czy po prostu robiłem więcej zdjęć na dłuższych czasach. Aparat wysyłam w najbliższym czasie do serwisu. To jest mój 3 nikon D90, d7000 i teraz D7100. W D7000 podobne problemy na mniejszą skalę.
zakupiłem nikona D7100 jakoś w kwietniu 1 plamę zauważyłem w połowie maja jak ustawiłem obiektyw na skrajne wartości, pomyślałem że to tylko pyłek. Po kilku czyszczeniach plama pojawiała się dalej. NIe zwracałem uwagi ponieważ głównie fotografuje sport na krótkich czasach. Byłem teraz na wypoczynku na Bałkanach i połowa zdjęć nadaje się do kosza pojawiła się cała masa plam nie wiem czy pod wpływem temperatury czy po prostu robiłem więcej zdjęć na dłuższych czasach. Aparat wysyłam w najbliższym czasie do serwisu. To jest mój 3 nikon D90, d7000 i teraz D7100. W D7000 podobne problemy na mniejszą skalę.
Czas nie ma najmniejszego znaczenia. Syfy na matrycy wychodzą po przymknięciu przesłony.
www.fansi.skorpio.net.pl/sri/plamy.rar Link pod którym są 2 zdjęcia z 2 różnych obiektywów. Jadąc na wycieczkę zawsze ruszałem z 1 obiektywem które zmieniłem tylko raz aby zrobić zachody. Zawsze zmieniałem starannie w pokoju by nie dostał się żaden kurz.
www.fansi.skorpio.net.pl/sri/plamy.rar Link pod którym są 2 zdjęcia z 2 różnych obiektywów. Jadąc na wycieczkę zawsze ruszałem z 1 obiektywem które zmieniłem tylko raz aby zrobić zachody. Zawsze zmieniałem starannie w pokoju by nie dostał się żaden kurz.
Weź przedmuchaj gruchą i przestań marudzić. Prawie wszystkie plamy się przemieszczają.
Analizowałem kilkadziesiąt zdjęć i niestety plamy są zawsze w tym samym miejscu. Mogą się trochę przemieszczać gdy zmieniałem ogniskową. Napiszę jak aparat wróci z serwisu. Funkcja czyszczenia która jest w aparacie z kurzem powinna sobie poradzić a czynność tą robiłem wiele razy.
siwyyy77
03-08-2013, 19:36
Powiedzcie mi czy karta 30MB/s będzie OK czy za wolna?
Raczej foto, choć okazyjnie też video ;)
Powiedzcie mi czy karta 30MB/s będzie OK czy za wolna?
Raczej foto, choć okazyjnie też video ;)
OK będzie i 10 MB/s... Tylko pytanie ile chce Ci się czekać na opróżnienie bufora.
Analizowałem kilkadziesiąt zdjęć i niestety plamy są zawsze w tym samym miejscu. Mogą się trochę przemieszczać gdy zmieniałem ogniskową. Napiszę jak aparat wróci z serwisu. Funkcja czyszczenia która jest w aparacie z kurzem powinna sobie poradzić a czynność tą robiłem wiele razy.
f/22 - pytanie jak często robisz fotki na takiej wartości przysłony? Mnie chyba się jeszcze nie zdarzyło, ale rozumiem to, że chcesz mieć "czystą" matrycę.
2 ... 3 plamy widać już od przysłony 5,6 przy każdym krajobrazie na niebie prawie zawsze. Przysłonę 22 użyłem po to by tylko pokazać co się dzieje. Mam nakręcony film który pokazuje wszystkie te plamy przy przesłonie 2,8. Kręciłem widok na zatokę jak startuje samolot i film jest straszny.
kszysiek2
03-08-2013, 21:14
Jorgel moja dobra rada sprawdż czystość matówki poprzez wizjer pod światło ,ponieważ ja też miałem zabrudzoną matrycę tak jak ty,(d7000) i po powrocie z serwisu miałem pyłki na matówce ,wysyłałem do nich na poprawę i mi odsyłali aparat bez rzadnych rezultatów,taki to jest serwis NIKONA
Jorgel moja dobra rada sprawdż czystość matówki poprzez wizjer pod światło ,ponieważ ja też miałem zabrudzoną matrycę tak jak ty,(d7000) i po powrocie z serwisu miałem pyłki na matówce ,wysyłałem do nich na poprawę i mi odsyłali aparat bez rzadnych rezultatów,taki to jest serwis NIKONA
Co do czyszczenia matówki - oni ją czyszczą... w jakiś ścieku. Mój D7k jak pojechał na naprawę problemów z lustrem, to też jako dobry serwis "wyczyścili" mi matówkę.... Szlag by ich trafił... 3 tygodnie zajęło mi jej doczyszczenie.
... rzadnych...
Wiem, z to nic merytorycznego ale nie mogę na to patrzeć, czy na prawdę komputer nie poprawia Ci błędów ?
No krew mnie po prostu zalewa. Zrozumiem błędy interpunkcyjne, bo sam je popełniam, ale takie, pomsta do nieba :)