PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 oficjalny wątek

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11

Andrzej1974
20-04-2013, 15:55
D7100 dla mnie ma 14,5 razy lepszy napęd AF w korpusie ;) , 11x lepszy wyświetlacz monochromatyczny ;) , 6,8x lepszy moduł AF, 5x lepszą ergonomię, 3,3x lepszy wizjer.

MstrG dziękuję Ci za poprawę i tak wyśmienitego nastroju. Tego nigdy za wiele. :-)

Co do D7100 (na tym forum aparatu idealnego?) to zapewne firma Nikon nigdy go nie przestanie produkować. Jeśli oczywiście weźmie pod uwagę wszystkie te niesamowite bajery, o których wcześniej napisałeś, a które pozwoliłem sobie zacytować i... ogólną ekstazę tym prawdziwym cudem... ;-)

ikar39
20-04-2013, 16:16
MstrG dziękuję Ci za poprawę i tak wyśmienitego nastroju. Tego nigdy za wiele. :-)

Co do D7100 (na tym forum aparatu idealnego?) to zapewne firma Nikon nigdy go nie przestanie produkować. Jeśli oczywiście weźmie pod uwagę wszystkie te niesamowite bajery, o których wcześniej napisałeś, a które pozwoliłem sobie zacytować i... ogólną ekstazę tym prawdziwym cudem... ;-)
Muszę stwierdzić że jak narazie D7100 jest idealny,zero problemów,więc można stwierdzić że to cud

witek309
20-04-2013, 16:51
Muszę stwierdzić że jak narazie D7100 jest idealny,zero problemów,więc można stwierdzić że to cud

Tez jestem od niedawna posiadaczem tego body. Po af w d5100 musze z całą stanowczoscia powiedziec cud ale wszystko jest bardziej niz ok.

MstrG
20-04-2013, 17:26

Chyba nie do końca zrozumiałeś mój post. Nie jestem żadnym wyznawcą D7100, nie należę również do sekty. nawet nie wiem czy go będę mieć, bo zmieniając korpus raczej myślę teraz o FX. Zwyczajnie dla mnie D7100 jest warte 3x tyle co D5100.

ikar39
20-04-2013, 18:07
Tez jestem od niedawna posiadaczem tego body. Po af w d5100 musze z całą stanowczoscia powiedziec cud ale wszystko jest bardziej niz ok.
Dokupić sobie Nikkora 85mm/1.8g fotki bajka

ikar39
20-04-2013, 18:08
Nikkor85mm/1.8g z tym body,fotki bajka

zbyszekD7000
20-04-2013, 20:58
Hmm a może mi ktoś powiedzieć czy da się załadować tu Picture Control D2XMODE1-3? Bo jakoś mi to nie idzie :( A w moim d300 miałem i jakoś się bardzo przyzwyczaiłem do nich :)

O ile sobie przypominam to gdzieś było o tym pisane że się da tylko nazwę pliku trzeba zmienić do takiej jak wymaga D7100 i wtedy wgrać.

tysszek
20-04-2013, 21:01
To będę musiał poszukać. Bo nic do tej pory nie znalazłem na ten temat. A pamiętasz może gdzie to czytałeś?

Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

zbyszekD7000
20-04-2013, 21:46
Niestety nie pamiętam, bo mnie to nie interesowało, nie wiem czy nie było to w wątku o D7000, ale pewności nie mam czy nie w wątku o D7100 , przeczytałeś całe oba wątki o D7100 ? Jak tu nie było to znaczy w D7000, w tym przypadku nie powinno mieć znaczenia czy D7000 czy D7100, no chyba ;-)

matiart
20-04-2013, 23:16
Cena coraz lepsza. W ABFOTO 4199. Jeszcze trochę i będzie poniżej 4k :)

W abfoto kosztuje na dzień dzisiejszy 4299
http://www.abfoto.pl/lustrzanki-o_c_1_2.html

matiart
20-04-2013, 23:17
i tak samo w FJ

Archibald6803
20-04-2013, 23:17
gdzie ??

Aledrogo ; wklep "D7100" / nowy / sortuj wg najniższej ceny - to nie takie trudne :idea:

ikar39
20-04-2013, 23:27
Aledrogo ; wklep "D7100" / nowy / sortuj wg najniższej ceny - to nie takie trudne :idea:
Ale to jest kolego licytacja

Kenic
20-04-2013, 23:29

To jest cena w sklepie internetowym. W stacjonarnych jest cena 4199 :)

matiart
20-04-2013, 23:48

To macie fajnie, ja najbliżej do abfoto mam w Gdańsku, i tak, koszt podróży przekracza różnicę cenową :) więc nic z tego - muszę czekać na obniżkę w FJ.

Archibald6803
21-04-2013, 00:09
Ale to jest kolego licytacja

......."od ręki tzn. zamawiasz dzisiaj do godz. 14-tej, jutro sprzęt doręcza Ci kurier"......

Zadzwoń do sprzedawcy by się upewnić;

picia78
21-04-2013, 00:33
Cena coraz lepsza. W ABFOTO 4199. Jeszcze trochę i będzie poniżej 4k :)

Nie za wiele nowego wniosę do tematu dlatego sorrki za OT ; już można nabyć nowe body za 4099 brutto( z polskiej dystrybucji z fakturą vat) :smile: jest dobrze ....... coraz lepiej.

I o to chodzi. Aparat amatorski powinien kosztować maks. 3500 zł. I mam nadzieję, że dość szybko się do tej granicy zbliży. Cena 4500 zł czy więcej to była przesada. Czekam więc na kolejne obniżki...

A kto wyznaczył taką granicę cenową? Jakiś departament ds. wyceny aparatów amatorskich?

Bo wg mnie amatorski aparat powinien kosztować nie więcej niż 2500 PLN. Kto zatem ma rację??? Kto rozstrzygnie ten dramatyczny spór???

Ja taką sobie wyznaczyłem. Nie mogę? Ty zaś sobie możesz ją wyznaczyć nawet i na 10 zł. A tak na poważniej... 4500 zł i więcej za amatorski aparacik to zdecydowanie za duuuuużo.

i tak samo w FJ

To macie fajnie, ja najbliżej do abfoto mam w Gdańsku, i tak, koszt podróży przekracza różnicę cenową :) więc nic z tego - muszę czekać na obniżkę w FJ.

......."od ręki tzn. zamawiasz dzisiaj do godz. 14-tej, jutro sprzęt doręcza Ci kurier"......

Zadzwoń do sprzedawcy by się upewnić;

Ja mam k...a takie wrażenie, że nie ważny wam jest aparat, jego walory, możliwości itp. a tylko spekulowanie o jego cenie, najlepiej jakby wam jeszcze do niego dopłacili czy co i jeszcze k....a dać wam poruch.ć za darmo gratis do aparatu, to byście byli szczęśliwi. Nie stać was to nie kupujcie i tyle ( typowe narzekanie polaka )
Wszystkie wątki i w nich zamieszczone posty dotyczą ceny i spekulacji na temat AF, a najwięcej mają do powiedzenia Ci co nie mieli aparatu w rękach !
Ludzie weźcie w końcu wydoroślejcie, bo na rzygi zbiera jak się czyta ten bełkot.
Ja już w tych wątkach sie merytorycznie, nie wypowiadam aczkolwiek posiadam tę puszkę i mogę coś o niej powiedzieć, ale po co skoro jest tylu wirtualnych "fachowców" na forum co wiedzą najlepiej jak jest ona chu.owa, bo kosztuje za dużo jak na "amatorską" puszkę bez dopłat !

ikar39
21-04-2013, 00:37
Ja mam k...a takie wrażenie, że nie ważny wam jest aparat, jego walory, możliwości itp. a tylko spekulowanie o jego cenie, najlepiej jakby wam jeszcze do niego dopłacili czy co i jeszcze k....a dać wam poruch.ć za darmo gratis do aparatu, to byście byli szczęśliwi. Nie stać was to nie kupujcie i tyle ( typowe narzekanie polaka )
Wszystkie wątki i w nich zamieszczone posty dotyczą ceny i spekulacji na temat AF, a najwięcej mają do powiedzenia Ci co nie mieli aparatu w rękach !
Ludzie weźcie w końcu wydoroślejcie, bo na rzygi zbiera jak się czyta ten bełkot.
Ja już w tych wątkach sie merytorycznie, nie wypowiadam aczkolwiek posiadam tę puszkę i mogę coś o niej powiedzieć, ale po co skoro jest tylu wirtualnych "fachowców" na forum co wiedzą najlepiej jak jest ona chu.owa, bo kosztuje za dużo jak na "amatorską" puszkę bez dopłat !
Ja mam kolego puszkę już od miesiąca,dałem za nią 4000 klocki w Niemczech i jestem mega zadowolony

picia78
21-04-2013, 00:49
Ja mam kolego puszkę już od miesiąca,dałem za nią 4000 klocki w Niemczech i jestem mega zadowolony
oj kolega niechcący się znalazł w moich narzekaniach(już edytowałem ) :), przepraszam i gratuluję zakupu :)

sokolnik
21-04-2013, 01:05
racja @picia78:) mi się też pisać nie chce, a wczoraj w klubie byłem, fociłem parę godzin i wiecie co? Nic Wam nie powiem o D7100 :) zajmujcie się dalej górnolotną gadką o cenach "jak spadnie do 3xxx PLN to kupię" "dla mnie za dużo kasy, bo puszka amatorska" :)
kogo to obchodzi :) kto chce to czytać ? chyba sami sobie tłumaczycie w różny sposób brak kasy a posiadaczom zazdrościcie. Idźcie robić zdjęcia a nie pindolicie o cenach/problemach/af/kurzu/amatorska/profesjonalna/warto?/niewarto? :)

BaCaaa
21-04-2013, 04:30

Pytam o cenę z fakturą vat - takiej na allegro nie ma.

BaCaaa
21-04-2013, 04:37
racja @picia78:) mi się też pisać nie chce, a wczoraj w klubie byłem, fociłem parę godzin i wiecie co? Nic Wam nie powiem o D7100 :) zajmujcie się dalej górnolotną gadką o cenach "jak spadnie do 3xxx PLN to kupię" "dla mnie za dużo kasy, bo puszka amatorska" :)
kogo to obchodzi :) kto chce to czytać ? chyba sami sobie tłumaczycie w różny sposób brak kasy a posiadaczom zazdrościcie. Idźcie robić zdjęcia a nie pindolicie o cenach/problemach/af/kurzu/amatorska/profesjonalna/warto?/niewarto? :)

Przecież o tym aparacie dużo zostało powiedziane już wcześniej. Nie bardzo wiem co jeszcze mógłbyś dodać.

A kto chciał czytać o twoim d90 na sprzedaż w tym wątku ????????

I jest to wątek o d7100 oficjalnie , więc chyba posty o cenie są tutaj na miejscu (te,któej podają konkretne dane)

Andrzej1974
21-04-2013, 07:16

Przepraszam innych za mały OT ale nie mogłem się powstrzymać i muszę o coś zapytać użytkownika picia78...

Z całym szacunkiem picia78 ale czy nie zbierało ci się na "rzygi" (pozwól, że użyję twojego języka) kiedy to ty pisałeś kilkanaście razy w przeciągu zaledwie 3 dni (22-24. marca 2013 r) nie na temat D7100, czyli coś co teraz cię tak wkur... (daty i twoje słowa cytuję poniżej)? Czy myślałeś wtedy o tym, że innym chce się "rzygać" czytając twój "bełkot" (kolejny raz użyję twojego języka)? Nie wiesz, o czym piszę? To odświeżam ci pamięć...

22-03-2013

No i zaczynają się promocje, słaba to na razie jest ta promocja ale już coś drgnęło :)

http://www.fotojoker.pl/

cholera i ja wyczekuję :)

Tak jest raty są rzeczywiście 0%, tylko trzeba wziąć obowiązkowe ubezpieczenie od tych rat :) myślę, że to może być nawet 300-400 zeta przy tej kwocie aparatu.

ja już raz brałem na raty 0% w Euro AGD zmywarkę i chciałem zrezygnować z tego ubezpieczenia i powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości przy 10 ratach, chyba że Pan się skusi na 4 lub 6 rat wtedy można zrezygnować z ubezpieczenia - tak mi powiedziała Pani z punktu kredytowego :)

p.s no dobra tego bo wchodzimy na niemały OT :)

To rób listę ja jestem chętny 100%, 4200 i przelewam kasę z miejsca, bo mam odłożone :)

To był tylko żart, ale jakbyś słyszał o społecznej liście na D7100 w dobrej cenie to daj znać :)

To nie o to chodzi, że jak spadnie do 4200 to będzie lawina zakupów, bo to mnie interesuje cena ostateczna. Mnie stać i za 4600 ale wiadomo, że każdy chce urwać jak najtaniej i nie mów mi, że Ty nie ! I też nie jestem pro, ale intersuje mnie to body i tyle, poza tym to body nie jest pro tylko zaawansowane amatorskie :)

a przy 10 sztukach, to 1500 PLN można dobrą impreze zrobić :)

imprezy są po to, by na nich się dobrze bawić, a nie pilnować tak drogiego body :)

dobra skończmy ten OT, bo nas mody zbanują :)

23-03-2013

Cytat:
Napisał irass makro fotografie
Dzwoniłem przed chwilką do znajomego co ma sklep fotograficzny i pytam: "jak tam cena D7100?" Mówi jak dla Ciebie na dzień dzisiejszy 4000 zł .

Ja też tak chcę :)

Cytat:
Napisał irass makro fotografie
Nie ma problemu .

A ja, a ja weź mnie weź mnie ;):

Cytat:
Napisał darekfoto.pl
Za 4000 to sprzeda tylko Tobie, nie liczył bym na tą cenę dla większej ilości osób, ale jak byś załatwił z nim, żeby sprzedał więcej sztuk po 4100-4200 to chętnie kupie. Niech gościu też coś zarobi. Pogadaj z nim i daj znać co się da w tej sprawie załatwić.

I ja też się piszę :)

24-03-2013
Cytat:
Napisał kastep
. nie wiem czy było.. http://allegro.pl/nikon-d7100-body-n...125741172.html

Tak tylko, że to jest licytacja więc to może nie być ostateczna cena niestety.

Cytat:
Napisał kastep
. zgadza się, ale może ktoś się zainteresuje.. chociaż w takich kwestiach ja osobiście wolę iść do sklepu i kupić.. nie wiem.. takie głupie przyzwyczajenie

No i ja wolę ze sklepu, towar namacalnie dotknąć i chyba jutro pojadę do FJ i kupię w cenie jaka jest, bo można czekać na promocję zawsze i ona będzie, a jak już kupisz w promocji, to za chwilę będzie nowa promocja i tak w kółko do zajeb...a :) wiadomo, że za rok będzie za 3600 kosztował, ale jak kupisz za 3600 to za chwilę albo będzie tańsze albo wtedy to wyjdzie model D7200:)( takie dywagacje ) :)

P.S. To tylko cytaty z 3 dni. Nie chcę mi się przytaczać z innych dni...

radius_bo
21-04-2013, 08:41
W końcu ktoś im wyłożył kawę na ławę. Jak sokolnik pisał głupie posty przed zakupem D7100 typu: "Och, nie wiem czy kupię dzisiaj czy jutro" albo "na forum D90 za 1200 zł nie chcieli, na allegro od razu poszedł" nie był to OT i nikt nie zarzucał, że zaśmieca temat. Jak ktoś przytoczył wątek z zagranicznego forum o problemie z lewym punktem AF to zaraz była jazda, że problem wyimaginowany, że sieje defetyzm itp. Problem, jakby nie było, dotyczył D7100 i nie był dygresją, a przedstawieniem D7100 z każdej możliwej strony. Chodziło raczej o to, że ktoś raczył coś złego powiedzieć na to "cudo" i użytkownicy tego body "szczerzyli zęby". Nie martwcie się posiadacze D7100. Jeśli Wasza puszka dobrze ostrzy na lewym to tak pozostanie - od samego przytoczenia problemu obcokrajowca nagle nie zwariuje.

Potencjalni nabywcy uzyskają wiedzę na co zwracać uwagę przy zakupie. Znając bolączki modelu dokonają lepszej selekcji w sklepie.

To nie jest wątek posiadaczy D7100, a wątek o D7100. Pozwólcie rozmawiać ludziom także na temat ceny. Może ktoś się przymierza do kupna i dzięki temu kupi go możliwie najtaniej.

Archibald6803
21-04-2013, 08:58
właśnie picia78 dowiedział się że każdy kij ma dwa końce ....

Dywagowanie o cenach sprzętu ( w kontekście jego jakości ) jest jednym z ważniejszych tematów pobocznych.
Na tym poziomie cenowym zamożność nabywcy nie ma nic do rzeczy ; ważniejszy jest rozsądek , ew. "potrzeby".

Nie od dziś wiadomo że nowość wyceniana jest spekulacyjnie wysoko (cena zawsze znacząco rozmija się z faktyczną wartością). Niemniej uważam ,że D7100 to bardzo interesujący sprzęt dla zaawansowanego amatora i warto go nabyć nawet po obecnej cenie ( jak ktoś ma taki MUS i ciśnienie ).

sokolnik
21-04-2013, 10:19
ok zgadzam się po części z wami. Jednak muszę napisać że moje posty o D90 były odpowiedzia na pytanie innych użytkowników. Pytali się na publicznym i prywatnym. Mnie przynajmniej pytano o d90. A Was ktoś pyta za ile chcielibyście kupić D7100? :)

Andrzej1974
21-04-2013, 11:24
Nie od dziś wiadomo że nowość wyceniana jest spekulacyjnie wysoko (cena zawsze znacząco rozmija się z faktyczną wartością). Niemniej uważam ,że D7100 to bardzo interesujący sprzęt dla zaawansowanego amatora i warto go nabyć nawet po obecnej cenie ( jak ktoś ma taki MUS i ciśnienie ).

Otóż to. Ktoś wcześniej pisał, że kolega może sprzedać mu po znajomości D7100 za 4000 zł (jak wchodził na rynek i kosztował w sklepach ok. 4600 zł - w FJ bodajże 4599 zł jeśli pamięć mnie nie myli a obecnie 4299 zł). Myślę, że i ten kolega coś tam musiał zarobić na znajomym bo chyba nie dokładał do interesu? Hmm.... więc jaka jest realna wartość nowego D7100? Myślę, że spokojnie niższa od 4000 zł. Po co więc przepłacać? Hmm... dla tych, co mają ciśnienie na D7100... niektórzy z nich dali by nawet i 6000 zł za D7100, żeby tylko go mieć. Takie odnoszę wrażenie... ;-)

picia78
21-04-2013, 16:22
Tak więc życzę miłego spekulowania :)
Ja już kupiłem i nie muszę spekulować, tylko się cieszyć z aparatu, bo jest tego wart :)
Pozdrawiam spekulantów i mam nadzieję, że nikogo nie obraziłem hehe :)

pietia79
21-04-2013, 17:22

Mnie obchodzi :)
Nie zazdroszczę posiadaczom, po prostu mojej kasy potrzebuje masa innych fajnych towarów (np. specialized fsr expert) - więc warto urwać nawet te 4,5 stówek. A większość z nas jednak ma już aparaty i o dziwo nadal robią zdjęcia (tyle że nie maja boskiego ISO) ;)

witek309
21-04-2013, 17:49
Pojawiają się pytania o baterię. Więc u mnie zostało jeszcze 12 % baterii, a licznik wskazuje 625 zdjęć, cały czas testy, zmiany ustawień, itp, więc myślę, że nie jest źle...

s_l
21-04-2013, 17:53

A brałeś pod uwagę że są tu ludzie którzy mogą sobie pozwolić żeby zapłacić za tą puszkę 5k, tylko nie chcą przepłacać za nowość, trzeźwo myślą nie jarają się na sprzęt od razu po premierze i potrafią przekalkulować cenę do jakości i klasy? A może to Ty zaczynasz zazdrościć że ktoś będzie miał taki sam sprzęt jak Ty, tylko 5 stów taniej? Trochę pokory ...

Andrzej1974
21-04-2013, 18:42
s_l mam nieodparte wrażenie, że dla niektórych osób z forum napis "D7100" w stopce jest ważniejszy od wszystkiego innego. Dla tych pary znaków i podbudowania własnego ego daliby oni (jak już wcześniej pisałem) nawet i 6000 zł za ten aparat. Stąd w ich oczach ten model będzie uważany za najlepszy aparat jaki wypuściła na rynek firma Nikon i zrobią wszystko aby wychwalać go pod niebiosa. I nie daj Boże, żeby ktoś coś złego na jego temat napisał. Po prostu jest to cudo.... bez wad... ;-)

Panowie, troszkę dystansu i pokory.

Szadzik
21-04-2013, 19:21
Chyba jednak rtrzeba odsubskrybować ten wątek, bo póki co najwięcej do powiedzenia mają w nim ci, którzy tego aparatu nie chcą ;)

sokolnik
21-04-2013, 19:26
wróciłem z kolejnego mini plenerku :) przynajmniej nie spekuluję na forum :) a że ktoś kupi ten aparat za ileś tam stówek mniej, to ja wiem, nie przeszkadza mi to w ogóle :) zobaczymy jak cena będzie się kształtować.

fotouśmieszek
21-04-2013, 20:22
właśnie picia78 dowiedział się że każdy kij ma dwa końce ....

Dywagowanie o cenach sprzętu ( w kontekście jego jakości ) jest jednym z ważniejszych tematów pobocznych.
Na tym poziomie cenowym zamożność nabywcy nie ma nic do rzeczy ; ważniejszy jest rozsądek , ew. "potrzeby".
.

Taaa...tym bardziej,ze DYWAGOWAC to gadac OD RZECZY.Chyba warto pisac w końcu na temat i po polsku...

fader_audio
21-04-2013, 22:23
czasem nie rozumiem tego forum, jest jakiś problem z aparatem nawet nie duzy to pełno postów jaki to on kiepski itp, jesli pojawia sie taki 7100, na temat którego narazie nic złego nie przeczytałem to znowu są posty typu, że nie wolno nic na niego napisać. Nie ma idealnego sprzętu i 7100 też nie jest idealny. Powinnismy sie jednak cieszyć że ta puszka ma dobry AF, nie chlapie olejem i nie kurzy. Ja osobiscie ciesze się ze nikon zrobił coś w końcu (znowu) dobrze może następne konstrukcje jak d400 będą równie udane i narobia zamieszania na rynku jak d300 oraz d3. pzdr

fridayimage
21-04-2013, 22:51
nie chlapie i nie łapie kurzu ;) hahaha

klatka nr 18

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sun-media.pl/BOX/_PPX0018.jpg)

lewy górny róg

sprawdzałem początkowe zdjęcia - czyste. Pierwszy obiektyw!

Pozdrawiam

burza1979
21-04-2013, 22:54
To teraz polecą gromy ;)

sokolnik
21-04-2013, 23:00
żałuję że swojego D90 nie sprawdziłem przy sprzedaży czy nie chlapie olejem... Teraz podobno każdy nikon pluje olejem na kilometr :)

ktoś ma pomysł czemu tak się dzieje ?

purtown
21-04-2013, 23:16

klatka nr 18

lewy górny róg

Pozdrawiam

Tylko tyle że ta fota nie jest z d7100. I po co siejesz zamęt...

fridayimage
21-04-2013, 23:21
Tylko tyle że ta fota nie jest z d7100. I po co siejesz zamęt...
a dlaczego tak sądzisz?

GonzoG
21-04-2013, 23:25

klatka nr 18

lewy górny róg

Pozdrawiam

A czy wiesz jak wygląda plama oleju ??? szczególnie na początku jej powstania...

Bo to może i wygląda jak olej... ale po kilku, albo kilkunastu tysiącach zdjęć.

Już nie mówiąc o tym, że zawsze coś się dostanie na matrycę. Nie ma takiej możliwości, aby nic się nie dostało... no chyba, że hermetyczny obiektyw został założony w warunkach próżniowych.

fridayimage
22-04-2013, 08:48
Czyli faktycznie ta plamka może spowodować zmianę nastawienia konsumentów co do zakupu D7100. Przepraszam Nikon ;)
Zapewne za kare moje puszki przestaną robić zdjęcia

A tak na serio

A czy wiesz jak wygląda plama oleju ??? szczególnie na początku jej powstania...

Bo to może i wygląda jak olej... ale po kilku, albo kilkunastu tysiącach zdjęć.

Już nie mówiąc o tym, że zawsze coś się dostanie na matrycę. Nie ma takiej możliwości, aby nic się nie dostało... no chyba, że hermetyczny obiektyw został założony w warunkach próżniowych.

Powiem tyle, że nie za bardzo mam ochotę śledzić skąd, gdzie i dlaczego ten paproch znalazł się na matrycy mojej puszki.
Zapewne jak wielu tutaj, chciałbym by takich paprochów nie było, baa, chciałbym aby licznik zawsze wskazywał 0 zdjeć pomimo zrobionych przez mnie kilkudziesięciu tysięcy itp. Ale nie dajmy się zwariować. To urządzenie się zużywa, do tego jak wspomniono, dużo zależy o indywidualnego sposobu użytkowania.

Osobiście używam aparatu do wykonywania zdjęć, bo to sposób na życie. Jeśli te paprochy zaczynają mi przeszkadzać wtedy korzystam z usługi czyszczenie matrycy.
Czasem jadę też na myjnie moim samochodem.

podobno brakowało danych o zdjęciu

źródło (http://www.sun-media.pl/BOX/_PPX0018_.jpg)

po 500 zdjęciach takich "spodków ufo" widzę 4.

witek309
22-04-2013, 10:59
ja po 800 zdjęciach nic nie zauważyłem, a zmieniałem obiektywy do testów wiele razy... mam nadzieję, że jednak to nie jest jakaś trwała przypadłość...

desiree
22-04-2013, 13:43
Witam wszystkich obecnych w tym wątku. Jestem tutaj nowa więc pokrótce : mam na imię Monika. Jeśli chodzi o lustrzanki - amator. Do tej pory miałam do czynienia lat ładnych parę temu z analogiem mojego ojca - Zenitem 12 XP, który do tej pory schowany w szafce leżakuje. Zostały mi od niego dwa obiektywy Jupiter 3,5/135 i Helios 44M-4 oraz z Nikonem D90. Na dniach przymierzam się do zakupu Nikona 7100 w sklepie Fotojoker. Doradźcie, czy lepiej zakupić w realnym sklepie i odebrać osobiście, czy śmiało można zamawiać w internetowym FJ i czekać na wysyłkę ? Jak Wy zamawialiście swoje Nikony?
Czy ktoś z Was podpinał stare obiektywy do Nikona d7100 ?

esk2
22-04-2013, 13:47
desiree: przede wszystkim aby te szkła podłączyć do Nikona musisz dokupić adapter Nikon na M42 i współpraca całkowicie manualna.

GonzoG
22-04-2013, 14:09
Witam wszystkich obecnych w tym wątku. Jestem tutaj nowa więc pokrótce : mam na imię Monika. Jeśli chodzi o lustrzanki - amator. Do tej pory miałam do czynienia lat ładnych parę temu z analogiem mojego ojca - Zenitem 12 XP, który do tej pory schowany w szafce leżakuje. Zostały mi od niego dwa obiektywy Jupiter 3,5/135 i Helios 44M-4 oraz z Nikonem D90. Na dniach przymierzam się do zakupu Nikona 7100 w sklepie Fotojoker. Doradźcie, czy lepiej zakupić w realnym sklepie i odebrać osobiście, czy śmiało można zamawiać w internetowym FJ i czekać na wysyłkę ? Jak Wy zamawialiście swoje Nikony?
Czy ktoś z Was podpinał stare obiektywy do Nikona d7100 ?

Można bez problemów podpiąć pod Nikona za pomocą adaptera. Jednak musi on mieć soczewkę, aby można było ostrzyć na nieskończoność (a nie tylko do 1.5-2m), która wyraźnie pogarsza jakość obrazu, dodatkowo Heliosa trzeba przerobić przesłonę, aby się zamykała, bo ma tylko automatyczne zamykanie.

Andrzej1974
22-04-2013, 16:00
Doradźcie, czy lepiej zakupić w realnym sklepie i odebrać osobiście, czy śmiało można zamawiać w internetowym FJ i czekać na wysyłkę ? Jak Wy zamawialiście swoje Nikony?

Jeżeli chodzi o mnie to ja zamawiam prawie wszystko przez Internet. Rzadko kiedy kupuję sprzęt w tradycyjnych sklepach. Dlaczego? Ponieważ za tę samą rzecz trzeba zapłacić w nich nawet parę stów więcej (w zależności od wartości) a ja nie mam zamiaru kogokolwiek dorabiać. Poza tym kupując w sklepie internetowym masz 10 dni (tak przynajmniej było i chyba jest nadal) na zwrot zakupionego towaru. I to bez żadnego powodu. Co do gwarancji... czy kupujesz w sklepie tradycyjnym czy internetowym to gwarancję na sprzęt masz taką samą.

kazziz
22-04-2013, 19:28
a ja pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą. raz - nigdy nie wiesz w takim e-f...rze czy dowolnym innym internetowym, czy nie dostaniesz towaru właśnie z takiego 10-dniowego zwrotu (znajomy miał ostatnio taki przypadek), dwa - ja jednak wolę najpierw poradzić się, pogadać ze sprzedawcą i znaleźć radę. a trzy - to już nie te czasy, że płacisz więcej w stacjonarnych sklepach... o ile masz blisko siebie dobry sklep. :P
chociaż są wyjątki oczywiście.

Andrzej1974
22-04-2013, 19:52
Ja również wolę pogadać ze sprzedawcami w różnych "drogich sklepach" (co robię przed zakupem praktycznie każdego sprzętu m.in. aparatu, lodówki, pralki, TV etc.), które mam pod nosem w swoim mieście a następnie szukam w necie i zamawiam z dostawą do domu... po znacznie niższej cenie. Dlaczego tak robię? Gdyż wychodzę z założenia, że nie ma sensu przepłacać. Na takim "procederze", który wielu z Was zapewne tutaj potępi, zaoszczędziłem naprawdę sporo kasy, którą mogłem wydać na swoje a nie sprzedawcy przyjemności :-) A sprzęt? Hmm... działa jak dotąd wyśmienicie i jak na razie nie miałem problemu z czymkolwiek. Ostatni mój internetowy zakup to D5100 z kitowym obiektywem, który przyszedł ładnie zapakowany i... całkowicie nietknięty (czytaj nie pochodził z 10-dniowego zwrotu). Zresztą sprzedawca miał zaznaczone, że taki właśnie ma być sprzęt dla mnie i tyle. Zresztą aparat został bardzo szczegółowo sprawdzony (jego przebieg również) i wszystko było ok. Choć zdaję sobie sprawę, że inni nie mieli takiego szczęścia...

zgera
22-04-2013, 20:09
W sklepie internetowym jest prawo do zwrotu towary w ciągu 10 dni od daty otrzymania towaru.
Jest tylko jedno ale, można zwrócić towar który nie nosi żadnych śladów używania, bez podania przyczyny zwrotu.
Korzystałem z tego prawa, zwracałem obiektyw bo moim zdaniem źle ostrzył, sprzedawca wymienił bez żadnych problemów, jedynym minusem zwrotu są dodatkowe koszty wysyłki w obie strony.
Odnośnie zwrotów body, sprawa nie jest już taka prosta, dwukrotnie kupowałem nowe body przez internet, na moje szczęście nie musiałem zwracać, obydwa były z zerowym przebiegiem, nigdy wcześniej nie włączane.
Przed zakupem body należy skontaktować się ze sprzedawcą w celu ustalenia warunków zwrotu, chodzi o to że sprzedawca może nie przyjąć używanego aparatu.
Aparat ma licznik, sprzedawca sprawdzi przebieg body i może nie przyjąć zwrotu jeśli na liczniku będzie sporo klatek, wszystko zależy od sprzedawcy ile klatek próbnych możemy wykonać w celu sprawdzenia aparatu, aby ewentualnie później go wymienić lub zwrócić.
W przypadku zakupu nowego D5000 miałem zgodę sprzedawcy na wykonanie do 10-ciu zdjęć testowych, gdyby było ich więcej zwrot nie byłby możliwy, jedynie wysyłka do serwisu.

zbyszekD7000
22-04-2013, 20:17
Możesz mi to wyjaśnić bo napisałeś pewną sprzeczność że zwrócić można pod warunkiem że nie było coś używane, a piszesz że obiektyw zwróciłeś bo źle ostrzył, więc musiałeś go używać żeby to sprawdzić ;-)

kolas
22-04-2013, 20:25
Wydaje mi się że klient ma prawo sprawdzić towar kupiony przez Internet, jeżeli nie przekroczy to granic tzw. zwykłego zarządu. Czyli na pewno mogę rozpakować i zrobić kilka może kilkadziesiąt zdjęć.

sokolnik
22-04-2013, 20:25
ładny OT robicie :)

kolas
22-04-2013, 20:27
ładny OT robicie :)

A ... bo d7100 jest nudny. Wszystko działa i nie ma na co narzekać.

zbyszekD7000
22-04-2013, 20:32
dziewczyna zapytała, to sobie dywagujemy ;-)

sokolnik
22-04-2013, 20:32
A ... bo d7100 jest nudny. Wszystko działa i nie ma na co narzekać.

no jak nie ? Zdjęcia oleju wstawiłem ! to mało ? :)

zbyszekD7000
22-04-2013, 20:34
przecież twój nie oleił ;-)

zgera
22-04-2013, 20:40
Możesz mi to wyjaśnić bo napisałeś pewną sprzeczność że zwrócić można pod warunkiem że nie było coś używane, a piszesz że obiektyw zwróciłeś bo źle ostrzył, więc musiałeś go używać żeby to sprawdzić ;-)

Obiektyw nie rejestruje ilości wykonanych zdjęć, więc sprzedawca nie robił problemu z wymianą.
To tak samo jak idziesz do sklepu kupić obiektyw, ale zanim go kupisz chcesz go przetestować ze swoim body, sprzedawcy na to pozwalają, nie stawiają ograniczeń ilości wykonanych zdjęć.
Jeśli jednak będziesz chciał przetestować nowe body w sklepie, nie zawsze będziesz miał taką możliwość, pstrykniesz 100 zdjęć i stwierdzisz że go nie kupisz.

zbyszekD7000
22-04-2013, 20:45
to niby jasne, ale stwierdzenie " nie nosi żadnych śladów używania" to wybacz ale sugeruje że praktycznie nie można by wyjąć z pudełka

Co by stało w pewnej sprzeczności z możliwością sprawdzenia czy coś mi odpowiada

ASAHI
22-04-2013, 20:50
Poproszę o powrót do głównego tematu wątku :D

zbyszekD7000
22-04-2013, 20:53
A kolejna sprzeczność, zakup przez internet umożliwia zwrot towaru do 10 dni bez podania powodu. To albo można albo nie można, bo z tego co piszesz to tylko pod pewnymi warunkami - że nie był używany - a jak mam stwierdzić czy coś mi odpowiada, zwłaszcza aparat skoro go nie sprawdze, właśnie na to masz te 10 dni. I to raczej nie jest widzimisię sprzedawcy który będzie sam sobie ustalał ile możesz zrobić fotek, bo sprawę zwrotu towaru zakupionego przez internet reguluje jakaś tam ustawa, było o tym temacie obszernie na forum.

ikar39
22-04-2013, 20:55
Obiektyw nie rejestruje ilości wykonanych zdjęć, więc sprzedawca nie robił problemu z wymianą.
To tak samo jak idziesz do sklepu kupić obiektyw, ale zanim go kupisz chcesz go przetestować ze swoim body, sprzedawcy na to pozwalają, nie stawiają ograniczeń ilości wykonanych zdjęć.
Jeśli jednak będziesz chciał przetestować nowe body w sklepie, nie zawsze będziesz miał taką możliwość, pstrykniesz 100 zdjęć i stwierdzisz że go nie kupisz.
Sprzedawca przecież nie będzie używał programów do sprawdzania ile w body pstryknięto fotek po oddaniu,ja miałem taką sytuacje z iPad 4 kupiłem i jakoś mi nie przypadł do gustu,chciałem zwrócić i co się okazało że towar przyjmną z powrotem ,jeżeli jest oryginalnie zapakowany,podejrzewam że z puszką będzie tak samo

zbyszekD7000
22-04-2013, 20:58
No właśnie, czyli kolejny martwy przepis żeby ludzi nabić w balona, kupujcie przez internet, bo macie 10dni na zwrot bez podania powodu, a my i tak wam kasy nie zwrócimy, bo to, bo tamto i.t.d bo użyłeś żeby sprawdzić czy ci odpowiada

zbyszekD7000
22-04-2013, 21:11

wybacz, ale to służy poszerzeniu wiedzy mniej zorientowanym z zakupami przez internet, a zwłaszcz sprawy sławetnych 10 dni na zwrot bez podania powodu - dokąd się ktoś nie przekona na własnej skórze jak to działa to będzie wierzył zapiskom ustawy, a potem się rozczaruje

Nie jest to OT, padło pytanie, jest i odpowiedź z konkretnymi przypadkami - może komuś pomoże i uchroni przed rozczarowaniem po fakcie

zgera
22-04-2013, 21:18
No właśnie, czyli kolejny martwy przepis żeby ludzi nabić w balona, kupujcie przez internet, bo macie 10dni na zwrot bez podania powodu, a my i tak wam kasy nie zwrócimy, bo to, bo tamto i.t.d bo użyłeś żeby sprawdzić czy ci odpowiada

A chciałbyś kupić nowy aparat z przebiegiem 2000 klatek, tym tokiem myślenia można kupić nówkę, oblecieć imprezę i oddać do sklepu.

zbyszekD7000
22-04-2013, 21:24
Nie chcę tego ciągnąć dalej, myślę że zostało wystarczająco powiedziane aby potencjalni świeży kupcy przez internet byli ostrożni co do tych zapisów

A odpowiadając na twoje pytanie, nie chciałbym kupić takiego aparatu i bym nie kupił bo bym żądał oryg zapakowanego i nie uruchamianego co łatwo sprawdzić. A taki używany w cywilizowanych krajach sprzedaje się z bonifikatą jako używany, ale nie u nas. A ty h zwrotów to aż tak wiele nie ma

Myślę że ten wątek można zakończyć aby nie śmiecić

BaCaaa
22-04-2013, 21:26
A chciałbyś kupić nowy aparat z przebiegiem 2000 klatek, tym tokiem myślenia można kupić nówkę, oblecieć imprezę i oddać do sklepu.

Dokładnie. Ten przepis jest bardziej dla tych "napalonych" co najpierw kupują a później myślą.

sokolnik
22-04-2013, 21:26

nie doprosisz się :)

GonzoG
22-04-2013, 22:46
Sprzedawca przecież nie będzie używał programów do sprawdzania ile w body pstryknięto fotek po oddaniu,ja miałem taką sytuacje z iPad 4 kupiłem i jakoś mi nie przypadł do gustu,chciałem zwrócić i co się okazało że towar przyjmną z powrotem ,jeżeli jest oryginalnie zapakowany,podejrzewam że z puszką będzie tak samo

Przepis nie jest martwy. UOKiK ukarał już kilka sklepów (m.in. morele.net), że wymagały oryginalnego opakowania w nienaruszonym stanie. Np, jak zwrócić pralkę czy lodówkę w oryginalnym opakowaniu, jeśli trzeba je rozwalić w celu uruchomienia urządzenia...
Jest to niezgodne z przepisami i jak nie chcą przyjąć, wystarczy zgłosić do UOKiKu....

Co do używania - teoretycznie mogą Ci powiedzieć ile możesz zrobić zdjęć, ale jak Ci udowodnią ile zrobiłeś ??

Teoretycznie licznik powinien stanowić 0 (zero), ale nikt tego nie zagwarantuje... ba jest wręcz przeciwnie. Stanowisko Nikona i Canona w tej sprawie jest jednoznaczne - nowy aparat nie musi mieć zerowego licznika.
Tak więc, jeśli dostałej fabrycznie zapakowany aparat, sprzedawca nie ma zielonego pojęcia jaki jest stan licznika aparatu - zawsze możesz powiedzieć, że nie był zerowy i niech to udowodnią.

Cytat z interpretacji przez prawników:

Po pierwsze, odstąpienie od umowy bez podania przyczyny jest skuteczne niezależnie od stanu w jakim towar wróci do przedsiębiorcy, a nawet więcej – niezależnie od tego czy w ogóle wróci. Umowa jest rozwiązana już na skutek skutecznego złożenia oświadczenia, a obowiązek zwrotu wzajemnych świadczeń jest całkowicie od tego niezależny. W rezultacie możliwe jest, że konsument odeśle towar całkowicie uszkodzony, a przedsiębiorca nie będzie mógł domagać się zapłaty ceny sprzedaży. To samo dotyczy towaru niekompletnego (odesłanego bez oryginalnego pudełka czy też instrukcji).

Oczywiście odrębną kwestią jest powstanie po stronie przedsiębiorcy uprawnienia o charakterze odszkodowawczym i jego prawidłowa realizacja.

Po drugie, już z samych przepisów ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny wynika możliwość posłużenia się otrzymanym przez konsumenta produktem w ramach tzw. zwykłego zarządu. Kwestie związane z zakresem tego pojęcie poruszę przy innej okazji, niemniej jednak samo dopuszczenie możliwości zwrotu towaru zmienionego w ramach zwykłego zarządu musi przesądzać o dopuszczeniu jego użycia.

Po trzecie, co w zasadzie jest konsekwencją pierwszej i drugiej uwagi, nie można we wzorcu umownym uzależniać skuteczności odstąpienia od zwrotu towaru „nieuszkodzonego”, „nieużywanego”, „kompletnego”, „w oryginalnym opakowaniu” itp.. Stosowanie takich ograniczeń w zasadzie gwarantuje uznanie postanowienia za niedozwolone, a w rezultacie naraża na zarzut naruszenia zbiorowych interesów konsumentów.

źródło:
http://nieuczciwepraktykirynkowe.pl/?p=325

mskowronski
22-04-2013, 22:53
To sobie poczytałem o D7100 :)

lortek
23-04-2013, 00:11
no jak nie ? Zdjęcia oleju wstawiłem ! to mało ? :)

co z tym olejem? ja widze fotke fridayimage, to pelna klatka czy crop? bo to wyglada jak zwykly paproch, fridayimage jestes w 100% pewien ze to plama oleju? zalezy jaka duza ta plama bo jak to tak jak paproch malutka to da sie z tym wytrzymac jakos a jezeli to plama na 1/10 kadru to kapa misia....

sokolnik, Ty chyba jakis link do nefow wklejales, sorki ale nie mam mozliwosci wywolania nefa, mozesz wrzucic link do jpg?

edit: wklejales link do nefow w sasiednim wątku o d7100 uzywajac 35/1.8 na f10 i f22 :)

fridayimage
23-04-2013, 00:21
nie mam pojęcia czy to plamy oleju czy inne syfy, To cropy. Z reguły nie zobaczysz ich w normalnym zdjęciu. Pojawią się jeśli maksymalnie podbijesz mikrokontrast.

Zresztą gdzieś wyżej lub w drugim wątku o D7100 załączyłem zdjęcia z obiektywem sigma 8-16 mm. Mozna samemu poszukać na wybranej klatce. Lewa górna ćwiartka.

Poza tym, Panowie fotografujcie!

sokolnik
23-04-2013, 00:55
2 jpg oleju/plam/*kropek* (jak to nazwał jeden użytkownik D7100 - pozdrawiam :D )
https://www.copy.com/s/gIUl4FrmwWud/Olej%20jpg.rar

a teraz kto mi pomoże z interwałometrem :)
ustawiam liczbę zdjęć np 45 a on robi 16 :) o co tu chodzi? instrukcja nie pomaga :(

ok ustawiłem 22 zdjęcia. Zrobił 22! szok ! :) ale przerwy między interwałami były około 3-4 sek. Można jakoś sprawić by te przerwy wynosiły 1 sek?

chodzi mi o to by, aparat zrobił sam np 50 albo 100 zdjęć jedno po drugim bez zbędnych przerw. Potrzebne mi to do fotografii nieba/gwiazd.

sokolnik
23-04-2013, 01:56
dalej nie mogę ustawić tego interwałometru. Kto mi pomoże?

GonzoG
23-04-2013, 02:12
dalej nie mogę ustawić tego interwałometru. Kto mi pomoże?

Nie ma możliwości ustawienia przerw między zdjęciami.
Ustawiasz jedynie przerwy między wyzwoleniami - czyli początkami zdjęć. Czyli jak zdjęcie 5s, to interwał na 6 lub 7*, aby się wyzwalały bez zbędnych przerw.

*Jeśli jest tak jak w D7k, to np. zdjęcie 30s naświetla się 33s :? ... więc interwał trzeba ustawić na 35, bo kolejną prawie sekundę zajmuje zapisanie zdjęcia.

A co do ustawienia interwałometru... to ustawia się tam ilość powtórzeń x ilość klatek, a interwał, to jest co ile ma wyzwalać - jak interwał jest krótszy od czasu wykonania zdjęć, to kolejna seria zostanie wykonana dopiero z kolejnym interwałem.

Tak więc interwał musi być dłuższy niż czas wykonania serii zdjęć.

Jak robię zdjęcia z dłuższymi czasami, to nie używam wbudowanego interwału, a telefonu/tabletu z androidem, diody IR (ze starego pilota do TV) podłączonej w gniazdo słuchawek (jack) i aplikacji DSLR Remote.

Borat1979
23-04-2013, 02:48
ok ustawiłem 22 zdjęcia. Zrobił 22! szok ! :) ale przerwy między interwałami były około 3-4 sek. Można jakoś sprawić by te przerwy wynosiły 1 sek?

chodzi mi o to by, aparat zrobił sam np 50 albo 100 zdjęć jedno po drugim bez zbędnych przerw. Potrzebne mi to do fotografii nieba/gwiazd.
Załóżmy, że każdą fotką robisz z czasem naświetlania powiedzmy 10 sek. to ustaw żeby aparat wykonywał zdjęcia co 11 sekund i masz 50 fotek jedna za drugą :)

zgera
23-04-2013, 06:55
2 jpg oleju/plam/*kropek* (jak to nazwał jeden użytkownik D7100 - pozdrawiam :D )

To nie jest olej, raczej zwykły kurz, wygląda na to że opcja czyszczenia matrycy w Nikonach to tylko funkcja w menu, skuteczność czyszczenia żadna.

markow
23-04-2013, 07:14
wygląda na to że opcja czyszczenia matrycy w Nikonach to tylko funkcja w menu, skuteczność czyszczenia żadna.

miałem 4 lata w d90, żadnego pyłka, skuteczność rewelacyjna

TOP67
23-04-2013, 07:54
podobno brakowało danych o zdjęciu

źródło (http://www.sun-media.pl/BOX/_PPX0018_.jpg)

po 500 zdjęciach takich "spodków ufo" widzę 4.

Dla wyjaśnienia. To na pewno nie jest olej, tylko pojedynczy kurz zrobiony na stosunkowo małej przysłonie. W miarę domykania przysłony planka będzie się zmniejszać (średnica) i przyciemniać. Prawie na pewno trafił on na matrycę przy zmianie obiektywu, zdarza się.

bajcy
23-04-2013, 08:33
Dla wyjaśnienia. To na pewno nie jest olej, tylko pojedynczy kurz zrobiony na stosunkowo małej przysłonie. W miarę domykania przysłony planka będzie się zmniejszać (średnica) i przyciemniać. Prawie na pewno trafił on na matrycę przy zmianie obiektywu, zdarza się.

No nie wiem, czy masz racje, bo u mnie ta przypadłośc również wystepuje i wyglada dokładnie tak samo. u mnie przy f11 występuje, a przy dużym otworze tego nie ma.
Na szczęscie narazie mnie to nie przeszkadza;)

TOP67
23-04-2013, 09:06
Na pewno mam rację. To jest malutki punkt umieszczony przed matrycą (na filtrze). Im większy otwór, tym bardziej się rozmywa (jego cień jest coraz większy, ale słabszy). Przy normalnym fotografowaniu widać go tylko na jednolitych obszarach (jak niebo) i to najczęściej dopiero po agresywnej ibróbce (dynamiczny kontrast itp).

bajcy
23-04-2013, 09:22
Nie będę się z Tobą sprzeczał, ale mnie pojawia sie to na zdjęciu prosto z puszki, do tego mam dwa punkciki jeden jest ciemny a drugi jasny, wielkością są prawie identyczne.
Tylko raz zdarzyło mnie się zmienić obiektyw, wiec musze miec ogromnego pecha, że odrazu przybrudziłem matrycę;D
w d3100 wielokrotnie mnie się zdarzało zmianiać szkło i nic takiego nie miałem.

TOP67
23-04-2013, 09:28
O pewności piszę, mając na myśli to, że jest to kurz a nie olej.

lortek
23-04-2013, 11:46

ja wiem!! to moze dla dobra ludzkosci i posiadaczy nikona d7100, wstawię podobne zdjecia z mojego body co? :PPP
:):):):)

przy okazji jak pierwszy raz zdjalem szkielko to tez zlapalem pelno paprochow.... a teraz to sie juz tym nie przejmuje bo bym musial zwariowac bo co jakis wypad gdziekolwiek to i po 20 razy zmieniam szklo i dopiero jak widze a raczej jak zauwaze jakiegos paprocha to interweniuje poprzez jakies dmuchanie czy podobne w matryce. z regoly dwoma kliknieciami mozna takie cos usunac ze zdjecia, lecz jak sie ma 100 zdjec to trzeba klikac juz 200 razy i to zaczyna irytowac i z kuli wlasnie dokladnie tego problemu, przy wywolywaniu, przystepuje do czyszczenia matrycy ;p

sokolnik
23-04-2013, 12:38
to nie olej ? :( eee jaka szkoda :D

można samemu to wyczyścić ? wyczyścić, a nie rozmazać :)

TOP67
23-04-2013, 12:46
Można dać plamę, próbując to czyścić np. gruchą pełną talku ;)

sokolnik
23-04-2013, 13:08
interwałometr ehh :/

ustawiam interwał na 2sek, 10x1 zdjęcie, robi pięknie 10 zdjęć.
ustawiam interwał na 2sek, 50x1 zdjęcie, robi ładnie 39 zdjęć, czemu?
ustawiam interwał na 3sek, 50x1 zdjęcie, robi pięknie 50 zdjęć. Jednak odstępy są zbyt długie, dłuższe niż wcześniej. Czy odstęp między interwałami nie powinien być krótszy do fotografowania ruchu gwiazd? Oczywiście migawka ustawiona do fotografowania ruchu gwizd będzie dłuższa :)

czas migawki 1/60. Opóźniona ekspozycja 1sek.

Załóżmy, że każdą fotką robisz z czasem naświetlania powiedzmy 10 sek. to ustaw żeby aparat wykonywał zdjęcia co 11 sekund i masz 50 fotek jedna za drugą :)

ustawienia interwał 11 sek, 50x1 zdjęcie = 50, zrobił 25 :) czas migawki 10 sek :)

Opóźniona ekspozycja 1sek.

i kto będzie mądry ? :)

sokolnik
23-04-2013, 13:44
ok, zrobił 50 zdjęć.
interwał na 12 sek. 50x1 zdjęcie = 50 zdjęć.
bateria, 45%, 549 zdjęć

Andrzej1974
23-04-2013, 15:01
jak nie chcą przyjąć, wystarczy zgłosić do UOKiKu....

Dokładnie. UOKIK sprawę załatwi a kasę za sprzęt muszą ci zwrócić. I tyle właściwie w temacie. A nie żadne ustalanie przez sprzedawcę limitów typu 5, 10 czy 49 zdjęć bo to tylko jego wymysł. Klient ma 10 dni na przetestowanie sprzętu zakupionego przez internet (ma to być zwiększone do 14 dni) i może go w tym terminie zwrócić bez żadnego powodu. Wystarczy wypowiedzieć umowę i odesłać paragon a następnie sprzęt. Niektórzy sprzedawcy sami dołączają do przesyłki druczek, na którym o tym informują. Wystarczy podać swoje dane teleadresowe i nr. konta, na który ma być zwrócona kasa.

Co do zarzutu dot. OT-u, który podnosi sokolnik, to radzę mu zajrzeć najpierw do jego wcześniejszych wpisów w tym temacie. Na pewno znajdzie tam mnóstwo swoich wypowiedzi, które były znacznie większym OT-em, aniżeli te tutaj... ;-)

zgera
23-04-2013, 15:18
Dokładnie. UOKIK sprawę załatwi a kasę za sprzęt muszą ci zwrócić. I tyle właściwie w temacie. A nie żadne ustalanie przez sprzedawcę limitów typu 5, 10 czy 49 zdjęć bo to tylko jego wymysł. Klient ma 10 dni na przetestowanie sprzętu zakupionego przez internet (ma to być zwiększone do 14 dni) i może go w tym terminie zwrócić bez żadnego powodu. Wystarczy wypowiedzieć umowę i odesłać paragon a następnie sprzęt. Niektórzy sprzedawcy sami dołączają do przesyłki druczek, na którym o tym informują. Wystarczy podać swoje dane teleadresowe i nr. konta, na który ma być zwrócona kasa.
No to Kolego spróbuj kupić nowe body, trzasnąć 1000 klatek i zwrócić, jeśli stać Cię na procesy to OK.
Sprzedawca nie produkuje aparatów, nie może ponosić pełnej odpowiedzialności za buble producenta, jeśli będziemy szukać jakiejś wady to nawet w sprawnym sprzęcie ją znajdziemy.

sokolnik
23-04-2013, 15:20
No to Kolego spróbuj kupić nowe body, trzasnąć 1000 klatek i zwrócić, jeśli stać Cię na procesy to OK.

tylko kup np D800 lub D3 :) nie jakieś tam D3100 :)

kiedyś słyszałem jak to klient kupił TV 60 cali, za 10tyś :) na komunię syna, rodzina przyjechała, zobaczyła, pochwaliła :) po komuni chciał oddać. Nie udało mu się :) został z TV. Nie pamiętam czy gotówka czy raty.

lortek
23-04-2013, 15:22
to nie olej ? :( eee jaka szkoda :D

można samemu to wyczyścić ? wyczyścić, a nie rozmazać :)

tak jak TOP67 mówi, trzeba czyms dmuchnac, tylko ostroznie zeby czegos nowego nie wdmuchac, najlepiej jakas sprawdzona wczesniej grucha albo np duza strzykawka, bron boze jakies sprezone powietrze w spreyu czy cos ;p ustaw aparat na statywie tak zeby patrzyl w dół, podnies lustro, dmuchnij pare razy i zrob fote testową, jezeli czarna kropka zniknie albo sie przemiesci to znaczy ze to nie olej :D

sokolnik
23-04-2013, 15:27
tak jak TOP67 mówi, trzeba czyms dmuchnac, tylko ostroznie zeby czegos nowego nie wdmuchac, najlepiej jakas sprawdzona wczesniej grucha albo np duza strzykawka, bron boze jakies sprezone powietrze w spreyu czy cos ;p ustaw aparat na statywie tak zeby patrzyl w dół, podnies lustro, dmuchnij pare razy i zrob fote testową, jezeli czarna kropka zniknie albo sie przemiesci to znaczy ze to nie olej :D

to prawie jak operacja na otwartym sercu... strach troche :) aparat na gwarancji. Może lepiej nie kombinować :) ?

kzkzg
23-04-2013, 15:44
Przeciez praktycznie niczego tam nie dotykasz, lustro podnosisz w menu, wiec czego sie tu bać?

sokolnik
23-04-2013, 15:57
nie mam gruszki, nie mam strzykawki :) jedynie mogę sobie podmuchać powietrzem z płuc.
Nie chce mieć więcej brudu. Jak będzie mi przeszkadzać w zdjęciach nocnych (f8-16) to wtedy pomyśle o czyszczeniu.
No chyba że wy czyścicie dmuchaniem ustami :)

GonzoG
23-04-2013, 16:07
interwałometr ehh :/

ustawiam interwał na 2sek, 10x1 zdjęcie, robi pięknie 10 zdjęć.
ustawiam interwał na 2sek, 50x1 zdjęcie, robi ładnie 39 zdjęć, czemu?
ustawiam interwał na 3sek, 50x1 zdjęcie, robi pięknie 50 zdjęć. Jednak odstępy są zbyt długie, dłuższe niż wcześniej. Czy odstęp między interwałami nie powinien być krótszy do fotografowania ruchu gwiazd? Oczywiście migawka ustawiona do fotografowania ruchu gwizd będzie dłuższa :)

czas migawki 1/60. Opóźniona ekspozycja 1sek.

ustawienia interwał 11 sek, 50x1 zdjęcie = 50, zrobił 25 :) czas migawki 10 sek :)

Opóźniona ekspozycja 1sek.

i kto będzie mądry ? :)

Źle rozumujesz.
To się ustawia tak:
ile serii x ile zdjęć
interwał
interwał powinien być dłuższy niż jedna seria:
więc jeśli te 50 zdjęć robi przez np. 12s, to interwał musi być 13-14s.

Jak robisz 50 z czasem 10s, interwał powinien być 50x10+20 = 520s - 8min 40s.

Ja zazwyczaj ustawiałem tak:
50x1
interwał dłuższy od czasu jednego zdjęcia o 1s - ale czas zdjęcia, nie z ustawienia, a rzeczywisty zmierzony stoperem. Do tego dochodzi jeszcze opóźnienie pierwszej klatki po włączeniu interwałometru, bo to też się wlicza. Tak więc stoper to podstawa.

To, że robi mniej wynika z właśnie z tego, że dłużej naświetla klatkę, niż by wskazywało na to ustawienie czasu i wtedy jest pomijana część interwałów.

Ja przy zdjęciach gwiazd robiłem tak:
n x 5 i interwał ustawiony na 1-2s więcej niż czas zmierzony stoperem zrobienia próbnej jednej serii 5-ciu zdjęć.
1-2s sekundy przerwy nie będzie wpływać na zdjęcia ruchu gwiazd.
gdzie n to liczba z przedziału 20-40, bo więcej nie wytrzymałem przy klatkach 30s.

W D7k czas wykonania 5 klatek po 30s to 2min 44s i interwał miałem zawsze ustawiony na 2'45".
Jak będzie u Ciebie - musisz sam sprawdzić.

lortek
23-04-2013, 16:09
w sklepach typu tesco/mediamarkt sa takie male gruszki do czyszczenia tego typu sprzetu z takim pedzelkiem odczepianym, tanie a moze pomoc. ustami nie proboj bo jeszcze z wrazenia sie zaczniesz slinic i poplujesz ukochany sprzet :)

Auriell
23-04-2013, 16:54
Dmuchając ustami zrobisz więcej szkody tylko. Drobinki śliny przykleją paprochy do matrycy i będzie tylko większy problem.

Małe gruszki z pędzelkami, to nadają się może do czyszczenia trudno dostępnych szczelin w obudowie, a nie do macania nimi matrycy.

ikar39
23-04-2013, 17:05
Grucha musi być porządna jak miech do pieca:razz:

fridayimage
23-04-2013, 17:37
był już kurz, paprochy, plamy oleju, a teraz będą jeszcze drobinki śliny... niezłe spectrum

sokolnik
23-04-2013, 17:40
spokojnie. Nie plułem sobie na matrycę :) kupię gruchę i będe sobie dmuchał :)

MstrG
23-04-2013, 17:48
kupię gruchę i będe sobie dmuchał :)

Są różne techniki ściskania gruchy :P
Tak poważnie, ja mam gruchę z takim "stopem" do wytworzenia ciśnienia - strzela wtedy powietrzem. Oczywiście można to wyłączyć.

kaku
23-04-2013, 17:55
Tylko kup gruchę sylikonową nie gumową i z filtrem. Miałem praktycznie czystą matrycę w D90 a po profilaktycznym dmuchaniu kiepską gruchą nadawała się tylko do czyszczenia na mokro.

sokolnik
23-04-2013, 18:07
coś takiego ?
gruszka (http://www.systembank.pl/produkt,1612,159.html)

desiree
23-04-2013, 18:08
Przez net najdroższą rzecz jaką kupowałam to był laptop za 1700 zł. Tutaj w grę wchodzą większe pieniądze. Dlatego pomyślałam, że zamówię przez net i pojadę do sklepu odebrać osobiście. Czy przed zapłatą można w sklepie wypróbować aparat? Konkretnie chodzi mi o Fotojokera. Dadzą pstryknąć parę klatek? Przecież licznik bije...
I druga rzecz. Właśnie obiektyw. Jaki? oprócz tych antyków nie mam żadnego, a nie chcę kitowego, ani 18-105, którym robiłam zdjęcia na D90, wolę te pieniądze przeznaczyć na inny. Lubię fotografować przyrodę, krajobrazy, ale też robić zdjęcia portrety, jak i reportażowe. Polecicie jakieś obiektywy za normalne pieniądze (0-1500 zł). Myślałam o Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G, w FJ 734 zł, to chyba dobra cena? Czy robiąc zdjęcia portretowe odczuję różnicę przy obiektywie 35 a 50 mm ( f/1,8) ? No i przede wszystkim czy on będzie pasował do D7100?

sokolnik
23-04-2013, 18:13
Przez net najdroższą rzecz jaką kupowałam to był laptop za 1700 zł. Tutaj w grę wchodzą większe pieniądze. Dlatego pomyślałam, że zamówię przez net i pojadę do sklepu odebrać osobiście. Czy przed zapłatą można w sklepie wypróbować aparat? Konkretnie chodzi mi o Fotojokera. Dadzą pstryknąć parę klatek? Przecież licznik bije...
I druga rzecz. Właśnie obiektyw. Jaki? oprócz tych antyków nie mam żadnego, a nie chcę kitowego, ani 18-105, którym robiłam zdjęcia na D90, wolę te pieniądze przeznaczyć na inny. Lubię fotografować przyrodę, krajobrazy, ale też robić zdjęcia portrety, jak i reportażowe. Polecicie jakieś obiektywy za normalne pieniądze (0-1500 zł). Myślałam o Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G, w FJ 734 zł, to chyba dobra cena? Czy robiąc zdjęcia portretowe odczuję różnicę przy obiektywie 35 a 50 mm ( f/1,8) ? No i przede wszystkim czy on będzie pasował do D7100?

ja kupowałem sprzęt foto zawsze w sklepach stacjonarnych (samyang od Cichego) i zawsze sobie sprawdziłem co chciałem i ile chciałem. Nie robili problemów. Mówiłem że chce kupić ale najpierw przetestować. Zero problemu. Jak wszystko ok to kupowałem.

skoro miałaś 18-105 to chyba powinnaś wiedzieć jaka lubisz ogniskową, czy 35 czy 50mm. Ja do portretu kupiłem 85mm :) ale najpierw 35mm i dopiero z D7100 jestem z tego obiektywu zadowolony :)
jak chcesz do krajobrazu, to coś szerokiego szukaj (od 10mm do 18mm) npsigma 10-20mm.
polecam dział optyka.
do D7100 będą pasować obiektywy z literką D. np używana 50mm 1.8D za 300-400 zl :)

Mbuna
23-04-2013, 18:16
Ja, zastanawiając się czy wybrać D300s czy D7000, poszedłem do FJ z własną kartą i zrobiłem kilka zdjęć obiema puszkami na różnych ISO. Nie robili mi żadnych trudności. Zabrałem kartę i przeanalizowałem zdjęcia w domu.

sokolnik
23-04-2013, 18:21
Ja, zastanawiając się czy wybrać D300s czy D7000, poszedłem do FJ z własną kartą i zrobiłem kilka zdjęć obiema puszkami na różnych ISO. Nie robili mi żadnych trudności. Zabrałem kartę i przeanalizowałem zdjęcia w domu.

na dobry sklep trafiłeś :) w sklepach typu MM, EURO, jak aparat nie jest podłączony do sieci na stałe, to zdjęcia nie zrobisz :) choćbyś prosił. Jak nie chcesz kupić to zapomnij :) wiem bo pracowałem

Andrzej1974
23-04-2013, 18:21
desiree najlepiej samemu udać się do FJ i zobaczyć, czy Ci dadzą do rąk aparat ;-) Ja kupując u nich np. 35 f/1.8 poprosiłem o aparat D5100 (swojego akurat nie miałem przy sobie) i testowałem pstrykając naście zdjęć w sklepie. Problemu nie stwarzali żadnego.

Co do obiektywu "portretowego" to jeden Ci poleci 35-tkę lub 50-tkę (cena podobna) a ktoś inny 85-tkę (znacznie droższy). Mając w przeszłości 18-105 już powinnaś wiedzieć (jak słusznie zauważył sokolnik), która ogniskowa najlepiej Ci leży...

desiree
23-04-2013, 18:34
do D7100 będą pasować obiektywy z literką D. np używana 50mm 1.8D za 300-400 zl :)

Masz w sygnaturce 35 mm f/1,8G czyli on będzie pasował?
Wiem, że to wątek o samym aparacie nie o obiektywach, wybaczcie :)

P.S. Czy ja tez tak będę miała, że 24 h na dobę, będę myślała o swoim nowym cacuszku? :)
Wy chyba nie spicie, o 3 rano wątki produkujecie....

sokolnik
23-04-2013, 18:36
Masz w sygnaturce 35 mm f/1,8G czyli on będzie pasował?

tak będzie pasował :) kupuj, to fajne szkło, tanie, małe, ostre, jasne! :)

Andrzej1974
23-04-2013, 18:38
P.S. Czy ja tez tak będę miała, że 24 h na dobę, będę myślała o swoim nowym cacuszku? :)
Wy chyba nie spicie, o 3 rano wątki produkujecie....

:-) Niektórzy tak mają. Mój nowy D5100 już chyba z tydzień leży i nie ma czasu go dotknąć. Inni zaś szaleją ;-) Ktoś tu się nawet kiedyś chwalił, że idąc spać kładł aparat obok siebie, żeby go mieć zawsze pod ręką. Różne ludzie mają loty;-)

desiree
23-04-2013, 18:56
idąc spać kładł aparat obok siebie

Tez tak mam z rzeczami z których jestem dumna i szczęśliwa, że je posiadłam i mogę korzystać. I że są tylko moje ! Oczy bym wydrapała gdyby ktoś je dotknął ;) Kładę je na szafce nocnej po to, by na nie patrzeć jak zasypiam i je pierwsze widzieć rano jak otwieram oczy.
Nie jest tego dużo, bo raptem dwie rzeczy, na aparat miejsca na bank wystarczy.

gusi
23-04-2013, 19:02
Tez tak mam z rzeczami z których jestem dumna i szczęśliwa, że je posiadłam i mogę korzystać. I że są tylko moje ! Oczy bym wydrapała gdyby ktoś je dotknął ;) Kładę je na szafce nocnej po to, by na nie patrzeć jak zasypiam i je pierwsze widzieć rano jak otwieram oczy.

Zabawki z nocnej szafki ;)

sokolnik
23-04-2013, 19:08

iphone i buty :)

kaku
23-04-2013, 19:59
coś takiego ?

Raczej tą:
http://www.systembank.pl/produkt,547,159,1462.html
W tym przypadku rozmiar ma znaczenie. Małą nie wydobędziesz wystarczająco silnego strumienia powietrza.

desiree
23-04-2013, 20:02
nietrafione :)

MstrG
23-04-2013, 20:09
coś takiego ?

Mam taką:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/eirmaairblowerbooster30kparedblack_gqjko-1.jpg
źródło (http://cloud6.lbox.me/images/384x384/201208/eirma-air-blower-booster-30-kpa-red-black_gqjkod1345612070001.jpg)

kaku
23-04-2013, 20:13

Będą pasować wszystkie obiektywy z serii G i D.
Trochę masz rozstrzał w zainteresowaniach jak na jedną stalkę. Jak portret to bardziej 50-85. Reportaż 35, portret środowiskowy 35 ( choć i ona może być za wąska).

"Czy robiąc zdjęcia portretowe odczuję różnicę przy obiektywie 35 a 50 mm ( f/1,8) ?"
Z 35 będziesz musiała podejść bliżej co sprawi, że twarze będą wyglądać dziwnie. np. nos będzie nie proporcjonalnie duży. Ogólnie bardzo fajny obiektyw i polecam. Ale jeśli chcesz przez dłuższy czas pozostać przy jednym obiektywie, to na Twoim miejscu wybrał bym np. Fujufilm X-E1 + 35 1.4.

Mbuna
23-04-2013, 20:18
na dobry sklep trafiłeś :) w sklepach typu MM, EURO, jak aparat nie jest podłączony do sieci na stałe, to zdjęcia nie zrobisz :) choćbyś prosił. Jak nie chcesz kupić to zapomnij :) wiem bo pracowałem

Nawet pytają z jakim obiektywem chce się wypróbować. Pytam czy można z każdym? Odpowiedź - z każdym.
W Rzeszowie wiem, że nie robią problemów w żadnym FJ.

kaku
23-04-2013, 20:35
Ja kupowałem wszystko w internecie. Żadnych problemów nie miałem. Ale nie tam gdzie najtaniej, tylko tam gdzie mieli duży asortyment (zawsze jakoś coś tak przy okazji się do koszyka dorzucało), dostawa na następny dzień. Z paroletnim okresem działalności i specjalistycznym fotograficznym. W internetowych też potrafią doradzić. Teraz się skusiłem, żeby kupić w innym bo chciałem za jednym razem grip i zestaw czyszczący czekam 2 tygodnie, aż towar do nich dotrze bo nie mają własnych magazynów.

desiree
23-04-2013, 21:47
Ale jeśli chcesz przez dłuższy czas pozostać przy jednym obiektywie

Nie chcę! Na 100% przy jednym nie pozostanę.

Zastanawiałam się jaki na początek kupić pierwszy. Taki, żeby rozsmakować się i rozkręcić na dobre. By chcieć więcej i więcej. Bo 18-105 wrażenia na mnie nie zrobił.

sokolnik
23-04-2013, 21:49
Nie chcę! Na 100% przy jednym nie pozostanę.

Zastanawiałam się jaki na początek kupić pierwszy. Taki, żeby rozsmakować się i rozkręcić na dobre. By chcieć więcej i więcej. Bo 18-105 wrażenia na mnie nie zrobił.
18-105 nie jest od robienia wrażenia :) jednak na forum bardzo dużo dobrych zdjęć wykonanych za pomocą tego obiektywu. To obiektyw prosty ale udany :)

GonzoG
23-04-2013, 22:02
(...) Bo 18-105 wrażenia na mnie nie zrobił.
Wrażenie na mnie robił tylko jeden obiektyw i to takie, że ledwo ustać mogłem... A tym szkłem jest Sigma 200-500/2.8...
Z innymi, które mogłyby zrobić wrażenie, nie miałem do czynienia.

Poza tym obiektywy są od robienia zdjęć, nie wrażenia.
Co do wyboru - zależy na czym Ci zależy i do jakich warunków.
Do portretów nada się wszystko z zakresu 30-200 mm, a nawet i do 1000mm... Tu ograniczeń raczej nie ma...

desiree
23-04-2013, 22:25
Poza tym obiektywy są od robienia zdjęć, nie wrażenia.

Chodziło mi o wrażenie-reakcję na zdjęcia zrobione tym obiektywem. Ale jak pisałam w swoim pierwszym poście. Jestem kompletnym amatorem. Wina zapewne leży po mojej stronie, nie obiektywu.

ikar39
23-04-2013, 23:32
Chodziło mi o wrażenie-reakcję na zdjęcia zrobione tym obiektywem. Ale jak pisałam w swoim pierwszym poście. Jestem kompletnym amatorem. Wina zapewne leży po mojej stronie, nie obiektywu.
Ja polecam 85/1.8G lub D bardzo dobra plastyka i ostrość
Link do zdjęcia
https://copy.com/khMgKW7fJiTq

sokolnik
23-04-2013, 23:39
Ja polecam 85/1.8G lub D bardzo dobra plastyka i ostrość
Link do zdjęcia
https://copy.com/khMgKW7fJiTq

wstaw nefa a nie wyostrzonego jpg :)

ikar39
23-04-2013, 23:40
wstaw nefa a nie wyostrzonego jpg :)
Robiłem jpg wyostrzony po zmniejszeniu,ale delikatnie

GonzoG
23-04-2013, 23:53
Robiłem jpg wyostrzony po zmniejszeniu,ale delikatnie
Sam JPEG z aparatu jest już wyostrzony i zależnie od ustawień PC może być dość mocno wyostrzony.
Jak chcesz pokazać jak się obiektyw sprawuje, to daj RAW, albo JPEG wywołany z RAW bez żadnego ostrzenia, bo twoje zdjęcie wygląda na solidnie ostrzone, bo wyciągnęło szum.

ikar39
24-04-2013, 00:07
Sam JPEG z aparatu jest już wyostrzony i zależnie od ustawień PC może być dość mocno wyostrzony.
Jak chcesz pokazać jak się obiektyw sprawuje, to daj RAW, albo JPEG wywołany z RAW bez żadnego ostrzenia, bo twoje zdjęcie wygląda na solidnie ostrzone, bo wyciągnęło szum.
Jutro postrzelam fotki to wrzuce nefa

TOP67
24-04-2013, 11:50
Cena z FV spadła poniżej 4 tys. akurat w moje urodziny. To musi być znak. Kupione. :)
Za tydzień Wiedeń z nowym aparatem.

ikar39
24-04-2013, 13:01
Cena z FV spadła poniżej 4 tys. akurat w moje urodziny. To musi być znak. Kupione. :)
Za tydzień Wiedeń z nowym aparatem.
Gdzie taka cena:smile:

MstrG
24-04-2013, 13:04
Gdzie taka cena:smile:

Z FV to nie trzeba długo szukać, aby było poniżej 4000 zł

TOP67
24-04-2013, 14:17
Cena brutto 4199zł -5% od Aliora.

ikar39
24-04-2013, 14:52
Dwa nefy do pobrania,szczelone 85/1.8G
https://www.dropbox.com/s/efxr02poedze63f/Nef.zip

desiree
24-04-2013, 15:03
Cena brutto 4199zł -5% od Aliora.

Gdzie taka oferta? Nie mogę znaleźć za taką kwotę.
Ja kupuję sama sobie aparat na imieniny :). Body wybrane. Pozostał wybór obiektywu. Mam czas do 4 maja. Tzn tego dnia chciałabym już zasypiać i patrzeć na NIEGO - kompletnego :D

MstrG
24-04-2013, 15:05
Gdzie taka oferta? Nie mogę znaleźć za taką kwotę.
Ja kupuję sama sobie aparat na imieniny :). Body wybrane. Pozostał wybór obiektywu. Mam czas do 4 maja. Tzn tego dnia chciałabym już zasypiać i patrzeć na NIEGO - kompletnego :D

Tzn nie możesz znaleźć za 4199zł?
-5% to jest cashback od aliora.

TOP67
24-04-2013, 15:37
Kupiłem tu (http://allegro.pl/nikon-d7100-body-nowy-d-7100-raty-i3198957243.html), bo jest z pełną fakturą VAT 23%
Bez faktury można kupić taniej.
5% za każdy zakup internetowy oddaje Alior (jeszcze tylko przez miesiąc).

desiree
24-04-2013, 20:51
Nie chcę kupować na Allegro.
Zwrot 5% jak rozumiem dotyczy tylko klientów Alior banku?
Faktura będzie mi potrzebna.

sokolnik
24-04-2013, 21:00

chyba Alior Sync. Banku internetowego :]

TOP67
24-04-2013, 21:14

To w FJ czy AB jest za 4299 zł. A bez faktury u TIPa.
Zwrot 5% jest tylko dla starych klientów Alior Sync.

zuto
24-04-2013, 21:30
To w FJ czy AB jest za 4299 zł. A bez faktury u TIPa.
Zwrot 5% jest tylko dla starych klientów Alior Sync.

W AB jest za 4199, ale nie w internetowym tylko w stacjonarnym. Dzisiaj widziałem w Rzeszowie.

ikar39
24-04-2013, 22:26
Pare surowych rawów z 85mm/1.8G do oceny
https://www.dropbox.com/s/y8t7i82m8m9telx/Archive.zip

maruh
26-04-2013, 21:27
Ja swój egzemplarz kupiłem w Norwegii bo jak się okazuje mimo dzielącej nas przepaści w zarobkach sprzęt kosztuje tam niemal tyle co u nas. Dodatkowo ze względu na orbitowanie Norwegii poza UE należał mi się zwrot podatku (ichniejszego VAT). W sumie wyszło mnie 3700 zł a więc sporo taniej niż w kraju.

nikonel
28-04-2013, 20:46
ile procent wat miałeś do zwrotu i ta cena z kitowym czy za body

maruh
29-04-2013, 17:10
Nie mam dokumentów w ręku więc nie podam Ci procenta vat ale od ostatecznej ceny wyszło jakieś 20% mniej. Cena za samo body.

marekm
29-04-2013, 20:53
Podstawowa stawka VAT w Norwegii wynosi 25%.

maruh
30-04-2013, 09:47
No i dokładnie tak wychodzi. Cena body to 9000 NK a zwrot wynosił 1800 NK. Po kilku działaniach matematycznych wychodzi, że cena netto to 7200 NK (tyle ile mnie wyniósł zakup) a dodając 25% podatku wychodzi ostateczna cena 9000 NK. Wszystko się zgadza :)

ikar39
01-05-2013, 11:44
No i dokładnie tak wychodzi. Cena body to 9000 NK a zwrot wynosił 1800 NK. Po kilku działaniach matematycznych wychodzi, że cena netto to 7200 NK (tyle ile mnie wyniósł zakup) a dodając 25% podatku wychodzi ostateczna cena 9000 NK. Wszystko się zgadza :)
Szału nie ma,cena przystępna ale nie okazja:o

marekm
01-05-2013, 17:56
W Euro.com.pl D7100 jest dostępny na raty 0% w cenie 4299 PLN.

Alcatraz
01-05-2013, 18:05
Wersja z obiektywem 18-105 4999 PLN, na tych samych warunkach.

piterdm
01-05-2013, 19:25
Wersja z obiektywem 18-105 4999 PLN, na tych samych warunkach.

Szkoda, że na firmę nie można wziąść:sad:.

jacool
02-05-2013, 21:30
Taki pomysł przyszedł mi do głowy: biorę aparat na raty, jako dowód zakupu dostaję paragon, na drugi dzień przychodzę i proszę o wystawienie faktury na firmę do tego paragonu. Jeśli na paragonie nie ma napisane, że była to sprzedaż ratalna to chyba taki myk jest możliwy. Jeśli ktoś kupował coś na raty w EuroAGD to proszę o info czy ten fakt został jakoś zaznaczony na paragonie.

marekm
02-05-2013, 21:41
Na paragonie fiskalnym jest rozbicie (poniżej sumy):

Inna Kredyt (Raty) - suma X PLN
Karta płatnicza - suma Y PLN

Tak więc chyba nici z Twojego planu.

marzyciel9
02-05-2013, 21:43
Szkoda, że na firmę nie można wziąść:sad:.

Dobrze, że nie wziąłźść.

jacool
02-05-2013, 22:19
Chyba tylko w EuroAGD robią takie problemy, powołując się na jakiś zapis w ustawie o kredytach konsumenckich. Jak się zapytałem o szczegóły to pan sprzedawca nie za bardzo potrafił mi to wyjaśnić. Parę dni temu pytałem się o możliwość takiego zakupu w FJ i nie robili z tym żadnego problemu (kredyt na moją żonę, faktura na moją działalność). Tylko niestety nie jest to kredyt 0% :-(

Alcatraz
02-05-2013, 22:43
Tylko niestety nie jest to kredyt 0%
I chyba na tym polega ta różnica.

jacool
02-05-2013, 22:47
Poszperałem trochę w necie i oto co znalazłem:
Ustawa o Kredycie Konsumenckim Dz.U. z 2011 nr 126 poz. 715
Art. 4. 1. Ustawy nie stosuje się do umów:
1) w których konsument nie jest zobowiązany do zapłaty oprocentowania oraz innych kosztów związanych z udzieleniem lub spłatą kredytu konsumenckiego;
Czyli do kredytu udzielanego przez EuroAGD (0% bez żadnych dodatkowych kosztów) nie może mieć zastosowania ustawa o kredycie konsumenckim, na którą się powołują. Chyba trzeba ich trochę przycisnąć :p Spróbuję w przyszłym tygodniu.

barb
03-05-2013, 00:02
Poszperałem trochę w necie i oto co znalazłem:

kiepsko szukałeś
na stronie euro.agd
"System ratalny oferowany w sklepie Euro.com.pl nie obejmuje finansowania podmiotów gospodarczych. Nie wystawimy w przypadku takiego zakupu faktury na dane podmiotów gospodarczych. Otrzymasz fakturę na Twoje dane, czyli imię, nazwisko i adres zamieszkania"

jacool
03-05-2013, 00:21
Kiepsko czytałeś (post 1907). Rozmawiałem na ten temat ze sprzedawcą w sklepie Euro. Pan argumentował to min. ustawą o kredycie konsumenckim. Ja po prostu staram się udowodnić, że nijak ma się to do obowiązujących przepisów. Jest to tylko i wyłącznie wewnętrzne zarządzenie EuroAGD.

Alcatraz
03-05-2013, 22:51
Jest to tylko i wyłącznie wewnętrzne zarządzenie EuroAGD
A może raczej banku, który udziela tego kredytu (bo to nie Euro udziela kredytu). I to wystarczy. No ale jeśli ktoś ma jednoosobową działalność to nie ma problemu - dostanie fakturę na siebie czyli na działalność (ten sam nip i pesel) i to wystarczy.

barb
03-05-2013, 23:32
Ja po prostu staram się udowodnić, że nijak ma się to do obowiązujących przepisów
mylisz przepisy, w euro udziela kredytów sygmabank. To jest normalny, konsumencki kredyt (tak jest zatytułowana umowa) na 36 rat, z normalnym oprocentowaniem, prowizją banku itp... jednakże w umowie kredytowej jest aneks, który mówi iż kredytobiorca nie będzie obciążony kosztami kredytu ( stąd 0% ) jeżeli spłaci kredyt w np. 6 miesięcznych ratach.
na drugi raz nie rozmawiaj ze sprzedawcami bo ich odpowiedzi nic nie znaczą, tylko z pracownikiem od kredytów

dostanie fakturę na siebie czyli na działalność (ten sam nip i pesel) i to wystarczy.
na fakturze jest pozycja "kredyt konsumencki nr... x36 rat suma..... itp"

jacool
04-05-2013, 09:39
Niepotrzebnie dałem się wciągnąć w dyskusję odbiegającą od meritum wątku za co Szanownych Moderatorów niniejszym przepraszam (nie ma jak poranna wazelina ;-)). Na moje usprawiedliwienie dodam tylko, że po prostu nie bardzo rozumiem dlaczego jeden sprzedawca może udzielić kredytu na osobę prywatną i jednocześnie wystawić fakturę na działalność, a inny - powołując się na różne przepisy (bankowe, o kredycie konsumenckim itp.) - nie. Dlatego myślę, że jest to uzależnione od wewnętrznych zarządzeń kredytodawcy (np. Sygmabank) lub pośrednika (np. EuroAGD) i nie ma żadnego odzwierciedlenia w przepisach. Odkładam dalej cierpliwie na D7100 tak, żeby żadne raty nie były mi potrzebne. Tyle w tym temacie. Pogoda dzisiaj zapowiada się ładna, więc warto wybrać się gdzieś w plener i przy okazji trochę pofocić tym co mam zanim wymienię na D7100 :-)

saron
04-05-2013, 11:58
Niepotrzebnie dałem się wciągnąć w dyskusję odbiegającą od meritum wątku za co Szanownych Moderatorów niniejszym przepraszam (nie ma jak poranna wazelina ;-)). Na moje usprawiedliwienie dodam tylko, że po prostu nie bardzo rozumiem dlaczego jeden sprzedawca może udzielić kredytu na osobę prywatną i jednocześnie wystawić fakturę na działalność, a inny - powołując się na różne przepisy (bankowe, o kredycie konsumenckim itp.) - nie. Dlatego myślę, że jest to uzależnione od wewnętrznych zarządzeń kredytodawcy (np. Sygmabank) lub pośrednika (np. EuroAGD) i nie ma żadnego odzwierciedlenia w przepisach. Odkładam dalej cierpliwie na D7100 tak, żeby żadne raty nie były mi potrzebne. Tyle w tym temacie. Pogoda dzisiaj zapowiada się ładna, więc warto wybrać się gdzieś w plener i przy okazji trochę pofocić tym co mam zanim wymienię na D7100 :-)

Witam
Przez przypadek trafiłem na ten temat, wiec moze przy okazji pomoge..
Sklep który sprzeda Ci towar nawet na raty, bez problemu wystawi Ci fakture za sprzęt na firme , mimo ze kupiłeś towar na raty na osobe prywatną. Problem jest tylko jeden.. Sygma ma tak ze po zlozeniu przez sprzedawce zapytania o kredyt , sprawdzając zdolność sklada zwrotne zapytanie czy sprzęt będzie używany do celów działalnosci godpodarczej( zarobkowo) jesli sprzedawca wie ze tak ( bo uzgodniles z nim ze bierzesz fakture na firme) powinien to potwierdzic do banku.... A wtedy zapomnij o kredycie:) nie wiem jak w innych bankach ale w Sygma Bank tak jest.
Mozna to obejść tylko wtedy gdy sprzedawca przemilczy ten fakt , jemu i tak wszystko jedno na kogo wystawi fakturę, w jego interesie jest sprzedaz towaru.
Pozdrawiam
Ps. Przerabialem ten temat osobiscie w sklepie Nikona ...
I jeszcze jedno.... Nawet jak bierzesz sprzet na raty, to fakture ma na całą kwote, tylko na dole pisze na niej ze sprzet kupiony jest na raty. Oczywiscie w koszty wrzucasz od razu jednorazowo całą kwote z faktury

Jaras
05-05-2013, 01:55
To 0% to nie jest wcale takie zero. Ostatnio kupowałem TV za 3999 PLN i rozbiłem to sobie na 10 rat. Rata wyszła 430 PLN bo obowiązkowe jest ubezpieczenie kredytu.

Fakt ze ponad rok temu kupowałem w fotoit Nikkora 17-55 za 4499 PLN na 18 rat i płaciłem 328 PLN miesięcznie :( co dało ponad tysia odsetek, ale nie robili problemu z wystawieniem FV :)

marekm
05-05-2013, 08:52
To 0% to nie jest wcale takie zero. Ostatnio kupowałem TV za 3999 PLN i rozbiłem to sobie na 10 rat. Rata wyszła 430 PLN bo obowiązkowe jest ubezpieczenie kredytu...

Euro ma kilka ofert ratalnych: 0%, Dobre Raty i coś tam jeszcze.

0% są 0% (dla klienta), a ubezpieczenie NIE jest obowiązkowe (było maglowane milion razy). Ostateczne warunki kredytu zależą od oceny zdolności kredytowej konkretnego kredytobiorcy. Testowane na sobie wiele razy.

ikar39
05-05-2013, 13:53
Euro ma kilka ofert ratalnych: 0%, Dobre Raty i coś tam jeszcze.

0% są 0% (dla klienta), a ubezpieczenie NIE jest obowiązkowe (było maglowane milion razy). Ostateczne warunki kredytu zależą od oceny zdolności kredytowej konkretnego kredytobiorcy. Testowane na sobie wiele razy.
Ubezpieczenie jest obowiązkowe,chyba że raty bierzesz na 6 miesięcy,żeby zrezygnować z ubezpieczenia musisz napisać pismo do banku o rezygnacje z ubezpieczenia ,w fotojoker brałem lampę na raty na 9 miesięcy i ubezpieczenia nie ma

marekm
05-05-2013, 14:25
Ubezpieczenie jest obowiązkowe,chyba że raty bierzesz na 6 miesięcy,żeby zrezygnować z ubezpieczenia musisz napisać pismo do banku o rezygnacje z ubezpieczenia ,w fotojoker brałem lampę na raty na 9 miesięcy i ubezpieczenia nie ma
W Euro na raty 0% kupuję od kilku lat - w sumie siedem umów (TV, GPS, lustrzanki, obiektywy, itp.).

NIGDY nie brałem ubezpieczenia. Czasami dawali mi kartę, ale jej nie aktywowałem, więc ostatecznie lądowała w koszu. Raty zawsze na 10 miesięcy.

Alcatraz
05-05-2013, 14:40
Ubezpeczenie przy ratach 0% w Euro faktycznie nie jest obowiązkowe. Trzeba tylko samemu o to zadbać, bo kilka razy spotkałem się z przypadkami (znajomych) "wciśnięcia" takiego ubezpieczenia. Raz nawet sprzedawca przekonywał, że jest obwiązkowe ale już wizyta u przedstawiciela banku rozwiała wątpliwości - nie jest. Mowa o 10 ratach.

sokolnik
05-05-2013, 14:42
pracownik banku ma sprzedawać kredyty z ubezpieczeniem. Co bank zarobi na ratach 0% ? Sprzedawca od ubezpieczeń i "dobrych kredytów" ma premie. Jeszcze tego nie rozumiecie? :) właśnie dlatego pracownicy/sprzedawcy kombinują, nie mówią wszystkiego itp

marekm
05-05-2013, 17:05
pracownik banku ma sprzedawać kredyty z ubezpieczeniem. Co bank zarobi na ratach 0% ? Sprzedawca od ubezpieczeń i "dobrych kredytów" ma premie. Jeszcze tego nie rozumiecie? :) właśnie dlatego pracownicy/sprzedawcy kombinują, nie mówią wszystkiego itp
Sokolnik, każdy kredyt jest oprocentowany, również ten 0%. :mrgreen:

GonzoG
05-05-2013, 17:57

Nie ma i być nie może obowiązkowego ubezpieczenia kredytu. Jest to niezgodne z prawem i żaden bank pozwoli sobie na takie coś jak obowiązkowe ubezpieczenie, bo kary za to są większe niż są w stanie zarobić na wszystkich kredytach...

Cytaz ze strony rzecznika ubezpieczonych:

Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych ubezpieczeniem obowiązkowym jest wyłącznie ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej lub ubezpieczenie mienia, jeżeli ustawa lub ratyfikowana przez Rzeczpospolitą Polską umowa międzynarodowa nakłada obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia. Żadna ustawa nie mówi o obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia kredytu. Zazwyczaj zawarcie umowy jest wyłącznie wymogiem banku, nie jest to jednak obowiązek ustawowy konsumenta. Jednak trzeba mieć świadomość, że brak zawarcia umowy ubezpieczenia zwykle będzie skutkował tym, że bank zażąda innego zabezpieczenia spłaty kredytu.

źródło: http://rzu.gov.pl

Tak więc można zrezygnować z ubezpieczenia, ale to może oznaczać nie przyznania kredytu, albo że bank będzie wymagał innego zabezpieczenia. Wszystko zależy od zdolności i historii kredytowej.

kazziz
05-05-2013, 18:15
bywa różnie. Z tego co wiem znajomy ma w systemie ratalnym tak, że nie ma możliwości odznaczenia ubezpieczenia kredytu (Sygma Bank, 10 równych rat 0%, 6% ubezpieczenia) ale klient ma 14 dni na rezygnację z ubezpieczenia, wystarczy, że klepnie polecony do banku z takim żądaniem (aczkolwiek warto to sprawdzić na infolinii banku, jak mi jutro nie wyleci z głowy to tam przedzwonię i napiszę).

Z innej paczki, w sklepach Nikona vel ABFoto dostać fakturę na firmę do rat raczej nie ma problemu... nie wiem tylko, czy jest jakiś wymóg że jest się właścicielem firmy czy nie, ale byłem świadkiem jak w zaprzyjaźnionym sklepie klientowi do rat wystawiali fakturę na jego firmę bezproblemowo.

josephebeloki
05-05-2013, 19:28
Jakby ktoś się zastanawiał między D7100 a D300s, to D300s jest aktualnie w Fotojoker po 3888zł :) Zatkało mnie szczerze jak zobaczyłem... http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d300s-body/
Bo niedawno kosztował 4,5k :)

nied0bry
05-05-2013, 19:41
josephebeloki: nic nowego... W ABFoto mają za 3799zł, jeszcze wczoraj widziałem, że stało na półce...

Pozdr,
kris

radius_bo
05-05-2013, 19:49
Mnie zatkało jak zobaczyłem aukcję D300s za ok. 3900 zł z przebiegiem ponad 20 tys. Jak widać nowego można mieć już za 3799 zł. Niektórzy są przesadnymi optymistami:)

piterdm
05-05-2013, 20:14
Jakby ktoś się zastanawiał między D7100 a D300s, to D300s jest aktualnie w Fotojoker po 3888zł :) Zatkało mnie szczerze jak zobaczyłem... http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d300s-body/
Bo niedawno kosztował 4,5k :)

Jeszcze jakieś 3 miechy temu cena 4888zł, właśnie się zastanawiam.:(

matiart
06-05-2013, 09:37
Może na dniach wyjdzie D400 :D dla tego teraz pozbywają się staruszków D300s :D
Bez urazy dla mających D300s
Dla pozostałych - oczywiście to czyste spekulacje - żeby nikt się nie napalał :)

Alcatraz
06-05-2013, 19:48
Czy do D7100 lepiej zakupić karty 32GB Sandisc Extreme czy 16GB Sandisc Extreme Pro? Pośrednio odpowiem sam - najlepiej 32GB Extreme Pro:-) No ale poważnie - pojemność i szybkośc biorąc pod uwagę, że na jednej karcie będą NEFy a na drugiej filmy.

TOP67
06-05-2013, 19:53
Jeśli nie robisz szybkich serii NEF, to najkorzystniejsze są karty Sandiska 45MB/s.

Alcatraz
06-05-2013, 20:02
Sandisk 45MB/s to chyba właśnie "Extreme" (bez PRO)? Do filmów to wystarczy każda karta ponieważ tam bitrate nie przekracza chyba 25Mbit/s (czyli trochę ponad 3 MB/s).

A wracając jeszcze do pojemności - czy przy takiej matrycy 16GB nie będzie zbyt mało?

Kros23
06-05-2013, 21:11
Mało to ciut względne pojęcie.
Dla mnie 2x16GB/45MB/s jest "trochę mało". Oczywiście. Przy zdjęciach od okazji, to wystarczy. Ale gdy planuje się robić ślub, to już 16, to zdecydowanie za mało. :) Na 16GB aparat pokazuje 208 RAW 14BIT + JPG fine.
W zapasie mam jeszcze nietestowanego w tym aparacie 8GB, jako bufor, na czas przerzucenia zdjęć na komputer.
Oczywiście film 1080i60, 1080p30 spokojnie robić można na kartach 45MB/s. Szybkich serii RAW+JPG tak bardzo nie miałem okazji testować, ale względnie wydaje się być ok. Oczywiście dla mnie ok.

pregos
08-05-2013, 14:27
witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie się przywitam ;)
Tak się zacząłem zastanawiać nad przejściem z Sony a550 na cos lepszego. I tu pojawił się dylemat a77 czy Nikon d7100. Po sprzedaniu gratów miałbym 3,5k na inwestycje w nowe szkła i jakąś lampę. Co byście polecili w tym przedziale cenowym ? macie cos porównywalnego do 16-80 3.5-4.5 ?
pozdr.
Michał

jo44
08-05-2013, 20:47
macie cos porównywalnego do 16-80 3.5-4.5 ?
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/377-nikkor_1685_3556vr?start=1 ?

Nuu
08-05-2013, 21:17
witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie się przywitam ;)
Tak się zacząłem zastanawiać nad przejściem z Sony a550 na cos lepszego. I tu pojawił się dylemat a77 czy Nikon d7100. Po sprzedaniu gratów miałbym 3,5k na inwestycje w nowe szkła i jakąś lampę.

Ciekawe, co cię w systemie sony ogranicza? Zdjęć już aparat nie robi ? czy jak?

Co byście polecili w tym przedziale cenowym ?

Z powyższego rozumiem, że chcesz zmieścić w tym szklarnię, lampę i korpus? Jak d90, to jeszcze na porządne szkiełka starczy. Na D7100 na pewno nie starczy.

pregos
08-05-2013, 21:54
Ciekawe, co cię w systemie sony ogranicza? Zdjęć już aparat nie robi ? czy jak?

Zdjecia robi, podobnie jak zenity, zorki, itp. Ba nawet ostrość sam ustawia, tyle ze dla mnie robi to już trochę za wolno.

Z powyższego rozumiem, że chcesz zmieścić w tym szklarnię, lampę i korpus? Jak d90, to jeszcze na porządne szkiełka starczy. Na D7100 na pewno nie starczy.

Chyba jednak nie rozumiesz.

Chce kupic a77 lub d7100 - cena podobna.
po sprzedaniu klamotów od sony miałbym ok 3,5-4k na szkła i lampe.

sokolnik
08-05-2013, 23:28
SONY u mnie odpada za półprzepuszczalne lustro. Sprzedawałem, testowałem, bawiłem się i JESTEM NA NIE :) 77 też się bawiłem troszkę. Duży, ciężki, pełno przycisków, uchylany ekran. Wizjer elektryczny - masakra.
NIE NIE NIE :)

pregos
08-05-2013, 23:47
SONY u mnie odpada za półprzepuszczalne lustro. Sprzedawałem, testowałem, bawiłem się i JESTEM NA NIE :) 77 też się bawiłem troszkę. Duży, ciężki, pełno przycisków, uchylany ekran. Wizjer elektryczny - masakra.

Codo wizjera to faktycznie nie każdemu pasuje. Obrazek zakładam że mają dużo lepszy od mojej a550. Pamiętasz jak sie ma AF a77 do d7100 i jakie szklo miałeś podpięte do soniaka ?

sokolnik
08-05-2013, 23:58
szkło było jasne 2.8 ale ogniskowa hmm 16-50 ? Af był szybki, jednak nie testowałem tak dokładnie. Strzały w sklepie, światło żarowe, obiekty stacjonarne.

Nuu
09-05-2013, 07:43

Nie zdziwiłbym gdybyś napisał, że każdy przycisk jest multi funkcyjny? Miałem w ręce przez 10-15 minut. Znajomy przeszedł z a200. On jest mega zadowolony, ja jak próbowałem szukać przejścia do lv włączyłem funkcje śledzenia zaznaczonego obiektu.

Teoretycznie u mnie ten aparat skreśla wizjer elektroniczny - nienawidzę tego dziadostwa!

Chyba jednak nie rozumiesz.

Dzięki za wyjaśnienie:-P

kazziz
09-05-2013, 12:32
A77 - fajny aparat, ale jak Ci zależy na jakości obrazu, fajnych szkłach i dużym wyborze, lepszej baterii i wizjerze optycznym to brałbym D7100.

purtown
12-05-2013, 13:56
Czy zakupił może z was osłonę ze szkła hartowanego do body d7100. Znalazłem w necie tylko takie osłony do D-600, podobno pasują też do D7100. Ktoś z Was może ma to już sprawdzone?
link:http://allegro.pl/ggs-larmor-nikon-d600-oslona-ekran-lcd-bezklejowa-i3187673694.html
Chodzi mi konkretnie o coś takiego z tego linku. Może jakieś inne propozycje?

Szadzik
12-05-2013, 14:16
Czy zakupił może z was osłonę ze szkła hartowanego do body d7100. Znalazłem w necie tylko takie osłony do D-600, podobno pasują też do D7100. Ktoś z Was może ma to już sprawdzone?
link:http://allegro.pl/ggs-larmor-nikon-d600-oslona-ekran-lcd-bezklejowa-i3187673694.html
Chodzi mi konkretnie o coś takiego z tego linku. Może jakieś inne propozycje?

D600 ma ekran 3", D800 ma taki sam jak D7100. Ja kupiłem taki od D800 i pasuje idealnie. Oczywiście nie pasuje na ekran na górze.

jo44
12-05-2013, 14:31
D600 ma ekran 3"
Nie, D600 ma ekran 3,2" .

Szadzik
12-05-2013, 16:10
Nie, D600 ma ekran 3,2" .

My bad. W takim razie z D600 też się nada.

purtown
12-05-2013, 20:38
Dzięki za odpowiedź. Skoro Szadzik masz sprawdzone z kompletem na D 800 i pasi to kupię właśnie taki. jeszcze raz dzięki za pomoc.

tysszek
13-05-2013, 11:49
Coś bardzo długo się nie pojawiają takie gadżety na allegro na nasze puszki :( Niemalże codziennie zaglądam tam i nic nowego nie przybywa :( A na ten górny z jakiego modelu by pasowała? Może z d600 by pasowało tu i tu?

Kros23
13-05-2013, 14:22
Przez 6 lat używałem D80 bez ochrony na górny wyświetlacz. Nawet nie wiedziałem, że jest takie coś na górny! Nie mam tam ani jednej ryski, czyściusieńki wyświetlacz, nie przyszło mi do głowy, że można go porysować? Faktycznie takie delikatne teraz to wszystko robią? Trzeba te ochrony kupować do D7100? Jak inni? Będziecie nabywać? Nabywacie? (Pytam pod kątem D7100)

sokolnik
13-05-2013, 14:30
nie mam żadnej ochrony na ekran główny i górny :D nie planuję kupować żadnych wynalazków/ochronnych plastików itp. Nie zawracam sobie tym głowy, robię zdjęcia :)

Kros23
13-05-2013, 14:32
Tak mi się wydawało, że aparat służy do robienia zdjęć. Przecież i tak robi te zdjęcia przez określony czas, a później go wymieniamy, bo przestaje robić zdjęcia. :)

Szadzik
13-05-2013, 14:43
Coś bardzo długo się nie pojawiają takie gadżety na allegro na nasze puszki :( Niemalże codziennie zaglądam tam i nic nowego nie przybywa :( A na ten górny z jakiego modelu by pasowała? Może z d600 by pasowało tu i tu?

Z D90 może taki sam być.

Andrzej1974
13-05-2013, 15:49
Tak mi się wydawało, że aparat służy do robienia zdjęć. Przecież i tak robi te zdjęcia przez określony czas, a później go wymieniamy, bo przestaje robić zdjęcia. :)

Wszystko się zgadza... tylko podczas sprzedaży aparatu potencjalny klient go ogląda... ;-)

P.S. Ciekawe, kto z nas chciałby kupić porysowany (zniszczony) aparat...

TOP67
13-05-2013, 15:56
To zależy czy ktoś kupuje aparat do robienia zdjęć, czy do oglądania. Nie naklejam szybek, nie trzymam pilota w worku, nie chowam kołpaków do piwnicy i nie cierpię pokrowców na fotele.

O ile rozumiem chęć zabezpieczenia dużego LCD, to szukanie na siłę szybki na górny wyświetlacz uważam za dziwactwo.

Andrzej1974
13-05-2013, 16:04
TOP67 normalne jest, że aparat kupuje się do robienia zdjęć. Kiedyś jednak przyjdzie czas, że będzie go trzeba sprzedać. Jeżeli będzie zniszczony to klient na pewno nam to wytknie i nie dostaniemy za niego tyle ile byśmy dostali gdyby aparat był zadbany (czytaj niezniszczony). Tylko o tym chciałem wspomnieć pisząc zdanie: Ciekawe, kto z nas chciałby kupić porysowany (zniszczony) aparat... ;-)

kichu
13-05-2013, 16:04
Ja tylko tak neismialo chcialem zwrocic uwage, ze za kazdym razem kiedy ktos zapyta o oslone na LCD niezaleznie do jakiego aparatu, to dyskusje na ten temat - lacznie z takimi argumentami, ze lepiej w tym czasie robic zdjecia - zajmuja na forum wiecej czasu, niz zajmuje jej zamowienie/rozpakowanie paczki i przyklejenie.

I generalnie naklejanego GGSa bardzo polecam - znam osoby, ktorym uratowal LCD przed zbiciem - a i w odpornosc wyswietlaczy nawe tych z z serii jednocyfrowej nie wierze - bo widzialem juz D3 z niezle trafionymi LCD - rysa na dlugosci etc. Koszt praktycznie zaden, ilosc czasu potrzebna na naklejenie prawie zadna. O czym tu dyskutowac tak naprawde.

RobertK
13-05-2013, 21:35
Witam

Jako świeży użytkownik D7100 mam pytanie do kolegów którzy go już dłużej używają - czy podczas próby nagrania filmu macie efekt zamrożenia podglądu na ekranie w trybie LV?

Z ciekawości chciałem sprawdzić jak wygląda ten super hiper Full HD tryb w nowym Nikonie a tu du....a :(
Trzeba wyłączyć aparat, co nie pomaga - dopiero usunięcie baterii powoduje pełen reset.

Używam kart Sandisk Extreme 45 MB/s

Z góry też uprzedzam - nie kupiłem tego body do kręcenia filmów ;)

Miał ktoś z Was taki efekt?

Pozdrawiam.

sokolnik
13-05-2013, 21:47
u mnie nagrywa bez problemów, nie zauważyłem nic niepokojącego. Wszystko ok. Wyjmowałem ze 2-3 razy baterią bo miał zwiechę podczas fotografowania. Myślę że to wina bufora i wolnej karty. Zielona lampka paliła się cały czas.
Mimo wszystko uważam że to dobry aparat, jestem zadowolony, kupiłbym jeszcze raz i szczerze mogę polecić.

RobertK
13-05-2013, 22:00
Myślę że to wina bufora i wolnej karty.

Z ciekawości - jak szybkich kart używasz?

Pozdrawiam.

sokolnik
13-05-2013, 23:39
SD ultra 30mb, najzwyklejsze. plan jest taki by je wymienić na szybsze w niedalekiej przyszłości. nie wiem czy to mocno rozwiąże mój problem

Mario__S
14-05-2013, 08:02
W moim 7100 również wszystko cacy. Podczas nagrywania video nic się złego nie dzieje, żadnych zawieszeń czy zacięć nie zaliczyłem. Do video używam drugiego slotu z kartą 20mb/s i w zupełności do 1080p60i wystarcza. Tylko trzeba ten cholerny crop ciągle ręcznie przełączać. Do zdjęć korzystam ze slotu 1 z kartą 95mb/s i również żadnych zacięć. Serii nie wykorzystuję ale jak się tym bawiłem to mi w pełni wystarcza to co d7100 potrafi. Polecam ten aparat tym co się zastanawiają :) Ja przesiadłem się z w pełni sprawnego d7000, na którego w sumie nie narzekałem ale jakoś tak się trafiło :) Czekałem na następcę d300, dumałem a może d600 i się nie doczekałem a wakacje tuż tuż :)

RobertK
14-05-2013, 10:07
Zadzwoniłem do Nikon Polska. Przeprowadziłem na telefonie kilka testów i niestety wstępna diagnoza - błąd elektroniki. Pozostaje wysyłka do serwisu co przyprawia mnie o ból głowy, gdyż miałem już nieprzyjemność korzystać z naprawy gwarancyjnej i do dziś mam niesmak po tym zdarzeniu. Rozważam jeszcze opcję wymiany body u sprzedawcy.

Pozdrawiam

fader_audio
14-05-2013, 15:57
próbuj wymienic u sprzedawcy, najlepiej chyba na podstawie szczególnej sprzedaży konsumenckiej. Lepiej nie bawić się w serwisy

nikonel
14-05-2013, 17:58
Czy ktoś z was pracował d7100 z sigmą 18-125 i 18-200. co myślicie o tych obiektywach. Jestem tuż przed kupnem aparatu i na allegro chcę kupić taniej obiektyw. Oczywiście na początek myślę o kitowym 18-105 ale pomyślałem że może sigma, jest trochę tańsza. czekam na wasze opinie- zestawcie w/w nikkora z sigmą wszystkie plusy i minusy.

tysszek
14-05-2013, 19:21
18-125 tańsza od kitowego 18-105? Ostatnio jak sprawdzałem jej cenę to nadal trzymała się ponad 1000zł. Mam tą sigmę stary model jak i nowy. Nowy trzy razy odsyłałem z body do kalibracji i dopiero za trzecim razem zrobili to tak jak się należy ;) Oczywiście jak podpiąłem go do d7100 to zaś jest problem. Dlatego odpuściłem Sigma zostaje ze starym Body a do nowego nowe szkło :)

Alcatraz
15-05-2013, 00:12
Oczywiście jak podpiąłem go do d7100 to zaś jest problem.
A mikrokalibracji w nowym body nie dali?:-))

sokolnik
15-05-2013, 00:24
raczej nie dali instrukcji obsługi :P

tysszek
15-05-2013, 09:07
śmieszne :) ubawiłem się po pachy. No niestety skala się skończyła.

zuto
23-05-2013, 19:23
Wątek spory, na początku go śledziłem/czytałem, ale ostatnio zażegnałem jego lektury.
A teraz ja mam pytanie... jak to było z instrukcją i Was?
Kupiłem właśnie D7100, w środku instrukcja po DE, na pytanie do sprzedawcy uzyskałem odpowiedź że po PL jest na płytce. Ok, już się z takim podejściem spotykałem. No ale w domu niespodzianka... płytki są, jedna ori. z ViewNX2 a druga zwykła Verbatim a na nie plik "instr_PL.pdf", tylko że to nie jest instrukcja do D7100 tylko do UT-1 (moduł komunikacyjny).
Sklep (lokalny) w którym kupiłem współpracuje z Komputronikiem, więc myślałem że takich hec nie będzie. Gwarancja "Nikon Europe Service Warranty" (Nikon Europe B.V.) - jak to się ma do Nikon Polska i ew. napraw gwarancyjnych?
Jutro wybiorę do do tego sklepu, ale już dziś mnie "troszeczkę" nosi...

sokolnik
23-05-2013, 19:27
bo nie kupuję się w lokalnych sklepach :) tylko w dobrych lokalnych sklepach :) w abfoto kupiłem D90, po 3latach D7100 i zero problemu ale fakt, płytki nie używałem :) ani tam, ani tu :)

MstrG
23-05-2013, 19:44
Wątek spory, na początku go śledziłem/czytałem, ale ostatnio zażegnałem jego lektury.
Kupiłem właśnie D7100, w środku instrukcja po DE, na pytanie do sprzedawcy uzyskałem odpowiedź że po PL jest na płytce. Ok, już się z takim podejściem spotykałem. No ale w domu niespodzianka... płytki są, jedna ori. z ViewNX2 a druga zwykła Verbatim a na nie plik "instr_PL.pdf", tylko że to nie jest instrukcja do D7100 tylko do UT-1 (moduł komunikacyjny).
Sklep (lokalny) w którym kupiłem współpracuje z Komputronikiem, więc myślałem że takich hec nie będzie. Gwarancja "Nikon Europe Service Warranty" (Nikon Europe B.V.) - jak to się ma do Nikon Polska i ew. napraw gwarancyjnych?
Jutro wybiorę do do tego sklepu, ale już dziś mnie "troszeczkę" nosi...

Pewnie przez przypadek nagrali złą instrukcję. Tutaj masz prawidłową: instrukcja D7100 (http://download3.nikonimglib.com/archive1/IaQw400wNksI00wGocL55eJDBS03/D7100_EU%28Pl%2902.pdf)

zuto
23-05-2013, 20:14
bo nie kupuję się w lokalnych sklepach :) tylko w dobrych lokalnych sklepach :) w abfoto kupiłem D90, po 3latach D7100 i zero problemu ale fakt, płytki nie używałem :) ani tam, ani tu :)

No ok, a jak się ma Twoja odpowiedź do mojego pytania?
Wydawało mi się że było proste, ale może jeszcze uproszczę... miałeś instrukcję drukowaną czy tylko na płytce?
To że instrukcja musi być to wiem, ale już spotkałem się że była tylko w pdf'ie przy produktach z polskich dystrybucji.
Akurat to że mam płytkę z "innej parafii" to może być czysty przypadek. Jutro może się wyjaśni.

Pewnie przez przypadek nagrali złą instrukcję. Tutaj masz prawidłową: instrukcja D7100 (http://download3.nikonimglib.com/archive1/IaQw400wNksI00wGocL55eJDBS03/D7100_EU%28Pl%2902.pdf)

Dzięki. Właśnie taka powinna być. Jutro sobie wydrukuję.

---
edit.
Dalej mnie ciekawi jaką macie gwarancję.
Tak jak u mnie "Europe Service Warranty" (Nikon Europe B.V.), czy coś w stylu "Nikon Polska...... " ?

sokolnik
23-05-2013, 20:17
miałem papierową instrukcje z D90 i D7100. Instrukcja obsługi musi być w wersji elektronicznej (jeśli dołączana jest płyta) a papierowej nie musi być (to chyba prawnie jest uregulowane). Jednak na prośbę klienta sklep ma obowiązek dostarczyć instrukcję papierową.
jeśli źle piszę to mnie poprawcie.

zuto
23-05-2013, 20:21
miałem papierową instrukcje z D90 i D7100. Instrukcja obsługi musi być w wersji elektronicznej (jeśli dołączana jest płyta) a papierowej nie musi być (to chyba prawnie jest uregulowane). Jednak na prośbę klienta sklep ma obowiązek dostarczyć instrukcję papierową.
jeśli źle piszę to mnie poprawcie.

Kiedyś już "kopałem" się ze sklepem w sprawie instrukcji PL która była tylko na płytce.
W pewnym momencie odpuściłem. Z tym obowiązkiem "dostarczenia na prośbę klienta" jest trochę pokręcone. W każdym razie sklep może się chyba wypiąć.

---
edit.
@sokolik, możesz sprawdzić jak wygląda u Ciebie gwarancja?

zgera
23-05-2013, 20:32
Dalej mnie ciekawi jaką macie gwarancję.
Tak jak u mnie "Europe Service Warranty" (Nikon Europe B.V.), czy coś w stylu "Nikon Polska...... " ?

Aparaty z dystrybucji Nikon Polska posiadają zarówno gwarancję Europe Service Warranty, oraz dodatkowo gwarancję Nikon Polska, natomiast nie wszystkie pochodzą z dystrybucji Nikon Polska, wtedy jest tylko gwarancja europejska.
Gwarancja typu Europe Service Warranty jest honorowana przez serwis Nikon Polska, więc nie masz problemu do zmartwień.

zuto
23-05-2013, 20:47
Aparaty z dystrybucji Nikon Polska posiadają zarówno gwarancję Europe Service Warranty, oraz dodatkowo gwarancję Nikon Polska, natomiast nie wszystkie pochodzą z dystrybucji Nikon Polska, wtedy jest tylko gwarancja europejska.
Gwarancja typu Europe Service Warranty jest honorowana przez serwis Nikon Polska, więc nie masz problemu do zmartwień.

I super. Dzięki.

Szadzik
23-05-2013, 21:59
Ja kupowałem w fotojokerze i pani nie miała drukowanej instrukcji. Powiedziała, żebym przyszedł za dwa dni. Tak zrobiłem i instrukcja na mnie czekała. Plytki nawet nie sprawdzałem. A instrukcję i tak tylko w telefonie i na tabelcie czytałem.

Szadzik
10-06-2013, 19:52
Czy któs próbował podpinać aparat pod PC z Lightroom 5 i robić zdjęcia z LR bezpośrednio? Jakoś mi nie chce śmiac i nie bardzo wiem o co chodzi. Aparat rozpoznany jako MTP urząddzenie a LR mówi, że nie widzi aparatu.

Beerman
10-06-2013, 21:33
OIDP brak supportu do tetheringu D7100 w LR5 (jeszcze).

warpman
10-06-2013, 23:49

Instrukcję z której nie korzystasz z powodu tego, że jest w innym języku możesz bezpłatnie wymienić drogą korespondencyjną u Nikona. Oczywiście, żeby nie było za łatwo, są warunki do spełnienia.

Tutaj (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/22116/kw/instrukcja) kompletna informacja oraz instrukcje krok po kroku, jak dokonać wymiany.

TOP67
11-06-2013, 00:32
Znowu nie na temat. Od tego jest dział optyka. http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=73

swider
11-06-2013, 01:17
Znowu nie na temat. Od tego jest dział optyka. http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=73
Jak już słusznie kolega zauważył, proszę nie śmiecić w wątku poświęconym konkretnemu modelowi body. Nie ten temat, nie ten dział, na rozważania o obiektywach.
OT przeczyściłem.

Szadzik
11-06-2013, 07:03
OIDP brak supportu do tetheringu D7100 w LR5 (jeszcze).

Dzięki. Myślałem, że ogólne wsparcie dla D7100 oznacza również wsparcię tetheringu.

zuto
13-06-2013, 17:55
Instrukcję z której nie korzystasz z powodu tego, że jest w innym języku możesz bezpłatnie wymienić drogą korespondencyjną u Nikona. Oczywiście, żeby nie było za łatwo, są warunki do spełnienia.

Tutaj (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/22116/kw/instrukcja) kompletna informacja oraz instrukcje krok po kroku, jak dokonać wymiany.

Już to zrobiłem. Całość "operacji" trwała 12 dni łącznie z "weekendami" - wysyłka 19.V. a nowiutka instrukcja PL leżała w skrzynce 10.VI.
Jeżeli ktoś ma z dystrybucji EU (ja miałem instrukcję DE) to jest całkiem łatwo, a koszty zamykają się w 15 zł. (wysyłka + koperta). Szybko, łatwo i przyjemnie... :)

warpman
13-06-2013, 17:59
Już to zrobiłem. Całość "operacji" trwała 12 dni łącznie z "weekendami" - wysyłka 19.V. a nowiutka instrukcja PL leżała w skrzynce 10.VI.
Właśnie jestem w trakcie, moja instrukcja jest po niderlandzku więc dla mnie ma raczej niewielki walor użytkowy :wink:

zuto
13-06-2013, 18:24
Właśnie jestem w trakcie, moja instrukcja jest po niderlandzku więc dla mnie ma raczej niewielki walor użytkowy :wink:

Podobnie jak u mnie DE, oprócz obrazków nidydy... :)

funky
13-06-2013, 19:56
Za 12.99 zł łącznie z przesyłką można nabyć nowiutkie instrukcje D7100 na znanym polskim portalu aukcyjnym.:) Ja już nabyłem.

zuto
13-06-2013, 20:27
Za 12.99 zł łącznie z przesyłką można nabyć nowiutkie instrukcje D7100 na znanym polskim portalu aukcyjnym.:) Ja już nabyłem.

Kwota podobna, ale jak ja chciałem kupić to na alle nie było.

Jargier
14-06-2013, 11:09
Panowie, mam pytanko. Chce kupić d7100 a na alledrogo jest w licytacji za 3 798,00 zł w sklepie FotoCyfra ( cena dobra ) ale zastanawia mnie, że już przeszło tydzień mija i nikt nie licytuje. Co z tym sklepem nie tak? Wydaje się to podejrzane. Proszę o jakieś opinie czy doświadczenia z tą FotoCyfrą.

Beerman
14-06-2013, 11:45
Panowie, mam pytanko. Chce kupić d7100 a na alledrogo jest w licytacji za 3 798,00 zł w sklepie FotoCyfra ( cena dobra ) ale zastanawia mnie, że już przeszło tydzień mija i nikt nie licytuje. Co z tym sklepem nie tak? Wydaje się to podejrzane. Proszę o jakieś opinie czy doświadczenia z tą FotoCyfrą.

Do końca aukcji prawie 2 tyg. Ruch w takich licytacjach, które zaczynają się od ceny zbliżonej do normalnej ceny takiego towaru, zwykle robi się dopiero pod sam ich koniec. A jeszcze się może okazać że za 2 tyg. po tyle ten aparat będzie stał normalnie w sklepach...

Magdalena K.
14-06-2013, 13:23
Tak, jak wyżej. Takie aukcje zaczynają "żyć' przed samym końcem, nie ma co się "napalać" bądź stresować wcześniej.
A sklep w porządku, kupowałam u nich właśnie d7100 i jestem zadowolona z obsługi, a jeszcze bardziej z aparatu :)

Archibald6803
14-06-2013, 13:39

MZ za dwa tygodnie to będzie regularna cena tego body u większych sprzedawców.
Foto Cyfra zawsze ma najszybciej nowe ceny z Nikona i Sigmy.
Ciekawe ... jak to wszystko się zmienia na plus dla fotografujących...... Jeszcze moment a zobaczymy cenę 3498,- i coś czuję ,że szybciej to się stanie niż się komukolwiek mogło wydawać .....

Jargier
14-06-2013, 14:18
No tak też myślałem, że odczekam dzień do końca aukcji i wtedy zalicytuje, a tu ZONK. Zakończyli sprzedaż przed czasem 4 dni i wystawili ponownie w tej samej cenie, ale już do końca licytacji 13 dni. Znowu mam czekać? O co chodzi? MZ to jakieś chwyty marketingowe. Tak to ja nigdy nie kupie w FotoCyfrze jak będę czekał do końca. A możliwe, że faktycznie za 2 tyg. cena będzie na poziomie ok. 3.5 tys. i zamiast taniej kupie i później i drożej.

Seś@
14-06-2013, 14:38
Coraz lepsza cena :-)
http://allegro.pl/nikon-d7100-body-nowy-d-7100-raty-i3320914030.html

Magdalena K.
14-06-2013, 14:48
Może ktoś to kupił?
Ja często też kończyłam licytacje bo ktoś chciał kupić za cenę odpowiadającą mi - bo jakby nie patrzeć wystawia się licytacje za niższą cenę ale jednak chce się coś ugrać.

RAF7705
14-06-2013, 17:19
Ja wystawiam stałą cenę i wóz albo przewóz.
Nie bawię się w licytacje.

Magdalena K.
14-06-2013, 17:29
Tak jest najlepiej. Ale w obecnych czasach ludzie walczą o każdy grosz - "a może jakiś upust albo gratis?" jakby zapominali, że ja też muszę coś do garnka włożyć.

sokolnik
14-06-2013, 17:50
ale to normalne że walczą o każdy grosz i w poważaniu mają to czy ty masz co do garnka włożyć - biznes/interesy/handel nauczył mnie że tu nie ma miejsca na sentymenty

@Magdalena K. zapytam przewrotnie - a może zapłacisz mi 25% więcej za usługę bo wiesz, chciałbym w tym miesiącu coś lepszego do garnka włożyć.

I NIE CHCE ROBIĆ OT ! KONIEC OT - NIE MIEJSCE TU I TERAZ :p

Andrzej1974
14-06-2013, 18:41
Coraz lepsza cena :-)
http://allegro.pl/nikon-d7100-body-nowy-d-7100-raty-i3320914030.html

A zainteresowanie takie se (tylko 114 wyświetleń)... ;-)

irek6311
14-06-2013, 18:49
Cena nadal wysoka więc nabywców mało ,
jak D7100 będzie ~ 3,5tyś zł pomyślę nad przesiadką z D7K .