Zobacz pełną wersję : D7100 oficjalny wątek
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
sokolnik
26-03-2013, 16:26
Niemiecka dystrybucja wysyłka za pobraniem Pocztexem z możliwością zaglądnięcia do przesyłki przez zapłatą.
ja bym nie brał z Niemieckiej dystrybucji, szczególnie od Polaka. Kupiłem tak laptopa na allegro w okazyjnej cenie (nowy, wystawowy) i się okazało potem że to nie działa, tamtego nie ma itp 10% oszczędności a potem problemy
Niemiecka dystrybucja wysyłka za pobraniem Pocztexem z możliwością zaglądnięcia do przesyłki przez zapłatą. Gwarancja 24 miesiące, dowód zakupu ... :-) Będę miał w piątek :-) - pozostaje zapasowy akumulator, karta 95MB/s i na początku kwietnia pierwszy ślub do roboty - sprawdzimy w boju to ustrojstwo.
/pamiętaj, że do serwisu sprzęt wysyłasz na swój koszt - darmowy DHL w ramach gwarancji obsługuje sprzęt tylko z polskiej edycji ... /
Oczywiscie, trzy szybkie strzaly...
Raz: migawka (pozwala na wiecej)
Dwa: uklad AF (szybkosc, ilosc punktow, pokrycie kadru)
Trzy: crop, i do tego crop cropa (w pewnym sensie zastapic moze TC)
Cala reszta na podobnym poziomie :)
EDIT: i bylbym zapomnial, do "robali" wieksza GO dla DX daje tez hendikap :)
pozdro
dzięki za konkrety
pozdro
Jeśli jesteś maniakiem robienia zdjęć w ciemnicy albo zawodowcem robiącym zdjęcia sportowe/przyrodnicze gdzie ważne są ultrakrótkie czasy to docenisz możliwość ustawienia 2x większej czułości na d600.
nieprawda, bo wystarczy jaśniejsze i krótsze szkło (do tego tańsze i lżejsze).
Smiem twierdzic, iz do fotoprzyrodniczej d7100 bedzie znacznie lepszym narzedziem niz d600 :)
pozdro
możesz to jakoś uzasadnić ?
A co tu uzasadniać? To oczywista oczywistość.
D7100 ma dużo lepszy AF. Zarówno pokrycie całego kadru, jak i czułość czy algorytmy.
Wyższe ISO w D600 jest dokładnie rekompensowane cropem. W D7100 można użyć obiektywu 200/2.8 zamiast 300/4 w D600. Kadr będzie taki sam, czasy takie same, obrazki porównywalne. A wygoda nieporównywalna.
D600 ma tylko trochę większy bufor, ale wolniejszą serię.
josephebeloki
26-03-2013, 16:57
...W D7100 można użyć obiektywu 200/2.8 zamiast 300/4 w D600. Kadr będzie taki sam, czasy takie same, obrazki porównywalne. A wygoda nieporównywalna.
D600 ma tylko większy bufor, ale wolniejszą serię...
ehhh, widzę, że skupiasz się tylko na 1 elemencie tj. tele oceniając ogólnie te dwie puszki ... a co na wide? :) np. taka Sigma 20mm f1.8 :) to byś się musiał "zesrać" w tej cenie, żeby osiągnąć to na Dx przy tym świetle.
Bez sensu są porównania Fx (864mm^2) do Dx (370mm^2), bo Fx ma ponad 2,5 x większą matrycę od Dx => i nie tylko po to by mieć ogniskowe w skali 1:1.
Pozdro.
sokolnik
26-03-2013, 17:03
Też uważam że nie ma co porównywać fx do dx - podobno to dwa różne światy :) ja znam świat dx
nieprawda, bo wystarczy jaśniejsze i krótsze szkło (do tego tańsze i lżejsze).
A co tu uzasadniać? To oczywista oczywistość.
...pytam bo:
1. nie uważam, że pozjadałem wszystkie rozumy w dziedzinie fotografii
2. wkrótce stanę przed wyborem D600 / być może D7100
3. pytać i rozmawiać zawsze warto, szczególnie z mądrzejszymi w danej dziedzinie ...
ehhh, widzę, że skupiasz się tylko na 1 elemencie tj. tele oceniając ogólnie te dwie puszki ... a co na wide? :) np. taka Sigma 20mm f1.8 :) to byś się musiał "zesrać" w tej cenie, żeby osiągnąć to na Dx przy tym świetle.
A przeczytałeś dokładnie co zacytowałem? Chodzi o fotografię sportową i przyrodniczą. Robisz sport Sigmą 20mm?
Nikt nie twierdzi, że D7100 jest lepszy np na śluby.
josephebeloki
26-03-2013, 18:59
A przeczytałeś dokładnie co zacytowałem? Chodzi o fotografię sportową i przyrodniczą. Robisz sport Sigmą 20mm?
Nikt nie twierdzi, że D7100 jest lepszy np na śluby.
aaaaa :) faktycznie .... przepraszam, ale nie lubię porównań Dx do Fx :)
Co do przyrodniczej to D7100 będzie lepsze. Jak się drobie fajnego tele(70-200 - 300 2:8), to pewnie wymienia na niego d90. Bo blisko lasów mieszkam, a i ptaszki prawie pod okno przylatują. Ale żeby coś ciekawego ustrzelić to bez zbudowania czatowni i wychodzenia przed świtem się nie obędzie a na to czasu raczej nie znajdę szybko.
Co do wymiany szkieł:
Jeśli ktoś kupuje DX i oszczędza na dobre szkła :24,35,50,85 1.4 lub 14-24 24-70, 70-200 2:8. To za 50 zapłaci 6500, za 35 8000, 24 nie dostanie. 135 2 tez taniej wyjdzie niż 85 na DX. Zoomy na dx będą trochę dziwne.
Jak ktoś już ma tokinę 11-16, nikkora 17-55, sigmę 50-150, nikkora 35 1.8. to mu się opłaca zostać przy DX, ale pełnoklatkowe odpowiedniki tych szkieł nie są wiele droższe, tokina 16-28, nikkor 24-70, sigma 70-200, nikkor 50 1.8.
Jak ktoś ma 18-200 18-55, 55-200 ( 70-300 też pełnoklatkowe) to też D7100 ani d600 nie potrzebuje.
Ale rozumiem tych co wolą DX. Dla mnie gdyby nikon miał szkła DX takie jak fuji 14,23,56, to może bym przy nim został. Szkła DX 1.4 kontra FX 1.8 głębia ostrości i zależność jasność czułość by się w miarę wyrównała.
Skoro wciąż o Dx vs Fx, to w linkowanym wcześniej blogu jest dość świeży post, z bardziej rozwiniętymi argumentami (i m.in. D7100 w kontekście):
http://betterfamilyphotos.blogspot.com/2013/03/choosing-between-full-frame-vs-aps-c.html
Pawełfoto
27-03-2013, 00:22
Niemiecka dystrybucja wysyłka za pobraniem Pocztexem z możliwością zaglądnięcia do przesyłki przez zapłatą. Gwarancja 24 miesiące, dowód zakupu ... :-) Będę miał w piątek :-) - pozostaje zapasowy akumulator, karta 95MB/s i na początku kwietnia pierwszy ślub do roboty - sprawdzimy w boju to ustrojstwo.
P.S. Testy testami, a praktyka najważniejsza.
... ktoś potrzebuje gripa do D90: MB-D80 ?
Hej, też u tego gościa zamawiam, tak jak mówisz dowód zakupu i gwarancja uropejska, wcześniej D90 kupiłem w Holandii i śmigał dwa lata doskonale, także niestraszne mi opowieści wątpliwej treści o ryzyku i takie tam ble ble...
Pozdrawiam.
sokolnik
27-03-2013, 10:07
a pilot radiowy rf do d90 będzie jakoś pasował do d7100. Pewnie nie. Ale wolę się zapytać.
a pilot radiowy rf do d90 będzie jakoś pasował do d7100. Pewnie nie. Ale wolę się zapytać.
Ja mam taki tani zamiennik, który pracował mi z D5100 i teraz też działa z D7100:)
chce sprzedać bo mi 2 body nie potrzebne. Nie robię ślubów i innych poważnych zleceń by mieć zapas.
Czy ja wiem, body fajna rzecz... sam nie przymierzałem, bo podejrzewam, że może gdzieniegdzie uwierać :p
Im więcej body, tym lepiej. W noc poślubną też się może przydać
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/358407721_Naomi_body_0005-1.jpg
źródło (http://www.pasaz.banzaj.pl/pictures/shops/6/358407721_Naomi_body_0005.jpg)
//edit
wrzuciłem tak dla rozluźnienia :)
nied0bry
27-03-2013, 18:07
Sezon na promocje jednak się zaczyna... Właśnie przechodziłem koło AB Foto i spytałem o jakieś obniżki na D7100 body. Podobno od dziś dają 300zł rabatu na zakup akcesorii przy zakupie D7000/D7100 body lub D7000/D7100 KIT. Czyli jednak można... Nowe 35mm 1.8 za 450zł... (ciekawe, czy szkło też się kwalifikuje)?
pozdr,
kris
sprawdziłem na stronie nic nie ma..
obym się mylił, ale odnoszę wrażenie że chodzi o akcesoria (filtr+pen) o wartości 300zł wg ab i fj
w rzeczywistości są znacznie tańsze... ale poczekamy zobaczymy..
DxOMark już go przetestował, szału nima, jest nieznacznie lepszy od swojego poprzednika :-/
http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-D7100-Update-to-popular-DSLR-drops-anti-alias-filter-for-sharper-images/Measurement
Andrzej1974
27-03-2013, 18:38
//edit
wrzuciłem tak dla rozluźnienia :)
Niezłe to body.... Hmm... a jaki to model (tego body)? ;-)
Niezłe to body.... Hmm... a jaki to model (tego body)? ;-)
Na oko 75C :D
I zerowy przebieg migawki ;)
Pawel Pawlak
27-03-2013, 19:06
DxOMark już go przetestował, szału nima, jest nieznacznie lepszy od swojego poprzednika :-/
http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-D7100-Update-to-popular-DSLR-drops-anti-alias-filter-for-sharper-images/Measurement
Z drugiej strony niewiele odbiega (raz jest trochę lepszy, raz trochę gorszy) od canona 5d mk2 czy sony SLT alpha 99 :)
Do ma bardzo dobry AF i Video
grissley
27-03-2013, 21:28
Wykresy identyczne jak dla D5200.
Swoją drogą - dynamika w Canonie 6D zwala z nóg... :o
Swoją drogą - dynamika w Canonie 6D zwala z nóg... :o
Hehe, to nie tylko 6D ale cała linia Canonów "leży i kwiczy" pod tym względem ;-)
MAm takie pytanie(możliwe że głupie;)) czy do obsługi aparatu wymagane są koniecznie 2 karty, czy można na początku mieć tylko jedną?
no to dobrze, bo już myślałem ze odrazu bede musiał dwie kupić:D
no to stało się aparat zamówiony wczoraj - cena 4450 zł, dziś będzie w moich rękach!
http://www.youtube.com/user/TheCameraStoreTV
Porównanie do D7000
http://www.uwphotographyguide.com/nikon-d7100-mini-review
Pawełfoto
28-03-2013, 17:22
Też już nie wytrzymałem i zamówiłem D7100:) zapłaciłem 4.100 z niemieckiej dystrybucji, w sobotę odbieram osobiście:). Oficjalnie nie będę podawał od kogo kupiłem ale osoba sprawdzona i pewna, od kilku lat dostarcza sprzęt foto każdego systemu.
Jak ktoś zainteresowany prześle namiary na priv.
Pozdrawiam.
Tyś widział. 65E? Zapytam moją lubą ;-)
fajną promocję zrobili w AB - zamiast akcesoriów (karta i filtr) jak w FJ, dali po prostu 300zł na akcesoria (dowolne) - czyli można sobie to rozdysponować na karty, torby, statywy, co kto chce. Kurde, zaczyna mnie korcić żeby sobie dopisać jedynkę po D7. a przed dwoma zerami. Na szczęście mnie nie stać :D
Oglądałem dzisiaj d7100 - trochę dziwny spust - nie czuć skoku. Chciałem tylko ustawić af a aparat pstrykał zdjęcia. Pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Dexter88
29-03-2013, 03:17
Kwestia przyzwyczajenia, o czym wypowiedziałem się już wcześniej. Ale potem już stwierdza się, że to lepsze rozwiązanie.
Witam, wypstrykałem już 720 zdjęć tym aparatem, wszystkie poszły w punkt, brak jakiegokolwiek problemu, jestem mega zadowolony. Jak dla mnie amatora, jest to więcej niż doskonały sprzęt.
Pozdrawiam
Rafał, testy były bardzo udane i wyjechałem od Ciebie bardzo usatysfakcjonowany. Raz jeszcze pozdrawiam i do zobaczenia przy następnym teście D400?.
Witam, no i stało się, zostałem posiadaczem D7100, pierwsze wrażenia :) :):)
P.S. awatar z nowej puszki :)
Oglądałem dzisiaj d7100 - trochę dziwny spust - nie czuć skoku. Chciałem tylko ustawić af a aparat pstrykał zdjęcia. Pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Spust jest super, pierwsze wrażenie też miałem podobne (brak skoku) ale po kilku zdjęciach przestałem na to zwracać uwagę, jak dla mnie jest on bardzo intuicyjny i wygodniejszy od pozostałych moich puszek (teraz mam dziwne uczucie jak naciskam spust w innych)
Ja też już nabyłem :-)
Pierwsze co zrobię, to porównania wysokich ISO do D90.
W D90 akceptowalne przeze mnie ISO to 2000, a jakie będzie z D7100 - zobaczymy.
Pierwsze wrażenia:
- lepszy WB
- dużo szybszy AF
- lepiej naświetla (w D90 miałem stałą korektę +0,7EV)
A jak z pracą na śrubokręcie?
No i stałem sie szczęsliwym posiadaczem d7100, pierwsze wrażenia, wiele sie nie natestowałem, bo baterie rozładowałem i teraz czekam az sie naładuje, mimo to kilka zdjęc udało się mnie pstryknąc. Af wydaje się ok, obrazek na wyswietlaczu w aparacie jest bardzo wyraźny, w porównaniu z moim d3100, to niebo a ziemia.
Ogolnie zadowolony jestem bardzo, początkowo z menu mialem mały problem, bo za dużo ustawień(porównuje do d3100)
Ja też już nabyłem :-)
Pierwsze co zrobię, to porównania wysokich ISO do D90.
W D90 akceptowalne przeze mnie ISO to 2000, a jakie będzie z D7100 - zobaczymy.
Pierwsze wrażenia:
- lepszy WB
- dużo szybszy AF
- lepiej naświetla (w D90 miałem stałą korektę +0,7EV)
Korekta na + 0,7 EV w D90? :shock: A to ciekawe co piszesz, większość ma problemy w tej puszce z nadmiernym naświetlaniem, sam stosuję zazwyczaj korekty od - 0,3 do - 0,7 EV a tu proszę! Koledze nie doświetla.
A jak z pracą na śrubokręcie?
Nie mam obiektywu na śrubokręt ... chociaż jakieś śrubki tam są :-)
Ciekawostka: w trybie efects-noktowizor czułością wychodzi do ISO102400 (HI4) :-)
Ją mam jakieś dziwne d90 - ma rewelacyjnie celny af, nie prześwietla i idealnie pracuje z N35mm :-)
Nie mniej jednak jak podpinam S30 to zawsze daję +0,7ev bo obrazek mi się tak bardziej podoba :-)
Nie mniej jednak kupię d7100 bo mi iso brakuje wieczorami.
sokolnik
29-03-2013, 19:50
Ją mam jakieś dziwne d90 - ma rewelacyjnie celny af, nie prześwietla i idealnie pracuje z N35mm :-)
Nie mniej jednak jak podpinam S30 to zawsze daję +0,7ev bo obrazek mi się tak bardziej podoba :-)
Nie mniej jednak kupię d7100 bo mi iso brakuje wieczorami.
Już tak nie chwal AF do D90 - jest wolny i tyle :) fakt że nie mam super szybkiego NIKKORA ale "rewelacyjnie celny AF" to MZ lekka przesada :)
ej nie róbmy tu OT, jak chcesz coś odpisać to wal na PR bo zaraz znowu będzie że śmiecę i że tą wątek OFICJALNY O D7100 :) ludzie tu nerwowi :)
Po moich wstępnych testach porównawczych D90 z D7100 w zakresie użytecznej dla mnie wysokiej czułości przy zdjęciach robionych w JPG NORM stwierdzam, że spokojnie mogę robić do ISO 5000 (a nawet 6400). Szum dla mnie jest drobniejszy i ładniejszy :-)
Dla zainteresowanych zdjęcie porównawcze (zdjęcia z D7100 zostały przeskalowane do rozdzielczości D90):
http://www.darekfoto.pl/D7100-test.jpg
P.S. Oczywiście to jest moje subiektywne odczucie i na podstawie podanego przykładu można samemu ocenić różnice.
Przepraszam ale jak mam porównywać te zdjęcia? Które są z D90 a które z D7100 bo wtedy to można nazwać porównaniem.
Jest podpisane - pierwsze zdjęcie z D90.
sokolnik
30-03-2013, 10:49
wydaję się że D7100 bardzo dobrze radzi sobie z wysokimi czułościami dając drobny i ładny szum.
Dzięki. A mógłbyś dołożyć z D90 z wyższych ISO : 3200-6400 dla porównania :)
leszek225
30-03-2013, 12:02
ja juz chcialem sprzedac swoje D300s i zamienic ta ten nowy wynalazek, ale cos mi mowi poczekaj na nastepce D300 i chyba tak zrobie.......kusi, a jednak poczekam
Nie robiłem wyższych z D90, bo dla mnie nie są użyteczne.
P.S. Już myślałem, że coś się sp......ło, ale jest ciekawa opcja - jak się przypisze do spustu migawki filmy, to gdy przełącznik LiveView jest na kamera i naciśniemy lekko spust, to włącza się LiveView.
zbyszekD7000
30-03-2013, 12:26
Ale może byś jednak zrobił dla porównania ? Chętnie zobaczymy i sami ocenimy
ja juz chcialem sprzedac swoje D300s i zamienic ta ten nowy wynalazek, ale cos mi mowi poczekaj na nastepce D300 i chyba tak zrobie.......kusi, a jednak poczekam
Czekając na D400 nic nie tracisz. Bo jeśli się ukaże, to może być hicior, a jeśli nie, to cena D7100 w tym czasie pójdzie w dół :D
josephebeloki
30-03-2013, 13:06
Czekając na D400 nic nie tracisz. Bo jeśli się ukaże, to może być hicior, a jeśli nie, to cena D7100 w tym czasie pójdzie w dół :D
Dobry tok myślenia... ale D400 coś na czerwiec - wrzesień ma być, ale to nie dział spekulacji :)
To nie spekulacje, ale rozsądek :D
Ano,
I dlatego też nie ma "kolejek" po D7100,
Niektórzy ludzie jeszcze się łudzą ;-) do czerwca może wytrzymam :-)
zbyszekD7000
30-03-2013, 17:06
Fatman zamieścił pierwsze wrażenia z krótkiego używania D7100, jak kogoś interesuje to niech poczyta
Jest nieźle :-)
http://rafalglebowski.pl/blog/testy/trzy-godziny-z-nikonem-d7100/
W Jeleniej Górze sprzedano już 50% D7100.
Przyszły dwa do FJ i jeden poszedł ;)
Panowie wstrzemieźliwość a każdy otrzyma to na co oczekuje ;-)
fotouśmieszek
31-03-2013, 12:41
Przydalo by sie ISO 2000 z d7100,jezeli to mozliwe.Wtedy masz porownanie leb w leb z d90 :-)
lothar345
31-03-2013, 15:27
Na image resource i dpreview sa przyklady. D7100 lepsze od d90 ale nie wiecej niz 1 ev po znormalizowaniu do 12 mp.
pokerist
31-03-2013, 16:04
Ci którzy mają D90 lub D3100, D5000 itp i kupili d7100 fajnie gdyby wrzucili dwie te same fotki w zwykly dzien. Pisza o przepasci a nie bylo jej w ogole widac miedzy tymi modelami a d7k chyba ze ktos lupa powieksza lub na wysokim iso. Wklejajac dwie takie same fotki w zwykly dzien polowa by nie odroznila. Moze test ? niech ktos dwie takie wstawi poszukamy tej miazdzacej przewagi bo ogladajac sample nic takiego nie widze ( mowie i normalnym rozmiarze i normalnych warunkach )
Jeszcze jedna sprawa. Nikt chyba o tym jeszcze nie pisał ale po przesiadce z D90 komputer chyba trochę zwalnia przy wołaniu fotek z D7100 :).
Z telefonu
sokolnik
31-03-2013, 16:32
Jeszcze jedna sprawa. Nikt chyba o tym jeszcze nie pisał ale po przesiadce z D90 komputer chyba trochę zwalnia przy wołaniu fotek z D7100 :).
Z telefonu
na pewno zwalnia. Im bardziej stary komputer tym bardziej odczuwalna różnica.
jak zmienisz D90 na D800 to dopiero musisz zmienić szkła i kompa :)
Ci którzy mają D90 lub D3100, D5000 itp i kupili d7100 fajnie gdyby wrzucili dwie te same fotki w zwykly dzien. Pisza o przepasci a nie bylo jej w ogole widac miedzy tymi modelami a d7k chyba ze ktos lupa powieksza lub na wysokim iso. Wklejajac dwie takie same fotki w zwykly dzien polowa by nie odroznila. Moze test ? niech ktos dwie takie wstawi poszukamy tej miazdzacej przewagi bo ogladajac sample nic takiego nie widze ( mowie i normalnym rozmiarze i normalnych warunkach )
A po kiego grzyba robić test czegoś czego wynik jest oczywisty ? Skoro wcześniejsze puszki dawały doskonały wręcz obraz w doskonałych warunkach, to nie ma raczej szans, żeby przebić tą doskonałość w takim stopniu, żeby to w normalnych warunkach zobaczyć.
Postęp (bardzo dobry czasem) widać w warunkach trudnych -właśnie tam gdzie potrzeba wysokiego ISO, dużej rozpiętości tonalnej. Więc na takich zdjęciach się porównuje..........
Właśnie z tego powodu zakupiłem D7100. Więcej szczegółu (24Mpix), lepsze ISO (dla mnie 1.3 EV - 1.6 EV - sprawdzę w praktyce za tydzień) i AF (szybki i dokładny :-) )
Np. w ciemnym kościele, gdzie wysokie ISO zmuszało do użycia lampy (warunki: F2.8, 1/30 bo tyle utrzymam i ISO wychodziło powyżej 2000) , mieszanie kolorów światła zastanego z błyskowym (kto by się bawił filtrami na lampę)powodowało nienaturalne zabarwienie zdjęcia w tle (zażółcenie). Teraz mogę bez szkody dla detalu (twarzy Panny Młodej :-) ) użyć wysokiego ISO i mieć fotki takie jakie chcę :-)
Przydalo by sie ISO 2000 z d7100,jezeli to mozliwe.Wtedy masz porownanie leb w leb z d90 :-)Zrobione
Jeszcze dwa przykłady - nie skalowałem D7100 do D90, tylko D90 do D7100. Jedno poprzednie ujęcie gładkich powierzchni i jedno detalu w cieniu:
http://www.darekfoto.pl/D7100-test1.jpg
http://www.darekfoto.pl/D7100-test2.jpg
To tylko JPG NORM, redukcja szumu na NORM.
Tak oglądam sample i wychodzi mi, ze mniejszy szum jest na d600 niż na d7100. Nie wiem czy moje odczucie jest poprawne...
Jeszcze dwa przykłady - nie skalowałem D7100 do D90, tylko D90 do D7100. Jedno poprzednie ujęcie gładkich powierzchni i jedno detalu w cieniu:
No to nawet ślepy zobaczy przewagę na korzyść D7100 :)
Tak oglądam sample i wychodzi mi, ze mniejszy szum jest na d600 niż na d7100. Nie wiem czy moje odczucie jest poprawne...
Trudno żeby było inaczej :twisted:
Jeszcze dwa przykłady - nie skalowałem D7100 do D90, tylko D90 do D7100.
Jednak lepiej skalować w dół. Większość zdjęć jest tak skalowana.
Wysłane z małego żółtego telefoniku
Trudno żeby było inaczej :twisted:
Ale może szumu byłyby porównywalne... Wtedy jeśli ktoś używa amatorsko aparatu mógłby pomyśleć o d7100 zamiast d600. Jakby była mała (sprawa względna) różnica w szumach i nie byłaby potrzebna mała GO to tańszy d7100 mógłby być tańsza alternatywa..
Akurat D600 i D7100 można porównywać bezpośrednio, mają taką samą rozdzielczość. Jednak że względu na ogromną popularność aparatów 12Mpix, najlepiej resamplować do tej rozdzielczości.
Wysłane z małego żółtego telefoniku
I w sumie tak jest -do ISO 6400 przepaści pomiędzy tymi puszkami nie ma tak na prawdę.
Witam, byłem dzisiaj na małej uroczystości, oczywiście ze swoim aparatem. Znajomy przytaszczył ( C5DIII) no i zaczęło się. Większość zdjęć robiona była w pomieszczeniach, trochę z lampą, i co się okazało?, wrzuciliśmy na komp nasze zdjęcia i zaczęły się wielkie porównania. Powiem krótko on zawodowiec ja amator, zdjęcia niczym się nie różniły, doszliśmy do małego wniosku że moje zdjęcia wyszły deczko lepsze.
Pozdrawiam
Borat1979
31-03-2013, 23:06
No to nawet ślepy zobaczy przewagę na korzyść D7100 :)
To by był fenomen na skalę światową :)
YogiBear
01-04-2013, 10:05
Tego chyba jeszcze nie było:
https://www.youtube.com/watch?v=R3ruP9AGwB8
Witam,
Test iso z D7000
iso 2000
odszumianie LOW
KLIK (http://www.picshot.pl/public/view/full/320063)
Można pobierać i miłego testowania
I w sumie tak jest -do ISO 6400 przepaści pomiędzy tymi puszkami nie ma tak na prawdę.
To oznacza, ze jeśli ktos nie potrzebuje małe GO zamiast d600 może kupować d7100... 2tys w kieszeni.. Ale z drugiej strony ponoć nie ma dużego przeskoku pomiędzy d7000, a d7100.. To skoro d600 i d7100 maja szumy porównywalne do iso 6400 to.. Mając d7000 nie ma co myśleć o zakupie d600 lub d7100??
fotouśmieszek
01-04-2013, 14:27
No wlasnie! d90/ISO 2000 przegrywa z d7100 do ISO 2500 wlacznie :-) Z tym ,ze ten "odwrotny" resize ;p
Dzięki :-)
Niby logiczne, ale............ różnice zaczynają być mocno widoczne kiedy troszeczkę pokombinujemy, czyli np. delikatnie zredukujemy szum a następnie zredukujemy rozdzielczość. Do 12Mpix naszych ukochanych przez lata. Wtedy pomiędzy D7000 a D7100 różnica będzie dużo bardziej widoczna. Tym bardziej na wyższym ISO, gdzie D600/D800 zostawi DXowych braci sporo w tyle.
Niby logiczne, ale............ różnice zaczynają być mocno widoczne kiedy troszeczkę pokombinujemy, czyli np. delikatnie zredukujemy szum a następnie zredukujemy rozdzielczość. Do 12Mpix naszych ukochanych przez lata. Wtedy pomiędzy D7000 a D7100 różnica będzie dużo bardziej widoczna. Tym bardziej na wyższym ISO, gdzie D600/D800 zostawi DXowych braci sporo w tyle.
To wychodzi, ze d600 jak ktoś potrzebuje dużego iso i plytkiej GO (slubniaki, potrety, zdjecia z wakacji), d7100 jak potrzeba szybszego i precyzyjniejszego AF ( sport, zwierzeta, samoloty, zdjęcia z wakacji). Dla osób uzywajacych tylko do dokumentowania wakacji - chyba lepiej tańszy d7100 (lub d7000 ze sprawnym af)
Jeszcze jeden teścik D90 vs D7100 - teraz można sprawdzić (prawie) wszystkie ISO i obje kombinacje skalowania ustawiając zdjęcia obok siebie:
http://www.darekfoto.pl/D7100/
sokolnik
01-04-2013, 20:08
takie testy to wiesz... Robisz zdjęcia w dzień na ISO 3200 albo więcej ?
NIECH KTOŚ POKAŻE ZDJĘCIA W TRUDNYCH WARUNKACH OŚWIETLENIOWYCH NA WYSOKIM ISO ! :)
DA NEF'a, POCZEKAJMY NA AKTUALIZACJĘ CAMERA RAW, WTEDY ZOBACZYMY CO MOŻNA ZROBIĆ Z NEFA Z D7100 W TRUDNYCH WARUNKACH OŚWIETLENIOWYCH.
Na moim blogu leżą od jakiegoś czasu ;-) Warunki takie, które wymagały wysokiego ISO, scena taka, żeby były i jasne i ciemne miejsca:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/D7100_4-2.jpg
źródło (http://rafalglebowski.pl/blog/small/D7100_4.jpg)
http://img23.imageshack.us/img23/9089/dsc0124xk.jpg 1600
http://img7.imageshack.us/img7/3011/dsc0125bk.jpg 3200
http://img826.imageshack.us/img826/3613/dsc0126gu.jpg 6400
NEFy: http://www.mediafire.com/?su50d56p1i2j0d0
Aby wczytać NEFa z D7100 do ACR lub LR trzeba go lekko przerobić -opis tutaj: http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1197777
Być może kogoś zainteresuje http://betterfamilyphotos.blogspot.com/2013/03/nikon-d7100-ggs-lcd-protector.html
Pod spodem linki do różnych tematów
sokolnik
01-04-2013, 20:41
Na moim blogu leżą od jakiegoś czasu ;-) Warunki takie, które wymagały wysokiego ISO, scena taka, żeby były i jasne i ciemne miejsca:
Aby wczytać NEFa z D7100 do ACR lub LR trzeba go lekko przerobić -opis tutaj: http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1197777
Twoje widziałem :) chciałbym zobaczyć jakieś inne :) rzadko robię zdjęcia w łazience :)
miasto nocą, w mieszkaniu wieczorem przy 1 małym źródle światła itp
takie testy to wiesz...Chyba nie zaskoczyłeś w czym rzecz..., nie chodzi mi o możliwości D7100 i wyciagania co się da z NEF'a, bo tego jest trochę w sieci i można sobie poobrabiać, tylko porównanie czystego JPG'a z obu puszek bez obróbki. Nigdzie w sieci nie widziałem możliwości porównania D7100 do D90, wszędzie jest do D7000.
sokolnik
01-04-2013, 21:03
Chyba nie zaskoczyłeś w czym rzecz..., nie chodzi mi o możliwości D7100 i wyciagania co się da z NEF'a, bo tego jest trochę w sieci i można sobie poobrabiać, tylko porównanie czystego JPG'a z obu puszek bez obróbki. Nigdzie w sieci nie widziałem możliwości porównania D7100 do D90, wszędzie jest do D7000.
ok ok :) są jeszcze ludzie co kupują sprzęt za 4-5 tyś i klepią w jpg ? :)
Nie widzę nic w tym dziwnego, ba.. dla mnie to bardzo wygodne. Wkładam dwie 16-tki do slotów i w 95% robię jpg+raw. Z raw'ami "bawię" się tylko wówczas, gdy zależy mi na wyciągnięciu max ze zdjęcia, lub nie jestem zadowolony z jpg'a.
sokolnik
01-04-2013, 21:23
Nie widzę nic w tym dziwnego, ba.. dla mnie to bardzo wygodne. Wkładam dwie 16-tki do slotów i w 95% robię jpg+raw. Z raw'ami "bawię" się tylko wówczas, gdy zależy mi na wyciągnięciu max ze zdjęcia.
długo tak robisz jpg + nef ?
fader_audio
01-04-2013, 21:38
Jeszcze jeden teścik D90 vs D7100 - teraz można sprawdzić (prawie) wszystkie ISO i obje kombinacje skalowania ustawiając zdjęcia obok siebie:
Panowi tak sie przyglądam tym zdjęciom iwidze coś dziwnego, albo mnie oczy myla albo przy iso3200 w d90 szum jest mniej widoczny, tłumaczę to tym że d90 ma mniej mpx, wiem że skalowane itp, ma ktos podobne odczucie???
Po tych zdjęciach widać, że w dobrych warunkach oswietleniowych różnice są praktycznie żadne. Sądzę, że test najlepiej byłoby zrobić takiego przedmiotu lub w miejscu, gdzie występuje więcej kolorow, wówczas D90 na ISO powyżej 2000 wypada słabo (zwłaszcza zakres tonalny). W powyższych zrzutach czasami wydaje mi się, że D7100 nieco mydlił.
długo tak robisz jpg + nef ?
ja przykładowo całe życie... od d70s.... co w tym dziwnego?
ok ok :) są jeszcze ludzie co kupują sprzęt za 4-5 tyś i klepią w jpg ? :)Tak, ja :-) , i wcale się tego nie wstydzę - jeśli wystarcza, to czemu nie?
Myślisz, że w dobrych i średnich warunkach oświetleniowych jesteś w stanie przygotować NEF'a tak, jak ja przygotuję JPG'a, z których zrobi się odbitkę 10x15 lub nawet 15x21, aby była zauważalna różnica przez "Państwa Młodych"? Raczej wątpie. Jak obrobisz z 500 NEF'ów co tydzień, to będziesz wiedział o czym mówię :-) .
NEF'y robię, ale tylko w bardzo wyjątkowych sytuacjach, gdzie nie ma czasu na ustawienia: mieszane lub kiepskie oświetlenie oraz duże kontrasty i oczywiście jak robię jakieś zdjęcia artystyczne, aby uzyskać odpowiedni efekt. Jak widzisz, prawie do samych JPG'ów, też można kupić aparat za 4-5 tyś.
P.S. Oczywiście czasem zdarza się, że "Młody" jest onanistą sprzętowym i każe robić wszystko w RAW :-) - to robię, ale potem on sam sobie to obrabia.
a da sie tak do nx2? nie chce uczyc sie acr czy lr. Zreszta LR w sumie fajny itd, ale nie ograniam jego katalogów, cachów i innych... jest gdzies wytlumaczone co i jak?
Orientuje sie ktos, kiedy będzie aktualizacja nx2?
sokolnik
01-04-2013, 22:10
Tak, ja :-) , i wcale się tego nie wstydzę - jeśli wystarcza,to czemu nie?
Myślisz, że w dobrych i średnich warunkach oświetleniowych jesteś w stanie przygotować NEF'a tak, jak ja przygotuję JPG'a, z których zrobi się odbitkę 10x15 lub nawet 15x21, aby była zauważalna różnica przez "Państwa Młodych"? Raczej wątpie. Jak obrobisz z 500 NEF'ów co tydzień, to będziesz wiedział o czym mówię :-) .
NEF'y robię, ale tylko w bardzo wyjątkowych sytuacjach, gdzie nie ma czasu na ustawienia: mieszane lub kiepskie oświetlenie oraz duże kontrasty i oczywiście jak robię jakieś zdjęcia artystyczne, aby uzyskać odpowiedni efekt. Jak widzisz, prawie do samych JPG'ów, też można kupić aparat za 4-5 tyś.
nie chciałbym wynająć fotografa na ślub by robił mi zdjęcia tylko w jpg :) ale powodzenia życzę :)
Obrabiam nefy bo robię tylko w nefach ostatnio. Można się przyzwyczaić.
myślalem że to ogolne forum......i nie oburzaj sie jak ktoś podważa Twoje teorie...
dobrze, dziękuję za Twoją odpowiedź
nie chciałbym wynająć fotografa na ślub by robił mi zdjęcia tylko w jpg :) ale powodzenia życzę :)
nie o to chodzi... juz ustalilismy, jest to raczej sprzet gornej pólki amatorskiej itd... wiec glownie niezarobkowej. Ja bynajmniej zawsze robie jpf+nef i wspomagam sie rawem jak wyjdzie mi cos wartosciowego czy rokującego...Jak nie-stykną same jpg.
nie chciałbym wynająć fotografa na ślub by robił mi zdjęcia tylko w jpg :)Zawsze możesz poprosić o robienie dodatkowo w RAW. Nie ma problemu :-)
sokolnik
01-04-2013, 22:17
nie o to chodzi... juz ustalilismy, jest to raczej sprzet gornej pólki amatorskiej itd... wiec glownie niezarobkowej. Ja bynajmniej zawsze robie jpf+nef i wspomagam sie rawem jak wyjdzie mi cos wartosciowego czy rokującego...Jak nie-stykną same jpg.
i bardzo dobrze :) rób jak uważasz :)
jak szybko zapełniasz dysk twardy swoimi JPG + NEF ?
dobra nie było tematu :)
Zawsze możesz poprosić o robienie dodatkowo w RAW. Nie ma problemu :smile:
a u Ciebie to opcja dodatkowo płatna :smile: :smile: :smile: ?
Nie.
Po prostu jak ktoś poprosi o RAW'y to ma dodatkowo RAW'y :-) . Uwierz, ale większość osób to nawet nie wie, co to jest i jak to ugryźć :-)
Chyba za bardzo zboczyliśmy z tematu.
Mnie z kolei ciekawi tylko jedna kwestia. Czy w D7100 przebudowano ten wynalazek, który sprawiał że D7000 się rozkalibrowywał? Ponoć zastosowano tam inny sposób mocowania małego lustra, które kieruje obraz do czujników AF i ciekawi mnie czy to "innowacyjne rozwiązanie" pozostało bez zmian, czy jednak powrócono do wcześniejszej, działającej wersji z niezależnym mocowaniem obu luster...
Prometeusz
02-04-2013, 06:38
Kolega z pracy kupił żonie do fotografowania dziecka D800. NEF bądź RAW to dla nich miasto w Chinach.
Poza tym forum istnieje jeszcze realny świat ;)
ok ok są jeszcze ludzie co kupują sprzęt za 4-5 tyś i klepią w jpg ?
Od czasu kiedy zobaczyłem amatora robiącego zdjęcia Hasselbladem, nic nie jest w stanie mnie zdziwić :)
Mam jedno pytanko. Jestem szczesliwym, a dokładniej rzecz ujmując, szczęśliwym dzisiaj już tylko w 90% posiadaczem D90 ;)
Przyglądam się od czasu do czasu nowościom na rynku i myślę, że D7100 ma kilka rzeczy, które zdecydowanie miło bym przywitał w swojej następnej lustrzance, jak 24MP (czasami przydaje się przy robieniu wycinków), szybszy autofokus z większą ilością pól, itd. - zdaję sobie sprawę, że większość czytelników tego wątku doskonale wie, jakie są różnice między dwoma aparatami, więc nie będę wymieniał.
Są jednak dwie rzeczy, które obecnie mnie powstrzymują przed takim ruchem:
1. Wysokie ISO - co prawda znacznie lepsze niż w D90, niemniej po 5 latach od zakupu D90 liczyłem, że będę mógł spokojnie w nowym aparacie korzystać z 6400, a tu wygląda na to, że raczej max. 1EV uzysku (tak, tak, wiem - odszum, przeskaluj, itd. ale w praktyce, jak przyjeżdzam z dwutygodniowego fotosafarii z 2000 zdjęć to nieco kłopotliwe zajęcie). Prawdę mówiąc, liczyłem że ISO w nowym DX będzie takie, jak ISO w D600. Oczywiście, pozostaje jeszcze kwestia tego, że mógłbym zwyczajnie kupic D600, no ale oznacza to wymianę szklarnii (tylko 2 z 5 obiektwów jakie posiadam są FX), poza tym jest wiele argumentów które mnie trzymają przy DX.
2. Plotki o D400. Tak, poza tym, że historia aparatów Nikona pokazuje, że potencjalny D400 może mieć lepsze wysokie ISO od D7100 nawet z tą samą matrycą (patrz D90 vs D300), to zastanawia mnie jeszcze, jakie inne udogodnienia może Nikon zaprezentować w nowym aparacie? Pierwsza rzecz jaka przychodzi do głowy, to większy bufor do zdjęć seryjnych. Jakieś inne pomysły/propozycje? Chodzi mi o przyjrzenie się potencjalnej liście funkcji i ocenie, czy w ogóle będą mi one potrzebne (biorąc to, jak fotografuję). Oczywiście, najlepiej będzie zaczekać i zobaczyć, no ale zastanawia mnie dziś taka mała spekulaja :)
Dziękuję za odpowiedzi :)
Od czasu kiedy zobaczyłem amatora robiącego zdjęcia Hasselbladem, nic nie jest w stanie mnie zdziwić :)
Mam jedno pytanko. Jestem szczesliwym, a dokładniej rzecz ujmując, szczęśliwym dzisiaj już tylko w 90% posiadaczem D90 ;)
To nie jest watek o tym co moze dziwic, ani tym bardziej o rozterkach posiadaczy D90.
Na tym forum sa inne tematy, wiec moja prosba jest jedna i skierowana do wszystkich, tych ktorzy maja wpisane w nature biadolenie.
Biadolcie sobie w tematach do tego zalozonych, a nie w kazdym mozliwym...
Przegladajac temat o d7100 to delikatnie piszac srednio mnie obchodzi czytanie o d90, d40, czy innym swietym gralu.
pozdro
Co ja za to moge, panie Nyny1, ze jakis sprytny administrator zamknal przyklejony watek pt. spekulacje (czyzby zakladajac ze Fukishima wykonczy wszystkich w Japonii i nie bedzie juz nowego sprzetu?) a watek pod tytulem D400 chyba nie istnieje, wiec ten jest jakby najbardziej odpowiedni. Chyba.
Nikon D400 (crop DX) - spekulacje (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=202655)
Spekulacje i plotki o nowościach Nikona (Dxxx - FX) (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127512)
Dziekuje i przepraszam, mea culpa, zmylil mnie ten zamkniety watek. Jesli admin to czyta, to prosze usunac moje poprzednie posty jako ze faktycznie sa nie dokonca w temacie.
Z innej beczki i tym razem bardziej o D7100 - czy istnieje w nim opcja wlaczania odszumiania dla formatu RAW?
Teoretycznie moze to sie wydawac dziwnym pytaniem, ale w praktyce, przy duzej ilosci zdjec, czesciowy post-processing NEFa prosto w puszcze bylby calkiem wygodnym rozwiazaniem. Wygodnym, przynajmniej dla mnie, po prostu nie lubie co fotke klikac w te same opcje...
mamil_km
02-04-2013, 11:01
Ja chętnie bym zobaczył zdjęcia D7100 + Sigma 150-500 zwłaszcza na crop-ie. Jeśli ktoś posiada taki zestaw to niech się nie wstydzi i pokazuje fotki, a jak ktoś chce wpaść z body żeby podpiąć i strzelić parę klatek to zapraszam :) . Ciekawi mnie bardzo jaka będzie ostrość obrazka.
siwyozzman
02-04-2013, 11:32
Dziekuje i przepraszam, mea culpa, zmylil mnie ten zamkniety watek. Jesli admin to czyta, to prosze usunac moje poprzednie posty jako ze faktycznie sa nie dokonca w temacie.
Z innej beczki i tym razem bardziej o D7100 - czy istnieje w nim opcja wlaczania odszumiania dla formatu RAW?
Teoretycznie moze to sie wydawac dziwnym pytaniem, ale w praktyce, przy duzej ilosci zdjec, czesciowy post-processing NEFa prosto w puszcze bylby calkiem wygodnym rozwiazaniem. Wygodnym, przynajmniej dla mnie, po prostu nie lubie co fotke klikac w te same opcje...
Nie wiem jakiego oprogramowania używasz do RAW ale większości znanych konwerterów możesz użyć wsadowej edycji lub zapisać ustawienia do wczytywanych plików...Także klikanie ciągle w te same opcje przy każdym zdjęciu to tylko Twoja niewiedza lub kaprys :)
Można się też nauczyć tak robić zdjęcia, że nie trzeba przy każdym siedzieć godziny. I wtedy jpg w zupełności może wystarczyć ;) Bo robienie w rawach to możliwość, a nie obowiązek 'Pro-fotografa' :smile:
O, o, o właśnie :-)
...czy istnieje w nim opcja wlaczania odszumiania dla formatu RAW?RAW z założenia jest bezpośrednim zrzutem danych bezpośrednio z matrycy bez ingerencji w obróbkę, jedynie tylko czasem kompresowany:
http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW
josephebeloki
02-04-2013, 12:54
O, o, o właśnie :-)
RAW z założenia jest bezpośrednim zrzutem danych bezpośrednio z matrycy bez ingerencji w obróbkę, jedynie tylko czasem kompresowany:
http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW
... tak tak , ale kolega ma rację co poruszył temat. Nie wiem czy widziałeś testy na optyczne.pl i fotopolis.pl opisujące ingerencję w Raw tj odszumianie. To samo mamy z wyostrzaniem.
Pozdro
Raw 'z założenia jest' ;) A prawda jest taka, że ingerencja oprogramowania zazwyczaj w którymś momencie się pojawia - czy to przy wyższych czułościach odszumianie, czy to na etapie mapowania 'złych' pixeli na matrycy. Jak duża jest ta ingerencja zazwyczaj wie tylko producent. Ale ważne, żebyśmy my otrzymywali dobrej jakości materiał tak naprawdę.
Pawel Pawlak
02-04-2013, 14:57
http://betterfamilyphotos.blogspot.com/2013/03/high-iso-comparison-d7100-vs-d7000-d600.html
http://betterfamilyphotos.blogspot.com/2013/03/high-iso-comparison-d7100-vs-d7000-d600.html
Test ciekawy - pytanie na ile podgląd obrazu na 66% wygładza lepiej ten szum niż gdyby porównać podobne cropy z obu puszek, zmieniająć odległości aparatu tak, aby wynikowy obraz z każdej matrycy przy powiększeniu 1:1 odpowiadał konkurentowi. Wtedy mamy podgląd pixel per pixel a przy pomniejszaniu zdjęć w photoshopie to jednak ten szum (i cały obrazek) jest jednak trochę wygładzany.
To akurat to dość mocne przerysowanie sytuacji bo samo zachowanie i występowanie szumu w D7100 jest widoczne i można je ocenić ale odeszło by przekłamanie w postaci tego wygładzania, które ma wpływ na odczucie "finer grain".
Photographyblog (http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d7100_review/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/badgestars45-2.jpg
źródło (http://www.photographyblog.com/images/photographyblog/v2/badge-stars-4-5.jpg)
Pawel Pawlak
02-04-2013, 17:34
Test ciekawy - pytanie na ile podgląd obrazu na 66% wygładza lepiej ten szum niż gdyby porównać podobne cropy z obu puszek, zmieniająć odległości aparatu tak, aby wynikowy obraz z każdej matrycy przy powiększeniu 1:1 odpowiadał konkurentowi. Wtedy mamy podgląd pixel per pixel a przy pomniejszaniu zdjęć w photoshopie to jednak ten szum (i cały obrazek) jest jednak trochę wygładzany.
To akurat to dość mocne przerysowanie sytuacji bo samo zachowanie i występowanie szumu w D7100 jest widoczne i można je ocenić ale odeszło by przekłamanie w postaci tego wygładzania, które ma wpływ na odczucie "finer grain".
Wszystko zależy po co nam to porównanie szumów ? Po to żeby onanizować się matrycą ? czy żeby wiedzieć czego możemy oczekiwać po końcowym materiale ?
Porównanie obrazu po znormalizowaniu do jednego rozmiaru (albo ze mianą powiększenia jak w tym przypadku) jest sensowne w praktyce - bo pokazuje jak będzie wyglądał obraz końcowy, w znormalizowanym powiększeniu, wykonany z takiej samej ogniskowej, przy użyciu takiej samej ogniskowej, przy takiej samej czułości iso.
Oczywiście można przyjąć inne kryteria powiększania - np. 50% i 33% ale efekt będzie ten sam - tak jak na tym porównaniu.
Nie wiem jakiego oprogramowania używasz do RAW
No właśnie, gdybyś wiedział, to byś rozumiał dlaczego pytam o odszumianie w puszce... ale podaruję sobie prywatne wyjaśnienia powodów. Naprawdę, w moim przypadku jest kilka scenariuszy które to dobrze uzsadadniają ;) Pomijając już fakt, że cały problem jest typowo programistyczny: skoro algorytm już jest w firmware zaimplementowany, to w czym problem zaaplikować go do RAW?
No teoretycznie jak podaje Darek, RAW to format nieprzetwarzany. Z drugiej strony, taki Pentax od dłuższego czasu odszumia RAWy na wyższych ISO, i zupełnie na złe im to nie wychodzi - proszę rzucić okiem na porównanie tutaj:
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d7100/5
Czytając komentarze można łatwo zauważyć, że wiele osób daje się nabrać na kolosalną przewagę matrycy K5 II nad innymi, co w sumie jest nieporozumieniem, jako że o ile się orientuję, to chyba ta sama matryca co w D7000.
Inna sprawa, że szum to produkt uboczny pracy elektroniki aparatu i ma tyle wspólnego z rejestrowanym obrazem, co limo pod okiem z narzadem wzroku - calkiem niepotrzebny produkt.
JPG nie jest rozwiazaniem, choc teoretycznie dla amatora w 95% przypadków wystarcza. Niestety, w 5% przypadków już nie, i wówczas człowiek żałuje, że nie pstrykał w RAW (no, może nie do końca, w sumie moja pierwsza cyfrówka w 2004 nie miała RAW;).
No to jak w koncu, moze ten D7100 odszumiac RAW czy nie? ;)
Nie ma takiej opcji w aparacie.
sokolnik
03-04-2013, 00:15
czy moduł AF jest taki sam jak w D300s? Tylko programowo jakoś ulepszony tak ? Ale fizycznie z D300s ?
ma ktoś praktyczne porównanie AF z D300s do D7100 ?
moduł ten sam...Multi-CAM 3500DX
Pawel Pawlak
03-04-2013, 00:25
a co to znaczy moduł AF ? przecież to nie jest monoblok ;) sensor AFa jest prawdopodobnie taki sam ale to niewiele mówi (tak samo jak 61polowy sensor AF w 1dx i 5d3 - też są takie same, ale AFy już nie bardzo) To tylko jeden z elementów AFa.
Ważne jest jak jest oprogramowany, jak szybkie procesor odpowiedzialny za AF, jak szybka jest mechanika (lustro/zwłoka migawki), jaka jest matryca RGB pomiaru światła, wspomagająca pracę AF. A to wszystko w D7100 i d300/d300s jest inne - część lepsza, część gorsza.
ajphotography
03-04-2013, 00:25
Ma dużo zalet ten aparat dziś miałem go w ręce i trzyma się go bardzo fajnie.
radius_bo
03-04-2013, 00:26
czy moduł AF jest taki sam jak w D300s? Tylko programowo jakoś ulepszony tak ? Ale fizycznie z D300s ?
Podejrzewam, że jest tak programowo "ulepszony", że jest gorszy niż w D300s. Nie znaczy to oczywiście, że nie marzy mi się, żeby był żywcem przeniesiony (i równie skuteczny).
sokolnik
03-04-2013, 00:34
a ktoś ma porównanie D7100 do D300s jeśli chodzi o całokształt pracy AF ? AF-C szczególnie mnie interesuje. Nieruchome obiektyw łatwo "trafić"
Pawel Pawlak
03-04-2013, 00:39
ludziska, nie nie podejrzewajcie, tylko poczytajcie trochę. Podstawy: D7100 czułość -2EV i praca do F8 dla środkowego sensora, D300s - czułość -1EV i praca do f5.6. To fakty a nie podejrzenia - jeśli komuś zależy na ostrzeniu w bardzo słabym świetle, albo przy optyce o świetle F/8 to z założenia musi być lepszy, nie ? Co to znaczy "programowo" ulepszony ?? przecież oprogramowanie sprzętu jest tak samo ważne jak sam sprzęt.
sokolnik
03-04-2013, 00:43
chodziło mi o te plotki? Że algorytmy z D4. Chodziło o AF? :)
Niby numerek AF ten sam, ale przy każdym opisie przedrostek "Advanced":
"new Advanced Multi-CAM 3500DX autofocus"
Darek, dzieki za informacje odnosnie odszumiania.
W temacie AF, to nie sa plotki, wg oficjalnych informacji D7100 ma AF z zaimplementowanymi algorytmami z D4:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/features01.htm
Ktos mial okazje w praktyce porownac sprawnosc AF z D300/D300s?
Tutaj wrazenia uzytkownika D300 z zabawy z D7100:
http://blog.doppler-photo.net/2013/03/baby-steps-with-nikon-d7100.html
Z komentarzy wynika, ze AF w D7100 jest rownie dobry co we flagowym modelu.
michalek80
03-04-2013, 07:48
Jest już ACR 7.4 z obsługą D7100
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2013/04/camera-raw-7-4-and-dng-converter-7-4-now-available.html
Lightroom też:
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2013/04/lightroom-4-4-now-available.html
radius_bo
03-04-2013, 11:02
Tutaj wrazenia uzytkownika D300 z zabawy z D7100:
http://blog.doppler-photo.net/2013/0...kon-d7100.html
Z komentarzy wynika, ze AF w D7100 jest rownie dobry co we flagowym modelu.
elijah jest teraz online Odpowiedź z Cytatem
Nie czytałem całego artykułu, oglądałem tylko te zdjęcia. W takich warunkach oświetleniowych jak na tych samplach to nawet Multicam 4800DX ostrzy jak brzytwa.
fotouśmieszek
03-04-2013, 11:50
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/55827
jest nef wszedzie,bo w capture nx2 też już jest update konwersji nefu d7100 :-)
sokolnik
03-04-2013, 13:01
w ABfoto i fotojoker jest promocja przy zakupie d7100 można wybrać akcesoria o wartości 300zł. Jak myślicie co Warto wybrać? Myślałem do karcie pamięci i jeśli to możliwe dodatkowym akumulatorze. Myślicie że to dobry pomysl? W przyszłości będę chciał kupić grip. Lepiej mieć w gripie akumulatory czy enellopy?
w ABfoto i fotojoker jest promocja przy zakupie d7100 można wybrać akcesoria o wartości 300zł. Jak myślicie co Warto wybrać? Myślałem do karcie pamięci i jeśli to możliwe dodatkowym akumulatorze. Myślicie że to dobry pomysl? W przyszłości będę chciał kupić grip. Lepiej mieć w gripie akumulatory czy enellopy?
Na forum mamy kategorię "Pozostałe akcesoria", więc może na temat powyższych, tam rozpocznij dyskusję.
Pawełfoto
03-04-2013, 17:31
Tak jest ta promocja, tylko wtedy kiedy kupisz body z obiektywem.:)
Tak jest ta promocja, tylko wtedy kiedy kupisz body z obiektywem.:)
Promocja dotyczy również samego body
mirongie
03-04-2013, 17:50
To prawda. Wczoraj kupiłem body w FJ w Silesia CC. Ale w FJ niestety nie można wybrać dowolnych akcesoriów - tylko te, które są w reklamach: kartę 32 GB 30 MB/s i filtr UV 67 mm.
co to za pokrowiec-kondonik
http://www.youtube.com/watch?v=1kHRmm_jShA
co to za pokrowiec-kondonik
http://www.youtube.com/watch?v=1kHRmm_jShA
osłona silikonowa na puszkę, są dostępne na ebayu
zwróć tylko uwagę że ten filmik to fail (00:30) wyraźnie widać że to D7k a nie tak jak w tytule jego młodszy brat ;|
osłona silikonowa na puszkę, są dostępne na ebayu
zwróć tylko uwagę że ten filmik to fail (00:30) wyraźnie widać że to D7k a nie tak jak w tytule jego młodszy brat ;|
haha, też to zauważyłem, ale ta oslona-pierwszy raz widziałem takie rozwiązanie...
sokolnik
04-04-2013, 19:54
byłem w ABfoto i się dowiedziałem że kupując body D7100 jest 150 zł do wykorzystania na akcesoria.
gdyby ktoś szukał, proszę: http://allegro.pl/delkin-gumowa-oslona-nikon-d7000-oslona-lcd-i3148748958.html
pewnie niebawem pojawi się również na d7100 ;)
sokolnik
04-04-2013, 21:29
faktycznie spust migawki jest dosyć "miękki", prawie nie czuć przeskoku między ustawieniem ostrości a wyzwoleniem migawki ...
Czyżby kolejna wtopa Nikona z AF-em ? A miało być tak pięknie :)
http://www.dpreview.com/forums/thread/3459050
radius_bo
04-04-2013, 23:22
Czyżby kolejna wtopa Nikona z AF-em ? A miało być tak pięknie
http://www.dpreview.com/forums/thread/3459050
Nóż mi się w kieszeni otwiera.
sokolnik
04-04-2013, 23:26
no dobra, ktoś zaobserwował problemy z lewym AF ? Ktoś z nikoniarzy
Bateryjek ze soba nie mam, bo w podrozy jestem, ake testujac na roznego rodzaju napisach z 35mm 1.8 zadnych problemow na skrajnym ani zadnym lewym punkcie nie widze. Testowalem tylko lewe na wysokosci centralnego.
Nóż mi się w kieszeni otwiera.
No właśnie, nóż się w kieszeni otwiera: ci którzy robią zdjęcia nie narzekają, ci którzy robią "testy" ciągle niezadowoleni.
Ja wolę czytać opinie fotografów.
Czyżby kolejna wtopa Nikona z AF-em ? A miało być tak pięknie :)
Czyzby, przeczytal dokladnie to co tam napisane?
Co jeszcze maja ludzie sprawdzic, czy farba na napisach ma kolor bialy, a moze ecru...
Mozecie juz nie siac defetyzmu, tylko jak juz tak musicie pisac tyle to chociaz cos sensownego OK?
No właśnie, nóż się w kieszeni otwiera: ci którzy robią zdjęcia nie narzekają, ci którzy robią "testy" ciągle niezadowoleni.
Oni nawet nie robia, panikuja w oparciu o niewiadomo co i niewiadomo jak...
Potem jeden z drugim przeczyta takie brednie i powiela po wszystkich watkach w sieci.
Litosci, ludzie nie mam zamiaru cztac (a niestety jestem zmuszony) o wydumanych w sieci wirtualnych problemach, i rozterkach zakupowych internetowych klepaczy, z ktorych i tak wiekszosc taki sprzet widzi tylko w ulotkach reklamowych. Chcesz kupic, to bierzesz bilety narodowego banku polskiego i idziesz do dowolnego sklepu by zakupic dobro materialne, i to cala filozofia, cale forum nie musi o tym wiedziec...
pozdro
nyny1, a dlaczego wydumanych?
radius_bo
05-04-2013, 12:37
Polaczkom można w oczy pluć to będą udawać, że deszcz pada.
Płacę kasę i wymagam. Mimo, że ja nie mam ogromnych problemów z AF to obchodzą mnie też problemy innych. Jak słyszę ile osób ma problemy z AF w D7000 to mnie szlag trafia (tymbardziej, że producent ma to w d...).
Jeśli chodzi o D7100 to być może nie ma problemu albo jest na bardzo małą skalę. Na tym forum nikt nic nie zgłosił. Mam szczerą nadzieję, że będzie to puszka bez typowych usterek. Na siłę na pewno nikt nie będzie wymyślał problemów i siał defetyzmu.
Odezwał się wielki zadowolony co nie ma problemów ze sprzętem. Podejrzewam, że ktoś z forum odsprzeda Ci chętnie wadliwą sztukę. Zobaczymy czy będziesz zadowolony ze swoich ujęć. Przepraszam, przecież kłopoty z AF w D7000 to wina użytkowników (nie są przecież fotografami, jedynie amatorami).
nyny1, a dlaczego wydumanych?
No, a jak inaczej nazwac owe rewelacje dotyczace D7100 ?
pozdro
Rzeczywistymi problemami.
Nie mozesz uwierzyc, ze takowe sa?
Ba, jest ich bardzo wiele?
Polaczkom można
uważaj na słowa
A Ty że niby kto...?
Uważaj na słowa, bo ...
bez komentarza :-x
Polaczkom można w oczy pluć to będą udawać, że deszcz pada...
A to Polaczki, to Twoja rodzina czy Ministra Polaczka :-D
Płacę kasę i wymagam...
Kim Dzong Un to przy Tobie cienki bolek. :mrgreen:
Alcatraz
05-04-2013, 14:08
Rzeczywistymi problemami.Nie mozesz uwierzyc, ze takowe sa? Ba, jest ich bardzo wiele?
Bardzo wiele problemów z D7100 ?
na chwilę obecną jest jeden - cena :)
Rzeczywistymi problemami.
Nie mozesz uwierzyc, ze takowe sa?
Ba, jest ich bardzo wiele?
Uzasadnisz to jakosc i popierajac to sensownymi przykladami?
pozdro
josephebeloki
05-04-2013, 14:32
Dla mnie to forum jest o niebo bardziej wiarygodne od tej międzynarodowej masówki na którym pracują ludzie od WOMM :) . Wystarczy kilka stówek zapłacić za usługę WOMM i przez 2 tygodnie takiego bagna narobi, że D7100 kurzy i w ogóle tragedia, że 90% ludzi nie kupi tej puszki. Ale tak to przeważnie tylko konkurencja robi... A w firmie której się to zajmuje: siedzi Anka albo jakaś Karolina, ma 10 kont na forum nikoniarzy, canon-board, optyczne.pl i sama sobie odpowiada potwierdzając, że faktycznie "U MNIE TEŻ AF ŹLE TRAFIA" a korpusu nawet przez szybę w FJ nie widziała :)
A i jeszcze za to faktukę dostanę :) W Krakowie jest sporo takich firm...
Zatem pytajcie kolegów co mają korpusy i już, nie nakręcajcie się :)
radius_bo
05-04-2013, 14:48
Cytat:
Napisał radius_bo Zobacz post
A Ty że niby kto...?
Uważaj na słowa, bo ...
bez komentarza
Bo co zrobicie? Wprowadzicie cenzurę?
Proszę Was. Nie łapcie mnie za słówka. Ja też jestem Polakiem. Trochę samokrytyki nie zaszkodzi. Mówiłem ogólnie o naszej nacji. Nie twierdzę, że wszyscy tacy są jak napisałem, ale generalnie rzecz biorąc nasz naród to kombinatorzy i konformiści (obcokrajowcy z palca tego nie wyssali). Altruistów można ze świecą szukać. Dobra, koniec dygresji.
Zlapales mnie za slowo (lubie to) - bardzo wiele przypadkow.
Uzasadnisz to jakosc i popierajac to sensownymi przykladami?
pozdro
Tych wiele przypadkow dotyczylo D600 - moj blad - czytalem o D600, a nie o D7100.
Ponizej linki do opinii o D7100, a konkretnie o problemie z lewa strona AF.
http://www.dpreview.com/forums/thread/3459050#forum-post-51215272
Kto to napisal, to juz wyjasnil josephebeloki. :lol:
Tych wiele przypadkow dotyczylo D600 - moj blad - czytalem o D600, a nie o D7100.
Ponizej linki do opinii o D7100, a konkretnie o problemie z lewa strona AF.
http://www.dpreview.com/forums/thread/3459050#forum-post-51215272
Kto to napisal, to juz wyjasnil josephebeloki. :lol:
No i jednak zmienia postac rzeczy, jednak nie ten nie to i nie tamto...
Jeden chlapnie cos, drugi podchwyci, a trzeci to w liczbie mnogiej przedstawi jako problem ogolnoswiatowy...
Przypomniec jak bylo z D7k, larum i zale jaka to puszka skopana, a jak przyszlo do czynow to o ile pamietam nawet nie 10 osob i to z bolami sie znalazlo zeby @Fatman mogl temat pociagnac.
Jaki to jest odsetek sprzedanych ogolem puszek boje sie spytac.
Wiec zamiast gledzic i marudzic, w dodatku w wiekszosci przypadkow slowa zaslyszane w necie, wzial by sie jeden z drugim za zdjecia, albo kupil i sam sprawdzil, jaki to problem...
pozdro
fotouśmieszek
05-04-2013, 18:22
Bo co zrobicie? Wprowadzicie cenzurę?
Proszę Was. Nie łapcie mnie za słówka. Ja też jestem Polakiem.
To nie mozna ci napluc ;( Napisales,ze tylko Polaczkom.Sprytne;) No i wiesz kto Polak a kto Polaczek...
------------------------------------------------------------------------------------------------
A wracajac do AFa d7100.Jeden przypadek gdzies na forum i juz sie komus noż otwiera.Moze warto czytac ze slownikiem zanim sie napisze,ze nowa afera.
Pozdro;)
1?
Jak widac, slownik nie zawsze pomaga. ;)
fotouśmieszek
05-04-2013, 21:00
1?
Jak widac, slownik nie zawsze pomaga. ;)
1! i jemu naprawili. reszta zapytanych userow d7100 odpowiada ze AF jest OK.
pękła bańka... już po 4,35kzł wg ceneo
michaljaskula
05-04-2013, 21:09
Tak de facto to w AB Foto wychodzi taniej, ponieważ samo body to koszt 4299 ale trzeba w promocji dobrać jakieś akcesoria za 300zl, wiec łącznie wychodzi 4599zl
Tak de facto to w AB Foto wychodzi taniej, ponieważ samo body to koszt 4299 ale trzeba w promocji dobrać jakieś akcesoria za 300zl, wiec łącznie wychodzi 4599zl
no tak, ale jak sie nie chce akcesoriów...chodzi o samo body...jeszcze pare dni temu bylo 4599 i ani zeta mniej:)
może obiżają bo wiosna idzie:P
...reszta zapytanych userow d7100 odpowiada ze AF jest OK.
może zaczeli robić zdjęcia, a nie szukać problemów :)
zaczyna się...
sokolnik
05-04-2013, 21:15
już niedługo dołączę do posiadaczy D7100 :) D90 sprzedany
D90 sprzedany
aż dziw bierze :P:P:P
już niedługo dołączę do posiadaczy D7100 :) D90 sprzedany
o to gratuluję :) no kupuj jak najszybciej i dołączaj go grona zadowolonych :)
sokolnik
05-04-2013, 21:30
aż dziw bierze :P:P:P
10 min na allegro i poszło :)
michaljaskula
05-04-2013, 21:46
Ja też chciałbym się pochwalić, sprzedałem D7000 po 20 dniach użytkowania i dołączyłem do mam nadzieję, szczęśliwych użytkowników D7100 :-D
Ja też chciałbym się pochwalić, sprzedałem D7000 po 20 dniach użytkowania i dołączyłem do mam nadzieję, szczęśliwych użytkowników D7100 :-D
gratulacje :) hehe się okaże :)
karor125
06-04-2013, 08:34
10 min na allegro i poszło :)
Za ile sprzedałeś?? Mam taki sam "problem" :)
sokolnik
06-04-2013, 08:46
nikt nie chciał na forum za 1200zł to poszło na Allegro za tyle :) Gościu konkretny odrazu kasę przelał przez payU :)
karor125
06-04-2013, 08:51
No to gratuluję :) Kupuj d7100 i opiniuj :P
sokolnik
06-04-2013, 08:58
Ok Ale na moje opinię trochę poczekacie :p kupię pewnie w następnym tygodniu albo jeszcze w kolejnym. Ciśnienia nie mam :) strach trochę czy z moimi obiektywami będzie ok. Sprawdze w sklepie :)
w kazdym temacie o d7100 znajde posty o sprzedazy twojego d90?
josephebeloki
08-04-2013, 07:59
w kazdym temacie o d7100 znajde posty o sprzedazy twojego d90?
hmmm jak na razie mamy 2 tematy o D7100, serio Ci to przeszkadza? Bo mi nie. Moim zdaniem, dobrze, że kolega informuje że sprzedaje i kupuje D7100, bo na razie teraz Cię jego D90 nie interesuje, ale jak kupi D7100 to już informację będziesz chciał uzyskać :)
Pozdro, nie stresujcie się bo jest poniedziałek . WIOSNA OD CZWARTKU !!! CIESZYĆ SIĘ :)
Od sprzedawania jest giełda, skupcie się na konkretach na temat D7100 a nie pitoleniu o pierdołach...
No to coś konkretnego http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1199589/0
Dużo przyrody z D7100 w połączeniu z Sigmą 120-300, Nikkorem 200/2+TC itp. Jeśli już było to sorry :-?
http://www.flickr.com/photos/94306936@N06/8604936086/
sokolnik
08-04-2013, 14:30
jak sprawdzić przebieg D7100 ? Opanda nie pokazuje
jak sprawdzić przebieg d7100 ? Opanda nie pokazuje
kuso exif viewer
a co juz kupiłeś :)
jak sprawdzić przebieg D7100 ? Opanda nie pokazuje
opanda exif tez pokazuje :)
a przynajmniej powinna :)
opanda exif tez pokazuje :)
nie wyświetla informacji o przebiegu mgawki
ale Kuso Exif Viewer pokazuje
kuso exif viewer
a co juz kupiłeś :)
Pewnie ma zamiar sprawdzić przebieg w sklepie.
Mama pytanie, czy Rafał wstawiał już jakieś podsumowanie testów D7100 ? Bo nie wiem czy przegapiłem czy, grzecznie czekać..
http://rafalglebowski.pl/blog/testy/trzy-godziny-z-nikonem-d7100/
sokolnik
08-04-2013, 15:00
Pewnie ma zamiar sprawdzić przebieg w sklepie.
zgadłeś :) nagrodę odbierz w niebie :)
chce sprawdzić body w sklepie, bo nigdy nie wiadomo czy sprzedawca nie robił sobie testów na magazynie...
dziś D90 wysyłam. D7100 nie wiem kiedy kupię :) ale jakoś na dniach :)
zgadłeś :) nagrodę odbierz w niebie :)
Wystarczającą nagrodą jest mój niezwykły umysł ;) ;) ;) a w niebie to już jestem, no - pewnie tak uważa moja żona :)
Jestem bardzo skromną osobą. Głównie dlatego, że jestem boski.
sokolnik
08-04-2013, 15:09
wystarczającą nagrodą jest mój niezwykły umysł ;) ;) ;) a w niebie to już jestem, no - pewnie tak uważa moja żona :)
jestem bardzo skromną osobą. Głównie dlatego, że jestem boski.
lol :)
fakt, skromnością nie grzeszysz :D
nie wyświetla informacji o przebiegu mgawki
ale Kuso Exif Viewer pokazuje
W którym miejscu to jest?, w opandzie było total number..
lol :)
fakt, skromnością nie grzeszysz :D
Nie róbmy offtopu, to nie temat o mojej zaj*bistości ;)
PS. proszę powyższe posty traktować jako żart.
sokolnik
08-04-2013, 15:16
W którym miejscu to jest?, w opandzie było total number..
Standard Information
Make: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D90
ShutterCount: 21610
LensSpec: 85mm f/1.8 G
Pokazuje z nef, ale jpg wywołany już nie, tak ma być?
Standard Information
Make: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D90
ShutterCount: 21610
LensSpec: 85mm f/1.8 G
dokładnie shutterCount
a u mnie nie pokazuje ego przy jpg ale przy nef :)
Pokazuje z nef, ale jpg wywołany już nie, tak ma być?
tak
u mnie też tak jest
A jpg prosto z puszki pokazuje? Nie mam jeszcze D7100 dlatego pytam.
A jpg prosto z puszki pokazuje? Nie mam jeszcze D7100 dlatego pytam.
prosto z puszki tak
a z kolei opanda nie daje informacji o migawce ani przy jpg ani nef
dziś D90 wysyłam. D7100 nie wiem kiedy kupię :) ale jakoś na dniach :)
ile razy jeszcze napiszesz ze sprzedales, nie wysłałeś, wysłałeś, ale jeszcze nie kupujesz, no może niedługo...
sokolnik-ogarnij sie!
grissley
08-04-2013, 17:37
ile razy jeszcze napiszesz ze sprzedales, nie wysłałeś, wysłałeś, ale jeszcze nie kupujesz, no może niedługo...
Jest taka opcja - "dodaj do ignorowanych". Polecam, bez niej tego i bratnich wątków (D600, D400) nie dałbym rady czytać ;)
mamil_km
10-04-2013, 16:39
Zapytam się z ciekawości, może z ktoś wie, czy D7100 jest dostępny na "wystawie" w serwisie nikona ? Tak by można było wziąć go do ręki się "przymierzyć" ?
sokolnik
10-04-2013, 16:43
lepiej zadzwonić i zapytać :)
Zapytam się z ciekawości, może z ktoś wie, czy D7100 jest dostępny na "wystawie" w serwisie nikona ? Tak by można było wziąć go do ręki się "przymierzyć" ?
ja "przymierzałem się" w FJ w M1 w Warszawie, obsługa więcej niż uczynna - nie było żadnych problemów.
i serwis i M1 w W-wie, a więc ta sama droga, a zaletą może być to, że jak się spodoba to możesz od razu KUPIĆ ;)
YogiBear
11-04-2013, 19:29
Byłem tydzień temu i był dostępny.
rysiek58
15-04-2013, 13:45
Ja kupiłem w sklepie u znajomego body za 3750 za komplet chce 4350 , tylko że bez gwarancji. Mieszkam od niego 30 km. i zawsze mogę podjechać. Gwarancja jest na słowo.
sokolnik
15-04-2013, 13:49
Ja kupiłem w sklepie u znajomego body za 3750 za komplet chce 4350 , tylko że bez gwarancji. Mieszkam od niego 30 km. i zawsze mogę podjechać. Gwarancja jest na słowo.
gwarancja na słowo? ale że u kogo? kto jest gwarantem tej gwarancji na słowo ?
rysiek58
15-04-2013, 13:52
No ten gość co ma ten sklep
Pawel Pawlak
15-04-2013, 13:52
No... pewnie ten któremu to "z tira" spadło ;)
sokolnik
15-04-2013, 13:56
nic więcej nie chce wiedzieć :) i nie chce słyszeć potem że coś sie zepsuło i facet/nikon nie chce naprawić :) a że nikon taki beznadziejny, wymaga karty gwarancyjnej, słowo nie wystarczy ? why ? :)
rysiek58
15-04-2013, 13:57
Może i tak ale ma dosyć duży sklep z aparatami. Przywozi gdzieś z zachodu.
rysiek58
15-04-2013, 13:58
Ok koniec tematu
gwarancja na słowo? ale że u kogo? kto jest gwarantem tej gwarancji na słowo ?
No... pewnie ten któremu to "z tira" spadło ;)
Podejrzewam, że sklep sprzedał fakturę za część VAT. Formalnie właścicielem jest ktoś inny i to on musi wysłać do serwisu.
sokolnik
15-04-2013, 13:59
no to dobrze, oby było wszystko ok. ale ja bym nie kupił sprzętu za 3500 zł by zaoszczędzić parę stów i na dodatek nie mieć gwarancji :D bo dla mnie w biznesie to co pisane ma wartość :) słowa to tylko bełkot :)
Cena delikatnie już spadła - na redcoon.pl 4387zł za body
sokolnik
15-04-2013, 18:09
Cena delikatnie już spadła - na redcoon.pl 4387zł za body
dolicz dodatkowy aku, 2 x SD i można spokojnie nabić 4500-4600 :) szału nie ma. Jeśli ktoś nie potrzebuje dodatków to spoko oferta.
nie każdy potrzebuje dodatkowe aku, ludzie też miewają już karty SD
sokolnik
15-04-2013, 19:39
nie każdy potrzebuje dodatkowe aku, ludzie też miewają już karty SD
dlatego napisałem wyżej że:
Jeśli ktoś nie potrzebuje dodatków to spoko oferta.
więc o co Ci chodzi?
Podejrzewam, że sklep sprzedał fakturę za część VAT. Formalnie właścicielem jest ktoś inny i to on musi wysłać do serwisu.
Do gwarancji nie jest potrzebna faktura,wystarczy paragon
Jeśli się go ma. Nie można mieć paragonu i faktury. Żeby mieć zwrot VAT, trzeba mieć fakturę.
Warto brać fakturę zawsze na sprzęt droższy ni z powiedzmy 1000zł, paragon zawsze zblaknie albo sie zgubi bo mały a faktura to juz co innego. Ja się tak nauczyłem przy kupnie mieszkania jak kupowałm sprzęty i takie tam. juz nie mówie o sprzęcie za grubo ponad 4 koła.
jeremi1234
19-04-2013, 12:32
Ciekawy wątek się robi myślałem, że to o D7100 a tu dowiaduje się o paragonach i fakturach. Co brać czego nie brać, a co jest najlepsze. Faktycznie dużo to wnosi informacji o D7100.
Cena coraz lepsza. W ABFOTO 4199. Jeszcze trochę i będzie poniżej 4k :)
Archibald6803
19-04-2013, 15:29
Nie za wiele nowego wniosę do tematu dlatego sorrki za OT ; już można nabyć nowe body za 4099 brutto( z polskiej dystrybucji z fakturą vat) :smile: jest dobrze ....... coraz lepiej.
Nie za wiele nowego wniosę do tematu dlatego sorrki za OT ; już można nabyć nowe body za 4099 brutto( z polskiej dystrybucji z fakturą vat) :smile: jest dobrze ....... coraz lepiej.
gdzie ??
Andrzej1974
20-04-2013, 07:46
Cena coraz lepsza. W ABFOTO 4199. Jeszcze trochę i będzie poniżej 4k :)
już można nabyć nowe body za 4099 brutto( z polskiej dystrybucji z fakturą vat) :smile: jest dobrze ....... coraz lepiej.
I o to chodzi. Aparat amatorski powinien kosztować maks. 3500 zł. I mam nadzieję, że dość szybko się do tej granicy zbliży. Cena 4500 zł czy więcej to była przesada. Czekam więc na kolejne obniżki...
I o to chodzi. Aparat amatorski powinien kosztować maks. 3500 zł. I mam nadzieję, że dość szybko się do tej granicy zbliży. Cena 4500 zł czy więcej to była przesada. Czekam więc na kolejne obniżki...
Jak zejdzie cena do 3500 to już będzie na rynku w sprzedaży nowsza puszka za 4500:grin:
Aparat amatorski powinien kosztować maks. 3500 zł.
A kto wyznaczył taką granicę cenową? Jakiś departament ds. wyceny aparatów amatorskich?
Bo wg mnie amatorski aparat powinien kosztować nie więcej niż 2500 PLN. Kto zatem ma rację??? Kto rozstrzygnie ten dramatyczny spór???
Andrzej1974
20-04-2013, 08:57
A kto wyznaczył taką granicę cenową? Jakiś departament ds. wyceny aparatów amatorskich?
Bo wg mnie amatorski aparat powinien kosztować nie więcej niż 2500 PLN. Kto zatem ma rację??? Kto rozstrzygnie ten dramatyczny spór???
Ja taką sobie wyznaczyłem. Nie mogę? Ty zaś sobie możesz ją wyznaczyć nawet i na 10 zł. A tak na poważniej... 4500 zł i więcej za amatorski aparacik to zdecydowanie za duuuuużo.
sokolnik
20-04-2013, 09:05
nie czekaj aż spadnie do 3500 zł. Bierz kasę i idź kup coś za 3500. Po co czekasz na D7100? Przecież to amatorska puszka. Bierz D300s będziesz miał pro aparat bez wyrzutów że zapłaciłeś za dużo za amatorski sprzet :)
Andrzej1974
20-04-2013, 09:24
Sokolnik na razie to ogromną frajdę daje mi nowiuteńki D5100 za ok. 1500 zł, który jest 3x tańszy od D7100 (nie sądzę, aby zdjęcia z D7100 były aż 3x lepsze od tych z D5100, chyba że o czymś nie wiem?). Dla moich potrzeb D5100 jest... THE BEST. I nie mam obecnie parcia na kilkukrotnie droższy D7100 tylko dlatego, że taka jest obecnie moda wśród wielu "nikoniarzy". Jak mi się znudzi D5100 i D7100 spadnie do akceptowalnej dla mnie ceny to sobie sprawię tego drugiego. Oczywiście pod warunkiem, że nie wyjdą w międzyczasie, choroby wieku dziecięcego.
A co d7100 zaczął kurzyc lub sa plamy oleju lub problemy z af?:shock:
O czymś nie wiem?
A poważnie to moze ktoś kto powrócił kilka tys zdjęć co powie na temat aparatu, czy nic sie nie psuje, czy działa ok itp
sokolnik
20-04-2013, 10:35
zrobiłem prawie 1400 zdj i problemów z af, olejem, kurzem nie widzę. Wczoraj robiłem w klubie i żadnych problemów nie było.
Sokolnik na razie to ogromną frajdę daje mi nowiuteńki D5100 za ok. 1500 zł, który jest 3x tańszy od D7100 (nie sądzę, aby zdjęcia z D7100 były aż 3x lepsze od tych z D5100, chyba że o czymś nie wiem?). Dla moich potrzeb D5100 jest... THE BEST. I nie mam obecnie parcia na kilkukrotnie droższy D7100 tylko dlatego, że taka jest obecnie moda wśród wielu "nikoniarzy". Jak mi się znudzi D5100 i D7100 spadnie do akceptowalnej dla mnie ceny to sobie sprawię tego drugiego. Oczywiście pod warunkiem, że nie wyjdą w międzyczasie, choroby wieku dziecięcego.
Nie wiem co oznacza dla Ciebie 3x lepsze zdjęcie.
D7100 dla mnie ma 14,5 razy lepszy napęd AF w korpusie ;) , 11x lepszy wyświetlacz monochromatyczny ;) , 6,8x lepszy moduł AF, 5x lepszą ergonomię, 3,3x lepszy wizjer.
Aparat amatorski powinien kosztować równowartość stypendium lub zasiłku dla bezrobotnych. Ja tak uważam. ;)
Co za bełkot.
Bez urazy, Panowie ale czytać się nie chce.
Więcej, nie czytam już i nic już nie piszę.
Jeśli już jakieś problemy można przewidywać, to ja bym patrzył w stronę baterii. Ja jeszcze aż tak dużo zdjęć nie zrobiłem, ale wydaje mi się, że bateria jest sporo poniżej oczekiwań jak narazie.
Nie wiem co oznacza dla Ciebie 3x lepsze zdjęcie.
D7100 dla mnie ma 14,5 razy lepszy napęd AF w korpusie ;) , 11x lepszy wyświetlacz monochromatyczny ;) , 6,8x lepszy moduł AF, 5x lepszą ergonomię, 3,3x lepszy wizjer.
Aparat amatorski powinien kosztować równowartość stypendium lub zasiłku dla bezrobotnych. Ja tak uważam. ;)
Dodać można jeszcze 51 polowy af w tym 15 krzyżowych no najważniejsze !ergonomia!
A co myślicie o d7100 w kwestii planespottingu i RNAV? ;)
zbyszekD7000
20-04-2013, 11:46
Pojawił się ciekawy sposób kalibracji AF
Link: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227807
Hmm a może mi ktoś powiedzieć czy da się załadować tu Picture Control D2XMODE1-3? Bo jakoś mi to nie idzie :( A w moim d300 miałem i jakoś się bardzo przyzwyczaiłem do nich :)