Zobacz pełną wersję : D7100 oficjalny wątek
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
Wracając do kwestii prądożerności, to u siebie zauważyłem, że znaczenie może mieć także podpięte do korpusu szkło.
O ile np. w zestawie D90+N18-105VR potrafiłem zrobić na urlopie ok. 900 zdjęć i zostawało mi ok. 20% energii w aku, to w zestawie D7100+S17-50OS miałem tak po zrobieniu ok. 400 zdjęć.
Nie jestem inżynierem i nie analizuję specyfikacji, ale chyba do Sigmowskie OS chlipie prąd z akumulatora także w sytuacji, gdy korpus jest wyłączony (?).
Od wad nie jest wolna ;-) Niektórzy tu plamy mają i inny kurz. Niektórym coś trzeszczy, wiesza się czasem, af myszkuje (tak tak myszkuje szczególnie na innych punktach niż środkowy i krzyżowe). Nie przesadzałbym z tym, że to jest jakiś cud, ale działa. To moje drugie body więc już nie mam takich uczuć do tego sprzętu. Co do starych szkieł to niestety nie mam doświadczenia, a sam szukam np. jakiś informacji popartych kadrami na temat działania z nikkorem 80-200 f2,8 albo stałką 185 ;-) (to akurat wina użyszkodnika d90, że oglądam sample z tego szkła)
Tu jest jeszcze opis 80-200 przez Fatmana zrobiony
http://rafalglebowski.pl/blog/nikkor-80-200-2-8d-ed/
80 -200 to ciężkie szkło , ale warto go mieć :)
Nie jestem inżynierem i nie analizuję specyfikacji, ale chyba do Sigmowskie OS chlipie prąd z akumulatora także w sytuacji, gdy korpus jest wyłączony (?).
Przecież to wiadomo od dawna.
Ale co do pytań, jako gripa używam Vertaxa (tego za 229zł - są droższe).
Chodzi o to, że są różne rodzaje Vertaxa?
Ciężko nazwać to różnymi rodzajami, ale ktoś już w tym wątku pytał jaka jest różnica (i czy na niekorzyść) między tym tańszym a droższym, ponieważ w wielu sklepach internetowych dostępny jest ten w cenie ok. 300 zł a w niewielu za ok 230 zł. Moim zdaniem różnica żadna (choć ten "droższy" macałem tylko raz w sklepie) bo grip działa tak jak działać powinien :) Wiadomo że zawsze może pojawić się jakaś wadliwa sztuka (i ktoś będzie marudził) ale można wymienic po zakupie i sprawdzeniu. Jak i tak to tylko zamiennik to po co przepłacać :)
Ale w takim razie skąd wiesz, że są różne rodzaje tego gripa? Bo rzeczywiście jest sprzedawany w różnej cenie 239/329zł, jednak nie spotkałem do tej pory sklepu, który sprzedawałby dwa różne od siebie modele, a gdy pytałem to nikt nie wiedział by były dwa gripy od Vertaxa, choć sugerując się ceną też sądziłem, że dość duża różnica przemawia za odmiennym towarem.
Nigdzie nie napisałem że są dwa rodzaje gripa! Specjalnie napisałem: "Ciężko nazwać to różnymi rodzajami [...]" bo moim zdaniem jest to jedno i to samo ale z różnych dystrybucji i po co płacić więcej jak to samo ma się za niższą cenę. Jakbym miał płacić więcej to bym od razu na oryginał dozbierał, a że nie zarabiam na fotografii to akurat mi do szczęścia nie jest potrzebne... wolę dołożyć do lepszego szkła ;)
Część osób jak był poruszony taki sam temat w tym wątku uważała, że te tańsze to są pierwsze wersje a później niby wprowadzono jakieś ulepszenia/poprawki czy jakoś tak i dlatego są droższe... osobiście nie zauważyłem wad a grip podczas używania aparatu prawie cały czas mam podpięty ze względy na wygodę :)
cz4rnuch
18-01-2015, 22:46
Przecież to wiadomo od dawna.
W sumie to używam tej Sigmy od kilku lat i o tym, że kradnie prąd nawet gdy aparat jest wyłączony właśnie się dowiedziałem. Nawet jeśli to prawda to używałem jej także z D90 i tam nie było tak źle jak w przypadku D7100.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/mekong10_zps5e64cb7c-2.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/mekong10_zps5e64cb7c.jpg)
po kilku zdjęciach mam coraz większy apetyt na kolejne, wiec będą mile widziane.
fader_audio
19-01-2015, 16:50
Wracając do kwestii prądożerności, to u siebie zauważyłem, że znaczenie może mieć także podpięte do korpusu szkło.
O ile np. w zestawie D90+N18-105VR potrafiłem zrobić na urlopie ok. 900 zdjęć i zostawało mi ok. 20% energii w aku, to w zestawie D7100+S17-50OS miałem tak po zrobieniu ok. 400 zdjęć.
racja ta sigma zżera bateria bardzo, ja szkłem 18-135 robie ok 1100 fotek, z sigmą zrobiłem ok 400, dla mnie porażka. Tu d7100 nie jest winien niczemu.
mamil_km
19-01-2015, 17:16
Zawsze jak czytałem, że Sigma bierze dużo prądu to rozumiałem że podczas pracy a nie w stanie spoczynku. Dobrze że mam tamrona. Body coraz bardziej lubię ?
Panowie robicie OT, przypominam że to wątek o DeSiedemSto
ps. wszystkie portale informują że na początku lutego pojawi się D7200
To powstanie nowy temat D7200.
A w tym i tak będą pisać właściciele i sympatycy D7100.
Ja tam jestem zadowolony, zapominam o potrzebie zmiany puszki i błądzę wzrokiem po półkach ze słoikami.
Ok jako ze lada chwila CP+2015 i obiecane d7200 to jak wedlug Was odbije sie to na spadku obecnej ceny za D7100?
Aktualnie najtaniej w abfoto 3332zl za body taniej nie znalazlem nic w stolicy..
Widziałem Nówki sztuki za 3199zł. Jakby spadł do 2500zł. To świetna cena :D
Widziałem Nówki sztuki za 3199zł.
pewnie na all.... ale zwróć uwagę że to jedna sztuka i że aukcja jest licytacją. Poza tym w regularnej sprzedaży cena waha się około 3,5k więc wg mnie jeśli spadnie do 3k powinniśmy się cieszyć, na cenę o której piszesz 2,5k według mnie będzie trzeba poczekać co najmniej do końca roku.
cz4rnuch
27-01-2015, 08:20
... jeśli spadnie do 3k powinniśmy się cieszyć... Niech żyje zdrowy rozsądek.
Ned Stark
27-01-2015, 10:19
Nie liczyłbym na to, że cena szybko spadnie do 2,5 tysiąca. Zobaczcie sobie jak zmieniała się cena za d7000 - cena spadła do tego poziomu po 4 latach...
dlatego napisalem że z chwilą pojawienia się D7200, cena za D7100 powinna spaść nie niżej niż do 3k..
Niekoniecznie aż do 2500, ale czemu wkrótce po premierze następcy (jeżeli ta nastąpi) cena D7100 nie mialaby spaść poniżej 3000? Przecież już była poniżej 3000 - miesiąc temu.
Niekoniecznie aż do 2500, ale czemu wkrótce po premierze następcy (jeżeli ta nastąpi) cena D7100 nie mialaby spaść poniżej 3000? Przecież już była poniżej 3000 - miesiąc temu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/wykresy2aspxccUSD-2.aspx?cc=usd
źródło (http://www.nbp.pl/wykresy2.aspx?cc=USD)
cz4rnuch
27-01-2015, 15:20
Panowie, po prostu takie tąpnięcia się nie zdarzają i wie to każdy kto siedzi w jakimkolwiek systemie kilka lat i chociaż trochę obserwuje ceny. Oczywiście zakup jakiegoś modelu w momencie wyjścia następcy to dobry pomysł, ale obniżka prawie napewno nie będzie aż tak duża jak się niektórym wydaje bo niby co miałoby za nią stać. Dolar drożeje, D7100 nie zestarzeje się tak w ciągu miesiąca żeby potanieć 800 PLNów, nie wydarzyła się w tym roku żadna rewolucja w obrazowaniu nowych matryc, a cena D7200 na samym początku będzie na tyle wysoka że mało kto zdecyduje się na jego zakup. Inna sprawa to czy w ogóle D7200 pokaże coś nowego poza ruchomym ekranikiem i naprawionymi kilkoma wnerwiającymi błędami.
Sądząc po ostatnich występach Nikona, po D7200 zupełnie nie wiadomo jakich "udogodnień" można się spodziewać. Niech go najpierw kupią beta testerzy, później się okaże ile powinien kosztować D7100 ;)
cz4rnuch
27-01-2015, 16:18
Na szczęście w D7100 nie ma dużo do naprawy(poprawy). Gibany (znając życie "niedotykowy" by D5500 też się sprzedawał), wifirifi, większy bufor, pewnie +1fps i to by było na tyle. Może jeszcze wzorem FXowej braci dodadzą płaski profil w video i możliwość sterowania przysłoną w LV. Osobiście nie pogniewałbym się gdyby jeszcze pozbyli się bandingu.
P.s Przepraszam za błędy z moich wcześniejszych postów. Za szybko mi się klikało.
Nie no, co Nikon chciał dołożyć w D7200 to już wiadomo. Pytanie, co dołożył niechcący... Jakieś chlapanie, kurzenie, włączający się bez powodu ekran, czy inteligentny inaczej autofocus? ;)
cz4rnuch
27-01-2015, 16:26
Nie no, co Nikon chciał dołożyć w D7200 to już wiadomo... Ja tam nic nie wiem. Jedyne co widziałem to jakieś rumorsy. A na inteligencję autofocusa to bym nie liczył ;)
Ja też tylko tyle wiem, ale całkiem prawdopodobnie wyglądają te domysły.
A tak na poważnie uważam że cena będzie trzymać poziom 3tys. zł.
Pisałem z tym gościem i mogłem kupić Nówkę sztukę bez licytacji za 3170 zł. + przesyłka ;)
Pisałem z tym gościem i mogłem kupić Nówkę sztukę bez licytacji za 3170 zł. + przesyłka ;)
możesz rzucić jakieś bliższe szczegóły? jakiś link do sklepu, aukcji z tą cena?
Nie zauważyłem i dopiero teraz odpisuje.
To właśnie ta aukcja gdzie była/jest licytacja od 3199zł.
Na pisałem mu e-mail i odpisał mi że poza allegro sprzeda za 3170zł. Oczywiście wystawi paragon czy tam fakturę.
Sam mu to zaproponowałem po co ma płacić za prowizje ? Oboje możemy na tym z korzystać ;)
Ja mam mętlik w głowie. Już sam nie wiem co mam kupić.
Od początku podobał mi się Nikon D7100. Odpowiadają mi jego funkcje etc.
Miałem kiedyś Nikona i znam to menu na pamięć. To też zaleta.
Nigdy nie chciałem Canona na APS-C. Jakoś mnie te puszki nigdy nie przekonywały.
Nie podoba mi się crop 1,6. I mam wrażenie że Nikon na APS-C wypluwa lepszy obrazek. Oczywiście mogę się mylić ale mam takie upośledzenie i nic na to nie poradzę.
Znowu nie podoba mi się u Nikona model D800/D810. Wiem że D800 miał tam jakieś problemy. Nie potrzebuje tak dużej matrycy.
D810 kosztuje więc niż Canon 5D Mark III.
I właśnie biorę pod uwagę tego Canona. Nie będę się pytał na forum Nikona czy to dobry wybór bo chyba normalne że tutaj większość odradzi mi go.
Osobiście ta puszka mi się podoba. Można do niej dokupić świetne obiektywy klasy "Luxury". Jest w nich macro 100mm. Ci co śledzą moje posty będą wiedzieć dlaczego wspominam o tym obiektywie.
FF powinno mi dać lepszy obrazek i na tym mi zależy.
Wkurza mnie to w APS-C że muszę mnożyć ogniskową.
Nikon 2464zł.
Canon 6930zł. Można powiedzieć że jest ogromna przepaść cenowa.
Oczywiście ja na fakturę. Więc nie doliczam tych 23% więcej.
Jak myślicie warto dopłacać do FF ?
Ok dzieki ale decyzja zapadla. Czekam ana cp+ 2015 tam ma sie pojawic d7200 a co za tym idzie d7100 powinien staniec i wtedy biore..
Sądząc po ostatnich występach Nikona, po D7200 zupełnie nie wiadomo jakich "udogodnień" można się spodziewać. Niech go najpierw kupią beta testerzy, później się okaże ile powinien kosztować D7100 ;)
niech kosztuje ile chce - mam, kupiłem jak dla mnie jest super nie zamierzam zmieniać :-)