Zobacz pełną wersję : D7100 oficjalny wątek
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
josephebeloki
07-03-2013, 23:53
Rzeczywiście Panowie :(
na moje oko nie wiedzieć czemu opuścili wizjer, oraz uwypuklili sam wyświetlacz..
jak nie będzie faktycznie w zestawie plastikowej osłony to faktycznie trochę słabo, ale podejrzewam że jakaś alternatywa powinna się pojawić.. choćby GGS na otarcie łez.
http://reviews.photographyreview.com/wp-content/uploads/2013/02/nikon-D7100_rear-angleb.jpg
No szkoda, szkoda
Ale pamiętam ile było płaczu , że bez górnego LCD ( jakimś tam modelu) nikt sobie nie poradzi, potem , że w wizjerze jest za mało informacji => teraz wszystko jest w GÓRNYM LCD FULL WYPAS + FULL W WIZJERZE => to nagle bida , że nie ma osłony, nagle ten główny duży LCD który był NAJMNIEJ POTRZEBNY (no bo przecież sami profi tylko z górnego LCD korzystają) JEST TAK WAŻNY I TRZEBA GO CHRONIĆ. Jak nikt nie korzysta ... no to na hu... się nim przejmować. Wziął sobie Nikon słowa do serca i zrobił sprzęt :)
Nosz kur... nie dogodzi :).
Zmniejszyli gabaryty i gdzieś te mm trzeba było urwać :)
Ale spoko jestem z Wami, szkoda, że nie ma tej osłony :(
A masz inny pomysł?
xperia s
To nie o to tu chodzi, kto, jaki znajdzie pomysł rozwiązania tego problemu.
Warto dbać o wyświetlacz i aż wierzyć mi się nie chce, by Nikon zostawił to, jako rozwiązanie dla użytkownika.
Ja wiem josephebeloki, że nikomu nie dogodzi, ale my teraz rozmawiamy o tak banalnym rozwiązaniu, które de facto mogłoby uszczęśliwić wielu...
W swoim D80 zawsze miałem osłonę i chyba nigdy nie zwróciłem uwagi, by ograniczało, czy pogarszało widoczność.
Po kilku latach sprzedałem body w zasadzie bez jakiejkolwiek wady wyświetlacza...:)
josephebeloki
08-03-2013, 01:02
To nie o to tu chodzi, kto, jaki znajdzie pomysł rozwiązania tego problemu.
Warto dbać o wyświetlacz i aż wierzyć mi się nie chce, by Nikon zostawił to, jako rozwiązanie dla użytkownika.
Ja wiem josephebeloki, że nikomu nie dogodzi, ale my teraz rozmawiamy o tak banalnym rozwiązaniu, które de facto mogłoby uszczęśliwić wielu...
W swoim D80 zawsze miałem osłonę i chyba nigdy nie zwróciłem uwagi, by ograniczało, czy pogarszało widoczność.
Po kilku latach sprzedałem body w zasadzie bez jakiejkolwiek wady wyświetlacza...:)
No wlasnie. I tutaj jest najwiekszy bląd. Kupileś sprzet za fure kasy. Uzywałeś 5 lat z ograniczeniami. Bo nieoszukujmy sie ale jakość z a bez osłony to różnica. I tyle lat ,tyle kasy wywaliles żeby sprzedać go w idealnym stanie? To kupileś sprzęt dla kogoś czy dla siebie? Ile byś taniej sprzedal sprzet z kilkoma ryskami? 100 , 200zł? Teraz to 200zl podziel przes 5 lat i sie puknij w gówkę. Na co nikon się stara robic tak dobre lcd? Wychodzi na to ze po to aby drugi wlaściciel dobrze widzial. Ja zakrywalem lcd tylko w transporcie bo do tego jest to zrobione. Nie jestem mssochistą i kupując sprzęt dla siebie ja go uzywam. Porysuje sie to sprzwdam kilka zlotych taniej. Ale przez caly czas będę sie cieszyl pięknym wyswietlaczem i super obrazem, bo wlasnie po to go mam w tak duze jrozdzielczosci abym to ja przez caly okres uzywania mogl go w w 100% wykorzystywac a nie tylko w 60%. W koncu pp to wydalem tyle kasy aby sie cieszyc z super lcd a nie z super plastiku. I jeszcze jedna wazna rzecz . Jak ktos kupuje uzywke to i tak placi jak za uzywke czu jest jedna rysa czy O.
Pozdro... Pisane z komorki przepraszam za błędy.
Myślę, że jak Nikon zrezygnował z tej osłony, to musiał wstawić na tyle dobre szkło zabezpieczające, aby nie było problemu z zarysowaniami. Dla mnie rozwiązanie OK, jeśli zabezpieczenie LCD będzie się sprawdzać.
P.S. ... chociaż kiedyś sobie tak przypadkowo porysowałem osłonę LCD, że musiałem ją później polerować, bo nic nie było na LCD widać. Jak by jej nie było, to by było bardzo kiepsko.
Porysowała się o wystające metalowe guziki płaszcza wojskowego ... to było na planie filmu "Katyń" gdzie byłem statystą.
Fajnie wyglądałem: Polski żołnierz z czasów II wojny z Nikonem na szyii :-) - jeszcze mam świetne zdjęcie z Ruskiem i Niemcem :-) jak prosto z kawału :-)
Przez pół roku nosiłem osłonę, a potem wpadło mi pod nią jedno ziarnko piasku i zrobiło sieczkę. Nigdy więcej osłon.
No wlasnie. I tutaj jest najwiekszy bląd. Kupileś sprzet za fure kasy. Uzywałeś 5 lat z ograniczeniami. Bo nieoszukujmy sie ale jakość z a bez osłony to różnica. I tyle lat ,tyle kasy wywaliles żeby sprzedać go w idealnym stanie?
A przyszło ci do glowy, że zakładam osłonę dla siebie? To jest ekran, który można uszkodzić w wielu przypadkach. Nawet gdybym go nie używał, to nie chciałbym mieć aparatu z pękniętym, strzaskanym, czy nawet porysowanym LCD.
Osłony GGS są świetne i nie pogarszają jakości obrazu. Wystarczy porządnie je zamontować. Są cieniutkie i gdyby nie napis, to nie wiedziałbyś, że cokolwiek jest naklejone. Na swoim nakleiłem i na górny wyświetlacz i wygląda świetnie. Sam byłem zdziwiony.
Natomiast nie polecam nakładanych osłon plastykowych (firmowych i nie). Tak ja pisał cezet, może pod nią wejść ziarnko piachu i narobi jeszcze większego syfu. Poza tym sama ich jakość jest kiepska. Szybko się rysują i w tym wypadku rzeczywiście pogarszają obraz.
slawson38
08-03-2013, 09:59
U mnie też tak było z D90, jak pisze cezet. W D70s nie mam osłony od początku i nie mam żadnej ryski.
ja pytałem wczoraj o tą puchę w FJ to mi pan grzecznie odpowiedział, że nie wiadomo czy ona w ogóle wejdzie do sprzedaży :D
hehe... czyli, że Nikon tak sobie dla jaj pokazał ją światu? :lol: Pocieszni bywają sprzedawcy :)
josephebeloki
08-03-2013, 12:11
Myślę, że jak Nikon zrezygnował z tej osłony, to musiał wstawić na tyle dobre szkło zabezpieczające, aby nie było problemu z zarysowaniami. Dla mnie rozwiązanie OK, jeśli zabezpieczenie LCD będzie się sprawdzać.
P.S. ... chociaż kiedyś sobie tak przypadkowo porysowałem osłonę LCD, że musiałem ją później polerować, bo nic nie było na LCD widać. Jak by jej nie było, to by było bardzo kiepsko.
Porysowała się o wystające metalowe guziki płaszcza wojskowego ... to było na planie filmu "Katyń" gdzie byłem statystą.
Fajnie wyglądałem: Polski żołnierz z czasów II wojny z Nikonem na szyii :-) - jeszcze mam świetne zdjęcie z Ruskiem i Niemcem :-) jak prosto z kawału :-)
E no to gratulacje... wrzuciłbyś tą fotkę albo jakieś inne z planu, ciekawie to musiało wyglądać :)
Miałem kiedyś całą galerię z planu firmowego (wtedy jeszcze był tytuł roboczy firmu "Post Mortem"), ale firma mająca wyłączność na publikację zdjęć z tego filmu kazała zamknąć galerię ... :-( , może jeszcze coś na chwilkę wrzucę na swoją stronkę ... zobaczymy.
josephebeloki
08-03-2013, 16:03
A przyszło ci do glowy, że zakładam osłonę dla siebie? To jest ekran, który można uszkodzić w wielu przypadkach. Nawet gdybym go nie używał, to nie chciałbym mieć aparatu z pękniętym, strzaskanym, czy nawet porysowanym LCD.
Osłony GGS są świetne i nie pogarszają jakości obrazu. Wystarczy porządnie je zamontować. Są cieniutkie i gdyby nie napis, to nie wiedziałbyś, że cokolwiek jest naklejone. Na swoim nakleiłem i na górny wyświetlacz i wygląda świetnie. Sam byłem zdziwiony.
Natomiast nie polecam nakładanych osłon plastykowych (firmowych i nie). Tak ja pisał cezet, może pod nią wejść ziarnko piachu i narobi jeszcze większego syfu. Poza tym sama ich jakość jest kiepska. Szybko się rysują i w tym wypadku rzeczywiście pogarszają obraz.
Ja ostatnio kupiłem Nokię E52, była folia. Pierwsze co zrobiłem to ją zdarłem. Po to kupiłem 16Mln wyświetlacz żeby widzieć te kolory, tą ostrość, jakość. Bo kupuje to dla siebie, a nie dla kogoś. A jak Cię stać na aparat za 5 tyś zł, to jak sprzedaż te 200zł taniej ;/
Na telewizor też zakładasz osłony? , na zegarek też, może w samochodzie zakładasz na szyby osłony ? ;/ 15 lat mam zegarek Casio. Co on nie przeżył, to głowa mała. Ile razy na rolkach został przejechany po asfalcie. Są minimalne ryski, ale czyste, nic to nie przeszkadza w odczytywaniu godziny.
Weźcie się opanujcie. A jeśli ktoś CI przypierdzieli w LCD to CI osłona nie pomoże, uwierz mi.
Podsumowując : PRĘDZEJ CI KLEPADEŁKO WYSIĄDZIE niż porysujesz LCD. Potem tak czy siak sprzedaż sprzęt bo będzie przestarzały => A TY nigdy nie ujrzysz swojego pięknego wyświetlacza !!!! To tak jakbyś sobie kupił rower w wieku 10 lat aby CI do końca życia służył. WIększy rozmiar z miejszym siodełkiem => Ani CI się na tym wygodnie jeździć nie będzie jak będziesz mały, a jak dorośniesz to będziesz jeździł na wyeksploatowanym sprzęcie.
Każdy robi jak chce. Może i faktycznie te osłony to jakieś wyjście ochrona... ale bardziej martwiłbym się o szkła niż o jakiś LCD w body ;/. Po za tym, nawet jakbyś sobie chciał do końca życia używać tego LCD to nowy kosztuje 135zł + wymiana 50zł, za 180zł masz nowy wyświetlacz :
http://www.fototech-serwis.pl/pl/wyswietlacze-lcd/494-nikon-d90-d300-d700-d800.html
Pozdrawiam , dla mnie temat wyczerpany jeśli chodzi o ochronę na LCD :) TO była dygresja odnośnie braku osłony na LCD aparatu D7100.
Podsumowując : PRĘDZEJ CI KLEPADEŁKO WYSIĄDZIE niż porysujesz LCD.
Też tak myślałem, zwłaszcza że w D3 szybka od LCD podobno mega twarda. No i teraz mam dwie "piękne" rysy. Jedna mała, druga niestety spora..... Wystarczył piasek. Takie upierdliwe i wszechobecne ustrojstwo.
Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, że taką osłonkę LCD można sobie za 100 zł zakupić i wymienić:
http://www.fototech-serwis.pl/pl/rozne/416-nikon-d90.html
W D7100 to już nie będzie takie proste, bo tam będzie już szybka zintegrowana z LCD (a może jednak nie?).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/img_12-1.png
źródło (http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/img/features01/img_12.png)
P.S. A propos zegarków Casio, to pracuję w serwisie Casio (jak by ktoś coś ...)
pietia79
08-03-2013, 17:59
Zupełnie off-top, ale a propos ochronek.
Kiedyś, w latach 90. pełno było polonezów caro, tzw. "powodziowych". Kto pamięta ten wie o co chodzi ;)
josephebeloki
08-03-2013, 18:43
Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, że taką osłonkę LCD można sobie za 100 zł zakupić i wymienić:
http://www.fototech-serwis.pl/pl/rozne/416-nikon-d90.html
W D7100 to już nie będzie takie proste, bo tam będzie już szybka zintegrowana z LCD (a może jednak nie?).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/img_12-1.png
źródło (http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/img/features01/img_12.png)
P.S. A propos zegarków Casio, to pracuję w serwisie Casio (jak by ktoś coś ...)
Casio... huu.. biznes. Klient kupuje zegarek, wymienia baterię po 10 latach (bo średnio tyle zegarki Casio działają na 1 baterii), a po 25 daje go synowi. Syn nosi kolejne 10 póki się moda nie zmieniła, jak się zmieniła rzuca w kąt. Bierze ślub, rodzi się mu dziecko (Klientowi wnuczek), i młody dostaje zegarek nosi kolejne 20 lat. :) Co ta firma nazarabia -> sam się dziwie. Robią za dobre produkty. Średnio zegarki żyją kilka pokoleń.
Teraz trzeba robić tak, żeby żyło max okres gwarancyjny/rękojmi.
Zobaczymy, może LCD 7100 będzie tak twardy, że będzie można na nim orzechy rozłupywać :)
Pozdro :)
Casio... huu.. biznes. Klient kupuje zegarek, wymienia baterię po 10 latach (bo średnio tyle zegarki Casio działają na 1 baterii), a po 25 daje go synowi. Syn nosi kolejne 10 póki się moda nie zmieniła, jak się zmieniła rzuca w kąt. Bierze ślub, rodzi się mu dziecko (Klientowi wnuczek), i młody dostaje zegarek nosi kolejne 20 lat. :) Co ta firma nazarabia -> sam się dziwie. Robią za dobre produkty. Średnio zegarki żyją kilka pokoleń.
Teraz trzeba robić tak, żeby żyło max okres gwarancyjny/rękojmi.
Zobaczymy, może LCD 7100 będzie tak twardy, że będzie można na nim orzechy rozłupywać :)
Pozdro :)
Co do zegarków na pokolenia: Takie rzeczy to tylko w Polsce, gdzie najtańszy zegarek Casio to 20% miesięcznych zarobków :(
/offtop
Ja ostatnio kupiłem Nokię E52, była folia. Pierwsze co zrobiłem to ją zdarłem.
Zdziwiłbym się gdybyś takiej foli, która jest tylko zabezpieczeniem przy procesie pakowania, nie zdjął.
Bo kupuje to dla siebie, a nie dla kogoś.
Ja też kupuję dla siebie. Czytaj ze zrozumieniem. Nie zakładam osłony, po to, żeby później z nienagannym LCD sprzedać aparat tylko żeby mi się nie uszkodził.
Na telewizor też zakładasz osłony?
Nie, bo telewizora nie noszę w góry, nie noszę na szyi i w ogóle nigdzie nie noszę.
Może Ty robisz zdjęcia tylko w domu i odkładasz za każdym razem aparat do torby, ale nie każdy w ten sposób korzysta.
Nie chce mi się przytaczać ile jest sytuacji, w których łatwo uszkodzić wyświetlacz.
Podsumowując : PRĘDZEJ CI KLEPADEŁKO WYSIĄDZIE niż porysujesz LCD
Jesteś w dużym błędzie, co już udowodnił Fatman.
A jeśli ktoś CI przypierdzieli w LCD to CI osłona nie pomoże, uwierz mi.
Znowu jesteś w błędzie. Poczytaj sobie o osłonach GGS i dopiero się wypowiadaj, ja nie mówię o żadnych foliach. Zapewniam Cię, że jak ktoś Ci przywali, czy Ty przywalisz w LCD, a masz osłonę GGS, to pójdzie ona i tylko ona.
Być może Nikon w d7100 zrobić coś w stylu zintegrowanej osłony, tylko, że wtedy w razie jej stłuczenia i tak pewnie trzeba będzie aparat serwisować. W przypadku osłon GGS można to zrobić samemu i za grosze.
Po za tym, nawet jakbyś sobie chciał do końca życia używać tego LCD to nowy kosztuje 135zł + wymiana 50zł, za 180zł masz nowy wyświetlacz
Jak rozwalisz wyświetlacz na gwarancji, to serwis potraktuje to jako naprawa płatna i gwarantuję Ci, że będzie znacznie droższa. Poza tym poza kosztami często się liczy czas jaki będziesz musiał poświęcić na naprawę. Dla wielu jest to istotny problem.
Na koniec zapewniam Cię, że to nie tylko mój punkt widzenia. Zresztą to nie ja zauważyłem ten problem. Poszukaj sobie zresztą na formum wątków o osłonach GGS i zobaczysz ile osób korzysta i jak sobie chwali.
Fortaigne
08-03-2013, 20:33
A tu się zgodzę w całej rozciągłości. Za pierwsze zarobione pieniądze w latach 90-tych kupiłem Casio ( wtedy wynosiła tyle cała kuroniówka pamiętam ), przeżył ze mną wszystkie możliwe upadki - 4 lata temu zostawiłem go w łazience hotelowej po weselu pewnie komuś służy do dziś, jego następca chodzi 4 rok i pewnie pochodzi kolejne 10. Niezniszczalne :)
Co do zegarków na pokolenia: Takie rzeczy to tylko w Polsce, gdzie najtańszy zegarek Casio to 20% miesięcznych zarobków :(
/offtop
tu pojechałeś... najtańsze casio to 43zł...i to taka hm... chińszczyzna...
Zegarek na pokolenia to kieszonkowa Omega dziadka, a nie odmierzacz czasu co ma serce na baterie
sabrewulf
08-03-2013, 22:53
Panowie ładnie zeszliście na zegarki. ja polecam stalowe koperty i szafirowe szkła.
I bardzo chciałbym kilka fajnych obiektywów w metalowej obudowie z wybierakiem przysłony na pierścieniu (jako preselekcja) zamiast sterowania z body :) Ale to już chyba tylko a analogu albo manualnych szkłach w lepszych puszkach, bez AFu.
josephebeloki
09-03-2013, 01:43
Kupił ktoś już D71000 :) ?
Kupił ktoś już D71000 :) ?
Tak, ja.
Tak, ja.
Mógłbyś się podzielić wrażeniami?
cz4rnuch
09-03-2013, 10:52
Pewnie dopiero jak dotrą pierwsze dostawy. Teraz można kupić jedynie w pre-orderze.
Mógłbyś się podzielić wrażeniami?
W kieszeni dużo luźniej ;):mrgreen:
to wiemy ale wiesz ciekawość zżera :) dawaj szybko jakaś opinię na gorąco :)
Ja nie zamówiłem, Szadzik zamówił, ale wrażenia może mieć na razie tylko takie jak napisałem, bo teraz trzeba czekać na premierę i pierwsze dostawy.
Zapłaciłem 3800zł, więc źle nie jest. Czekam aż do mnie dotrze, ale to trochę potrwa.
Ale to też bez norweskiego VAT?
Ale to też bez norweskiego VAT?
Dokładnie tak.
Dzisiaj w FJ wiedzieli, że D7100 istnieje i niedługo do nich zawita. Konkretnej daty jednak nie podali.
josephebeloki
09-03-2013, 20:21
Dzisiaj w FJ wiedzieli, że D7100 istnieje i niedługo do nich zawita. Konkretnej daty jednak nie podali.
Pewnie na forum przeczytali haha :)
fotouśmieszek
10-03-2013, 00:31
Pucha jest znakomita, super zaprojektowana,z najlepszym czujnikiem w klasie dx, marzenie kazdego Canoniera:mrgreen:
stosunkowo tania (dodatkowo z pewnoscia troche stanieje),na pólkach koło czternastego marca teoretycznie kazdy kto zechce radosnia ja pomaca :-) W US niestety duzo tansza,ale tam nie ma socjalizmu.życze radosnych zakupow...
Nie ma co zawczasu gdybac i sie frustrowac,ze cos jest nie po myśli Artysty:lol:
Tak to prawda puszka zapowiada się świetnie. Gdybym nie kupił D600 pewnie bym nabył właśnie D7100. Głównym atutem jak dla mnie powinien być af. Teraz czekam na pierwsze opinie i testy.
Z telefonu
W odpowiedzi o to jak kupiłem tak tanio: W bazie wojskowej poza UE, innej możliwości nie znam.
no tak
na amazonie widze przeliczaja 1$ = 1 Euro
amazon.com 1196 $ 3790.12 PLN
amazon.de 1179 Euro 4892.50 PLN
To spróbuj zamówić na amazon.com z dostawą do PL. Wyjdzie $1597.
To nie amazon przelicza, tylko podatki są różne. Cena na amazon.com nie zawiera podatku.
fotouśmieszek
11-03-2013, 00:10
To spróbuj zamówić na amazon.com z dostawą do PL. Wyjdzie $1597.
To nie amazon przelicza, tylko podatki są różne. Cena na amazon.com nie zawiera podatku.
+ polskie cło ; ( brak gwarancji w kraju itepe...chyba,ze z dystrybucji EU,wtedy amazon.de...
W tym wypadku amazon nalicza cło i VAT, stąd różnica w cenie. Ale i tak wychodzi więcej niż zapowiadają polscy sprzedawcy.
fotouśmieszek
11-03-2013, 02:07
W tym wypadku amazon nalicza cło i VAT, stąd różnica w cenie. Ale i tak wychodzi więcej niż zapowiadają polscy sprzedawcy.
Z tym ,ze w EU. W US zdecydowanie taniej,ale trzeba albo odwiedzac Stany co jakis czas albo miec znajomych/krewnych.
... albo miec znajomych/krewnych.
którzy tu przyjadą, bo jak Ci wyślą to i tak przecież trzeba oclić, chyba że się mylę ;-)
Jeszcze dobrze sie nie pojawil, a juz przecena ;P
The latest rumors suggest that Nikon USA will introduce a new $100 instant saving for the D7100 kit (with 18-105mm lens) starting on March 14th 2013
http://nikonrumors.com/2013/03/09/rumors-nikon-d7100-kit-price-drop-on-march-14th.aspx/#comments
A tu podrożał )-:
http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=d7100&plik=1
myśle, że na spokojnie z tymi cenami... jak sie pojawi, to zacznie sie wyścig o klienta...
myśle, że na spokojnie z tymi cenami... jak sie pojawi, to zacznie sie wyścig o klienta...
Albo zacznie się wyścig klienta po aparat a to chyba nie sprzyja obniżce... :|
Tych paru napaleńców nie podbije ceny, sytuacja z D800 raczej się nie powtórzy. Sam bym chętnie kupił przed wyjazdem na Maltę, ale rozsądnie poczekam.
jak ma Maltę to musisz go mieć, poparte doświadczeniem ;-)
fotouśmieszek
11-03-2013, 17:09
którzy tu przyjadą, bo jak Ci wyślą to i tak przecież trzeba oclić, chyba że się mylę ;-)
Nie :-) np.: z B&H albo innego sklepu odbiora pod swoim adresem.W ten sposob kasujesz US vat bo wysylka do innego stanu zwalnia z taxy. A potem przez kogos,np przez zaloge/pasazera masz puche wyslana do kraju.Wtedy juz jest uzywana :) Albo sam jedziesz odebrac,jak masz okazje:razz:P.S. ja do niczego nie namawiam tylko tak teoretyzuje ;
ok, nie mówię że nie warto, ale zachodu jest sporo i trzeba wkalkulować brak gwarancji EU, bo tam US nie respektują, pytanie o ile byłoby taniej...
josephebeloki
11-03-2013, 19:59
Im będą dawać wyższe ceny => tym więcej ludzi będzie kupować D600 :) <LOL>
póki co obniżka starych puszek http://fotojoker.pl/
d300s 4444zł d7k 3199zł
na temat d7100 cisza w FJ :(
Pawel Pawlak
11-03-2013, 21:38
Im będą dawać wyższe ceny => tym więcej ludzi będzie kupować D600 :) <LOL>
ale nie należy chyba zakładać że wszyscy mają szplina na punkcie pełnej klatki a DXa kupują tylko dlatego że nie stać ich na FX
póki co obniżka starych puszek http://fotojoker.pl/
d300s 4444zł d7k 3199zł
na temat d7100 cisza w FJ :(
Jaka obniżka ? troszke ponad rok temu D300s kosztowało w FJ 4299,-
Raczej powrót do normalności.
Jaka obniżka ? troszke ponad rok temu D300s kosztowało w FJ 4299,-
Raczej powrót do normalności.
śledzę ceny głównie w FJ, ale nie tylko i nie pamiętam by d300s kosztował poniżej 4400zł
do niedawna był w cenie 4888zł
śledzę ceny głównie w FJ, ale nie tylko i nie pamiętam by d300s kosztował poniżej 4400zł
A w czasie powodzi ceny dochodziły nawet do 5600 zł. Ślędzę ceny D300s od dłuższego czasu, teraz bym go pewnie kupił, ale pojawienie się d7100 wszystko chyba zmieni :-).
W AB od dawna jest po 4285 zł
Dokładnie w końcu 2011 roku, krótko potem z niewiadomych przyczyn podskoczył na ponad 5 tys.
sokolnik
11-03-2013, 22:45
to dobra cena za D300s ?
są chętni za tą cenę ?
Teraz pewnie wszyscy czakają, aż karty odkryje d7100 (-:
Dokładnie 2 lata temu w marcu kupiłem d300s za 4170zł w FJ. potem było trzęsienie ziemi, powódź i wszystko poszlo w górę. Body, szkła. Niektóre rzeczy były wręcz niedostępne.
W kielcach w AB foto d300s kosztuje 4250 zł a d7000 2950 zł. Spytałem się kiedy można sie spodziewać d7100 to dostałem odpowiedź kwiecień.
fotouśmieszek
12-03-2013, 17:37
W kielcach w AB foto Spytałem się kiedy można sie spodziewać d7100 to dostałem odpowiedź kwiecień.
zlekcewazyli Cie :-) Czy ktos uslyszal prawde od sprzedawcy? Chyba ze to jest najblizszy krewny :lol:
josephebeloki
12-03-2013, 20:15
zlekcewazyli Cie :-) Czy ktos uslyszal prawde od sprzedawcy? Chyba ze to jest najblizszy krewny :lol:
Podobno KLIENT NASZ PAN :)
ale tylko przez jedną chwilę jak sypie kasą, jak odejdzie od lady to po ptokach ;-)
Pawel Pawlak
12-03-2013, 23:23
trochę o D7100 + sample z różnych iso
http://camera.itmedia.co.jp/dc/articles/1303/11/news044.html
ciekawie wygląda porównanie z D7100
http://image.itmedia.co.jp/l/im/dc/articles/1303/11/l_hi_screen161.jpg
http://image.itmedia.co.jp/l/im/dc/articles/1303/11/l_hi_screen161.jpg
To jest wyjątkowo fajne ;) Trafił im się "w 100% sprawny D7000" ;-)
pierwszy link po mandaryńsku więc nie rozumiem...
drugi nie działa :(
ps. Fatman - przypominałeś forumowiczom.. i znowu się zacznie :|
Ahhh, bo porównanie niesamowicie "pro" jest. Zdjęcie z D7000 wyraźnie nie trafione, przez co zupełnie się do porównania nie nadaje. To już lepiej było D7000 walnąć o ziemię i wtedy porównać -wynik by był jeszcze bardziej na "ohh, ahhh, ale czad" dla D7100, bo z D7000 zdjęć by nawet nie było ;-)
pietia79
13-03-2013, 00:30
Ahhh, bo porównanie niesamowicie "pro" jest. Zdjęcie z D7000 wyraźnie nie trafione, przez co zupełnie się do porównania nie nadaje.
Jak to zdjęcie z D7000 ;)
Jak to zdjęcie z D7000 ;)
Bo podobno D7000 też robi zdjęcia :-?
Epistofeles
13-03-2013, 02:47
D7k nie robi zdjec tylko caly czas placze nad problemami z AF i wyciera plamy z oleju na matrycy :)
robi, sa chwile że robi całkiem świetne foty, oczywiście jak się go ZREPERUJE ;)
fotouśmieszek
13-03-2013, 11:23
Fatman.,ale to po prawej,z 7100 wyglada przyzwoicie abstrahujac od tego lewego,nie sądzisz? Porownywac faktycznie nie ma co.
Pewno, że wygląda przyzwoicie. Te wcześniejsze sample od Nikona już to pokazały (choć ciutek przeostrzone). Ja jestem pełen optymizmu jeśli chodzi o ten model.
Coś tak czuję, że zmienisz D5200 na D7100 ... :-)
Dzwoniłem wczoraj do notopstryk i do globalsklep, w obu dostałem informację że od piątku będą mieli aparaty na magazynie, wysyłki od poniedziałku.
Jako że to mój pierwszy post - witam forumowiczów!
Coś tak czuję, że zmienisz D5200 na D7100 ... :-)
Nie. D5200 ma gibany ekranik, co dla mnie jest bardzo ważne i wygodne (biorąc pod uwagę do czego tego aparatu używam ;) ).
Ten gibany ekranik jest na prawdę fajnym rozwiązaniem i żałuję, że nie ma go w wyższych modelach.
sunnyluk
13-03-2013, 15:52
Ten gibany ekranik jest na prawdę fajnym rozwiązaniem i żałuję, że nie ma go w wyższych modelach.
Potwierdzam! aczkolwiek nienawidzę przy jego pomocy fotografować poprzez LiveView.
Przy ewentualnej zamianie D5100 na D7100 najbardziej będzie mi właśnie tego brakować... ale chyba bym to jakoś przeżył ;)
josephebeloki
13-03-2013, 16:42
Postanowiłem zapytać jeden sklep internetowy o dostępność :
"witam
11:05:07
no własnie nikon cos zwodzi
11:05:29
były obiecane na ten tydzien, ale chyba raczej na przyszły bym liczyła..."
;/
aczkolwiek nienawidzę przy jego pomocy fotografować poprzez LiveView.
Wiem, że to trochę OT, ale muszę zapytać -dlaczego ? I za pomocą jakiego ekranu by Ci się lepiej fotografowało w LV ?
josephebeloki
13-03-2013, 16:59
A masz inny pomysł?
xperia s
E tam, przecież tam jest dużo miejsca na zaczepienie takiej osłony. Bolce przy "usuń" mogą być niskie i wejdą bez problemu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s.z.w.interia.pl/nikoniarze/D7100_oslona.png)
fotouśmieszek
13-03-2013, 17:24
Wiem, że to trochę OT, ale muszę zapytać -dlaczego ? I za pomocą jakiego ekranu by Ci się lepiej fotografowało w LV ?
Skorzystam z okazji.Mialem 5100 dzieki Tobie - znakomita matryca :-) (jeszcze raz dzieki) zrezygnowalem z 7000.Ty bedziesz wiedzial,czy 5200 tez ma trudny/niemozliwy do zablokowania centralny punkt af-u,czy to zmienili w D5200 razem z nowym modułem? Lekkie OT,sorki ;)
Tez zaluje gibanego ale d7100 ma takie wodotryski (chociazby crop,fps,uzywalnosc starych szkiel itepe) ze jednak 7100 :-)
Mój sklep również zmienił datę dpstępności na 21
sunnyluk
13-03-2013, 19:35
Chodziło mi bardziej o to w jaki sposób działa samo LV, że np. jest "opóźnienie" w klapnięciu lustrem, że jest w inny sposób ustawiana ostrość itd... wiem, że technicznie i fizycznie nie jest to możliwe do zrobienia inaczej, ale po prostu czuję jakąś awersję do trybu LV i dlatego rzadko jednak korzystam z gibania ekraniku ;)
jeremi1234
13-03-2013, 19:55
To chyba już: http://nikonrumors.com/2013/03/13/nikon-d7100-now-shipping-in-europe-new-sample-images-available-online.aspx/
josephebeloki
13-03-2013, 20:09
To chyba już: http://nikonrumors.com/2013/03/13/nikon-d7100-now-shipping-in-europe-new-sample-images-available-online.aspx/
No 6-10 dni to faktycznie już :) Dzięki za info :)
Sample na forum DPReview (http://forums.dpreview.com/forums/thread/3400363)
Ty bedziesz wiedzial,czy 5200 tez ma trudny/niemozliwy do zablokowania centralny punkt af-u,czy to zmienili w D5200 razem z nowym modułem? Lekkie OT,sorki ;)
Oj.... no tego nie wiem ;) Znaczy chodzi o to, czy jest opcja blokady danego punktu AF ? (czyli bez odblokowania, nie można wybierakiem przestawić ?) -tego raczej nie ma, ale sprawdzę/poszukam.
Mój sklep również zmienił datę dpstępności na 21
przedwczoraj FJ: koniec marca, a już na pewno pierwszy tydzień kwietnia
także jeszcze chwile trzeba wytrzymać
login_87
14-03-2013, 10:49
Na stronie FJ jest napisane: DOSTEPNE (http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d7100-body-ju-dost-pny/)
fotouśmieszek
14-03-2013, 11:26
Oj.... no tego nie wiem ;) Znaczy chodzi o to, czy jest opcja blokady danego punktu AF ? (czyli bez odblokowania, nie można wybierakiem przestawić ?) -tego raczej nie ma, ale sprawdzę/poszukam.
w 5100 po ustawieniu np.centralnego punktu AF w trakcie focenia "potrafil" zmienic miejsce.Musialem sprawdzac co chwila czy punkt siedzi gdzie trzeba.Dotychczas nigdy tego nie mialem ale puchy byly z wyzszej polki.Jestem pewien ze w d7100 kazdy pojedynczy punkt da sie zafiksowac.Dzieki i sorki za klopot ;)
Na stronie FJ jest napisane: DOSTEPNE (http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d7100-body-ju-dost-pny/)
faktycznie tak napisali, ciekawe czy sprzedadzą jakby ktoś chciał JUŻ kupić
Dzisiaj miał się pojawić w sprzedaży. To aparat dla ludu, więc pewnie magazyny pełne.
żeby tylko lud wiedział, że to dla niego aparat, bo jak nie to się nie rzucą z wykupywaniem ;)
no ale jak już jest to nareszcie będzie można "na żywym organiźmie" poużywać.
Za chwilę pewnie pojawią się pierwsze posty szczęśliwych nabywców :)
Sam bym kupił, gdyby nie rozsądek.
faktycznie tak napisali, ciekawe czy sprzedadzą jakby ktoś chciał JUŻ kupić
napisałem do nich maila - dostałem odpowiedź że są dostępne od ręki
napisałem do nich maila - dostałem odpowiedź że są dostępne od ręki
A ja zadzwoniłem - D7100 jest już dostępny od dzisiaj :)
Pawel Pawlak
14-03-2013, 12:54
no to pierwsi właściciele, podeślijcie jakieś RAWy z iso100, 400, 1600 i 3200 żeby można zobaczyć co da się wycisnąć z matrycy ;)
edit:
a przede wszystkim sprawdźcie po ilu RAWach (mogą być 12bitowe, kompresowane) zapcha się bufor w trybie DX i crop1.3 przy zastosowaniu SD 90MB/s ;)
sokolnik
14-03-2013, 13:00
czekamy na opinię mamy nadzieję szczęśliwych posiadaczy D7100 :P
opisujcie wszystko jak leci :)
Rafał_Sz
14-03-2013, 13:28
opisujcie wszystko jak leci :)Właśnie. Wszelkie plamy na matrycy, BF, FF... ;)
Właśnie. Wszelkie plamy na matrycy, BF, FF... ;)
Kurz,..... nie zapomnijcie o kurzu. ;-)
W FJ już dostępny
http://www.e-fotojoker.pl/advanced_search_result.php?keywords=D7100
Kurz,..... nie zapomnijcie o kurzu. ;-)
A gumy komuś już odchodzą? ;)
(też się nie mogę doczekać pierwszych recenzji forumowych, bom ciekaw tej puszki)
(też się nie mogę doczekać pierwszych recenzji forumowych, bom ciekaw tej puszki)
Przy takim podnieceniu nowym modelem guma nie spada ;)
Pamiętajcie, żeby sprawdzić, czy AF ostrzy w punkt po 40-50 tyś klatek.
Przy takim podnieceniu nowym modelem guma nie spada ;)
Pamiętajcie, żeby sprawdzić, czy AF ostrzy w punkt po 40-50 tyś klatek.
Ha ha, o tak, tak, a w międzyczasie koniecznie zaraz po zakupie ustawcie tryb seryjny, wciśnijcie spust tak do 3-4 tysięcy klatek minimum i pokażcie jak wygląda zdjęcie białej ściany na f32 ;)
ktoś pamięta jak kształtowały się ceny D7000 po premierze?
Windmill_PL
14-03-2013, 14:33
Z tego co pamiętam to około 4000 zł za samo body.
2 lata temu kupiłem za 3500 zł, dokładnie w dniu tsunami. To był chwilowy dołek, potem ceny poszybowały. Ale nie pamiętam ile było na starcie.
A znalazłem. 4837 zł Klik (http://cenowarka.pl/?phistgfx=569825&loc=pl&age=9999&width=640&l=pl&dc=PLN)
a tu wykres, tylko mało widoczny na czarnym forum.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/phistgfx569825locplage9999width640lpldcP-1.jpg
źródło (http://cenowarka.pl/?phistgfx=569825&loc=pl&age=9999&width=640&l=pl&dc=PLN)
co myślicie o cenie startowej za D7100 4599zł za puszkę? poczekam chwilę na oficjalny test oraz pierwsze opinie użytkowników..
ale juz chcę go mieć :)
te 3-4 miesiące warto więc poczekać
Pierwsze 2 to na pewno ...
No nie siejcie paniki, bo jak każdy będzie tak czekał to nigdy nie doczekamy się sensownej oceny.:)
Czekamy na pierwszego odważnego, w gorącej wodzie kąpanego, jednym słowem twardziela no i z mocnym zwieraczem jakby się jednak okazało, że dał du...y z nową zabawką :)
4200 będzie już całkiem w porządku. Tyle zapłaciłem za d90 kit, 1,5 roku po premierze i podobną cenę miał 50d. A d7100 to bardziej klasa 50d niż d90. Jak kupowałem d90, to mądrzy na optycznych pisali, że to nie jest czas na kupowanie sprzętu ( liczyli, że dolar znów będzie kosztował 2.30). I bym tak czekał 4 lata i czekał. Ale z d 7100 bym się te 2-4 tygodnie wstrzymał. Chociaż ja się tak wstrzymywałem z d7000 jakieś pól roku i nie kupiłem we wrześniu 2011 za 3500, a n początku 2012 za 3800 chodziły używane.
N poinformował mailowo, że "już jest pełna dostepność D7100"
to teraz tylko ten odważny ;)
Ja poczekam minimum do gwiazdki. Kasę już mam, ale wolę poczekać na recenzje użytkowników no i na obniżenie ceny :-)
Benny_Bennasi
14-03-2013, 16:24
Jest cena 4599 i taki mały OT... cena d800 w FJ spadla w przedziale 2 tygodni az o 600 zł! ;)
może "pociągnie" resztę w dół
hm, na razie cisza, żadnych recenzji
fotouśmieszek
14-03-2013, 16:33
Ale jaja :-) bardzo wstrzemięźliwi przyszli userzy po przejsciach. No coz,syndrom nikona. Mam to samo.Ciekawe,kto zdefloruje pierwsza puchę :-P Moze by napisali cos koledzy,ktorzy maja sklepy??
http://www.youtube.com/watch?v=EgVhkZdyP1c póki co tylko video test
i z tego co widzę af nie nadąża za zmianą scen. Nie wiadomo też jakie są ustawienia..
no i fajne porównanie z d600
http://photographylife.com/nikon-d7100-vs-d600
Benny_Bennasi
14-03-2013, 16:36
Czekamy na pierwszego szczęsliwca ;) tak jak w przypadku d600 :) gdy to słysząc ohy i achy oraz widząc spazmy rozkoszy pojawił sie jęk zawodu ;)
Co tu sie pojawi?? olej? nie trafiający af? czy może BRAK miejsca na obiektyw :D
Radzilla
14-03-2013, 16:41
Pamiętajmy, że Nikon chce zamknąć marzec z jak największym zyskiem/najmniejszą stratą.
Więc spadek cen może być na początku sprzedaży a nie dopiero po kilku miesiącach.
Stąd w USA jest rabat na D7100 z kitem - rabat na aparat którego jeszcze nie było na półkach (za nikonrumors.com)
http://www.youtube.com/watch?v=EgVhkZdyP1c póki co tylko video test
i z tego co widzę af nie nadąża za zmianą scen. Nie wiadomo też jakie są ustawienia..
I do czasu, aż Nikon nie wypuści odpowiednich obiektywów tak będzie niestety......
Benny_Bennasi
14-03-2013, 16:49
Dobra dziewczyny... czekamy na pierwszego odważnego ;)
pietia79
14-03-2013, 16:56
Pamiętajmy, że Nikon chce zamknąć marzec z jak największym zyskiem/najmniejszą stratą.
Więc spadek cen może być na początku sprzedaży a nie dopiero po kilku miesiącach.
Stąd w USA jest rabat na D7100 z kitem - rabat na aparat którego jeszcze nie było na półkach (za nikonrumors.com)
A czemu Nikon chce zamknąć marzec z jak największym zyskiem/najmniejszą stratą?
4600 to sporo, ale jeśli nie będzie wtopy (żadnej to powinno się ładnie sprzedawać. Ja na pewno kupię przed wakacjami, a jeśli zejdzie poniżej 4000 to wcześniej.
W sumie racja Fatman, ale ja jeśli się na niego zdecyduję to tylko ze względu na zdjęcia, nagrywanie będzie tylko miłym dodatkiem..
reasumując:
-matryca z serii 3200 i 5200 wiec bdb
-af 51pól z D4 więc super
-EXPEED 3 też na plus
-6 FPS, 7 FPS in 1.3x też na plus
-migawka 1/8000 to 30 sec też na plus
Na tych przykładowych filmach na 99% było ostrzenie ręczne, przez pana operatora robione. Jednak jeśli nie mam racji i to co widać to praca AF.......... to Nikon dokonał cudu, a ja mam problem........
A czemu Nikon chce zamknąć marzec z jak największym zyskiem/najmniejszą stratą? ...
Rok finansowy Nikona kończy się 31 marca.
jaki problem? przecież jeśli się nie mylę masz D800 ;)
a jeśli tak
Rok finansowy Nikona kończy się 31 marca.
to możemy mieć nadzieję na jakieś fajne promo na dniach :)
Radzilla
14-03-2013, 17:05
A czemu Nikon chce zamknąć marzec z jak największym zyskiem/najmniejszą stratą?
4600 to sporo, ale jeśli nie będzie wtopy (żadnej to powinno się ładnie sprzedawać. Ja na pewno kupię przed wakacjami, a jeśli zejdzie poniżej 4000 to wcześniej.
Bo rok finansowy Nikona trwa od początku kwietnia do końca marca.
Tak plotkowano na Nikonrumors.com przy okazji pojawienia się innych akcji promocyjnych Nikona.
cytat z Nikonrumors.com
Both offers are currently set to expire on March 30 (Nikon's financial year ends on March 31, 2013).
Pytałem znajomego w FJ. Odpowiedział, że dzisiaj zostały wysłane do niektórych sklepów, więc pewnie jutro/pojutrze trafią na półki.
jaki problem? przecież jeśli się nie mylę masz D800 ;)
Bo D800 filmuje fatalnie jeśli go porównać z D5200, a D5200 (i D800 zresztą też) ma za to kiepski AF podczas filmowania -tak więc jeśli na tych przykładowych filmach z D7100, widzimy działanie AF (a nie sprawnej ręki i oka operatora) to znaczy, że mamy przełom i aktualnie nowego mistrza jeśli chodzi o filmowanie.
Ja też jestem ciekaw puszki - mniej jestem ciekaw "recenzji". :)
Chyba jeszcze nie było: http://download3.nikonimglib.com/archive1/IaQw400wNksI00wGocL55eJDBS03/D7100_EU%28Pl%2902.pdf
pietia79
14-03-2013, 18:08
Bo rok finansowy Nikona trwa od początku kwietnia do końca marca.
Tak plotkowano na Nikonrumors.com przy okazji pojawienia się innych akcji promocyjnych Nikona.
cytat z Nikonrumors.com
no to trzymajmy kciuki, zeby Nikon Polska o tym pamietal, Polska to spory rynek, wiec moze i u nas zechca podkrecic sprzedaz...
Pytałem znajomego w FJ. Odpowiedział, że dzisiaj zostały wysłane do niektórych sklepów, więc pewnie jutro/pojutrze trafią na półki.
Można więc zmienić tytuł działu na D40-D7100.
jo44 dzięki za link do instrukcji.. właśnie studiuję..
wnioski:
-interwałometr prawdopodobnie taki sam jak w d7k
-regulacja AF (str.270) +20 do -20..
To już było w D7000. Ale pojawił się czas T. Wcześniej wymagało to użycia pilota, teraz jest chyba również ze spustu w body.
To już było w D7000.
doskonale wiem że to już było, ale chciałem porównać zmiany tego modelu względem D7k
Drobne zmiany w funkcjonalności, w stosunku do D7000, które zauważyłem i mnie cieszą:
Włączanie Auto ISO przednim kółkiem
Auto ISO zależne od ogniskowej
Powiększenie 100% na przycisku OK
czas T bez pilota
Braketing 5 klatek
Blokada kółka PASM
HDR
fotouśmieszek
14-03-2013, 19:54
Czy view NX dolaczony do pudelka konwertuje nefa do tiffa czy tylko do jpega ???
Widzę, że niektórzy już się napalili (ja też), aby nie tak jak "szczerbaty na suchary". :)
anita-głowacka
15-03-2013, 00:12
u nas będą jutro (tzn. w Starym Browarze :) ) sama jestem ciekawa.
Widzę, że niektórzy już się napalili (ja też), aby nie tak jak "szczerbaty na suchary". :)
No ja się napaliłem strasznie, do 15 kwietnia chcę wymienić moje D90, mam nadzieję że do tej pory pojawią się jakieś rozsądne opinie, a i może jakaś akcja cenowa się trafi :)
Ciekaw jestem czy można zmieniać przysłonę podczas filmowanie czy nie.Widziałem filmik gdzie użytkownik zmieniał, natomiast w instrukcji obsługi na str 162 jest zaznaczone że nie można..
Bo są 3 możliwości. Na filmiku chyba była ta druga.
1. Trzeba ustawić przysłonę przed wejściem w LV
2. Można zmienić w LV, ale przed rozpoczęciem nagrywania
3. Można zmieniać też w trakcie filmowania.
Mnie interesuje, czy robiąc zdjęcie w trybie filmowym też kłapie lustrem.
czyli wychodzi na to że brak możliwości sterowania przysłoną w D600 jest błędem oprogramowania,skoro w instrukcji obu aparatów te kwestia jest tak samo opisana.
w jednej z recenzji mozna przeczytać:
"Świetnym rozwiązaniem jest też uszczelnienie korpusu w taki sam sposób, w jaki zadbano o pełnoklatkowego D800"
pewnie to i dobra wiadomość, ale mój D7k nigdy nie złapał czegoś z zewnątrz, wszystko co było to "własne" brudy. Może ten już jest uszczelniony i na swój kurz? ;)
Na stronie 252 instrukcji znalazłem informację, że wreszcie można przypisać pod przyciskiem OK funkcję powiększania. Z tego co pamiętam do tej pory była ta funkcja tylko w serii profesjonalnej.
artur678
15-03-2013, 13:40
Fajne są teraz promocje weekendowe w FJ - na cały sprzęt 10 rat 0%. Patrzyłe, d7100 też można kupic na 10 rat.
Pawel Pawlak
15-03-2013, 14:08
różnica w obrazku D5200 vs d7100 wydaje się być dość istotna:
http://www.magezinepublishing.com/equipment/images/equipment/D5200-4931/highres/nikon-5200-awb-fluorescent_1357655449.jpg
http://www.magezinepublishing.com/equipment/images/equipment/D7100-5110/highres/Nikon-D7100-flu-preset-3-DSC_0006_1363278706.jpg
Na bazowym iso, D7100 może konkurować z d600
http://www.magezinepublishing.com/equipment/images/equipment/D600-4817/highres/nikon-d600-fluorescent-preset-DSC_0023_1348581956.jpg
Różnica jest spora. Pomijam kolorystykę.
D7100 dużo ostrzejszy, ale na gripie aparatu widać morę.
Zastanawia mnie poświata pod napisem na tablicy testowej z D5200. Używali tego samego obiektywu? Jest też spora różnica w kadrze.
jeremi1234
15-03-2013, 14:19
Pawel Pawlak jak dla mnie różnica duża oczywiście na plus na rzecz D7100.
D5200 z kitem 18-55vr 26mm f4.2
D7100 z 18-105vr 26mm f5.6
D600 z 50 1.4D 50mm f5.6
co tu porównywać?
Radzilla
15-03-2013, 14:30
D7100 dużo ostrzejszy, ale na gripie aparatu widać morę.
Na D600 i D5200 też widać, chociaż słabiej.
W kolejności od najbardziej widocznego D7100 -> D600 -> D5200
Kasandra
15-03-2013, 15:04
Na stronie 252 instrukcji znalazłem informację.
Czy to oznacza, że GO masz???
D5200 z kitem 18-55vr 26mm f4.2
D7100 z 18-105vr 26mm f5.6
D600 z 50 1.4D 50mm f5.6
co tu porównywać?
No rzeczywiście bardzo miarodajne porównanie.
Czy to oznacza, że GO masz???
instrukcja jest w necie
Kasandra
15-03-2013, 15:10
No ej, a Ty sobie z netu ściągasz instrukcje i czytasz?;-) nie mając danej zabawki oczywiście;-)
Pawel Pawlak
15-03-2013, 15:19
No rzeczywiście bardzo miarodajne porównanie.
Nie można zrobić idealnie miarodajnego porównania bodu DX i FX z racji nie możności użycia takiego samego szkła, w w tym samym zakresie. Ale jeśli w tym "porównaniu" ostrość D7100 na kicie 18-105 przy f/5.6 jest nie gorsza niż D600 na 50/1.4 także przy f/5.6 to raczej D7100 gorszy nie będzie.
A ja i tak się na niego zdecyduję tylko poczekam może trochę cena spadnie albo jakaś promocja :)
Kasandra: no tak już mam ;)
Kasandra: no tak już mam ;)
masz już? ale aparat czy instrukcję :razz:
instrukcję :) Aparat kupię na pewno ale mam czas do 15 kwietnia więc poczekam na ruchy cenowe
Nie można zrobić idealnie miarodajnego porównania bodu DX i FX z racji nie możności użycia takiego samego szkła, w w tym samym zakresie. Ale jeśli w tym "porównaniu" ostrość D7100 na kicie 18-105 przy f/5.6 jest nie gorsza niż D600 na 50/1.4 także przy f/5.6 to raczej D7100 gorszy nie będzie.
Nie mówię tu o porównywaniu DX do FX. Natomiast na DX można było pokusić się o zrobienie tego samego ujęcia z tego samego szkła i przy tych samych ustawieniach.
Kasandra
15-03-2013, 15:40
instrukcję :) Aparat kupię na pewno ale mam czas do 15 kwietnia więc poczekam na ruchy cenowe
Oszukaniec!
;-))))
Kup ktoś kto ma kasę!;-)
Pawel Pawlak
15-03-2013, 15:45
Pierwsi nabywcy podniecają się że AF jest szybszy i czulszy niż D7000, d600 i d300. Także praca z ciemnymi zestawami (200-400+tc17) w kiepskim świetle podobno szybka i pewna.
Niech ktoś wreszcie przetestuje pracę z SD 90mb/s ;)
ale to wymaga natrzaskania z 15 klatek w serii, w sklepie nie pozwolą :)
josephebeloki
15-03-2013, 16:12
Dowiedział się ktoś coś na temat osłony na LCD ?
josephebeloki
15-03-2013, 16:16
Oszukaniec!
;-))))
Kup ktoś kto ma kasę!;-)
Spoko, jak mi dołożycie 400zł to w poniedziałek mogę kupić bez problemu ... a tak to muszę czekać... do max 4,2k
Jak myślicie, 7100 będzie miał wpływ na cenę d600?
Jak myślicie, 7100 będzie miał wpływ na cena d600?
W Anglii D600 spadł o 150 funtów.
Dowiedział się ktoś coś na temat osłony na LCD ?
W instrukcji obsługi na stronie "Zawartość opakowania" osłonki LCD brak. Może GGS lub inny producent coś wymyśli ?.
W e-sklepie FJ "chwilowo niedostępny". Już zabrakło ???
irek6311
15-03-2013, 17:01
Jasiek jak hartowane szkło na LCD to osłona plastikowa zbędna czy GGS ;)
W e-sklepie FJ "chwilowo niedostępny". Już zabrakło ???Nie dostali jeszcze body i tyle ;)
pietia79
15-03-2013, 17:03
W e-sklepie FJ "chwilowo niedostępny". Już zabrakło ???
Wczoraj dostałem od nich maila, że "pełna dostępność" D7100 :) Szybcy są.
Albo tak wygląda ta ich promocja "raty 0% w dniach 15-17 marca". Promocja jest tylko towaru brak :)
Informacje na temat bufora: http://forums.dpreview.com/forums/thread/3401107#forum-post-51040989
Acha, i na dpreview też mówią, że nie ma osłonki na ekran. Są też pierwsze recenzje:
http://betterfamilyphotos.blogspot.com/2013/03/nikon-d7100-hands-on-real-world-review.html
D600 wcale do poręcznych nie należy ale D7100 przy nim wygląda jak kompakt....
Dostosowany do japońskich rączek....
Odnośnie sterowania przysłoną ,napisałem do Nikon Polska
Szanowny Kliencie,
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatów D7100 i D600.
Przykro nam bardzo, ale aparat Nikon D600 nie ma możliwości sterowania przysłoną podczas aktywnego trybu "live view" w opcji filmowania, lub podczas samego nagrywania filmu. Nie jest to błąd oprogramowania, lecz prawidłowa funkcjonalność tego modelu. Aparat Nikon D7100 również nie ma możliwości sterowania przysłoną podcas filmowania, lub na podglądzie nazywo w trybie filmowania. Może Pan przestawić te aparaty na tryb manualny i sterować jedynie: czasem i czułością, a trybach P,S,A: kompensacją ekspozycji. Przysłona do filmowania musi być ustawiona przed włączeniem trybu podglądu na żywo dla filmowania.
Dokładne informacje w tej kwestii znajdują się na 58 stronie instrukcji obsługi aparatu Nikon D600 i 162 stronie instrukcji obsługi aparatu Nikon D7100.
Poniżej podaję Panu bezpośrednie linki do tych instrukcji:
D600: http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/d600/d600_pl_02.pdf
D7100: http://download3.nikonimglib.com/archive1/IaQw400wNksI00wGocL55eJDBS03/D7100_EU(Pl)02.pdf
Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub są inne pytania, prosimy o ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.
josephebeloki
15-03-2013, 19:11
yyy.... aha. Spoko dla mnie mode video może nie istnieć :) Ale dzięki, że podzieliłeś się tą informacją.
Ciekawe jak mora daje o sobie znać.
Informacje na temat bufora: http://forums.dpreview.com/forums/thread/3401107#forum-post-51040989Czyli przypuszczenia, że szybka karta wspomaga mały bufor okazują się prawdziwe (32 strzały w 6 sekund):
"12 bit compressed. 24 MB file sizes. .2 sec between first 9 shots, .3 between 9-10, .4 between 10-12, then alternating between .3 and .4 on shots thereafter." , " That's a minimum 2-1/2 shots per second after the buffer fills! That is 60-80 MB/second throughput.".
gadzeciarz
15-03-2013, 19:22
Albo tak wygląda ta ich promocja "raty 0% w dniach 15-17 marca". Promocja jest tylko towaru brak :)
Za to w AB Foto w Olsztynie już są dostepne-body oraz 7100+nikkor 18-105mm
FJ -miła pani poinformowała że może będą dostępne wtorek-środa?
Dnadruid
15-03-2013, 21:47
różnica w obrazku D5200 vs d7100 wydaje się być dość istotna:
http://www.magezinepublishing.com/equipment/images/equipment/D5200-4931/highres/nikon-5200-awb-fluorescent_1357655449.jpg
http://www.magezinepublishing.com/equipment/images/equipment/D7100-5110/highres/Nikon-D7100-flu-preset-3-DSC_0006_1363278706.jpg
Nie chciałbym być złym prorokiem... ale dokładnie analizując zdjęcie z D7100 ewidentnie widać KURZ!!!
Da się go dostrzec w paru miejscach, najbardziej widoczny jest w połowie wysokości obrazka po prawej stronie - na Panasonic'u :)
przemo1978
15-03-2013, 21:48
W złotych tarasach dziś było body d7100 cena - 4600 zł.
Jutro dzień sklepowy, a więc może...
w AB Foto w Toruniu body 4599 :-) na 100% nie ma osłony wyświetlacza . :-)
Nie chciałbym być złym prorokiem... ale dokładnie analizując zdjęcie z D7100 ewidentnie widać KURZ!!!
Da się go dostrzec w paru miejscach, najbardziej widoczny jest w połowie wysokości obrazka po prawej stronie - na Panasonic'u :)
no patrz jak wywołasz burze :) dobrze ze to tylko stary porysowany kompakt :)
chyba jestem ślepy bo nic takiego nie widzę :)
chyba jestem ślepy bo nic takiego nie widzę :)
Tam jest widoczna porysowana obudowa kompaktu :)
Normalnie jak handlowcy u mnie w tyrce. Czekam jak dziewica na noc poślubną ;) na opinie (nie)szczęśliwych użytkowników.
josephebeloki
16-03-2013, 00:54
Tam jest widoczna porysowana obudowa kompaktu :)
Ja znowu sporo oleju widzę :).
Na samym dole przy tablicy kolorów. 2 kolor od lewej na samym dole (szary) i teraz schodzimy w dół wzrokiem do końca obrazka i tam jest taka spora plama oleju. To samo jest w miejscu pod 3 kolorem od lewej na samym dole (szary ciemniejszy).
Zaznaczyłem to luknijcie: OLEJ, KURZ ? (http://s.z.dl.interia.pl/nikoniarze/NikonD7100olej.jpg) :)
Na zdjęciu z D5200 nie ma czegoś takiego http://www.magezinepublishing.com/equipment/images/equipment/D5200-4931/highres/nikon-5200-awb-fluorescent_1357655449.jpg
Przyjrzyj się dokładnie temu zdjęcie z D5200 - tam są takie same śmieci. To ściana była brudna.
josephebeloki
16-03-2013, 01:04
Przyjrzyj się dokładnie temu zdjęcie z D5200 - tam są takie same śmieci. To ściana była brudna.
ufff masz rację :)
test wąchania i tunelu aerodynamicznego przeszedł tak sobie:-D:
http://www.youtube.com/watch?v=9VPTrLepO0s&list=UUZG-C5esGZyVfxO2qXa1Zmw&index=2
fotouśmieszek
16-03-2013, 12:46
Kiedys zadalem sobie trud i w imaging resource jest taki "comparometer".Sprawdzilem kilka puszek roznych marek i zauwazylem prawie wszedzie plamy "kurzu" i "oleju". Wprawdzie nie tyle co w dobrze nam znanym przypadku :-) ale Nikon nie jest osamotniony. Odradzal bym panikę/obsesje :-) jo44 masz racje,trzeba najpierw obloookać dokładnie,Panie&Panowie ;)
d7100 w UK, kolejne info,szybko tanieje :-):
http://www.whatdigitalcamera.com/equipment/reviews/digitalslr/129568/1/nikon-d7100-first-look.html
No więc może jestem 1 który wczoraj "macał" nową puchę w Silesia Center w Katowicach, sklep FotoJoker. Od wczoraj jest w promocyjnej cenie 1 wystawiony jak na razie egzemplarz D7100 w cenie 4599zł.
Wrażenia pozytywne, na 2 wykonane nim zdjęcia, trzeba powiedzieć dobrze spasowana konstrukcja z 10 minutowej "sesji" mogę powiedzieć co jest w nim innego wobec starszych konstrukcji. Zauważyłem inny kolor podświetlenia w wizjerze, już nie zielony tylko seledynowo-niebieski, dźwięk migawki "cichy" ;-)
Ale że interesowała mnie głównie ergonomia, a już tak kolorowo nie jest. Niestety uchwyt to jak dla mnie totalne nieporozumienie. Do D90 czy D70 mu daleko, trzeba trzymać go końcem palców a nie jak w starszych modelach pełną ręką z pewnym uchwytem. Dla jednych to szczegół dla innych nie. Nadal brak wyprowadzenia dźwignią lub przyciskiem zmiany trybu AF-S, AF-C, miałem cichą nadzieję że jednak będzie, ale nie ma.
Natomiast D300s był za 4444zł jakby kogoś to też interesowało !
Trzeba poczekać jeszcze na D400 aby mieć tą jakość z D7100 w świetnej ergonomicznej budzie z D300 !
To tyle, możecie teraz dywagować ;-)
Gorszy w chwycie od D90? kurcze, jak macałem przez minutę D600 to też mi się wydawało, że nic nie lepiej.A do tego źle wyważony.
niestety ! to w jakimś złym kierunku idzie ;-(
Małym aparatem było D50, ale D600 ergonomicznie, przy tej puszce to porażka. Czyli 7100 idzie nadal tą drogą... oj nie tędy, nie tędy. Chyba, że to robota pod D400 :D
a ja dziś w w galerii Biała w Białymstoku w FJ chciałem pomacać i dupa, nie mają może dopiero w tygodniu dostałem odpowiedź cena ma być tak jak w necie 4599, marzy mi się 4000 i biorę od reki :)albo do ręki :) choć jak ktoś mówił ergonomią nie grzeszył ale na pewno lepsze od D5100 z którego się przesiadam :)
Dexter88
16-03-2013, 15:06
Oni chyba te puszki pod żółtych ludzi produkują, mnie w ogóle nie leży, jeszcze gorzej niż w D7000 z ergonomią, a że ta dla mnie ważniejsza od obrazka brałbym d300s dalej...
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
miałem przed godzinką w rękach u kumpla w sklepie, pierwsze wrażenia:
- uchwyt - węższy trochę niż w moim D7000 (które mnie leży w dłoni lepiej niż D90, ale mam nieduże, dość chude palce), ale pokryty fajniejszym materiałem
- trochę inaczej klawisz FN z przodu - zwróćcie uwagę na zdjęciach
- nie trzeba tak mocno dociskać guzika do pokrętła wyboru trybów jak w D600 - zmiana na plus
- dużo wiekszy ekran + już tak nie odstaje od puszki, jest wtopiony w cały tylny panel + brak plastikowej osłonki czy możliwości zamontowania
- gładsze linie korpusu
- troszkę mniejsze, ale bardziej bardziej wystające kółko do wyboru punktów AF
- zamienione miejscami guziki lupy + ten głupi guzik "i" ---> na pewno by mnie wkurzało jakbym miał zmienić.
- inna muszla oczna!
No i oczywiście, jak to zwykle w Bonarce, brak możliwości uruchomienia, aparaty z zerowym przebiegiem [bez zerowania licznika, hahaha].
Pozdrawiam sklepowych testerów, w czasie mojej wizyty dwie osoby chciały sobie popstrykać zdjęcia I JUŻ JEDNA OSOBA PYTAŁA O OLEJ NA MATRYCY, HAHAHAHAHAHAHA. Na pewno. Kujawski.
[a potem tacy ludzie chcą kupić "nówkę w pudełku nieotwieraną...]
Analizowalem specyfikację i czy dobrzevwidze, ze AF jest od -2? Czyli powinien łapać ostrość w ciemniejszych okolicznościach niż d600? 6d ma od -2, a d600 ma od -1...
Jeden centralny krzyżowy łapie przy f/8:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/img_27-1.jpg
źródło (http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/img/features01/img_27.jpg)Focus points compatible with f/5.6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/img_28-1.jpg
źródło (http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/img/features01/img_28.jpg)Focus point compatible with aperture slower than f/5.6 and at f/8 or faster
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/features01.htm
Andrzej1974
16-03-2013, 17:13
Co do ergonomii to chyba wszystkie nowe puszki Nikona "dla amatora" idą w kierunku miniaturyzacji... :-(
Analizowalem specyfikację i czy dobrzevwidze, ze AF jest od -2? Czyli powinien łapać ostrość w ciemniejszych okolicznościach niż d600? 6d ma od -2, a d600 ma od -1...
6D ma -3 EV ;)
W fotojokerze body znow dostepne
josephebeloki
16-03-2013, 19:09
Faktycznie, admin mógłby zmienić tytuł działu na D40-D7100 , ktoś już chwile temu wspominał o tym. Prosimy :)
dzisiaj prawie 30 minut z d7100 w FJ,
puszka niewiele się różni w uchwycie od D7k, jak dla mnie to prawie nie ma różnicy. Minimalna zmiana układu przycisków do ogarnięcia w kilka minut.
cichsza migawka
punkt łapie w max 1 - 1.5s, przy ustawieniu S, C w różnej konfiguracji co do ilości punktów
wrażenie pozytywne ;)
no to jak sobie pomacałem, poskrobałem, poklepałem to zapytałem się: czy tą nową puszką można cyknąć kilka fotek? [B]Ależ oczywiście, nie widzę przeszkód.
no to zaczęło się pstrykanie, ale o dziwo nie można było obejrzeć zdjęć na podglądzie :( pewnie coś było przestawione, a nie było czasu "zająć" się puszką dłużej.
Po zwróceniu uwagi na ten fakt, nadzwyczaj uprzejmy sprzedawca wyjął kartę [ niestety 20 mb/s] i pozwolił załadować do puszki.
Z N18-105 wszystko OK
no to idąc dalej poprosiłem o możliwość podpięcia czegoś jaśniejszego, bez problemu dostałem N 50/1.4 :)
i tu zaczęło się, po zrobieniu kilkunastu zdjęć - mydło!
autokorekcja wyprostowała temat przy -8
w sumie wrażenie pozytywne i można zacząć myśleć poważnie o podmianie gdyby nie:
zapytałem się jakie wrażenia i uzyskałem odpowiedź, że wiele nie można powiedzieć, jedna puszka sprzedana wczoraj i d...pa!
dzisiaj odniesiona z zablokowanym softem, nie pomaga reset, wyjmowanie baterii, próbowali wszystkiego i puszka nie ożyła!
Radą sprzedawcy było poczekać 3 miechy, aż się wyjaśni co tkwi w tym nowym nikonie, bo z pewnością coś musi być.
czekam więc te 3 miechy, niecierpliwie.
... Porysowała się o wystające metalowe guziki płaszcza wojskowego ... to było na planie filmu "Katyń" gdzie byłem statystą.
E no to gratulacje... wrzuciłbyś tą fotkę albo jakieś inne z planu, ciekawie to musiało wyglądać :)
... takie trzy fotki:
http://www.darekfoto.pl/Katyn1.jpg
http://www.darekfoto.pl/Katyn2.jpg
http://www.darekfoto.pl/Katyn3.jpg
Sorry za mały OT.
dzisiaj prawie 30 minut z d7100 w FJ,
puszka niewiele się różni w uchwycie od D7k, jak dla mnie to prawie nie ma różnicy. Minimalna zmiana układu przycisków do ogarnięcia w kilka minut.
cichsza migawka
punkt łapie w max 1 - 1.5s, przy ustawieniu S, C w różnej konfiguracji co do ilości punktów
wrażenie pozytywne ;)
no to jak sobie pomacałem, poskrobałem, poklepałem to zapytałem się: czy tą nową puszką można cyknąć kilka fotek? [B]Ależ oczywiście, nie widzę przeszkód.
no to zaczęło się pstrykanie, ale o dziwo nie można było obejrzeć zdjęć na podglądzie :( pewnie coś było przestawione, a nie było czasu "zająć" się puszką dłużej.
Po zwróceniu uwagi na ten fakt, nadzwyczaj uprzejmy sprzedawca wyjął kartę [ niestety 20 mb/s] i pozwolił załadować do puszki.
Z N18-105 wszystko OK
no to idąc dalej poprosiłem o możliwość podpięcia czegoś jaśniejszego, bez problemu dostałem N 50/1.4 :)
i tu zaczęło się, po zrobieniu kilkunastu zdjęć - mydło!
autokorekcja wyprostowała temat przy -8
w sumie wrażenie pozytywne i można zacząć myśleć poważnie o podmianie gdyby nie:
zapytałem się jakie wrażenia i uzyskałem odpowiedź, że wiele nie można powiedzieć, jedna puszka sprzedana wczoraj i d...pa!
dzisiaj odniesiona z zablokowanym softem, nie pomaga reset, wyjmowanie baterii, próbowali wszystkiego i puszka nie ożyła!
Radą sprzedawcy było poczekać 3 miechy, aż się wyjaśni co tkwi w tym nowym nikonie, bo z pewnością coś musi być.
czekam więc te 3 miechy, niecierpliwie.
za pięknych czasów studenckich byłem sprzedawcą w pewnym ze znanych sklepów -> dobra rada - nigdy nie wierz sprzedawcy
ja czekam na info z pierwszej ręki, ktoś z forumowiczów w końcu się pochwali
... takie trzy fotki:
http://www.darekfoto.pl/Katyn1.jpg
http://www.darekfoto.pl/Katyn2.jpg
http://www.darekfoto.pl/Katyn3.jpg
Sorry za mały OT.
A miało być z nikonem na szyi :)
A miało być z nikonem na szyi :)Nikona na szyi to ja miałem :-) - nikt mi nie zrobił zdjęcia :-(
... miało być z Ruskiem i Niemcem ...
zbyszekD7000
16-03-2013, 21:33
Czyżby pierwsze problemy z nową puszką D7100???
że wiele nie można powiedzieć, jedna puszka sprzedana wczoraj i d...pa!
akurat to mnie nie martwi jak dziwi fakt że w takiej puszce o takich możliwościach brak poprawnej ergonomii uchwytu z puszek D70/80/90...
mój panasonic ma taki dokładnie płytki uchwyt jak D7100 i niestety nie nadaje się do całodziennego trzymania w łapie podczas podróży.
teraz widzę że pewnym faworytem jest D300s...
zbyszekD7000
16-03-2013, 21:57
Do ergonomii można się przyzwyczaić, do nieprawidłowego działania już nie a tu już mamy pierwsze sygnały że Nikonowi znowu coś nie wyszło
Do ergonomii można się przyzwyczaić
Twierdzisz, że do bólu ręki można się przyzwyczaić? ;)
akurat to mnie nie martwi jak dziwi fakt że w takiej puszce o takich możliwościach brak poprawnej ergonomii uchwytu z puszek D70/80/90...
mój panasonic ma taki dokładnie płytki uchwyt jak D7100 i niestety nie nadaje się do całodziennego trzymania w łapie podczas podróży.
teraz widzę że pewnym faworytem jest D300s...
Gdzieś przebąkiwali, że coś może się pojawić koło czerwca, a więc za 3 miesiące ;)
zbyszekD7000
16-03-2013, 22:08
To rzecz dyskusyjna i jednemu będzie pasował taki uchwyt a innemu już nie to tak trochę jak z kolorem jeden lubi czerwony a inny zielony, ale jak AF źle działa to już obojętne nie jest i niejako dyskwalifikuje produkt, ale nie to jest istotne tylko to jak nowa D7100 będzie się sprawiała
zbyszekD7000
16-03-2013, 22:16
A nie przyszło Wam do głowy że ta ergonomia uchwytu zależy od rozmiaru puszki, porównujecie ją do puszek o wiele większych od D7100, może to jednak jest zamierzone przez Nikona
Może, ale jakby dołożyli z 75g to by uchwyt był pełniejszy. Z drugiej strony to kontynuacja linii 7k, musiał być podobna ergonomia.
No i zaczynam się porządnie martwić i zastanawiać nad d300s nawet jest tańszy, tylko kurdę zależało mi na jakości filmów nie ukrywam :( ojojoj co tu robić :shock:
zbyszekD7000
16-03-2013, 23:25
Zaczekać, cierpliwie zaczekać
Zaczekać, cierpliwie zaczekać
no tak masz rację nie ma co jak to mówią na wsi "walić w chomonto "
no, ciekaw jestem na ile ta informacja od sprzedawcy to prawda :) poczekajmy na pierwsze głosy.
pewnie D7100 tak jak D7000 ma na ustawieniach fabrycznych wyłączony automatyczny podgląd (swoją drogą, nie wiem, czemu tak jest, w D5x00 i D3x00 domyślny był włączony)
a co do podpinania losowego obiektywu do body na sklepie - to nie jest wiarygodny test af, bo wziąłbyś drugą sztukę i byłoby pewnie w punkt.
ludzie jeszcze nikt tego nie kupił nie potestował a już się zaczyna, jedni widzą już olej, inni kurz na matrycy...
czy przewrażliwienie po dwóch pechowych puszkach nie sięga już zenitu u niektórych?
no, ciekaw jestem na ile ta informacja od sprzedawcy to prawda :) poczekajmy na pierwsze głosy.
pewnie D7100 tak jak D7000 ma na ustawieniach fabrycznych wyłączony automatyczny podgląd (swoją drogą, nie wiem, czemu tak jest, w D5x00 i D3x00 domyślny był włączony)
a co do podpinania losowego obiektywu do body na sklepie - to nie jest wiarygodny test af, bo wziąłbyś drugą sztukę i byłoby pewnie w punkt.
Nie wyglądał na takiego, co to gAda by tylko coś powiedzieć.
Z drugim obiektywem może było by inaczej, ale jak nie możesz grymasić to i tak było nieźle, mógł nie zgodzić się na zmianę obiektywu.
za pięknych czasów studenckich byłem sprzedawcą w pewnym ze znanych sklepów -> dobra rada - nigdy nie wierz sprzedawcy
ja czekam na info z pierwszej ręki, ktoś z forumowiczów w końcu się pochwali
To kup i przetestuj, ja na razie wolę poczekać
zbyszekD7000
17-03-2013, 00:02
Zwłaszcza jak się doświadczyło D7000
josephebeloki
17-03-2013, 01:31
ehhh gruba panika :) spokojnie... na razie biorę to za dobry żart z tym zawieszeniem czy coś w ten deseń :)
Tak jak wspomniałem pracowałem za czasów studenckich w podobnym sklepie. Często bardzo było tak że przychodziło polecenie - sprzedawać stary model - i wtedy nowy był zły, zwroty to w ogóle przychodziły już 5h po zakupie, psuło się wszystko, akumulatory siadały, a wykonanie to już była porażka o innych parametrach nie wspomnę. Za to stary model (obecnie na wyprzedaży) Panie klasa, sprawdzony super ekstra hiper i po przystępnej cenie. To nie jest wina ani złośliwość sprzedawców że oprócz tego że są doradcami to są również/głównie handlarzami i muszą dbać przede wszystkim o wyniki - bo za to im płacą. Także na spokojnie z takimi historiami bo niekoniecznie muszą być prawdą. Poczekajmy na miarodajne info od kogoś kto kupił ma i naprawdę testował.
Dodatkowo przepraszam za offtop ale żeby ostudzić emocje wrzucam krótką historyjkę idealnie obrazującą to co się czasem dzieje na forach i nie tylko ;)
Pacjent w Zimbabwe : Panie doktorze, odpadają mi uszy i serce mnie boli!
Lekarz w Zimbabwe : u panie, to jakaś ch*jnia, a co pan robił ?
Pacjent : Gąski j*b*łem
Lekarz : Znaczy, że ma pan gęsią ch*jnię.
Pacjent : Dziękuję doktorze ! ( chwilę później pacjent umiera )
Lekarz ( zapisuje w protokole ) : pacjent zmarł na gęsią ch*jnię
Rzecznik ministerstwa zdrowia Zimbabwe : W zeszłym miesiącu zanotowano 2500 zgonów spowodowanych głodem, 5400 zgonów spowodowanych zatruciami zgniłymi bananami i jeden przypadek zgonu spowodowany gęsią ch*jnią.
Dziennikarz (zapisuje ) : Gęsia ch*jnia zamyka trójkę najczęstszych powodów zgonów w naszym kraju.
Agencja prasowa : W Zimbabwe coraz częściej zdarzają się przypadki śmiertelne spowodowane nieuleczalną gęsią ch*jnią
Wiadomości TV : Nieznany dotychczas wirus gęsiej ch*jni, dziesiątkuje obywateli Zimbabwe
Ministerstwo Zdrowia Zimbabwe apeluje do obywateli aby nie wpadali w panikę.
*Grupa naukowców ( „A” : Tak, gęsia ****nia nie jest znana nauce i jest to jej podstawowe zagrożenie dla ludzkości
Linie lotnicze Congo Air : Wstrzymujemy wszystkie loty do Zimbabwe do czasu wygaśnięcia epidemii gęsiej ch*jni
Grupa naukowców („B” : Władze ukrywają realne rozmiary katastrofy! Prawda jest taka, że gęsia ch*jnia dotarła już do Europy , w Amsterdamie widziano kichającego Murzyna z gęsią pod pachą!!
Prasa ( publikując zdjęcie stada gąsek ) : Upierzeni MORDERCY są wokół nas !
Polityk : Dla rozwiązania problemu epidemii gęsiej ch*jni, która w zastraszającym tempie opanowuje cały świat, absolutnie niezbędne jest wybicie wszystkich gęsi.
Policja ( odważnie ) : Tak jest ! Zostanie wykonane!
Właściciele hodowli gąsek : Wyście nie och*jeli przypadkiem ? ( toczą spektakularne bitwy z policją , naturalnie w błyskach fleszy fotoreporterów )
Prasa : Zmowa właścicieli hodowli gęsi zagraża bezpieczeństwu narodowemu !
Ministerstwo Zdrowia Mongolii : Dla ratowania naszych obywateli przed wirusem gęsiej ch*jni, która dotarła już do naszych granic, niezbędnym jest wygospodarowanie 100 milionów dolarów na wyposażenie laboratoriów walczących z wirusem.
Premier Mongolii : Wyście nie och*jeli przypadkiem ?
Prezydent Mongolii : Premier naszego kraju, uwikłany w machinacje finansowe, dogadał się z Chińczykami w sprawie dostaw chleba i zupełnie zignorował realne zagrożenie obywateli miłującej pokój Mongolii.
Były premier Mongolii : nasza partia żąda natychmiastowego ratowania wszystkich naszych obywateli przed wirusem gęsiej ****ni. W skrajnym przypadku, przynajmniej obywateli wschodniej części kraju.
Kandydat na prezydenta Mongolii : Jedynym sposobem ratunku przed gęsią ch*jnią , jest zerwanie wszystkich stosunków ze zgniłym Zachodem, wszak od nich wirus do nas dotarł. Zamiast tego, musimy zacieśnić naszą współpracę z Chinami i połączyć się z nimi jako autonomiczny okręg. Chiny nas uratują !!
Mongolscy wyborcy : Wyście nie och*jeli przypadkiem ??!!
Paranoja jakaś. To drugi wątek na tym forum po "D7000 - opinie użytkowników", którego nie będę czytał bo się nie da.
6D ma -3 EV ;)
Czyli pod względem czułości af (oczywiście najczulszy środkowy punkt)
6d -3
D7100 -2
D600 -1?
Fanom byłby lepszy w czymś od Nikona??
Czyli pod względem czułości af (oczywiście najczulszy środkowy punkt)
6d -3
D7100 -2
D600 -1?
Fanom byłby lepszy w czymś od Nikona??
Czy ktoś może napisać, czy to -3 EV faktycznie działa zauważalnie lepiej niż w D800/D4, które mają -2EV, czy to już marketingowa papka, bo przy -3 EV to jest praktycznie zero światła i żaden (ŻODYN! jak mnie tu śląski duch poprawia) korpus sobie nie radzi?
josephebeloki
17-03-2013, 11:59
Czy ktoś może napisać, czy to -3 EV faktycznie działa zauważalnie lepiej niż w D800/D4, które mają -2EV, czy to już marketingowa papka, bo przy -3 EV to jest praktycznie zero światła i żaden (ŻODYN! jak mnie tu śląski duch poprawia) korpus sobie nie radzi?
Ludzie z CB są zachwyceni celnością AF 6D w ciemnościach, po za tym jest test oficjalny na yotube, gość ładuje w ciemnościach przy pomocy 6D, za to D600 nie podejmuje przy tym żadnej walki bo nie jest w stanie nawet ze wspomaganiem (światełko) AF wyostrzyć w takiej ciemni .
Tylko to są dwa różne korpusy do 2 różnych zastosowań moim zdaniem... zatem nie chcę tutaj ani słówka porównywać 6D do D600. I wnioskując z wypowiedzi ludzi i patrząc po fotkach jakie były robione (koncerty, nocne portrety) to faktycznie 6D AF ma rewelacyjny jeśli chodzi o czułość... bo znów jeśli chodzi o dobiegaczkę to już Nikon D600 no i tak można w nieskończoność + i - :)
Szczerze: To mnie tylko szkła Nikona trzymają w tym systemie, bo tak to już dawno bym siedział w stajni Canona. Po prostu Nikon ma świetne szkła. No każdy system ma swoje + i - :) dobra tyle... bo się nakręciłem.
Pozdro.
Dzięki za odpowiedź :)
Co racja to racja, szkła (szczególnie linia 1.8G) w Nikonie nie mają sobie równych, szczególnie w stosunku jakości do ceny - chociaż linia Pro w Canonie (stałki z literką L, 16-35 2.8) powinna dać Nikonowi więcej do myślenia.
Takie 24, 35 1.4 są do poprawy, moim skromnym zdaniem (a patrząc na Sigmę 35 1.4 to nikon leży i kwiczy). Tyle że dla osoby celującej w D7100 takie 35 1.4 raczej nie jest w centrum uwagi kiedy 35 1.8 wymiata *tutaj kazzi przytula swoją 35kę i czyści jej filtr, patrząc czule* ;-)
No właśnie kazdy system ma swoje + i - 'sy. 6D ostrzy środkowym w ciemnościach, ale o śledzeniu AF można zapomnieć jak i o pozostałych punktach AF oprócz środkowego.
fotouśmieszek
17-03-2013, 12:20
Szczerze: To mnie tylko szkła Nikona trzymają w tym systemie, bo tak to już dawno bym siedział w stajni Canona. Po prostu Nikon ma świetne szkła. No każdy system ma swoje + i - :) dobra tyle... bo się nakręciłem.
Pozdro.
A jaki to problem.Mam "zapasową" puche Canona a szkla tylko Nikona + przejscowke.Pomiar dziala, tylko AF manual co nawet lubie :-) bo canon ma uwalony AF juz fabrycznie. Masz racje,dodac +++ tych puszek i bylby aparat uniwersalny ;) Zreszta takich dwusystemowcow jest na naszym forum sporo.
Ludzie z CB są zachwyceni celnością AF 6D w ciemnościach, po za tym jest test oficjalny na yotube, gość ładuje w ciemnościach przy pomocy 6D, za to D600 nie podejmuje przy tym żadnej walki bo nie jest w stanie nawet ze wspomaganiem (światełko) AF wyostrzyć w takiej ciemni .
Oj oj oj....... coś chyba ten film/test na YT oglądałeś nieuważnie ;-)
Jak w D600 była używana lampka wspomagająca AF z body, to D600 ustawiał ostrość wyraźnie szybciej od 6D. Kiedy jednak lampkę wyłączono, to było tak jak piszesz -D600 nie był w stanie ustawić ostrości.
Dotychczas tylko raz miałem okazję porównać 6D i D800 na centralnym punkcie w kiepskich warunkach oświetleniowych. Oba aparaty poległy ;) (łapały ostrość tak samo szybko, ale niestety zdjęcia były nietrafione -widać za trudne warunki jednak.....).
josephebeloki
17-03-2013, 12:59
Oj oj oj....... coś chyba ten film/test na YT oglądałeś nieuważnie ;-)
Jak w D600 była używana lampka wspomagająca AF z body, to D600 ustawiał ostrość wyraźnie szybciej od 6D. Kiedy jednak lampkę wyłączono, to było tak jak piszesz -D600 nie był w stanie ustawić ostrości.
Dotychczas tylko raz miałem okazję porównać 6D i D800 na centralnym punkcie w kiepskich warunkach oświetleniowych. Oba aparaty poległy ;) (łapały ostrość tak samo szybko, ale niestety zdjęcia były nietrafione -widać za trudne warunki jednak.....).
Nom chwile temu to już oglądałem to pewno coś mi umknęło... ale zapewne autor jak jest zainteresowany to znajdzie filmik i oglądanie dokładnie.
O, ciekawy byłem takiego porównania, dzięki za info.
Spoko, tylko 6D można usprawiedliwić bo to puszka dla amatora, natomiast D800 jest na półce pro i powinniśmy od niej więcej wymagać, chodź nie zmienia to faktu, że jeśli specyfikacja gwarantuje poprawną pracę w trudnych warunkach, to taka ona powinna być czy jest to aparat dla dzieci czy dla profesjonalnego fotografa ;)
Pozdrawiam,
Nikoniczek
17-03-2013, 14:22
Taki test czułościowy D7100 mi się nawinął (od 800 do 6400 ASA):
http://i46.tinypic.com/2ljrzlz.jpg
może zainteresuje...
To pewnie dopóki nikt nie kupi i nie sprawdzi jak sprawuje się af d7100 vs d600 vs 6d vs d300s to się nie dowiemy...
Niemniej dla mnie ciekawe jest jak będzie łapał ostrość ten af w słabych warunkach.
I stało się kupiłem D7100 , mając w pamięci uwagi z tego wątku 2 razy się do sklepu wybierałem iiiii... żałuje że nie kupiłem od razu w piątek, dzisiaj niestety mało czasu na testy, jedynie co to musiałem do S17-50 na body korektę zrobić. Kupiłem bo chciałem D7000 z AF 51 pół , a Crop 1,3 daje bardzo fajne pokrycie kadru. D7100 jak by lepiej z N18-300 chodził. czekam na gripa a D300 idzie na allegro.
na szybko
- brak osłonki wyświetlacza.
+ czytelniejszy jak dla mnie wizjer
+ blokada "kółka" wybory trybu pracy
? kompensacja ekspozycja dla lampy błyskowej cały kadr / tło menu - E4 (coś czego na pewno nie było w D7000 jak działa jeszcze nie sprawdzałem :-)
zeromag, wielka prośba do Ciebie :-)
Nagraj 2 klipy video (1920x1080 25p, najlepsza jakość) jak możesz -po kilka (np 10) sekund. Pierwszy, tak aby w kadrze były jakieś proste klinie sfilmowane pod skosem (np. linia wysokiego napięcia, szuflady w szafie itd), lub elementy generujące morę (np. firanka). Drugi -jakaś scenka wymagająca użycia ISO 6400, najlepiej z "ciepłym" WB.
I jak już nagrasz, to proszę, udostępnij te dwa pliki w oryginale, np. na mediafire.
Z góry dzięki :-)
zeromag: jak będziesz wrzucał filmik to podrzuć też kilka rawów, najlepiej z wysokim ISO, z góry dzięki, pozdrawiam
sokolnik
17-03-2013, 21:06
w czechach d7100 nie dostępny. Przynajmniej w tym sklepie w którym Pytalem. Sklep był super zatowarowany. Obiektywy od krótkich do tele. Wszystkie body amatorskie i pro. D4 itp piękny widok :)
Dnadruid
17-03-2013, 22:16
Ja w piątek pytałem w jednej sieciówce w Madrycie, to nie wiedzieli ani kiedy będzie ani za ile.
josephebeloki
17-03-2013, 22:32
Ja byłem w FJ w Galerii Krakowskiej i Saturnie w Krakowie => posucha.
Jakby ktoś mógł pomóc:http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225827 , nie chciałem tutaj syfić a temat też dotyczy D7100.
Dzięki z góry :)
http://www.youtube.com/watch?v=OIvK7ixsiEY