Zobacz pełną wersję : D7100 oficjalny wątek
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
cz4rnuch
18-03-2013, 10:29
w czechach d7100 nie dostępny. Przynajmniej w tym sklepie w którym Pytalem.
Wczoraj wróciłem z Pragi gdzie pytałem w kilku sklepach, od ręki nigdzie nie mieli. Możliwe, że jednak nie naprodukowali tego za dużo i jest podobnie jak w stanach( informacja z przed kilku dni na nikonrumors o dostępności <<klik>> (http://nikonrumors.com/2013/03/14/nikon-d7100-now-shipping-in-the-us-limited-in-stock-availability-d7100-digitutor-now-online.aspx/))
dezerter_27
18-03-2013, 10:47
wczoraj byłem w kielcach w nikonie maja na stanie
zapytałem czy dużo ludzi kupiło w kielcach nikt natomiast w Polsce w punktach NIKON około 8 osob powiedział.
włączyc nie można wiec tylko pomacałem. Ja macałem razem z 18-105, to ogólnie pozytywne wtrazenie ale tylko z wygladu.
cena tak sama wszedzie.
josephebeloki
18-03-2013, 11:05
W Krakowie na studneckiej w fotoplus.pl mają od ręki. Chyba się dzisiaj przejdę bo mam rzut beretem :). Tutaj link do nich jakby ktoś chciał http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/Nikon-D-7100
pietia79
18-03-2013, 11:40
http://www.youtube.com/watch?v=OIvK7ixsiEY
Jak na 8 minut to super recenzja. Jeśli faktycznie szumy tak niskie jak mówi Scott, to używalne ISO miażdzy :)
wczoraj byłem w kielcach w nikonie maja na stanie
zapytałem czy dużo ludzi kupiło w kielcach nikt natomiast w Polsce w punktach NIKON około 8 osob powiedział.
włączyc nie można wiec tylko pomacałem. Ja macałem razem z 18-105, to ogólnie pozytywne wtrazenie ale tylko z wygladu.
cena tak sama wszedzie. ... zaprzyjaźnij się kolego ze znakami interpunkcyjnymi, bo się tego nie da czytać.
login_87
18-03-2013, 12:16
W sklepie Nikona w Sferze w Bielsku-Białej jest... w środe mam wolne to może przejde się pomacać....
http://www.youtube.com/watch?v=gqKRv4btaM0
dźwięk migawki miód dla uszu…
do tego nowy dźwięk potwierdzenie ostrości
i nowy jasno niebieski kolorem podpowiedzi w wizjerze..
już coraz bardziej mam na niego ochotę…
ps. ma go już ktoś?
Ktoś już się chwalił, że ma.
Dla mnie graniczną ceną (podatkowo) jest 4300 zł brutto, psychologiczną zaś 4000 zł. Do wakacji chyba zdążę.
Kasandra
18-03-2013, 13:16
Ktoś już się chwalił, że ma.
.
Może się już mu zawiesił i już nie ma;-)
..psychologiczną zaś 4000 zł.
dla mnie podobne..
póki co wszędzie gdzie jest dostępne ma cenę 4599zł
tak więc czekamy z niecierpliwością, aż ktoś się odważy na jakieś promotion...
www.sendspace.pl/file/f85b6756f18178c20515570
http://www.sendspace.pl/file/de845999ce335c28cd06bad
http://www.sendspace.pl/file/ff146dffcabe87bf6cc83d1
MiEB, a możesz nagrać i udostępnić (oryginalny plik MOV) 10 sekundowy film ? Najlepiej ulicę (jakieś auta itd.) w 1920x1080 i 25 klatek na sekundę, w najlepszej jakości (w menu ustawienie jakości filmów na HIGH). Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Hi.
Jestem tu nowy. To pierwsze fotki mojej żonki z nikosia - zapoznaje się z nim i go katuje. Filmy ? Apatarem ? Lepiej jej o to nie bede prosił. Od tego jest Panasonic HC - X900. No dobra sprobuje. Jeśli już to jutro.
Pozdro.
Ps: Ciemna kuchnia, flacha na stole, moja alfa 550 twierdzi, że jej tam nie ma, a nikoś zrobił zdjątko i jeszcze zdażył ją wypić. Dlaczego nie zmieniłem systemu jak MINOLTA zdradziła mnie z SONY ????!!!!!
dla porownanie ISO 6400 i Hi 2 , parapet, troche światła z okna, oczywiście z reki
http://www.sendspace.pl/file/0d2cb38cf857825e29f787a
http://www.sendspace.pl/file/dbf7daf93bbf00c3062a535
josephebeloki
18-03-2013, 15:44
...ale ssanie, wszystkie sloty non stop zajęte :)
Uprzedzam ewentualnych narzekaczy. Zdjecia bez zadnej obrobki, pokój, światło dzienne, ot tak pstrykniete coby sprawdzic czy dziala. Ja foce sony alfa 550. Na razie wiem jedno. Tam gdzie sony nie może, nikona pośle. Wczoraj dała mi pomacać - d7100. Trzyma sie to sympatycznie, ekranik, wizjer miodzio, autofokus, rozpiętośc tonalna w porównaniu do alfy 550 - nie ma oczym mówić, spust migawki - poczatkowo zastanawiałem się czy działa -> cichutko.
josephebeloki
18-03-2013, 16:02
Uprzedzam ewentualnych narzekaczy. Zdjecia bez zadnej obrobki, pokój, światło dzienne, ot tak pstrykniete coby sprawdzic czy dziala. Ja foce sony alfa 550. Na razie wiem jedno. Tam gdzie sony nie może, nikona pośle.
... no i super, na takie surowe prosto z puchy sample czekamy. Dzięki.
Uwierz mi , że nikt teraz nie piśnie na temat twoich fotek ani słówka, nawet jakbyś mrówcze cipki fotografował ;)
Możesz coś więcej na temat AF powiedzieć? Próbowałeś coś śledzić? Jak z celnością i szybkością?
Jakby ktoś zdarł od kolegi z sendspace NEF-y i ma swój serwer, to prośba aby spakował i dał linka. Bo kurcze ciężko się dostać do sendspace :)
Filmy ? Apatarem ? Lepiej jej o to nie bede prosił. Od tego jest Panasonic HC - X900. No dobra sprobuje. Jeśli już to jutro.
Tak. Aparatem. W sumie.......... może lepiej nie proś, żonie lepiej się nie narażać. Nawet jutro :-)
To zabawka mojej żonki. Dotychczas popstrykała tylko w domku. Powazniejsze testy beda pewnie dopiero w weekend w plenerze. Co do AF ja moge porownywać tylko z alfa 550 - a tu jest przepasc. Szybko, celnie, widzi po ćmoku, ale mojego kota to chyba w mieszkaniu nie dogoni. Coś sensownego bede mógł powiedzieć pewnie za kilka dni w tym temacie.
josephebeloki
18-03-2013, 16:25
To zabawka mojej żonki. Dotychczas popstrykała tylko w domku. Powazniejsze testy beda pewnie dopiero w weekend w plenerze. Co do AF ja moge porownywać tylko z alfa 550 - a tu jest przepasc. Szybko, celnie, widzi po ćmoku, ale mojego kota to chyba w mieszkaniu nie dogoni. Coś sensownego bede mógł powiedzieć pewnie za kilka dni w tym temacie.
A pstrykałeś coś "liniowego" pod More? Jakieś firanki, rajstopy ? Może zauważyłeś jakiś efekt tego typu na tych fotkach które już pstryknąłeś?
Ok to ja poproszę ogół -znaczy tych co ten aparat mają i mogą poświęcić około 5 minut swojego życia na: zrobienie filmu w 1920x1080 w 25 klatkach na sekundę, w najlepszej jakości jaką oferuje aparat. Może być widok z okna na zaparkowane samochody przed domem. Może być ze statywu, może być z ręki. Wystarczy nawet 5 sekund, a 10 sekund to już będzie po prostu łał dla mnie. Reszta pracy to wyjąć kartę z aparatu, włożyć do czytnika w komputerze, wejść na np. www.mediafire.com -wgrać ten plik z filmem (oryginał *.MOV) i udostępnić linka. Jak pisałem, to wszystko nie powinno zająć więcej niż 5 minut, a bardzo by mnie ucieszyło. Aparat od kilku dni w sprzedaży, a na sieci dotychczas nie znalazłem choćby jednego oryginalnego pliku-filmu z tego aparatu. A jest to dla mnie ważne.
Dziękuję :-)
josephebeloki
18-03-2013, 16:29
@Fatman chyba musisz bardziej bić do żony "MiEB" ;)
WOW FOTOJOKER już szaleje z promocjami: http://fotojoker.pl/ i mocno się chwali D7100 ... coś szuje, że będzie szedł jak ciepłe bułeczki :)
Firankahttp://www.sendspace.pl/file/1f014a91a381bf2be35cdd2
@Fatman chyba musisz bardziej bić do żony "MiEB" ;)
WOW FOTOJOKER już szaleje z promocjami: http://fotojoker.pl/ i mocno się chwali D7100 ... coś szuje, że będzie szedł jak ciepłe bułeczki :)
No tak tylko ja od soboty za nim chodzę i dupa w Białymstoku nie ma, nawet nie mogę pomacać, a co dopiero kupić :(
Nie ma co się podniecać. Ja już się tyle razy napalałem i w końcu zostałem nadal ze swoim wysłużonym d70s... I co? Robi zdjęcia? Robi...
;)
De Camtrois
18-03-2013, 17:45
Jak na 8 minut to super recenzja. Jeśli faktycznie szumy tak niskie jak mówi Scott, to używalne ISO miażdzy :)
Szkoda, że te zdjęcia przykładowe są robione na lodzie i 70% kadru to biel, na której nie widać szumów... Myślę, że to specjalny zabieg mający na celu zamaskowanie rzeczywistości. Ciekawe, że ciemniejsze zdjęcia (te portretowe na przykład robili przy iso 200, a tak naprawdę tam byłoby dopiero widać szumy!)
De Camtrois
18-03-2013, 17:47
Nie ma co się podniecać. Ja już się tyle razy napalałem i w końcu zostałem nadal ze swoim wysłużonym d70s... I co? Robi zdjęcia? Robi...
;)
zgadzam się w 100%. Powiem więcej - nie wiem co jest atrakcyjnego w kupnie DX za 4600, gdy w tej cenie można mieć bardzo dobry egzemplarz d700...
pietia79
18-03-2013, 18:04
zgadzam się w 100%. Powiem więcej - nie wiem co jest atrakcyjnego w kupnie DX za 4600, gdy w tej cenie można mieć bardzo dobry egzemplarz d700...
Gdzie? Bo na alledrogo znalazłem 4 sztuki w tej cenie. A wszystkich wystawionych jest raptem 12 sztuk.
Z przebiegiem 100k klatek, nie każdemu FX potrzebny. Ja wolę D7100 i na pewno go kupię. Jedni podniecają się D700 a inni D7100 i na tym to polega. Jeden kupuje Toyotę a inny VW i to się nazywa wolność wyboru, a jak nie wnosisz nic merytorycznego w rozmowę o tym egzemplarzu, to nie zaśmiecaj wątku. Dział o D700 jest gdzie indziej
zgadzam się w 100%. Powiem więcej - nie wiem co jest atrakcyjnego w kupnie DX za 4600, gdy w tej cenie można mieć bardzo dobry egzemplarz d700...Kupiłeś D700, czy tak tylko sobie dywagujesz dla poprawienia humoru ?
Co jest atrakcyjnego w tym DX (7100) w stosunku do FX (700) ?
-niższe szumy na wysokim ISO (po obróbce)
-mniej artefaktów typu banding
-lepszy kolor bez dodatkowych zabiegów (mam na myśli obróbkę RAW)
-lepszy (czulszy) AF
-dodatkowe możliwości (filmy)
-lepsze zabezpieczenie materiału (2 sloty, z możliwością robienia na drugą kartę kopii)
-większa rozdzielczość (lepszy detal zwłaszcza na niskich ISO)
to tak na szybko............
Co jest atrakcyjnego w tym DX (7100) w stosunku do FX (700) ?
-niższe szumy na wysokim ISO (po obróbce)
-mniej artefaktów typu banding
-lepszy kolor bez dodatkowych zabiegów (mam na myśli obróbkę RAW)
-lepszy (czulszy) AF
-dodatkowe możliwości (filmy)
-lepsze zabezpieczenie materiału (2 sloty, z możliwością robienia na drugą kartę kopii)
-większa rozdzielczość (lepszy detal zwłaszcza na niskich ISO)
to tak na szybko............
Oj Rafał Rafał, Na Tobie można zawsze polegać :)Pozdro
www.sendspace.pl/file/f85b6756f18178c20515570
http://www.sendspace.pl/file/de845999ce335c28cd06bad
http://www.sendspace.pl/file/ff146dffcabe87bf6cc83d1
A możesz powiedzieć jakim szkłem to robione?
Szkoda, że te zdjęcia przykładowe są robione na lodzie i 70% kadru to biel, na której nie widać szumów... Myślę, że to specjalny zabieg mający na celu zamaskowanie rzeczywistości. Ciekawe, że ciemniejsze zdjęcia (te portretowe na przykład robili przy iso 200, a tak naprawdę tam byłoby dopiero widać szumy!)
Szukasz szumów ? Ściągnij to co wstawiłem. Robione w pokoju, troche dzinnego światła. Potem weź od kogoś "topowe" SONY i pstryknij coś w podobnych warumkach - dopiero zobaczysz szumy.
A możesz powiedzieć jakim szkłem to robione?
kit 18-105 VR z reki
kit 18-105 VR z reki
A to spoko, bo też taki mam ale mam problem z namierzeniem puszki w Białymstoku, a na pewno ją kupię i żadne gadania typu "nie podniecajcie się" albo " w tej cenie to można kupić D700" (100k klatek :) ) mnie nie zniechęcą :)
A to spoko, bo też taki mam ale mam problem z namierzeniem puszki w Białymstoku, a na pewno ją kupię i żadne gadania typu "nie podniecajcie się" albo " w tej cenie to można kupić D700" (100k klatek :) ) mnie nie zniechęcą :)
Mogłem kupić Volvo V70, wybrałem Skode Octavie II, mogłem kupić żonie "jakiegoś nikosia" - wybrałem d7100 -> o gustach sie nie dyskutuje. Nie mam porównania do innych Nikonów. Siedzę w Sony, wcześniej w Minolcie, i po wstępnym zapoznaniu się z tym body i jego "kitowym" szkiełkiem żałuje, że kilka lat temu nie zmieniłem systemu. Razem z 70-300 mm VR powinno super sprawdzić się w lesie, na polach itp.
Pawel Pawlak
18-03-2013, 19:06
MiEB, jak możesz to wstaw jeszcze coś z iso pośredniego ;) dla mnie iso6400 i więcej to naprawdę sporadyczna wartość jak na DXowe body, natomiast 800 czy 1600 już bardziej popularne wartości ;)
MiEB, jak możesz to wstaw jeszcze coś z iso pośredniego ;) dla mnie iso6400 i więcej to naprawdę sporadyczna wartość jak na DXowe body, natomiast 800 czy 1600 już bardziej popularne wartości ;)
postaram się coś wstawić jak wrócę z pracy, a to dopiero w środę
Fatman prosił o krótki filmik to Gość wstawił RAWa... ;|
ma ktoś te rawy z sendspace'a i może poświęcić chwilę i wrzucić to na inny serwer? bo z tamtego nie idzie ich pobrac :( a też bym chętnie obejrzał..
Pawel Pawlak
18-03-2013, 20:31
trza wysłać jednego SMSa i będzie można
josephebeloki
18-03-2013, 20:38
Fatman prosił o krótki filmik to Gość wstawił RAWa... ;|
ma ktoś te rawy z sendspace'a i może poświęcić chwilę i wrzucić to na inny serwer? bo z tamtego nie idzie ich pobrac :( a też bym chętnie obejrzał..
Ja prosiłem o tego RAW-a z firanki, a filmik ma być jutro :). Też nie mogę ściągnąć, wiecznie zajęte ;/ Ponawiam prośbę swoją i kolegi.
wystarczy wysłać sms za 2 PLN i zasysa się cudnie.
Zdjęcia z ISO 6400 -> szczęka na podłodze
http://fkn.pl/yig za 10 minut będzie na serwerku ;) - no chyba, że autor sobie nie życzy to wywalę.
Swoją drogą czym to otworzyć? Moj NX2 niespecjalnie chce - wydali już jakieś uaktualnienie?
--
wyszło . mozna pobrac.
ja otwierałem viewNX2 spróbuj ściągnąć jakieś uaktualnienie
Pawel Pawlak
18-03-2013, 21:06
Nx2 w ostatniej wersji otwira
Paablitos
18-03-2013, 21:07
Swoją drogą czym to otworzyć? Moj NX2 niespecjalnie chce - wydali już jakieś uaktualnienie?
Sprawdz swoja wersje NX2.
To, moze byc pomocne.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/55840
http://fkn.pl/yig za 10 minut będzie na serwerku ;) - no chyba, że autor sobie nie życzy to wywalę.
--
wyszło . mozna pobrac.
IfranView- przeglądarka do zdjęć, u mnie na tym działa
josephebeloki
18-03-2013, 21:27
--
wyszło . mozna pobrac.
Dzięki wielkie :)
Z czystej ciekawości - a co oprócz kota w nocy, koncertu z tylnych rzędów czy kolegów w ciemnym pubie można robić przy takim dużym ISO. Czy tylko aby stwierdzić, że szumy są lub są mniejsze? Jak ktoś już napisał i D100 zrobi dobre zdjęcia koncertu - przepraszam - to nie D100 robi dobre zdjęcia, ani Dxxxxxxx ;-) Moim zdaniem to żadna zaleta tego D7100 są inne o których pisano - rozpiętość tonalna, kolor, szybkość i celność AF, poręczność ( w zależności czy w plener czy 8h na statywie za 10k itd. ) ale to na razie tylko na papierze. Acha a to przy ISO 200 to mój stary d5000 daje taki sam efekt a już z 85mm znacznie lepszy. Prowokuje ? Bo sam się zastanawiam na zakupami :-)
Masz rację, wg. mnie czasem odnoszę wrażenie że dotychczasowe nasze puszki po wejściu D7100 nagle dostały czkawki na widok młodszego brata i już nie nadają się do niczego !
Masz rację, wg. mnie czasem odnoszę wrażenie że dotychczasowe nasze puszki po wejściu D7100 nagle dostały czkawki na widok młodszego brata i już nie nadają się do niczego !
Oczywiście tak nie jest, ale nowy model najczęściej wprowadza jakieś zmiany, które ułatwiają pracę, pozwalają korzystać z aparatu w większym zakresie tym samym robiąc ładniejsze zdjęcia. Oczywiście piszę o osobach, które są w stanie to wykorzystać, nie o "zielonych" pstrykaczach.
Z takim podejściem - po co zmieniać TV na led / 3D, przecież stary CRT nadal gra. Po co zmieniać auto, skoro stare nadal jeździ... itd.
Generalnie puszka powinna mieć takie funkcje, które są potrzebne do zrobienia tego co sobie wymyślę jeszcze przed naciśnięciem cyngla, a jak znam możliwości swoje i body to robię to co chce. No prawie. Ale to każdy na początku tak ma, że robi wszystko co widzi a po 10k klatek stwierdza, że to nie jest TO i musi mieć lepszą puchę. To normalne.
A dlaczego zaraz po wyjściu nowej puszki, której zaletą jest przykładowo dobre wysokie ISO (czyli niski szum) od razu znajduje się grupa osób, która pyta:
-po co tak wysokie ISO
-stwierdza, że "co to teraz stare aparaty nie robią już zdjęć ?"
:-)
Jargier, z tgo co piszesz wynika, że nie robisz zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych, więc po prostu nie rozumiesz potrzeby tych, którzy je robią. To tak zgodnie z powiedzeniem "syty, głodnego nie zrozumie" :-) Ja na przykład większość zdjęć robię w ISO wyższym niż 3200. Nie tylko te w pracy, ale także te robione dla przyjemności. Tak jakoś wyszło, że jak mam czas i ochotę na focenie, to często jest ciemno. Jak sprzęt mi na to nie pozwalał, to nie robiłem takich zdjęć. Albo się bardziej starałem i udawało mi się to 10 razy rzadziej. Teraz jest łatwiej i częściej -czy to źle ? Fajnie jest mieć możliwość. Po prostu możliwość. Tak więc jak powstanie aparat dający mi prawie bezszumne foty na ISO powiedzmy 204800 to nie będę się zastanawiał po cholerę komuś taka czułość, tylko zacznę się zastanawiać kiedy nadejdzie okazja, żeby tego wypróbować.
moshica, nie -stare aparaty nadal będą robić zdjęcia a w wprawnych rękach, doskonałe zdjęcia. Tylko, nowymi aparatami zrobi się tak samo doskonałe zdjęcia łatwiej. Jak ktoś chce, to sobie wybierze. I tyle.
Bez obrazy, nerwów, dogadywania -takie od serca, moje 3 grosze :-)
No ale też z takim podejściem można pracować całe życie wciąż na to samo ;-) goniąc marzenia . Rewolucji wg. mnie nie ma, tylko usprawnienia, jeden zostanie przy starym inny musi mieć nowe...dla jednego sen z powiek spędza inny nowy model a ktoś inny nie zauważy aż takiego przeskoku... dla każdego co innego..
oczywiście bez urazy, ale czasem zachwyt tu na forum bierze nad zdrowym rozsądkiem a czas pokaże kto zrobił dobrze a kto źle...
maniak666
18-03-2013, 22:02
A dlaczego zaraz po wyjściu nowej puszki, której zaletą jest przykładowo dobre wysokie ISO (czyli niski szum) od razu znajduje się grupa osób, która pyta:
-po co tak wysokie ISO
-stwierdza, że "co to teraz stare aparaty nie robią już zdjęć ?"
Jargier, z tgo co piszesz wynika, że nie robisz zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych, więc po prostu nie rozumiesz potrzeby tych, którzy je robią. To tak zgodnie z powiedzeniem "syty, głodnego nie zrozumie" :-) Ja na przykład większość zdjęć robię w ISO wyższym niż 3200. Nie tylko te w pracy, ale także te robione dla przyjemności. Tak jakoś wyszło, że jak mam czas i ochotę na focenie, to często jest ciemno. Jak sprzęt mi na to nie pozwalał, to nie robiłem takich zdjęć. Albo się bardziej starałem i udawało mi się to 10 razy rzadziej. Teraz jest łatwiej i częściej -czy to źle ? Fajnie jest mieć możliwość. Po prostu możliwość. Tak więc jak powstanie aparat dający mi prawie bezszumne foty na ISO powiedzmy 204800 to nie będę się zastanawiał po cholerę komuś taka czułość, tylko zacznę się zastanawiać kiedy nadejdzie okazja, żeby tego wypróbować.
moshica, nie -stare aparaty nadal będą robić zdjęcia a w wprawnych rękach, doskonałe zdjęcia. Tylko, nowymi aparatami zrobi się tak samo doskonałe zdjęcia łatwiej. Jak ktoś chce, to sobie wybierze. I tyle.
Bez obrazy, nerwów, dogadywania -takie od serca, moje 3 grosze :-)
Amen.
No ale też z takim podejściem można pracować całe życie wciąż na to samo ;-) goniąc marzenia . Rewolucji wg. mnie nie ma, tylko usprawnienia, jeden zostanie przy starym inny mus mieć nowe...dla jednego sen z powiek spędza inny nie zauważy aż takiego przeskoku... dla każdego co innego..
oczywiście bez urazy, ale czasem zachwyt tu na forum bierze nad zdrowym rozsądkiem a czas pokaże kto zrobił dobrze a kto źle...
Lepiej stać cały czas w miejscu narzekając. Dla mnie body za ~4500zł to nie marzenie, marzeniem jest dajmy na to D4 z dobrą szklarnią, jednak w danym momencie raczej bym nie wykorzystywał tego aparatu zgodnie z jego przeznaczeniem.
Nie ma rewolucji do którego modelu? Do D70s którego posiadasz?
Większość tu zachowuje zdrowy rozsądek, bo nie pozamawiała aparatu w preorderze czekając na "normalniejszą" cenę po premierze. Nie wiem co masz na myśli pisząc
czas pokaże kto zrobił dobrze a kto źle...
Fatman - dobrze że napisałem "prowokuje". Wiadomo, że lepiej coś mieć więcej jak ma później czegoś brakować. A dalej polemizując to jest jeszcze flash, statyw jasne stałki itd. Ok, wiem co chcesz powiedzieć - dobra, dobra. Masz racje - daje to dodatkowe możliwości i kreatywność. I są sytuacje, w których musisz pstryknąć bez rozmazania obiektu. Rozumie to. D7100 będzie, czy już jest dobrym aparatem DX i do czego go porównać do D300s. A cena? Czy warto? Pewnie się tu za niedługo dowiemy. A może jeszcze jakieś przykłady foto i wrażenia z tej nowości?
No ale też z takim podejściem można pracować całe życie wciąż na to samo ;-) goniąc marzenia.
A co w tym złego ? Ja za każdym razem jak dogonię marzenie, zastanawiam się nad następnym. Ta pogoń jest własnie bardzo stymulująca i często wymusza na nas rozwój. "Bo nie chodzi o to, żeby złapać króliczka, tylko o to żeby go gonić" ;-)
Zdrowy rozsądek jest strasznie nudny :-)
A może jeszcze jakieś przykłady foto i wrażenia z tej nowości?
Też chętnie poczytam, a za przykłady video będę bardzo wdzięczny (niestety chyba się nie doczekam i zobaczę je jak sam takowe zrobię kiedy dorwę w swoje ręce D7100).
Piszę to że niektórzy co premierę muszą mieć nowy stuff a inni się specjalizują w danym typie fotografii i im nawet D70 wystarcza, proste jak zrobienie dobrego zdjęcia.
Zobacz sobie wśród forumowych galerii, jak dobre fotografie i które robione są jakim sprzętem i zapytaj twórców czy widzą sens gonienia... ja póki co nie widzę...
zresztą każdy ma jakiegoś faworyta, ja ochłonąłem póki co jak wziąłem D7100 do ręki i przeraziłem się jego uchwytem, abym widział sens właśnie - to musiałoby być solidne a nie jest, tak jak dla Ciebie ważna jest tylko finalna jakość najlepiej w jpg tak dla mnie coś dużo więcej musi być na korzyść całości.
Żeby nie było D7100 pewnie że dużo lepszy niż zD70 ( nie ukrywam), ale w uchwycie mu do niego daleko a do pełni szczęścia niestety pozostaje niesmak...
Paablitos
18-03-2013, 22:15
No ale też z takim podejściem można pracować całe życie wciąż na to samo ;-) goniąc marzenia . Rewolucji wg. mnie nie ma, tylko usprawnienia, jeden zostanie przy starym inny musi mieć nowe...dla jednego sen z powiek spędza inny nowy model a ktoś inny nie zauważy aż takiego przeskoku... dla każdego co innego..
Oczekiwales rewolucji w porownaniu do D7000? Jakiej?
Mysle, ze malo jest uzytkownikow ktorzy zamienia D7000 na D7100... (bo to ta sama polka i rewolucji od razu nie bedzie). Natomiast dla kogos, kto uzywal nizszy model i wezmie D7100 moze to byc znaczacy przeskok.
Trzymajac sie kurczowo tezy, ze ulepszanie nie jest potrzebne... podcina sie galaz, na ktorej sie siedzi.
Edit:
alez sie szybko posty pojawiaja...moja wypowiedz deko po czasie.
Piszę to że niektórzy co premierę muszą mieć nowy stuff a inni się specjalizują w danym typie fotografii i im nawet D70 wystarcza, proste jak zrobienie dobrego zdjęcia.
Zobacz sobie wśród forumowych galerii, jak dobre fotografie i które robione są jakim sprzętem i zapytaj twórców czy widzą sens gonienia... ja póki co nie widzę...
I chodzi o to, że ja się Tobie nie dziwię, że nie widzisz sensu gonitwy i ciągłych zmian sprzętu :-) -i rozumiem to.
Tylko nie rozumiem, czemu Ty nie rozumiesz tych, których ta gonitwa podnieca i ciągle chcą zmieniać sprzęt na nowszy. Daj się cieszyć z tego co daną osobę cieszy (jak nie krzywdzi to nikogo innego).
tak jak dla Ciebie ważna jest tylko finalna jakość najlepiej w jpg tak dla mnie coś dużo więcej musi być na korzyść całości.
Nigdzie nie napisałem, że dla mnie ważna jest tylko jakość zdjęcia. Istotne jest dla mnie wiele aspektów, jednak jeśli obrazek będzie dla mnie odpowiedni, to jestem w stanie pewne niedogodności po prostu zignorować.
Wiesz na czym zdrowy rozsądek polega ?, na właściwym dla siebie wyborze. Mając D300s w ręce i D7100 widziałem co mi bardziej leży, nie kierując się zbytnio parametrami. Skoro i tak skupiam sięna formacie RAW zawsze i wyłącznie, nie robiąc w wysokich ISO zapewniam Cię że nie zrobię nim gorszego zdjęcia, mało tego po całym dniu łażenia lepiej się będę czuł ze sprawdzonym D300 ? Czemu to piszę, bo liczę że D400 wyjdzie i będzie idealny jak dla mnie i wówczas nie będę miał dylematu czy wchodzić w półśrodki czy być do końca zadowolonym, kiedyś pisałem że dla wielu z nas nie jest problemem kasa tylko samopoczucie z dobrze zainwestowanych pieniędzy...
Tylko nie rozumiem, czemu Ty nie rozumiesz tych, których ta gonitwa podnieca i ciągle chcą zmieniać sprzęt na nowszy. Daj się cieszyć z tego co daną osobę cieszy (jak nie krzywdzi to nikogo innego).
Nigdzie nie napisałem, że dla mnie ważna jest tylko jakość zdjęcia. Istotne jest dla mnie wiele aspektów, jednak jeśli obrazek będzie dla mnie odpowiedni, to jestem w stanie pewne niedogodności po prostu zignorować.
Ale ja do nikogo i nikomu nie odbieram przyjemności, ale zaczynam zauważać jedno, że to co producent zafunduje Wy i tak z zaletami i wadami bierzecie w ciemno aby po czasie się zorientować że radość Was jednak troszkę ominęła. Piszę to w kontekście tego że również liczyłem że to będzie sprzęt dla mnie ale niestety nie jest i potrafię tego dowieźć i możecie się z tym godzić albo nie tak jak ja że Wam on leży...
Wiesz na czym zdrowy rozsądek polega ?, na właściwym dla siebie wyborze
Owszem.
Dlatego pozwól (i nie dziw się), że ktoś dokonuje innego wyboru niż Ty.
Przecież ja Ci nie wciskam na siłę D7100, nie piszę, że dla Ciebie będzie lepszy od tego czy tamtego.
nie robiąc w wysokich ISO zapewniam Cię że nie zrobię nim gorszego zdjęcia, mało tego po całym dniu łażenia lepiej się będę czuł ze sprawdzonym D300 ?
Ale przecież mnie nie musisz zapewniać, że tak będzie, nie napisałem jakiegoś tekstu, żebyś miał co do tego wątpliwości.
ale zaczynam zauważać jedno, że to co producent zafunduje Wy i tak z zaletami i wadami bierzecie w ciemno
Ja tam nic w ciemno nie biorę (taka nauczka po....... ;-) ). Dokładnie analizuję za i przeciw. Sugeruję się opiniami i tym co sam sprawdzę, bo nie ma to jak ufać samemu sobie :-)
Zdrowo rozsądkowe podejście jest nudne, nudne, nudne ... Fatman? masz go już? Pochwal się :-)
Owszem.
Dlatego pozwól (i nie dziw się), że ktoś dokonuje innego wyboru niż Ty.
Przecież ja Ci nie wciskam na siłę D7100, nie piszę, że dla Ciebie będzie lepszy od tego czy tamtego.
Ale przecież mnie nie musisz zapewniać, że tak będzie, nie napisałem jakiegoś tekstu, żebyś miał co do tego wątpliwości.
Fatman tych słów do Ciebie nie kierowałem tylko do poprzednika ;-)
A że lubię być w "opozycji" i trochę Wam krwi napsuć to to robię ;-)
A na serio, to w sprawie uchwytu tę nidogodność zauważył ALF, ja i chyba ktoś jeszcze.
Po prostu jak zaczynało się od D100 i D70 i się było przyzwyczajonym do "tego" czegoś i z modelu na model tego brakuje to niestety takie osoby jak moja nie będę tym faktem zadowolone.
Ok spadam na dziś bo z flooduję ten post a nie o to mi chodzi ;-)
pietia79
18-03-2013, 22:37
Ja nie jestem zbyt podatny na "nowości" (moje D80 jest tego niezłym przykładem), ale ISO to jest to czego wiele razy brakowało mi w moim D80. Który nadal jest dla mnie niemal ideałem, jeśli chodzi o aparat dla amatora (a jeśli chodzi o ergonomię to pełnym ideałem).
Przy zdjęciach w ruchu w pomieszczeniach (głównie dzieciaki braci) wiele razy brakowało czułości. Lampa nie wszystko rozwiązywała. D7100 jest właśnie dla mnie. I będę z ISO korzystał.
Niech tylko szybko zejdą do 3999 ;)
Zdrowo rozsądkowe podejście jest nudne, nudne, nudne ... Fatman? masz go już? Pochwal się :-)
Nie mam, bo aktualnie walczę z innym przeciwnikiem o wiele potężniejszym niż zdrowy rozsądek -nazywa się totalny brak kasy ;-)
(no i jak bym go miał, to bym nie żebrał o 5 sekundowe wideo z niego, tylko już zasypywał nasze forum zdjęciami i filmami zrobionymi wg. życzeń i wytycznych forumowiczów)
Fatman tych słów do Ciebie nie kierowałem tylko do poprzednika ;-)
A że lubię być w "opozycji" i trochę Wam krwi napsuć to to robię ;-)
A na serio, to w sprawie uchwytu tę nidogodność zauważył ALF, ja i chyba ktoś jeszcze.
Po prostu jak zaczynało się od D100 i D70 i się było przyzwyczajonym do "tego" czegoś i z modelu na model tego brakuje to niestety takie osoby jak moja nie będę tym faktem zadowolone.
Ok spadam na dziś bo z flooduję ten post a nie o to mi chodzi ;-)
Chodzi chyba o mnie :) przestałem pisać, bo nie chcę robić kolejnego offtopu, a w pełni zgadzam się z Rafałem.
Ja Ciebie też w pełni rozumiem i już to gdzieś napisałem - najwidoczniej dobrze wykorzystujesz posiadany przez Ciebie aparat i jesteś w pełni zadowolony z jego pracy oraz jej efektów. Nie każdy jednak robi w tych samych warunkach zdjęcia co Ty, inni tez może nie są tak wykwalifikowanymi fotografami, jeszcze inni idą na łatwiznę.
Dla mnie fajnie, jak sprzęt daje mi więcej możliwości, to wszystko. Nie mam też zamiaru Ciebie przekonywać do zmian.
irek6311
18-03-2013, 22:40
Według mnie trudno wymagać od D7100 by było ergonomią zbliżone do D300 bo to inny segment ...
po numeracji to bliżej mu do D90/D5100 i taka ergonomia ,
byłem w Krakowie dziś i macałem D7100 i ergonomia zbliżona do mojego D7000 < mi odpowiada ,
za rok czy dwa zmienię D7000 na D7100 jak cena się ustabilizuje ,
odnośnie jakości zdjęć to w krajobrazach nawet D80 vs D7000 jest przepaść i warto się przesiąść na nowe body ...
D7100 nie testowałem ale powinno być jeszcze lepiej < tu będzie przepaść vs D300/D90 ,
Fatman doskonale cię rozumie i sam ostatnio w tym kierunku idę ;)
Kasandra
18-03-2013, 23:10
tylko już zasypywał nasze forum zdjęciami i filmami zrobionymi wg. życzeń i wytycznych forumowiczów)
Obiecanki macanki a głupiemu stoi;-)))
No ale trzymam za słowo;-))
a w między czasie może ktoś inny się zlituje?i jakieś jpgi?bo mój szop nie widzi tych RAWów:(
xnview otworzy Ci te pliki.
Paablitos
18-03-2013, 23:24
Co do plikow...coz ja moge powiedziec...zerknalem... zalkalem... pozbieralem szczeke z podlogi.
Mam D80... i widzac te foty na wysokom iso... dla mnie masakra.
Kasandra
18-03-2013, 23:25
Pablik to bądź tak dobry i zamień mi je na jpgi;-)tnx
Paablitos
18-03-2013, 23:28
Pablik to bądź tak dobry i zamień mi je na jpgi;-)tnx
Sie robi :)
Obiecanki macanki a głupiemu stoi;-)))
Taaa ? To zerknij na początki tematu o D800, kto udostępnił od cholery RAWów, porównań z D3 itd ;-)
No ale trzymam za słowo;-))
Niestety nie masz co trzymać, bo D7100 nie kupię........ brak kasy na długo, na takie zakupy :-(
No kurde wg Rumorsów D7100 jest sprzedawany już z kurzem. :(
josephebeloki
18-03-2013, 23:45
...i i im nawet D70 wystarcza, proste jak zrobienie dobrego zdjęcia....
... rozumiem, że na komputerze nadal masz WINDOWSA 98? Przecież Windows XP/VISTA/7 mają to samo i to samo można na nich zrobić co na 98. Na co instalowałeś nowszy system?
Błagam nie popadaj w ARCHAIZM.
zbyszekD7000
18-03-2013, 23:48
Taaa ? To zerknij na początki tematu o D800, kto udostępnił od cholery RAWów, porównań z D3 itd ;-)
Niestety nie masz co trzymać, bo D7100 nie kupię........ brak kasy na długo, na takie zakupy :-(
ale kusi
josephebeloki
18-03-2013, 23:52
... yyy jaki kurz, kto gdzie, jak? Co to jest ten Rumors?
Podlinkuj jak możesz, nie mogę znaleźć tej hiobowej informacji
Może ktoś ze znajomych kupi, może w inny sposób wpadnie CI w ręce
Liczę na ten test ;-)
pietia79
19-03-2013, 00:01
http://nikonrumors.com/2013/03/18/nikon-d7100-updates-2.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29
Filmik mówi o "oil spot". Komenty to juz bicie piany i panika.
http://nikonrumors.com/2013/03/18/nikon-d7100-updates-2.aspx/#more-56006
uuuuppppssss... :)
Może przypadek, jak z tym zawieszającym się softem.
To dopiero pierwsza jaskółka.
Pewnie problemy wieku dziecięcego, spowodowane ciągłym skracaniem time-to-market.
Beta testerzy, do dzieła! :D
Przetestowałem swój egzemplarz i żadnych artefaktów na matrycy nie odnotowałem.
A tak ogólnie - to ile teraz minimalnie trzeba dac za D7100?
Zależy od stawki, jedna moja znajoma tylko 3 razy ;)
Dobre dobre, ;) to zapytam raz jeszcze. Gdzie w Polsce mamy aktualnie najnizszą cenę :)
Zależy od stawki, jedna moja znajoma tylko 3 razy ;)
buhahhaha.... świetne:)
@hellix - wszędzie po tyle samo jest. Jakieś tam e-sklepy mają po 4550 jeśli Cię taka obniżka kręci.
Najtaniej jest tu: http://www.globalsklep.pl/pl_PL/p/APARAT-NIKON-D7100-BODY-/76482 - 4550 PLN
25.03.13 wychodzi nowa gazetka fotojokera i mam cichą nadzieję na jakąś akcję promocyjną
josephebeloki
19-03-2013, 11:13
Najtaniej jest tu: http://www.globalsklep.pl/pl_PL/p/APARAT-NIKON-D7100-BODY-/76482 - 4550 PLN
25.03.13 wychodzi nowa gazetka fotojokera i mam cichą nadzieję na jakąś akcję promocyjną
No ja też czaje, bo będę kupował :) Ale mój max to 4200 no może 4250zł (tam się 2x piwka nie napije nic się nie stanie :) )
ab, fj itp min.4599zł miejscami tak jak piszą wyżej..
jest już kilka dni po premierze więc przydałaby się jakaś promocja co by zachęcić potencjalnych kupców..
wszystko zależy od sprzedaży D7000 i D300s, jak im to zleci z magazynów to i D7100 się w gazetce znajdzie
josephebeloki
19-03-2013, 11:19
wszystko zależy od sprzedaży D7000 i D300s, jak im to zleci z magazynów to i D7100 się w gazetce znajdzie
Nie wiem czy wiecie, ale hmm no fotojoker już ma promocję, znaczy tak to można chyba nazwać: http://www.fotojoker.pl . Opłaca się jeśli ktoś bierze z 18-105. Wtedy szkło wychodzi 800zł, a nie 1050zł. Także 200zł w kieszeni.
qooba - dziękuję za pomoc z Twojej strony, gdzie Ci wysłać piwo? Zapytałem - bowiem nieogarnę wszystkich sklepów, a tam gdzie cena była by najnizsza to i tak bym nietrafił. Czasem lepiej siedziec cicho jak sobie takie posty tworzyć jak Twoje - pomocne jak mało co;p
qooba - dziękuję za pomoc z Twojej strony, gdzie Ci wysłać piwo?
wolę coś mocniejszego ;)
leń jesteś i tyle! jest skąpiec, jest ceneo i inne takie...
tyś też leń, bo Ci sie niechciało napisac ;P
Kilka nowych JPG, dzisiaj wynalazłem przeszukując strony.
http://www.thephoblographer.com/2013/03/18/first-impressions-nikon-d7100/
Autor wrzucił zdjęcia surowe bez obróbki.
No to bierzmy się za analizę.
josephebeloki
19-03-2013, 11:47
wolę coś mocniejszego ;)
leń jesteś i tyle! jest skąpiec, jest ceneo i inne takie...
Szczerze, to kolegę @hellix rozumiem, bo nie raz szukam w ceneo i skąpiec i pusto. Wchodzę na forum, a tam linki do jakiś sklepów. Przecież do ceneo i skąpca sklepy muszę się zgłosić i wnieść opłatę aby być na tej liście.
Także jak będziecie mieć jakieś namiary na zaufany/tani sklep to dawać linki i nie kłócić się !!!
Nie wiem czy wiecie, ale hmm no fotojoker już ma promocję, znaczy tak to można chyba nazwać: http://www.fotojoker.pl . Opłaca się jeśli ktoś bierze z 18-105. Wtedy szkło wychodzi 800zł, a nie 1050zł. Także 200zł w kieszeni.
http://www.globalsklep.pl/pl_PL/p/APARAT-NIKON-D7100-18-105-VR/73485
tu z obiektywem jest stówkę taniej niż w FJ
josephebeloki
19-03-2013, 11:51
Przetestowałem swój egzemplarz i żadnych artefaktów na matrycy nie odnotowałem.
Jak będziesz tak dobry, to wrzuciłbyś parę .jpg z exif . Dzięki
Kilka nowych JPG, dzisiaj wynalazłem przeszukując strony.
http://www.thephoblographer.com/2013/03/18/first-impressions-nikon-d7100/
Autor wrzucił zdjęcia surowe bez obróbki.
No to bierzmy się za analizę.
josephebeloki tutaj masz linka do kilku jpgów surowych, prosto z ulicy i jak pisze autor puszka przeżyła upadek i dalej foci. Niektóre są bardzo ciekawe gdyż zawierają w swym temacie różne pionowe i poziome linie a więc można zobaczyć jak sobie radzi aparat bez filtra.
Fotka nr.1 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-9-of-9ISO-4001-160-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.2 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-8-of-9ISO-4501-50-sec-at-f-4.2.jpg)
Fotka nr.3 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-7-of-9ISO-4001-800-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.4 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-6-of-9ISO-9001-160-sec-at-f-5.6.jpg)
Fotka nr.5 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-5-of-9ISO-4001-400-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.6 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-4-of-9ISO-4001-160-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.7 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-3-of-9ISO-4001-50-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.8 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-2-of-9ISO-4001-400-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.9 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-1-of-9ISO-11001-30-sec-at-f-3.5.jpg)
Zdjęcia pochodzą z strony którą podałem wcześniej.
megamind
19-03-2013, 12:24
Jeden centralny krzyżowy łapie przy f/8:
Może ktoś mi naświetlić co to oznacza w praktyce?
Że możesz użyć TC x2 z obiektywami o jasności 4, lub TC x1.4 z obiektywami 5.6
josephebeloki
19-03-2013, 12:30
Może ktoś mi naświetlić co to oznacza w praktyce?
Jak masz szkło od f8 to będziesz miał tylko 1 centralny. Nie oznacza to, że jeśli masz szkło o jasności f3.5, że nie możesz sobie w nim ustawić przysłony np. f32. Chodzi o to, że aparat ostrzy przy największej dziurze... zatem jeśli szkło ma największą dziurę f10 to możesz zapomnieć o AF. Jeśli tak jak tutaj, szkło ma jasność f8 to masz 1 krzyżowy.
Osobiście nie widziałem szkła f10 na oczy :)
Pozdro
megamind
19-03-2013, 12:31
Czyli punkty działające do 5,6, przy obiektywach o niższym od 5,6 świetle nie działają?
Jak się to objawia?
Ja myślę, że większość kupi i tak samo body, więc czekamy na promo body :) bez kitów.
Czyli punkty działające do 5,6, przy obiektywach o niższym od 5,6 świetle nie działają?
Jak się to objawia?
W bardzo dobrym oświetleniu i dużym kontraście zadziałają. A dużo jest obiektywów ciemniejszych niż 5.6?
megamind
19-03-2013, 12:34
Pytałem czysto teoretycznie.
Jak będziesz tak dobry, to wrzuciłbyś parę .jpg z exif . Dzięki
Zobaczę co da się zrobić
Oglądam zdjęcia z D7100 i zastanawiam się, gdzie ta przepaść w jakości obrazka?
Kasandra
19-03-2013, 13:48
Ja też;-)
już od wczoraj;-)
josephebeloki
19-03-2013, 13:54
No ja widzę, jeśli chodzi o ostrość. Na głupich kredkach przykładowych co widzieliśmy, to różnica jest ogromna. Chyba, że wam nie zależy na ostrości, a na kolorach się skupiacie, to tutaj raczej róznicy nie zobaczycie, bo filtr koloru chyba ten sam. Po za tym... D7100 ma być szybko-celny/ostrzejszy i tak jest. Reszta to wszystko to co było więc tutaj cudów nie będzie.
Ale chyba nikt nie oczekiwał przepaści w stosunku do poprzednika ? :-) Jest lepsza rozdzielczość oraz - po zeskalowaniu - lepsze niektóre inne parametry.
odwróce pytanie, jakiej przepaści oczekiwałbyś...
rozdzielczość/ostrość to mało?
Kasandra
19-03-2013, 14:26
Ej, to nie on napisał, że widzi przepaść;-)
Ja też nie.
Ale czytając takie stwierdzenie oczekiwałabym naprawdę obrazka, który mnie powali, a nic takiego się nie stało niestety.
Więc pytanie do tych co widzą przepaść;-) w czym widzą;-)
W stosunku do D90/300 ogromna. W kolorystyce, DR, czułości i ostrości (ilośc detalu). W stosunku do D7000 niewielka, głównie w czułości i ostrości.
Do tego dochodzą różnice w AF i innych bajerach, jak auto ISO.
[QUOTE=Kasandra;3082431]oczekiwałabym naprawdę obrazka, który mnie powali, a nic takiego się nie stało niestety.
QUOTE]
no kumam, ale brakuje mi odpowiednika...
w sensie: jaki(skąd) obrazek powala, żeby go porównać do d7100.
Wydaje mi sie, że w DXie ciężko już zrobić (na tą chwilę) wiecej...
Kasandra
19-03-2013, 14:32
Czyli trzeba jednak FXa w takim razie.
Ale poczekam na więcej testów, zdjęć itd;-)
Sample (chyba jeszcze nie było) - wszystkie ISO:
http://www.ephotozine.com/article/nikon-d7100-digital-slr-sample-photos-21578
Pawel Pawlak
19-03-2013, 14:44
było już baaardzo dawno ;)
megamind
19-03-2013, 15:05
Ja bym chętnie zobaczył porównanie obrazków na różnym iso z D90 lub D300.
Z przykładów w poście powyżej wnioskuję wstępnie ze szum D7100/iso6400 i D90/iso1600 są na podobnym poziomie.
... no to jeszcze:
http://www.bengske.com/nikon-d7100-studio-sample-photos/
i test AF
http://qicai.fengniao.com/360/3604282.html - na stronie 3 jest porównanie ostrości do D5200
im dłużej patrze na te obrazki z ISO 6400 bym bardziej jestem napalony, pierwsze promo w fotojokerze albo abfoto i biegnę z jęzorem na wierzchu
. ja już na szczęście fundusz mam odłożony, ale kupie dopiero na urodziny (maj) bo do tego czasu mam nadzieję, że wyjdzie trochę testów, opinii itp.. miałem d200... zastanawiałem się nad d300s, ale mi głównie ISO potrzebne z racji fotografowania koncertowego... a na puszkę PRO.. w chwili obecnej po prosu mnie nie stać... a na d7100 a i owszem.. :D a wczoraj macałem w abfoto w Toruniu i jak najbardziej mi pasuje jego wielkość :D
josephebeloki
19-03-2013, 15:40
Na moje oko to obrazek prosto z puszki D7100 wygląda jak z D7000 po pierwszej obróbce wyostrzania (schodzi ta "nieostra mgiełka"). Rewelacja, podejrzewam, że D7000 (16Mpx) vs D7100 (24Mpx) + usunięcie filtra , jest to na moje oko dodatkowe + 8-10pmm (MTF50).
Miazga !!!
Kto tu gadał, że nie widzi różnicy w obrazku?
Czytając powyższe (trzy) wpisy, zastanawiam się, po ile Wy macie lat?
też zawsze byłem ciekaw, interesujące byłoby zestawienie nowo kupowanych puszek zestawione z wiekiem, zróbmy taką ankietę ;-)
cz4rnuch
19-03-2013, 16:24
Czytając powyższe (trzy) wpisy, zastanawiam się, po ile Wy macie lat? Zupełnie niepotrzebne przycinki. Walle, napisz może dokładnie co dla ciebie oznacza przepaść oraz z czym porównujesz to będzie łatwiej dyskutować. Wytykanie komuś wieku w dyskusji(jakby miało to coś wspólnego z tematem) już samo w sobie jest powiedzmy niepoważne(żeby nie powiedzieć dziecinne). Ja obrazek porównuję do D90 i różnica jest spora, na tyle duża że moim zdaniem warto się przesiąść choć na razie mało sampli widziałem i czekam na coś bardziej miarodajnego.
zaspokoję Twoją ciekawość - 29, coś jeszcze chcesz wiedzieć ciekawego?
josephebeloki
19-03-2013, 16:54
Ja 30 , a co to kur..... DARLING.PL czy SAMOTNI.PL ?
Dobre :mrgreen:
No to Walle teraz piłeczka po Twojej stronie. :) Ile masz lat? :)
Ja mam propozycję, żeby obecny wątek zastąpić wątkiem np D7100 w praktyce.
Obecny ma już prawie 1200 postów z których nic nie wynika. 1200 postów o "dupie Maryni"
Może w nowym będzie więcej merytorycznych wpisów a mniej ględzenia bez sensu.
pietia79
19-03-2013, 17:14
No to Walle teraz piłeczka po Twojej stronie. :) Ile masz lat? :)
I skond klikash ;)
josephebeloki
19-03-2013, 17:14
No jeszcze prośba do admina aby zmienił temat działu na Nikon d'SLR - D40 - D7100
I skond klikash ;)
I czy też loFFciaSZ kUcYkI jak my...
zbyszekD7000
19-03-2013, 17:21
W okienku wpisów jest taka fajna opcja ABC, może warto czasem z niej skorzystać:-)
A tak poważnie to forum to klub dyskusyjny o pierdołach a nie forum fotograficzne czego dowodem jest ten wątek o D7100, podobny do wielu innych, zamiast uzyskania odpowiedzi jest się odsyłanym do czytania wątków po 900 stron. Ten za chwilę też tyle osiągnie a niewiele wnosi.
pietia79
19-03-2013, 17:38
W okienku wpisów jest taka fajna opcja ABC, może warto czasem z niej skorzystać:-)
A tak poważnie to forum to klub dyskusyjny o pierdołach a nie forum fotograficzne czego dowodem jest ten wątek o D7100, podobny do wielu innych, zamiast uzyskania odpowiedzi jest się odsyłanym do czytania wątków po 900 stron. Ten za chwilę też tyle osiągnie a niewiele wnosi.
Niewiele wnosi, bo prawie nikt nie ma jeszcze aparatu. Będą testerzy, będą watki wnoszące.
Też popieram zrobienie nowego i zamknięcie tego.
zbyszekD7000
19-03-2013, 17:44
Tu się dubluje to co było w wątku o D7000 i ciekaw jestem dlaczego moderatorzy nie reagują i pozwalają na tworzenie kolejnego takiego śmietnika;-)
Fotka nr.1 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-9-of-9ISO-4001-160-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.2 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-8-of-9ISO-4501-50-sec-at-f-4.2.jpg)
Fotka nr.3 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-7-of-9ISO-4001-800-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.4 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-6-of-9ISO-9001-160-sec-at-f-5.6.jpg)
Fotka nr.5 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-5-of-9ISO-4001-400-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.6 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-4-of-9ISO-4001-160-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.7 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-3-of-9ISO-4001-50-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.8 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-2-of-9ISO-4001-400-sec-at-f-3.5.jpg)
Fotka nr.9 (http://www.thephoblographer.com/wp-content/uploads/2013/03/Chris-Gampat-The-Phoblographer-Nikon-D7100-sample-jpegs-1-of-9ISO-11001-30-sec-at-f-3.5.jpg)
Zdjęcia pochodzą z strony którą podałem wcześniej.
Wrzuciłem kilka znalezionych świeżych fotek zero komentarza ani analizy proszę o jakieś konkretne opinie, analizy. Mam okazję kupić za 4300 ale na razie po analizie całego wątku nic konkretnego nie wywnioskowałem.
No jeszcze prośba do admina aby zmienił temat działu na Nikon d'SLR - D40 - D7100
jak kupi to zmieni ;)
Wrzuciłem kilka znalezionych świeżych fotek zero komentarza ani analizy proszę o jakieś konkretne opinie, analizy. Mam okazję kupić za 4300 ale na razie po analizie całego wątku nic konkretnego nie wywnioskowałem.
To nie jest najlepszy materiał do analizy, z uwagi na warunki i parametry, w jakich był wykonany i źródło plików (jpg prosto z puszki) oraz brak zdjęć porównawczych.
Mam 45 lat.
W kwestii tzw. "przepaści", niech się wypowiedzą i potwierdzą ją ci, którzy twierdzą, że jest.
Uważam, że na wydrukach różnicy nie będzie, a jeśli, to pomijalna. Na ekranie, po mocnym wykropowaniu obrazu pewnie będzie widać różnicę, ale kwestię oglądania kropów pozostawiam miłośnikom.
Zawsze twierdziłem, że lepszym wyborem jest inwestycja w szkła, oświetlenie, nauka obróbki zdjęć itp.
D7100 mam zamiar kupić za rok lub dwa, gdy cena zbliży się do 3500 zł. i gdy wyleczą go z chorób wieku dziecięcego.
O wiek pytałem bez złośliwości. Studiuję sobie naturę ludzką ;-)
josephebeloki
19-03-2013, 19:31
...Zawsze twierdziłem, że lepszym wyborem jest inwestycja w szkła, oświetlenie, nauka obróbki zdjęć itp...
To lux. Inwestując w D7100 inwestujesz w swoje szkła.
Masz 5 szkieł dobrej jakości których dla MTF50 "centrum" w granicach wynosi : 45pmm , a nagle kupujesz D7100 podłączasz pod niego wszystkie swoje szkła i masz już bardzo dobrej jakości szkła, gdyż po podłączeniu do D7100 nagle mają poziom w granicach 52-55pmm dla MTF50.
Mówimy tutaj o Dx. Ja myślę, że pomiędzy D7000 vs D7100 będzie to ok. 8pmm, może się mylę, pewno za pół roku się dowiemy.
Pozdro
rawy i jpgi http://www.focus-numerique.com/test-1643/reflex-nikon-d7100-bruit-electronique-12.html
@josephebeloki
Ja chcę D7100 z innych powodów:
- Multi-CAM 3500DX
- możliwość pełnej współpracy z manualami (mam dostęp do wielu ciekawych szkieł)
- dodatkowy crop 1.3 (?) do makro
- 24 Mpx do krajobrazu też nie zaszkodzi
Myślałem już o D7000 gdy się pojawił, ale problemy z Af-em wyleczyły mnie z niego.
Co do rozdzielczości, to oczywiście ma ona dla mnie znaczenie, ale ja jestem wychowany na analogu i dla mnie ciekawsza jest zabawa światłem i kolorem niekoniecznie z "ginekologiczną" ostrością.
Ja chcę D7100 z innych powodów:
- Multi-CAM 3500DX
Rozumiem, tez uwazam, iz to plus mocny.
- możliwość pełnej współpracy z manualami (mam dostęp do wielu ciekawych szkieł)
To D7000 sie w tym wzgledzie czyms rozni?
- dodatkowy crop 1.3 (?) do makro
Jaki uzysk z tego przewidujesz?
- 24 Mpx do krajobrazu też nie zaszkodzi
Racja, i nie tylko do krajobrazu :)
Myślałem już o D7000 gdy się pojawił, ale problemy z Af-em wyleczyły mnie z niego.
Szkoda tylko, ze na mysleniu sie w wielu przypadkach konczy.
Ja nie "myslalem" i nie mam problemow z AF :)
Leczyc tak swoja droga, tez sie nie musze, jak cos potrzebuje to raczej nie deliberuje, po prostu kupuje :)
pozdro
rawy i jpgi http://www.focus-numerique.com/test-1643/reflex-nikon-d7100-bruit-electronique-12.html
Ciekawe sampelki :-) Trochę szkoda, że na bardzo różnych obiektywach. Ciekawe są tam też pliki z D600. Porównanie ich z D7100 (oba na podobnych obiektywach) skłania do wniosku, że te 24Mp w DX-ie nieźle funkcjonuje. Naprawdę mzd dobrze to wygląda.
Ps odnosiłem się do ISO 100
Witam wszystkich
Dyskusja na temat AF - może kogoś zainteresuje:
http://connect.dpreview.com/forums/post/51097913
josephebeloki
20-03-2013, 14:16
Sporo sampli : http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1197136/2 w tym matrycy :) Na razie kurzu brak :)
Sample: http://www.photographyblog.com/previews/nikon_d7100_photos/
Pawel Pawlak
20-03-2013, 14:51
tego chyba nie było - szybkość i bufor w z zależności od szybkości SD
http://forums.dpreview.com/forums/post/51109810
Zapycha się szybciej niż myślałem, ale potem utrzymuje 4fps aż do zapchania karty. Nie wyczytałem czy to 14 bit, ale chyba tak.
Zapycha się szybciej niż myślałem, ale potem utrzymuje 4fps aż do zapchania karty. Nie wyczytałem czy to 14 bit, ale chyba tak.
"They are all 12 bit lossless RAW. If I try 14 bit I have problems reaching 6 fps even at the start. On the other hand with 12 bit lossy I get a slightly higher sustained rate."
http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=show_topic&forum=329&topic_id=25165&mesg_id=25165&page=#25198
Oraz test rozdzielczości:
http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/nikon-d7100-1132593/review/3#articleContent
trochę nocnych zdjęć
http://www.thephoblographer.com/2013/03/19/want-more-nikon-d7100-night-photos-here-you-go/
sokolnik
20-03-2013, 21:46
jak oceniacie te nocne zdjęcia ? ISO okolice 5000
jeszcze dorzucę te, sporo zdjęć różne ISO
http://www.flickr.com/photos/31204622@N02/8559982804/in/photostream/lightbox/
Tu nie ma co oceniać. Raz, że JPG z puchy a dwa, kiepskiej jakości są (wyglądają na nietrafione przynajmniej niektóre).
potwierdzam, beznadziejne te zdjęcia, no może za wyjątkiem 2-3 maksymalnie.. wygląda mi to jakby ktoś kto je robił miał pierwszy raz w rękach lustro..
poczekajmy na coś lepszego no i na wyczekiwany test.. ;)
Myślicie, że kiedy pierwsze polskie pełne testy D7100 typu optyczne.pl, czy fotopolis.pl?
sokolnik
20-03-2013, 23:53
wtedy kiedy N zapłaci za pozytywną opinię/test wystarczająco dużo pieniędzy :)
12bit. 14bit bezstratnie nie osiąga nawet 6fps
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/TS940x940urlhttp3A2F2Fkaiserse2Fdpreview-1.jpg
źródło (http://forums.dpreview.com/files/w/TS940x940?url=http%3A%2F%2Fkaiser.se%2Fdpreview%2F D7100_fps4.png&signature=Z9EXiRS8ui5f4ibpORwMuFYoqUU=)
A tutaj porównanie różnych kart (od 20 do 95 Mb/s)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/TS940x940urlhttp3A2F2Fkaiserse2Fdpreview-2.jpg
źródło (http://forums.dpreview.com/files/w/TS940x940?url=http%3A%2F%2Fkaiser.se%2Fdpreview%2F D7100_fps3.png&signature=Y8neYXHC2H59obAtuY9jv5NuJvI=)
Jako pomyłkę ;) W nocy nigdy nie użyłem ISO 200, jeżeli tylko miałem ISO100 :D
grissley
21-03-2013, 01:53
Jeśli te prędkości są na dx, to przy cropie 1.3 i karcie 95, bufor w ogóle nie powinien się na 12 bit zapychać...
josephebeloki
21-03-2013, 12:02
Myślicie, że kiedy pierwsze polskie pełne testy D7100 typu optyczne.pl, czy fotopolis.pl?
Fotopolis po 3 miesiącach od rozpoczęcia sprzedaży średnio, Optyczne.pl średnio 6 miesięcy po.
To na podstawie D7000 sprawdzałem, bo też ciekawy byłem kiedy.
Zatem lipiec-wrzesień coś takiego :).
a ja dziś widziałem billboard MM z nową super ofertą D7k_18-105 za 3899zł jeśli się nie mylę więc potwierdza się że Nikon chce się pozbyć stocków magazynowych nieszczęsnego D7k :(
heh abfoto wymyśliło świetną promocję ;)
http://www.abfoto.pl/nikon-nikon-d7100-body-lustrzanka-cyfrowa-+-pen-16gb-+-kupon-rabatowy-cewe-+-transport-gratis-o_l_1935.html
Pen 16GB o prędkości zapisu 3MB/s?
sokolnik
21-03-2013, 15:43
Widziałem na własne oczy D7100 :) aparat jak aparat :)
opinia sprzedawcy o AF, "prawie identyczny jak w D300 + do tego algorytmy z D4..."
tak myślę, jakby było body za 4 tyś to bym mógł kupić :)
Jest szansa na bardzo udany sprzęt.
Nie ma w nim praktycznie niczego nowego. Tylko sprawdzone i prawdopodobnie pozbawione pluskiew elementy.
Obudowa i klawiszologia - D600
Matryca - D5200
AF - z czasów D300 podobno z algorytmami D400
Zasilanie - d7000
Wydaje się, że nie ma czego popsuć.
Zobaczymy.
Pozdr.
Lento Violento
21-03-2013, 17:50
A to ciekawe:D
sokolnik
21-03-2013, 17:55
kto ma D7100 niech pisze swoją opinię !
Machnęło mi się 2 zera za dużo.
Jest szansa na bardzo udany sprzęt.
Nie ma w nim praktycznie niczego nowego. Tylko sprawdzone i prawdopodobnie pozbawione pluskiew elementy.
Obudowa i klawiszologia - D600
Matryca - D5200
Zasilanie - d7000
Wydaje się, że nie ma czego popsuć.
Zobaczymy.
Pozdr.
Póki co to słychać tylko narzekanie na kiepski bufor ale to Nikon podawał w specyfikacji jeszcze przed premierą D7100.
Ciekawi mnie jak będzie z odpornością obudowy bo w D800 podobno szybko się "starzeje". Pisał chyba o tym Paweł Pawlak i Fatman.
Ciekawi mnie jak będzie z odpornością obudowy bo w D800 podobno szybko się "starzeje". Pisał chyba o tym Paweł Pawlak i Fatman.
Czyżby celowe postarzanie sprzętu, aby po upływie gwarancji kupować nowy ?;-)
Czyżby celowe postarzanie sprzętu, aby po upływie gwarancji kupować nowy ?;-)
Jeśli o mnie chodzi, to byle D900 już wtedy był ;-)
Nawet gdyby co roku wypuszczali nowy model to też byś go kupił po zepsuciu poprzedniego ?
byłem dziś w Nikonie, pomacałem i jak dla mnie:
- dobrze leży w ręce
- przycisk AE-L idealnie umieszczony
- spust jest miękki i przyjemny
- w porównaniu do D300s sprawia wrażenie "delikatniejszego" min. przez brak osłony
na pytanie "czy dużo sztuk już sprzedaliście" - Pan odpowiedział - żadnej, wszyscy chcą pomacać i pytają ile sztuk sprzedanych? ;)
Nawet gdyby co roku wypuszczali nowy model to też byś go kupił po zepsuciu poprzedniego ?
Jak bym miał kasę to co miałbym sobie żałować ? Nie wiadomo ile jeszcze pożyję, a tak to mam dodatkową radochę :-)
Panowie, a ja mam pytanie z innej beczki:) Jest sens przesiadania się z d3100?;D
Jak chcesz zamienić Golfa 4 na Audi A4, to jest :D
Hehe, a4 to ja jeżdzę, a do golfów nigdy nie miałem przekonania:D czyli odpowiedź już znam;)
Jak bym miał kasę to co miałbym sobie żałować ? Nie wiadomo ile jeszcze pożyję, a tak to mam dodatkową radochę :-)
nie no masz rację, jeśli są środki bez żyłowania się za wszelką cenę to jak najbardziej...
http://biznes.onet.pl/sprzet-elektroniczny-albo-auto-z-usa-praktycznie-b,18572,5450551,1,news-detal
czekamy 2 lata i kupujemy za grosze :P
http://biznes.onet.pl/sprzet-elektroniczny-albo-auto-z-usa-praktycznie-b,18572,5450551,1,news-detal
czekamy 2 lata i kupujemy za grosze :P
O ile będziemy mieć pracę. Socjalistyczna UE nie wytrzyma unii celnej z USA.
Pawel Pawlak
21-03-2013, 22:44
Pstryknąłem dziś kilka sampelków i chcę D400 z tą matrycą :)
Matryca jest fantastyczna, JPGi bardzo fajne - świetnie odszumiane. Wydaje mi się że reporterka sportowa z korzystaniem z wykorzystaniem z JPGów będzie możliwa do wyższego iso niż w d3/d700 - a przy JPGach, bufor nie będzie ograniczeniem.
Nikonie, wsadź ją proszę w większe, solidniejsze body, z obsługą choć jak D800, do tego daj bufor na 5s RAWów w serii i masz we mnie klienta.
sokolnik
22-03-2013, 00:05
Matryca jest fantastyczna, JPGi bardzo fajne - świetnie odszumiane.
zaprezentuj zdjęcia na forum :) chętnie obejrzę
josephebeloki
22-03-2013, 00:05
Matryca jest fantastyczna, JPGi bardzo fajne - świetnie odszumiane. Wydaje mi się że reporterka sportowa z korzystaniem z wykorzystaniem z JPGów będzie możliwa do wyższego iso niż w d3/d700 - a przy JPGach, bufor nie będzie ograniczeniem.
Nikonie, wsadź ją proszę w większe, solidniejsze body, z obsługą choć jak D800, do tego daj bufor na 5s RAWów w serii i masz we mnie klienta.
... ta i żeby jeszcze kawę parzył ;)
Mi wystarczy sprzęt zgodny ze specyfikacją, bez "fajerwerków". Po prostu sprawny.
Właśnie wrzuć jak możesz sampelki :)
No i zaczynają się promocje, słaba to na razie jest ta promocja ale już coś drgnęło :)
http://www.fotojoker.pl/
O D400 to czytałem już w 2011, że "tuż tuż!"...
Natomiast można podejrzewać, że o ile taki powstanie, to mu dorzucą jakieś inne "killer features", żeby się jednak trochę różnił i cena poleci ze 2-3k do góry, a wtedy spora część "oczekujących" zwróci się pewnie w stronę d7100 + grip ;)
No i zaczynają się promocje, słaba to na razie jest ta promocja ale już coś drgnęło :)
http://www.fotojoker.pl/Niech opuszczą o te 3 stówki to już biorę :-)
Niech opuszczą o te 3 stówki to już biorę :-)
cholera i ja wyczekuję :)
Może i ja bym się skusił :) strasznie jestem rozdarty pomiędzy D7100 a D600. Co wybrać, co wybrać...
Mam nadzieje, ze czytają forum sklepy internetowe i zamiast sie czaić i nie sprzedawać za 4600, obiżą do hm 4200zł i sprzedaż ruszy lawinowo. Wg. mnie FJ jest dość drogim sklepem więc nie jest wyrocznią co do ceny sprzętu. Wnioskuje więc, że cena d7100 musi być niższa i tyle.
Może i ja bym się skusił :) strasznie jestem rozdarty pomiędzy D7100 a D600. Co wybrać, co wybrać...
D7100 :)
Mam nadzieje, ze czytają forum sklepy internetowe i zamiast sie czaić i nie sprzedawać za 4600, obiżą do hm 4200zł i sprzedaż ruszy lawinowo. Wg. mnie FJ jest dość drogim sklepem więc nie jest wyrocznią co do ceny sprzętu. Wnioskuje więc, że cena d7100 musi być niższa i tyle.
A tu się z kolegą nie zgodę, mam wrażenie że to jeden z tańszych sklepów. Ale co do jednego jesteśmy zgodni 4200 i bierzemy bez mrugnięcia oka :)
podpisuje się pod tym, 4200PLN i z miejsca kupuje
Mario__S
22-03-2013, 10:40
A na "zajączka" 4000 i będzie bestseller :)
A na "zajączka" 4000 i będzie bestseller :)
eh, marzenia ściętej głowy :?
zyzio666
22-03-2013, 10:49
Na szczęście marzenia umierają ostatnie :)
A ja czekam na 10 x 0% w Euro AGD :smile:
josephebeloki
22-03-2013, 11:20
Ja też. Ale biorę D600. Zupełnie inna plastyka obrazu. Ale to są niuanse DX vs FX.
Ja też. Ale biorę D600. Zupełnie inna plastyka obrazu. Ale to są niuanse DX vs FX.
Ty musisz w miarę szybko podjąć decyzję, ja jestem o tyle w lepszej sytuacji, że mogę poczekać na opinie i testy D7100. Przyzwyczaiłem się do DXa, teraz zmieniać 17-55 na 24-70, 50 1.4 na 85 1.4 :) i tak w kółko :D
Tylko, że cena za body pewnie będzie 5200zł ;-)
po japońsku dla chętnych
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20130321_592403.html
Przepraszam za OT, ale czy z tego 10 x 0% da się skorzystać ? Jak próbowałem to tylko z ubezpieczeniem.
No przecież oni sprzedając w systemie ratalnym również coś z tego chcą mieć, widocznie tak stoi w umowie ;-)
Przepraszam za OT, ale czy z tego 10 x 0% da się skorzystać ? Jak próbowałem to tylko z ubezpieczeniem.
Tak jest raty są rzeczywiście 0%, tylko trzeba wziąć obowiązkowe ubezpieczenie od tych rat :) myślę, że to może być nawet 300-400 zeta przy tej kwocie aparatu.
podobno można z tego zrezygnować, ale to jakiś zawiły proces znany wtajemniczonym = pracownikom banku ;)
po japońsku dla chętnych
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20130321_592403.html
Jestem pod wrażeniem. Poczekam aż nowi użytkownicy przetestują i jeżeli będzie ok. to biorę. Będzie do kpl. z D300s.
Scropowałem cropa 1,3x :grin: o dalsze 40% i jakość oraz szczegół na bd. poziomie. Właściwie można by rzec rewelka.
podobno można z tego zrezygnować, ale to jakiś zawiły proces znany wtajemniczonym = pracownikom banku ;)
ja już raz brałem na raty 0% w Euro AGD zmywarkę i chciałem zrezygnować z tego ubezpieczenia i powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości przy 10 ratach, chyba że Pan się skusi na 4 lub 6 rat wtedy można zrezygnować z ubezpieczenia - tak mi powiedziała Pani z punktu kredytowego :)
p.s no dobra tego bo wchodzimy na niemały OT :)
Bo z ubezpieczenia nie rezygnuje się w punkcie kredytowym, tylko już po zakupie w terminie 30 dni. Trzeba po prostu przeczytać umowę.
W sumie to zależy bardziej od banku niż sklepu. Robiłem tak w GE kupując w MM.
ja już raz brałem na raty 0% w Euro AGD zmywarkę i chciałem zrezygnować z tego ubezpieczenia i powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości przy 10 ratach, chyba że Pan się skusi na 4 lub 6 rat wtedy można zrezygnować z ubezpieczenia - tak mi powiedziała Pani z punktu kredytowego :)
p.s no dobra tego bo wchodzimy na niemały OT :)
To zależy wyłącznie od banku i klienta. Jeśli ma się dobrą historię kredytową i odpowiednie, stabilne zarobki do kwoty kredytu również w Euro można dostać kredyt 0% bez ubezpieczenia i to na więcej niż 10 rat :-).
OT cd ;)
Od lat kupuję wszystko co się da w EURO AGD na raty 0%. NIGDY nie zapłaciłem więcej niż 10 rat = cena / 10.
O warunkach kredytowania decyduje bank a nie sklep - indywidualnie dla każdego kredytobiorcy.
To zależy wyłącznie od banku i klienta. Jeśli ma się dobrą historię kredytową i odpowiednie, stabilne zarobki do kwoty kredytu również w Euro można dostać kredyt 0% bez ubezpieczenia i to na więcej niż 10 rat :-).
Dokładnie.
Jakiś czas temu coś tam kupowałem w euro na 10 rat 0%. Pani z okienka powiedziała że jest ubezpieczenie, ja że nie chcę ubezpieczenia. Ona, że mogę nie dostać rat, że to bank musi sprawdzić i będę musiał poczekać żeby mnie przepuścili przez system. Poczekałem 15 min i ok. Zastanawiałem się jak oni to sprawdzili bo było przed 20 i jaki bank do tej godz pracuje.
Wracając do tematu to poczekam jeszcze trochę. Może cena spadnie do 4tys, do tego czasu będzie już sporo opinii w necie i zobaczymy czy przesiądę się z obecnej puchy.
Ostatnio przy D7000 było podobnie, Już prawie byłem zdecydowany na przesiadkę z D90, ale coraz częściej pojawiały się różne opinie i skończyło się na D300s
Zobaczymy jak teraz będzie.
Offtopowo.
Takie rzeczy są sprawdzane przez system w banku, kompy pracują 24h/doba.
Przez weekend w fotojokerze sa raty 10x0%
sokolnik
22-03-2013, 13:52
czekamy na porządne testy !
czekamy na promocje !
czekamy na kasę :)
promocja cenowa będzie na bank bo sprzedaż nie idzie, a promocje typu karta gratis niewiele pomogą, liczę na nową gazetkę FJ na początku następnego tygodnia
czekamy na porządne testy !
czekamy na promocje !
czekamy na kasę :)
dobre :)
promocja cenowa będzie na bank bo sprzedaż nie idzie, a promocje typu karta gratis niewiele pomogą, liczę na nową gazetkę FJ na początku następnego tygodnia
cała prawda, sprzedaż w kraju padła na pysk, aby Nikon coś ugryzł z naszego rynku, cena musiałaby być naprawdę atrakcyjna...
josephebeloki
22-03-2013, 14:04
Odradzam RTV EURO AGD i RÓŻNEGO RODZAJU TESCO itd...
Moi drodzy idźcie do jakiego specjalistycznego sklepu. Dopłaćcie te 100zł więcej. Kupujecie optyke, specjalistyczny SPRZĘT NA LATA !!! Ja widziałem jak z transitów traktuje się puszki w tego typu sieciówkach. W 90% wypakowują to studenci, bądź stażyci/praktykanci z liceum a nawet gimnazjum. To niech ich sprzęt, nie ich "cyrk" to się za bardzo tym nie przejmują. Mają pudełka przenieść, spadnie im a tam trudno , kompną , przesuną , i co najważniejsze => usiąść wygodnie na pudełkach,a te z apratów są fajne, bo twarde i się nie załamują => wygodne...
W małych specjalistycznych sklepach, każda sztuka to sztuka kupiona przez przedsiębiorcę z którą obchodzą się jak z jajkiem... a jak pracownik który robi tam 20 lat, weźmie lekko uszkodzone pudełko od hurtownika to ma przerąbane !!!
To tak jakbyście kupowali BMW w cenie salonowej gdzieś na "RUSKIM TARGU". Chodź mogliście równie dobrze iść do salonu ... no ale na "RUSKICH" było taniej o 100zł albo jak z prezerwatywami, można kupić w TESCO bądź u pani w kiosku ... ja wolę iść do apteki :)
A tak na koniec, to RTV EURO AGD nie ma w cale tanio.
A tak na koniec, to RTV EURO AGD nie ma w cale tanio.
ogólnie przy elektronice złych cen nie mają, przy foto już niekoniecznie, ale sumarycznie to jedna z tańszych jeszcze dobrze obsługujących sieciówek, potencjalnego klienta.
sokolnik
22-03-2013, 14:13
ja proponuję zebrać chętnych np 10 osób na D7100 w cenie (wspomniana tutaj) 4200zł i negocjować w sklepie :) może się uda :P
josephebeloki
22-03-2013, 14:16
ja proponuję zebrać chętnych np 10 osób na D7100 w cenie (wspomniana tutaj) 4200zł i negocjować w sklepie :) może się uda :P
No to jest sposób :) Myślę, że przy 10 sztukach to już mogą sporo zjechać z ceną.
ja sie piszę ;)
Negocjacje nie wiele pomogą. Jeśli Nikon ustalił jakąś cenę, to poniżej jej nie mogą sprzedać.
Nie mogą sprzedać poniżej ceny zakupu, chyba że dołożą ze swojego. Ale ustalanie ceny przez producenta/dystrybutora jest zakazane.
sokolnik
22-03-2013, 14:29
no to też racja. i cały misterny plan w pis du ! :)
To rób listę ja jestem chętny 100%, 4200 i przelewam kasę z miejsca, bo mam odłożone :)
sokolnik
22-03-2013, 14:35
no ale ja nie będę tego organizował :)
zresztą to nikon ustalił ceny, tak podejrzewam.
W EUROAGD D7100 występuje jako zapowiedź. Nie ma w sprzedaży.
Pawel Pawlak
22-03-2013, 14:39
mało mi się chce wierzyć że przy 10szt uda wam się wynegocjować coś więcej niż 40-50zł :)
nie wzięli pod uwagę że krysys w państwie ;-)
Mamy na forum paru sprzedawców (co najmniej dwoje z FJ), może się wypowiedzą. Ale myślę, że lepiej po prostu poczekać. Kto miałby to organizowac i na jakich zasadach? Powierzycie komuś 4 tys. dla 10% oszczędności? Juz teraz można odzyskać 5% kupując przez internet.
josephebeloki
22-03-2013, 14:43
No tylko mi nie mówcie, że oni mają z 1 body tylko 500zł zarobku. Nie bądźmy śmieszni.
Takich body na 2 dni 1 sztuke sprzedadzą? To co te sklepy by nazarabiały => NIC.
Podejrzewam, że za body jest ok 1 tyś zł czystego zysku. A jak kupili za 3400zł... i jak sprzedadzą za 4200zł. To bardziej im się to opłąci... bo niczym sprzedadzą 10 sztuk... to cena spadnie do 4 tyś zł i będą stratni.
Myślę, że 200zł na sztuce możecie ugrać nie więcej.
Nie mogą sprzedać poniżej ceny zakupu, chyba że dołożą ze swojego. Ale ustalanie ceny przez producenta/dystrybutora jest zakazane.
Ustalanie minimalnej ceny sprzedaży przez dystrybutora nie jest zakazane.
Zakazane jest ustalanie cen minimalnych między sprzedawcami lub konkurencyjnymi producentami - tzw. zmowa cenowa. Gdy jeden producent ustala ceny minimalne dla sprzedawców końcowych, to nie jest zmowa cenowa.
Identyczna sytuacja (cena minimalna) jest np. w salonach samochodowych - 99% z salonów, to prywatne, niezależne od producentów firmy, a sprzedają samochody w cenach ustalonych przez producenta/dystrybutora.
No tylko mi nie mówcie, że oni mają z 1 body tylko 500zł zarobku. Nie bądźmy śmieszni.
Takich body na 2 dni 1 sztuke sprzedadzą? To co te sklepy by nazarabiały => NIC.
Podejrzewam, że za body jest ok 1 tyś zł czystego zysku. A jak kupili za 3400zł... i jak sprzedadzą za 4200zł. To bardziej im się to opłąci... bo niczym sprzedadzą 10 sztuk... to cena spadnie do 4 tyś zł i będą stratni.
Myślę, że 200zł na sztuce możecie ugrać nie więcej.
A ja myslę, że Jesteś w dużym błedzie;)
jak mają 200-400 na puszce to max.
Zysk wyrabiają na sprzedaży drobnicy, przeważnie na takim czymś narzuca się największą marżę. Sam pracuję jako sprzedawca;)
Duże sklepy raczej mają umowę, która gwarantuje im obniżenie ceny zakupu, jeśli dystrybutor ją obniży wktótce po zakupie. Zatem nie stracą.
A 200 zł mozna sobie odebrać w każdej chwili z aliora.
sokolnik
22-03-2013, 14:51
trzeba by było pisać do dystrybutora sprzętu Nikon.
Nikon się nie zajmuje sprzedażą.
jeśli źle pisze to mnie poprawcie.
podejrzewam że najniższe ceny zakupu mają największe sklepy. Podobno sprzęt do MM idzie za bezcen a potem dowalają drugie tyle by zarobić... wiem, to moje teorie :)
Myślę, że duże sklepy nie tyle mają lepsze ceny, co dodawane do nich gratis dzięki którym można obniżyć cenę.
Zakładając taki nikon dostarcza body do MM, przy zamówieniu 200szt niech w gratisie da 10 body, wtedy MM wrzuca na stan 210 szt obnizając cenę produkty.
Jak czytam te teorie, to przypomina mi się takie powiedzenie:
Pan Bóg dał człowiekowi jedne usta i parę uszu, aby dwa razy więcej słuchał niż mówi.
Niestety dał mu też 10 palców, stąd w internecie tyle bzdur. :wink: