PDA

Zobacz pełną wersję : D800 Af

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10

sfor
06-01-2013, 01:48
Potwierdzam, że w D800 85/1.8 OK, natomiast przy 28/1.8 minus kilkanaście.
W D7000 przy 28/1.8 brakło skali -20 do kalibracji, natomiast 85/1.8 w miarę OK.

W ogóle nie rozumiem, jakby obiektyw, np 28/1.8 też należało kalibrować. Może to ktoś wytłumaczy, bo skoro obraz AF powstaje na dolnym czujniku i dajmy na to jest on nieostry, to AF tak steruje silnikiem obiektywu, żeby obraz był w końcu ostry. Przecież obiektyw nie ma w sobie super enkodera, żeby na nim polegać przy ustawianiu AF. Z tego co wiem sygnał z pierściena ostrości jest potrzebny do CLS'a, AXIFa i pewnie kilku innych, ale nie sądze, żeby dokładność odczytu z pierścienia ostrości obiektywu była większa niż ca 100mm w zakresie kilku metrów do nieskończoności, kiedy GO wynosi kilkanaście milimetrów.

marcdeq
06-01-2013, 01:54
@sfor, a jak 50 na D800? Ty kalibrowałeś puchę czy tylko szkło?

kichu
06-01-2013, 02:00
u mnie 50/1.4G bardzo dobrze

tzn ja generalnie mialem d800 do kalibracji - ale d800 i 28/1.8 to byly 2 niezalezne sprawy - jak juz mialem
d800 skalibrowane i na wszystkich innych szklach chodzilo cacy 16-35, 50, 85/1.4, 70-200 etc.) - to 28/1.8 poprawilo sie dopiero jak je dalem
do kalibracji (samodzielnie)

sfor
06-01-2013, 02:01
800 wygląda na razie poprawnie, natomiast 7k leży zapakowana i czeka na kuriera na poniedziałek. Wysyłam też 28/1.8 celem zbadania problemu. Być może taki egzemplarz trafiłem, gdyż z 5 puszkami (2x800, 3x7k) kalibracja -15 albo więcej. Porażka.

Aha 50 dość chimerycznie, bo to ta najtańsza plastikowa lipa, której się lada moment pozbędę.

marcdeq
06-01-2013, 02:04
Aha, ok. Nic, wysyłam po weekendzie D800 D7000 i 28 do kalibracji. Mam nadzieje, że jak wróci to 85 będzie dalej działać jak teraz :) Denerwujące to, ale kupiłem z pełną świadomością, że tak może się stać.

kichu
06-01-2013, 02:07
Denerwujące to, ale kupiłem z pełną świadomością, że tak może się stać.

Rozsadek rozsądkiem, ale jak się załączy 'new gadget mode' to nie ma mocnych ;) :p

marcdeq
06-01-2013, 02:14
Hehe :) po prostu musiałem coś kupić, a wybór między 600 a 800 - mniejsze zło :)

nadzorca2
06-01-2013, 17:19
Koledzy coś dziwnego zaobserwowałem z AF w D800, już nosiłem się z zamiarem wysyłki do serwisu w celu korekcji AF ale jeszcze zrobiłem reset i powrót do ustawień fabrycznych i okazało się, że AF już przynajmniej na Nikkorze 24-70/2.8 jest ok i idealnie ostrzy. Nie wiem czym to wytłumaczyć...???

tomgol
06-01-2013, 18:57
... zrobiłem reset i powrót do ustawień fabrycznych ...???

tzn. tylko powrót do ustawień fabrycznych bo resetu oddzielnego jakoś nie znalazełm?

maro842
06-01-2013, 20:22
jeszcze dużo rzeczy nie będzie szło wytłumaczyc jak chodzi o D800 np.ceny za ten BADZIEW

NIKOLAY
07-01-2013, 02:29
Ludzie ... dzieli mnie może 72 godziny do odbioru D 800 więc solidnie wziąłem się za czytanie opinii na jego temat. Czy modele sprzedawane w okresie od grudnia 2012r nadal mają problemy z ostrzeniem w punkt ? Nie ma tu żadnego rankingu ilu jest właścicieli D 800 na forum, ilu ma problem z AF ... aż mnie w żołądku ściska, że wywalę prawie 10.000 zł i nie będzie ostrzył w punkt ... Wiem, że nie napisałem nic nowego, a nawet gdzieś wcześniej bagatelizowałem sprawę w stylu "nie rupmy scen" ale jak już mam go prawie w łapach zaczyna ogarniać mnie panika :( Jak nie chcecie (użytkownicy D 800) marudzić na forum to przynajmniej dajcie uczciwy cynk na PW jak wygląda sprawa AF w tej puszce ... Czuje się jakbym dobrowolnie szedł na szafot ... z grubą kasą dla kata ... /tak wiem, nie jestem gentelmenem .../

kichu
07-01-2013, 02:39
Zrób sobie drinka i przestań panikowac :)

NIKOLAY
07-01-2013, 02:43
Zrób sobie drinka i przestań panikowac :)
Kichu ... ja poważnie jestem w panice ... no chyba, że mnie zasponsorujesz .... to nawet do kalibracji mogę słać D 800 bez żalu.

PS. za te Twoje zdjęcia samolotów powinieneś dostać Oskara .... szał :)

Bambello
07-01-2013, 10:02
Wiem, co czujesz.
Zmieniałem super działające d3 na d800 i też miałem lęki ;)
Mało tego, oglądałem 4 puszki i nie znalazłem żadnej bez wady lewego punktu, ale po wysłaniu do serwisu wróciła ok i nie żałuję zakupu.
Powiem więcej, jestem bardzo zadowolony.

tk422
07-01-2013, 11:17
Nie przejmuj się, każdy z nas to czuł. Jak ja kupowałem D800 to jeszcze nie mówiło się tak głośno o problemie z lewym AF, nie dość, że z dostępnością było krucho to jeszcze, w porównaniu z dniem dzisiejszym było drożej o jakieś 2500 pln - masakra! Pamiętam, jak go dostałem cieszyłem się jak dzieciak, zrobiłem nim pierwsze zlecene - na wyświetlaczu wydawało się ok - a w domu na monitorze - wszystkie ważne foty wyszły nieostre tam gdzie miały być. Myślałem, że D800 roztrzaskam o podłogę. Na szczęście wysłałem go do serwisu w Warszawie i po kilku dniach odesłali mi go już dobrze działającego. Aparat jest bardzo fajny, niemniej niesmak pozostał i jednocześnie za każdym razem brak zaufania czy wszystko będzie ok. Taki dodatkowy dreszczyk emocji ;)

NIKOLAY
07-01-2013, 12:23
Uffff...dzięki za te dwa wpisy + PW. Mój D 90 poszedł już do nowych właścicieli i tak patrzę na te puste miejsce na półce ... a pogoda dzisiaj słoneczna, niebo niebieskie ...aż by się chciało strzelić kilka fotek ... ino nie ma czym :(

Seeth
07-01-2013, 12:45
Ja kupiłem pod koniec grudnia i jak na razie wszystko działa dobrze, tylko kilka plamek oleju się pojawiło na matrycy.

pgaik
07-01-2013, 12:53
Nikolay... Naprawdę nie jest tak strasznie, myślę, że nie ma co panikować. Ja wprawdzie byłem w serwisie ze swoim, ale od tamtego czasu d800 nieustannie mnie zachwyca... To naprawdę świetne body i nie żałuję wydanych 13 tys.
Chyba ze wszystkimi zakupami tak jest... naczytasz się na forum i łapiesz lęki. Jak kupowałem samochód czytałem, że strasznie awaryjny i drogi w eksploatacji a jak się okazało, przez trzy lata wymieniłem klocki, płyny i jedną żarówkę... Niestety tak jest, że Ci, którym zakup się nie udał wylewają żale publicznie :)

marcdeq
07-01-2013, 13:02
Ja kupiłem w styczniu i problem z rozjechanym AF jest. Paczka dziś poszła do serwisu, mam nadzieję, że szybko się z tym obrobią i będę się cieszył nową puchą, zwłaszcza że chwilę się nią pobawiłem i jest naprawdę świetna! :)

jo44
07-01-2013, 15:06
Z tego co pamiętam to Twój 28/1,8 szwankował, a nie D800.

HYPER
07-01-2013, 15:40
czy ktos moglby napisac na jakiej podstawie serwis Nikona (w tym wypadku w Dusseldorfie) nalicza oplate za przesylke zwrotna aparatu naprawionego w ramach gwarancji? zdawalo mi sie, ze wysylka bedzie oplacona przez swrwis Nikona, tymczasem dostalem wycene 41Euro za odeslanie aparatu po naprawie.

kichu
07-01-2013, 15:48
to wynika z warunków napraw gwarancyjnych - w przypadku gdy serwis ma odeslac sprzet poza granice kraju w ktorym ma siedzibe nalicza te opłate - gdyby wysylka zwrotna szła na teren niemiec - nie zapłaciłbys nic

analogicznie to dziala np. w serwiach UK czy Holenderskich - zawsze chcieli ode mnie doplaty, gdy sprzet lecial poza granice kraju w ktorym dany serwis ma siedzibe

jest to w sumie calkowicie zrozumiale - po to jest siec serwisowa (osobny serwis na kazdy kraj) zeby - przynajmniej w teorii - korzystac z serwisu w kraju w ktorym aktualnie jestes

siona
07-01-2013, 15:54
w panelu widnieje ale nie naliczyli mi fizycznie

HYPER
07-01-2013, 15:58
a miales wysylke zwrotna poza teremen Niemiec ?

siona
07-01-2013, 15:59
tak - 2 razy

HYPER
07-01-2013, 16:02
i czy musiales sie upomniec o darmowa wysylke czy tak po prostu wyslali gratis?

siona
07-01-2013, 16:08
po prostu wysłali gratis

marcdeq
07-01-2013, 19:50
Z tego co pamiętam to Twój 28/1,8 szwankował, a nie D800.
Szkło swoją drogą, ale jeżeli na LV aparat trafiał w obiekt, a fazowo "za" (na bocznych punktach) to chyba pucha też ma jakiś problem.

Zolty
07-01-2013, 20:19
Niekoniecznie. Mam tak z 14-24 - i tylko z nim, reszta szkiel ostrzy OK zarowno na LV jak i fazowo.

Marcin_gda
09-01-2013, 03:12
Niekoniecznie. Mam tak z 14-24 - i tylko z nim, reszta szkiel ostrzy OK zarowno na LV jak i fazowo.

To zależy, czym jest owa reszta...
Jeżeli jest o'k także na 24/1,4, to... jest o'k :)
Choć 14-24 powinien wystarczyć. Szczególnie na 14mm.

bubol
11-01-2013, 22:53
Witam Kolegów Nikoniarzy.

Kupiłem D800E i jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęcia jakie mam na kartach pamięci w body . Ale po podłączeniu pod TV Led Samsunga przewodem z aparatu zdjęcia nie są wyświetlane na TV. Czy to wina tak wielkiej rozdzielczości czy też formatu , kompresji pliku JPEG ? Dziękuję Wam za miła pomoc.

HYPER
11-01-2013, 22:57
a co to ma wspolnego z af w d800?

berco
11-01-2013, 23:46
Ja jestem właścicielem d 800 od miesiąca i jest super żadnych problemów (naczytałem się sporo o tej puszce na niekorzyść) ale zaryzykowałem i jest gut :)
Dzisiaj robiłem testy BF/FF i nie wiem co to" jest"

kichu
11-01-2013, 23:46
a podajcie numery seryjne (oczywiscie nie cale), kolege z E tez bym prosil o ten informacje :)

berco
11-01-2013, 23:50
u mnie 606....

kichu
11-01-2013, 23:53
jeszcze jedna cyfra, bo jak pisalem kiedys miedzy 61 tys a 69 to jest spora roznica :)
a pierwsza 6 przed zerami to jest kod regionu, wiec wiele nie wnosi :)

berco
11-01-2013, 23:54
60695..

Jacek_Z
12-01-2013, 00:21
Ale po podłączeniu pod TV Led Samsunga przewodem z aparatu zdjęcia nie są wyświetlane na TV. Czy to wina tak wielkiej rozdzielczości czy też formatu , kompresji pliku JPEG ?.To musisz sprawdzić w instrukcji Samsunga, skąd mamy wiedzieć co umożliwia twój telewizor? To nie ma nic wspólnego z Nikonem jako takim.
Stawiam, że zdjęcie ma za dużą rozdzielczość, ale pewności nie mam.
Przelicz zdjęcia na mniejsza rozdziałkę i po sprawie. Albo w aparacie ustaw mniejszy rozmiar - S. No ale chyba nie robisz zdjęć celowo tylko na TV?

Karrampuk
12-01-2013, 00:33
Witam Kolegów Nikoniarzy.

Kupiłem D800E i jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęcia jakie mam na kartach pamięci w body . Ale po podłączeniu pod TV Led Samsunga przewodem z aparatu zdjęcia nie są wyświetlane na TV. Czy to wina tak wielkiej rozdzielczości czy też formatu , kompresji pliku JPEG ? Dziękuję Wam za miła pomoc.

Trudne pytanie, ale spróbuje Ci pomóc.
Po pierwsze to TV przełącz w tryb AV.
Po drugie znajdź przyporządkowane gniazdo do AV w TV. (ja mam ich cztery)
Po trzecie sprawdź inne urządzenie na tym AV (np DVD) czy działa i czy wszystko dobrze zrobiłeś
Po czwarte sprawdź kabel USB czy jest OK (u mnie dopiero drugi innej firmy był sprawny)

UWAŻAJ na gniazdo USB w aparacie - łatwo je uszkodzić

Jak Ci nie wyjdzie 1234 to poproś sąsiadkę o pomoc tylko żeby ładna była i nie blondynka

To musisz sprawdzić w instrukcji Samsunga, skąd mamy wiedzieć co umożliwia twój telewizor? To nie ma nic wspólnego z Nikonem jako takim.

100% racji

Stawiam, że zdjęcie ma za dużą rozdzielczość, ale pewności nie mam.
Przelicz zdjęcia na mniejsza rozdziałkę i po sprawie. Albo w aparacie ustaw mniejszy rozmiar - S.

Po co? W HDMI ilość pix nie ma znaczenia

No ale chyba nie robisz zdjęć celowo tylko na TV?

Jacku to fajna zabawa. Oglądanie obrobionych zdjęć lub ostrzemie zamiast w LV na 42 calach to fajna zabawa :-)

Pozdr
Też Jacek

tylko wtedy problem z AF chyba każden się dopatrzy :-) :-) :-)

Bambello
12-01-2013, 01:05
Intryguje mnie jedna sprawa związana z testowaniem Af w d800.
Chodzi o to, że w momencie gdy testuję Af na różnych tarczach, które skonstruowałem na podstawie informacji z forum np. taka :

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673&page=3 lub

Zbudowałem też inny rodzaj zaprojektowany przez forumowego kolegę :

http://www.skibek.pl/zts/2010/11/lenscal%E2%80%9D-kalibracja-obiektywu/

Teoretycznie ta wersja powinna być idealnym celem dla AF aparatu.
Natomiast środkowy punkt z reguły trafia celnie natomiast boczne często ustawiają ostrość za tarczą.
W takim wypadku można by stwierdzić, że boczne punkty są walnięte i mają BF, ale w realnym fotografowaniu trafiają praktycznie bezbłędnie.
Dlatego nie potrafię tego zrozumieć.
Generalnie bardzo się tym nie przejmuję, ale gryzie mnie mocno ciekawość.

Ma ktoś pomysł, o co tutaj chodzi?
Pozdrawiam

Karrampuk
12-01-2013, 02:15
nie przejmuj się tym. Gdzieś widziałem na YT że tak na prawdę to każdy AF może ostrzyć inaczej, a masz ich 51 :-) Nie ma co się tym przejmować. Gdyby co to w razie czego niech się serwis martwi :-)

adamouse
12-01-2013, 02:26
Jedna uwaga odnośnie AF. Powiem (pewnie niepolitycznie), że po okresie fascynacji, robiąc zdjęcia np. na meczu piłki nożnej (takim jak ja robię, czyli dzieciom z rocznika 2005/2006), przeszedłem z 51 punktów na 9. Tak jest po prostu szybciej.
Może gdyby pokrycie w FX było większe, korzystałbym z większej ilości punktów. Ale nie jest.

Hektor
12-01-2013, 12:25
a podajcie numery seryjne (oczywiscie nie cale), kolege z E tez bym prosil o ten informacje :)

A dlaczego "oczywiście" nie całe?

dem
12-01-2013, 14:39
A dlaczego "oczywiście" nie całe?
Choćby z tak prozaicznego powodu, żeby ktoś sobie nie zarejestrował puszki w NPS.

krokus66
12-01-2013, 20:21
Choćby z tak prozaicznego powodu, żeby ktoś sobie nie zarejestrował puszki w NPS.

Jeśli mam dokumenty zakupu, to prawo jest po mojej stronie. Tak mi się wydaje.

Wysłałem PS-a.

Hektor
13-01-2013, 12:43

Myślę, że odkręcenie tego trwałoby 5 minut, a dane "sprawcy" byłyby znane. Wybitnie krótkonogi przekręt.
Są jeszcze jakieś inne powody?

krokus66
14-01-2013, 12:27
Myślę, że odkręcenie tego trwałoby 5 minut, a dane "sprawcy" byłyby znane. Wybitnie krótkonogi przekręt.
Są jeszcze jakieś inne powody?

Niekoniecznie.
Ktoś zainteresowany wykorzysta np. nr mojej puszki lub nr nr mojej optyki przy rejestracji. Ja w NPS-ie nie jestem, więc nie będę miał żadnej wiedzy w tym temacie. Idźmy dalej; zdarzy się, że kiedyś zgubię/ zapodzieję gdzieś dokumenty. Będę chciał zarejestrować się w NPS-ie. Wówczas to ja będę miał problemy i wielki wstyd lub nowy nabywca mego sprzętu.

Reasumując, kolega dem ma absolutną rację.

Obawiam się, że są również inne zagrożenia kiedy jakiś ofunflany szczon zechce te numery wykorzystać w niecnych zamiarach.

HYPER
16-01-2013, 00:12
jak potrzebujesz numer seryjny to idziesz do sklepu ogladasz co Cie interesuje i masz numer. nie trzeba 'polowac' na czyjs serial. to tak w kwestii utajnienia numerow :)

Hektor
16-01-2013, 12:08
Niekoniecznie.
Ktoś zainteresowany wykorzysta np. nr mojej puszki lub nr nr mojej optyki przy rejestracji. Ja w NPS-ie nie jestem, więc nie będę miał żadnej wiedzy w tym temacie. Idźmy dalej; zdarzy się, że kiedyś zgubię/ zapodzieję gdzieś dokumenty. Będę chciał zarejestrować się w NPS-ie. Wówczas to ja będę miał problemy i wielki wstyd lub nowy nabywca mego sprzętu.

Ale masz sprzęt (a może i rachunek, świadków, sprzedawcę itd.)! Przecież po czymś takim nikt nie zabierze Ci korpusu! Żeby zarejestrować cudzy sprzęt na NPS-ie to trzeba mieć inteligencję na poziomie pieca kaflowego.

Reasumując, kolega dem ma absolutną rację.

Reasumując, kolega dem nie ma absolutnie racji. To są nabyte paranoje, że jak jest gdzieś jakiś numer to trzeba go ukryć, schować, zataić...

Obawiam się, że są również inne zagrożenia kiedy jakiś ofunflany szczon zechce te numery wykorzystać w niecnych zamiarach.

Ja się pytam, co można zrobić z samym numerem!? Przecież taki numer można sobie samemu "ułożyć", bo prawdopodobnie nie ma w nim cyfr kontrolnych. Ludzie, jesteście dorosłymi facetami a zachowujecie się jak dzieci bawiące się w wojnę.

jo44
16-01-2013, 17:45
A możesz podać chociaż jeden poważny powód dlaczego ktoś miałby podawać numery sprzętu.
Odbiję piłeczkę: to chyba paranoja tylko.

Karrampuk
17-01-2013, 00:32
zdaje się na tym forum czytałem jak jakiś naciągacz nadział kilka osób na sprzęt podając nr sprzętu naszego forumowego kolegi. Numery były podane dla uwiarygodnienia transakcji z udanym skutkiem ... niestety.

Hektor
17-01-2013, 08:48
A możesz podać chociaż jeden poważny powód dlaczego ktoś miałby podawać numery sprzętu.
Odbiję piłeczkę: to chyba paranoja tylko.

Czyja paranoja? Ja nie piszę, że ktoś miałby podawać jakieś numery sprzętu. Ja piszę, że nie ma racjonalnych przesłanek aby te numery szczególnie zatajać. Konspirowanie takiego banału jak numer korpusu to efekt lektury tabloidówi, telewizji TVN i dyskusji pod sklepem GS-u.

zdaje się na tym forum czytałem jak jakiś naciągacz nadział kilka osób na sprzęt podając nr sprzętu naszego forumowego kolegi. Numery były podane dla uwiarygodnienia transakcji z udanym skutkiem ... niestety.

Powtarzam jeszcze raz: taki numer można sobie na pniu wymyślić. A jeśli ktoś kupił w ciemno korpus tylko dlatego, że podano mu jego numer seryjny to - przepraszam - jest głąbem.

Pawel Pawlak
17-01-2013, 10:20
1. rejestracja nie swojego sprzętu w NPS jest wcale nie taka sporadyczna - choć z przypadków mi znanych za zgodą właściciela sprzętu "użyczanego"
2. odkręcanie tego faktu oczywiście jest możliwe, ale trochę trwa - co może mieć zacznie w przypadku kiedy rejestrujemy się/sprzęt w NPS w ostatniej chwili - bo potrzebujemy "na szybko" serwisować sprzęt. Ja np. najczęściej aktualizuję listę sprzętu NPS wtedy kiedy coś potrzebuję wysłać. A wtedy może się okazać że nie ma możliwości, bo sprzęt jest zarejestrowany na kogoś innego. NPS wtedy wstrzymuje sprawę, wystosowuje zapytanie do osoby na którą sprzęt jest zarejestrowany itp. a to wszystko trwa... a jak wiadomo, zgodnie z procedurami NPS można serwisować tylko produkty zarejestrowane.

Karrampuk
17-01-2013, 11:49
Czyja paranoja? Ja nie piszę, że ktoś miałby podawać jakieś numery sprzętu. Ja piszę, że nie ma racjonalnych przesłanek aby te numery szczególnie zatajać. Konspirowanie takiego banału jak numer korpusu to efekt lektury tabloidówi, telewizji TVN i dyskusji pod sklepem GS-u.

Powtarzam jeszcze raz: taki numer można sobie na pniu wymyślić. A jeśli ktoś kupił w ciemno korpus tylko dlatego, że podano mu jego numer seryjny to - przepraszam - jest głąbem.

Czy mógłbyś nam opublikować pełne numery swojego sprzętu tu na forum ? :-)
Masz tego trochę :-) Co Ci szkodzi? Możesz zacząć od tych droższych szkieł. Body zostaw na końcu :-)
Tak. Jestem "głąbem". Czasem kupię coś używanego. Dwa razy się nadziałem na allegro. Raz na telefonie. Drugi raz na 35/1.4G. W obydwu przypadkach odzyskałem pieniądze :-) Jak? Zadziałał urok osobisty :-) :-) :-)
Wątek jest o D800. To napiszę, że w moim egzemplarzu skończyła się skala ostrzenia nawet w trybie M. "Dziad się uparł i co mu zrobisz" Aktualnie jest na Łopuszańskiej. Jestem dobrej myśli. Obecnie ćwicze wypożyczonego mikrusa Olympusowego EPL3. Ciekawy sprzęt :-) Ale to nie ten dział na forum.

marcdeq
17-01-2013, 14:59
Wracając do tematu wątku, dziś dostałem z serwisu D800 i 28 1.8G (wysyłałem też d7000) i... jak było tak jest. Serwis oczywiście doprowadził wszystko do stanu fabrycznego. Teraz już sam nie wiem czy to kwestia tego szkła czy korpusu. Na 85mm i 50mm - D800 trafia prawidłowo, a na 28 na bokach BF a w centrum OK.
Na pytanie czy można zrobić coś z tym szkłem, miła Pani w Nikonie powiedziała, że skoro serwis skonfigurował to sprzęt jest dobry! I nie jest to najwyższych lotów obiektyw, a oni nic więcej nie mogę z nim zrobić. Aha, czyli "nie najwyższych lotów obiektyw" może mieć inną oś ostrości na rogach a inną w centrum? :) Faktycznie nie da się jakoś inaczej skalibrować szkła, oprócz ustawień fabrycznych? Chyba muszę podjechać do sklepu i zobaczyć czy na innym szerokim jasnym szkle dzieje się to samo.

ajma
17-01-2013, 17:40
Chciałbym zapytać osoby które miały coś już do czynienia z Serwisem Nikona i naprawą d800 ze względu na lewe punkty AF. Wysłałem d800 do serwisu ze względu na lewe punkty af - dzisiaj dostałem e-mail z informacją o przyjęciu aparatu i opis usterki: NIEOSTRE PRAWE PUNKTY AF, ZANIECZYSZCZENIA NA MATRYCY itd. wyraźnie napisałem im w tej karcie do serwisu że chodzi o lewą stronę - czy kontaktować się z nimi w tej sprawie? Czy jak będą regulować AF to regulują cały af?

Hektor
17-01-2013, 22:24
Czy mógłbyś nam opublikować pełne numery swojego sprzętu tu na forum ? :-)
Masz tego trochę :-) Co Ci szkodzi? Możesz zacząć od tych droższych szkieł. Body zostaw na końcu :-)

Co prawda nie mam spisanych tych numerów nawet dla siebie, ale dla Ciebie sprężę się i zrobię to. Wg wskazówki, rozpocznę od tych droższych szkieł.

Tak. Jestem "głąbem". Czasem kupię coś używanego. Dwa razy się nadziałem na allegro. Raz na telefonie. Drugi raz na 35/1.4G. W obydwu przypadkach odzyskałem pieniądze :-) Jak? Zadziałał urok osobisty :-) :-) :-)

Nie napisałem, że głąbem jest ten kto kupuje używany sprzęt, ale ten dla kogo jedynym sprawdzianem wiarygodności transakcji jest uzyskanie numeru seryjnego.

Karrampuk
18-01-2013, 02:37
Co prawda nie mam spisanych tych numerów nawet dla siebie, ale dla Ciebie sprężę się i zrobię to. Wg wskazówki, rozpocznę od tych droższych szkieł.

Nie napisałem, że głąbem jest ten kto kupuje używany sprzęt, ale ten dla kogo jedynym sprawdzianem wiarygodności transakcji jest uzyskanie numeru seryjnego.

daj spokój :-) Myślałem,że "z peniasz" Jak ktoś się uprze to nr body z exifu ściągnie :-) Ze szkłami będzie miał gorzej.
Po prostu nie widzę sensu i logiki upubliczniania numerków sprzętu. I tyle...

Hektor
18-01-2013, 10:43
A swoją drogą to muszę rzeczywiście kiedyś spisać w jednym miejscu te numery, bo gdyby przyszło np. zgłosić ich utratę to ze sporą częścią miałbym duży problem. Nawet nie mógłbym podać jakichś znaków szczególnych, jednoznacznie wskazujących że to mój sprzęt.

pgaik
18-01-2013, 10:46
Hektor, to zrób to bo to podstawa, ja pierwsze co robię, to spisuję numery do "super tajnej bazy danych" ;)

popi
18-01-2013, 11:15
Halo, Panowie Szpiedzy ;), czy ktoś miał problem z AF w D800E?

HYPER
18-01-2013, 20:11
bylo to zglaszane pare razy na forum

kichu
18-01-2013, 20:13

u nas na forum nie widzialem, ale za granica, gdy sledzilem kwestia zwiazane z D800 - problem tez wystepowal z wersja E
tak naprawde problem z lewym AF wystapil tez - chodz w mniejszym zakresie - w pierwszych seriach D4 :)

popi
18-01-2013, 23:15
Też o tym słyszałem (sam trafiłem na taką sztukę w FJ - chyba, bo za krótko ją testowałem) ale kalibracja w serwisie rozwiązywała sprawę definitywnie.

tak naprawde problem z lewym AF wystapil tez - chodz w mniejszym zakresie - w pierwszych seriach D4 :)

Może ilość pixeli ma tu coś do powiedzenia, tzn. im ich więcej tym większy problem.

kichu
18-01-2013, 23:17
raczej to, że bardziej widać... bo np. na mojej osiemsetce roznica byla na tyle minimalna, ze widoczna byla dopiero jak cropowalem zdjecia w okolicach 40% i wiecej... a widzialem w sieci i takie zgloszenia, gdzie ktos na lewym mial po prostu mydlo

marcdeq
18-01-2013, 23:32
Czy ktoś, komu po serwisie Lewe punkty działają już dobrze może napisać jakie info z serwisu dostał? Ja mam notkę "ustawienie zgodnie ze specyfikacją producenta", a aparat dalej źle ustawia ostrość.
Właśnie testuję inną sztukę 28 1.8 i niestety, wszystko trafia ładnie oprócz lewej strony! Jutro odwożę do sklepu, ehh.

kichu
18-01-2013, 23:44
ale ty masz walniete szklo czy body ?

popi
18-01-2013, 23:51
Może ilość pixeli ma tu coś do powiedzenia, tzn. im ich więcej tym większy problem.

raczej to, że bardziej widać...

No tak; nie ma to jak skróty myślowe ;)

Czy ktoś, komu po serwisie Lewe punkty

Rozumiem, że w LV problem ten nie występuje?

Daleko mi do techników z serwisu ale czy tego typu usterka układu AF nie wskazuje na złe ustawienie lustra/matówki?

kichu
19-01-2013, 00:16
popi kazda wada af, to moze byc nascie powodow - ustawienie, przekrzywienie czujnika af, glownego lustra, pomocniczego, wazne jest tez zachowanie wszystkich odleglosci sensor, lustra, czujnik af - zeby sie wszystko zgadzalo :)

fajna lektura w temacie

http://hifivoice.wordpress.com/2012/07/14/d800-autofocus-repair-overview/

adamouse
19-01-2013, 00:44

Ja sprawdzałem swojego D800 w zeszłym roku i nie widziałem wady (ciągle pisałem, że mnie nie dotyczy). Ostatnio (poniekąd w związku z planowanym wyjazdem na forumową ekspedycję do Maroko, a poniekąd z braku czasu na robienie zdjęć i nadmiar wolnego czasu na inne zabawy) poświęciłem jeden wieczór na testy.

Efekty:
Prawy skrajny i środkowy punkt AF z wizjera generalnie ok (w moich warunkach nie widziałem przesunięcia ostrości, aczkolwiek na testowych zdjęciach na zdjęciach z AF fazowym lekkie aberracje chromatyczne były widoczne, imho wskazujące na potencjalną konieczność poświęcenia czasu na korekcję obiektywów - niewidoczne w LV, obraz nadal ostry).
Lewy AF: back focus na jakieś 3-4cm z odległości ok. 0.5m, występujący na 50/1.4D, 85/1.4D, 24-120/F4 ustawionym na 24mm (wszystkie obiektywy maksymalnie otwarte).
Równocześnie mogę powiedzieć, że LV za każdym razem trafiał idealnie (ale chyba tego należy oczekiwać po AF kontrastowym).

Wniosek: warto jednak dokładnie przetestować swój aparat. Odszczekuję, że mnie problem nie dotknął, przy moim sposobie używania aparatu zazwyczaj nie był widoczny, a błędy pewnie traktowałem jako mój błąd przy technice robienia zdjęć. Trzeba po prostu przetestować dokładnie swój egzemplarz... Mój obecnie jest w serwisie, czekam na rezultaty.

marcdeq
19-01-2013, 01:23
ale ty masz walniete szklo czy body ?
Teraz to już sam zgłupiałem. Mój 28mm na D800 ma BF z lewej i z prawej. Testowany pożyczony od kolegi 28mm na moim D800 ma BF tylko z lewej strony.

Na LV obydwa obiektywy ustawiają ostrość dobrze.

kichu
19-01-2013, 01:29
Jeśli moge cos doradzić to sprawdź d800 z innym szkłem, innym niż 28/1.8. Bo to szkło bywa kaprysne na bocznych punktach. Nie tylko na 800tce.

marcdeq
19-01-2013, 02:29
Jutro jadę do sklepu gdzie kupiłem, także podepnę ma miejscu inne szerokie szkła żeby zobaczyć czy body jest kapryśne czy te obiektywy. Dzięki!

ajma
19-01-2013, 08:48
No ja w sumie też testując na 28/1.8 dopiero uznałem, że moja d800 ma wadę lewego af i że trzeba wysłać do serwisu, na 50/1.8 nie było to tak widoczne.

popi
19-01-2013, 12:09
Ja zrobiłbym tak: wsiadł w sam. (na pewno bym nie wysyłał kurierem), podjechał do serwisu N, oddał body i wszystkie posiadane obiektywy do kalibracji wg zalecanej specyfikacji producenta.
Oczywiście można psioczyć, że takie wpadki nie powinny się zdarzać (i to w każdym przedziale cenowym) ale skoro już pada to lepiej ubrać kalosze, wziąć parasol i wyjść na spacer niż siedzieć w domu i marudzić.

bogdescu
20-01-2013, 01:21
Tak, dla podbdowy optymizmu:
U mnie tego problemu (AF) nie ma.
Po trzech tygodniach nie widzę żadnych wad. Uwielbiam ten aparat. Miałem kupić 600 ale odwiódł mnie od tego znajomy - dziś dzwoniłem żeby mu podziękować. To czołg, jak D700. Nieprędko się*od niego odkleję.

popi
21-01-2013, 14:33
U mnie tego problemu (AF) nie ma.Po trzech tygodniach nie widzę żadnych wad.

A to Ty nie robisz zdjęć bateryjek??? :)

Żartowałem ;)

Puszkę kupowałeś może w FJ?

dem
21-01-2013, 18:41
Dzwoniłem jakiś czas temu do serwisu z zapytaniem o problem z lewym AF w D800. Łaskawy Pan, poinformował mnie, iż serwis zna dokładnie owy problem i potrafi go skutecznie usunąć.
Ciekawi mnie, ilu osobom, polski serwis nikona, nie potrafił jednak skutecznie usunąć usterki, związanej z lewym punktem AF w D800?
Piszcie! :)

Tak na marginesie, można by zrobić ankietę z takim pytaniem, tyle tylko, iż powinna znaleźć się ona w dziale serwis, a tam niewielu raczej zagląda ;)

vega30
21-01-2013, 21:45
Moje body było trzy razy w warszawskim serwisie, za pierwszym razem nie zrobili nic ,za drugim duża poprawa ale niestety w świetle żarowym cały czas lewa strona miała "mydlane" wpadki. Po trzeciej wizycie w naszym zaj......m serwisie wystawili mi kwit cyt." Informujemy że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Możemy poświadczyć że produkt działa zgodnie z normami producenta i jest uważany za wolny od jakichkolwiek wad". Następnego dnia aparat wysłałem do Dusseldorfu, po trzech tygodniach odesłali mi body,które działa jak petarda! -na wszystkich punktach AF w każdym świetle (jednak znaleźli przyczynę). W nocie serwisowej napisali: "Adjust autofocus" . Poziom rozmów z osobami z Polskiego i Niemieckiego serwisu to też przepaść (w Dusseldorfie nawet nie prosili o fotki ilustrujące problem AF). Po tych wszystkich przygodach i dodatkowych kosztach(przesyłki do Niemiec i z powrotem to prawie 650,- pln) jestem mega wku.....y na Polski serwis i moja noga tam więcej nie postanie.

HYPER
21-01-2013, 22:06
duzo zaplaciles za wysylki. mnie wysylka w obie strony kosztowala dokladnie 250zl. czy aparat dziala jak petarda... nie wiem, bo dopiero dzis mi aparat zrobili i wyslali kurierem DPD. dam znac jak juz dostane puszke. mam nadzieje, ze do piatku dojdzie.

kichu
21-01-2013, 22:07
bardzo duzo za wysylke, dpd zamawiany przed sendit zamykal sie w okolicach stowki w jedna strone, generalnie potwierdzam pozytywne aspekty wspolpracy z dusseldorfem :)

vega30
21-01-2013, 22:28
Ja niestety zapłaciłem za ubezpieczony UPS 520,-pln i za odesłanie z Dusseldorfu chyba 35,-EUR. Potem przeczytałem o sendit - nigdy wcześniej nie korzystłem z tego serwisu. Suma sumarum jestem zadowolony bo już chciałem grata sprzedawać i wrócić do D700 a teraz bym 800 -tki nie zamienił na nic innego :)

Karrampuk
21-01-2013, 22:38

ja

fotomarek_k
21-01-2013, 22:38
Moje body było trzy razy w warszawskim serwisie, za pierwszym razem nie zrobili nic ,za drugim duża poprawa ale niestety w świetle żarowym cały czas lewa strona miała "mydlane" wpadki. Po trzeciej wizycie w naszym zaj......m serwisie wystawili mi kwit cyt." Informujemy że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Możemy poświadczyć że produkt działa zgodnie z normami producenta i jest uważany za wolny od jakichkolwiek wad". Następnego dnia aparat wysłałem do Dusseldorfu, po trzech tygodniach odesłali mi body,które działa jak petarda! -na wszystkich punktach AF w każdym świetle (jednak znaleźli przyczynę). W nocie serwisowej napisali: "Adjust autofocus" . Poziom rozmów z osobami z Polskiego i Niemieckiego serwisu to też przepaść (w Dusseldorfie nawet nie prosili o fotki ilustrujące problem AF). Po tych wszystkich przygodach i dodatkowych kosztach(przesyłki do Niemiec i z powrotem to prawie 650,- pln) jestem mega wku.....y na Polski serwis i moja noga tam więcej nie postanie.

Może rozważ, czy na podstawie kwitów z przeglądów w polskim serwisie i tego z Dusseldorfu nie zażądać zwrotu kosztów przesyłki? W końcu ktoś tu jest gwarantem :-?

ps. Ta sprawa, to jest kolejny argument, by jednak kupować sprzęt pochodzący z zagranicy- kiedyś za pośrednictwem sprzedawcy ( i na jego koszt) wysyłałem aparat do Niemiec. Piętnastego dnia miałem z powrotem naprawiony...

fader_audio
22-01-2013, 11:26
Witam
Jeśli masz chęci może da się złożyć skargę na polski serwis w PIH lub coś takiego, jako dowód że olewają klient aktóry ma jakies wymagania w sprzecie za 10tyś możesz pokazać opis z niemieckiego serwisu. Wszystko ładnie na papierku. Może oni skopia d... tym cwaniakom z serwisu, myslą że są bogami i mogąrobic co chcą. Miałęm kiedys do czynienia z serwisami i więcej juz nie chce, od jakiegoś czasu korzystam z odpowiednich ustaw (szczególnej sprzedaży konsumenckiej).

To że juz tam nigdy nie pójdziesz nic nie da, jedynie to że nadal będą olewać ludzi.

bogdescu
23-01-2013, 00:12
A to Ty nie robisz zdjęć bateryjek??? :)

Żartowałem ;)

Puszkę kupowałeś może w FJ?

Nie, kupowałem, przez RCS (to taki dealer Apple, nie pytajcie dlaczego ;-).

Dziś bym się zastanowił nad FF jeszcze głębiej, bo pojawił się ten cholerny Metabones Speed Booster i jest alternatywa do full frame bez sprzedawania starej szklarni.
Może i dobrze że 800tka kupiona, w ten sposób robię po prostu zdjęcia zamiast marzyć.
Autofocus w tym aparacie jest rewelacyjny (dla mnie! - pewnie jestem kiepskim testerem bo poprzednio miałem... D70 no i moje stare analogi Nikona) ale w końcu nie bardzo go używam, po prostu robię manual na live view bo potrzebuję pełnej kontroli (lubię robić zdjęcia na w pełni otwartej przysłonie). Jedyny inny współczesny aparat podobnej klasy z który porównywałem go pod kątem szybkości autofokusa to 5Dmk2 - oceniam mój jako lepszy, ale i tak obydwa są rewelacyjne. No i Cartier Bresson nie miał ani tego, ani tamtego, a "jakoś sobie radził". :-)

kichu
23-01-2013, 00:35
no jesli zabawiasz sie manualem w LV to trudno tu mowic o jakiejs pracy autofocusa :)))))

Karrampuk
23-01-2013, 23:09
Mam nadzieję, że najgorsze już za mną
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222433&page=3

marcdeq
24-01-2013, 19:20
Nie no, dziś to już wyszedłem z siebie!!
Po drugiej wizycie w serwisie D800 (BF na lewym punkcie na 24 1.4, 28 1.8 (x2), 14-24) dzwoni dziś do mnie "sympatyczna pani z nikona" i przekazuje wiadomość od techników, że sprzęt jest DOBRY! Jest ustawiony zgodnie z jakością i zaleceniami producenta. Na pytanie czy to że jest BF na 4 testowanych obiektywach usłyszałem odpowiedź, że ich nie interesuje co się dzieje na moich szkłach, bo na ich 50mm na której kalibrują jest dobrze!!! Ot więcej nic nie mogą zrobić. Pani oczywiście potwierdziła, że nietrafianie lewego punktu AF jest zgodne z jakością Nikona - TAK MA BYĆ! Dla nich to jest normalne :O :O :O
Na pytanie, czemu w takim razie prawy skrajny punkt ostrzy dobrze, usłyszałem odpowiedź - "Aparat jest wyregulowany zgodnie z normami producenta i działa poprawnie".

Jeszcze są na tyle wspaniałomyślni i wysyłają mi ankietę czy jestem zadowolony z ich usług! :) Oj tak się bawić nie będę!

RAF7705
24-01-2013, 19:26
To do sąsiadów trzeba będzie wysłać. Oni są solidniejsi.

HYPER
24-01-2013, 19:55
no niestety nie sa. dzis dostalem puszke i jeszcze nie zdazylem zrobic jakichs super precyzyjnych testow, ale juz widze, ze jest to samo co bylo. postaram sie jeszcze uzyc mikrokalibracji dla kazdego z punktow (lewy, srodek, prawy) - moze cos to da. pomijam tragiczny kontakt z serwisem i przekroczenie trminu naprawy. szkoda slow.

marcdeq
24-01-2013, 20:06
no niestety nie sa. dzis dostalem puszke i jeszcze nie zdazylem zrobic jakichs super precyzyjnych testow, ale juz widze, ze jest to samo co bylo. postaram sie jeszcze uzyc mikrokalibracji dla kazdego z punktow (lewy, srodek, prawy) - moze cos to da. pomijam tragiczny kontakt z serwisem i przekroczenie trminu naprawy. szkoda slow.

Hyper, ale jak mikrokalibrację dla każdego punktu? W puszce jest tylko kalibracja ogółu, czy może masz jakiś tajny chwyt albo Cię źle zrozumiałem.

prz3mo
24-01-2013, 20:37
Pewnie miał na myśli, że będzie testował af na bocznych punktach i wtedy ustawiał kalibrację.

bogdescu
24-01-2013, 21:16
no jesli zabawiasz sie manualem w LV to trudno tu mowic o jakiejs pracy autofocusa :)))))

Dlaczego trudno pisać o porównaniu z 5mk2? Ja w swoim d800 nie wyłączyłem autofocusa na trwałe :-) bo nie znalazłem przycisku "opt out of autofocus forever" :-)))))

Karrampuk
24-01-2013, 21:18
Nie no, dziś to już wyszedłem z siebie!!
Po drugiej wizycie w serwisie D800 (BF na lewym punkcie na 24 1.4, 28 1.8 (x2), 14-24) dzwoni dziś do mnie "sympatyczna pani z nikona" i przekazuje wiadomość od techników, że sprzęt jest DOBRY! Jest ustawiony zgodnie z jakością i zaleceniami producenta. Na pytanie czy to że jest BF na 4 testowanych obiektywach usłyszałem odpowiedź, że ich nie interesuje co się dzieje na moich szkłach, bo na ich 50mm na której kalibrują jest dobrze!!! Ot więcej nic nie mogą zrobić. Pani oczywiście potwierdziła, że nietrafianie lewego punktu AF jest zgodne z jakością Nikona - TAK MA BYĆ! Dla nich to jest normalne :O :O :O
Na pytanie, czemu w takim razie prawy skrajny punkt ostrzy dobrze, usłyszałem odpowiedź - "Aparat jest wyregulowany zgodnie z normami producenta i działa poprawnie".

Jeszcze są na tyle wspaniałomyślni i wysyłają mi ankietę czy jestem zadowolony z ich usług! :) Oj tak się bawić nie będę!

Dlatego wysłałem body wraz ze szkłami. Na szczęście były na gwarancji. Zresztą okazały się być też uszkodzone.
Jeszcze do mnie nic nie wróciło to się nie wypowiadam.
Co oni robią w tej Japonii?
odp sam sobie -jaja....

ShutterStill
24-01-2013, 22:02
Tak jak już wcześniej mówiłem..
Wygląda na to, że nie ma sprawnych D800..
W tych "sprawnych" właściciel jeszcze wady nie znalazł lub jego sposób użycia jej nie ujawnia..
Przykre to i mam nadzieję, że te naprawione sztuki nie rozkalibrują się znowu po 10k tak jak mój..

Fatman
24-01-2013, 22:31
Wygląda na to, że nie ma sprawnych D800..

Zaprzeczam. Mój ma w 100% sprawny AF.

W tych "sprawnych" właściciel jeszcze wady nie znalazł lub jego sposób użycia jej nie ujawnia..

Cóż, niestety możesz mi wierzyć tylko na słowo, ale po moich wcześniejszych przejściach z uwalony AF w innym modelu Nikona, swojego D800 przetestowałem już odpowiednio dobrze i na wszelkie możliwe sposoby. Nie ma wady AF.

Przykre to i mam nadzieję, że te naprawione sztuki nie rozkalibrują się znowu po 10k tak jak mój..

Mój nie był naprawiany. Aktualnie ma zrobionych 33k zdjęć i się nie rozkalibrował.

Jacek_Z
24-01-2013, 22:35
Zaprzeczam. Mój ma w 100% sprawny AF..Zaprzeczaj sobie. :) Jest nagonka na firmę i internauci muszą mieć rację. Jeśli przypadek nie pasuje do ich teorii to tym gorzej dla ... tego przypadku :)
Nie znasz się ;)

kichu
24-01-2013, 22:37
To nie jest nagonka :) Teraz mamy odpływ - po serii postów wszyscy twierdza, że zaden D800 nie działa dobrze :)

Niedługo przypływ :)

marcdeq
24-01-2013, 22:39
Fatman, zazdroszczę Ci tej sztuki!

Nie ma się co nakręcać na to że wszystkie d800 są fee. Mój przykład i nie tylko pokazuje, że problem jest; przykład Fatmana i paru innych osób, że może być wszystko ok. Najsmutniejsze w tym wszystkim to, że serwis nie widzi problemu i nie umie go naprawić. Kupiłem ze świadomością, że mogą być problemy, ale też z przekonaniem, że serwis w Polsce umie to naprawić...ale coraz bardziej w to wątpie.

Jacek_Z
24-01-2013, 22:41
Może ją sprzeda za tyle za ile kupił? ;)
Chyba wtedy nie będzie chętnych. :)

marcdeq
24-01-2013, 22:44
Może ją sprzeda za tyle za ile kupił? ;)
Chyba wtedy nie będzie chętnych. :)

Zapłacił porządnie to i dobrą sztukę ma. Za 9500zł to nie ma się co spodziewać cudów ;)

Karrampuk
24-01-2013, 23:46
Zapłaciłem też pożądnie (14500zł) - na razie mnie nie boli. Będzie bolało jak się gwarancja skńczy....
Ale ja amator jestem. Gdybym miał na nim pracować (zarabiać) to bym się wkurzył....

Fatman
24-01-2013, 23:49
Karrampuk, zobaczymy co będzie jak wróci z serwisu. Mam nadzieję, że wada była na tyle mała, że będą w stanie to skorygować programowo.

Karrampuk
24-01-2013, 23:58
Pisałem, że nie tylko body ale ze szkłami miaem problem. 16-35 na tyle, że musi jeszcze poleżeć dodatkowo 2 tyg. Więc tak myślę, że nie zawsze musi to być wina body. Czasem ludzie nie wiedzą ale 800ka naprawdę więcej wymaga od użytkownika. Zresztą sam wiesz :-) Nie ma co płakać. Jestem dobrej myśli....

ShutterStill
24-01-2013, 23:59
Zapłaciłem też pożądnie (14500z)ł - na razie mnie nie boli. Będzie bolało jak się gwarancja skńczy....
Ale ja amator jestem. Gdybym miał na nim pracować (zarabiać) to bym się wkurzył....

Ja zapłaciłem 3000 euro za narzędzie pracy, które nie spełniało swojego zadania. Zostałem przy starych narzędziach D3s+D3x i już nigdy nie kupię nowego aparatu w 1szym roku produkcji.

jacasj
25-01-2013, 00:00
Ręce opadają jak się czyta o tych problemach, zwłaszcza jak się człowiek zastanawia nad zakupem. Miałem nadzieję, że serwis sobie radzi z kalibracją ale chyba nie jest tak kolorowo i jeszcze to ich aroganckie podejście do klienta.

Karrampuk
25-01-2013, 00:04
Cholera przez próżność się wrypałem. Jak pisałem posta o cenie to akurat żona przeczytała (stanęła mi za plecami).... i od razu padło pytanie!!! To w końcu ile zapłaciłeś za ten aparat?
Będziecie światkami na sprawie rozwodowej :-)

ajma
25-01-2013, 00:27
Ja dzisiaj dostałem z serwisu moją d800 (nawet szybko to poszło 10 dni) - powód wysyłki skraje lewe punkty af. Po pierwszych testach w domu - jest dobrze. Nie ma różnic pomiędzy ostrzeniem w trybie LV i przez wizjer. Ta sama jakość af z lewej i prawej strony. Wychodzi na to, że coś tam skalibrowali. W moim body była widoczna różnica pomiędzy ostrzeniem w trybie LV i przez wizjer.

marcdeq
25-01-2013, 00:53
a co Ci napisali w notce serwisowej? Kalibracja systemu AF zgodnie ze specyfikacją producenta?

dem
25-01-2013, 01:14
Ja dzisiaj dostałem z serwisu moją d800 (nawet szybko to poszło 10 dni) - powód wysyłki skraje lewe punkty af. Po pierwszych testach w domu - jest dobrze. Nie ma różnic pomiędzy ostrzeniem w trybie LV i przez wizjer. Ta sama jakość af z lewej i prawej strony. Wychodzi na to, że coś tam skalibrowali. W moim body była widoczna różnica pomiędzy ostrzeniem w trybie LV i przez wizjer.

To chyba kalibrowała Ci aparat ta sama, czarodziejska ręka, co moją puszkę. Też dziś dostałem swoją osiemsetę z sewisu, z kalibracji (16 dni, od wysyłki, do przyjazdu) i również nie mam różnic między LV, a wizjerem.

a co Ci napisali w notce serwisowej? Kalibracja systemu AF zgodnie ze specyfikacją producenta?

Mnie dokładnie tak napisali.

ajma
25-01-2013, 08:44
tak dokładnie: Kalibracja systemu AF zgodnie ze specyfikacją producenta

prz3mo
25-01-2013, 12:51
Ja zapłaciłem 3000 euro za narzędzie pracy, które nie spełniało swojego zadania. Zostałem przy starych narzędziach D3s+D3x i już nigdy nie kupię nowego aparatu w 1szym roku produkcji.

To niestety możesz mieć problem by kiedykolwiek kupić nowy korpus, bo trend (marketing) teraz jest taki, by życie danego produktu było krótkie. Nie ma długich, rzetelnych testów przed wypuszczeniem na rynek, bo nie ma czasu... A jak coś będzie spi.... Pokażemy nowy model i tak w kółko....

Fatman
25-01-2013, 13:22
Nie ma długich, rzetelnych testów przed wypuszczeniem na rynek, bo nie ma czasu...

Czas jest, przynajmniej w przypadku D800, bo pierwsze przykładowe zdjęcia z tej puszki o ile dobrze pamiętam były z czerwca 2011.
Tylko widać same testy nie były przeprowadzone rzetelnie, albo po prostu sam model przed produkcyjny (testowany), delikatnie się różnił od modelu produkowanego już seryjnie.

prz3mo
25-01-2013, 15:08
Rafał, pamiętaj, że Nikon równocześnie pracuje nad wieloma modelami.... Tak czy siak, odnoszę wrażenie, że firma ta "zapomniała" jak się robi sprzęt fotograficzny.

ShutterStill
25-01-2013, 15:22
To niestety możesz mieć problem by kiedykolwiek kupić nowy korpus, bo trend (marketing) teraz jest taki, by życie danego produktu było krótkie. Nie ma długich, rzetelnych testów przed wypuszczeniem na rynek, bo nie ma czasu... A jak coś będzie spi.... Pokażemy nowy model i tak w kółko....

Pracuję na moich aparatach ok 4 lata i mogę pracować następne 4 jak będzie trzeba albo i dłużej. Jeśli więcej ludzi tak zrobi, to nikon będzie musiał zmienić strategię.
Nigdy więcej pogoni za nowinkami

Fatman
25-01-2013, 15:48
Rafał, pamiętaj, że Nikon równocześnie pracuje nad wieloma modelami.... Tak czy siak, odnoszę wrażenie, że firma ta "zapomniała" jak się robi sprzęt fotograficzny.

Oczywiście, niemniej na testowanie D800 mieli bonusowo (tsunami, Fukushima, trzęsienia ziemi, powodzie) prawie rok...... bo aparat w wersji testowej był gotowy przed kataklizmem (wiemy to właśnie dzięki pierwszym zdjęciom z D800 jakie się pojawiły w sieci jeszcze przed jego premierą).

Po prostu jak dla mnie tuż przed wdrożeniem produkcji coś tam zmienili, żeby taniej było.......... i już.

Karrampuk
25-01-2013, 23:24
Ponieważ forum jest jak psychoterapia to się wypowiem

Właściwie mógłbym skopiować wypowiedź kolegi "ajma" czyli 10dni i AF OK

Też mi tak napisali, czyli odgadłeś lub wyszło Ci z Tarota :-)
Mam go od wczoraj w domu i nie zapeszając twu, twu... na 50/1,4G i 70-200/2,8 II jest dobrze.

ps serwisowany na Łopuszańskiej :-)

LudwikXVI
26-01-2013, 00:02
Nikon D 800 to świetna maszyna. Szkoda, że część z nas ma (mam nadzieję) przejściowe problemy. Liczę, że los oszczędzi mi takich przygód. Dla tych, którzy jeszcze się nie zdecydowali - polecam. Solidny sprzęt ! To tyle w temacie i nie na temat.

Karrampuk
26-01-2013, 00:22
Muszę pochwalić serwis na Łopuszańskiej (z narażeniem życia ....
-oczywiście "forumowego")
Naprawili mi to co popsuli w fabryce i to co sam popsułem :-)
Nie będę wymieniał bo to długa lista. Choć powinni, to grosza nie wzięli...
Np
udało mi się uszkodzić wizjer .... (gumę, szybkę i coś jeszcze ale nie pamiętam-w nocie serwisowej tego nie ma)

marcdeq
26-01-2013, 00:46
Też mi tak napisali, czyli odgadłeś lub wyszło Ci z Tarota :-)
Mam go od wczoraj w domu i nie zapeszając twu, twu... na 50/1,4G i 70-200/2,8 II jest dobrze.

To sprawdź na jakimś szerokim jasnym szkle, bo u mnie na 50 i 85 też jest super, ale na 24 już nie :)

Karrampuk
26-01-2013, 01:23
ok. Odezwę się. Ale nie prędzej jak za 2tyg.

jo44
26-01-2013, 13:09
Liczę, że los oszczędzi mi takich przygód.
Francuskiego (?) serwisu jeszcze chyba nikt na forum nie testował. :)

adamouse
26-01-2013, 22:33
W piątek odebrałem swoje D800 z serwisu na Łopuszańskiej. Zgłoszony problem to back focus przy ustawianiu ostrości na lewym punkcie AF (środek i prawa ok). Opis naprawy klasyczny: Kalibracja systemu AF zgodnie ze specyfikacją producenta. Aparat w serwisie był tydzień.

Nie miałem czasu na dokładniejsze testy, założyłem na moment aparat na statyw i zrobiłem dwie foty na skrajnym lewym punkcie, jedna LV, druga przez wizjer: na pierwszy rzut oka nie widać back focusa, którego miałem wcześniej. Wydaje się, że kalibracja rozwiązała problem. Jak będę miał chwilę wolnego, to sprawdzę to dokładnie, ale na razie wygląda na to, że mi trafił się egzemplarz "kalibrowalny".

Coin
27-01-2013, 15:14
Mój wrócił z kalibracji i wydawało mi się, że jest OK, ale jak sprawdziłem fotki to na 100% powiekszeniu jest mydelko. Nie wiem jeszcze co z tym zrobie, czy znowu oddam na gwarancji tym razem z obiektywami czy moze oddam gdzies platnie na mikroregulacje bo ja nie potrafie sam tego wyregulowac korekta z body...

HYPER
27-01-2013, 16:52
znalazlem w koncu chwile zeby sprawdzic Af w mojej d800 po regulacji. wyglada na to, ze zostalo skalibrowane dobrze (przynajmniej na bliskie odleglosci). musze jeszcze zrobic praktyczne testy w terenie. jedyna sprawa jest taka, ze przed wysylka na regulacje Nikkora 24-70 musialem miec na -5 w mikrokalibracji. po powrocie musialem ustawic +12. plus taki, ze lewy zdaje sie OK.

Karrampuk
28-01-2013, 00:33
znalazlem w koncu chwile zeby sprawdzic Af w mojej d800 po regulacji. wyglada na to, ze zostalo skalibrowane dobrze (przynajmniej na bliskie odleglosci). musze jeszcze zrobic praktyczne testy w terenie. jedyna sprawa jest taka, ze przed wysylka na regulacje Nikkora 24-70 musialem miec na -5 w mikrokalibracji. po powrocie musialem ustawic +12. plus taki, ze lewy zdaje sie OK.

Mogłeś wysłać ze szkłem. Miał byś zero.
Pytałem w serwisie. Kalibracja obiektywu po gwarancji kosztuje 100zł...

HYPER
28-01-2013, 08:17
no jakos specjalnie mi to nie robi. wazne, ze miesci sie w skali. z drugiej strony gdybym mial wysylac wszystkie szkla to bym sie nie wyplacil na ubezpieczenie tej paczki (wysylalem do Niemiec).

dem
28-01-2013, 09:47
no jakos specjalnie mi to nie robi. wazne, ze miesci sie w skali. z drugiej strony gdybym mial wysylac wszystkie szkla to bym sie nie wyplacil na ubezpieczenie tej paczki (wysylalem do Niemiec).

Paczka do 15kg, 50x50x100cm, ubezpieczona na 50000 zł, to koszt 190,65zł (DPD do Niemiec).

Michal Szipluk
31-01-2013, 20:01
Witajcie !
Nie wiem czy coś mi się stało czy coś namieszałem w konfiguracji że nie pali mi się dioda wspomagania AF w D800, w menu "autofokus" mam ją włączoną, czy powinna się zaświecić wcześniej na początku bez problemu się zapalała a od jakiegoś czasu nie chce.

Może ktoś podpowiedzieć czy to mój jakiś problem nie przeczytania ze zrozumieniem instrukcji obsługi ?

prz3mo
31-01-2013, 20:05
Witajcie !
Nie wiem czy coś mi się stało czy coś namieszałem w konfiguracji że nie pali mi się dioda wspomagania AF w D800, w menu "autofokus" mam ją włączoną, czy powinna się zaświecić wcześniej na początku bez problemu się zapalała a od jakiegoś czasu nie chce.

Może ktoś podpowiedzieć czy to mój jakiś problem nie przeczytania ze zrozumieniem instrukcji obsługi ?

Nie masz AF przełączonego w tryb AF-C? :)

dem
31-01-2013, 20:16
I oczywiście lampka wspomagania świeci tylko na centralnym punkcie af.

OKS92
31-01-2013, 20:40
Zaprzeczaj sobie. :) Jest nagonka na firmę i internauci muszą mieć rację. Jeśli przypadek nie pasuje do ich teorii to tym gorzej dla ... tego przypadku :)
Nie znasz się ;)

Nie wiem czy jest nagonka, czy nie, ale przykladowo kumpla D7000 ma problemy z AF (dlatego nie kupilem D7K, za duzo osob narzeka na niego), moj D5100 otrzymalem z wadliwa bateria (co opisalem w odpowiednim watku). Przyklady mozna mnozyc. Moze ktos dolewa oliwy do ognia, ale cos jest nie tak z NIKON-em ostatnio. Za czasow D40x, D70, D70s, D80 czy D90 nie bylo tak wielu problemow z aparatami tej firmy.

Dziwi mnie ze w polce semi-pro (w koncu za spora kase) sa tez problemy jakosciowe. Najbardziej mnie zawiodl D600 plujacy olejem, a chcialem go kupic...

Michal Szipluk
31-01-2013, 20:40
Tak faktycznie, tylko punkt centralny miałem przestawiony na prawo.
Fajnie że działa.
Dzięki za pomoc, ale mi jest głupio :-)

.... jakosciowe. Najbardziej mnie zawiodl D600 plujacy olejem, a chcialem go kupic...

Kup D800 będziesz zadowolony tak jak ja :-)

prz3mo
31-01-2013, 20:45
Tak faktycznie, tylko punkt centralny miałem przestawiony na prawo.
Fajnie że działa.
Dzięki za pomoc, ale mi jest głupio :-)

hehe.. :)

Jacek_Z
31-01-2013, 22:06
Nie wiem czy jest nagonka, czy nie, ale przykladowo kumpla D7000 .. moj D5100 .. zawiodl D600 ....Sam dajesz doskonały przykład. Temat jest o D800, wchodzisz i narzekasz na inne modele nikona.
Na górze forum powinno się umieścić zapis: malkontentom wstęp wzbroniony ;)

prz3mo
31-01-2013, 22:08
Na górze forum powinno się umieścić zapis: malkontentom wstęp wzbroniony ;)

"...byłoby nas mniej coraz... Polaków..." *

*cytat z pewnego filmu :)

Jacek_Z
31-01-2013, 22:11
Ja wiem, że 2/3 osób by musiało przestać pisać :)
Ale to był żart. Tylko taki trochę gorzki.

prz3mo
31-01-2013, 22:14
Ja wiem, że 2/3 osób by musiało przestać pisać :)
Ale to był żart. Tylko taki trochę gorzki.

Jacek, mów co chcesz... Obniżenie jakości produktów Nikona to jest FAKT. Malkontenctwo w tematach D600/800 znikąd się nie wzięło.

QuadMan
31-01-2013, 22:23
Witam,

Łomatko, prz3mo, kup se chłopie D800 i na pewno będziesz zadowolony. Marudzisz, jakby Ci się nudziło.... Połowa problemów z Af w D800 wynika z tego, kto tę puchę używa, druga połowa z dużej rozdzielczości matrycy. To, czego byś nie zauważył w D700, urasta do rangi problemu w D800. Precyzja AF jest pochodną wielu czynników, i wygląda na to, że matrycą z D800 Nikon strzelił sobie w stopę....

Pozdrawiam, QuadMan.

I jeszcze, z moich testów : tam, gdzie na D3S nie jestem w stanie niczego sensownego zobaczyć, w D800 mam szansę na zobaczenie...., że AF nie trafił ;-).

Jacek_Z
31-01-2013, 22:37
Tego marudzenia na D800 wiele nie ma. A wchodzenie do tematu i D800 i mówienie, aaaa D7000 jest do d... to jest co? Marudzenie dla marudzenia. Inaczej mówiąc - to OT do wycinania.

marcdeq
31-01-2013, 23:18
Połowa problemów z AF w D800 wynika z niedorobienia aparatu w fabryce! Matryca ma 36mpix więc AF może sobie trafiać gdzie chce.. jak bym słyszał serwis Nikona, który do mnie dzwoni i tak tłumaczy swoją niekompetencję ;D Ostatnia nadzieja za Odrą :)

Michal Szipluk
01-02-2013, 00:05
Połowa problemów z AF w D800 wynika z niedorobienia aparatu w fabryce! Matryca ma 36mpix więc AF może sobie trafiać gdzie chce.. jak bym słyszał serwis Nikona, który do mnie dzwoni i tak tłumaczy swoją niekompetencję ;D Ostatnia nadzieja za Odrą :)

Czy może ktoś mi wyjaśnić czy co ma matryca do działania AF, bo nie rozumiem tych rozterek.
Mam puchę od niedawna i nie zauważyłem aby coś było nie tak, albo czego nie wiem jeszcze i wszystko przede mną.

morzon
01-02-2013, 00:13
Czy może ktoś mi wyjaśnić czy co ma matryca do działania AF, bo nie rozumiem tych rozterek.

Chodzi pewnie o to, że przy takiej rozdzielczości widać każde, nawet drobne pomyłki AF. Przy 12mpx tego może nie być widać po prostu. Chyba.

sea21
01-02-2013, 00:18
Sprawdzałem moje D800 i trafia idealnie w każdym punkcie. Zresztą dla mnie istotne jest aby trafiał w centralnym. Robiąc śluby zawsze ostrzyłem na centralnym. Dlaczego? Dlatego że w trakcie reportażu jakoś nie wyobrażam sobie pstrykania po tych wszystkich polach AF. Ostrzenie na centralnym i przekadrowanie z zajmuje o wiele mniej czasu niż zmiana pola AF. Wprawdzie użytkownicy 5D MK1 i MK2 robią to z przymusu natomiast ja robiłem to z wygody :mrgreen:

IMO D800 to najbardziej udana puszka Nikona. Obrazek daje świetny. Wprawdzie nie testowałem D4 ale za to użytkowałem D700 (2 szt.) i D3s. D800 zamiata :D

QuadMan
01-02-2013, 00:42
Chodzi pewnie o to, że przy takiej rozdzielczości widać każde, nawet drobne pomyłki AF. Przy 12mpx tego może nie być widać po prostu. Chyba.

BINGO !!!!!!

Pozdrawiam, QuadMan.

Michal Szipluk
01-02-2013, 00:42
sea21 - powiedz dlaczego nie uzywasz ( pozwalasz) za detekcję innych pól z automatu i tak chyba interesuje cię obiekt najbliższy, widziałem zdjęcia kolegi który też tak foci D90 i powiem że często trafia parę znajdującą się pomiędzy że tak się wyrażę szyjami pierwszego planu. na oko widać że nie trafiał prawie co trzecie zdjęcie dlatego robi 2000 kliknięć na imprezie pewnie z 1/4 wywala na dzień dobry.
Ide spać.

QuadMan
01-02-2013, 00:51
.....IMO D800 to najbardziej udana puszka Nikona. Obrazek daje świetny. Wprawdzie nie testowałem D4 ale za to użytkowałem D700 (2 szt.) i D3s. D800 zamiata :D

Uwielbam D3S-a za tą jego szybkość, za pancerność, za... Ale AF D800 w trudnych warunkach zadziwia. Tam, gdzie D3S leży i kwiczy, D800 ostrzy ok. Choć trzeba przyznać, że w warunkach tylko trochę lepszych D3S jest precyzyjniejszy. W bardzo trudnych warunkach, gdy D3S nie daje rady, D800 ostrzy, choć bywa, że się myli.

Pozdrawiam, QuadMan.

sea21
01-02-2013, 00:55
sea21 - powiedz dlaczego nie uzywasz ( pozwalasz) za detekcję innych pól z automatu i tak chyba interesuje cię obiekt najbliższy, widziałem zdjęcia kolegi który też tak foci D90 i powiem że często trafia parę znajdującą się pomiędzy że tak się wyrażę szyjami pierwszego planu. na oko widać że nie trafiał prawie co trzecie zdjęcie dlatego robi 2000 kliknięć na imprezie pewnie z 1/4 wywala na dzień dobry.
Ide spać.
A niby skąd aparat ma wiedzieć czy chcę mieć ostry pierwszy czy drugi plan?
Ja z reportażu przynosiłem więcej zdjęć niż Twój znajomy. Z powodu złego ustawienia ostrości odpadało powiedzmy 5% zdjęć. Reszta leciała w wyniku naturalnej selekcji.
To że używam tylko środkowego punktu wynika z mojego przyzwyczajenia i doświadczeń. Nie widzę powodó dla których mam ufać automatowi. Nie mówię tu o ostrzeniu w trybie M i ręcznemu ustawianiu ostrości aczkolwiek z ekspozycji M korzystam często ;)

Mathis
01-02-2013, 00:58
Uwielbam D3S-a za tą jego szybkość, za pancerność, za... Ale AF D800 w trudnych warunkach zadziwia. Tam, gdzie D3S leży i kwiczy, D800 ostrzy ok. Choć trzeba przyznać, że w warunkach tylko trochę lepszych D3S jest precyzyjniejszy. W bardzo trudnych warunkach, gdy D3S nie daje rady, D800 ostrzy, choć bywa, że się myli.

Pozdrawiam, QuadMan.

Wydaje mi się, że to też wynika trochę z mniejszej ilości mpix - po prostu większa tolerancja AF - dzięki temu można szybciej potwierdzić ostrość - bo jest blisko idealnej - w D800 albo mamy idealnie albo fatalnie :) Przynajmniej tak zauważyłem na swoim D800 i znajomych D3/D3s :)

sea21
01-02-2013, 00:58

Pozdrawiam, QuadMan.
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Wszystko zależy od zastosowania puszki.
Na chwilę obecną nie robię już ślubniaków więc idealną puszką jest dla mnie D800. Do repo średnio się nadaje ze względu na wielkość pliku.

Mathis
01-02-2013, 08:05
Wielkość pliku na kartach - bo przy zgrywaniu gdy chcemy szybciej obrobić rawy - załączamy dng converter i mamy ładne mały rawy .dng :)

Maciek N
01-02-2013, 09:37
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Wszystko zależy od zastosowania puszki.
Na chwilę obecną nie robię już ślubniaków więc idealną puszką jest dla mnie D800. Do repo średnio się nadaje ze względu na wielkość pliku.

Nie sposób się z Tobą zgodzić :wink: Obsługuje śluby od kilkunastu lat, D800 obsłużyłem na razie 3 i wielkość pliku nie jest problemem. Ma więcej korzyści niż wad.
Czy przydały by się mniejsze pliki? Nie ma to znaczenia. Karty pamięci nie są drogie a średniej klasy komputer z marketu radzi sobie z nimi bez znaczących opóźnień.
Korzyści wynikają głównie w obróbce. Większa rozdzielczość to znacznie więcej możliwości kadrowania, mniejsza degradacja przy wszelkiego rodzaju filtrach.
Dodając do tego filmy uważam że D800 jest idealny do ślubów i nie widzę dla tego modelu alternatywy.

Jeśli komuś przeszkadza wielkość plików to jest kilka możliwości ich zmniejszenia dlatego nie demonizował bym tego faktu.

sea21
01-02-2013, 13:10
Nie sposób się z Tobą zgodzić :wink: Obsługuje śluby od kilkunastu lat, D800 obsłużyłem na razie 3 i wielkość pliku nie jest problemem. Ma więcej korzyści niż wad.
Czy przydały by się mniejsze pliki? Nie ma to znaczenia. Karty pamięci nie są drogie a średniej klasy komputer z marketu radzi sobie z nimi bez znaczących opóźnień.

To zależy jaki masz workflow. Zależy w czym i jak obrabiasz.
Pracując w tandemie CP1 + PS widać ogromną różnicę w szybkości w stosunku do D700 czy D3s. Żeby nie było to kompa mam dobrego. Ponad to archiwizacja robi się uciążliwa bo pliki są duże.

Korzyści wynikają głównie w obróbce. Większa rozdzielczość to znacznie więcej możliwości kadrowania, mniejsza degradacja przy wszelkiego rodzaju filtrach.

To fakt. W D800 można dużo uciąć aczkolwiek ja bardzo rzadko to robiłem. Kadrowałem jedynie gdy chciałem zrobić kwadrat albo pozbyć się przeszkadzajek które wynikały z niepełnego krycia wizjera w D700.

Dodając do tego filmy uważam że D800 jest idealny do ślubów i nie widzę dla tego modelu alternatywy.

Jeśli komuś przeszkadza wielkość plików to jest kilka możliwości ich zmniejszenia dlatego nie demonizował bym tego faktu.

A ja widzę alternatywę. Z naszej stajni chociażby D3s czy C 5d3. D3s to świetna reporterska puszka. Tandem D3s i D800 - marzenie :D
Jeżeli chodzi o filmy to nie widzę związku z fotografowaniem no chyba że ktoś robi jednocześnie foto-video ;)

Atum
01-02-2013, 13:57
Do czego stosujecie skrajne punkty AF, pytam poważnie ! Mi się jeszcze nie zdarzyło.

morzon
01-02-2013, 14:00
Do af-c i sledzenia 3d. I do ostrzenia w blizszych kadrach jasnymi szklami.

HYPER
01-02-2013, 14:33
zwlaszcza drugie zdanie napisane przez S4INTa jest mi bliskie. musze jednak przyznac, ze rzadko stosuje skrajne pola. hchcialbym zeby mozna bylo w menu wybrac, ktore pola chce sie dezaktywowac - wywalilbym skrajne lewe i prawe i bym zapomnial o problemie z AF. lacznie uzywam tych pol moze w 2% wszystkich kadrow, wiec korzysc bylaby niewspolmierna do strat z powodu braku pol skrajnych.

Maciek N
01-02-2013, 22:20
Jeżeli chodzi o filmy to nie widzę związku z fotografowaniem no chyba że ktoś robi jednocześnie foto-video ;)

Nie widzisz bo jesteś tylko fotografem. Ja mam 2 ekipy fotograf+filmowiec i mógłbym tu wszystkich zanudzić gdzie jak i dlaczego jest wykorzystywana opcja video z aparatu ale myślę że 99% osób o tym wie a reszta znajdzie np. na vimeo.

LudwikXVI
02-02-2013, 04:06
Do czego stosujecie skrajne punkty AF, pytam poważnie ! Mi się jeszcze nie zdarzyło.

Zdjęcia sytuacji statycznych wykonywane ze statywu, gdzie obiekt nie jest w centrum kadru. Mimo głowicy kulowej w statywie, jeśli mam czas wolę korzystać z bocznych punktów AF niż robić pomiar i przekadrować.

marcdeq
06-02-2013, 00:47
Wystosowałem dziś odpowiednie pismo do Nikon Polska z opinią o nieudolnych kalibracjach mojego sprzętu, takie samo wysłałem do Nikon Europe i Nikon Japan.
Wiem, że to walka z wiatrakami, bo sam przeciwko nim to sobie mogę. Ale nie pozwolę sobie, żeby polski serwis traktował klienta jak idiotę.
Dziś spakowałem wszystko i jutro wysyłam do Dusseldorfu. Jak tam skalibrują, to nie odpuszczę Nikonowi w Polsce zwrotu kosztów. Jeśli Dusseldorf nie pomoże, zostaje rękojmia. Wszystkim, którzy tak jak ja przed zakupem, uważają, że kupią d800 i najwyżej wyślą do serwisu, szczerze proponuję brać tylko w pełni sprawdzoną i 100% sprawną pod kątem AF puszkę - jak widać nie wszystkie kalibrują się od ręki.

Bambello
06-02-2013, 01:37
Wystosowałem dziś odpowiednie pismo do Nikon Polska z opinią o nieudolnych kalibracjach mojego sprzętu, takie samo wysłałem do Nikon Europe i Nikon Japan.
Wiem, że to walka z wiatrakami, bo sam przeciwko nim to sobie mogę. Ale nie pozwolę sobie, żeby polski serwis traktował klienta jak idiotę.
Dziś spakowałem wszystko i jutro wysyłam do Dusseldorfu. Jak tam skalibrują, to nie odpuszczę Nikonowi w Polsce zwrotu kosztów. Jeśli Dusseldorf nie pomoże, zostaje rękojmia. Wszystkim, którzy tak jak ja przed zakupem, uważają, że kupią d800 i najwyżej wyślą do serwisu, szczerze proponuję brać tylko w pełni sprawdzoną i 100% sprawną pod kątem AF puszkę - jak widać nie wszystkie kalibrują się od ręki.

Daj znać jak się coś wyjaśni.

Michal Szipluk
06-02-2013, 09:49

Ja też jestem od niedawna posiadaczem D800 i Nikora 24-70 f2.8, nie zauważam jakiś problemów, ale nie wiem jak podejść do sprawdzenia, jaka jest procedura, aby sprawdzić czy moje body jest ok.

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

sqarpi
06-02-2013, 09:57
Niestety i ja się przyłączę do marudzenia na d800. Jakiś czas temu ( w listopadzie) kupiłem d800 i miałem z nią strasznie dużo problemów, łącznie ze zniszczeniem ekranu przeze serwis nikon polska po wysłaniu do kalibracji, ponieważ AF zachował się fatalnie. Udało mi się dostać nową puszkę. Sprawdzenie w sklepie - okej. Odpalam aparat na zleceniu, z 50,85 czy 28 aparat na większych odległościach mylił się nawet o 1-1,5m. Większe odległości to mam na myśli coś około 7-8 metrów. Szczerze to jeszcze nie miałem czasu dokładnie przetestować aparatu, ale kurde zdjęcia wykonywane z bliskiej odległości w dobrym świetle, czyli bez lampy okej. Gdzieś czytałem o tym, że właśnie wspomaganie z lampy działa czasem dosłownie zabójczo w d800. Czy ktoś spotkał się z takim problem tutaj? Czyli zwykle warunki okej, słabe światło, praktycznie nieużywalny AF?

Jacek_Z
06-02-2013, 12:17
Gdzieś czytałem o tym, że właśnie wspomaganie z lampy działa czasem dosłownie zabójczo w d800. To dziwna przypadłość wyłapana wiele wcześniej niż powstał D800. Sporo o tym pisano przy D700.

sqarpi
06-02-2013, 12:32
Da się z tym jakoś walczyć? Szczerze powiedziawszy trochę denerwujące to jest...

Jacek_Z
06-02-2013, 12:36
Nie wiadomo skąd to sie bierze - czasami jest, czasami nie.
Jedyna rada - wyłączyć wspomaganie. Co jest o tyle bezproblemowe, że body dobrze sobie radzi w ciemnościach bez wspomagania.

sqarpi
06-02-2013, 12:39
Niestety nie da rady, niektóre zlecenia tak, ale pracuje też w klubach, a tam już nawet d800 sobie nie radzi...

Jacek_Z
06-02-2013, 12:47
Zapewne sobie radzi, ale nie tak szybko jakbys chciał. Mi D800 nastawia ostrośc (na centralnym) praktycznie w ciemności. Na bocznych oczywiście juz nie jest tak super, ale jest dobrze.

pgaik
06-02-2013, 12:50
Ale tu chodzi o wspomaganie w lampie. "Szperacz" w body możesz mieć włączony.

Fatman
06-02-2013, 12:52
Niestety nie da rady, niektóre zlecenia tak, ale pracuje też w klubach, a tam już nawet d800 sobie nie radzi...

Wyłącz wspomaganie w lampie, włącz wspomaganie z body.

hateom
06-02-2013, 13:23
(...) nie wiem jak podejść do sprawdzenia, jaka jest procedura, aby sprawdzić czy moje body jest ok.

Jak komuś angielski nie przeszkadza, to Thom opisał na swojej stronie jak najlepiej podejść do testów:

http://www.bythom.com/D800autofocus.htm

sqarpi
06-02-2013, 13:36
Zapewne sobie radzi, ale nie tak szybko jakbys chciał. Mi D800 nastawia ostrośc (na centralnym) praktycznie w ciemności. Na bocznych oczywiście juz nie jest tak super, ale jest dobrze.

To miałem na myśli. Bez wspomagania za wolno. Ehhh za spawarką nie przepadam, ale chyba nie będzie wyjścia coś widzę...

Slawek Wojtczak
06-02-2013, 22:23
Panowie, niestety nie jestem na bieżąco z tymi wszystkimi postami nt D800, bo jest tego od grooooma :) Prawdopodobnie niedługo stanę się właścicielem D800, tylko mam pytanie czy te nowe puszki z nr dajmy na to 608xxx wzwyż są już pozbawione wad autofokusa, czy dalej jest to loteria? Proszę się tylko nie wyśmiewać, że ktoś coś tam na xx stronie pisał czy coś. Bardzo bym prosił o pomoc :)
Pozdrawiam

kichu
06-02-2013, 22:25
Z tego co pamietam koledzy, ktorzy kupowali pozne 60 tys i w gore (67-68 tys) pisali ze wszystko bylo ok.

marcdeq
07-02-2013, 01:25
Mój ma numer zaczynający się od 608, nie jest wszystko ok :) także loteria.

Slawek Wojtczak
07-02-2013, 14:22
Mój ma numer zaczynający się od 608, nie jest wszystko ok także loteria.
ehh.. kurcze już myślałem

gn0m
07-02-2013, 20:31
Sławek, to jest loteria..
Mój, 606xx i AF jest OK, matryca czysta..
Dwóch moich kumpli ma 608xx, jeden nie wykazuje problemów żadnych drugi natomiast ma jazdy z AF.

Slawek Wojtczak
07-02-2013, 20:51
Ja chciałem wymienić swoje D300 na D800... Podoba mi się ta puszka do fotografii przyrodniczej, nawet bym przebolał te 5fps. Ale jak widac dalej loteria z autofokusem, a ja raczej nie chciał bym się pozbywać się D300, gdzie nawet z 500/4 nie musze korygować af w puszce. Mam ustawiony na 0 i trafia w punkt na kazdej odległości. Chyba jednak poczekam z tym D800, nie spieszy mi sie.

ShutterStill
08-02-2013, 01:05
Ja chciałem wymienić swoje D300 na D800... Podoba mi się ta puszka do fotografii przyrodniczej, nawet bym przebolał te 5fps. Ale jak widac dalej loteria z autofokusem, a ja raczej nie chciał bym się pozbywać się D300, gdzie nawet z 500/4 nie musze korygować af w puszce. Mam ustawiony na 0 i trafia w punkt na kazdej odległości. Chyba jednak poczekam z tym D800, nie spieszy mi sie.

D800 strzela 4fps.
Polecam używane D3x, nie będziesz musiał się martwić o af.
Ja po 3 miesiącach sprzedałem D800 i wróciłem do D3x + D3s

Slawek Wojtczak
08-02-2013, 01:21
D800 strzela 4fps.
W cropie 1,2x raz 1,5x (DX) ma 5fps i te brałem pod uwagę.

kichu
08-02-2013, 01:23
z gripem i duza bateria w DX masz 6; na FX i 1.2x sie nie zmienia

fotomarek_k
08-02-2013, 10:41
D800 strzela 4fps.
Polecam używane D3x, nie będziesz musiał się martwić o af.
Ja po 3 miesiącach sprzedałem D800 i wróciłem do D3x + D3s

Ja również rozważam D3x. Jeśli znajdziesz chwilę, to napisz (może być na PW albo obok, w wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223450) czego więcej dał Ci- przez te pierwsze 10 tys. zdjęć- D800 w porównaniu z 3x. I czego po powrocie teraz najbardziej brakuje z 800ki.

Pawel Pawlak
08-02-2013, 12:38
Moim zdaniem biorąc pod uwagę podobną cenę, kupno D3x to krok wstecz. Niestety, lepsze jest wrogiem dobrego - 36mpix D800 to dobrodziejstwo dla foto-przyrodnika; w trybie crop 1.2 ma rozdzielczość minimalnie większą niż D3x, przy jakość na wyższych czułościach lepszej, na niskich porównywalnej; szybkość 5fps - jak w D3x ale w trybie 14bit a nie 12bit, do tego większy bufor i możliwość stosowania znacznie tańszych kart SD. A używanie cropa 1.2 przekształca 500mm w 600mm (czy 400tkę w prawie 500tkę) Do tego AF zdecydowanie lepszy w dynamicznych scenach, czy możliwość pewnego stosowania kombinacji optyki o świetle nawet f/8.
Jasne że można trafić na D800tkę wymagającą regulacji, ale bez jaj - kupno używanego body PRO wiąże się z jeszcze większym ryzykiem - nie wiemy czy body nie upadło, czy nie było topione; natomiast na pewno wiemy że nie mamy gwarancji a wszystkie ewentualne naprawy serii jednocyfrowej są znacznie droższe niż D800tki (inna roboczogodzina, inne ceny części)

fotomarek_k
08-02-2013, 14:09
...Jasne że można trafić na D800tkę wymagającą regulacji, ale bez jaj - kupno używanego body PRO wiąże się z jeszcze większym ryzykiem - nie wiemy czy body nie upadło, czy nie było topione; natomiast na pewno wiemy że nie mamy gwarancji a wszystkie ewentualne naprawy serii jednocyfrowej są znacznie droższe niż D800tki (inna roboczogodzina, inne ceny części)

Na znanym serwisie aukcyjnym są z gwarancją od kilku miesięcy do roku nawet i przebiegami niedużymi. Myślę, że przy jakości obecnej produkcji, ryzyko mniejsze kupić i mieć kilka miesięcy na ewentualne sprawdzenie, przy pewności, że sprzęt jakbyco, to jest naprawialny.
Śledząc wątki dot. D600 i D800 mam wrażenie, że spośród posiadaczy dotychczas tylko Ty nie musiałeś serwisować swojego aparatu :-)

kichu
08-02-2013, 14:17
słabo śledzisz :)

fotomarek_k
08-02-2013, 14:40
słabo śledzisz :)

Oj tam, oj tam- zauważyłem przecież, że niektórzy wolą serwisować własnoręcznie ;)

Pawel Pawlak
08-02-2013, 14:41
Na znanym serwisie aukcyjnym są z gwarancją od kilku miesięcy do roku nawet i przebiegami niedużymi. Myślę, że przy jakości obecnej produkcji, ryzyko mniejsze kupić i mieć kilka miesięcy na ewentualne sprawdzenie, przy pewności, że sprzęt jakbyco, to jest naprawialny.
Śledząc wątki dot. D600 i D800 mam wrażenie, że spośród posiadaczy dotychczas tylko Ty nie musiałeś serwisować swojego aparatu :-)

Najwyraźniej słabo śledzisz wątek :) A poza tym, to zastanów się... dlaczego jest tyle tak "korzystnych" ofert na D3x-a skoro to tak udany aparat w stosunku do D800 ? Oczywiście masz świadomość, że w przypadkach o których pisałeś gwarancję na tego D3x możesz sobie wsadzić w... kartonik po nim ? A wiesz ile kosztuje naprawa D3 (myślę że D3x nie będzie tańszy) np. po kąpieli w słodkiej wodzie ? między 12 a 13tyś złotych...
Ewidentnie należysz do osób które podniecają jednocyfrowe body - sądząc po Twoich pytaniach nie wiesz jaka jest praktyczna przewaga jednego czy drugiego body, nie używałeś żadnego z nich, ale wiesz że używany d3x z niewiadomą przeszłością jest lepszy niż nowy D800 z gwarancją producenta. Kup sobie tego D3x, tylko nie przekonuje wszystkich że to lepszy wybór i większość, która miała/używała oba aparaty się myli wskazując na D800 :)

Edit: D3x to świetny aparat, tyle że gorszy pod większością względów niż d800 :)

morzon
08-02-2013, 14:45

Weź pod uwagę, że na forach o problemach piszą ci którym coś nie działa. Jaki to jest procent czy promil sprzedanych D800 w ogóle, z których reszta raczej działa?

fotomarek_k
08-02-2013, 15:10
Najwyraźniej słabo śledzisz wątek :) A poza tym, to zastanów się... dlaczego jest tyle tak "korzystnych" ofert na D3x-a skoro to tak udany aparat w stosunku do D800 ? Oczywiście masz świadomość, że w przypadkach o których pisałeś gwarancję na tego D3x możesz sobie wsadzić w... kartonik po nim ? A wiesz ile kosztuje naprawa D3 (myślę że D3x nie będzie tańszy) np. po kąpieli w słodkiej wodzie ? między 12 a 13tyś złotych...
Ewidentnie należysz do osób które podniecają jednocyfrowe body - sądząc po Twoich pytaniach nie wiesz jaka jest praktyczna przewaga jednego czy drugiego body, nie używałeś żadnego z nich, ale wiesz że używany d3x z niewiadomą przeszłością jest lepszy niż nowy D800 z gwarancją producenta. Kup sobie tego D3x, tylko nie przekonuje wszystkich że to lepszy wybór i większość, która miała/używała oba aparaty się myli wskazując na D800 :)

Edit: D3x to świetny aparat, tyle że gorszy pod większością względów niż d800 :)

Uwielbiam osoby potrafiące tak arbitralne opinie formułować :lol: Co do podniet, to przedmiotami się nie podniecałem specjalnie nawet jako nastolatek- zdaję sobie jednak sprawę, że niektórym może to się wydać nieprawdopodobne... Ba, niektórzy muszą nawet używać przedmiotów do tego ;)

Wracając do meritum, to D600 i 800 przetestowane mam osobiście, D3x niestety nie. Zwróciłem się więc z pytaniem licząc na opinie osób, które na tym sprzęcie pracowały... Bo nie mam czasu ni chęci na wożenie się ze sprzedawcami czy serwisami po zakupie nienaprawialnego egzemplarza.
Jeśli używałeś D3x, to pisz konkrety, a nie to co Ci się wydaje, jak np." D3x to świetny aparat, tyle że gorszy pod większością względów niż d800"...

S4INT
...Weź pod uwagę, że na forach o problemach piszą ci którym coś nie działa. Jaki to jest procent czy promil sprzedanych D800 w ogóle, z których reszta raczej działa? No właśnie, "...reszta raczej działa?"

W każdym razie, chciałem już w listopadzie ub.r. zamknąć temat zakupu (oczywiście D800), a tu już luty...Na szczęście, jeszcze mogę się "powahać"- choć nie lubię :-)

morzon
08-02-2013, 15:17
No właśnie, "...reszta raczej działa?"

W domyśle - działa. "Raczej" - bo nie znam wszystkich osób posiadających D800 ;)
Skoro nie marudzą po forach to znaczy, że działa. Zwykle jak coś jest be - to zaraz na forum jest płacz.

Jacek_Z
08-02-2013, 15:23
Pracowałem na D3x (sporadycznie, ale jednak kilka sesji zrobiłem), Paweł też miał styczność z D3x.
Czym się rózni body serii Dx od body serii Dxxx chyba wszyscy wiemy jesli chodzi o ergonomie i pancerność. Jeśli chodzi o matrycę to wystarczy poczytać DXO. AF - w D800 poprawiony.
D3x był i jest super, D800 go w kwestii matrycy przebił, choć praktycznie ... nie ma to większego znaczenia, bo niektórzy przy fotografowaniu mogą na tyle zadbać o kadr, że nie muszą kadrować i 24 Mpx jest absolutnie wystarczające. I dla nich zamiana D3x na D800 ma takie samo znaczenie jak jazda po miejskiej ulicy samochodem z Vmax 250 km/h vs Vmax 300 km/h. Bez znaczenia. A jak ktoś patrzy w którym aucie lepiej gra radio ;) to niech wybiera co lubi :) i nie pyta się innych, bo po co?

Pawel Pawlak
08-02-2013, 15:36
fotomarek_k; testuj sobie dalej... arbitralnie muszę stwierdzić że dalsza gadka jest z mojej strony stratą czasu, wiec kończę dyskusję.

ShutterStill
08-02-2013, 15:54
Pracowałem na D3x (sporadycznie, ale jednak kilka sesji zrobiłem), Paweł też miał styczność z D3x.
Czym się rózni body serii Dx od body serii Dxxx chyba wszyscy wiemy jesli chodzi o ergonomie i pancerność. Jeśli chodzi o matrycę to wystarczy poczytać DXO. AF - w D800 poprawiony.
D3x był i jest super, D800 go w kwestii matrycy przebił, choć praktycznie ... nie ma to większego znaczenia, bo niektórzy przy fotografowaniu mogą na tyle zadbać o kadr, że nie muszą kadrować i 24 Mpx jest absolutnie wystarczające. I dla nich zamiana D3x na D800 ma takie samo znaczenie jak jazda po miejskiej ulicy samochodem z Vmax 250 km/h vs Vmax 300 km/h. Bez znaczenia. A jak ktoś patrzy w którym aucie lepiej gra radio ;) to niech wybiera co lubi :) i nie pyta się innych, bo po co?

Podoba mi się to co napisałeś Jacek.
Ja swoją opinię opierałem na kilkuletnich przygodach z D3x i D3s i prawie 10.000.000 razem z 2 aparatów (tak migawki były wymieniane).
I dalej mogę je brać na zlecenia bez, żadnych obaw.
Z D800 tak nie było.. AF łapie "po ciemku" ale szybszy nie był (dla mnie) i nie ważne z jakim obiektywem.
W agencji mieliśmy 11 D800 (2 sprzedane, 6 w serwisie, 3 po serwisie używane do filmowania)
Stąd też moja wcześniejsza opinia, że nie ma sprawnych D800 tylko takie w których użytkownik jeszcze wady nie odkrył albo mu ona nie przeszkadza. ( filmowanie, studio na dużych przesłonach, manualne obiektywy w użyciu)
to tylko moja opinia i nie chcę wsadzać kija w mrowisko.

morzon
08-02-2013, 15:55
10 milionów ?? Co fotografujesz?

ShutterStill
08-02-2013, 16:04
10 milionów ?? Co fotografujesz?

wszystko :)
Od sportu, polityków, w studiu, śluby, gwiazdy
Z czego sport zabiera najwięcej z migawki :)

kondziu
08-02-2013, 16:12
Może być coś na rzeczy, ktoś na forum pisał ze FJ wycofuje D800 do czasu usunięcia usterki dzisiaj sprawdzam i nie znalazłem korpusu w ofercie? zawsze był choćby niedostępny.

http://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/nikon/

HYPER
08-02-2013, 16:19
Podoba mi się to co napisałeś Jacek.
Ja swoją opinię opierałem na kilkuletnich przygodach z D3x i D3s i prawie 10.000.000 razem z 2 aparatów (tak migawki były wymieniane).
I dalej mogę je brać na zlecenia bez, żadnych obaw.
Z D800 tak nie było.. AF łapie "po ciemku" ale szybszy nie był (dla mnie) i nie ważne z jakim obiektywem.
W agencji mieliśmy 11 D800 (2 sprzedane, 6 w serwisie, 3 po serwisie używane do filmowania)
Stąd też moja wcześniejsza opinia, że nie ma sprawnych D800 tylko takie w których użytkownik jeszcze wady nie odkrył albo mu ona nie przeszkadza. ( filmowanie, studio na dużych przesłonach, manualne obiektywy w użyciu)
to tylko moja opinia i nie chcę wsadzać kija w mrowisko.

jak ja lubie wypisywanie takich bzdur. wez chlopie kalkulator i policz chwile zanim sie osmieszysz. Piszesz o 5 milionach zrobionych przez aparat, ktory na rynku jest 4 lata (okolo) co daje 1460dni (dob by byc scislym). Oznacza to, ze aparat wykonywal w ciagu kazdej doby 3425zdjec (24 godziny na dobe, soboty, niedziele i swieta, bez zadnych przerw na ladowanie aku, zmiane szkiel itp.) to z kolei daje 142 zdjecia na godzine, czyli 2,36 zdjecia na minute (przy 24 godzinnym trybie pstrykania) lub 4,7 zdjecia przy 12 godzinnym dniu pracy.

Serio rozbawiles mnie tymi dydrymalami :)

fotomarek_k
08-02-2013, 16:23
Może być coś na rzeczy, ktoś na forum napisał ze FJ wycofuje D800 do czasu usunięcia usterki dzisiaj sprawdzam i nie znalazłem korpusu w ofercie? zawsze był choćby nie dostępny...

To może znaczyć, że jeśli wrócą na półkę, to te bez wad? No, pozytywniej by się zrobiło...

ShutterStill
08-02-2013, 16:27
jak ja lubie wypisywanie takich bzdur. wez chlopie kalkulator i policz chwile zanim sie osmieszysz. Piszesz o 5 milionach zrobionych przez aparat, ktory na rynku jest 4 lata (okolo) co daje 1460dni (dob by byc scislym). Oznacza to, ze aparat wykonywal w ciagu kazdej doby 3425zdjec (24 godziny na dobe, soboty, niedziele i swieta, bez zadnych przerw na ladowanie aku, zmiane szkiel itp.) to z kolei daje 142 zdjecia na godzine, czyli 2,36 zdjecia na minute (przy 24 godzinnym trybie pstrykania) lub 4,7 zdjecia przy 12 godzinnym dniu pracy.

Serio rozbawiles mnie tymi dydrymalami :)

Cieszę się, że Cię rozbawiłem.
W agencji aparat pracuje niemal 24h i D3s dociaga do 10k dziennie (nie każdego dnia tyle az)

HYPER
08-02-2013, 16:35
nie brnij! to oznacza 1 zdjecie co 9 sekund, w kazdej sekundzie od 4 lat :)

Pawel Pawlak
08-02-2013, 16:55
Naprawdę jestem ciekaw kto dokonuje selekcji materiał w tej agencji i jak długo ludzie wytrzymują na takim stanowisku... 10.000.000 zdjęć od jednego fotografa (2body) przez 4 lata, to ok 7.000zdjęć dziennie. skoro mieliście 11x D800 tzn że fotografów jest kilku(nastu). Czyli dziennie pewnie nie mniej niż 70.000-100.000 zdjęć trafia do selekcji...

edit:
przy takim użytkowaniu nie ma chyba problemu z odchodzącymi gumami - nie mają kiedy puchnąć ?

ShutterStill
08-02-2013, 17:43
Naprawdę jestem ciekaw kto dokonuje selekcji materiał w tej agencji i jak długo ludzie wytrzymują na takim stanowisku... 10.000.000 zdjęć od jednego fotografa (2body) przez 4 lata, to ok 7.000zdjęć dziennie. skoro mieliście 11x D800 tzn że fotografów jest kilku(nastu). Czyli dziennie pewnie nie mniej niż 70.000-100.000 zdjęć trafia do selekcji...

edit:
przy takim użytkowaniu nie ma chyba problemu z odchodzącymi gumami - nie mają kiedy puchnąć ?

Selekcji dokonują zastępcy edytorów.
Migawki są wymieniane po ok 200k albo przed ważnym zleceniem albo jak padną. Gumy jak odpadają. :-)

morzon
08-02-2013, 17:59
Jaka to agencja? :)

ShutterStill
08-02-2013, 18:05
Jaka to agencja? :)

Agencja jest częścią grupy The Sun (najbardziej znana jest gazeta)

prz3mo
08-02-2013, 18:30
To może znaczyć, że jeśli wrócą na półkę, to te bez wad? No, pozytywniej by się zrobiło...

heheeh.. tak, a te "złe" przejadą walcem :lol:

fotomarek_k
08-02-2013, 18:39
heheeh.. tak, a te "złe" przejadą walcem :lol:

Na to nie liczę, ale mógłbym zrozumieć, że dość duża sieć jest w stanie wymóc na N, by jej bubli nie wciskał na półki :-)

Slawek Wojtczak
08-02-2013, 20:40
Pisałem ostatnio do FJ w sprawie D800. Pisali, że czekają na info od Nikon Polska...

kichu
08-02-2013, 20:48
A co pisałeś?

Swoja droga ostatnio dziwnie D800 poznikal ze sklepow... w fotoplus caly czas dostepny w ciagu 7 dni i nie wiadomo kiedy ma byc, w fotojokerze w ogole nie maja na stanie... ktos cos wie?

prz3mo
08-02-2013, 20:49
Na to nie liczę, ale mógłbym zrozumieć, że dość duża sieć jest w stanie wymóc na N, by jej bubli nie wciskał na półki :-)

Ok, ale co taka firma zrobi z tymi "trefnymi" puszkami?

ShutterStill
08-02-2013, 20:57
Ok, ale co taka firma zrobi z tymi "trefnymi" puszkami?

Wrócą do sklepów takich jak Amazon, bhphoto, adorama jako "factory refurbished"

prz3mo
08-02-2013, 21:02
Wrócą do sklepów takich jak Amazon, bhphoto, adorama jako "factory refurbished"

Jaaaaaaaaaasne :) Albo wrócą do innych odbiorców w Polsce, jako "sprawne"....

ShutterStill
08-02-2013, 21:06
Jaaaaaaaaaasne :) Albo wrócą do innych odbiorców w Polsce, jako "sprawne"....

Oby nie...
Może znaleźli rozwiązanie i będzie tak jak być powinno. A jak zrobią tak jak mówisz to będzie druga fala i jeszcze większy chaos.

kazziz
08-02-2013, 21:24
A co pisałeś?

Swoja droga ostatnio dziwnie D800 poznikal ze sklepow... w fotoplus caly czas dostepny w ciagu 7 dni i nie wiadomo kiedy ma byc, w fotojokerze w ogole nie maja na stanie... ktos cos wie?

nie wiem gdzie poznikał jak dzisiaj byłem na zakupach w Bonarce i w AB stała jak byk na półce obok D600ki, śmiał się że w końcu wróciło D3200 (po ponad miesięcznej nieobecności), jakby ktoś chciał to mogę dać kontakt, z resztą miałem w łapkach - numer seryjny 608... i dalej chyba 89 czy 98 szło.

kichu
08-02-2013, 21:27
mowie o online - tych dwoch

Zolty
09-02-2013, 00:00
A co pisałeś?

W sąsiednim mieście sprzedawca w FJ potwierdził wersję że wycofali D800, co ciekawe na półce stał D800E.

kichu
09-02-2013, 00:00
w sklepie online wersje E nadal jest

nowart
09-02-2013, 00:11
dość duża sieć jest w stanie wymóc na N, by jej bubli nie wciskał na półki :-)

Kolejne urban legends rozgłaszane w sieci. Naprawdę wierzysz w to co piszesz? Że niby jest tajna linia produkcyjna lub komórka w fabryce nikona przeprowadzająca szczegółowe kontrole jakości w celu zapewnienia dostaw najlepiej wykonanych egzemplarzy specjalnie dla Fotojoker w Polsce? Hmmm :lol:
A z dostępnością D800 jest problem nawet w DE, wymiotło z magazynów i na dodatek podrożały. Jaki jest tego powód niestety nie wiem.

fotomarek_k
09-02-2013, 00:18
Kolejne urban legends rozgłaszane w sieci. Naprawdę wierzysz w to co piszesz? Że niby jest tajna linia produkcyjna lub komórka w fabryce nikona przeprowadzająca szczegółowe kontrole jakości w celu zapewnienia dostaw najlepiej wykonanych egzemplarzy specjalnie dla Fotojoker w Polsce? Hmmm :lol:
A z dostępnością D800 jest problem nawet w DE, wymiotło z magazynów i na dodatek podrożały. Jaki jest tego powód niestety nie wiem.

Nie :-) Ale wyobrażam sobie sytuację biznesową, że oświadcza się kontrahentowi, iż bez podniesienia jakości dostaw dalsza współpraca nie ma sensu... Ponadto przekonany jestem, że N doskonale wie, co dolega jego produktom :wink:
Więc...

bubol
09-02-2013, 10:23
Nie strasznie. Poważnie coś sie sypło z AF ? Ja dopiero strzeliłem 2000 klatek ale działa wspaniale wszystko. Oby do końca tak było . hehehe

nefas
09-02-2013, 10:48
Miesiąc temu kupiłem puchę w AB Foto, pierwsza lepsza "spod lady" (może to miało znaczenie? ;) ) Po 3K zdjęć nadal w porządku, wszystkie punkty bardzo celne (odpukać). Seria 607...
Wcześnie pracowałem na Alpha850 i muszę przyznać, że poza niskimi ISO nowa puszka miażdży poprzednika z mojej torby (stąd też nie mam odniesienia do innych Nikonow). Spodobała mi się praca na skrajnych punktach, które w poprzednim body, bez hektolitrów promieni słonecznych, nie istniały.

morzon
09-02-2013, 13:27
A na niskim iso nie miażdży? :)

Darpi
25-02-2013, 20:54
Nic nie słychać by definitywnie wyeliminowali problemy z AF, a D800 w FJ podrożał o 500 zł - sympatycznie.

Pawel Pawlak
25-02-2013, 21:53
Wow... a podobno wycofali go ze względu na wadliwy AF z oferty ;)

bubol
25-02-2013, 22:19
Wow... a podobno wycofali go ze względu na wadliwy AF z oferty ;)

Kto ma wadliwy AutoFocus w D800 ?

Nie róbcie jajec. Wszystko działa jak trzeba Mam kilku co kupiło D800 i D800E i zero kłopotu. Może ten ktoś montuje dupne obiektywy typu ........:neutral:...... a nie firmówki jakie sa polecane. To nie ma co się dziwić. Obiektywy Sigma, Tamron i Tokina nie mają dobrego AF względem cichego i superszybkiego NIKKORA . Dlatego te oststnie są drogie bo nie maja konkurencji jeśli komuś zależy na mikroczasie.

Fatman
25-02-2013, 22:33
bubol, a bawiłeś się kiedyś Sigmą z silnikiem HSM, np 70-200 2.8 ? ;-) Bo one szybkie są. Często szybsze niż Nikkory.......

A wadliwe D800 jeśli chodzi o AF się trafiają niestety.....

bubol
25-02-2013, 23:00
bubol, a bawiłeś się kiedyś Sigmą z silnikiem HSM, np 70-200 2.8 ? ;-) Bo one szybkie są. Często szybsze niż Nikkory.......

WOW ! Przepraszam ale chyba nie masz na myśli porównania z o wiele lepszym jakością pod każdym względem NIKKOR 70-200 VRII. Silniki te nowe w sigmach dziwnie chodzą. Są glośne. Na pewno nie tak szybkie i celna jak NIKKOR.
Sigma to Sigma :) Żadna rewelacja! Jedyny jaki do tej pory zrobili super obiektyw to słynny 150mm F2,8 bez stabilizacji i nie co lepszy ze stabilizacją. Reszta to przeciętniaki.

W mojej okolicy lata od dawna 6 sztuk D800 i zero kłopotu. Może się komuś trafiło i kropka koniec. Miał pecha. Tak jak z samochodami.

.

pgaik
25-02-2013, 23:01
Ja tam mojej s35/1.4 za przeciętniaka nie uważam ;)

bubol
25-02-2013, 23:04
Ja tam mojej s35/1.4 za przeciętniaka nie uważam ;)

No to poczytaj ogromne winietowanie ma sigma 35mm F1,4.

.

pgaik
25-02-2013, 23:06
Serio? Nie muszę czytać bo ją mam i robię nią zdjęcia.
Małeś ją w rękach?

bubol
25-02-2013, 23:09
Serio? Nie muszę czytać bo ją mam i robię nią zdjęcia.
Małeś ją w rękach?

Jasne to to w zeszłym tygodniu u kolesia mojego. Właśnie ją sprzedaje bo nie jest zadowolony. No ale jednemu pasuje drugiemu nie bo widział lepsze. Więc o gustach gadać nie ma co. Prawda?

.

HYPER
25-02-2013, 23:10
heh. jest conajmniej kilka Sigm, ktore wciagaja nosem Nikkory i jest tez kilka takich, ktore sa swietne a nie maja odpowiednikow w Nikonie. Lepsze niz Nikkory sa: 50/1,4; 35/1,4; i 85/1,4.

pgaik
Prawda

.
Problemu ze sprzedażą mieć nie będzie. Ani jednej sztuki na półkach w PL.
Nech wrzuci tu na forum, chętni już sobie ostrzą zęby :)

Fatman
WOW ! Przepraszam ale chyba nie masz na myśli porównania z o wiele lepszym jakością pod każdym względem NIKKOR 70-200 VRII. Silniki te nowe w sigmach dziwnie chodzą. Są glośne. Na pewno nie tak szybkie i celna jak NIKKOR.
Sigma to Sigma :) Żadna rewelacja! Jedyny jaki do tej pory zrobili super obiektyw to słynny 150mm F2,8 bez stabilizacji i nie co lepszy ze stabilizacją. Reszta to przeciętniaki.

Nie, do Nikkora 70-200 2.8 VR2 nie porównywałem. Jednak jeśli chodzi o szybkość tej Sigmy to nie ma się czego wstydzić -to rakieta jest. Widać miałeś do czyniania z jakimiś uszkodzonymi, skoro twierdzisz, że są głośne. HSM są na prawdę ciche.

W mojej okolicy lata od dawna 6 sztuk D800 i zero kłopotu. Może się komuś trafiło i kropka koniec. Miał pecha. Tak jak z samochodami.

W mojej już około 12, z czego chyba 3 (albo 4) wylądowały na kalibracji.
No na pewno się komuś trafiło, ale stwierdziłeś "nie róbcie jaj" ;-)

Maciek N
25-02-2013, 23:13
Pracuję często z Sigmą 70-200 i zadowolony nie jestem. Powodów jest kilka. Gorsza kolorystyka, mniejsza ostrość na f 2.8, zawsze muszę trochę przymykać. Jeśli chodzi o silnik to akurat jest szybki i prawie bezgłośny. Moim zdaniem Sigmie daleko do Nikona

bubol
25-02-2013, 23:15
Pracuję często z Sigmą 70-200 i zadowolony nie jestem. Powodów jest kilka. Gorsza kolorystyka, mniejsza ostrość na f 2.8, zawsze muszę trochę przymykać. Jeśli chodzi o silnik to akurat jest szybki i prawie bezgłośny. Moim zdaniem Sigmie daleko do Nikona

potwierdzam !!!!!!!!!!!!!!

.

Fatman
25-02-2013, 23:23
No własnie na razie było o szybkości i głośności silnika HSM w Sigmie ;-) Szybki i cichy. Co do ostrości, no cóż...... podobnie jak z Nikkorami, trzeba wybrać dobrą sztukę :-( Takie czasy :-(

marcdeq
25-02-2013, 23:23
Kto ma wadliwy AutoFocus w D800 ?
Nie róbcie jajec. Wszystko działa jak trzeba Mam kilku co kupiło D800 i D800E i zero kłopotu. Może ten ktoś montuje dupne obiektywy typu ........:neutral:...... a nie firmówki jakie sa polecane. To nie ma co się dziwić.

Ja mam wadliwy AF, sprawdzane na szerokich np. 14-24, 28 1.8, 24 1.4 - a to chyba "dupne" obiektywy nie są :)
Ja z kolei rozmawiałem z 3 osobami z okolicy, które wysyłały na kalibrację. Nie od dziś wiadomo, że problem jest, co nie znaczy, że dotyczy wszystkich aparatów. Jeżeli ktoś ma sprawną sztukę to tylko się cieszyć, kto nie to kalibrować albo reklamować i tyle w temacie :)

Fatman
25-02-2013, 23:25
marcdeq, z 14-24 2.8 to chyba każdy ma problem na D800 -przynajmniej ja nie znam nikogo, kto by nie miał :-(

bubol
25-02-2013, 23:25
Ja mam wadliwy AF, sprawdzane na szerokich np. 14-24, 28 1.8, 24 1.4 - a to chyba "dupne" obiektywy nie są :)
Ja z kolei rozmawiałem z 3 osobami z okolicy, które wysyłały na kalibrację. Nie od dziś wiadomo, że problem jest, co nie znaczy, że dotyczy wszystkich aparatów. Jeżeli ktoś ma sprawną sztukę to tylko się cieszyć, kto nie to kalibrować albo reklamować i tyle w temacie :)

NO TO PECH. Współczuje :)

.

pgaik
25-02-2013, 23:27
Mój też był w serwisie na regulacji, ale nie uważałem, nawet przed wizytą na Łopuszańskiej, że miałem niesprawny aparat. Wyamagał tylko kosmetyki, lepiej tak do tego podejść ...Umrę zdrowszy ;)

bubol
25-02-2013, 23:33

Zoibacz FATMAN-ie jak cieńka jest 70-200 Sigmy tu (http://www.photozone.de/nikon_ff/763-sigmaex7020028os?start=2) i nie tylko tu. Szkło do kitu. Podsumowanie na końcu strony - gwiazdki. No ale za tą niską cene 4000zł to rewela. Szkoda kasy

.

Fatman
25-02-2013, 23:36
bubol, ja znam to szkło. Miałem chyba 3 różne sztuki na przestrzeni lat. Do Nikkorów 70-200 w wersji I i II też mam dostęp. Jak twierdziłem, tak twierdzę nadal -trzeba wybrać dobrą sztukę (kolega Nikkora 70-200 2.8 VRII wybierał z 5 sztuk......).

bubol
25-02-2013, 23:38
bubol, ja znam to szkło. Miałem chyba 3 różne sztuki na przestrzeni lat. Do Nikkorów 70-200 w wersji I i II też mam dostęp. Jak twierdziłem, tak twierdzę nadal -trzeba wybrać dobrą sztukę (kolega Nikkora 70-200 2.8 VRII wybierał z 5 sztuk......).

no troche prawdy w tym jest Ale Nikkor to nikkor cena , jakość pod każdym względem. Aj pogadajmy o babulkach hehehe

.

Fatman
25-02-2013, 23:42
Owszem, N70-200 2.8 VRII (zresztą I także) się wyróżnia. Zwłaszcza lepiej działającą stabilizacją.

bubol
25-02-2013, 23:47
Owszem, N70-200 2.8 VRII (zresztą I także) się wyróżnia. Zwłaszcza lepiej działającą stabilizacją.

Długa ogniskowa jeszcze wspomagane telekonwerterem TC-20E III to jest drgawka. Nie trzeba być pijakiem. Ale z ze stabilizacją VR i w dodatku przełącznikiem ACTIV robi robote idealną. Obraz stoi !!!! Obraz żyleta

.

marcdeq
26-02-2013, 16:14
No i moja 800tka razem z 28 1.8 wróciła z Dusseldorfu. Serwis w Niemczech bez porównania do polskiego, świetny kontakt, mili ludzie i jeszcze wysłali z powrotem za darmo :) Co do aparatu to jest poprawa!! :) ale nie na 100%. Z tym szkłem wcześniej ostry był tylko środek, reszta punktów miała BF. Teraz wszystkie punkty trafiają w punkt bez korekcji, oprócz skrajnego lewego (przy 51 punktach, tylko ten ostatni lewy ma BF - jeden w prawo i już jest lepiej)
Testuję na D7000 i też lewy punkt z 28 1.8 nie trafia, myślicie że to dalej kwestia tego szkła? Tylko, że jak podpiąłem 85 pod D800, to wszystko w punkt, oprócz...skrajnego lewego, ma delikatny BF. Teraz "kogo" winić ;) Idę, potestuję inne szkła, to mi się rozjaśni :)

morzon
26-02-2013, 16:21
Ile zapłaciłeś za wysyłkę? Jak długo czekałeś, w sumie?

marcdeq
26-02-2013, 16:43
Za wysyłkę do Niemiec 110zł przez Sendit - DPD, ubezpieczona na 17000zł. Wysyłka z powrotem miała kosztować 40euro, choć po kalibracji powiedzieli, że mam za free. Od wysyłki do otrzymania wyszło 20dni.

Trudnoonazwe
26-02-2013, 16:53
marcdeq, z 14-24 2.8 to chyba każdy ma problem na D800 -przynajmniej ja nie znam nikogo, kto by nie miał :-(

A jaki jest problem z D800 + N14-24/2.8 ? Podobno to wybitne szkło, a ja się zastanawiam nad takim zestawem do architektury :/

Fatman
26-02-2013, 17:00
Nie trafia tam gdzie powinno. A jak już trafi to nie jest tak ostro jak być powinno (przynajmniej wydaje się, że powinno być ostrzej -skro lepsze rezultaty można uzyskać na 35 1.8 przy f4 ).