Close

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 157

Domyślnie

wie ktoś może, jak wyłączyć w NXie podczas otwieraniua fotki, ustawienia taki jakie były w puszcze na jpgach?
    Np. robię fotki w NEF+JPG i otwieram w NX i obie fotki są identyczne (tzn. ta robiona w NEF, ma np.ustawiony ADL taki, jaki był w jpg w puszcze) a chciałbym obejrzeć "gołego" NEFa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    wie ktoś może, jak wyłączyć w NXie podczas otwieraniua fotki, ustawienia taki jakie były w puszcze na jpgach?
    Np. robię fotki w NEF+JPG i otwieram w NX i obie fotki są identyczne (tzn. ta robiona w NEF, ma np.ustawiony ADL taki, jaki był w jpg w puszcze) a chciałbym obejrzeć "gołego" NEFa
    hmm na tym polega właśnie zaleta NXa, że domyslnie pobiera ustawienia z puszki - mozesz je wyłączyć zawsze
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

dzybko i sprawnie na bezstratnych
    imac 24 cale 3 ramu
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    hmm na tym polega właśnie zaleta NXa, że domyslnie pobiera ustawienia z puszki - mozesz je wyłączyć zawsze
    a wiesz, gdzie to się wyłącza?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Na pewno więcej RAM-u pomaga. Praktycznie nie trzeba wykorzystywać pliku wymiany na dysku. Co do obciążania procesora, to może sprawka systemu Windows 2000? Muszę jeszcze spróbować wyłączyć HyperTrading w procesorze. Może przy intensywnym wykorzystaniu procesora przez pojedynczy proces ten mechanizm się nie sprawdza. Jeśli to wszystko nie pomoże, może trzeba będzie pomyśleć o przesiadce na XP (chociaż chciałem poczekać, aż Vista okrzepnie i nie będzie z nią problemów).
    Czy ktoś na XP/Vista zaobserwował takie zachowanie systemu - maksymalne obciążanie procesora przez kilkanaście sekund?
    Na XP właśnie tak sie zamula. Jeśli chodzi o ram to więcej niż 2 GB nie wykorzystuje (przynajmniej u mnie między 1 a 2).
    Przy NEF-ach nieskompresowanych jest trochę lepiej ale ogólnie do kitu. Trzeba będzie się przesiąść na CS3 lub LIGHTROOM.
    D800, D610, 14-24, 24-70, 50, 60, 85, 70-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tamiolki Zobacz posta
    Na XP właśnie tak sie zamula. Jeśli chodzi o ram to więcej niż 2 GB nie wykorzystuje (przynajmniej u mnie między 1 a 2).
    Przy NEF-ach nieskompresowanych jest trochę lepiej ale ogólnie do kitu. Trzeba będzie się przesiąść na CS3 lub LIGHTROOM.
    przy dużej ilośći zdjęć obrabianych wykorzystuje 2+ GB, dodatkowo często pracuje się jeszcze z włączonymi innymi programami, np. Operą i czarnym forum, jakimś grajkiem itd. a standardowo jeszcze jakiś PS w tle do obróbki ewentualnej wyplutych z NXa fotek (brak liquify i stempla w NX jest bolesny dla Pań )

Domyślnie

..........i wszystko jasne, freefly w dziale oprogramowanie zapodał radę na przyśpieszenie NX-a. Sprawdziłem. Działa super, wystarczy zmienić ustawienia casch w preferencjach NX-a.
    Ostatnio edytowane przez tamiolki ; 29-12-2007 o 11:48

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Jestem zawodowym grafikiem-poligrafistą. Foto od roku jest dodatkowym zarobkiem. Czyli trochę sie znam na sztucę . Może komus sie przyda moja opinia... Przetestowałem 3 konwertery RAW - NX, Capture One 4, Bibble Pro (którą używałem do 40Dx) - według mnie do RAW z 300 najlepszy jest NX.
    Bo: działa szybko, po przyczytaniu tips'n'tricks poznałem ukryte funkcje (przyznam że NX interface ma do D), daje najlepsze detalizację i kolory, najmniejszy szum, ma bardzo dobry i sterowalny szarpiening. Jestem nim poporostu zachwycony. U mnie śmiga szybko przy każdych NEF'ach.
    2 miejsce w jakości Capture One 4. Pliki są ciut mniej detalizowane. Kolory są OK. Interface ma lepszy, łatwiej go dopasować. Jednak pliki są słabsze... do tego jest bardzo drogi (NX dostałem z aparatem)
    Nagorszy wynik z Bibble Pro - wielki szum jest przy 0 szarpa, kolory i detalizacja kiepska. Porażka całkowita. Do tego bardzo powoli czyta foldery.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DMQuadro Zobacz posta
    Jestem zawodowym grafikiem-poligrafistą. Foto od roku jest dodatkowym zarobkiem. Czyli trochę sie znam na sztucę . Może komus sie przyda moja opinia... Przetestowałem 3 konwertery RAW - NX, Capture One 4, Bibble Pro (którą używałem do 40Dx) - według mnie do RAW z 300 najlepszy jest NX.
    Bo: działa szybko, po przyczytaniu tips'n'tricks poznałem ukryte funkcje (przyznam że NX interface ma do D), daje najlepsze detalizację i kolory, najmniejszy szum, ma bardzo dobry i sterowalny szarpiening. Jestem nim poporostu zachwycony. U mnie śmiga szybko przy każdych NEF'ach.
    2 miejsce w jakości Capture One 4. Pliki są ciut mniej detalizowane. Kolory są OK. Interface ma lepszy, łatwiej go dopasować. Jednak pliki są słabsze... do tego jest bardzo drogi (NX dostałem z aparatem)
    Nagorszy wynik z Bibble Pro - wielki szum jest przy 0 szarpa, kolory i detalizacja kiepska. Porażka całkowita. Do tego bardzo powoli czyta foldery.
    szarpiening? 0 szarpa? o nowomowo

Capture One drogi? dla grafika zawodowca? to co powiesz na NXa, którego tylko "przypadkiem" od Nikona za free dostałeś (bo normalnie dziady nie dają żadnego sensownego konwertera do RAWów w zestawie z aparatem i tylko 300 000 szczęśliwców dostało NXa wraz z D3 i D300), a normalnie ok. 400 zł trzeba zapłacić

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów