Close

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 157

Domyślnie

ja mam 1gb ram,u stary zasyfiony dawno nieformatowany dysk twardy (ergo windows w agonii zżera mnóstwo ramu) a NX 1.3 i tak działa zadawalająco dokładnie jak NC 4.4. Czego więcej chcieć ??
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    Tak więc wczoraj dołożyłem RAM do 2GB i przyznam, że nowy NX 1.3 śmiga bardzo
    Ja właśnie domówiłem kolejne 2GB - rozszerzenie do 3GB. Mam nadzieję, że wolne działanie to problem z ilością pamięci, a nie z systemem operacyjnym - obecnie pracuję na Windows 2000 i nie uśmiecha mi się przesiadka na XP. Od Visty jeszcze przez jakiś czas chcę sie trzymać daleko.

Czy ktoś korzysta z NX 1.3, Windows 2000 i 2-4GB RAM? Jak to się sprawuje wydajnościowo?
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Tak więc wczoraj dołożyłem RAM do 2GB i przyznam, że nowy NX 1.3 śmiga bardzo, ale to bardzo przyzwoicie, wzrost prędkości pomiędzy wersją 1.0 a 1.3 był prawie dwukrotny, a teraz po zwiększeniu pamięci kolejne prawie dwukrotne przyspieszenie, śmiga wszystko błyskawicznie, niektóre funkcje nawer w czasie rzeczywistym, a przynajmniej niezauważalnie, aż na początku ciężko się było przyzwyczaić.
    Powiem tak, może możliwości jak PS CS nie ma, lecz do podstawowej obróbki jest wyśmienity, ja teraz jestem z tej aplikacji bardzo zadowolony.
    Do tej pory wystrzegałem się NEF bo było upierdliwe ich wywoływanie a ACR - małe okno, nie bardzo widać efekt finalny, potem zabawa w programie, NX1.0 mułowaty śmiertelnie, teraz chyba przejdę całkowicie na NEF bo NX w połączeniu z View NX daje bardzo przyzwoite narzędzia do przeglądania i obróbki fotografii, fakt że brakuje choćby stępla, ale samoczyszcząca matryca trochę powinna ten problem zminimalizować, a jeśli będzie trzeba coś tam usunąć to można się pobawić w starszej wersji PSa.
    to teraz jeszcze tylko przetaktujesz procek i będzie git
    Ostatnio edytowane przez Kraftsman ; 19-12-2007 o 18:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    a wiesz cos może o tym, że NX 1.3 obsługuje juz więcej niż jednorazowo 10 plików w "paczce" na raz? bo w 1.0 tak było i jeszcze jedno, czy za pomocą 1.3 można dokładnie zmniejszyc (skompresować) zdj. do wysłania np. do galerii inter., gdzie wymagaja np. pliku do 200kb (oprócz metody prób i błędów?)
    Na temat ilości plików w paczce nic nie wiem, nie korzystałem z tej funkcji, a co do wielkości pliku, to pozostaje chyba metoda prób i błędów, choć nie wiem na pewno, ale te 200KB to jest wielkość powiedzmy graniczna, przecież wystarczy by się zmieścić w tej wielkości, jak fotka się dobrze kompresuje, czyli dużo gładkich jednokolorowych powierzchni, to przecież i 100KB da już dobrą jakość.
    Kraftsman no fps-ów mierzyć nie mam zamiaru
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Czy ktoś korzysta z NX 1.3, Windows 2000 i 2-4GB RAM? Jak to się sprawuje wydajnościowo?
    wiesz co - o ile pamietam z róznego rodzaju testów jak te systemy wchodziły na rynek - 2GB to wystarczajace opcje, chyba wkładanie wiekszej ilosci RAMu niz 2 GB mija sie z celem i nie bedzie wpływało na przyspieszenie pracy. Pomijam ze np procesory core2duo maja niejako "blokade" do 3 GB RAMu.

Domyślnie

ale te 200KB to jest wielkość powiedzmy graniczna, przecież wystarczy by się zmieścić w tej wielkości, jak fotka się dobrze kompresuje, czyli dużo gładkich jednokolorowych powierzchni, to przecież i 100KB da już dobrą jakość.
    no ale są zdj. trudne do skompresowania i wtedy by otrzymać zadowalającą jakość, trzeba wykorzystywać do maksa przyznany limit. Przydałaby się taka funkcja jak "save for Web"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    no ale są zdj. trudne do skompresowania i wtedy by otrzymać zadowalającą jakość, trzeba wykorzystywać do maksa przyznany limit. Przydałaby się taka funkcja jak "save for Web"
    Z tym się zgadzam, "save for Web" przydałoby się również do tego by nie zapisywać EXIF, w końcu to też parę KB.
    Nie mogę się doszukać nigdzie w jaki sposób usuwać EXIF z fotek w NX, pytałem się już kilkakrotnie, ale żadnej podpowiedzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    wiesz co - o ile pamietam z róznego rodzaju testów jak te systemy wchodziły na rynek - 2GB to wystarczajace opcje, chyba wkładanie wiekszej ilosci RAMu niz 2 GB mija sie z celem i nie bedzie wpływało na przyspieszenie pracy. Pomijam ze np procesory core2duo maja niejako "blokade" do 3 GB RAMu.
    Myślałem docelowo o 2GB, ale skoro już zapcham wszystkie sloty to niech będzie 3GB . Na pewno system obsłuży 3GB. Nie będzie to miało wpływu na pojedyncze aplikacje, które przeważnie nie obsłużą powyżej 2GB (chociaż mechanizmy do tego są), ale kilka odpalonych jednocześnie może wykorzystać powyżej 2GB. Dodatkowo będzie można się pokusić o wyłączenie pliku wymiany na dysku i działać tylko na pamięci RAM.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

C3zar
    Gość

Domyślnie

Nie mogę się doszukać nigdzie w jaki sposób usuwać EXIF z fotek w NX, pytałem się już kilkakrotnie, ale żadnej podpowiedzi.
    Tomku jest fajny program "showexif" którym łatwo i bezboleśnie mozna wymazać exif, ale chyba tylko z jpg.
    Za pomocą tego programu można zmieniać tez niektore wpisy w exifie.
    Ostatnio edytowane przez C3zar ; 18-12-2007 o 16:09

Domyślnie

C3zar takie sposoby znam, ale to jest kolejne otwieranie, gmeranie i zapis, wyśmienitym rozwiązaniem jest w PS zapisz do weba, nie dość, że możesz zrobić skalowanie, to jeszcze usuwa EXIF, myślałem że w NX będzie jakaś opcja zapisu bez danych EXIF tą operacje wykonujesz i tak po obróbce fotki, super by było gdyby..... no właśnie, może i jest tylko ja nie mogę znaleźć.

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów