Close

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 157

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    heh dodam kilka słów od siebie,..itd
    mam całkiem podobne przemyślenia
    Wraz ze zmianą korpusu, zmieniło się oprogramowanie i jak na razie, są to zmiany (ergonomiczne, nie jakościowe) na gorsze. Szkoda, że D300 nie ma możliwości zapisu małego NEFa, wraz z równoległym zapisem jpg średniej wielkości, byłby to niezły sposób pracy w reportażu (D300 "robi" niezłe jpg, a NEF byłby na zapas w razie problemów ) Teraz jednak szybko pamięć na karcie ucieka, jak się ma pełnowymiarowy NEF+jpg średni

Domyślnie

NX ktoś wymyślił i uciekł - podejrzewam, że oglądał NCapture 4.xx i zastanawiał się, jak zrobić, aby użytkowanie było jak najbardziej skomplikowane.
    Inna sprawa, że NC też byłem z początku przerażony
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

w NX wystarczyłoby lekko zmienić filozofie pracy na podobną do C1, który jest dużo szybszy pod warunkiem się nie pracuje na 100% powiększeniu, wprowadzić małe pliki z zapisem zmian aby nie trzeba było zapisywać nefa oraz pracować na podglądzie i wtedy stałby się porównywalny co do szybkości z C1
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    mam całkiem podobne przemyślenia
    Wraz ze zmianą korpusu, zmieniło się oprogramowanie i jak na razie, są to zmiany (ergonomiczne, nie jakościowe) na gorsze. Szkoda, że D300 nie ma możliwości zapisu małego NEFa, wraz z równoległym zapisem jpg średniej wielkości, byłby to niezły sposób pracy w reportażu (D300 "robi" niezłe jpg, a NEF byłby na zapas w razie problemów ) Teraz jednak szybko pamięć na karcie ucieka, jak się ma pełnowymiarowy NEF+jpg średni
    Jednej rzeczy nie rozumiem - masz NEFy, masz batch process w NXie - skoro JPGi prosto z puszki Ci odpowiadają to tym bardzije będą Ci odpowiadały z NXa. Wieczorkiem kładąc się spać (lub w dowolnej innej chwili) puszczasz batch process z wywołaniem zdjęć z NEFów do JPG średniej jakości i gotowe. Przecież i tak tych zdjęć nie edytujesz skoro jakość z puszki Ci odpowiada, a sam proces wywoływania JPGów w NXie jest porównywalnie szybki jak w Capture One. Tylko obróbka jest czasochłonna, bo wolno działa na wolnym kompach.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Gawronek , a jaki masz konfig w swoim laptoku, że tak muli się z NXem ?. Jaki byłby konfig wystrczający pod ten program i duże pliki z D300 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Gawronek , a jaki masz konfig w swoim laptoku, że tak muli się z NXem ?. Jaki byłby konfig wystrczający pod ten program i duże pliki z D300 ?
    Celeron M 1.GHz, 1 GB RAM, przymieszam sie do jakiejś taniej stacjonarki na Core2 Duo i 4GB RAM
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

hehe to się nazywa d300 + celeron 1GHZ + 1GB RAM

na całe szczęście lepsze to niż d300 + 18-55 VR "))))

Domyślnie

Idąc dalej: po zmianie puszki na D300, trzeba oprócz szkieł i kompa, wymienić też monitor, bo sposób w jaki otwierają się palety z narzędziami w NX, powoduje że spora część fotki jest przysłonięta, itd ....
    D800, D610, 14-24, 24-70, 50, 60, 85, 70-200

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Batch 10 NEF do jpg 1200 px odbywał się przez 5 min. 10 sek. Gdy pisałem o szybkości działania NX - to chodziło mi o efekty (i jakość ich działania) widoczne na monitorze przy obróbce plika. Muszę wybrane nieliczne pliki pzrygotować jako tif'y do poligrafii, do druku... Pakietowa raczej nie dla mnie... Mam systemy 2 monitorowe. Mimo wszystko, już pisałem, że interface NX jest kiepski i mało intuicyjny. Ale jakość plików... ten C1 jest sporo gorszy jednak. Kolega moj twierdzi że Nikon nie odkrywa standard NEF trzecim firmom i dla tego NX jest the best.
    PS à propos szarpa - na forum widziałem darki(od dark) lajty. To już do polszczyzny forum weszło? Czy mogę siadać po pisania na forum nie ubrany na galowo?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DMQuadro Zobacz posta
    Batch 10 NEF do jpg 1200 px odbywał się przez 5 min. 10 sek. Gdy pisałem o szybkości działania NX - to chodziło mi o efekty (i jakość ich działania) widoczne na monitorze przy obróbce plika. Muszę wybrane nieliczne pliki pzrygotować jako tif'y do poligrafii, do druku... Pakietowa raczej nie dla mnie... Mam systemy 2 monitorowe. Mimo wszystko, już pisałem, że interface NX jest kiepski i mało intuicyjny. Ale jakość plików... ten C1 jest sporo gorszy jednak. Kolega moj twierdzi że Nikon nie odkrywa standard NEF trzecim firmom i dla tego NX jest the best.
    PS à propos szarpa - na forum widziałem darki(od dark) lajty. To już do polszczyzny forum weszło? Czy mogę siadać po pisania na forum nie ubrany na galowo?
    Czemu pakietowa nie dla Ciebie? Jak się dobrze za to zabierzesz to pakietowa jest dla każdego.

Co do intuicyjności NXa - wszyscy którzy są obciążeni korzystaniem (zwykle długotrwałym) z PSa mówią o nieintuicyjności. Ja twierdzę jednak że to jest kwestia przestawienia. Intuicyność NXa widac przy osobach po raz pierwszy siadających do obróbki i wywoływania zdjęć. Poproście swoich bliskich/ znajomych o mały test - niech siądą do PSa i do NXa i niec wywołają zdjęcie z korekcją jakiś określonych obszarów i sprawdźcie, który program jest INTUICYJNY (wg definicji tego słowa).

Co do udostępniania formatu NEF - to są nie tylko slowa Twojego kolegi, ale oficjalne stanowisko Nikona. Nie udostępniamy i tyle - dobrze to i źle równowcześnie.

PS Darki są niestety dla polszczyzny przyjęte od dawna jako określenie zdjęcia dekla przy długich czasach . Jeśli zaś chodzi o galowy strój to śmiesz siadać inaczej do forum? Bana mu
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów