Close

Strona 108 z 187 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 1868

Domyślnie

Ja porównuję specyfikację, ale bez oderwania od rynku i tego co się na nim znajduje. Dla oddanego użytkownika Canona być może nie ma znaczenia co oferuje konkurencja, ale ja nie pisałem o użytkownikach Canona ani o tym jak się to będzie sprzedawało, bo możliwe, że dobrze. To suche porównanie tego co jest na papierze. I R5 bym tu nie stawiał na równi z konkurencją, bo jak na razie, moim zdaniem, ją wyprzedził. Przynajmniej w kategorii aparatu wszystkomającego, dodatkowo z wisienką na torcie. Za coś takiego oczywiście trzeba zapłacić ekstra.

PS Myślę też, że rycerzy systemów jednak ubywa i ludzie nie są aż tak zaślepieni jak kiedyś. Może to na wyrost, ale chyba jednak zarówno Nikony Z jak i Canony R i RP sprzedają się gorzej niż zakładano.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 09-07-2020 o 17:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...szok i niedowierzanie, ze sie sprzedaje...
    No jakoś tak coraz mniej z roku na rok...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Canon już się chyba nigdy nie nauczy, że do włączenia aparatu nie potrzeba dwu rąk.
    Ergonomia i sterowanie to rzecz do przywyknięcia, na dzisiaj zamiast tych świeżynek wolałbym zwykłe R z 30-sto megową matrycą za pół ceny. Takie optimum dla amatora.

Domyślnie

Odważna cena startowa, na czarny piątek i świąteczne promocje będzie z czego ciąć.

Domyślnie

W sumie to 5DIV na starcie był niewiele tańszy od R5

Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 09-07-2020 o 18:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    W sumie to 5DIV na starcie był niewiele tańszy od R5
    A dzisiaj R5 na starcie jest niewiele tańszy od "średnich" Fuji GFX 50s i Hasselblada X1D II 50C, na ten przykład.

Domyślnie

To cena startowa, zobaczymy jak temat się rozwinie. Po prostu nie kojarzyłem tego ile na starcie kosztował 5DIV. Hasselki i te inne fuji pewnie też mają jakieś zalety, ale idę o zakład, że nie potrafią tego co R5.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    A dzisiaj R5 na starcie jest niewiele tańszy od "średnich" Fuji GFX 50s i Hasselblada X1D II 50C, na ten przykład.
    Liczy sie system. Na duży i uniwersalny system w Fuji nie ma co liczyć. Hasselblad X1D (pierwsza wersja) był tanio na Allegro (cena tego R5). Ale jak poczytałem, jak on "szybko" pracuje to go skreśliłem. W sumie hasel ma (miał) niestety 3 systemy, ja bym preferował ten lustrzankowy H5D lub H6D.
    Zresztą Hasel nie nadaje się do wszystkiego, nie ma co tam szukać np. supertele
    Systemy mają Canon i Nikon, Sony jest blisko stworzenia podobnego do tych 2 firm (brakuje jeszcze wyborów w tele, szkieł TS itd). Wielu zawodowców nie popatrzy na nic innego niż na C N i ewentualnie S. (zależy czym kto się para).
    W sumie to ciężko ogarnąć wszstko jednym systemem. I nie mówie tu tylko o zawodowcach (hm, co to znaczy?) ale o naszych forumowych pasjonatach, którzy maja np FF jednego systemu i APS-C (czasami w innym systemie).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-07-2020 o 21:25
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W sumie to ciężko ogarnąć wszstko jednym systemem. I nie mówie tu tylko o zawodowcach (hm, co to znaczy?) ale o naszych forumowych pasjonatach, którzy maja np FF jednego systemu i APS-C (czasami w innym systemie).
    To chyba o mnie piszesz.
    Ale dokładnie, bywa, że jednym systemem ciężko wszystko ogarnąć. Profi ma o tyle dobrze, że z reguły potrafi wycisnąć na maxa sprzęt, który posiada. Chociaż pewnych rzeczy nie przeskoczy, choćby formatu matrycy. Wniosek prosty - trzeba mieć dwa systemy. Albo i trzy.

Strona 108 z 187 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158 ... OstatniOstatni