Close

Strona 158 z 187 PierwszyPierwszy ... 58108148156157158159160168 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 571 do 1 580 z 1868

Domyślnie

Moim zdaniem żadnych hybryd nie będzie, tak jak nie było w czasach przechodzenia z analoga na cyfrę. Nie wiem po co to komu. Raczej spodziewam że będą jeszcze ciągnąć przez jakiś czas niektóre linie lustrzanek. Tu akurat nie sądzę że jakoś bardzo szybko wymrą. Podejrzewam że jeszcze jakieś kolejne generacje dslr będą. Natomiast raczej spodziewam się że to będzie na zasadzie odgrzewania kotletów bez wrzucania tam jakichś super technologii. Problem polega na tym że rynek się kurczy i projektowanie specjalnych gratów do dslr to marnowanie i tak coraz mniejszych środków na rozwój. Podejrzewam że kwestia śmierci dslrów to raczej sprawa ograniczająca się do rozwoju technologii w ML. ML mają kolosalne zalety w postaci perspektywy całkowitego wywalenia mechaniki - to bardzo obiecujące ze względu na cięcie kosztów.
    BTW: pojawił się niedawno telefon Xiaomi ze 100 krotnym zoomem - podobno całkiem użytecznym - to tak na marginesie dyskusji o sprzęcie foto i jego przyszłości ....
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    te ludziki nadal kupuja korpusy. jesli obecne padna albo te nowe maja uzyteczne fiuczery...
    Idę o zakład, że jednak kupują za mało. Gdyby było inaczej to Canon zachował by sobie tę kurę do składania złotych jaj zamiast robić z niej rosół. W dodatku ponoć Canony rzadko się psują więc to już zupełnie przestaje się opłacać I jak się domyślam, Canon wcale nie chce dopiec wielbicielom lustrzanek tylko po prostu na tym etapie rozwoju/zapaści rynku są oni za mało "rentowni".

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zysk zalezy nie tylko od tego co producentowi ogranicza koszta, ale tez od tego co uzytkownik chce kupic, nawet w Japoniiy...
    Niestety myśląc o zysku nie da się uciec od kosztów. Bo koszty wpływają na cenę a ta wpływa na decyzje zakupowe potencjalnych klientów. I tu, przy założeniach jakie poczynił np. Jacek, lustrzanki już na starcie mają gorzej, bo nie dość, że dla zachowania konkurencyjności muszą śrubować parametry takich części jak mechanizm lustra czy migawki mechanicznej to dla tych "bezlustrzanych ficzerów" niejako muszą dublować pewne komponenty i wkładać do nich np drugi system afu dla dobrego funkcjonowania w LV, jakieś hybrydowe wizjery czy szybsze migawki elektroniczne. To dodatkowy koszt więc wpływa to na cenę lub marżę producenta a najpewniej i na to i na to. I przy kurczącym się rynku, z czego przynajmniej na podstawie szczątkowych danych kurczy się on szybciej w lustrzankach, trzeba dość radykalnie ciąć koszty. Po prostu myślę, i widać do po ruchach producentów, nie stać ich na jednoczesne prowadzenie linii bezluster i lustrzanek. Stać ich było wcześnie a przy tym bezlustra były wtedy dodatkowo ułomne w porównaniu z lustrzankami. Teraz różnice się, dyplomatycznie pisząc, zacierają więc mniejszy jest sens utrzymywania lustrzanek. Sens byłby gdyby z tego były pieniądze, a skoro w zasadzie wszystkie firmy, oprócz Pentaxa, powoli odchodzą od lustrzanek to znaczy, że się to przestaje opłacać.

Domyślnie

Wizjer EVF mógłby być instalowany w taki sposób jak był wymienialny wizjer w lustrzankach analogowych od F5 w dół. Jednak Nikon tego nie zrobi, bo faktycznie raczej nie powstanie nowa lustrzanka cyfrowa. Nikonowi opłaca się promować nowy bagnet i zmuszać do przejścia na bezlusterkowce. Bo rynek był nasycony i szkła z F nie generowały takiej ilości mamony, żeby interes się opłacał. A tak trzeba wymienić na nowe ze strata własną i zyskiem producenta. Tak się dzieje w każdej branży - rower górski 26 cali - obciach i staroć, wymieniaj na 29 cali, a potem na 27.5 cala; pralka za długo działa - stroimy programator tak, aby padł po 4-5 latach itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    pralka za długo działa - stroimy programator tak, aby padł po 4-5 latach itd.
    W pralkach dużo szybciej padają inne rzeczy niż programatory. Chyba że to Szajsung gdzie są zimne luty ....
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Hm...zacząłem z ciekawości zerkać w stronę "czerwonych"
    Czego odpowiednikiem jest w sumie Canon R? Bo cenowo to jak Z6. Ale jakościowo to chyba coś bliżej Z7? Ma go ktoś albo może jakoś się ustosunkować czy warto w ogóle brać pod uwagę ten model (głównie foto przyrody i krajobraz). Wiem, 8 klatek/s (co i tak by mi chyba wystarczyło), ale za to 30 megapikseli.
    D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600

Domyślnie

Ja mam, ale używam amatorsko. Nie robię żadnych imprez itp więc jak się sprawdza w boju niestety nie pomogę.
    Nie mam uwag do tego body. No może brakuje joysticka.
    R | 35 | 50 | 135

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Z D780 chodzi mi o funkcjonalność, hybryda dałem w cudzysłów. Za to już kilka lat wcześniej miałeś lustrzanki Sony z półprzepuszczalnym lustrem i EVF - sukcesu nie odniosły. Mniejsza o to. Sam się zastanów jak by wyglądała lustrzanka z jakimś doczepianym EVF i czy faktycznie ludzie by to kupowali i czy byłoby to wygodne z tymi tele o których wspominasz.
    markB zdążył napisac to wcześniej. Było mnóstwo lustrzanek z wymiennym pryzmatem. Flagowe modele Nikona, Canona, Pentax LX itd.
    Może Cię nie interesować punkt widzenia producenta, ale nie zmienia to faktu, że to producent podejmuje decyzje. I tupanie nóżką tego nie zmieni. Canon kiedyś zmienił bagnet odcinając się od starszej klienteli. Domyślam się, bo nie pamiętam, że wtedy też były utyskiwania na taką decyzję, ale po prostu musieli to zrobić bo stary bagnet uwierał. Kosztem części klientów.
    Kilka razy na tym forum pisałem jak się stałem Nikoniarzem. Kilka lat zbierałem kase na zachodnią lustrzankę. Lat. Był koniec lat 80-tych, kupiłem (nie w Polsce, u nas wtedy luksusem była Praktica, zachodnich aparatów nie było w ogóle, kupowałem sprzęt w Berlinie Zachodnim) najciekawszy model czyli Canona A1, bo miał wyświetlane cyfrowo (na czerwono) czas i przysłonę w wizjerze. Ze szkiełkiem FD 50/1.4 (a chwilę później używaną Sigmę 75-250). I dosłownie chwilę potem Canon zmienił bagnet. Kilka lat oszczędzania poszło w ... nie chcę rzucać mięsem. Używki szły za bezcen. Wściekłem się, kupiłem Nikona (F801) i to tej firmie daję zarabiać od ponad 30 lat. Ja w tym momencie mam 3 cyfrowe i 5 analogowych Nikonów i blisko 10 obiektywów Nikkor.
    Tak, oczywiście, że producent podejmuje decyzje, ale klient też je podejmuje. Teraz nie podoba mi sie to co robi Nikon. W Z6 i Z7 nie dał gripa ze spustem, nie dał 2 slotów. To kpina. Teraz nie ma flagowca. Sony ma A9 i A1, Canon za chwilę R3. Coś mi się wydaje, że Nikon będzie odstawał od tych 2 firm. Choć to paradoks, bo uważam, że robi lepszy sprzęt niż Sony i Canon. Do zakupu Z7 II skłoniła mnie cena Canona R5 i 3 obiektywów jakie bym musiał mieć na starcie - sumarycznie wydatek rzędu 50 tys na wejście w nowy system ostudził mój zapał. Ja ostatnio coraz mniej zarabiam na wykonywaniu zdjęć, właściwie to można mnie określać juz jako hobbystę.
    Nie mówię, że lustrzanki już nie żyją, ale pogódźcie się z tym, że najlepsze czasy mają już za sobą. Nadal można ich używać, ale lustrzankowych premier będzie po prostu coraz mniej.
    Ja jestem realistą i to, że będzie mniej premier lustrzanek to dla mnie oczywistość. Jako klient jestem wkurzony i wolno mi.

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Cichy tryb jest dla mnie dużą przewagą ML nad DSLR.
    Znowu się odwołam do tego co już pisałem na forum. Bo pewnie byś poczytał to za złośliwość z mojej strony, a tak nie jest. Ja chcę po prostu zaznaczyć, że potrzeby/chęci fotografów co do właściwości sprzetu mogą być różne, a nawet sprzeczne. Ja lubię głośną migawkę (z lustrem).

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Tyle że evf w lustrzankach nie ma i nie będzie*, więc o czym w zasadzie jest dyskusja?

Sądziłem, że piszemy o istniejących aparatach, nie takich które powinny zostać zaprojektowane czy wyprodukowane.
    Dyskusja jest o tym, czy jest sens kontynuować lustrzanki (z wizjerem hybrydowym - na tym mi zależy), czyli ja piszę o przyszłości (jaka chyba niestety nie nadejdzie, nie taka jaką bym chciał).

Wizjer EVF mógłby być instalowany w taki sposób jak był wymienialny wizjer w lustrzankach analogowych od F5 w dół. Jednak Nikon tego nie zrobi, bo faktycznie raczej nie powstanie nowa lustrzanka cyfrowa. Nikonowi opłaca się promować nowy bagnet i zmuszać do przejścia na bezlusterkowce. Bo rynek był nasycony i szkła z F nie generowały takiej ilości mamony, żeby interes się opłacał. A tak trzeba wymienić na nowe ze strata własną i zyskiem producenta.
    Co do wizjera - właśnie tak.
    Natomiast co do promowania nowego bagnetu i nowego sprzętu. Mam przekonanie, że Nikon został do takiego ruchu zmuszony. Pewnie firm aby wolała jednak w tych czasach trudnych finansowo dla niej nie być zmuszana do ponoszenia sporych zapewne nakładów na nowe projekty, przestawianie linii produkcyjnych itd itd. W czasach prosperity - OK, ale teraz, przy takim spadku popytu? Niefajny moment. Natomiast szum jaki robi od lat Sony i inni producenci bezluster zmusił Nikona i Canona do takiego ruchu.
    Zresztą to nieważne. Jest jak jest.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    markB zdążył napisac to wcześniej. Było mnóstwo lustrzanek z wymiennym pryzmatem. Flagowe modele Nikona, Canona, Pentax LX itd...
    Zrobiłem sobie przegląd doczepianych evfów, które są obecnie na rynku. Robi takie Sony (do swojego rx1), Leica oraz Fuji do swojego średniego formatu (plus pewnie producenci kamer). Ceny zaczynają się od 1700 pln do 3 tysi. Nie wiem czy Nikona byłoby stać na dodawanie takiego akcesorium do zestawu gratis, szczególnie w obecnej sytuacji finansowej, a jeśli nie to tym bardziej nie sądzę by znalazło się zbyt wielu chętnych, którzy wyłożyliby na to własne pieniążki. Nie zmienia to faktu, że takie coś trzeba ze sobą w razie czego nosić co jest zapewne upierdliwe. Są obecnie lepsze rozwiązania, np. hybrydowe wizjery od Fuji gdzie masz zwykłe okienko, ale możesz sobie przełączyć na evf, nie przekładając wizjera , ale nie bez powodu akurat te aparaty w fuji są najdroższe. Owszem mają nabywców, ale taki poziom sprzedaży chyba by jednak Canona i Nikona nie interesował. Canon, a szczególnie Nikon muszą ciąć koszty i odwracać niekorzystne trendy a tego raczej nie zrobią wypuszczając sprzęt na starcie droższy od konkurencji. Owszem, takie rozwiązanie można np. zaimplementować tylko we flagowcu, chyba nawet prezentowano jakieś patenty na hybrydowe wizjery, wtedy cena wyższa nawet o 2 tysie być może nie zrobiłaby aż takiego wrażenia, ale ja nadal jestem zdania, że to po prostu marnowanie swoich kurczących się zasobów. Rynek to weryfikuje a firmy się do tego dostosowują. Z roku na rok sprzedaż maleje, ale w lustrzankach dynamika spadku jest dużo większa niż w bezlustrach. Chciałbyś, żeby Nikon nadal robił najlepszy sprzęt. Nikon pewnie chce tego samego, ale do tego potrzebny jest Nikon, który nie zbankrutuje. I dlatego Nikon tnie koszty, zamyka i przenosi fabryki itd. A ty byś chciał żeby w tej sytuacji firma robiła wszystkim dobrze. To nierealne. Zarówno Canon jak i Nikon, trochę późno, czyli można powiedzieć, że to ukłon w stronę starszych klientów, odkładali wejście na rynek bezluster, ale widocznie już dłużej nie mogą. Każdy może mieć swoje zdanie na ten temat, ale moje jest takie, że w tej chwili to właśnie lustrzanki ciągną Nikona na dno. Jeśli ma przetrwać to musi jak najszybciej przestawić się i przekonać swoich stałych klientów do bezluster. W przeciwnym razie skończy jak Pentax, który bredzi, że lustrzanki będą jak płyty winylowe.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 17-04-2021 o 06:20

cdc
    Gość

Domyślnie

lustrzanki już na starcie mają gorzej, bo nie dość, że dla zachowania konkurencyjności muszą śrubować parametry takich części jak mechanizm lustra czy migawki mechanicznej to dla tych "bezlustrzanych ficzerów" niejako muszą dublować pewne komponenty i wkładać do nich np drugi system afu dla dobrego funkcjonowania w LV, jakieś hybrydowe wizjery czy szybsze migawki elektroniczne. To dodatkowy koszt więc wpływa to na cenę lub marżę producenta a najpewniej i na to i na to. I przy kurczącym się rynku
    Nikonowi opłaca się promować nowy bagnet i zmuszać do przejścia na bezlusterkowce. Bo rynek był nasycony i szkła z F nie generowały takiej ilości mamony, żeby interes się opłacał. A tak trzeba wymienić na nowe ze strata własną i zyskiem producenta.
    Szczególnie że Zet są droższe od eF
    https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1175036-REG

https://www.bhphotovideo.com/c/compa...REG_838798-REG

Domyślnie

Natomiast lustrzanki nawet z częściową funkcjonalnością bezluster, tak jak w przypadku D780, są droższe od bezlustrzanych odpowiedników. Można sprawdzić na B&H A mimo to nadal nie mają wszystkich ficzerów o których pisał np. Jacek oraz pod pewnymi względami ustępują bezlustrom typu Z6 (video, stabilizacja czy szybkość serii). Gdyby do takiego D780 dodać jeszcze hybrydowy wizjer to byłby jeszcze mniej atrakcyjny cenowo. A i bez tego, chyba, bo nie jestem pewny, nie jest to zbyt popularne body?

Strona 158 z 187 PierwszyPierwszy ... 58108148156157158159160168 ... OstatniOstatni