Close

Strona 107 z 187 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 061 do 1 070 z 1868

Domyślnie

Myslę, że pewne rzeczy od razu mogli, ale nie chcieli. To samo w Nikonie. Przecież od razu był płacz o 2 sloty i (mój płacz) o grip ze spustem. 2 lata potrzebowali by to zrobić w Z6s i Z7s.
    Dlaczego? Chyba nie chcieli zabijać sprzedaży lustrzanych pełnoklatkowców.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

albo tez po prostu doszlifowanie aparatu funkcjonalnie, zeby praca nim byla naturalna dla obecnego uzytkownika, to nie jest w kij dmuchal...

o czym juz przekonali sie adepci szkiel EF w Sony czy tez pasjonaci modelu R, ktorzy teraz jak wezma do reki R5/R6 odkryja, ze moze byc bezlusterkowe i mimo to pracowac jak normalny Canon.

Domyślnie

migawki zrobili "wieczne", no nieźle
    300tys na R6
    500tys na R5
    https://www.canonrumors.co/canon-eos...ed-translated/
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Są też polskie ceny i dostępność, za fotopolis: Aparat (R5) zadebiutuje pod koniec lipca, w cenie 20 650 zł. Równie drogi będzie battery grip i transmiter - kolejno 1880 zł i - uwaga - 6030 zł. Przystępnie, jak na obecne standardy, wyceniony został z kolei EOS R6, który pojawi się na rynku pod koniec sierpnia w cenie 12 390 zł.

85/2 trafi na półki w wrześniu - cena 3210 PLN a 100-500 14220 zł. Tanio już było. Są jeszcze te dziwadła: 3670 zł (model 600 mm) i 4829 zł (model 800 mm).

Domyślnie

Nie wiem, jak oni te ceny kalkulują i nie chodzi mi o ich pułap (choć to przede wszystkim - drożyzna jak cholera) ale o te zlepki cyferek... ? Nie da się zaokrąglić chociaż do pełnych setek ?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    powiem tak: lew zaryczal!
    Raczej soczyście mu się odbiło zeszłoroczną zupą. Smród wiatr rozwieje i znowu wszyscy wrócą na pole gry.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Możliwe. Po głębszym zastanowieniu to goła specka R6, przynajmniej na papierze, aż tak zadu nie urywa, ale tą z R5 chyba ciężko będzie przebić. Przynajmniej w tym roku.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Nie wiem, jak oni te ceny kalkulują i nie chodzi mi o ich pułap (choć to przede wszystkim - drożyzna jak cholera) ale o te zlepki cyferek... ?...
    Nie zdziwiłbym się gdyby fotopolis samo te ceny jakoś oszacowało, bo takich się raczej w Polsce nie spotyka.

Domyślnie

Przystępnie, jak na obecne standardy, wyceniony został z kolei EOS R6, który pojawi się na rynku pod koniec sierpnia w cenie 12 390 zł.
    Spadlem z krzesła Czy to nie jest aby plastikowy następca 6DII?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

czyli jak zwykle...

albo Canon cos wypusci co jest 10 lat za konkurencja. albo za drogo...

i potem oczywiscie (jak zwykle) szok i niedowierzanie, ze sie sprzedaje, ze ludzie uzywaja, ze im pasuje i ze kurde w sumie to zupelnie dobry sprzet...

ale co ja tam wiem...

Domyślnie

Ponoć trochę gawnolitu w nim siedzi, ale specyfikację ma na poziomie S1-Z6-A7III przy czym trzeba przyznać, że w niektórych aspektach wyprzedza starsze aparatki. W sumie jeśli AF będzie tak dobry jak obiecują a matryca da radę to będzie aparat do wszystkiego.

Za drogo, zbyt tanio to się dopiero okaże, ale że jest drogo to chyba nikomu nie trzeba udowadniać Ja myślę, że obecna polityka cenowa to odpowiedź na olbrzymie spadki sprzedaży. Canon to przewidywał już ze dwa lata temu i możliwe, że teraz najlepsza strategia to drogie i wypasione zabawki dla wybranych. Jeśli tak to trza się zbroić po zęby póki jeszcze idzie wyhaczyć coś w normalnych cenach, bo być może będzie to musiało wystarczyć do końca życia I nie piszę tu tylko o Canonie.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 09-07-2020 o 16:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Ponoć trochę gawnolitu w nim siedzi, ale specyfikację ma na poziomie S1-Z6-A7III przy czym trzeba przyznać, że w niektórych aspektach wyprzedza starsze aparatki. W sumie jeśli AF będzie tak dobry jak obiecują a matryca da radę to będzie aparat do wszystkiego.
    ja mysle, ze w przypadku tak Canona jak i Nikona slepe porownywanie korpusow z alternatywami jest jednak bledem logicznym. nawet jesli mowimy o nowym mocowaniu czyli (czesciowo) o zrzuceniu balastu polki wywalonych obiektywow z konkretnym mocowaniem.
    bo w gre wchodzi jeszcze przyzwyczajenie uzytkowe/funkcjonalne. R5/R6 to jest aparat, ktorym pracuje sie dokladnie tak jak sie pracuje/pracowalo (D)SLR Canona. fakt bez znaczenia dla wszystkich innych, ale wbrew pozorom bardzo istotny dla tych, ktorzy tymi Canonami klepia od lat i ktorzy sobie te rozwiazania chwala. to jest rowniez ogromna przewaga R5/R6 nad oryginalnym R i jedna z przyczyn dla ktorych to wlasnie te modele robia z systemu RF cos realnego a nie tylko wczesne przymiarki. cos co sprzeda te korpusy rzeszy istniejacych uzytkownicy Canonow, dla ktorych repertuar Sony, Nikona czy Panasonika nie ma najmniejszego znaczenia, bo to nie sa i nie beda aparaty, ktorymi pracuje sie w znany sposob. i ktorych ewentualne braki technologiczne do konkurencji tez maja drugorzedne znaczenie, bo jak nie dzisiaj to za rok lub dwa zostana wyrownane.

w powyzszym przykladzie Canon/Nikon dzialaja zamiennie. Sony tez do tego etapu dochodzi ale chyba jeszcze tam nie jest.

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Za drogo, zbyt tanio to się dopiero okaże, ale że jest drogo to chyba nikomu nie trzeba udowadniać
    poza RP chyba nie bylo aparatu, ktory Canon wypuscil tanio. a ten RP tez wcale nie jest tani jesli sie chwile zastanowic co do niego mialoby byc wpiete.

dla kogos kto nie ma zadnego systemu i chcialby nowy aparat kupic... niech bedzie ze taki R5 czy R6 nie prezentuja sie wybitnie na tle konkurencji. tylko pytanie ile jest takich osob? ja mam wrazenie, ze polka cenowa $3000 to nie jest taki entry level jakiego dotycza tego rodzaju rozwazania

Strona 107 z 187 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157 ... OstatniOstatni