Close

Strona 98 z 187 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1868

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Ale to R5 ma oferować to czego nie ma obecnie nic w sprzęcie foto.
    A co konkretnie ? Inni pewnie też w przyszłości będą (bo R5 jeszcze nie ma jak i oficjalnej jego specyfikacji) oferować coś czego teraz nie ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Ale to R5 ma oferować to czego nie ma obecnie nic w sprzęcie foto.
    Nie krytykuje, bo nowości ze specyfikacji są imponujące, ale czy konieczne?
    Filmy 8k? Super, ile osób obecnie ma telewizor 4k? Matryca 45mpx przy 20kl/s? Haha, dobre - powinni dawać rabat na nośniki danych.
    To będzie specyficzny sprzęt dla bogatych-nerdów lub bardzo wąskiego grona profesjonalistów, choć po dobrej sprzedaży GFX100 rynek pokazuje, że jest miejsce na takie konstrukcje.
    Był Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Fuji. Teraz Canon.

ksh
    Gość

Domyślnie

Taki sprzęt może być drogi tak samo jak zoom f/2 i będą się do tego ślinić wszyscy widząc na pasku logo Canon nawet jak na nim wisie bieda RP

Domyślnie

Ślinić?? Czy bierzesz pod uwagę również tych, którzy traktują Canona, jako zło konieczne?

ksh
    Gość

Domyślnie

Nie mam na myśli zawodowców, wtedy nie ma miejsca na jakieś głupotki, raczej bierze się to co spełnia wymagania techniczne i cenowe, a nie sugeruje się logo na pasku.
    Tylko że to nie zawodowcy generują sprzedaż w sztukach co jest istotne dla rynku, patrz co się stało w bezlustrach aps-c/m43 jak canon wszedł, nagle nr1 i pozamiatali rynkiem nie dlatego że super sprzęt.

Domyślnie

Na pewno super sprzęt to nie jest, tylko w przeciwieństwie do Sony, Canon nie traktuje ludzi jak ostatnich idiotów i jeśli wypuszcza nowe body, np. M, to daje od razu odpowiednie szkła do niego, patrz M22/2, M32/1.4 i dobre optycznie, tanie zoomy. U mnie Sony jest skreślone właśnie z powodu 35/1.8 do A7.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teu Zobacz posta
    Matryca 45mpx przy 20kl/s.
    Tylko kluczowe pytanie: ile przy tych 20kl/s, czasu będzie można robić zdjęcia (jpg + RAW) zanim się zapcha bufor i czy będzie to przy pełnym działaniu af-c ? Bo co mi z tych 20kl/s kiedy będzie to 3s fotografowania i bez skutecznego af-c ... Ale jak będzie to tak długa seria przy 20kl/s jak w 1dxIII/A9II/d6 i z szybkim i skutecznym af-c to będzie mega...
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 23-02-2020 o 00:28

Domyślnie

20kl/s to tylko jedna z niewiadomych. Czy będzie z pomiarem i z afem pomiędzy klatkami, czy w RAW, czy z całej matrycy, czy przy elektronicznej migawce, jak długa będzie seria itd. 8K ma tyle samo niewiadomych. Sądzę, że nie bez powodu Canon podał tylko szczątkową speckę. A w to 10 tysi ojro to jakoś nie wierzę. Nawet jeśli przyjąć, że macie rację i sprzęt będzie drożał i będzie coraz bardziej niszowy, też mi się tak wydaje, to w Polsce oznaczałoby to 45 tysi za pełną klatkę. Tyle może będzie kosztował bezlusterkowy następca 1DX, ale jak na odpowiednik 5D to chyba trochę za grubo. Sądzę, że to jest raczej taka ploteczka prosto z zadu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Niska cena na pewno nie będzie, ale to 10 tysi E to już jakaś abstrakcja.
    A jeśli nawet byłaby połowa z tego, i musiałbym koniecznie kupić coś nowego, to i tak wolałbym się pozbyć klamotów Canona i zakupić w zamian "średniego" Hasska ze stałym ekwiwalentem 35mm i centralną migawką za niewiele wyższą cenę.
    Wyszedłem dokładnie z tego samego założenia. I myślę że to najlepsza decyzja obserwując to przedstawienie w całym segmencie bezlusterkowców.
    Pamiętam też początki tego segmentu i masowe opinie że będzie taniej bo nie ma pryzmatu, nie ma lustra i mechanicznych elementów. I okazuje się że bezlustra to segment kosmicznych technologii albo po prostu rzecz ujmując produkty przewartościowane.
    Podobny trend panuje teraz odnośnie SUVów i specjaliści z branży motoryzacyjnej już nie jeden raz zwracają właśnie uwagę na te mechanizmy rynkowe. Że czym większe zainteresowanie danym typem produktu tym większe ceny, spadek jakości i sensowności kupowania takich produktów.
    Nie wiem dlaczego branża foto kompletnie ignoruje właśnie te mechanizmy a wręcz sama nakręca te spirale absurdu.
    Ale na to też pozytywne aspekty.
    Kupno MF i zwykłych lustrzanek staje się najlepszym momentem bo wielu zwykłych użytkowników, maniaków, fascynatów i całej rzeszy ofiar pandemii problemów z kręgosłupem patrzy w ten segment jak w jedyny sensowny kierunek.

Muszę jednak też przyznać że samo bezlustro ma sens bo patrząc właśnie segment MF to mówimy już o konkretnych kilogramach i gabarytach co w tutaj patrząc po tych jasnych szkłach mamy nawet efekt odwrotny od oczekiwanego. A same puszki to jakieś tabliczki czekolady i kilka cm.
    Oczywiście zaraz zarażeni i zdobywcy mount everest będą udowadniać ile to znaczy.

Do tego jak ten sprzęt Canona będzie w cenie jaką tutaj sugerujecie to faktycznie bez sensu cała ta impreza.
    Dodałbym na koniec do tych zachwytów o prędkości wytrzymałość baterii i długość pracy takim sprzętem. Ile to bateryjek połknie podczas jednego meczu piłkarskiego? jak z tego co pamiętam to 400 jest teraz na jednej baterii? A może battery pack ? ale co z tymi gabarytami i wagą i znowu kolejne dolce lecą.

ksh
    Gość

Domyślnie

Jak trzaskasz serie to na Z6 rekord na imprezie sportowej ktoś zrobić coś ponad 2000 zdjęć ale tu akurat zasilanie obok A7III chyba najlepiej wypada, na Canona R widziałem że ludzie narzekają tak samo jak na wcześniejsze A7.

Aparaty są napchane elektroniką niesamowicie, to kosztuje nawet jeśli się tworzy jakieś modułowe konstrukcje i upraszcza się produkcje, jednak selekcja jakości powoduje że od procesu produkcji sensora po półkę na sklepie straty są gigantyczne i to napędza spadek zysków, wzrost kosztów.
    Czy analogowy aparat z porównywalnej "półki" był sporo tańszy od cyfrowego obecnie ? ( nie wiem tak pytam )

Strona 98 z 187 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108148 ... OstatniOstatni