Close

Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 223

Domyślnie

Dzieci to właśnie Wy, tak wam żal sciska pupe ze apsc mozna zrobić fotki ktorych czasem nawet nie rozpoznacie ze tym robione ze az boli nie ? Mnie tez by bolalo gdybym kupil sprzetu za 40 tysi a finalnie nikt obrazka w wydrukowanej książce by nie rozpoznał że robione fujikiem za 1500 zł...Zresztą to się tyczy każdego aparatu. Taki hejt na m4/3 i olympusy a porownajcie sobie zdjęcia wasze z ze zdjęciami np. Kuby Kamierczyka, widzicie jakas roznice ogladajac je w necie albo wydrukowane 20x30 ? nmało tego sa 3 razy lepsze niż wasze bo sprzęt to jedno a umiejetnosci to też druga sprawa.
    Ostatnio edytowane przez czomolungma ; 05-04-2020 o 15:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czomolungma Zobacz posta
    Zastanawiam się czy wy w ogóle robicie zdjęcia czy podniecacie sie wycinkami na dxo ? kto normalny robiac zdjęcia powiększa je metr na metr i szuka róznicy w szczególach ?
    Ja ostatnio robiłem zdjęcie, które jest wydrukowane na banerze 3x2 metry. Wykorzystałem do niego każdy piksel z matrycy D850... Ale na pewno z Twojego Fuji byłoby lepsze

ksh
    Gość

Domyślnie

Tak to jest jeśli zamiast myśleć nad kadrem robisz 21456 fotek i wybierasz w domu 3 lub latasz z właczonym aparatem. Kto oprócz wesela robi tyle zdjęc na codzien na spacerze aby 5 baterii zużyć, a mówimy tu o wykorzystywaniu aparatu na co dzien a nie do szczególnych zadań.
    Na wyjeździe cały dzień od 8 rano do często do północy, 3-4 bateryjki zużywałem, a jedna czy dwie w zapasie jakby się zapomniało wyłączyć aparat bo czujnik wizjera w A7II nawet zaklejony do połowy łapie z kilometra.
    Na spacer nie biorę aparatu, nigdy nie robię serii.
    W Nikon Z6 jedna bateria wystarcza na 3-4 w sony A7II, wiec mam tylko jeden zapas.

Z całym szacunkiem ale z fotek jakie tu wrzucałeś to zadna nie przekonuje do zakupu FF niczym się nie róznia od tych w tym dziale, a nawet są gorsze. Taka prawda.
    Zdaje sobie z tego sprawę.

Nie każdy chce latac z klocem typu Z, dodatkowo klucha w postaci przejsciówki bo szkiel jest tyle że smiac sie chce...
    Jak nie chcę latać z klocem to mam fona, po co targać ze sobą aps-c czy ff ?

Rzeczywiscie wchodzenie do jaskiń i podziemi jest fotografia codzienną
    Dla mnie tak samo jak dla kogoś codzienną jest focenie koszykówki.

i oczywiscie według twoich teorii ff zrobi krzyształ a apsc się zesra
    Coś w ten deseń ale nie będę schodził do twojego poziomu bo wiesz lepiej przecież.

Serio ja juz nie mogę tych Twoich wypocin czytać, w każdym wątku jestes najmądrzejszy serio. A;f ai omega tego forum.
    Masz możliwość ignorowania.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzieci to właśnie Wy, tak wam żal sciska pupe ze apsc mozna zrobić fotki ktorych czasem nawet nie rozpoznacie ze tym robione ze az boli nie ? Mnie tez by bolalo gdybym kupil sprzetu za 40 tysi a finalnie nikt obrazka w wydrukowanej książce by nie rozpoznał że robione fujikiem za 1500 zł...Zresztą to się tyczy każdego aparatu. Taki hejt na m4/3 i olympusy a porownajcie sobie zdjęcia wasze z ze zdjęciami np. Kuby Kamierczyka, widzicie jakas roznice ogladajac je w necie albo wydrukowane 20x30 ? nmało tego sa 3 razy lepsze niż wasze bo sprzęt to jedno a umiejetnosci to też druga sprawa.
    A jeśli ten fuji ma być za 1500zł to inna dyskusja, nie ma co się nawet szarpać na ff.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta

Coś w ten deseń ale nie będę schodził do twojego poziomu bo wiesz lepiej przecież.
    i tu własnie lezy kość niezgody pomiędzy ff-owcami a uzytkownikami apsc. Nikt z uzytkownikow apsc nie twierdzi ze apsc jest lepsze od FF, zdecydowana większość (ktora notabene miala i ff i apsc) twierdzi i słusznie ze pitolenie ze ff da super obrazek w danych warunkach apsc sie zesra jest kpiną. Róznica 1 czy 1,5 działki to jest krysztal vs zesra sie ? Tym bardziej że ta róznica będzie jeszcze mniejsza w finalnym obrazku bo to zazwyczaj wielkość do druku ksiązki czy do publikacji w necie. I tu nalez sobie zadac pytanie po co dzwigac kloca, ładowac kase jak róznica w codziennym powtarzam codziennym uzytkowaniu będzie ledwo dostrzegalna ? I nie wmawiaj ludziom że łażenie po podziemiach jest codzinnościa, bo codziennośc to wyjscie na dwór, na spacer, na miasto jakiś landcapik strzelić czy rodzinny portret to jest codzienność. Na szczęście jest net i mozna wpisac ff vs apsc night comparise i nawet w nocy w tak ciezkich jak to nazywas warunkach porównac fotki w codzinnym rozmiarze czyli do druku albumu, ksiązki czy publikacji. Praktycznie okiem nie do rozróżnienia. I to twierdzą uzytownicy apsc a nie to że jak piżniesz metrowy wydruk to mając nos na wydruku nie zobaczysz róznicy w detalu. Ale nie mogąc się z tym pogodzić wysuwacie twierdzenia że rożnica jest typu kryształ vs zesra się. Kpina i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Ja ostatnio robiłem zdjęcie, które jest wydrukowane na banerze 3x2 metry. Wykorzystałem do niego każdy piksel z matrycy D850... Ale na pewno z Twojego Fuji byłoby lepsze
    Fuji średni format może być lepszy niż d850.
    Tu nawet ktoś napisał, że kce na "wyższy level" https://www.olx.pl/oferta/nikon-d850-CID99-IDEg2LT.html
    Trochę to śmieszne ale cóż

Znam blisko kogoś kto na codzień używa Fuji apsc xt2/xpro2, street, eventowa fotografia, a do studia ma gfx. Fuji dziś to już rozbudowany system równiez średniego formatu a nie tylko apsc. Zrobili przeskok technologiczny. U nas to mało popularne ale jest to obecnie najtańszy średni format więc w zasięgu posiadaczy d850.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Fuji średni format może być lepszy niż d850.
    Tu nawet ktoś napisał, że kce na "wyższy level" https://www.olx.pl/oferta/nikon-d850-CID99-IDEg2LT.html
    Trochę to śmieszne ale cóż
    Grasz nie fair, nie podając nawet wiernie użytych słów:
    ... i wejścia na trochę inny level ...
    a to zmienia sens wypowiedzi.

... ale jest to obecnie najtańszy średni format więc w zasięgu posiadaczy d850.
    Od kiedy to GFX jest tani, zastanów się ?
    Nawet GFX 50S kosztuje 22k a gdzie obiektywy ?
    Dwa podstawowe szkła GF, to koszt 24k.

Nie mówiąc o GFX100, który kosztuje niespłna 50k.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Gfx 50r nówka 15tys, najtańsze szkło gf50 to 5tys.komplet średni format entry level.

https://abfoto.pl/aparat-fujifilm-gfx-50r-body
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldam Zobacz posta
    Olympus ok ale szczerze do sesji noworodkowych nie byłby to moj pierwszy wybór .
    Nie chciałbym strzelać lampą po oczach takiemu dziecku .
    „Dobre” iso w takim m43 kończy się na 1600 a to może być za mało do zdjęć w pomieszczeniach .
    Jako spacerowo-wakacyjny sprzęt jak najbardziej .

.
    Jeżeli apsc to może canon m. Do tego sigma 16 i 56 1.4 oraz canon 32 1.4 , a na spacery 22 2.0
    Eeeee bez przesady.

Wiele zdjec noworodkowi robilem EPL-5 + Zuiko 45/1.8 a pozniej Zuiko 75/1.8 i nie musialem uzywac lampy blyskowej.
    Pozniej wiele zdjec robilem XZ-2 i tez byly niezle zdjecia
    X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4

Domyślnie

to obecnie najtańszy średni format więc w zasięgu posiadaczy d850.
    Najtańszy średni format na tą chwilę, to Pentax 645. Z ma najprawdopodobniej tą samą matrycę co GFX50.
    Na allegro w tej chwili jest 645Z z 55/2.8 za 14.5k. To jednak mniej, niż sam GFX50. Tylko rozmiar nie ten.
    Do tego dużo sporo tańszych szkieł niż do Fuji, jako że bagnet jeszcze z analogowego 645.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekw1967r Zobacz posta
    Pozniej wiele zdjec robilem XZ-2 i tez byly niezle zdjecia
    Ale mi przypomniałeś- XZ-2 to świetny aparacik
    Fuji

Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni