Close

Strona 1900 z 2397 PierwszyPierwszy ... 900140018001850189018981899190019011902191019502000 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 18 991 do 19 000 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    na pewno robiąc ja, człowiek miał super zabawe
    Pewnie, że miał. I to jaką...

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Ze drogi kit super, a nie pokazać jakie fotki sie nim zrobiło, a nie dało by sie zrobic 16-50 ?
    Nie nazywałbym 16-70 kitem, ponieważ z tego co kojarzę, chyba nigdy nie był sprzedawany, jako podstawowy obiektyw w zestawie z aparatem. Podobnie, jak nie przymierzając Nikkor 24-70/2.8 z Nikonami.

Na pewno PZ-tem 16-50 nie da się zrobić fotek w zakresie 50-70 przy f4. Pozostałe mogą być trochę podobne, ale różnica będzie, chociaż najprawdopodobniej nie dla każdego. Szczęśliwcem ten, kto jej nie widzi, bo zaoszczędzi kupę kasy. Ale ten, który widzi różnicę, ma problem. Czy warto? Ciekawe są wypowiedzi osób używających tego Zeissa, jaki można znaleźć w sieci. Większość przed zakupem podchodziła do niego, jak pies do jeża, ale po krótkim użytkowaniu nie chce nic innego.

I jeszcze jedno - co z tym TTL-em?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    ...Nie nazywałbym 16-70 kitem, ponieważ z tego co kojarzę, chyba nigdy nie był sprzedawany, jako podstawowy obiektyw w zestawie z aparatem. ...
    Ligo, z tego co pamiętam były takie zestawy sprzedawane za wielką wodą, czyli gdzieś w Twojej okolicy
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Miałem takie same założenia i już jakiś czas temu kupiłem nex-6. Jest maly, świetnie się sprawdza na wycieczkach wraz z 16-50. Kręci świetne filmy. Nikony w tej kwestii nie mają startu. Dodatkowo wykorzystuje go do poważniejszych zdjęć. Podpinam tele, podpinam samyanga, zenitara. Robię nocne zdjęcia, timelapsy. Daje radę.

Wizjer sprawuje się tak sobie lub wcale. Przy czym piszę o skrajnie trudnych warunkach. Ciemność całkowita. Dokupiłem sobie wizjer wsadzany w sanki. Jest ok, pomaga.
    Ustawia się wysokie ISO aby obraz był w miarę płynny i żeby wyostrzyć, a potem obniża. Z drugiej strony to są często takie warunki że wizjer optyczny już też mało daje... A i widzi się cały czas to co będzie zdjęciem - zarówno aktualnie ustawioną przysłonę, balans bieli który można od razu skorygować czy filtry typu czarnobiel, gdzie się zaczyna zupełnie inaczej kadrować niż widząc w kolorze, jest pokrycie 100% kadru, jest dość duży w stosunku do niektórych lustrzanek, w nocy nie trzeba zatykać wizjera przez który dostaje się światło do matrycy, ma różne siatki bez wymiany matówki, nie ma ciężkich do usunięcia paprochów, można powiększać w nim wycinek kadru...
    Elektroniczny czasem trochę skacze w gorszych warunkach ale mi to nie przeszkadza. Pojawiać się też może delikatny lag który można ograniczyć wyłączeniem korekty obrazu (np. wyłączeniem zmiany na czarobiel czy innych filtrów/ustawień).

Są plusy, są minusy. Dla mnie zdecydowanie wygrywa z optycznym, jest tak dużo lepszy i wygodniejszy że chyba już nie ma z niego powrotu
    Tak więc jak już pisałem - nie będzie tak samo jak w nikonie, na pewno będzie inaczej

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    A Ty dużo gadasz i krytykujesz, ale fotkami też nie siejesz
    +1

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Tylko że w Fuji ma to jakiś odzwierciedlenie w jakości/parametrach szkieł. W cenie fe 55/1,8 można w Fuji mieć 56/1,2, także ten, tego... W Sony chyba ktoś upadł na głowę i to mocno.
    Ale co porównujesz? FE 55 kryje pełną klatkę, a fuji nie... A w cenie nowszego fuji jest portretowy batis 85/1.8, nie dość że stabilizowany to jeszcze PEŁNOKLATKOWY... Chcesz dobre szkła to musisz zapłacić. A płaci się dodatkowo za bezlustra i dodatkowo za pełną klatkę bezlustrową (choć nowości FE mają podobne ceny do nikonowych/canonowych). Wszyscy producenci upadli na głowę, nie tylko sony.
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 04-03-2016 o 10:25
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

A powiedzcie w co lepiej iść z nexem 6:
    - adapter z AF na któryś system i 50mm, potem powoli cos szerszego, dłuższego, mając tylko kita 16-50 na wycieczki
    - sel50, a potem powoli cos szerszego typowo pod E?

Jest jakiś spis szkieł z AF, innych producentów niż sony, a posiadających bagnet E? Bo w sumie wiem tylko o sigmach 30 i 60/2.8. Samyangi chyba bez AF wszystkie? Wyżej był link, ktoś ładnie zestawił szkła sony, przydałoby sie cos takiego ale obcych firm Jest juz cos jasnego na 1.8-2.0 i pomiędzy 20-30mm, bliżej 20?
    http://rmn1.pl Sony i telefon.

Domyślnie

Mam nadzieję że admin nie wytnie:
    http://www.dyxum.com/DFORUM/topic24857.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    a co do 200/4 vs 200/6.3 stabilizowane to nie wiesz o czym piszesz chyba.
    Stabilizacja nie ma wpływu na go, nie zatrzyma też ruchomych obiektów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GePe Zobacz posta
    Mam nadzieję że admin nie wytnie:
    http://www.dyxum.com/DFORUM/topic24857.html

Wyjątkowo fajny link!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    A powiedzcie w co lepiej iść z nexem 6:
    - adapter z AF na któryś system i 50mm, potem powoli cos szerszego, dłuższego, mając tylko kita 16-50 na wycieczki
    - sel50, a potem powoli cos szerszego typowo pod E?
    zależy ile masz kasy. sel50 jest tani, 55-210 tez jest tanie, a coś szerszego np 10-18 już tanie nie jest.
    sam sobie musisz odpowiedziec, co Ci najbardziej potrzebne i w jakiej kolejności
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Zaprawdę Wszechmocny pozbawił mnie nie tylko talentów fotograficznych ale i jakości oka jak i onego odbiór przez mózgownicę moją!!!

Bo ja, porównując testy - w sensie obrazki konkretnie zrobione kitem pezetowym i cajsem złotolistnym, różnicy nie widzę lub widzę na korzyść PZ. Oczywiście nie w każdych warunkach, na każdej f i ogniskowej. Sobie pozwalam tedy wrzucić wycinki z dwóch fotek, które niejaka koleżanka forumowa Justyna mi kiedyś podesłała, tzw prosto z puszki chyba, choć z rawu ale nie ruszanego mniemam, bo ten obrazek pezetowy, więcej na nim a jego rawowe imię nie 16 ino 14;P W każdym razie foty zrobione w przeciągu dwóch min na f=4 i na 16mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Ligo, z tego co pamiętam były takie zestawy sprzedawane za wielką wodą, czyli gdzieś w Twojej okolicy
    Jeśli nawet, to było, minęło. Dziś nie są. Zresztą trudno wyobrazić sobie sytuację, aby Sony sprzedawało zestaw A6300 z 16-70 w tej samej cenie, co A7II z 28-70. Bo w obu przypadkach jest to kwota 2000 dolarów.

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Wszyscy producenci upadli na głowę, nie tylko sony.
    Takie "tryndy", niestety. Właśnie na rumorsach pojawiła się informacja, że od kwietnia Sony Canada podnosi ceny. Jeśli o tym piszą, podwyżka może być znaczna. I zaraz potem obejmująca resztę świata. Śpieszmy się kochać dzisiejsze ceny, tak szybko odchodzą...

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Sobie pozwalam tedy wrzucić wycinki z dwóch fotek, które niejaka koleżanka forumowa Justyna mi kiedyś podesłała
    To Ty z tych szczęśliwców jesteś. A co sądzi o tym sama koleżanka Justyna, która jak rozumiem użytkuje 16-70?

Strona 1900 z 2397 PierwszyPierwszy ... 900140018001850189018981899190019011902191019502000 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów