Szukaj
A6k + Sigma 60/2.8 DN na pełnej dziurze. Ustawienia standardowe, przeskalowane bez wyostrzania.
Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D
Bo PZ to całkiem fajne szkło. Opinie że nadaje się od razu do śmietnika wzięły się z tego że obraz jeszcze przed RAW jest korygowany z bardzo dużej beczki na prosty - jak w kompaktach. A w praktyce w niczym to nie przeszkadza, tylko porównując z innymi szkłami trzeba mieć na uwadze że to nie obraz surowy![]()
Remol
Dzieki bardzo !!!
Super !
Sigma tło spokojnie bełta.
Tak mi trzeba wlasniebo tania jest a ja sie napalam na nią coraz bardziej
a że skąpy jestem, pewność miec musze zanim kase wydam
Masz jakies cuś, z krzakami w tle może ? Jesli nie portret to pies albo kociak jakis ? Tak w ciut szerszym planie...
Mozna poprosić ?
Zeby było widac rozkład ostrości i wlasnie ten bokeh![]()
Ps.
Ja nic nie dam, bo mam wieśkowatego (hehe i lubie go) kita, m42 i nikona szkła tylko. A te szkła wszyscy znają...bo sa popularne bardzo. A no o Fujian jeszcze zapomniałem.
Ale to juz ligo zapodaje z niego fajne fotki. I mi sie podobają !!!
A nexa z miesiac mam wiec i fotek mało.
Więc teges...
Albo włączasz optyczne, dajesz na 'obiektywy', dajesz 'typ mocowania' który Cię interesuje i masz wszystko natywne
Żeby utrzymać 200mm potrzebujesz 1/300-1/400s, stabilizacja dająca 2 działki wydłuża czasy do 1/75-1/100s, starczy na zamrożenie większości ruchów. Szybszych rzeczy flintą i tak nie złapiesz bo to wolne szkło, natomiast e55-210 nawet ładnie śmiga na a6kDo tego LAEA2 zżera dodatkowe pół działki światła z tego f4 i podnosi ISO...
Czyli przy 200/6.3 mając parametry powiedzmy:
f6.3, 1/75s, ISO3200 + stabilizacja 2działkowa
To dla tej samej ekspozycji na 200/4 bez stabilizacji na LAEA2 musi mieć:
f4, 1/300s, ISO(ok.)5000
Jesteśmy 2/3działki w plecy jeśli dobrze liczę.
GO to inna sprawa choć z e55-210 też się da uzyskać fajne rezultaty![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
ikit, mi się już odechciało jemu to tłumaczyćOn chyba tego nie zrozumie.
Tak trudno zrozumieć że żaden z tych obiektywów nie jest jednoznacznie lepszy? Ja np mogę napisać że ta flinta zadziała na fe i stabilizacja chyba też będzie (o ile działa z laea4) a ten e55-210 to nawet nie wiem czy zachowa stabilizację po podpieciu do fe.
Jak cokolwiek widać na ekranie lub w wizjerze to już komfortowa sytuacja![]()
Ja używam "wizjera" wsadzanego w sanki jak ten elektroniczny pokazuje tylko ciemność i kompletnie nic nie widać. Nawet przy najwyższym iso. Wiesz noc, ciemne miejsce itd. Wtedy w tym nakładanym widać przynajmniej zarys horyzontu. Można się z grubsza zorientować w co się celujeMinus to tylko jedna ogniskowa tego wizjera, ok. 24 mm. W takich warunkach lepiej od lustrzanki wypada na razie tylko A7s. Minus jest taki, że wizjer jak i ekran świecą wpływając niekorzystnie na adaptację oczu do ciemności.
To tak w skrócie mój, dość specyficzny punkt widzenia.
Wizjer elektroniczny generalnie daję radę. Nie ma się go co obawiać.
Skontaktuj się z nami