Close

Strona 77 z 140 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 1395

Wątek: Windows 10

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    no i mam i ja

lenovo x220 ssd 256; 16GB ram

generalnie bardzo na plus: responsywnośc , szybkość działania, szybkość uruchamiania

natknąłem się na kilka problemów:

-lenovo nie dostarcza dla W10 access connection (kto ma ten nie chce nic innego i wie o czym mówię) - ustrojstwo to ułatwia pracę w przypadku korzystania z kilkunastu/kilkudziesięciu różnych sieci WiFi bo po przodłączeniu się do określonej lokalizacji potrafiło : zmienić adresację (nie zawsze masz DHCP), bramę, serwer DNS, serwery wins i inne ale także podłączyć inną drukarkę domyślną... i tu pytanie czy w10 potrafi to zrobić samo z siebie ??? głównie chodzi u powiązanie adresu IP karty z określona lokalizacją no drukarka domyślna też byłaby miła ...

- do tej pory używałem kliknięcia środkowym klawiszem myszy lub klikniecia 3 palcami na touchpadzie do bezpośredniego otwarcia zakładki z odnośnika na stronie - teraz mi nie działa - jakieś pomysły ?
    Spróbuj tego: http://proxyswitcher.net/ powinno dać radę. Co do drugiego to nie pomogę, ale czy sprawdziłeś ustawienia sterownika touchpada w panelu sterowania?

Domyślnie

Z drugim sobie poradziłem. Nowy sterownik pomógł.
    Z pierwszym walczę ale może się uda.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

dobra
    moja opinia
    system jest ********** szybki i generalnie stabilny ale to wszystko :/

rozwojowo jest na etapie późnej alfy/wczesnej bety
    z największych zonków -

1. część oprogramowania systemowego (u mnie sterowniki do touchpada) pyta się przy uruchamianiu systemu o zgodę administratora
    2. cześć zainstalowanego oprogramowania nie jest widoczna w manu start, cześć staje się widoczna po ponownej instalacji
    3. czasami po ponownym uruchomieniu - po instalacji oprogramowania - dłuższy czas jest ciemny ekran
    4. system nie wspiera (oczywiście też wina producentów) wszystkich opcji sterujących dostępnych w W7
    5. brak rozsądnego sterowania BT
    6. mimo posiadania kilku pulpitów - ikony są dodawane do wszystkich - być może da się zmienić - nie znalazłem
    7. słaba integracja z onedrive
    8. debilny dobór rozmiaru kafelków - np nie można zrobić dużego kafla z twittera
    9. niespójność ustawień - z jednej strony definiujesz program pocztowy, z drugiej w kaflu "poczta" wyskakuje m$ badziewie
    10. brak łatwego dostępu do zarządzania połączeniami bezprzewodowymi i zapisanymi sieciami
    11. DEBILNE rozwiązanie sklepu - używając konta usera przypisanego do usługi i konta admina nieprzypisanego do usługi z poziomu admina nie widać aplikacji zainstalowanych przez usera, zważywszy na to, że nie zawsze można uruchomić aplikację jako admin na koncie usera robi się straszny zonk
    12. brak możliwości zabijania aplikacji w menedżerze zadań z poziomu konta usera po wpisaniu hasła admina (brak przycisku otwarcia jako admin)
    13. problem z certyfikatami niezaufanymi używanymi przez niektóre aplikacje (synology cloud) - nie ma jak ich dodać i się wywala.

to tylko niektóre - co bardzie dokuczliwe błędy/braki choć muszę przyznać, że szybkość działania jest zaskakując - wręcz szokująca - zwłaszcza czas przywracania systemu z hibernacji

edyta

no i jeszcze 1 megazonk
    brak możliwości odinstalowania czesci zainstalowanych aplikacji - nie są widoczne w aplecie dodanego oprogramowania

edyta 2

nie znajduję opcji zdefiniowania komputera jako "nietabletowego" co skutkuje - ciągłymi pytaniami a włącznie lokalizacj, dotyku itp
    Ostatnio edytowane przez siona ; 23-09-2015 o 13:19

Domyślnie

6. mimo posiadania kilku pulpitów - ikony są dodawane do wszystkich - być może da się zmienić - nie znalazłem
    Pulpity to rozwiązanie do posiadania kilku przestrzeni roboczych. Dla mnie nie jest to zbyt duży problem, nie odczuwałem nawet takiej potrzeby.

8. debilny dobór rozmiaru kafelków - np nie można zrobić dużego kafla z twittera
    Jesteś pewien, że to nie jest wina aplikacji ?

9. niespójność ustawień - z jednej strony definiujesz program pocztowy, z drugiej w kaflu "poczta" wyskakuje m$ badziewie
    "Kafel poczta" to jest odnośnik do MSowego, kaflowego programu pocztowego. Co tutaj niespójnego ? To dwie różne rzeczy.

13. problem z certyfikatami niezaufanymi używanymi przez niektóre aplikacje (synology cloud) - nie ma jak ich dodać i się wywala.
    To jest plus.

brak możliwości odinstalowania czesci zainstalowanych aplikacji - nie są widoczne w aplecie dodanego oprogramowania
    Których ?

Od siebie dodam, że są problemy z Edge/IE. Moim zdaniem, nie jest to jeszcze stabilne oprogramowanie. Czasem potrafi się przyciąć w dziwny sposób, szczególnie Edge. Szybkość na duży plus, ale przed wykorzystaniem do pracy w pełnym wymiarze, jeszcze bym się wstrzymał do najbliższego dużego update Edge.
    Zauważyłem, że Windows 10 lepiej zarządza pamięcią - czysty system uruchomiony na maszynie wirtualnej ( Hyper-V ) z dynamic memory, osiąga niższe parametry zapotrzebowania na RAM niż równolegle zainstalowana 8.1.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Pulpity to rozwiązanie do posiadania kilku przestrzeni roboczych. Dla mnie nie jest to zbyt duży problem, nie odczuwałem nawet takiej potrzeby.
    no tak - ja bym chciał mieć osobne pulpity do pracy z jednymi zadaniami i osobne do innych - do jednych potrzebuję określonych aplikacji i używam określonych dokumentów a do pozostałych całkiem innego zestawu ...

Jesteś pewien, że to nie jest wina aplikacji ?.
    to na pewno jest wina aplikacji i systemu - aplikacje dostarcza m$ z systemem

"Kafel poczta" to jest odnośnik do MSowego, kaflowego programu pocztowego. Co tutaj niespójnego ? To dwie różne rzeczy..
    skoro zdefiniowałem program pocztowy a kafel nie potrafi go obsłużyć to system wiedząc to powinien kafel dezaktywować albo dać API do jego obsługi i podpinać podgląd ze zdefiniowanej aplikacji

To jest plus..
    tak i nie - plus, że nie idzie władować bez wiedzy admina systemu certa - minus, że za zgodą admina w prosty sposób władować go nie idzie

Których ?.
    w moim przypadku części sterowniko-aplikacji od lenovo - lenovo settings dependency package - choć widzę, że się pojawił

za to KODI w tej chwili nie ma ani w menu start ani w dodaj/usuń

EDYTA

z nowych doznań

nie mogę zainstalować M$ .NET frameworków a nie widzę ich w dodaj/usuń ...
    Ostatnio edytowane przez siona ; 23-09-2015 o 14:39

Domyślnie

tak i nie - plus, że nie idzie władować bez wiedzy admina systemu certa - minus, że za zgodą admina w prosty sposób władować go nie idzie
    Admin sobie poradzi z dodaniem certa. Tak czy inaczej, nie powinien tego robić. To jest duże zagrożenie.

W pracy będę wieczorem to usiądę na 10 i popatrzę na to co napisałeś.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

ja bym chciał go dodać a nie widzę jak (skąd go wydobyć z aplikacji) a nie chciałbym puszczać dokumentów do synchronizacji na NAS do domu bez SSLa ...

Domyślnie

Kup normalny certyfikat SSL dla swojego NASa

Btw, certyfikat nie jest w aplikacji, ale w NASie. NAS się nim "przedstawia", a jako, że nie został wydany przez zaufane Root CA, to nie działa. Ściągnij z NASa certyfikat, otwórz mmc, dodaj przyssawkę certyfikaty i dodaj odpowiednio certyfikat który ściągnąłeś z NAS.
    Chyba, że to działa jeszcze inaczej...
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Kup normalny certyfikat SSL dla swojego NASa

Btw, certyfikat nie jest w aplikacji, ale w NASie. NAS się nim "przedstawia", a jako, że nie został wydany przez zaufane Root CA, to nie działa. Ściągnij z NASa certyfikat, otwórz mmc, dodaj przyssawkę certyfikaty i dodaj odpowiednio certyfikat który ściągnąłeś z NAS.
    Chyba, że to działa jeszcze inaczej...
    tak sobie to wymyśliłem ale to wymaga chwilę
    w xp,v i 7 działało od tak

EDYTA

świeże znaleziska:
    - brak możliwości zdefiniowania czasu przyciemnienia ekranu
    Ostatnio edytowane przez siona ; 23-09-2015 o 16:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    ja bym chciał go dodać a nie widzę jak (skąd go wydobyć z aplikacji) a nie chciałbym puszczać dokumentów do synchronizacji na NAS do domu bez SSLa ...
    Pokaz ten blad, ktory dostajesz bo wyglada mi to na Windows SmartScreen
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Strona 77 z 140 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów