Co do Licencji na Windows 7 (BOX) to nigdy nie przepadnie (OEM wersji to nie dotyczy), te 30 dni Windows 10 trzyma kopie plików starego OS![]()
Szukaj
Co do Licencji na Windows 7 (BOX) to nigdy nie przepadnie (OEM wersji to nie dotyczy), te 30 dni Windows 10 trzyma kopie plików starego OS![]()
Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 27-08-2015 o 11:40
To ja juz nic nie wiem...
Nikon http://greg77.com/
Uaktualniłem u siebie win 7 do 10-tki i od samego początku zaczęły się problemy,musiałem m.in. ponownie instalować sterowniki do grafiki.Komputer zaczął się wieszać,przynajmniej 2-3 razy na dzień miałem blue screen.Najbardziej jednak wkurzało mnie to,że microsoft wie lepeij czego ja chcę.Od lat używam tych samych programów do otwierania plików np. mp3 -winamp, avi - WMP ,zdjęcia - faststone image viewer a win 10 ciągle zmieniał mi bez mojej zgody skojarzenia plików przypisując je do swoich programów.Co ciekawe filmy odtwarzane w windows media pleyerze były odtwarzane w dużo gorszej jakości,rwał się dzwięk i itp. kwiatki a po otwarciu w programie win 10-tki wszystko było ok. Nie wnikam już w to,że microsoft niemal zaglądał mi do lodówki czego również nie lubię.Postanowiłem wywalić 10-tkę ale zrobiłem to tak,że sformatowałem dysk z systemem i zainstalowałem od początku win 7. I tu pojawił się problem którego wcześniej nie było.Karta sieciowa wifi 300 mbit którą miałem podłączoną cały czas w kompie i działała jak należy zarówno pod win 7 jak i win 10, przestała być widziana przez komputer,nie chciała się uruchomić za żadne skarby.Zmieniłem kabel,zmieniłem port USB do którego była podłączona i nic.System nie widział do niej sterowników i nie pobierał ich.Co ciekawe podłączyłem swoją poprzednią kartę trochę starszą i od razu zaskoczyło sam zainstalował sterowniki i hula. Podłączyłem tamtą kartę do innego kompa i działa a w moim nie chce. Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta i zainstalowałem je i od tego momentu kiedy tylko podłączę kartę do kompa pojawia się blue screen. Kupiłem nową kartę innego producenta i po podłączeniu do kompa działa bez zarzutu. Czy win 10 mógł mi namieszać w oprogramowaniu wewnętrznym karty sieciowej ?. W każdym bądź razie na jakiś czas odechciało mi się windowsa 10
Wmówiłeś sobie, że 10tka to zło… Ot co.
Owszem – na pewno zdarzają się problemy – jak w każdym systemie. Ale podejrzewanie systemu o uszkodzenie zewnętrznej karty sieciowej, to już naprawdę niezła fobia.![]()
Gdyby Win 10 stwarzał takie kłopoty jakie spotkały Ciebie, to byłoby o tym głośno (i to już pewnie na etapie którejś bety). Instalowałem 10tkę już na 3. różnych komputerach. Na razie nie trafiłem na żaden problem.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Nie wmówiłem sobie niczego a już na pewno,że 10-tka to zło.Opisałem swój problem i tyle a zapytanie się o możliwość namieszania w karcie nie traktuj jako mojej fobii,ot po prostu zapytałem o coś na czym nie znam się za bardzo. Z doświadczeń z windowsami (zaczynałem od 3.1) wiem,że każdy ich system na początku jest niedopracowany,ma jakieś luki,wady itp.dopiero po jakimś czasie dodają poprawki które systematycznie usuwają niedoróbki i dlatego stwierdziłem,że na razie na jakiś czas odechciało mi się windowsa 10
Faktem jest że Win10 jest bardzo "wybredny" jeśli chodzi o stare karty graficzne - sterowniki spod Win7 nie chodzą, nowych (już) nie ma, Win10 wstawia swoje i jest kicha, lub niebieski ekran.
jo44 takie problemy ze sterownikami są jak komputer z epoki XP i minimalne wsparcie ma pod Windows 7, stawiałem Windows 10 na komputerach z epoki Windows 7 i zero problemów, te antyki z 2000 lat trzeba pozostawić na XP lub złomować, to że Windows 10 uszkadza podzespoły to już zdrowa przesada, intrygujący przypadek ale na odległość nie dojdzie się co zawiniło, ja tam nie narzekam na Windows 10 na Laptopie Dell V3500 z 2010 roku śmiga aż miło, filmy i muzyka z media box na Android leci + tunera sat na Linuks, Windows 10 tylko do netu mi służy i lekkich gier bo Nvidia 310M na wiele nie pozwala a i5 560M dobrej karty graficznej nie zastąpi.
Mnie też udała się aktualizacja z Win7 na Win10, przebiegło bez żadnych problemów, nawet normalną przeglądarkę odnalazłem, nie tą paskudę co to MS dodał w tej wersji.
A do Irka miałbym prośbę, pewnie nie tylko ja, żeby dawał sukcesywnie krótkie instrukcje co i jak wyłączyć żeby przynajmniej trochę się bronić przed inwigilacją, z pewnością nie jednemu się to przyda bo nie wszyscy są tak biegli jak Irek![]()
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Daję na bieżąco porady, co do aktualizacji tych z Telemetrią w Windows 7 i 8.1 http://www.dobreprogramy.pl/Nie-ma-u...ews,65931.html
Przeczytałem wszystkie 72 strony wątku. Wiecie czego mi brakuje? Wiem, to nie forum informatyczne, jestę fotografęa nie komputerowcem i chciałbym się od kolegów bardziej obeznanych dowiedzieć jak zabezpieczyć się przed utratą danych i jak zrobić kopię systemu przed update do Win10. Jestem stary dziad i mam już siwy łeb, więc porady typu "ściągasz jakiś tam program i robisz obraz czegoś tam" mi nie wystarcza. Używam komputera od czasów Win98, ale kopii systemu nigdy nie robiłem. A nawet gdybym miał taką kopię to nie wiedziałbym jak przywrócić komputer do poprzedniego stanu.
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Henri Cartier-Bresson
Skontaktuj się z nami