Close

Strona 27 z 140 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 1395

Wątek: Windows 10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Sądziłem, że jak na obydwa wgram ten sam profil to wyświetlanie na applu nie będzie ok
    Chwila moment. Problem z profilami i monitorami dotyczy TYLKO Windows. Na Macu będzie ok.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Aeon88: zmien system z Winzgrozy na cos innego, serio albo ujednolic monitory. Szlag mnie trafia w robocie, gdzie mam 2 ekrany (14" ekran laptopa o Della i monitor Della 24"). Co prawda, nie obrabiam zdjec, ale cholery mozna dostac ogladajac cos na jednym ekranie, a po przesunieciu na drugi kolory ida w diably.

Jak pisze Tom01. Windows robi po swojemu i nie mozna nad tym zapanowac, dlatego w biurze szczesliwcy co maja stajce robocze maja po dwa indentyczne monitory.

Domyślnie

Tom01, pisząc "wyświetlanie na applu" miałem na myśli wyświetlanie na monitorze appla podpiętym do PC (apple cinema display 23" IPS podpięty przez DVI), bo mam monitor appla i monitor eizo.

gALL mam też imaka z yosemite, ale jest nieporównywalnie wolniejszy więc się nie przeniosę, po drugie jednak winda jest dla mnie dużo wygodniejsza (poza profilami ) niż mac, mac ładnie wygląda i działa, ale jednak zdecydowanie wygodniej mi się pracuje na windzie i nie chciałbym tego zmieniać. Może z czasem się przestawię jak posiedzę trochę na macu żony, sobie do prywatnych celów też chcę sprawić maca, tyle że "booka", ale jednak do pracy narazie winda zostanie.
    ;]

Domyślnie

A co z tym fantem?

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Trzecia sprawa - nie wiem czy dobrze robię, ale od zakupu Eizo (jeszcze go nie kalibrowałem bo nic nie obrabiałem) mam na co dzień włączony tryb Adobe RGB a nie sRGB, sRGB jest blady (kolory) a AdobeRGB dobrze nasycony, nie przesycony tylko tak nasycony jak na applu czy poprzednich moich monitorach. Jak oglądam zdjęcia na Eizo z AdobeRGB to są idealnie wyświetlane. Zdziwiło mnie to bo jak czytałem o tym monitorze to na adobe miał być taki cukierkowy przesycony i miało się ten profil stosować wyłącznie do pracy przy rzeczach do druku, żeby poprawnie wyświetlił kolory z CMYKa bo cmyk zawiera się w ARGB, a sRGB powinno się uzywać do przeglądania netu czy pracy przy zdjęciach przeznaczonych na internet..

Jeśli pracowałbym w sRGB musiałbym wszystkie zdjęcia dosycić i to mocno, a przecież wiem że tego nie wymagają bo oglądałem już je na chyba 10 monitorach, ipadzie, macbooku z retiną itp itd. Czemu u mnie domyślny tryb sRGB jest blady zamiast "normalny" a ARGB jest dobry zamiast przesycony?
    ;]

Domyślnie

Przecież, nie wiesz co wyświetlają Twoje monitory. Zacznij od kalibracji a dopiero potem oceniaj jakość obrazu. Na razie sam nie wiesz, który obraz jest prawidłowy. Do tego Windows w tym nie pomaga a profile ogólne zeszyte w systemie czy pobrane z netu, możesz używać najwyżej do oglądania babek w sieci.

Domyślnie

Masz rację, tak zrobię. Jednak jest inny problem - jak na złość ani Corel ani PS nie chcą się otwierać na drugim monitorze, czyli na Eizo. Przeciągam otwarty program na eizo, zamykam, otwieram ponownie a program znowu otwiera się na pierwszym monitorze (ACD). Co z tego że skalibruję eizo jak po otwarciu ps i przeciągnięciu go na 2 monitor będzie kaszana... Jest jakieś ustawienie w PS żeby uruchamiać go na 2 monitorze? Szukałem ale nie znalazłem. Mógłbym ustawić eizo jako główny monitor a acd jako pomocniczy, ale wtedy eizo by musiał chodzić non stop czy pracuję czy się bawię (bo tam będzie główny pulpit) a chciałbym tego uniknąć, korzystać na co dzień z acd a eizo włączać tylko jak rawy obrabiam.
    ;]

Felicyta45
    Gość

Domyślnie

ja bym pobrał i zaistalował ale jakos sie boje bo jak mi pousuwa pliki narobie sobie tylko bałaganu i problemu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Felicyta45 Zobacz posta
    ja bym pobrał i zaistalował ale jakos sie boje bo jak mi pousuwa pliki narobie sobie tylko bałaganu i problemu
    Jeżeli do testów, to instaluj na oddzielnym dysku. To wersja "testowa" więc nikt Ci nie da gwarancji, że nic się nie rozjedzie. Przy finalnej pewnie też nie
    D750, S 35:1.4, T 24-70:2.8 G2, SB700

Domyślnie

Hej dzis pokazalo mi sie takie cos

Wiem, ze nie tak dawno wyszla aktualizacja ktora miala informowac o nowej windzie, dzis pozwolilo mi to cos zamowic nowego windowsa i mam sie spodziewac go na dniach za free, wiec to juz pewne, ze przez rok upgrade jest darmowy.

Strona 27 z 140 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów