Spróbuj tego: http://proxyswitcher.net/ powinno dać radę. Co do drugiego to nie pomogę, ale czy sprawdziłeś ustawienia sterownika touchpada w panelu sterowania?
Szukaj
Spróbuj tego: http://proxyswitcher.net/ powinno dać radę. Co do drugiego to nie pomogę, ale czy sprawdziłeś ustawienia sterownika touchpada w panelu sterowania?
Z drugim sobie poradziłem. Nowy sterownik pomógł.
Z pierwszym walczę ale może się uda.
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
dobra
moja opinia
system jest ********** szybki i generalnie stabilny ale to wszystko :/
rozwojowo jest na etapie późnej alfy/wczesnej bety
z największych zonków -
1. część oprogramowania systemowego (u mnie sterowniki do touchpada) pyta się przy uruchamianiu systemu o zgodę administratora
2. cześć zainstalowanego oprogramowania nie jest widoczna w manu start, cześć staje się widoczna po ponownej instalacji
3. czasami po ponownym uruchomieniu - po instalacji oprogramowania - dłuższy czas jest ciemny ekran
4. system nie wspiera (oczywiście też wina producentów) wszystkich opcji sterujących dostępnych w W7
5. brak rozsądnego sterowania BT
6. mimo posiadania kilku pulpitów - ikony są dodawane do wszystkich - być może da się zmienić - nie znalazłem
7. słaba integracja z onedrive
8. debilny dobór rozmiaru kafelków - np nie można zrobić dużego kafla z twittera
9. niespójność ustawień - z jednej strony definiujesz program pocztowy, z drugiej w kaflu "poczta" wyskakuje m$ badziewie
10. brak łatwego dostępu do zarządzania połączeniami bezprzewodowymi i zapisanymi sieciami
11. DEBILNE rozwiązanie sklepu - używając konta usera przypisanego do usługi i konta admina nieprzypisanego do usługi z poziomu admina nie widać aplikacji zainstalowanych przez usera, zważywszy na to, że nie zawsze można uruchomić aplikację jako admin na koncie usera robi się straszny zonk
12. brak możliwości zabijania aplikacji w menedżerze zadań z poziomu konta usera po wpisaniu hasła admina (brak przycisku otwarcia jako admin)
13. problem z certyfikatami niezaufanymi używanymi przez niektóre aplikacje (synology cloud) - nie ma jak ich dodać i się wywala.
to tylko niektóre - co bardzie dokuczliwe błędy/braki choć muszę przyznać, że szybkość działania jest zaskakując - wręcz szokująca - zwłaszcza czas przywracania systemu z hibernacji
edyta
no i jeszcze 1 megazonk
brak możliwości odinstalowania czesci zainstalowanych aplikacji - nie są widoczne w aplecie dodanego oprogramowania
edyta 2
nie znajduję opcji zdefiniowania komputera jako "nietabletowego" co skutkuje - ciągłymi pytaniami a włącznie lokalizacj, dotyku itp
Ostatnio edytowane przez siona ; 23-09-2015 o 13:19
Pulpity to rozwiązanie do posiadania kilku przestrzeni roboczych. Dla mnie nie jest to zbyt duży problem, nie odczuwałem nawet takiej potrzeby.6. mimo posiadania kilku pulpitów - ikony są dodawane do wszystkich - być może da się zmienić - nie znalazłem
Jesteś pewien, że to nie jest wina aplikacji ?8. debilny dobór rozmiaru kafelków - np nie można zrobić dużego kafla z twittera
"Kafel poczta" to jest odnośnik do MSowego, kaflowego programu pocztowego. Co tutaj niespójnego ? To dwie różne rzeczy.9. niespójność ustawień - z jednej strony definiujesz program pocztowy, z drugiej w kaflu "poczta" wyskakuje m$ badziewie
To jest plus.13. problem z certyfikatami niezaufanymi używanymi przez niektóre aplikacje (synology cloud) - nie ma jak ich dodać i się wywala.
Których ?brak możliwości odinstalowania czesci zainstalowanych aplikacji - nie są widoczne w aplecie dodanego oprogramowania
Od siebie dodam, że są problemy z Edge/IE. Moim zdaniem, nie jest to jeszcze stabilne oprogramowanie. Czasem potrafi się przyciąć w dziwny sposób, szczególnie Edge. Szybkość na duży plus, ale przed wykorzystaniem do pracy w pełnym wymiarze, jeszcze bym się wstrzymał do najbliższego dużego update Edge.
Zauważyłem, że Windows 10 lepiej zarządza pamięcią - czysty system uruchomiony na maszynie wirtualnej ( Hyper-V ) z dynamic memory, osiąga niższe parametry zapotrzebowania na RAM niż równolegle zainstalowana 8.1.
d70s + N18-70 + N55-200
no tak - ja bym chciał mieć osobne pulpity do pracy z jednymi zadaniami i osobne do innych - do jednych potrzebuję określonych aplikacji i używam określonych dokumentów a do pozostałych całkiem innego zestawu ...
to na pewno jest wina aplikacji i systemu - aplikacje dostarcza m$ z systemem
skoro zdefiniowałem program pocztowy a kafel nie potrafi go obsłużyć to system wiedząc to powinien kafel dezaktywować albo dać API do jego obsługi i podpinać podgląd ze zdefiniowanej aplikacji
tak i nie - plus, że nie idzie władować bez wiedzy admina systemu certa - minus, że za zgodą admina w prosty sposób władować go nie idzie
w moim przypadku części sterowniko-aplikacji od lenovo - lenovo settings dependency package - choć widzę, że się pojawił
za to KODI w tej chwili nie ma ani w menu start ani w dodaj/usuń
EDYTA
z nowych doznań
nie mogę zainstalować M$ .NET frameworków a nie widzę ich w dodaj/usuń ...
Ostatnio edytowane przez siona ; 23-09-2015 o 14:39
Admin sobie poradzi z dodaniem certa. Tak czy inaczej, nie powinien tego robić. To jest duże zagrożenie.tak i nie - plus, że nie idzie władować bez wiedzy admina systemu certa - minus, że za zgodą admina w prosty sposób władować go nie idzie
W pracy będę wieczorem to usiądę na 10 i popatrzę na to co napisałeś.
d70s + N18-70 + N55-200
ja bym chciał go dodać a nie widzę jak (skąd go wydobyć z aplikacji) a nie chciałbym puszczać dokumentów do synchronizacji na NAS do domu bez SSLa ...
Kup normalny certyfikat SSL dla swojego NASa
Btw, certyfikat nie jest w aplikacji, ale w NASie. NAS się nim "przedstawia", a jako, że nie został wydany przez zaufane Root CA, to nie działa. Ściągnij z NASa certyfikat, otwórz mmc, dodaj przyssawkę certyfikaty i dodaj odpowiednio certyfikat który ściągnąłeś z NAS.
Chyba, że to działa jeszcze inaczej...
d70s + N18-70 + N55-200
Ostatnio edytowane przez siona ; 23-09-2015 o 16:07
Skontaktuj się z nami