Szukaj
Nie jest.
Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D
Domknięty (a i czasem nie musi) kit do wielu zastosowań starczy
A stałki... Zazwyczaj będą miały jakąś wartość dodaną nad kitem - poza ostrością jest jeszcze sporo innych czynników - zachowanie pod światło, dystorsja, szybkość AFu, kontrast, zafarb, bokeh... No i wszystkie są jaśniejsze od PZa;p
Sam stałek f2.8 trochę nie rozumiem bo właśnie ta wartość dodana nad kitem jest dla mnie za mała. Podświadomie czasem kuszą żeby spróbować ale wiem że to nie dla mnie (choć sigmy powinny dać lepszą ostrość od kita, jak nie w centrum to na brzegu no i pewnie szybciej niż na f6.3-8;p). Dawniej tego typu stałki miały jakiś większy sens, kity lustrzankowe były spore, obrazek dawały słaby, stabilizacja też nie była w nich standardem i taka stałeczka mocniej wygrywała a do tego była jaśniejsza i widocznie lepszej jakości. Obecnie trzeba wziąć pod uwagę to że niektóre stałki są jednak dalej budżetowe i nie będą wymiatać (choć pewnie będą w którychś konkurencjach lepsze od kita).
Z fajnych stałek do uzupełnienia kita są fajne samyangowe 8/2.8 i 12/2 - poza światłem dają większy kąt widzenia od kita więc to fajna zaleta.
e24 jest ogólnie genialny, nigdy mi w nim nic nie brakowałoAle to drogie bydle jak piszesz...
e50 jest świetne, po niej się nie chce wracać do manualnych 50tek na apsc, jednak stabilizacja cropowych 50mm to jest mega sprawa, a do tego docenia się AF na f1.8 po długim szukaniu ostrości manualnieTylko na pewno nie jest taki zabawny jak primoplan;p
toui 32 ma bardziej zwariowany bokeh od e35, ale też nie jest tani (choć były jakieś promocje za granicą). Ale ze względu na MFD wolałem e24Inni ze względu na OSS wolą e35. Ale specyficzny bokeh to czasem dodatek który przesądza na korzyść touita.
e35 jest też fajny, może być miększy na f1,8 ale f1.8 nie służy do robienia krajobrazów na ścianęZa to daje małą GO, stabilizowany, domknięty ostry.
I jak pisałem na początku - każda z tych stałek będzie wygrywać z kitem w paru jak nie wszystkich kategoriach, natomiast nie znaczy to że się to zauważy na pierwszy rzut oka
Dla mnie głównymi zaletami stałek jest możliwość generowania małych głębi ostrości, ładne bebłanie tła (nie widziałem ŻADNEGO zdjęcia z kita z ładnie rozmytym tłem;p), czasem praca w gorszym świetle (imprezowo zabieram e24+e50), do tego są lepsze optycznie od kita i na pewno nie rozlecą się tak szybko - ten kit nie budzi mojego zaufania. No i ma też parę irytujących przywar jak resetowanie zooma przy wyłączaniu aparatu, elektroniczny zoom itp. więc mimo że jest malutki to zostawiłem sobie jego większego brata 18-55.
Tak że daj sobie trochę czasu, zobaczysz czego Ci brakuje bo może kit uzupełniony tele i fajną stałką zaspokoi potrzebyJa na przykład zrezygnowałem ze standardowego zooma, okazało się że albo chcę szerzej albo dalej albo coś wyrwać z tła, albo mieć plastyczny obrazek więc używam głównie UWA+tele+jasne stałki.
Miał być jeden pleśniaczy system i co...
Tomku, przyznaj się od razu, że go sobie tuningowałeś!![]()
Gavin,
ja też miałem mieć prosto, a mam do Samsunga NX przejściówki do Nikona, Pentaxa, Koniki AR, Minolty MD i M39, a ponadto jeszcze podłączam M42 przez kolejny adapter M42/Pentax (nie chciałem już kupować kolejnego NX/M42).Adapterów więcej niż reszty szpeju.
Gdzie sens, gdzie logika?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami