Close

Strona 1548 z 2397 PierwszyPierwszy ... 5481048144814981538154615471548154915501558159816482048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 15 471 do 15 480 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Dodatkowo w NEX-3n i A3000 irytuje mnie brak możliwości wyłączenia AF. Nie mogę zrobić tak jak w lustrzance, że ostrość ustawia po wciśnięciu spustu do połowy, tylko wisząc na szyi ciągle coś kombinuje.
    A nie jest tak, ze masz ustawiony ciągły AF? zmień na pojedyńczy, lub auto i nie będzie kombinował.
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Nie jest.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    A nie jest tak, ze masz ustawiony ciągły AF? zmień na pojedyńczy, lub auto i nie będzie kombinował.
    Tu chodzi o wstępny AF (aparat już na etapie kadrowania próbuje sam sobie zgadnąć, na co będzie ostrzenie) i faktycznie w niektórych modelach nie można tego wyłączyć. Niby przyspiesza ustawienie ostrości (dyskusyjne), a na pewno zżera baterię...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    A ja mam dziś dzień narzekania. Oczywiście z przymrużeniem oka;>
    Chyba zrezygnuję z zakupu jasnej, szerszej stałki do a6000. Po wszelkich badaniach, wychodzi że nie ma sensu, bo jakość czy ostrość pezeta nie jest aż tak zła, czy raczej jakość tych stałek nie jest aż tak dobra. Może z wyjątkiem cajsa 24/1.8, ale ten nie dość, że nerkowiec to wielkolud. 35/1.8 trochę wąsko, 1.8 nieostre, do 4.0 CA. Sigma 19/2.8 - jakiś taki dziwny ziaren daje, niemal jak lustrzane (czyli niby ostre ale podziobane. Sony 20/2.8 niby fajne na 16mpx ale na 24 już nie tak. O 16/2.8 nie ma co wspominać. Pezet na 5.8 a nawet na 4.0 całkiem dobrze w stosunku do utylitarności dla zwykłego pstrykacza, a jeszcze wydajna stabilizacja. Pan Kolega Ahab Zdyboo już ma tę FE 28/2 na swej neksinie? Pozytywnie mnie zaskakuje natomiast 55-210, uzupełnienie portretowe dla mojego primoplana a i dalekie widoczki daje radę robić.
    Zamontowałem automatyczny dekielek do pezeta, niby fajnie, ale jak jakieś klucze czy coś by wlazły pod kątem to amba. Nie sprawia wrażenia jakiejś pancernej ochrony. No ale podobne "listki" są na cybershotach, też taka ochrona wątpliwa obiektywu. Torebki obszedłem, obmacałem, faktycznie nic wygodniejszego niż Lowepro Dashpoint 30, wygląda najlepiej, choć nieco miejsca po szerokości zmarnowanego zostaje. Do 20tki podobno nie wchodit. GGS jak pisałem, pogorszyło mi ogląd lcd tak, że przestałem na niego całkiem patrzeć, mogłem zakleić na czarno
    Domknięty (a i czasem nie musi) kit do wielu zastosowań starczy
    A stałki... Zazwyczaj będą miały jakąś wartość dodaną nad kitem - poza ostrością jest jeszcze sporo innych czynników - zachowanie pod światło, dystorsja, szybkość AFu, kontrast, zafarb, bokeh... No i wszystkie są jaśniejsze od PZa;p

Sam stałek f2.8 trochę nie rozumiem bo właśnie ta wartość dodana nad kitem jest dla mnie za mała. Podświadomie czasem kuszą żeby spróbować ale wiem że to nie dla mnie (choć sigmy powinny dać lepszą ostrość od kita, jak nie w centrum to na brzegu no i pewnie szybciej niż na f6.3-8;p). Dawniej tego typu stałki miały jakiś większy sens, kity lustrzankowe były spore, obrazek dawały słaby, stabilizacja też nie była w nich standardem i taka stałeczka mocniej wygrywała a do tego była jaśniejsza i widocznie lepszej jakości. Obecnie trzeba wziąć pod uwagę to że niektóre stałki są jednak dalej budżetowe i nie będą wymiatać (choć pewnie będą w którychś konkurencjach lepsze od kita).
    Z fajnych stałek do uzupełnienia kita są fajne samyangowe 8/2.8 i 12/2 - poza światłem dają większy kąt widzenia od kita więc to fajna zaleta.
    e24 jest ogólnie genialny, nigdy mi w nim nic nie brakowało Ale to drogie bydle jak piszesz...
    e50 jest świetne, po niej się nie chce wracać do manualnych 50tek na apsc, jednak stabilizacja cropowych 50mm to jest mega sprawa, a do tego docenia się AF na f1.8 po długim szukaniu ostrości manualnie Tylko na pewno nie jest taki zabawny jak primoplan;p
    toui 32 ma bardziej zwariowany bokeh od e35, ale też nie jest tani (choć były jakieś promocje za granicą). Ale ze względu na MFD wolałem e24 Inni ze względu na OSS wolą e35. Ale specyficzny bokeh to czasem dodatek który przesądza na korzyść touita.
    e35 jest też fajny, może być miększy na f1,8 ale f1.8 nie służy do robienia krajobrazów na ścianę Za to daje małą GO, stabilizowany, domknięty ostry.
    I jak pisałem na początku - każda z tych stałek będzie wygrywać z kitem w paru jak nie wszystkich kategoriach, natomiast nie znaczy to że się to zauważy na pierwszy rzut oka
    Dla mnie głównymi zaletami stałek jest możliwość generowania małych głębi ostrości, ładne bebłanie tła (nie widziałem ŻADNEGO zdjęcia z kita z ładnie rozmytym tłem;p), czasem praca w gorszym świetle (imprezowo zabieram e24+e50), do tego są lepsze optycznie od kita i na pewno nie rozlecą się tak szybko - ten kit nie budzi mojego zaufania. No i ma też parę irytujących przywar jak resetowanie zooma przy wyłączaniu aparatu, elektroniczny zoom itp. więc mimo że jest malutki to zostawiłem sobie jego większego brata 18-55.
    Tak że daj sobie trochę czasu, zobaczysz czego Ci brakuje bo może kit uzupełniony tele i fajną stałką zaspokoi potrzeby Ja na przykład zrezygnowałem ze standardowego zooma, okazało się że albo chcę szerzej albo dalej albo coś wyrwać z tła, albo mieć plastyczny obrazek więc używam głównie UWA+tele+jasne stałki.

Domyślnie

Miał być jeden pleśniaczy system i co...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    e50 jest świetne, po niej się nie chce wracać do manualnych 50tek na apsc, jednak stabilizacja cropowych 50mm to jest mega sprawa, a do tego docenia się AF na f1.8 po długim szukaniu ostrości manualnie
    No właśnie. okazyjnie kupiłem sel50, więc od ręki sprzedałem minoltę 50 1.7. Nie dość, że sel jest super ostry, to jeszcze oss i lżejszy. Nareszcie obiektyw, który mnie zadowala. żeby sel20 był taki ostry, to by było super
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    żeby sel20 był taki ostry, to by było super
    To mam w takim razie super.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Tomku, przyznaj się od razu, że go sobie tuningowałeś!

Gavin,
    ja też miałem mieć prosto, a mam do Samsunga NX przejściówki do Nikona, Pentaxa, Koniki AR, Minolty MD i M39, a ponadto jeszcze podłączam M42 przez kolejny adapter M42/Pentax (nie chciałem już kupować kolejnego NX/M42). Adapterów więcej niż reszty szpeju. Gdzie sens, gdzie logika?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

aaa mam jeszcze przejściówkę EOS heh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Gdzie sens, gdzie logika?
    Gone with the Wind.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 1548 z 2397 PierwszyPierwszy ... 5481048144814981538154615471548154915501558159816482048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów