Będzie lepszy od 16/2.8?
Szukaj
Będzie lepszy od 16/2.8?
W moim E20 przysłona służy tylko do zmiany GO. Zdecydowanie ostrzejszy od E16, którego też miałem i do tego współpracuje z konwerterem UWA, też lepiej od E16.
Ja jestem zdania, że E20 jest najlepszym szkłem do NEXa.
Wiec pewnie zainwestuje w to szkło, zastanawiam się jeszcze nad Fuji X-M1 + Fujinon 18mm f/2 ale tutaj Sony A6000 + Sony 20mm f/2.8 bardziej mnie przekonuje ze względu na tryby takie jak HDR, panorama, lepszy autofocus i wykonanie z magnezu. Moglibyście mi podpowiedzieć czy A6000 nie przegrywa jakością jpeg z Fuji?
Magnez sragnez. Mam plasticzanego NEX-6, przeciągnąłem go już przez 3/4 Europy i gorzej wygląda metalowy korpus E20 niż samo body. Panorama w NEX-6 jest schodkowa i zaprzestałem robić takie zdjęcia, bo było w paski. Może w a6k poprawili algorytm.
Jak już od wielkiego dzwonu robię jakieś JPEGi, to nie po to, żeby interesować się ich jakością. Największą zaletą bezluster jest właśnie matryca APS-C i wykorzystywanie jej tylko do JPEGów, uważam za marnotrawstwo.
Za takie posty Sony powinno Ci gruby hajs przelewać na konto![]()
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
Bo ja wiem? Mnie do NEXa ostatecznie Damian przekonał. Sam swego czasu twierdził, że powinien kosić pieniądz za naganianie.![]()
Fuj w ostatecznym rozrachunku był za drogi. Można kupić za ludzkie pieniądze zestaw kitowy, jak się poczeka do kolejnej promocji, z reguły niezbyt długo poczeka. Tylko potem nie ma przebacz, chcesz kolejne szkła i Jagiełło Władki płyną szerokim strumieniem.
Sony za promocję jakieś a w kicie + E20 wygrało Internety. Wystarczy porównać cenę E20 i Fuj 18. Szybkie porównanie wykazuje, że jedna działka światła kosztuje 700 PLNów. Za taką kasę, można polecieć na przykład do Porto na przedłużony weekend. Jak dla mnie wybór jest prosty.
Oczywiście NEX nie jest pozbawiony wad. Pewnie ze sto stron wcześniej jest moje podsumowanie zad i walet szóstki.
No to chyba standardowo ; ) W nikonie nawet 2/3 działki tyle kosztuje, vide 50/1.8 vs 1.4. Nie wspominając o 35mm 1.8 vs 1.4.
No ale co by nie mówić, Fuji jest drogie... Ja ostatecznie zrezygnowałem z 18/2.0. Przeszedłem na ten system dla jakości szkieł, a 18 aż tak rewelacyjne nie jest. Póki co przyzwyczajam się do zestawu 18-55/2.8-4 i 35/1.4 - i takie combo daje wyraźną przewagę jakościową nad Nexowymi ekwiwalentami. O to mi chodziło.![]()
to be a rock and not to roll
Jeszcze żeby kolorki w Fuji zrobili bardziej naturalne, było by miodzio.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Czy w A6000 tryb HDR działa w połączeniu z trybem auto? Czy mogę ustawiać intensywność efektu hdr?
Skontaktuj się z nami