To jak wszystko wiesz to po co pytasz?;p
Fuji ma dość dobry optycznie zoom w dość ok cenie. Ale to wchodzisz w konkretny system a tam inne szkła droższe, a i porównywalne osiągami body chyba też. Każdy system ma swoje plusy i minusy, jak najważniejszym szkłem ma być standardowy zoom to albo się trzeba pogodzić z nexowymi 16-50/18-55/ceną 16-70/wielkością 18-105/poczekać na spadek cen 16-70 albo nie wchodzić w system. Ja wycieczkowo mam prawie wyłącznie UWA i tele. Czasem dorzucam 50/1.8 lub 24/1.8. To też jakieś wyjście choć akurat u mnie świadomy wybór
Jak aparatu macie używać raz na dwa lata do snurkowania to może lepiej kupować przed wycieczką odpowiedni używany aparat z obudową (albo uszczelniany kompakt) a po wycieczce sprzedawać z niewielką stratą? Taki rodzaj wypożyczenia sprzętu;p Bo jak sam zauważyłeś jak coś ma być do wszystkiego to będzie do niczego bo zawsze będą gdzieś zgrzyty w użytkowaniu. Ewentualnie pod snurkowanie kupować jakiś konkretny obiektyw (np. tego 16-50) a po 2-3 tygodniach go sprzedawać prawie bez straty.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami