To poszukam takiego na Alledrogo. Bo te cienkie tanie jak barszcz adapterowe blaszki jakoś do mnie nie przemawiają. Ten mi wygląda na solidny.
Szukaj
To poszukam takiego na Alledrogo. Bo te cienkie tanie jak barszcz adapterowe blaszki jakoś do mnie nie przemawiają. Ten mi wygląda na solidny.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.
Akurat w tym kontekście obiektywy, ale możemy rozszerzyć, jeśli chcesz.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Cholera odbiło mi i zamówiłem 50 1.8 Pentacona i adapter. Co ja będę focił w taką pogodę? Chyba chaszcze. Od czegoś trzeba zacząć. To będzie mój debiut z pleśniakami nie licząc starego Zenita z Heliosem. Miałem brać Heliosa 58/2 bo troszkę dłuższy ale ostatecznie wybrałem 50. Jak się bawić to się bawić. W końcu Sylwester się zbliża![]()
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.
pod Bellagio , Las Vegas
Kennedy Space Center - Cape Canaveral - Atlantis
Gratulacje zakupów, to fajne szkiełka choć nie wiem czy przy kicie dobierałbym e20 i s30, różnica w świetle niby jest ale kit ma stabilizację która nadrabia ze 2EV, do tego jest uniwersalniejszy bo to jednak zoom, też jest nieduży a domknięty całkiem dobry
Co do zalet e20 nad sigmą to oprócz fazowego AFu jest jeszcze korekta aparatowa
Tu 5 postów od końca jest lista szkieł które działają ze AFem fazowym:
http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...33#post1681533
Mam taki, jest solidny, mój akurat przeostrza na nieskończoność ale trzeba się nauczyć nie kręcić do końca, za to ze wszystkimi szkłami miałem tę nieskończoność, wolę żeby mi przeostrzał niż żebym czasem nieskończoności nie miał
Zawsze możesz domówić heliosa i sobie je porównaćPentacon ma fajnie małą MFD i super rozmywa tło acz mój jest średnio ostry na f1.8. Co jednak tez potrafi mieć swój urok
No i czekam aż sobie kiedyś sprawię A7kę, wszystkie pleśniaki dostaną wtedy drugie życie (czy trzecie w zasadzie, bo teraz mają drugie;p).
Uważaj, żeby Ci nie spleśniały.
Z tą nieskończonością to właśnie tak bywa i oczywiście, że lepiej, jeśli jest za niż przed. To zależy i od konkretnego adaptera i od konkretnego obiektywu.
Po latach czasami się okazuje, że dany egzemplarz, montowany np. z piątku na poniedziałek, nigdy nie osiągał nieskończoności - to ewidentnie wychodzi dopiero na cyfrze.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Tą sigmę 30 wybrałem na początek z aparatem, gdyż po pierwsze na tyle pozwalał mi mój budżet, a po drugie wydawało mi się to szkiełko najbardziej uniwersalne na początek. Takie szkło wycieczkowe, którym przy okazji można zrobić pseudoportret, pobawić się trochę głębią ostrościOgólnie jestem z niego baardzo zadowolony i praktycznie od czasu jak je założyłem, to kit przestał dla mnie istnieć. Kupiłem je za ok 600 zł, a gdyby w tym czasie SEL 20 był w podobnej cenie, może to właśnie to szkło bym wybrał (wtedy kosztowało podobnie jak SEL35F1
.
Jedyna wada simgy30 jaka mi ostatnio zaczęła przeszkadzać, to to że jest trochę za wąsko, szczególnie przy fotografii architektury (budynki mi się w kadrze nie mieszcządlatego pomysł, żeby nabyć SEL20. Myślę, że dodatkową zaletą tego szkła będzie też większa kompaktowość względem sigmy 30, dzięki czemu częściej będę je zabierał na rower.
SEL20 vs SEL16-50, tutaj jednak myślałem, że ten pierwszy jest znacznie ostrzejszy i jaśniejszy, co do przewagi 2EV przy stabilizacji, to zaleta chociaż przy tej ogniskowej to raczej do wykorzystania w słabych warunkach i nieruchomych obiektach. Większa jasność obiektywu chyba trochę częściej się przydaje (tak mi się wydaje).
Ogólnie plan na ten rok jest taki, że może sprzedam tą sigmę, dorzucę i nabędę SEL35F18, głównie z uwagi na właśnie ten szybki AF. Porównując AF z kit'a do sigmy to jak porównanie bolidu F1 do mercedesa S klasyTzn. w sigmie też jest szybko w porównaniu do kompaktów z którymi miałem do czynienia, ale prawdziwą szybkość dopiero pokazał mi właśnie kit. Zastanawiam się, czy AF w SEL20 będzie na podobnym poziomie, bo np w SEL50 bliżej temu z sigmy niż kita (chociaż czytałem, że ten typ już tak ma).
Skontaktuj się z nami