Close

Strona 1218 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2187181118116812081216121712181219122012281268131817182218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 171 do 12 180 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

To poszukam takiego na Alledrogo. Bo te cienkie tanie jak barszcz adapterowe blaszki jakoś do mnie nie przemawiają. Ten mi wygląda na solidny.
    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    zabytków używają głównie do portretów.
    Przez "zabytki" rozumiesz obiektywy czy obiekty?

Domyślnie

Akurat w tym kontekście obiektywy, ale możemy rozszerzyć, jeśli chcesz.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cholera odbiło mi i zamówiłem 50 1.8 Pentacona i adapter. Co ja będę focił w taką pogodę? Chyba chaszcze. Od czegoś trzeba zacząć. To będzie mój debiut z pleśniakami nie licząc starego Zenita z Heliosem. Miałem brać Heliosa 58/2 bo troszkę dłuższy ale ostatecznie wybrałem 50. Jak się bawić to się bawić. W końcu Sylwester się zbliża
    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.

Domyślnie

pod Bellagio , Las Vegas

Domyślnie

Kennedy Space Center - Cape Canaveral - Atlantis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birkoff Zobacz posta
    Kilka dni temu udało mi się wyrwać w promocji szkiełko sel50f18 za 619 zł (razem z przesyłką) w Media Markt. Trochę dziwna sprawa, bo kilka godzin później jak patrzyłem to cena podskoczyła do 1050 zł
    Kupiłem OSTATNIĄ sztukę za te 619zł
    Z całą pewnością obiektyw wart jest tej kasy.
    Połączenie dobrej matrycy Sony, stabilizacji w jasnym obiektywie to fajna sprawa.
    Niewielki, relatywnie tani zestaw ma super możliwości jeśli chodzi o zdjęcia w ciemnych warunkach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birkoff Zobacz posta
    Sony 20f2.8
    + naleśnik
    + dość ostry (w porównaniu do kita)
    + szybki AF (ale czy z wykorzystaniem fazowej detekcji? I czy np. tak szybki jak kit 16-50?)
    + cena (te 500 zł to chyba naprawdę nieduże pieniądze jak na szkiełko systemowe)
    - nie tak ostry jak sigma 19 od f2.8 (nie wiem jak w pozostałym zakresie)
    Gratulacje zakupów, to fajne szkiełka choć nie wiem czy przy kicie dobierałbym e20 i s30, różnica w świetle niby jest ale kit ma stabilizację która nadrabia ze 2EV, do tego jest uniwersalniejszy bo to jednak zoom, też jest nieduży a domknięty całkiem dobry
    Co do zalet e20 nad sigmą to oprócz fazowego AFu jest jeszcze korekta aparatowa

Tu 5 postów od końca jest lista szkieł które działają ze AFem fazowym:
    http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...33#post1681533

Cytat Zamieszczone przez otwieracz Zobacz posta
    Nada się taki zwykły chiński adapter do pleśniaków? Ktoś używał?
    http://www.stopfoto.pl/adapter-bagne...,4,13836,11954
    Mam taki, jest solidny, mój akurat przeostrza na nieskończoność ale trzeba się nauczyć nie kręcić do końca, za to ze wszystkimi szkłami miałem tę nieskończoność, wolę żeby mi przeostrzał niż żebym czasem nieskończoności nie miał

Cytat Zamieszczone przez otwieracz Zobacz posta
    Cholera odbiło mi i zamówiłem 50 1.8 Pentacona i adapter. Co ja będę focił w taką pogodę? Chyba chaszcze. Od czegoś trzeba zacząć. To będzie mój debiut z pleśniakami nie licząc starego Zenita z Heliosem. Miałem brać Heliosa 58/2 bo troszkę dłuższy ale ostatecznie wybrałem 50. Jak się bawić to się bawić. W końcu Sylwester się zbliża
    Zawsze możesz domówić heliosa i sobie je porównać Pentacon ma fajnie małą MFD i super rozmywa tło acz mój jest średnio ostry na f1.8. Co jednak tez potrafi mieć swój urok No i czekam aż sobie kiedyś sprawię A7kę, wszystkie pleśniaki dostaną wtedy drugie życie (czy trzecie w zasadzie, bo teraz mają drugie;p).

Domyślnie

Uważaj, żeby Ci nie spleśniały.

Z tą nieskończonością to właśnie tak bywa i oczywiście, że lepiej, jeśli jest za niż przed. To zależy i od konkretnego adaptera i od konkretnego obiektywu.
    Po latach czasami się okazuje, że dany egzemplarz, montowany np. z piątku na poniedziałek, nigdy nie osiągał nieskończoności - to ewidentnie wychodzi dopiero na cyfrze.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Gratulacje zakupów, to fajne szkiełka choć nie wiem czy przy kicie dobierałbym e20 i s30, różnica w świetle niby jest ale kit ma stabilizację która nadrabia ze 2EV, do tego jest uniwersalniejszy bo to jednak zoom, też jest nieduży a domknięty całkiem dobry
    Co do zalet e20 nad sigmą to oprócz fazowego AFu jest jeszcze korekta aparatowa
    Tą sigmę 30 wybrałem na początek z aparatem, gdyż po pierwsze na tyle pozwalał mi mój budżet, a po drugie wydawało mi się to szkiełko najbardziej uniwersalne na początek. Takie szkło wycieczkowe, którym przy okazji można zrobić pseudoportret, pobawić się trochę głębią ostrości Ogólnie jestem z niego baardzo zadowolony i praktycznie od czasu jak je założyłem, to kit przestał dla mnie istnieć. Kupiłem je za ok 600 zł, a gdyby w tym czasie SEL 20 był w podobnej cenie, może to właśnie to szkło bym wybrał (wtedy kosztowało podobnie jak SEL35F1.

Jedyna wada simgy30 jaka mi ostatnio zaczęła przeszkadzać, to to że jest trochę za wąsko, szczególnie przy fotografii architektury (budynki mi się w kadrze nie mieszczą dlatego pomysł, żeby nabyć SEL20. Myślę, że dodatkową zaletą tego szkła będzie też większa kompaktowość względem sigmy 30, dzięki czemu częściej będę je zabierał na rower.
    SEL20 vs SEL16-50, tutaj jednak myślałem, że ten pierwszy jest znacznie ostrzejszy i jaśniejszy, co do przewagi 2EV przy stabilizacji, to zaleta chociaż przy tej ogniskowej to raczej do wykorzystania w słabych warunkach i nieruchomych obiektach. Większa jasność obiektywu chyba trochę częściej się przydaje (tak mi się wydaje).

Ogólnie plan na ten rok jest taki, że może sprzedam tą sigmę, dorzucę i nabędę SEL35F18, głównie z uwagi na właśnie ten szybki AF. Porównując AF z kit'a do sigmy to jak porównanie bolidu F1 do mercedesa S klasy Tzn. w sigmie też jest szybko w porównaniu do kompaktów z którymi miałem do czynienia, ale prawdziwą szybkość dopiero pokazał mi właśnie kit. Zastanawiam się, czy AF w SEL20 będzie na podobnym poziomie, bo np w SEL50 bliżej temu z sigmy niż kita (chociaż czytałem, że ten typ już tak ma).

Strona 1218 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2187181118116812081216121712181219122012281268131817182218 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów