Close

Strona 1219 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2197191119116912091217121812191220122112291269131917192219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 181 do 12 190 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birkoff Zobacz posta
    Ogólnie plan na ten rok jest taki, że może sprzedam tą sigmę, dorzucę i nabędę SEL35F18, głównie z uwagi na właśnie ten szybki AF. Porównując AF z kit'a do sigmy to jak porównanie bolidu F1 do mercedesa S klasy Tzn. w sigmie też jest szybko w porównaniu do kompaktów z którymi miałem do czynienia, ale prawdziwą szybkość dopiero pokazał mi właśnie kit. Zastanawiam się, czy AF w SEL20 będzie na podobnym poziomie, bo np w SEL50 bliżej temu z sigmy niż kita (chociaż czytałem, że ten typ już tak ma).
    Teraz w sumie sprawdziłem i 35 w domowym teście okd (dziesięć przestrzeń z miejsca w miejsce) jest równie szybka co PZ.
    Ale główną motywacją do zmiany było dla mnie 1.8 vs 2.8. Kiedyś na kkm pokazywałem porównanie tego samego kadru z sigmy i sony - różnica była bardzo duża. Ogólnie to bardzo polecam to szkło, wbrew temu co piszą w niektórych testach jest używalne od pełnej dziury. Od 2.2 jest już super.
    Czasem jest mi trochę wąsko. 24/1.8 jest dla mnie za drogie a tak jak pisze ikit - mając 1650 zakup 20/2.8 jest dla mnie mocno dyskusyjny. 2.8 to dla mnie w stałce ciemno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birkoff Zobacz posta
    Tą sigmę 30 wybrałem na początek z aparatem, gdyż po pierwsze na tyle pozwalał mi mój budżet, a po drugie wydawało mi się to szkiełko najbardziej uniwersalne na początek. Takie szkło wycieczkowe, którym przy okazji można zrobić pseudoportret, pobawić się trochę głębią ostrości Ogólnie jestem z niego baardzo zadowolony i praktycznie od czasu jak je założyłem, to kit przestał dla mnie istnieć. Kupiłem je za ok 600 zł, a gdyby w tym czasie SEL 20 był w podobnej cenie, może to właśnie to szkło bym wybrał (wtedy kosztowało podobnie jak SEL35F1.

Jedyna wada simgy30 jaka mi ostatnio zaczęła przeszkadzać, to to że jest trochę za wąsko, szczególnie przy fotografii architektury (budynki mi się w kadrze nie mieszczą dlatego pomysł, żeby nabyć SEL20. Myślę, że dodatkową zaletą tego szkła będzie też większa kompaktowość względem sigmy 30, dzięki czemu częściej będę je zabierał na rower.
    SEL20 vs SEL16-50, tutaj jednak myślałem, że ten pierwszy jest znacznie ostrzejszy i jaśniejszy, co do przewagi 2EV przy stabilizacji, to zaleta chociaż przy tej ogniskowej to raczej do wykorzystania w słabych warunkach i nieruchomych obiektach. Większa jasność obiektywu chyba trochę częściej się przydaje (tak mi się wydaje).

Ogólnie plan na ten rok jest taki, że może sprzedam tą sigmę, dorzucę i nabędę SEL35F18, głównie z uwagi na właśnie ten szybki AF. Porównując AF z kit'a do sigmy to jak porównanie bolidu F1 do mercedesa S klasy Tzn. w sigmie też jest szybko w porównaniu do kompaktów z którymi miałem do czynienia, ale prawdziwą szybkość dopiero pokazał mi właśnie kit. Zastanawiam się, czy AF w SEL20 będzie na podobnym poziomie, bo np w SEL50 bliżej temu z sigmy niż kita (chociaż czytałem, że ten typ już tak ma).
    Po zabawie GO i bokehem z e50 nie będziesz miał ochoty na powrót do f2,8 w tych stałkach Nie widziałem ani jednego zdjęcia z tych szkieł z fajnie rozmytym tłem, nawet na MFD.

Nie zapomnij w szkłach E wgrać oprogramowania bo inaczej nie korzystają z fazowego AFu. E50 fajnie śmiga ale nie to że nie trafia, po prostu czasami nie umie wyostrzyć na coś, chyba głównie ma problemy na bliskich dystansach.

Większa jasność się bardziej przydaje od stabilizacji ale kit na np. 20mm ma światło pod 3.5-4 czyli raptem o 1ev słabiej, za to stabilizacją nadrabia przynajmniej 2EV i to na każdej ogniskowej Jak jest ciemno to też mniej widać mniejszą ostrość kita bo obraz zaczyna być degradowany przez szumy, a i skraje kadru są często ciemne. Poza tym przy ISO użytecznym na a6000 wynoszącym z 6400 to 1ev zysku światła wg mnie nie jest warte zabawy w stałki ze światłem f2.8, e16-50 kosztuje z 500zł czyli tyle co jedno ze szkieł e20/sigma 30/sigma19. Ale ja mam taką mantrę, że nie widzę sensu tych szkieł, natomiast i tak są pewnie lepsze od większości pleśniaków o tych ogniskowych a na pewno mniejsze, lżejsze a niewiele droższe

Domyślnie

Ja mam sel1855 i sel20f28 , kit wylądował na a3000, a e20 na Nexie. Do filmowania stabilizacja i większy wymiar jest ok, e20 i e50 to moje ulubione stałki

Domyślnie

a ja mam 16 i 50 i prawde mowiac w ferworze walki w USA mialem dosc zmian obiektywow , dojrzewam do kupna zooma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egoiste Zobacz posta
    a ja mam 16 i 50 i prawde mowiac w ferworze walki w USA mialem dosc zmian obiektywow , dojrzewam do kupna zooma
    Ja już dojrzałem Stałki są fajne, ale ich zmiana doprowadzała mnie do rozpaczy. Teraz mam SEL18-55, Sam12/2 i N85/18. Jest miodzio
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 11-12-2014 o 14:34
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Zależy co się fotografuje. Jak widoczki, architekturę czy MFD to luz, może być zoom. Jak ludzi, to ja wolę jednak stałkę. W albumie, którym tu niedawno się chwaliłem, pewnie z 80% zdjęć, jak nie więcej, pochodzi z SEL20. Subiektywnie, to najlepsze szkło na małą matrycę za bagnetem E. Polubiłem się z ogniskową już na tyle, że raczej wiem co będę miał w kadrze zanim jeszcze przyłożę aparat do oka. Podnoszę, wyostrzam, wyzwalam, opuszczam. Czasem zajmuje to mniej niż wypowiedzenie tych słów i tylko ja wiem, że w ogóle jakieś zdjęcie powstało.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 11-12-2014 o 19:19 Powód: ort.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Matryca wie.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Matryca zaraz zapomni.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Matryca jest kobieta, a one nigdy nie zapominaja.

Domyślnie

Zaraz tam kobieta. Matryca to sensor, a sensor jest facetem.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1219 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2197191119116912091217121812191220122112291269131917192219 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów