No nic nie poradzimy... Ale świadomie weszliśmy w ten system, więc wiedzieliśmy czego się spodziewać. Od samego początku podstawowe szkła do Nexów wypadały dość blado. Nie mam tu na myśli 35 czy 50, ale zwykłego kita który potrafi wykorzystać możliwości 20 Mpix. matrycy. Nexy są już na rynku od jakiegoś czasu a postęp w tym temacie idzie powoli, baaardzo powoli... Mam takie swoje własne spostrzeżenie - jeżeli Sony nie weźmie się ostro do roboty to klienci uciekną do Fuji bo tam rok w rok system się bardzo rozwija i zaczyna powoli dominować rynek. Spotkałem się ostatnio z kumplem który miał XA-1 z 16-50 i powiem wam że jpegi rozwalają system na wysokim ISO. Szczęka mi opadła po tym jak zobaczyłem obrazki z ISO 6400... Sam kit bardzo dobry - porównałbym go spokojnie do mojego Nikona 16-85. Szczerze mówiąc to próbowałem koledze wmówić że mój A5000 wypada lepiej, ale to było oszukiwanie samego siebie. Jedyna przewaga nad Fuji to były wymiary. Szkła, szkła i jeszcze raz szkła, dużo szkieł chcę widzieć w przyszłym roku do Nexów. Dobry optycznie kit do tak napakowanej matrycy to podstawa, do tego przydałaby się kolejna wersja 16 2.8 lub taka 14. Bo 35 i 50 to wszyscy mają... Jeżeli Sony się za to nie weźmie to trzeba będzie zerkać nieśmiało w stronę konkurencji.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami