Close

Strona 1208 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2087081108115811981206120712081209121012181258130817082208 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 071 do 12 080 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

No nic nie poradzimy... Ale świadomie weszliśmy w ten system, więc wiedzieliśmy czego się spodziewać. Od samego początku podstawowe szkła do Nexów wypadały dość blado. Nie mam tu na myśli 35 czy 50, ale zwykłego kita który potrafi wykorzystać możliwości 20 Mpix. matrycy. Nexy są już na rynku od jakiegoś czasu a postęp w tym temacie idzie powoli, baaardzo powoli... Mam takie swoje własne spostrzeżenie - jeżeli Sony nie weźmie się ostro do roboty to klienci uciekną do Fuji bo tam rok w rok system się bardzo rozwija i zaczyna powoli dominować rynek. Spotkałem się ostatnio z kumplem który miał XA-1 z 16-50 i powiem wam że jpegi rozwalają system na wysokim ISO. Szczęka mi opadła po tym jak zobaczyłem obrazki z ISO 6400... Sam kit bardzo dobry - porównałbym go spokojnie do mojego Nikona 16-85. Szczerze mówiąc to próbowałem koledze wmówić że mój A5000 wypada lepiej , ale to było oszukiwanie samego siebie. Jedyna przewaga nad Fuji to były wymiary. Szkła, szkła i jeszcze raz szkła, dużo szkieł chcę widzieć w przyszłym roku do Nexów. Dobry optycznie kit do tak napakowanej matrycy to podstawa, do tego przydałaby się kolejna wersja 16 2.8 lub taka 14. Bo 35 i 50 to wszyscy mają... Jeżeli Sony się za to nie weźmie to trzeba będzie zerkać nieśmiało w stronę konkurencji.
    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.

Domyślnie

Popieram w 100%, że optyka Fuji jest świetna ale dla mnie właśnie ta optyka - wielkość obiektywów i ich cena jest największym minusem ich systemu.
    Od lat siedzę w Pentaxie (K-5 + stałki limitedy i inne) i potrzebuję tylko na zastępstwo lustra aparatu lekkiego, taniego na wyjazdy i na co dzień a tutaj Fuji ze swoimi drogimi i wielkimi (choć świetnymi) obiektywami kładzie ideę bezlustra. Bardziej pasuje mi taki NEX z kitem 16-50 i naleśnikiem 20 mm niż Fuji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Popieram w 100%, że optyka Fuji jest świetna ale dla mnie właśnie ta optyka - wielkość obiektywów i ich cena jest największym minusem ich systemu.
    Od lat siedzę w Pentaxie (K-5 + stałki limitedy i inne) i potrzebuję tylko na zastępstwo lustra aparatu lekkiego, taniego na wyjazdy i na co dzień a tutaj Fuji ze swoimi drogimi i wielkimi (choć świetnymi) obiektywami kładzie ideę bezlustra. Bardziej pasuje mi taki NEX z kitem 16-50 i naleśnikiem 20 mm niż Fuji.
    W Fuji tę wielkość robi światło. Stałki mają f/1.4, a nawet f/1.2. Są jednak wyjątki - 27/2.8 to maluszek wielkości Nexowego 20/2.8. To już niestety kompromis, bo zabrakło w nim pierścienia przysłon. Między innymi dlatego wybrałem trochę większego, ale nadal małego 18/2.0.

Taki X-M1 z 27mm pewnie wejdzie do większej kieszeni - http://www.fujix-forum.com/uploads/g..._503_62617.jpg
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    W Fuji tę wielkość robi światło. Stałki mają f/1.4, a nawet f/1.2. Są jednak wyjątki - 27/2.8 to maluszek wielkości Nexowego 20/2.8. To już niestety kompromis, bo zabrakło w nim pierścienia przysłon. Między innymi dlatego wybrałem trochę większego, ale nadal małego 18/2.0.

Taki X-M1 z 27mm pewnie wejdzie do większej kieszeni - http://www.fujix-forum.com/uploads/g..._503_62617.jpg
    Zestaw b.przyjemny ale to wciąż tylko jeden obiektyw, niezbyt uniwersalny. Już bardziej pasuje mi Fuji x100 ze względu na ogniskową którą wykonuję 85% zdjęć.

Obecnie używam Panasa GX1 + 14mm f/2.5, spisuje się całkiem nieźle ale za jakiś czas będę go chciał wymienić na coś taniego z nowszą matrycą która da mi lepsze zdjęcia z dłuższymi czasami naświetlań.
    Zastanawiam się nad zaawansowanymi kompaktami z większą matryca klasy Panasonic LX100, Fuji x100, Ricoh GR, niektórymi bezlustrami które mają w systemie małą stałke/naleśnika 18-23mm na APS i jakiś ostry i niewielki kit jak NEX 6 + 16-50mm + 20mm, Olek E-M10.

Domyślnie

Kilka osób prosiło o takie porównanie, więc wstawiam - Sony E 20mm f/2.8 vs Fujifilm 18 mm f/2.0
    Wycinki powiększeń 100%
    Miłego pixel-peepingu

Centrum:

Róg:
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Miłego pixel-peepingu
    Tak właśnie, miłego - wieś polska, wieś spokojna, Biotar 1,5/75:

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Tak właśnie, miłego - wieś polska, wieś spokojna, Biotar 1,5/75:

<ciach>
    Dla mnie najlepsze ujęcie "sierściuchów" w Twoim wykonaniu (spośród dotychczas prezentowanych).
    Tylko w ramkę upchnąć. Gratuluję.

Michał
    Michał
    Fujifilm X-T1/3, S5 PRO
    OM-1, Panas S5D

Domyślnie

Dzięki!
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

drdln - dzięki za porównanie
    Nie jestem pewien czy ten fuji jest wart te 3-5 razy tyle co e20, soniak niewiele odstaje a jakby było jaśniejsze zdjęcie to różnica by się pewnie jeszcze zmniejszyła... Zresztą i tak ciężko porównywać obiektywy po zdjęciach z różnych aparatów, z różnym wyostrzaniem itp. Natomiast na pewno fajnie mieć działeczkę światła więcej, a i sam bym wolał naleśnika 18mm zamiast 20mm A najchętniej oczywiście lepszą wersję 16mm ale co tam;p

Domyślnie

Problem w tym, że przy takich porównaniach to zwykle nic od siebie nie odstaje

Jeżeli obiektyw nie jest ewidentnie trefny (czy to jeżeli chodzi o konkretny egzemplarz czy wszystkie egzemplarze danego modelu; o to ostatnie dość trudno - nikt nie odważy się wypuścić na rynek nieużywalnego obiektywu) dostajemy zwykle to czego się spodziewamy, a to co nas przekonuje albo wynika z parametrów, albo z cech które kiepsko wychodzą na zdjęciach murów Przekonują nas do nich również zbiory tych cech, np. wielkość obiektywu w połączeniu z uniwersalną ogniskową i przyzwoitą jasnością, które tworzą trio do budowy wraz z małą puszką zestawu all-around, którego akurat potrzebujemy.

To że porzuciłem nexa dla innych rozwiązań wcale nie oznacza, że mój wybór wart jest powtórzenia. Po prostu, warto (w kategoriach funu rzecz jasna ) dobrze się bawić, eksperymentując póki nas na to stać i póki nam się jeszcze chce.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 1208 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2087081108115811981206120712081209121012181258130817082208 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów