drdln, remik78 - chapeau bas.
Szukaj
drdln, remik78 - chapeau bas.
drdln, a w czym obrabiales? bo te niebo takie wyszlo nietypowe fajne, a reszta przypomina obraz.. zywe kolory, kontrast.. ladnie..
remik78, jest klimat +.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
A czy ktoś używał tzw. faderów, tzn. regulowanych filtrów szarych?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Fajne te ostatnie dwa wrzuty zdjęciowe![]()
Udało się pogonić F3 za 1100zł w tygodniu zamawiam naleśnika 20tke.
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
A ja nie jestem do końca zadowolony. Coś tam wyszło, ale nie jest to jeszcze to, co chciałbym osiągnąć. Tak naprawdę to dopiero druga sesyjka z ND, dopiero się go uczę. Na razie jest banał pt. "niebo i troszkę wody", ale docelowo chciałbym pójść z tym w miasto.
Tak jak pisze remik (BTW - fajny wrzut, szczególnie dwa pierwsze!), niebo to zasługa filtra szarego. Technicznie wygląda to tak: statyw, szkiełko na f/22, kadrowanie, nałożenie filtra (z filtrem NIC nie widać), tryb M, dodanie +10 EV do czasu naświetlania (wychodziły czasy przeważnie 25-50s), pilocik i czekanie.Pliki oczywiście RAW, a obróbka w Lightroomie, w stronę HDR-a. No i jest masa stemplowania syfów ze zdjęcia - niby matryca, szkiełko i filtr są czyste, a i tak jakiś paproch się zapląta.
to be a rock and not to roll
drdln, przy takiej duzej przeslonie to chyba jest normalne ze tyle paprochow widac? Szkoda wlasnie ze tak je widac na zdjeciu. Musisz wiecej sie przylozyc, by usunac wszystkie, wtedy dopiero zdjecie bedzie no.. idealne.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
drdln - polecasz ten filterek? Ja jeszcze nie kupiłem ND ale myślałem bardziej nad ND8 ale może nie ma sensu;]
Na KKM-ie updatowałem temat o szkiełkach nexowych, jak kogoś interesuje:
http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...87#post1641687
Nie korzystałem nigdy z innych ND, ale Hoya PROND mi się podoba. Nie winietuje, kolory wychodzą naturalnie, nie ma żadnych przebarwień, nie łapie też blików, także polecam. Co do siły - ja wyszedłem z założenia, że interesuje mnie tylko najmocniejszy efekt. Jak będę chciał skrócić czas to zawsze mogę otworzyć przysłonę z f/22, w końcu do f/2 mam mega zapas. W drugą stronę to by nie działało - ze słabym filtrem nie wydłużę czasu w razie potrzeby. Wg mnie ND8 jest bez sensu - 3 EV to niewiele, a coraz więcej kompaktów ma wbudowany ND8, np. nowy RX100 M3 (wcześniej RX10 też miał).
No i taki tip - jeżeli nie masz pilota, to kup go razem z ND, bo bez pilota ta zabawa nie ma sensu.![]()
Ostatnio edytowane przez drdln ; 18-05-2014 o 13:11
to be a rock and not to roll
Skontaktuj się z nami