Szukaj
No tak, ale ostrość (czy nieostrość) powinna rozkładać się równomiernie w kadrze od jego centrum, a tu najwidoczniej albo obiektyw jest uszkodzony, albo adapter powoduje jakieś przekrzywienie.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Jutro skoczę z CZ20 na plenerek to zobaczę co toto warte z nexem![]()
Michel nie ma Flektogona, chwilowo tylko MIR-a 20M, który jest OK, ale D4 nie urywa.
A nierówno rozłożona nieostrość wynika z niedoskonałości LT, nie obiektywu.
Dlatego też Michel zgadza się z tymi, którzy uważają, iż Flektogon 20mm to bardzo fajny obiektyw do NEX-a - można go sprzedać i kupić Sony 20/2.8 albo np. rewelacyjną Sigmę 60/2.8.
To skoro piszesz coś o sigmie, to mam pytanie. Co Twoim zdaniem lepsze E50/1.8 czy E60/2.8. Pytam o Twoją opinię, nie o różnice w ogniskowej, świetle, stabilizacji, bo to wiem, a chciałbym uniknąć rozwijania tematu o niepotrzebne wątki.
.
Eeeech ma toto niezłą głębięE55-210 bardzo lubię ale czasami odzywa się demon mówiący że chciałbym coś więcej...:/
Fujian i nie tylko: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=243595.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Dla mnie lepsza jest Sigma, bo używam jej z A7, a jest bardziej "pełnoklatkowa".
Oba szkiełka są ostre w centrum od pełnej dziury, Sigma jest ostra w całym kadrze APS-C (a nawet w trochę większym obszarze), jak jest z Sony - nie pamiętam... Sigma ma czasem problemy z pracą pod światło, ale nie jest to jakiś dramat.
Moim zdaniem (wybacz) różnica sprowadza się właśnie do ogniskowej, światła i stabilizacji. Ja do samych zdjęć wziąłbym Sigmę, jeśli ktoś filmuje - Sony wydaje się lepszą opcją.
No właśnie o takie porównanie mi chodziło. Dzięki bardzo, napewno pomoże Twoja opinia w podjęciu decyzji, tylko sam muszę bardziej się zastanowić, bo najchętniej bym wziął oba
Dzięki
.
Skontaktuj się z nami