"Puchaty piesio"
Szukaj
"Puchaty piesio"
Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18
... idzie pieszo.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Takie pytanko dot. a6000: Przy 16-50 czy 55-210 mam wspomaganie MF w postaci owych kolorowych zarysów (żółty, biały lub czerwony) oraz przy kręceniu pierścieniem celem wyostrzenia, automatycznie pojawia się zbliżenie. Przy Samym 12/2 są tylko zarysy kolorowe, obraz przy kręceniu pierścieniem się nie powiększa. Pod żadnym klawiszem też nie znalazłem - czyli się nie da?
Pytanie dodatkowe, tematycznie powiązane: w trybie play (oglądanie zdjęć) pod przyciskiem AEL jest powiększenie, które potem mogę regulować kółkiem. A czy jest jakaś opcja by zmienić startowy stopień tego powiększenia, inaczej pisząc, czy da się wyregulować jaki powiększenie się pokaże po wciśnięciu AEL, zanim Magda zakręci kołem? Nigdze w instrukcji nie znalazłem...
Sorki, na pierwsze pytanie już znalazłem odpowiedź, przypisałem pod klawisz własny C1, z tym że trzeba nacisnąć dwa razy (raz obszar powiększenia, dwa - powiększa i szybko kręcić bo zniknie).
Co do pytania nr 2 dalej nie wiem. Łeb mi paruje od uczenia się tego aparatu, wolne na tydzień wziąłem, może się nauczę![]()
Ostatnio edytowane przez Owain ; 29-06-2015 o 13:56
Owain, odpowiadając na pierwsze pytanie, automatyczna lupa działa tylko z obiektywami z procesorem. Samyang takowego nie posiada, bo nie ma styków. Ja pod c2 przypisałem sobie lupę i działa.
Na drugie pytanie póki co nie potrafię odpowiedzieć![]()
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Nie wiem, czy Cię to usatysfakcjonuje, ale zamiast kręcenia kółkiem, można też kilka razy naciskać ael, aż do maksymalnego powiększenia.
X-S20 + 16-50 2.8-4.8
Czołem, pytanie do posiadaczy/użytkowników A6000. Czy we wspomnianym modelu istnieje możliwość wyboru pojedynczego punktu AF i wskazania, który to ma być punkt z pominięciem menu? Chodzi mi o sposób podobny do tego znanego z lustrzanek Nikona (wielofunkcyjny wybierak z tyłu korpusu). Będę wdzięczny za podpowiedź jak jest to realizowane. Szkoda że A5100 został z tej funkcji wykastrowany. Skakanie po menu nieco utrudnia całą operację.
Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem
Skontaktuj się z nami