Close

Strona 1015 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1551591596510051013101410151016101710251065111515152015 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 141 do 10 150 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Mam ND8 typu Cokin P, i to stanowczo za mało do takich zdjęć - zaledwie 3 EV. MZ szkoda pieniędzy (do tego zastosowania). Trzeba kupić ND400, 500 albo 1000 - ale, kurczę, tanie one nie są!
    Dlatego zastanawiam się nad takim regulowanym - to dwa filtry polaryzacyjne, obracane względem siebie. Próbowałem sobie sam coś takiego zmajstrować z dwóch polaryzatorów kołowych (jeden musi być odwrócony tyłem do przodu, bo inaczej w ogóle nie działa), ale przy maksymalnym zaciemnieniu daje to niebieski zafarb. Ale muszę jeszcze poeksperymentować.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

No właśnie nie rozumiem czemu obecnie wszystkim aparatom nie ładują softowych filtrów ND... Nie pamiętam natomiast skąd mi wyszło ND8 i się zagnieździło, może te mocniejsze nie cieszyły się zbytnią renomą czy nie polecali ich z innego powodu np. jako mniej uniwersalne (wieczorem mogą być za mocne, a do wielu zastosowań wydłużenie czasu do 1-2s starczy)... Ale jak ten się dobrze sprawuje to przemyślę;]
    A pilocik mam od dawna i polecam nawet bez filtrów;]

Domyślnie

ikit,
    obejrzałem, przeczytałem - szacun!

Napisałem wyżej, że ND8 jest za słaby do takich zastosowań, tzn. zdjęć "jak nocne" w środku dnia. Wieczorem czy o świcie ND8 może być wystarczający, a ND400 czy mocniejszy okaże się za ciemny i będzie wymagał ekstremalnie długiego naświetlania (nie wiem jak w NEXach, ale w NXach Bulb jest ograniczony do maksymalnie 4 minut, w lustrzankach Nikona chyba do 30 minut).

I fakt, nie rozumiem, dlaczego producenci nie mogą wprowadzić programowej czułości ISO np. 6, 12 czy 25... Chyba nie ma szczególnych przeszkód technicznych?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

ND8 to raczej filtr do duetu jasne szkło/niezbyt szybka migawka, nie do memłaków.
    Mam ND400 Hoyi i ND500 LCW - oba w gruncie rzeczy bez specjalnych wad.
    Faderów się boję, ale i nie mam na nie specjalnego parcia.
    Delikatny memłak z ND500 (-9EV z małym hakiem), nie z nexa więc tylko link http://500px.com/photo/69630099/the-...m=user_library

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Właśnie pod Waszym wpływem kupiłem ND1000. Kusiciele!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Na KKM-ie updatowałem temat o szkiełkach nexowych, jak kogoś interesuje:

http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...87#post1641687
    Widzę przesiadkę z LT na SB. I do tego SB ma Twoją nominację do odkrycia roku. Faktycznie taka znaczna różnica?
    :: Flikr :: Panoramio ::

Domyślnie

Odkryłem kolejną słabą stronę NEX-6. Tryb automatycznych panoram sobie nie radzi. Widać przejścia, powtórki itp. Na szczęście panoramy to tylko odprysk moich zdjęć. Dam radę albo zacznę wozić Samsunga EX2F do panoram.

Tymczasem fotos.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

O - Porto!
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remik78 Zobacz posta
    Widzę przesiadkę z LT na SB. I do tego SB ma Twoją nominację do odkrycia roku. Faktycznie taka znaczna różnica?
    Hm dzięki za zwrócenie uwagi, w sumie to mam cały czas LensTurbo (poprawiłem już tam), coś mi się nazwy pomieszały, dobrze że nie nazwałem go LensBooster czy TurboLensem...:P tak czy owak nawet jak w testach LT wypada gorzej niż SB to i tak daje namiastkę pełnej klatki i kopa wielu starym szkłom, a kupiłem go z baya za ok. 400zł i jak na taką inwestycję to (podobnie jak lightroom) nieproporcjonalnie duża korzyść do ceny, a czym więcej manuali tym ona jest jeszcze lepsza (no do jednego szkła za stówkę to bym go może jeszcze nie polecał:P). Nie jest to na pewno to co bym uzyskał z A7ki ale 5000zł a 400zł to ogromna różnica którą warto było wydać na kolejne szkiełka

Natomiast toczy mnie równolegle choroba FF-a (z racji znajomości tematu i możliwości podpinania przez LAEA szkieł do nexów i A7ek raczej sonowa pena klatka i z racji lepszych cen pewnie a850 a nie a900). Łażenie na krótkie spacery, jakieś wydarzenia typu parada smoków czy po prostu po mieście z lustrzanką pamiętam że miało swój urok... Mimo że aparat nie najnowszy to jednak z wyższej półki, a za tym idzie ergonomia, pancerność, jakies uszczelnienia, przyjemność z dotyku, odpowiedni opór przy wciskaniu guzików czy kręceniu pokrętłami, odgłos lustra, szybkość działania... Nie dziwię się co poniektórym że dotykając nexów czują wewnętrzne 'blee' Do tego (w przeciwieństwie do A7ek...) całkiem niedrogo można zmontować fajną szklarnię - za ok. 1000zł (w sonym np. 24-50/4, 50/1.7, 70-210/4, w innych systemach są pewnie inne fajne możliwości).
    Z tym że jak na okazyjną zabawkę to czekam jeszcze aż ceny tych FFów spadną poniżej 2000zł (wiem, wiem - bezczelność) bo jednak szkoda mi inwestować w taki systemik do okazyjnej zabawy za wiele... Wycieczkowo/wakacjowo i tak wygra gabarytami nexowy aps-c, w makro również (lifeview, gibany ekranik, crop jest dla mnie wygodniejszy), mimo mniejszej matrycy nexy nie mają dużo gorszych osiągów więc w nocy starsza pełna klatka nie koniecznie ma przewagę (chociaż odpowiednie jasne szkiełka są sporo tańsze i w ogóle istnieją:P)... W każdym razie w cenie takiego FE35/2.8 miałbym pełny system z AFem:P
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 18-05-2014 o 19:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    Może styki. Dobrze zamykasz bagnet? Jaki naleśnik?
    Właśnie coś ze stykami będzie bo jak wypiąłem i wpiąłem ponownie to zaczęło działać. Sony 20mm 2.8
    D7100, T 17-50 2.8, T-a 16-28 2.8, S 35 1.4, N 50 1.8G, N 85 1.8G

Strona 1015 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1551591596510051013101410151016101710251065111515152015 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów