Close

Strona 1024 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2452492497410141022102310241025102610341074112415242024 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 231 do 10 240 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Michel ależ oczywiście, że można. Cały czas to powtarzam, pisałem nawet, że mój przyjaciel zostawił swojego A6000 bo stwierdził, że zmniejszając pliki do 12Mpix nie widać dużej zbytniej różnicy w stosunku do D90, z którego się przesiada.
    Cały czas powtarza też, to jest indywidualna ocena każdego. Dla mnie (JA PERSONALNIE, JA!) obrazek z A6000 był nieakceptowalny w porównaniu z D7000, którego używałem do tej pory. Ja (znowu prywatna opinia) oczekuję, że jak przesiadam się na większą na więcej MPix, na kilka lat nowszą matrycę to po to, żeby mieć zapas przy kadrowaniu, a nie po to, żeby zmniejszyć celem pozbycia się szumów i odzyskania ostrości. Nie rozumiem tylko, czemu takie opinie są aż tak dziwne dla innych. Czasem mam wrażenie, że mając nex-a trzeba być w jakieś sekcie i już tylko chwalić.

BTW. Jeszcze raz dzięki za RAW-y z A7, które mi podsyłałeś. Dzisiaj moja A7-demka powinna dojść do mnie. W weekend dla sportu będę robił nią trochę zdjęć na weselu - ciekawy jestem jak wyjdzie. Uprzedzając pytania: Nie, nie jestem tam fotografem, fotograf profesjonalny jest zatrudniony i będzie robił zdjęcia podczas całej imprezy, ja nie miałem brać żadnego sprzętu, a biorę A7 czysto dla zabawy i sprawdzenia w trudnych warunkach W sumie trochę zaintrygowany dyskusją, która tu się niedawno przetoczyła.
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jpyt Zobacz posta
    Michel ależ oczywiście, że można. Cały czas to powtarzam, pisałem nawet, że mój przyjaciel zostawił swojego A6000 bo stwierdził, że zmniejszając pliki do 12Mpix nie widać dużej zbytniej różnicy w stosunku do D90, z którego się przesiada.
    Źle mnie zrozumiałeś - to była opinia, nie polemika

Cytat Zamieszczone przez jpyt Zobacz posta
    BTW. Jeszcze raz dzięki za RAW-y z A7, które mi podsyłałeś.
    Cieszę się, że na coś się zdały.

Domyślnie

Pogoda piękna więc biorę jutro A6000 z Sigmą na plener i postaram się coś wrzucić prosto z puszki w celach poglądowych. A w poniedziałek powinien dojść naleśnik więc będzie okazja na kolejny wypad testowy.
    RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/

Domyślnie

Teraz pewnie posypie się lawina krytyki

Dosłownie przed chwilą dotarł do mnie Fujian 35mm f/1.7.
    Dorwałam tylko roślinkę i mojego futrzastego. Poniżej 2 sample z baaaardzo ułomnych pierwszych kroków.

Bardzo fajnie mi się na nim póki co pracuje i próbuję zrozumieć jego mechanikę. Jeśli nie chcecie patrzeć na na moje potworki to mogę je usunąć

Ps. zero obróbki, tylko zmniejszony rozmiar zdjęcia.

Domyślnie

A ja chciałem spróbować, jak by to było, gdyby duchy z Białegostoku powędrowały do Łodzi, i oto skutek zastosowania tzw. regulowanego filtra szarego (marki Massa): https://www.flickr.com/photos/99229681@N04/14059499009/ Okazuje się, że taki filtr, jeśli już, trzeba chyba kupować BARDZO drogi... Ten wcale nie był tani, a mimo to przy silnym zaciemnieniu efekt jest... hm, ciekawy . W tym konkretnym przypadku co prawda wzmocniony jeszcze drugim polaryzatorem, ale i sam ten filtr "szary" przy niemal całkowitym zaciemnieniu daje takie właśnie niejednorodności. Ale w pełnym słońcu uzyskałem czas naświetlania 30"!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

U.... paskudny efekt z tym filtrem. Może to wina tego dołożonego polaryzatora?
    Z opisu zdjęcia wnioskuję, że to jest ND Fader czyli już dwa skręcone ze sobą polaryzatory, ten trzeci może już przedobrzył sprawę. Próbowałeś z samym ND ?
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

No massa do elity raczej nie należy ale efekt jest dość porażający

Domyślnie

Oczywiście dodatkowy polaryzator pogorszył sprawę, ale i bez niego taki efekt pojawia się tuż przed samym końcem skali, tzn. prawie przy maksymalnym zaciemnieniu. Cóż, czytałem o tym, że tak bywa z tymi filtrami, ale ta Massa, choć do elity nie należy, przy średnicy 72 i tak kosztowała nieco ponad stówkę. Stwierdziłem, że Hoyi za ~250 czy innych jeszcze droższych za ~450 kupować nie będę...
    Dodatkowy filtr polaryzacyjny dołożyłem, by zwiększyć przyciemnienie, bo sam ND Fader nie wystarczał.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

W Niedzielę miałem w domu Komunię, robiłem zdjęcia po Mszy i na przyjęciu. Opiszę moje doświadczenia z NEXem 5R. Miałem flesza i wizjer ale niestety nie mogłem ich użyć naraz. Wybrałem flesza bo trzeba było trochę twarze doswietlić i niestety na LCD niewiele widziałem bo było mocne słońce. Chyba trzeba będzie jednak w 6 zainwestować. Miałem że sobą PZ, Sigmę 19 i Sony 35. Mimo dużego okna w restauracji oświetlenie było średnie i robienie zdjęć bez flesza dawało dawało mizerne efekty bo na ogół pół twarzy było w cieniu. Na szczęście miałem flesza, którego odbijałem od sufitu. Słowem ja sobie nie wyobrażam zdjęć we wnętrzu bez flesza. Raz użyłem 35 i stwierdziłem, że za ciasna i do końca używałem już tylko 19.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    A ja chciałem spróbować, jak by to było, gdyby duchy z Białegostoku powędrowały do Łodzi, i oto skutek zastosowania tzw. regulowanego filtra szarego (marki Massa): https://www.flickr.com/photos/99229681@N04/14059499009/ Okazuje się, że taki filtr, jeśli już, trzeba chyba kupować BARDZO drogi... Ten wcale nie był tani, a mimo to przy silnym zaciemnieniu efekt jest... hm, ciekawy . W tym konkretnym przypadku co prawda wzmocniony jeszcze drugim polaryzatorem, ale i sam ten filtr "szary" przy niemal całkowitym zaciemnieniu daje takie właśnie niejednorodności. Ale w pełnym słońcu uzyskałem czas naświetlania 30"!
    Uh, dobra przestroga dla innych przed Massą... Może w B&W coś z tego będzie.
    Ta moja Hoya PROND aż tak zabójczo droga nie była, kupiłem nówkę sztukę za 180 zł, fi 67.
    to be a rock and not to roll

Strona 1024 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2452492497410141022102310241025102610341074112415242024 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów