Close

Strona 514 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1441446450451251351451551652456461410141514 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 131 do 5 140 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Ale nie dla wszystkich! Do Fujiana musiałbym sobie teraz dokupić NEXa albo M 4/3.
    Ja bym kurcze jednak pomyslał nad tym adapterem C-mount do NX. To jest wykonalne, na 99%. W najgorszym wypadku pojawią się jakieś problemsy z nieskończonością, ale kto widział w Fujianie jakąś nieskończoność?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Kup NEXa, fajny jest
    Notabene to też jednorazowy wydatek. Chyba, że zaczniesz dokupywać jakieś adaptery i stare szkła, to też może uzależnić
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Mnie jakoś janek nie oczarował

Domyślnie

No więc kupno NEXa, gdy mam już NXy i trochę dodatków do nich (i które w dodatku lubię), to nie będzie jednorazowy wydatek, bo przecież nie kupię gołego korpusu NEXa bez niczego, tylko po to, żeby podpinać do niego Fujiana! No a posiadanie jednych i drugich jest już bez sensu (i nie stać mnie na to), musiałbym sprzedać Samsungi, których nie chcę sprzedawać. OK, mógłbym sobie z stówkę kupić Fujiana na ebay "dla jaj", ale nie pociąga mnie on aż tak, by zmieniać dla niego wszystko, albo specjalnie dla niego kupować aparat!

Natomiast z dostosowaniem go do NXów będzie problem - widać nie bez powodu nie istnieje do NXów adapter do mocowania C! Płaszczyzna mocowania obiektywu jest o 8 mm głębiej niż w NX-ie, i wątpię, by średnice bagnetu i obiektywu na to pozwoliły - chyba, żeby dać obiektyw do jakiegoś tokarza do przeróbki. A wysunięcie obiektywu o ogniskowej 35 mm o 8 mm do przodu wprowadza nas w świat małego makro.

Powiedzcie mi, jaka jest średnica gwintu C, i jaka jest średnica obiektywu Fujian w okolicy mocowania? Pomierzę średnicę mocowania NX-a i zobaczę, czy jest w ogóle szansa na zagłębienie obiektywu w aparacie. Obawiam się, że nawet jeśli możliwe okaże się wsunięcie obiektywu do wnętrza aparatu, nie da się zrobić żadnego sensownego adaptera. Chyba, żeby włożyć obiektyw i upychać kawałkami papieru dookoła...

Niemożliwe, na przykład, okazało się założenie do NX-a obiektywu Jupiter-12 2,8/35 od Zorki - tylna soczewka tego obiektywu ma tak dużą średnicę, i tak głęboko wchodzi w komorę aparatu, że nie można go po prostu wsadzić w aparat nawet bez adaptera; adaptera M-39/NX też nie można na niego założyć.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 21-06-2013 o 12:10
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

musiałbym sprzedać Samsungi, których nie chcę sprzedawać.
    Zamiast sprzedawac Samsungi i pakowac sie w Nex-y, polecam zainteresowac sie nowszymi Samsungami, ktore potrafia zrobic czesto tak ladny obrazek, ze nie myslisz o niczym innym jak tylko Samsung.
    moj Nex z tego powodu, wlasnie coraz czesciej siedzi w torebce, biedny..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Mekano, jak można być tak niewierną. Jeszcze nie dawno szalałaś za nexem, nic złego nie dałaś na niego powiedzieć, a teraz go porzucasz? Tak z kwiatka na kwiatek?
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Domyślnie

Tak już jest z kobietami, a to podobno mężczyźni są tacy nie wierni
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Nex mnie trzyma tylko dlatego, ze kreci w miare przyzwoite filmy, Samsung sobie niestety z tym tak nie radzi, nie mam nic do zarzucenia Samsungowi i gdyby nie zla jakosc jego filmow, moglby byc to aparat do wszystkiego, a tak niestety musze nosic dwa..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Mekano,
    Jak wyraźnie napisałem, NIE zamierzam sprzedawać Samsungów, żeby kupić NEXa, żeby dla jaj przykręcać do niego obiektyw za 100 zł.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Powiedzcie mi, jaka jest średnica gwintu C, i jaka jest średnica obiektywu Fujian w okolicy mocowania? Pomierzę średnicę mocowania NX-a i zobaczę, czy jest w ogóle szansa na zagłębienie obiektywu w aparacie. Obawiam się, że nawet jeśli możliwe okaże się wsunięcie obiektywu do wnętrza aparatu, nie da się zrobić żadnego sensownego adaptera. Chyba, żeby włożyć obiektyw i upychać kawałkami papieru dookoła...
    Może pomogę z wymiarami a jak jeszcze coś potrzeba to proszę pytać

NEX- 5R

Strona 514 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1441446450451251351451551652456461410141514 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów