Jest w EXIFach - Nikon D300s i obiektyw 16 mm - pewnie Zenitar.
Szukaj
Jest w EXIFach - Nikon D300s i obiektyw 16 mm - pewnie Zenitar.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Dzięki piona za fotki. Wszystko jasne.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Do tego co napisał Michel że ten AF w tele przy ruchomych celach jest dość niezbędny dodam że jak się już ma nexa to szkoda z nim tachać statyw
Natomiast stabilizacja do 50-tki bardzo pomaga w doostrzeniu na powiększonym ekraniku (AF nie zawsze trafia tam gdzie by się chciało choć przy portretach szczególnie z włączoną detekcją twarzy nieźle sobie radzi) bo się obraz nie trzęsie tylko delikatnie pływa;]
I trzecia kwestia - to że GO jest mniejsza nie znaczy że portret jest lepszy. To niestety bardzo kusząca portretowa pułapka...
2 pierwsze tak, 2 następne nie - chodniki są jednak zazwyczaj prostolinijne
d300s+zenek16
proszę bardzo
generalnie efekt jest inny niż w Sy8 ale poza centrum kadru zdecydowanie zauważalny, zwłaszcza jeśli obiekt jest stosunkowo blisko. SY8 też miałem - i to jest szkło absolutnie rewelacyjne. jak wszystkie SY ma świetny kontrast, rewelacyjną pracę pod światło a dzięki temu, że jest to kołowy FE efekt też jest niesamowity.
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
A nie złapał jakiegoś światła przypadkiem? Fiolecik jest, ale po całości raczej niż punktowo.
Ja mam pytanie. Przymierzam się do kupna mocnego szarego, powiedzmy 8-10EV. Naświetlał ktoś długo (kilka-kilkanaście sekund) nexem, jest coś o czym powinienem wiedzieć? Zmierzy światło wiarygodnie z takim filtrem, czy raczej trzeba mierzyć na goło i korygować?
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Jak dla mnie fish ma sens jeżeli mocno zakrzywia:
flickr / Rolleicord, Canon
Mariusz, miałeś rację. PZ16-50 na 16mm bez korygowania dystorsji, ma ok. 8% dystorsji beczkowatej, czyli mniej więcej tyle, ile Zenitar 16 na dx. Przy czym te 16 mm na PZ to tak naprawdę ok. 14 mm. A więc nie korygując dystorsji z raw-a z 5n+16-50 mamy pseudo-rybkę o ogniskowej 14mm. Muszę to sprawdzić na fotkach, tylko ta pogoda![]()
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Skontaktuj się z nami