Close

Strona 631 z 2397 PierwszyPierwszy ... 13153158162162963063163263364168173111311631 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 301 do 6 310 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Pisząc powyżej "wizjer", miałem na myśli wizjer lustrzanki, a nie doczepny wizjer optyczny do bezlusterkowców.
    Zresztą, jakby co, to mam uniwersalny "rewolwerowy" wizjer optyczny do Zorki/Kijewa, którego można używać, przeliczając ogniskowe (tyle, że nie ustawi się ostrości).

Gavin, czy A77 rzeczywiście daje aż tak silne wzmocnienie obrazu w słabym świetle? Jeśli tak, to czapki z głów!
    Niestety, moje Samsungi NX tego nie potrafią. Tyle, że jest "mała" różnica w cenie...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

NX10 nie potrafi, ale NX11 już raczej tak.

Domyślnie

To nie o to chodzi. NX10, w przeciwieństwie do NX11 i NX100, nie ma w menu funkcji "Framing Mode", która po nastawieniu na On utrzymuje stałą jasność wyświetlacza niezależnie od parametrów ekspozycji (w trybie M) i nastawionej korekcji ekspozycji w trybach PAS. NX10 po prostu zawsze "symuluje" na ekranie efekt przyjętych parametrów naświetlania, tzn. przyciemnia ekran, jeśli ustawia się korekcję ujemną, rozjaśnia gdy ustawia się dodatnią, i jasnością ekranu "udaje" efekt zdjęciowy, jaki uzyska się przy danych ustawieniach w trybie M. I nie można tego wyłączyć. Jest to irytujące np. przy fotografowaniu w ciemnym wnętrzu z niesystemową lampą błyskową (bez dedykacji). Aparat nie wie wtedy, że błyśnie lampa, i w wizjerze (czy na ekranie) symuluje, jakie wyjdzie zdjęcie przy ustawionych parametrach, np. 1/180s i przysłonie 8. Jak nietrudno się domyślić, widzi się wtedy tyle, co gruziński proktolog. W NX11 i NX100 (i pewnie w nowszych też) można to na szczęście wyłączyć.

Ale, niestety, nie wpływa to w ogóle na wzmocnienie obrazu przy fotografowaniu naprawdę po ciemku, np. w nocy. Aparaty te nie potrafią wzmocnić słabego sygnału z matrycy choćby na tyle, żeby było widać cokolwiek poza punktami światła. Wszystkie trzy zachowują się tak samo - sprawdzałem.

Domyślnie

Zdjęcia byście dali...

flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Może być takie? To właśnie robione, jak (prawie) nic nie było widać w wizjerze. W tym zdjęciu wykorzystałem światła okien do ustawienia ostrości (automat złapał bez problemu), i przekomponowałem.

2013-08-25_23-50-19_08250602_NX11 by MaciejLK, on Flickr

Ale tu już było gorzej, bo w obrazie brak jakichkolwiek jasnych punktów światła. W wizjerze (ani na tylnym ekranie) nie było widać kompletnie NIC! Ostrość ustawiłem na punkt światła w tej samej odległości i przekomponowałem "na czuja".

2013-08-26_01-09-36_08260609_NX11 by MaciejLK, on Flickr
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 28-08-2013 o 17:05

Domyślnie

Da się?
    Da się!

flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Da się, ale nadal jest to wciąganie majtek przez głowę, a można by było prościej...

Domyślnie

Dzisiaj u Michela potwierdziłem, stety/niestety, software bug na linii 5n - PZ, Trochę irytujący, szczególnie w momencie (jak u mnie to często występuje) gdy nex-operator wali zdjęcia "na małpę".

Opisywałem go już, ale powtórzę: przy próbie złapania focusu na 16mm bez przygotowania (prefocusingu), np. bezpośrednio po szybkim przejściu z 50mm na 16mm, gdy przysłona jest ustawiona (ręcznie bądź automatycznie) na ciemniej niż f6.3, ostrzenie zatrzymuje się na chwilę (1-1.5 sek) z obrazem zogniskowanym na MFD (prawdopodobnie), po czym już wyostrza normalnie. Tryb A z przysłonami do f6.3 albo tryb sceny Portret załatwiają sprawę, tym niemniej w moim przypadku nie są to niestety w 100% dobre rozwiązania. Podobnie apelowanie do operatora, żeby dał prefocusingowi najpierw tę sekundę zapracować

Obawiam się o to, że Sony nie wypuści już kolejnego update firmware tak archaicznego aparatu jak 5n, jak również nie uzna tego za wadę godną reklamacji (aparat mam nadal na gwarancji, nie wiem czy nie spróbuję - widzicie jakieś szanse?), a nawet jeżeli uzna - nie sądzę żeby mogli coś z tym zrobić. To ewidentnie błąd w procedurze ostrzenia, przysłona graniczna f6.3 sugeruje zaplątanie się tam kodu z jakiegoś nowszego PDAF-owego korpusu. Zgłosiłem sprawę do Sony PL, byli bardzo mili, skierowali ponoć sprawę gdzie trzeba, ale...

Dodatkowo, podotykałem znów Nexa 6, spojrzałem w jego wizjer, przypomniałem sobie wizjer mojego Fuji i chyba zapragnąłem go mieć...
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 28-08-2013 o 20:06

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Witam, jestem bardzo blisko przejścia z nik0na d80 i tego co wystawione na Allegro (link w podpisie) na zestaw Nex-5r + to co da sie kupić do niego za 1000zl. Czyli kit, wyzwalacz radiowy, stopkę, jakiś adapter i jedno-dwa jasne manualne stałki. Obecny zestaw mi pasuje, jednak jest bardzo niemobilny. Jeżdżę na rowerze czasem w gory i targanie lustra jest niemozliwe (bezdyskusyjnie) i uciekają ładne widoczki To jest glowny powód sprzedaży. Mógłby mi ktoś obeznany napisac jak sie ma taka wymiana w kwesti jakości zdjęć? I ogólnie czy jest to dobry krok? Jakaś w miarę "kreatywna" fotografia na tym sprzęcie jest możliwa? W podpisie jest link ze zdjęciami, Nex nie bedzie żadnym ograniczeniem? Z gory dziękuje za odpowiedź wszystkich pomocnych i znających temat
    http://rmn1.pl Sony i telefon.

Domyślnie

Mariusz,
    To być może rozumiem już teraz, co Samsung miał na myśli, opisując poprawki w jednym z firmware'ów jako: "Improve AF error when closing aperture". Może to był podobny problem?
    Obawiam się jednak, że przekonanie serwisu, że to defekt zasługujący na naprawę gwarancyjną będzie trudne. Podobnie, raczej wątpię, czy pojawi się nowy firmware, poprawiający ten defekt. Przeważnie jest tak, że nowy firmware jest wypuszczany nie dłużej, niż przez jakiś rok. Choć np. Samsung wypuszcza nowy firmware, także do starych NX-ów, po wypuszczeniu nowych obiektywów - wygląda na to, że rozwiązali system w taki sposób, że aparat musi móc rozpoznać obiektyw, musi go mieć w swojej "bazie". Dziwne.

Strona 631 z 2397 PierwszyPierwszy ... 13153158162162963063163263364168173111311631 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów