Close

Strona 681 z 2397 PierwszyPierwszy ... 18158163167167968068168268369173178111811681 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 801 do 6 810 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Jest w EXIFach - Nikon D300s i obiektyw 16 mm - pewnie Zenitar.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dzięki piona za fotki. Wszystko jasne.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    Moje myśli są kompletnie amatorskie, dlategoa mogę sie mylic w ocenie, nie miałem nigdy długiego tele (55-200 uzywalem tylko do makro) ani szkielka 1.4, a tym bardziej nie ostrzem nim manualne Myślałem ze takie ogniskowe to tylko ze statywu i wtedy stabilizacja zbędna, nie jest tak? Sa jakies sarenki czy zające to chyba raczej tylko w bezruchu na statusie odpada tez problem z wygodą, bo co to za różnica czy duża dslr czy mamy next skoro stoi to na własnych nogach?

Przy portrecie stabilizacja? Na 50mm? Chyba nie koniecznie, portrety to najczęściej z lampami, a na dworze itak czasy krótkie...a jedencztery powinno dać mniejszą GO niż e50/1.8... Mówiąc o jasnej 50mm chodzi mi np. o fdn 50/1.4...ale 85/1.2 tez musi być dobre, ale to juz pewnie cena kosmiczna.
    Do tego co napisał Michel że ten AF w tele przy ruchomych celach jest dość niezbędny dodam że jak się już ma nexa to szkoda z nim tachać statyw

Natomiast stabilizacja do 50-tki bardzo pomaga w doostrzeniu na powiększonym ekraniku (AF nie zawsze trafia tam gdzie by się chciało choć przy portretach szczególnie z włączoną detekcją twarzy nieźle sobie radzi) bo się obraz nie trzęsie tylko delikatnie pływa;]

I trzecia kwestia - to że GO jest mniejsza nie znaczy że portret jest lepszy. To niestety bardzo kusząca portretowa pułapka...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Silna takie foty to każde szerokie szkło zrobi.
    2 pierwsze tak, 2 następne nie - chodniki są jednak zazwyczaj prostolinijne

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Siona, jakie to szkło i body?
    d300s+zenek16

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Dzięki piona za fotki. Wszystko jasne.
    proszę bardzo

generalnie efekt jest inny niż w Sy8 ale poza centrum kadru zdecydowanie zauważalny, zwłaszcza jeśli obiekt jest stosunkowo blisko. SY8 też miałem - i to jest szkło absolutnie rewelacyjne. jak wszystkie SY ma świetny kontrast, rewelacyjną pracę pod światło a dzięki temu, że jest to kołowy FE efekt też jest niesamowity.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

I jak tu się nie powstrzymać od kupna:
    5R+18-55 za £349.99 (UK)
    link

Czy Wasze Fujijany też tak daja na fioletowo?
    NEX- 5R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d5000 Zobacz posta
    Czy Wasze Fujijany też tak daja na fioletowo?[/IMG]
    A nie złapał jakiegoś światła przypadkiem? Fiolecik jest, ale po całości raczej niż punktowo.

Ja mam pytanie. Przymierzam się do kupna mocnego szarego, powiedzmy 8-10EV. Naświetlał ktoś długo (kilka-kilkanaście sekund) nexem, jest coś o czym powinienem wiedzieć? Zmierzy światło wiarygodnie z takim filtrem, czy raczej trzeba mierzyć na goło i korygować?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    A nie złapał jakiegoś światła przypadkiem? Fiolecik jest, ale po całości raczej niż punktowo.

Ja mam pytanie. Przymierzam się do kupna mocnego szarego, powiedzmy 8-10EV. Naświetlał ktoś długo (kilka-kilkanaście sekund) nexem, jest coś o czym powinienem wiedzieć? Zmierzy światło wiarygodnie z takim filtrem, czy raczej trzeba mierzyć na goło i korygować?
    co do 1 pytania to raczej żaden świałomierz nie radzi sobie z filtrami typu nd400/500 czy bigstopperem i trzeba samemu liczyć
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Jak dla mnie fish ma sens jeżeli mocno zakrzywia:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    co do 1 pytania to raczej żaden świałomierz nie radzi sobie z filtrami typu nd400/500 czy bigstopperem i trzeba samemu liczyć
    Miałem kiedyś Pentaxa K5 i ten mierzył poprawnie z Hitechem Pro stop 10.
    Mogę jutro sprawdzić z NEX5R.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Mariusz, miałeś rację. PZ16-50 na 16mm bez korygowania dystorsji, ma ok. 8% dystorsji beczkowatej, czyli mniej więcej tyle, ile Zenitar 16 na dx. Przy czym te 16 mm na PZ to tak naprawdę ok. 14 mm. A więc nie korygując dystorsji z raw-a z 5n+16-50 mamy pseudo-rybkę o ogniskowej 14mm. Muszę to sprawdzić na fotkach, tylko ta pogoda
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 681 z 2397 PierwszyPierwszy ... 18158163167167968068168268369173178111811681 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów