Close

Strona 1181 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1816811081113111711179118011811182118311911231128116812181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 801 do 11 810 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Ikit dzięki za rozjaśnienie tematu. Chyba się we wcześniejszych wywodach trochę rozmarzyłem i trzeba zejść na ziemię i wybrać coś z czegoś co jest dostępne i na miarę możliwości finansowych.

Dawno zdjęcia tu nie było

Domyślnie

Bardzo dobre zdjęcie - nawet mnie się podoba.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Tylko kotów brak

Domyślnie

Miałem 16-80/3.5-4.5 na bagnet A, więc bardzo podobne szkło do tego nexowego tylko większe i cięższe i połowę. I było naprawdę świetne zarówno do badyli jak i szerokich kadrów, czy portretów. Co prawda kosztowało wtedy pod 1700zł co wtedy uważałem za astronomiczną kasę jak za obiektyw. Ale nie brałem pod uwagę tego że obiektyw można odsprzedać po paru latach więc praktycznie obiektyw nie wyszedł 1700zł tylko z 300zł za 2 lata używania
    Z e16-70 na pewno warto jeszcze trochę poczekać, ceny mu spadną bo na razie są dość przeszacowane i nieliczni mogą sobie na niego pozwolić. Więc jak tylko ma się czym robić zdjęcia to ja bym przebolał i poczekał acz 2500zł za używkę po tak relatywnie niedużym okresie od premiery to całkiem dobra cena moim zdaniem Sam bym kupił ale wycieczkowo wolę przepinany duet UWA+tele zamiast tego 'uniwersalnego' zakresu.

Domyślnie

Ikit, jestem już zdecydowany na 55-210, poczekam tylko jak trafi się ktoś, kto za dobre pieniądze wystawi na sprzedaż obiektyw z nowego zestawu. Myślę, że ogniskowa powyżej 100 przyda się podczas górskich plenerów, im więcej oglądam zdjęć górskich tym większe widzę możliwości wykorzystania takiego obiektywu. Najwyżej sprzedam po jakimś czasie tracąc 200-300 zł.

Domyślnie

No z obecnej wartości ok. 600-700zł to może nawet tyle nie stracisz. Ja kupowałem za 1200zł... Ale ile tysięcy zdjęć zrobiłem nim od tego czasu to moje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez <| MICHAŁ |> Zobacz posta
    Ze wschodami, czy tez zachodami sobie radzi.
    A właściwie teoretycznie powinien sobie radzić - jeszcze w takich warunkach nie fotografowałem nim, więc zakładam, że tak będzie. Sprawność AF jest niemalże identyczna w stosunku do 5N, a skoro tamten sobie radził, stąd dedukuję, że i ten również. Pochmurny dzień - również. motywy mało kontrastowe - tu bywa różnie - pisze o tym nieco później...
    Praca z manualami jest bardzo przyjemna. W praktyce, oprócz oczywiście gorszej jakości obrazu generowanego przez wizjer w stosunku do porządnego oled'a, nie mam jakichkolwiek problemów z ostrzeniem - peaking działa bez zarzutu (3 poziomy podświetlenia krawędzi), jest czytelny i pozwala na pełna kontrolę nad głębią ostrości.
    Na razie nie udało mi się ogarnąć jak ostrzyć zestawem 3K+55210. Ja jestem fanem centralnego punktu af - to takie coś co wyniosłem z fazy pierwszych lustrzanek z af'em z lat 80tych. Centralny punkt jest spory i zagarnia wiele śmiecia z tła - konsekwentnie, czasami ostrzy nie tam gdzie ja chcę, szczególnie gdy mam chęć pracować z jakimś detalem, a w tle znajduje się coś bardziej kontrastowego. Sytuacja analogiczna do 5N. Różnica jest taka, że w 5N jest dotykowy wyświetlacz i mogę dotknąć punkt, który ma być ostry - to działa. W przypadku 3K nie jest już tak różowo - wybieranie punktu ręcznie (wybierakiem) jest do du...y. Dlatego 55210 wisi na stałe z 5N, a do 3K mam podpięte coś szerszego.

Ze swojej strony może drobne przemyślenia dotyczące wizjera elektronicznego - to był ten fragment aparatu, którego najbardziej się obawiałem. Ilość negatywnych opinii na jego temat, dodatkowo opinii oscylujących wokół stwierdzenia "nie da się tego używać" była tak wielka, że to był jedyny powód, który powstrzymywał mnie przed zakupem tego sprzętu. W praktyce okazało się, że korzystanie z niego nie stanowi jakiegokolwiek problemu. Obraz jest sensownej jakości, wszystko widać, kadrować się da. Wiadomo, że to nie ta jakość obrazu, ktory znamy z porządnego oled'a, ale bez przesady - kiepskiej baletnicy....
    Dzięki MICHAŁ za odpowiedź.

Domyślnie

Witam wszystkich

Chcialbym was zapytac bo moze ktos juz kupowal aparat ze Stanow/Kanady, czy jesli zakupie tam aparat, glownie chodzi o Kanade to czy gwarancja Sony bedzie dzialac w Polsce ?

Wychodzi nie cale 1300zl z obiektywem 16-50 mm
    Ostatnio edytowane przez mankin ; 28-10-2014 o 17:55

Domyślnie

Z tego co wiem to Europa ma własną gwarancję i trzeba będzie odsyłać w razie problemów.

Strona 1181 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1816811081113111711179118011811182118311911231128116812181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów