Close

Strona 561 z 2397 PierwszyPierwszy ... 6146151155155956056156256357161166110611561 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 601 do 5 610 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    A dla mnie i Joli pierwsza rocznica ślubu i dwudziesta piąta bycia ze sobą.
    Gratulacje najszczersze od Naprawdę Zaawansowanych! (22/26, w tym 3 przez K.O.)

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Hm z tym boosterem+samyang 14 to fajne połączenie Za to nikkor do mnie nie gada To fotki z n5-6 czy n7?
    5n. Tak, Nikkor się tak sobie nadaje. Chociaż, jak uczy doświadczenie, skrzynka na listy Optycznych sobie a życie sobie. Niestety, zawaliłem sprawę i zamiast obfocić coś konkretnego, choćby Michela, zachciało mi się aberracje uwieczniać.

Jeżeli miałbym pokusić się o jakąś radę, co dobrać pod Lensa Turbo, powiedziałbym że taki obiektyw jak Samyang - ostry od pełnej dziury i z wyśrubowanym na maksa kontrastem. Przelatuje znane mi szkła Nikona no i niestety nie jest dużo takich, które do tego opisu się zbliżają. 24/2.8AFD, 60/2.8 Micro oraz 35-70/2.8 i 180/2.8 bez tylnego światła... Gdyby Lens Turbo obsługiwał przysłonę obiektywów G, doszło by kilka jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 22-07-2013 o 21:57

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Nie no, na pewno jest zastosowanie dla większości szkiełek co pokazujecie dzielnie fujinanem (czy jak sie go tam pisze) ale nie jestem pewien czy podłączanie pełnoklatkowego szkła do drogiej przelotki dające w sumie średni efekt ma sens jak można za półdarmo wykorzystać różne dziwne inne szkiełka dające podobne efekty Ale testujcie dalej, czasem dziwy wychodzą gdzie się tego nikt nie spodziewa;]

Domyślnie

Nie no, na pewno jest zastosowanie dla większości szkiełek co pokazujecie dzielnie fujinanem (czy jak sie go tam pisze) ale nie jestem pewien czy podłączanie pełnoklatkowego szkła do drogiej przelotki dające w sumie średni efekt ma sens jak można za półdarmo wykorzystać różne dziwne inne szkiełka dające podobne efekty Ale testujcie dalej, czasem dziwy wychodzą gdzie się tego nikt nie spodziewa;]
    Mam duszę badacza

Plus mózg zżarty gadżeciarstwem...

I najdalej mi od szukania najtańszych metod uzyskiwania takich sobie efektów W całej zabawie boosterami na pewno nie chodzi o geszeft i budowę szklarni za psie pieniądze... to raczej, miast wydawania kasy na wypasioną marchewkę GMO, zaopatrywanie się (za jeszcze większą kasę ) w ziele o znacząco innym działaniu...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

How about Nex to AR-Mount?
    Reply

MXcamera
    Posted June 26, 2013 at 2:13 PM

So sorry that this time we are not plan to do it.

shit!

Domyślnie

Dużo zależy od szkła. Podłączanie słabych/średnich obiektywów mija się z celem. Ale już podpięcie fajnego optycznie szkiełka redukuje (choć nie eliminuje) większość wad, a daje naprawdę dużą frajdę w używaniu. Przykład:

Zdjęcie robione z ręki, przy 1/160 s. Z moimi trzęsącymi się łapami przy zwykłym adapterze musiałbym użyć ISO400 (-1EV światła i "dłuższy" obiektyw, więc krótszy czas), tu mogłem zostać przy ISO100. Oczywiście na niższych czułościach ma to mniejsze znaczenie, ale wyżej...

Kolejny plus, to zdublowanie szkieł - masz ze zwykłym adapterem dłuższe i ciemniejsze, a z LT "normalne" i jaśniejsze.

No i to, o czym pisał Mariusz - fun z używania obiektywów zgodnie z ich ogniskową

Przy czym uważam, że LT czy Speed Booster mają największy sens dla osób, które już posiadają obiektywy pełnoklatkowe w jakimś systemie.

Domyślnie

Potwierdzając to co pisze Michał, link http://nikonrumors.com/2013/07/22/ni...ntent=FaceBook

Użyto sensowniejszych szkieł i wyniki są dużo lepsze. Mój Takumar np. też wypadł na pełnej dziurze znacznie korzystniej niż N50/1.4. Właściwie można uznać to za prostą zasadę selekcji, bo LT mydło, świecenie czy mydło ze świecenia na pełnej dziurze jeszcze spotęguje.

A co do słusznej uwagi, że to zabawka dla tych, którzy mają już składzik pełnoklatkowych obiektywów w jakimś systemie: smutna prawda jest taka, że system nikona, oprócz kilku szkieł albo bardzo rzadkich albo bardzo drogich jest mało imponujący jeżeli chodzi o fun factor... nie tłumaczę się tym samym ze spieprzenia testu

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    How about Nex to AR-Mount?
    Reply

MXcamera
    Posted June 26, 2013 at 2:13 PM

So sorry that this time we are not plan to do it.

shit!

Gavin, chyba nie da rady po prostu zmieścić tam tego szkła co pakują do LT. Musisz poczekać na bardziej pomysłowych Dobromirów
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 23-07-2013 o 10:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    nie tłumaczę się tym samym ze spieprzenia testu
    Wiesz, miałeś trudne warunki - jako, że pracuję sam, to kiedy mam do kogo gębę otworzyć, trudno mnie zastopować

Pasus
    Gość

Domyślnie

trudne warunki ale dob rze wyszło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Wiesz, miałeś trudne warunki - jako, że pracuję sam, to kiedy mam do kogo gębę otworzyć, trudno mnie zastopować
    Bardzo sobie to cenię, a i sam niestety jestem taki sam...

Jak wrócimy z wywczasów i jeszcze będziesz miał te zabawki i ochotę na ich udostępnienie, powtórzymy test.

Domyślnie

Ze zrobieniem takiego adaptera do Koniki AR może być duży problem - może brakować miejsca, bo odległość robocza (register) w AR to zaledwie 40,5 mm, jeśli dobrze pamiętam (w porównaniu do np. 46,5 mm Nikona).
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 561 z 2397 PierwszyPierwszy ... 6146151155155956056156256357161166110611561 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów