Close

Strona 661 z 2397 PierwszyPierwszy ... 16156161165165966066166266367171176111611661 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 601 do 6 610 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Całkiem ładnie ten hexanon maluje

Naoglądałem się za to wczoraj na flickrze zdjęć z... pentaconów 50/1.8 i muszę stwierdzić że baaardzo fajnie bebłają a do tego mają bardzo przyjemną MFD - 33cm (e50/1.8 - 39cm). CZJ pancolar 50/1.8 też fajnie babrze, też przyjemna (choć słabsze) MFD (35cm) ale jest trochę cięższy, ciut większy i kosztuje 2-3 razy tyle. Chyba trzeba będzie zbadać temat dogłębniej
    Miałem ze 3 Pancolary i pewnie z 10 Pentaconów i przy dobrym egzemplarzu tego drugiego różnica jest mz. pomijalna. Pentacony były chyba gorzej wykonane albo bardziej eksploatowane, bo różnie z nimi bywało mechanicznie i optycznie - Pancolary prezentują zdecydowanie równiejszy poziom.

[quote=Krayes;3211634]Koledzy waham się miedzy sel 35 i 50. Urodziła mi sie córcia i nie ukrywam, że głównie ona będzie fotografowana. 35 podobno szybszy, a 50 tańsza więc tak dumam i dumam Co byście wybrali, podpowiedzieli?

Ja bym wziął 35-tkę, bo zawsze możesz przykadrować, jak za szeroko, a odejść czasami nie ma gdzie.
    No i gratulacje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krayes Zobacz posta
    Koledzy waham się miedzy sel 35 i 50. Urodziła mi sie córcia i nie ukrywam, że głównie ona będzie fotografowana. 35 podobno szybszy, a 50 tańsza więc tak dumam i dumam Co byście wybrali, podpowiedzieli?
    Ostatnio jestem na etapie irytacji AF w nexach i myśl o fotografowaniu jakichś żywych dzieci budzi we mnie zgrozę...
    Ponieważ jednak dopiero Ci się urodziła, masz i Twój nex ma - przynajmniej na jakiś czas - handicap.
    Po cropie 35 jest znacznie uniwersalniejsza moim zdaniem. Tym niemniej 50 jest i sporo tańsza, i sporo ostrzejsza.
    Nie wiem czy nie wszedłbym w Sigmaluxa 30 na Twoim miejscu, sporo tańszy, szerszy, mniej wymagający ze względu na GO i AC.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A jakbyś rozważał również video swojej pociechy to PZ.

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

O ile nie masz domu rodem z "Dynastii", to 35-ka byłaby bardziej praktyczna... Tak jak Michel napisał... warto się zastanowić, czy będziesz miał gdzie odejść, żeby zrobić zdjęcie (możesz to sprawdzić i porównać na kicie).

W przeszłości mając 50mm nikkora, nie byłem za bardzo w stanie użyć jej w mieszkaniu (chyba, że robiłem zdjęcia spod ściany, lub "przez drzwi" z przedpokoju). Dopiero zakup 35/1.8 nikkora było oddechem, bo było to moje ulubione szkło, niemal przyspawane (ale to opowieści na inną okazję i do innego działu)

Pomimo braku stabilizacji warto się również zastanowić nad zygmuntem 30/2.8. Jest ciemniejszy, ale również sporo tańszy.

edit:
    a do video, to powinien być kit lub każdy inny z antyParkinsonem wtedy sigma odpada...
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    i myśl o fotografowaniu jakichś żywych dzieci budzi we mnie zgrozę...
    Herod fotografii?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Herod fotografii?
    Chodziło zapewne o ruchliwe...

Domyślnie

PZ mam jednak potrzebuje do mieszkania czegoś jaśniejszego. Z tego co zauważyłem najczęściej fotografuje w domu między 16 a 35 więc jakby też bardziej skłaniam się do 35. Myślałem, że ktoś napisze że jest szkło tragiczne względem 50 żeby mnie zniechęcić, a tak wszystko jest jasne

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Domyślnie

Sigma 30/2.8 do mojego dziecka sprawdza się idealnie , poza tym 30mm lepsze niż 50mm, bo jest kontakt wzrokowy. Jak odejdziesz dalej to zdjęć nie ma. No i to 2.8 też jest dobre bo przy af z nexa lepiej mieć większą tolerancję w g.o..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    myśl o fotografowaniu jakichś żywych dzieci budzi we mnie zgrozę...
    Kolega wrócił kiedyś ze szkoły z uwagą w dzienniczku: "Zbyszek jest żywy"
    Jego rodzice, odwrotnym wpisem do dzienniczka, potwierdzili swoje zadowolenie z tego faktu.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie SEL35f18

Witam wszystkich

To może i ja zapodam coś z SEL35f18, bo szkiełko jest zacne moim zdaniem. Co prawda aberuje nieco w okolicach pełnego otworu, ale lightroom bajkowo potrafi sobie z tym poradzić.

Strona 661 z 2397 PierwszyPierwszy ... 16156161165165966066166266367171176111611661 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów