Close

Strona 511 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1141146150150951051151251352156161110111511 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 101 do 5 110 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Myślę, że nie chodzi tu o tryb pracy aparatu, tylko o moc lampy. Przy odbijaniu światła od ścian czy sufitu potrzeba bardzo dużo energii. Jeśli masz małą, słabą lampę i obiektyw o otworze, powiedzmy, 3,5 do 5,6 na długim końcu, to nie jest to kombinacja do używania błysku odbitego. Nie bez powodu małe lampki zwykle nie mają odchylanej w górę głowicy, bo ich energia po prostu nie wystarcza.

Można bardzo prowizorycznie przyjąć, że odbijanie światła od białego sufitu w typowym wnętrzu mieszkalnym tak jakby obniżało liczbę przewodnią lampy mniej więcej trzykrotnie lub nawet bardziej (odległość lampa -> sufit + sufit -> obiekt jest większa, niż odległość lampa -> obiekt, a dochodzą jeszcze duże straty światła na odbicie od nawet jasnego, ale jednak matowego sufitu). I przy słabej lampce i obiektywie z otworem 5,6 na długim końcu nagle okazuje się że nie ma cudów, zdjęcie musi być mocno niedoświetlone, o ile drastycznie nie podbije się ISO.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Powiedzcie mi jeszcze jedno dobrzy ludzie. Wiele z tu prezentowanych zdjęć to krajobrazy czy inne trawki, mało portretów. Ja rozumiem, że ciężko zdobyć zgodę małżonki na publikację, tak jest np. w moim wypadku Często przy takich zdjęciach portretowych trzeba wypełnić czymś cienie - i co wtedy używacie? A taki portrecik w mieszkaniu - też bez lampy? Jakoś tego nie czuję, jak można tak bez lampy?
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 16-06-2013 o 14:45

Domyślnie

Pytanie dość ogólne, rzekłbym w stylu "jak żyć"

Odpowiedzi też będą w stylu "jak żyć? na całego..."

Światło jakieś być musi, w końcu to właśnie światło fotografujesz. Bez cieni z kolei nie ma zabawy, bo to one budują portret. "Niech blendami mojemi będą obrusy i firany i lustra w niebiesiech... " znaczy na ścianach...

Więc... nie wiem co odpowiedzieć

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Stopka iso, nadajnik i SB25 po radiu, na ten przykład
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Zdarzyło mi się kilka razy założyć na "szóstkę" lampę HVL-F42AM z dyfuzorem. Ustawiając palnik na sufit nie ma problemu z trzymaniem aparatu. Czasami takie lampki można niedrogo upolować. W przypadku N-6 trzeba jeszcze kupić przejściówkę ISO > iISO

Domyślnie

Zawadiacki F-janek dotarł i do mnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez montini Zobacz posta
    Zawadiacki F-janek dotarł i do mnie
    Superzaste!

Wkleję sielskie z ziem podłęczyckich.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Dodam, że fujianek jest naprawdę zachęcający. Fajnie się "ostrzy", ma przyjemny, duży skok pierścienia. Jedyne co mi przeszkadza, to to, że jak wyjmę aparat z torby, to muszę się upewnić, czy obiektyw się nie "przymknął". Albo inaczej, czy cały czas jest na PE-DE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez montini Zobacz posta
    Jedyne co mi przeszkadza
    No bo w końcu komu może przeszkadzać to, że nie wiadomo zwykle gdziej jest ostrość?

Domyślnie

Wiesz, że dopiero przy trzecim "oglądzie" zobaczyłem tego bociana? Reguła złotego podziału i mocnych punktów zaszwankowała? U mnie czy u Ciebie?

Bociek świetny!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 511 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1141146150150951051151251352156161110111511 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów