Close

Strona 527 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2742747751752552652752852953757762710271527 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 261 do 5 270 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Mam NX 10, 11 i 100, i one nie mają w ogóle funkcji Focus Peaking, natomiast mają ekrany AMOLED, i są one dość dobrze widoczne w słońcu, są jasne, klarowne, bardzo kontrastowe. Są też na tyle dobrze widoczne pod kątem, że nie tak bardzo brakuje mi możliwości odchylania ekranu. Niestety, przy ręcznym ustawianiu ostrości możliwe jest w nich tylko 2-krotne powiększenie centrum ekranu (powiększenie automatyczne z obiektywami NX z chwilą poruszenia pierścieniem, z innymi obiektywami trzeba nacisnąć przycisk OK żeby środek powiększył się), i trochę brakuje silniejszego powiększenia przy precyzyjnym ustawianiu ostrości, a w nowszych modelach 11 i 100 alternatywnie jest taki zielony słupek z czerwoną kreską, które wskazują osiągnięcie najlepszego kontrastu - trzeba je "podciągnąć" maksymalnie do góry. Może i działa, ale ja z tego mało korzystam.
    W każdym razie, nie narzekam za bardzo, choć przyznaję, Focus Peaking albo silniejsze powiększenie przydałoby się. Natomiast te ekrany AMOLED są świetne.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Tylko, ze Sony chyba nie ma Amoled? a widac o wiele lepiej, wyrazniej i bardzo kolorowo, kontrastowo, w moim nx1000 (nie wiem czy to Amoled czy inny) jest ogromna roznica w widocznosci LCD, nie jest zle, jest po prostu inaczej niz w Nexach, w sloncu dla mnie widocznosc Nexa bardziej sie sprawdza, a na dodatek niesamowicie brakuje mi odchylanego ekranika tak jak ma Nex.
    Jednym slowem to Samsung ma kolory jakby wyblakle blade na LCD slabo widoczne w porownaniu do tego ktore widze na LCD od swojego Nexa.

(ale i tak uwiebiam ten aparat, Samsunga)
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 02-07-2013 o 09:07
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    A powiedzcie mi jedno. Ostatnio robiłem trochę zdjęć Samsungiem NX300 i w normalny dzień to fucus peakingu prawie nie widać. Jak ostrzycie w słońcu tymi manualnymi szkłami z NEXem jak nie macie wizjerów?
    Nie ma znaczenia, że nie ma wizjera. LCD w trybie słoneczny dzień pokazuje kadr bardzo dobrze. Ja za to ostatnio, nie bardzo ufam focus peakingowi. I to nie tylko w słoneczny dzień, ale za każdym razem. Zwłaszcza przy małej głębi ostrości. Bez tyknięcia ekranu i powiększenia, czasem i powiększenia do 9x się nie obywa. I zdarza się, że jak wskaże obszar oczu, przy portretach, to te żółte, albo białe mazaje wskaźnika peakingu po prostu przeszkadzają w ocenie ostrości. Idę w stronę wyłączenia tej funkcji, albo ograniczenia siły jej działania... I wydatków, na początek, na E35/1.8 z AF

Domyślnie

Z moich doświadczeń wynika że stopień zarysu lepiej jest ustawić na średni albo mały.
    Słabiej go wtedy widać ale rośnie precyzja z jaką można go użyć.
    Jak robię na spokojnie ze statywu to używam i lupki i peakingu, przy szybszym fotografowaniu tylko peaking.

Domyślnie

Mekano,
    NX1000 ma wyświetlacz LCD, który siłą rzeczy ma pewne ograniczenia w stosunku do AMOLED; AMOLED daje obraz czystszy, bardziej kontrastowy, z żywszymi kolorami, i przede wszystkim jest dobrze widoczny nawet pod kątem - dlatego pisałem, że nie tak bardzo przeszkadza mi brak odchylanego ekranu, bo nawet pod kątem nieźle widać. Oczywiście gdyby był odchylany, to tym lepiej, ale...
    Przy porównaniu do NEXów pamiętaj, że NX1000 to model najtańszy, najbardziej podstawowy, więc można się spodziewać różnych oszczędności i ograniczeń. Być może w porównaniu z najtańszym NEXem ekran NX1000 wcale nie wypadłby tak źle.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    A powiedzcie mi jedno. Ostatnio robiłem trochę zdjęć Samsungiem NX300 i w normalny dzień to fucus peakingu prawie nie widać. Jak ostrzycie w słońcu tymi manualnymi szkłami z NEXem jak nie macie wizjerów?
    Był kiedyś taki patent, dopóki nie odkryto trybu podświetlenia ekraniku "słoneczny dzień", a mianowicie ktoś (pewnie Mariusz ) podawał sposób:
    - peaking w kolorze czerwonym
    - RAW w B&W
    To już takie ekstremum...

Polecam sprawdzić opcje rozjaśnienia ekranu oraz czy w samsungu są różne kolory peakingu. Jedni wolą czerwony, fuji zrobiło tylko biały (moim zdaniem skrajnie nieprzydatny kolor do peakingu) oraz zółty (ja sobie upodobałem ten kolor).
    Jakoś najbardziej mi żółty kontrastuje z fotografowanymi przeze mnie osobami/rzeczami. Raz, może dwa, przełączyłem na czerwony, a to dlatego, że kwiatki czasem żółte są
    .

Domyślnie

Bo ja wiem czy ekstremum?

U mnie (tyle, że ja mam obecnie tylko pezeta i fujiana) nex jest cały czas w trybie słoneczny dzień i w B&W. Kiedy zakładam pezeta, przełączam po prostu tryb na zielony i jest kolor. Kiedy zakładam manuala, wrzucam w zależności od potrzeb A (dużo światła) lub S (mało światła), oczywiście z Auto-ISO. Jest BW, czerwony peaking poziom niski lub średni jako Rafał pisał widać dobrze.

Wady są dwie:
    1. jak się zapomnimy, panoramy są czarno-białe (w odróżnieniu od zwykłych zdjęć) nieodwracalnie
    2. zmiana trybu w menu 5n jest upierdliwa

Śniło mi się, że Sony wydało nowy firmware, w którym przycisk filmowania można było przypisać do cyklicznej zmiany PASM. Ale potem się obudziłem...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

strona bez zdjęcia, więc:

5R S30/2.8

Domyślnie

O, Montini kolejnym fajnym zdjęciem mi przypomniał.

Czy są na sali użytkownicy pezeta i sigmy 30, którzy obdarowali by nas trzema kadrami, tylko nieostrzonymi na pół metra a tak bardziej wicie-rozumicie landszaftowe krzaczory:

1. pezet na 30, na pełnym dostępnym otworze (f5)
    2. sigma, f5
    3. sigma, f2.8

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Czy są na sali użytkownicy pezeta i sigmy 30,
    Oj, ja pezeta nie mam.

Strona 527 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2742747751752552652752852953757762710271527 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów