Close

Strona 1027 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2752792797710171025102610271028102910371077112715272027 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 261 do 10 270 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Jezusicku... weź popraw błędu bo aż oczy bolą jak się czyta... każdy błąd uderza obawą prost w brew...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Jezusicku... weź popraw błędu bo aż oczy bolą jak się czyta... każdy błąd uderza obawą prost w brew...
    nie czepiaj sie bo jest w miarę czytelnie. Widywało się tu o wiele gorsze twory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jpyt Zobacz posta
    Wracają do wątku ślubnego bez lustra to wczoraj robiłem zdjęcia A7-demką w kościele i potem na sali. Oryginalnie wątek był o A6000, ale moje spostrzeżenia chyba są uniwersalne do wszystkich bezluster Sonego.
    No więc, w brew moim obawą AF dawał całkowicie radę i to nawet jak już zrobiło się ciemno. Z A6000 powinno być w tym względzie jeszcze lepiej.
    Natomiast patrząc na wszystkie zdjęcia wyszła jedna kupa, niespodziewana, trudno do obejścia i prowadząca do wniosku, że tego typu aparaty na razie kompletnie nie nadają się na wesela - bardzo mocno w kość dały popalić specyficzne lag-i. W słabszych warunkach oświetleniowych (kościół, sala już po zmierzchu) po prostu nie sposób było uchwycić tzw. chwilę:
    - Pan młody w kościele spogląda na rodziców, pstryk, na zdjęciu patrzy już w podłogę
    - Panna młoda puszcza oko do mnie, na zdjęciu widać już jej odwróconą głowę
    - Śledzę ruch panny młodej, czekam aż przy tańcu wyjdzie z obrotu twarzą do mnie, pstryk, mam ją na zdjęciu od tyłu
    - itd.

Zastanawiałem się nad tym fenomenem bo nie pamiętam żebym gdzieś widział narzekania pod adresem A7 na shutter lag-a (może gdzieś widziałem na YouTube porównanie, ze Fuji ma mniejszy to wszystko).
    Po głębszej analizie i jeszcze kilkunastu próbach wyszło mi, że taki stan rzeczy jest kombinacją kilku czynników niemniej największym problemem są opóźnienia obrazu w wizjerze (w szczególności przy słabym świetle). Po prostu ta chwila, którą chcemy uwiecznić, którą widzimy na ekranie tak naprawdę jest czymś co już minęło, pstryk, i mamy inny obraz. Próbowałem robić kilkanaście zdjęć nie patrząc na ekran i w wizjer tylko obok aparatu i pstrykać kiedy trzeba. Ilość trafionych ujęć bardzo wyraźnie wzrosła, natomiast ilość trafionych kadrów drastycznie spadła - no po prostu nie da się patrzeć obok aparatu i utrzymać tak stabilnie rąk żeby gdzieś nie odjechać kadrem, a przynajmniej ja tego nie umiem

Oczywiście wszystko się da obejść w jakimś stopniu, można przejść na seryjne zdjęcia, można by jakiś wizjer optyczny spróbować dopiąć itp., ale ogólnie to:
    Lag w obrazie wyświetlanym + wolniejszy AF w gorszym świetle + minimalnie gorszy shutter lag = aparat w zasadzie tylko do statycznych scen.
    Miałem przez miesiąc A6000 i obawiam się, że jego to też się tyczy niestety, z tego co pamiętam smużenie ekranu było w nim identyczne.
    Hm na żadnym lcd w aparatach które używałem nigdy nie zaobserwowałem opóźnienia obrazu w stosunku do tego co przede mną, dziwne że wizjer je ma, tym bardziej że to nowszy i wyższy model aparatu niż np. n5n...

Domyślnie

No przecież musi być opóźnienie. Matryca rejestruje, procesor, przetwarza, ekran wyświetla... To wszystko zajmuje jakiś czas. Nie da się inaczej.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

W NEX-6 nie zaobserwowałem żadnych opóźnień w wizjerze. Shutter lag też jest znikomy skoro udaje mi się zarejestrować fotosy jak poniżej.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    W NEX-6 nie zaobserwowałem żadnych opóźnień w wizjerze. Shutter lag też jest znikomy skoro udaje mi się zarejestrować fotosy jak poniżej.
    .... W dobrych warunkach oświetleniowych...
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Bo pewnie wielkość opóźnienia jest zależna od warunków oświetleniowych. Tzn. zależy od złożoności operacji, które musi wykonać procesor.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    .... W dobrych warunkach oświetleniowych...
    Kilkadziesiąt postów powyżej kilka osób w tym i ja pisało, że bezlustra się jeszcze do roboty niespecjalnie nadają.
    Na szczęście na kotletach się ani świat nie zaczyna, ani nie kończy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Zdecydowanie problem występuje TYLKO (dla niektórych AŻ) w gorszych warunkach oświetleniowych. Przy czym jest to liniowe czym mniej światła tym większe smużenie i lagowanie podglądu. Moje dziecko w domu, wieczorową porą, to jest ten sam problem co ślubniak. Matryca chyba potrzebuje więcej czasu, żeby nałapać światła. Nie wiem tylko jak to zrobili w Nikonie 1 V1, bo działa on jak super wypasiony noktowizor wojskowy, dając nawet w totalnej ciemnicy obraz praktycznie bez żadnych opóźnień (faktem jest, że jest on wtedy prawie pozbawiony koloru, ale szybkością pięknie daje radę). Zresztą coś jest z tym, bo nawet w średnich warunkach (mocne słońce wpadające do pokoju) Nikon 1 V1 wygrywa i to w zauważalny sposób.
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Popieram! Wczoraj fotografowałem mojego małego a bardzo ruchliwego siostrzeńca Samsungiem NX20. O ile w dobrym świetle opóźnienie obrazu na ekranie czy w wizjerze w stosunku do rzeczywistości jest niewielkie, to gdy światło spada, obraz zaczyna opóźniać się. Jeśli doda się do tego opóźnienie wywołane AF-em i samo opóźnienie wyzwolenia migawki, uzyskane zdjęcia potrafią znacząco odbiegać od zamierzonych.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 1027 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2752792797710171025102610271028102910371077112715272027 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów